Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
Diocletianus palotája
  2011-12-09 08:51:37, péntek
 
 


Diocletianus palotája a Horvátországi Split belvárosának ókori központja. Légi, közúti és vasúti közlekedéssel egyaránt könnyen megközelíthető. A palota a tengerpart felől nézve a legszebb. A palota tulajdonképpen Diocletianus császár rezidenciája volt, melyet a III. században építették az Adria partján. Az építményt 2,5 méter széles, 15-20 méter magas falak alkotják, körülbelül 3,6 hektáron fekszik. Hatalmas falai, négyzetes alaprajza, bástyái, kapui a római erődépítészettel mutatnak rokonságot. A császár halála után a palotát lakói fokozatosan birtokba vették, míg végül várossá terebélyesedett.

 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
A Pisai Ferde Torony
  2011-12-09 08:49:55, péntek
 
 



A Pisai Ferde Torony

Pisa Firenzétől 80 kilométerre nyugatra fekszik. A város legnagyobb nevezetessége a Ferde Torony (Torre Pendente). Ez tulajdonképpen a pisai Dóm mellett álló harangtorony.

A Dóm, a Keresztelőkápolna és a Temető egységének része. A felirat szerint építését 1174-ben kezdték. A Pisában használt naptár, és a hagyományos időszámítás között egy év eltérés van, így az építkezés valójában 1173-ban kezdődött. A torony építészei Bonnano Pisano és Wilhelm von Innsbruck voltak, a befejezését azonban egyikük sem érte meg. Egyes feltevések szerint a Pisai Ferde Torony ferdeségét eredetileg is megtervezték, hogy a kor építészeti tudását bizonyítsák. Ennél azonban sokkal valószínűbb, hogy az építők ismerve a talaj laza szerkezetét, a torony enyhe dőlésével számoltak. A torony dőlésének szöge folyamatosan nőtt. A XX. század elején 4,3 méterrel tért el a függőlegestől. 1990-től 12 éven át le volt zárva a látogatók elől. 2001-ben jelentették be, hogy sikerült a tornyot stabilizálni. A stabilizáció során az építményt kábelekkel megerősítették, majd cementet fecskendeztek alá, hogy enyhítsék a földre nehezedő nyomást. A torony most biztonságos, dőlésszöge nagyjából olyan, mint 1700-ban lehetett. A teljes kiegyenesítést nem is tervezték, hiszen azzal elvesztette volna egyediségét, turisztikai jelentőségét.


 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
Alhambra
  2011-12-09 08:48:27, péntek
 
 



Alhambra, a dél-Spanyolországi Andalúziában fekvő város, Granada keleti részén, egy magaslaton áll. Kívülről tornyok és csipkézett falak együttese, belülről azonban semmi jelét nem látjuk rendszerességnek, építészeti különlegességnek. Hatalmas az ellentét a belső és a külső megjelenés között. Kívülről Alhambra, a Vörös Vár egy erődítmény (nevét a vörös színű építőköveiről kapta), 23 toronyból álló bástyarendszer, amelyet a mórok építettek, amikor az előrenyomuló keresztények fenyegették hatalmukat Spanyolországban. Alhambrában a földi mennyországot akarták megteremteni. Az építmény a Naszrid-dinasztia katonai főhadiszállása volt, ugyanakkor közigazgatási központ és királyi székhely. A dinasztia alapítója, Mohamed Ibn Juszuf Naszr a XIII. század közepén kezdte el az építtetését.

 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
Chartres-i katedrális
  2011-12-09 08:47:04, péntek
 
 




Chartres-i katedrális

Chartres Franciaországban, Párizstól 90 kilométerre fekszik. Chartres meghatározó műemléke a Notre-Dame-székesegyház (Miasszonyunk-templom), a francia gótika első példája.

