Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért kell a kávét pörkölni?
  2015-11-15 12:15:02, vasárnap
 
 


Link

180-220 Celsius-fok körül erős pattogás hallható. Ekkor szakadnak szét a kávébab szövetelemei. Kékes füst száll fel, és ekkor érezhető legerősebben a jellegzetes kávéillat. A pörkölés végpontjának eltalálása a legkényesebb mozzanat, ami nem mindig és nem mindenkinek sikerül.

Világszerte folynak a kutatások olyan műszakilag és gazdaságilag kielégítő pörkölési eljárások kidolgozására, amelyek kevésbé károsítják a kávé aromaanyagait. Ilyen megoldásnak ígérkezik a nagyfrekvenciás, változó irányú elektromos térben történő pörkölés. Itt a meleg magában az anyagban keletkezik, és a pörkölés belülről kifelé folyik, éppen ellenkezőleg, mint a közvetlen pörköléskor. Egy másik módszer lehet az infravörös, a szemnek láthatatlan hősugárzással folyó pörkölés. Akár hiszik, akár nem: a kávépörkölés - tudomány, méghozzá kémia, élelmiszerkémia a javából. A vegyészek több szakaszt különböztetnek meg ebben a folyamatban, amely - bátran mondhatjuk, - ma is titokzatos. Az első 100 °C-ig tart. Ez a szárítás, melynek során a nyers kávéból eltávozik a nedvesség. De már ez az első szakasz is három részre bontható, ötven fokig a víz egy része párolog el. Utána 60-70 fokon a kávéban levő fehérjék mennek át egy alvadásnak nevezett folyamaton. Csak ezután emelkedik tovább a nyers kávé hőmérséklete. Száz fokig újra a nedvesség távozik el, az egész víztartalom. Ez magával viszi a nyers kávé jellegzetes szagát adó anyagokat, amelyek szemben a pörköli kávééval, kellemetlenek.

Az igazi pörkölés 150 fokon kezdődik, és körülbelül 220 fokig tart. Ezalatt elsősorban a cukrok alakulnak át, karamellizálódnak. Az egész pörkölés legjobban a cukrokat "sújtja". Nemcsak arányuk csökken, hanem abszolút mennyiségük is. Ezzel elérkeztünk a kávépörkölés legfontosabb szakaszához: a pörköléshez, ami kívül-belül egyszerre melegíti a kávét.

A cikk forrása: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Eszem-iszom  
Címkék: élelmiszerkémia, nagyfrekvenciás, különböztetnek, aromaanyagait, hősugárzással, kellemetlenek, kidolgozására, legkényesebb, gazdaságilag, kávépörkölés, végpontjának, legerősebben, ellenkezőleg, legfontosabb, szövetelemei, hőmérséklete, elérkeztünk, víztartalom, mennyiségük, jellegzetes, világszerte, megoldásnak, láthatatlan, folyamatban, mindenkinek, pörköléskor, pörköléshez, szakaszához, elsősorban, károsítják, folyamaton, elektromos, infravörös, mondhatjuk, titokzatos, körülbelül, kávébab szövetelemei, jellegzetes kávéillat, pörkölés végpontjának, legkényesebb mozzanat, kutatások olyan, kávé aromaanyagait, meleg magában, anyagban keletkezik, pörkölés belülről, közvetlen pörköléskor, másik módszer, szemnek láthatatlan, vegyészek több, nyers kávéból, első szakasz, része párolog,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Éretlen vers  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Fehér virág  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A sors  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Ami embereknek lehetetlen, az...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Png lepke  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Tavaszi kép  Png rózsa csokor  Szép estét  Facebookon kaptam  Adakozás  Szívem  Ágai Ágnes – Csendélet  képre írva  Éretlen vers  Mai harmónia kártyám  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Garai Gábor - Takarítás  Nagyi telefonál  Őrizkednünk kell...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Julian Brass gondolata  Csak a fogyatkozás látható  Egy lelki imádság  Egy maradéktalanul uralt világ  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Leonardo da Vinci gondolata  Varga János Veniam - Fontos sz...  Bounty krémes  Png virág  Nem tudhatod  Szép estét  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Akarat  Akarat  Png virág  Png nő  Hiányzik  Kövesd a cowboyt!  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png fotel  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Mindig jusson idő nevetni  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png cica  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  A sors  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Hazára minden embernek szükség...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png csokor  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szívem tiéd 
Bejegyzés Címkék
kávébab szövetelemei, jellegzetes kávéillat, pörkölés végpontjának, legkényesebb mozzanat, kutatások olyan, kávé aromaanyagait, meleg magában, anyagban keletkezik, pörkölés belülről, közvetlen pörköléskor, másik módszer, szemnek láthatatlan, vegyészek több, nyers kávéból, első szakasz, része párolog, kávéban levő, alvadásnak nevezett, nyers kávé, nedvesség távozik, egész víztartalom, pörköli kávééval, igazi pörkölés, cukrok alakulnak, egész pörkölés, kávépörkölés legfontosabb, cikk forrása, élelmiszerkémia, nagyfrekvenciás, különböztetnek, aromaanyagait, hősugárzással, kellemetlenek, kidolgozására, legkényesebb, gazdaságilag, kávépörkölés, végpontjának, legerősebben, ellenkezőleg, legfontosabb, szövetelemei, hőmérséklete, elérkeztünk, víztartalom, mennyiségük, jellegzetes, világszerte, megoldásnak, láthatatlan, folyamatban, mindenkinek, pörköléskor, pörköléshez, szakaszához, elsősorban, károsítják, folyamaton, elektromos, infravörös, mondhatjuk, titokzatos, körülbelül, eltalálása, műszakilag, keletkezik, alvadásnak, alakulnak, legjobban, emelkedik, ígérkezik, eltávozik, nedvesség, szakadnak, egyszerre, közvetlen, vegyészek, kielégítő, kutatások, kávéillat, pörkölési, eljárások, anyagokat, pörkölés, anyagban, pattogás, szárítás, melegíti, nevezett, belülről, tudomány, kezdődik, érezhető, fehérjék, szakaszt, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3203
  • e Hét: 10121
  • e Hónap: 21135
  • e Év: 127279
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.