Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Egy csodanövény, ami kiváltja az antibiotikumokat
  2017-04-07 10:48:24, péntek
 
  Egy csodanövény, ami kiváltja az antibiotikumokat
Téma: Gyógyító növények



A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye.




A würzburgi egyetem szakembereinek döntése alapján a kerti sarkantyúka lett a 2013-as esztendő gyógynövénye Németországban. A növény - latin nevén Tropaeolum majus - baktériumok, vírusok, gombák szaporodását gátló, valamint a vérkeringést serkentő hatásának köszönheti az elismerést.

A rikító sárga, illetve narancssárga virágú kúszónövény fogyasztása részben helyettesítheti antibiotikumok szedését, ezáltal pedig csökkenti a gyógyszerrel szembeni rezisztencia kialakulásának az esélyét - indokolták döntésüket a német szakemberek. Tormagyökérrel együtt fogyasztva a sarkantyúka sikerrel alkalmazható arcüreggyulladás, hörghurut és hólyaghurut kezelésére is.

A kerti sarkantyúka mustárolajat, - egyfajta növényi antibiotikumot - illóolajokat, káliumot és olajat tartalmaz. A magjában lévő antibiotikum a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszerveket megtámadó baktériumokat. A növénynek minden föld feletti része ehető: leveleit pikáns, fűszeres ízük miatt salátaadalékként használják. A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet: sajtokkal, salátákkal együtt fogyasztják. Ecetes-sós lében tartósított virágbimbóinak az íze a kapribogyóéra emlékeztet. Fogyasztani csak nyersen ajánlott, ugyanis sütve-főzve vagy szárítva elvész az aromája.

A keresztesvirágúak rendjén belül a sarkantyúkafélék családjába tartozó egynyári növény Peruból került Európába. Nemcsak gyógyhatása miatt hasznos. Joggal nevezik a kertek álomvirágának, mert gondozást alig igényel: magjait elszórva minden évben újra kihajt. Gyümölcsfák törzse köré vetve távol tartja a vértetveket, emellett a paradicsomot és a burgonyát is védi a kártevőktől.

Johannes Gottfried Mayer, a würzburgi egyetem botanikusa szerint Németországban ma még nem értékelik kellően a kerti sarkantyúkát mint gyógynövényt. "Ezt a növényt szinte mindenki ismeri, hiszen csaknem minden kertben ott virít. Ezért sokan úgy gondolják, hogy valamilyen közönséges növénnyel van dolguk, pedig erről szó sincs" - vélte Mayer.

Magyarországon a parasztházak kertjeiben egykor általánosan elterjedt dísznövény volt. Virágai lehetnek aprók, nagyok, szimplák vagy teltek. Hagyományosan sárgák vagy narancsszínűek, de újabban egyre több színváltozat ismert: vörös, rózsaszín, vagy akár kétszínű is. Magját április közepén vetik, a növény májustól októberig folyamatosan virágzik. Szegélynövényként, balkonládába vagy kosárba ültetve is gyönyörű látvány.

Forrás: MTI Link






 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Ez a magyar gyógynövény a fiatalság titka!
  2017-04-07 10:14:16, péntek
 
 





EZ A MA­GYAR GYOM­NÖ­VÉNY A FI­A­TAL­SÁG TITKA
TALÁN NEM IS TUDOD, DE EGY IGAZI KIN­CSET GYOM­LÁLSZ KI REND­SZE­RE­SEN A KERT­BŐL. JÓ­TÉ­KONY HA­TÁ­SAIT NAP­ES­TIG SO­ROL­HAT­NÁNK, SAJ­NOS MÉGIS KE­VE­SEN FO­GYASZT­JÁK EZT A CSO­DA­SZERT. SZINTE MIN­DEN­HOL MEG­TA­LÁL­HATÓ EGÉSZ NYÁ­RON.

A kövér porcsin egy gyomnövény, ami mindenhol képes elszaporodni, és szinte kiirthatatlan. Sokan ádáz harcot vívnak ellene a kertben, közben pedig fogalmuk sincs, hogy egy igazi csodaszert dobnak a kukába vagy a tűzre. Ez a pozsgás szerű, vastag levelű gaz ugyanis ehető, sőt ez egyik legegészségesebb növény.


IGAZI CSODASZER

Igen gazdag omega3 zsírsavakban, magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően kiváló immunerősítő, a vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Vértisztító, vérzéscsillapító hatású. Reumás megbetegedések kezelésére is használható.

MEGELŐZI A SZÍVPROBLÉMÁK, ILLETVE A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁT. FELHASZNÁLHATÓ FEJFÁJÁS MEGSZÜNTETÉSÉRE, TÜDŐGYULLADÁS, INFLUENZA ÉS MEGFÁZÁS TÜNETEINEK AZ ENYHÍTÉSÉRE. NEM UTOLSÓ SORBAN PEDIG ANTIOXIDÁNS TARTALMÁNÁL FOGVA, LASSÍTJA AZ ÖREGEDÉS FOLYAMATÁT.







MIT KÉSZÍTHETSZ BELŐLE?

Tökéletes alapanyag lehet a konyhában. Szinte bármit készíthetsz belőle, köretként is tálalhatod húsok és halak mellé. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. Csinálhatsz belőle főzeléket, de egyszerűen meg is párolhatod, és ízesítheted kedved szerint, vagy felöntheted tejszínnel. Salátaként is megállja a helyét, a leginkább a paradicsomsalátával harmonizál, kitűnő ízt ad neki.


PORCSIN SALÁTA

Körülbelül 250 g zsenge, megmosott porcsin levelet locsold meg az alábbi öntettel.

Öntet: 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, só, bors és egy kevés apróra vágott lila hagyma.






A koleszterinről tények és tévhitek: Link



 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Vörös István : Keresés
  2017-04-07 09:27:16, péntek
 
 





Vörös István : Keresés



Az út mutatja majd az utat,
a majd mutatja majd a jövőt,
a mutat mutatja majd, hogy mutat
egy üres, semmi lakta mezőt.

Az út elvéti majd az utat,
a vét elvéti majd a múltat.
Északra kerül át, de nyugat,
a volt a jövőben elbújhat.

A rejt mutatja majd a rejtélyt,
a sejt mutatja majd, hogy nincs itt.
A nincs mutat egy tarka jelvényt,
a hold mutat egy sárga kiflit.

A nap mutat egy égett zsömlét,
egy üres, semmi lakta múltat.
A vét, elvéti, hogy lesz még,
az út az út mellett elbújhat.







 
 
0 komment , kategória:  Versek 3  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 82 db bejegyzés
e év: 1086 db bejegyzés
Összes: 13020 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3608
  • e Hét: 14453
  • e Hónap: 31836
  • e Év: 149082
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.