A katedrálist egy magaslatra építették, amit már a rómaiak, vagy korábban a kelták is szent helynek tartották. A XVIII. század második feléig őriztek itt egy fából faragott szobrot, amely a szíve alatt gyermekét tartó Máriát ábrázolta, s amely még a pogány időből származott Lehetséges, hogy eredetileg a kelta anyaistent ábrázolta, s csak később lett a keresztényeké. A szobor a francia forradalom alatt pusztult el. A templom helyén 350 óta imaházak álltak, de mindegyik tűzvész áldozatává vált. A ma látható templomot 1260-ban szentelték fel. A székesegyház nyugati oldalán két jellegzetes torony található, melyek 90 méternél magasabbak. Az alacsonyabb, egyszerűbb a XII. század első feléből származik, a magasabb és díszesebb 1513-ra készült el. A nyugati kaput felbecsülhetetlen értékű szobrok díszítik. A mély, rézsűs kapuzat faragványait egységes program alapján készítették. Krisztus őseinek alakjai, Krisztus ifjúsága, a mennybemenetel, Krisztus mandorlában, és a négy evangélista ábrázolása látható. Az ablakrózsa a az utolsó ítéletet jeleníti meg.

 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
A kölni Dóm
  2011-12-09 08:45:26, péntek
 
  ...... ........... ........... ..........


A kölni Dóm alapköveit Konrad von Hochstaden érsek rakta le 1248-ban. Ebben az időben Köln a Német-római Császárság egyik legerősebb és leggazdagabb városa volt. A nagyszabású építkezés közvetlen elindítója Barbarossa Frigyes ajándéka volt, aki miután a második itáliai hadjárata során leigázta Milánót, Köln érsekének adományozta a milánói Dómban őrzött ereklyéket. A Három Királyok földi maradványait diadalmenetben vitték 1164-ben Kölnbe. Aranyból, ezüstből és drágakövekből tíz év munkájával készítették el a Három Királyok ereklyetartót, ami a kereszténység egyik legbecsesebb kegytárgya. Köln a relikviák megszerzésében élen járó város volt, az ereklyékhez méltó templomot kellett építeni. A Dóm szentélyét, amely 41 méter hosszú, 45 méter széles, középhajója 43 méter magas, 1322-ben szentelték fel. Az emeleti rész ablakai színes üvegből készültek. Építésükkor a magasba törő, karcsú pillérek csodaszámba mentek. 1300 körül a szentélyt fallal zárták le, közte és a déli homlokzat között kezdték kiépíteni a 70 méter magas főhajót. A csonkán maradt déli homlokzat tornya elérte az 59 méteres magasságot. Monumentális tervek alapján folyt az építkezés, de a munka üteme egyre lassúbb lett, míg 1560-ban teljesen leállt. Az építményt a környezeti ártalmak, a szmog miatt folyamatosan javítani kell. A kölni Dóm az építészettörténet egy máig lezáratlan fejezete.

 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
Meteora kolostorok
  2011-12-09 08:43:59, péntek
 
 


A Meteóra-kolostorok Görögországban, Athéntól 426 kilométerre találhatóak, a Larisszába vezető út mentén. Larisszából rendszeres buszjáratok indulnak, Athénből és Thesszalonikiből vonattal utazhatunk ide. A meteóra jelentése: levegőben lebegő. A kolostorokat nézve könnyen megérthető, hogy miért ezt a nevet kapták.

Az építmények a thesszáliai Pindosz-hegység szélén, közel 300 méter magasságban, alig megközelíthető sziklacsúcsokon találhatóak, a közép-görögországi Peneiszosz-folyóvölgyre nézve. 1920-ig a látogatók, a turisták csak veszélyes létrákon közelíthették meg őket. A 30 méter hosszú létrákat támadások esten felhúzták, így szinte megközelíthetetlenné váltak az épületek. A turizmus gyors növekedésével új utat építettek a közeli Kalambaka várostól a kolostorokig. Ma már sziklákba vájt utakon és hidakon bárki megközelítheti. Sok szerzetes azért hagyta el a helyet, hogy megőrizhesse lezártságát a külvilágtól. A Meteóra-kolostorok ma már inkább múzeumokként működnek, mint egyházi intézményként.

 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
Perszepolisz
  2011-12-09 08:42:43, péntek
 
 




Perszepolisz

Az óperzsa birodalom központjának, Perszsepolisznak ( A perzsák városa )a romjai a mai Irán területén találhatóak Shiraztól 80 kilométerre.

