|
2015-11-15 12:15:02, vasárnap
|
|
|
Link
180-220 Celsius-fok körül erős pattogás hallható. Ekkor szakadnak szét a kávébab szövetelemei. Kékes füst száll fel, és ekkor érezhető legerősebben a jellegzetes kávéillat. A pörkölés végpontjának eltalálása a legkényesebb mozzanat, ami nem mindig és nem mindenkinek sikerül.
Világszerte folynak a kutatások olyan műszakilag és gazdaságilag kielégítő pörkölési eljárások kidolgozására, amelyek kevésbé károsítják a kávé aromaanyagait. Ilyen megoldásnak ígérkezik a nagyfrekvenciás, változó irányú elektromos térben történő pörkölés. Itt a meleg magában az anyagban keletkezik, és a pörkölés belülről kifelé folyik, éppen ellenkezőleg, mint a közvetlen pörköléskor. Egy másik módszer lehet az infravörös, a szemnek láthatatlan hősugárzással folyó pörkölés. Akár hiszik, akár nem: a kávépörkölés - tudomány, méghozzá kémia, élelmiszerkémia a javából. A vegyészek több szakaszt különböztetnek meg ebben a folyamatban, amely - bátran mondhatjuk, - ma is titokzatos. Az első 100 °C-ig tart. Ez a szárítás, melynek során a nyers kávéból eltávozik a nedvesség. De már ez az első szakasz is három részre bontható, ötven fokig a víz egy része párolog el. Utána 60-70 fokon a kávéban levő fehérjék mennek át egy alvadásnak nevezett folyamaton. Csak ezután emelkedik tovább a nyers kávé hőmérséklete. Száz fokig újra a nedvesség távozik el, az egész víztartalom. Ez magával viszi a nyers kávé jellegzetes szagát adó anyagokat, amelyek szemben a pörköli kávééval, kellemetlenek.
Az igazi pörkölés 150 fokon kezdődik, és körülbelül 220 fokig tart. Ezalatt elsősorban a cukrok alakulnak át, karamellizálódnak. Az egész pörkölés legjobban a cukrokat "sújtja". Nemcsak arányuk csökken, hanem abszolút mennyiségük is. Ezzel elérkeztünk a kávépörkölés legfontosabb szakaszához: a pörköléshez, ami kívül-belül egyszerre melegíti a kávét.
A cikk forrása: Link
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Eszem-iszom |
|
Címkék: élelmiszerkémia, nagyfrekvenciás, különböztetnek, aromaanyagait, hősugárzással, kellemetlenek, kidolgozására, legkényesebb, gazdaságilag, kávépörkölés, végpontjának, legerősebben, ellenkezőleg, legfontosabb, szövetelemei, hőmérséklete, elérkeztünk, víztartalom, mennyiségük, jellegzetes, világszerte, megoldásnak, láthatatlan, folyamatban, mindenkinek, pörköléskor, pörköléshez, szakaszához, elsősorban, károsítják, folyamaton, elektromos, infravörös, mondhatjuk, titokzatos, körülbelül, kávébab szövetelemei, jellegzetes kávéillat, pörkölés végpontjának, legkényesebb mozzanat, kutatások olyan, kávé aromaanyagait, meleg magában, anyagban keletkezik, pörkölés belülről, közvetlen pörköléskor, másik módszer, szemnek láthatatlan, vegyészek több, nyers kávéból, első szakasz, része párolog,
|
|
|
|
kávébab szövetelemei, jellegzetes kávéillat, pörkölés végpontjának, legkényesebb mozzanat, kutatások olyan, kávé aromaanyagait, meleg magában, anyagban keletkezik, pörkölés belülről, közvetlen pörköléskor, másik módszer, szemnek láthatatlan, vegyészek több, nyers kávéból, első szakasz, része párolog, kávéban levő, alvadásnak nevezett, nyers kávé, nedvesség távozik, egész víztartalom, pörköli kávééval, igazi pörkölés, cukrok alakulnak, egész pörkölés, kávépörkölés legfontosabb, cikk forrása, élelmiszerkémia, nagyfrekvenciás, különböztetnek, aromaanyagait, hősugárzással, kellemetlenek, kidolgozására, legkényesebb, gazdaságilag, kávépörkölés, végpontjának, legerősebben, ellenkezőleg, legfontosabb, szövetelemei, hőmérséklete, elérkeztünk, víztartalom, mennyiségük, jellegzetes, világszerte, megoldásnak, láthatatlan, folyamatban, mindenkinek, pörköléskor, pörköléshez, szakaszához, elsősorban, károsítják, folyamaton, elektromos, infravörös, mondhatjuk, titokzatos, körülbelül, eltalálása, műszakilag, keletkezik, alvadásnak, alakulnak, legjobban, emelkedik, ígérkezik, eltávozik, nedvesség, szakadnak, egyszerre, közvetlen, vegyészek, kielégítő, kutatások, kávéillat, pörkölési, eljárások, anyagokat, pörkölés, anyagban, pattogás, szárítás, melegíti, nevezett, belülről, tudomány, kezdődik, érezhető, fehérjék, szakaszt, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
50420 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3203
- e Hét: 10121
- e Hónap: 21135
- e Év: 127279
|
|
|