A maradványokból lehet következtetni arra, hogy milyen pompa és gazdagság jellemezte. Plutarkhosz írása szerint a Perszepoliszt meghódító Nagy Sándornak 10 000 öszvérre, és 5 000 tevére volt szüksége ahoz, hogy elszállíttassa a perzsák kincseit. Az Akhaimenida-dinasztia királyai építtették, de ez csak egy volt a királyi városok közül. I. Dareiosz király alapította Kr. e. 522-ben. Csak tavasszal és ősszel lakták, a nyári és téli lekhely máshol volt. Nemsokkal Nagy Sándor érkezése után tűz ütött ki, feltételezések szerint maga Nagy Sándor gyújtotta fel.



 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
A kínai Nagy Fal
  2011-12-09 08:40:57, péntek
 
 



A kínai Nagy Fal a világ legnagyobb ember alkotta létesítménye. A fal északnyugati részét legegyszerűbben Pekingből indulva közelíthetjük meg. Az északkeleti szakaszt szintén innen, busszal közelíthetjük meg. A Nagy Fal minden idők legelképesztőbb építészeti vállalkozása. Egyes szakaszai korábban épültek, a határ menti törzsek építették tulajdonképpen döngölt földsáncok voltak, amik a betörő nomád népek ellen védték az ittlakókat. Az első kínai császár Cs'in Si Huang-ti végeztette el a hiányzó szakaszok építését, emellet őrtornyok láncolatát alakíttatta ki. Kr. e. 200 körül, tíz év alatt készült el, védve a birodakom határát. A császár legjobb hadvezérét, Meng Tient bízta meg a feladattal. A mukát katonák, parasztok és elítéltek végezték. A fal sziklákon, mocsarakon és sivatagokon keresztül húzódik, így építése rendkívüli erőfeszítéseket igényelt. A kőalap két oldalán téglafalakat raktak, melyeket földdel töltöttek fel. Az őrtornyokon rendszeres őrség figyelt, akik hang és fényjelzéseket használtak. Az építésben közel 300 000 ember vett részt, ami hatalmas szervezőmunkát igényelt. Az építés során több ezer ember halt meg, akiknek a testét egyszerűen befalazták. Ezért a világ leghosszabb temetőjének, és a könnyek falának is nevezik.

 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
Gizai piramisok
  2011-12-09 08:39:20, péntek
 
 




Gíza a mai egyiptomi főváros, Kairó közvetlen közelében, a Nílustól nyugatra fekvő sivatag szélén helyezkedik el. A gízai piramisokat a IV. dinasztia alatt, kb. i.e. 2575-2465 között emelték. Elsőként a legnagyobbat, Kheopsz fáraó (Hufu) sírját építették meg, majd következett Kheopsz fiának, Kephrén (Hafré) fáraónak a sírja. Végül megépítették a legkisebbet, amelyet Kheopsz unokájának, Mükerinosz (Menkauré) fáraónak emeltek. A piramisok egy lokális mészkőplatón, a Mokattam-fennsíkon állnak, ami a IV. dinasztiában és az azt megelőző időkben kőbányaként funkcionált. A kőbányászat az elmúlt 4500 év folyamán is megmaradt a fennsíkon, de már csak a kész épületek kitűnően megmunkált és könnyen hozzáférhető anyagát bányászták ki. Gíza nemcsak a piramisok és komplexumaik, hanem a könnyű megközelíthetősége miatt elsődleges turistacélpont volt már az ókorban is. Kairóból busszal, illetve közelsége miatt taxival közelíthető meg. Turistáknak teveháton is szerveznek kirándulásokat a piramisokhoz.

 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
Az Asszuáni-gát
  2011-12-09 08:37:29, péntek
 
 



Az Asszuáni-gát

Asszuán a Nílus keleti partján fekszik, 966 kilométerre, délre Kairótól. Kairóból repülőgéppel és vonattal érhetjük el. Hajóval közvetlenül Asszuánban köthetünk ki. A gát Asszuántól 13 kilométerre található, a folyón felfelé haladva. Az Asszuáni-gátat 1971-ben adták át, az építését 11 évvel korábban kezdték. A duzzasztó 111 méter magas, 3,8 kilométer hosszú, az alapzatának szélessége 975 méter, felfelé haladva 40 méteressé keskenyedik. Akkora mennyiségű anyagot használtak az építéséhez amennyi 17 Kheopsz-piramishoz lenne elegendő.

Asszuán 20 fokos átlaghőmérsékletével ideális téli üdülőhely. Nyáron azonban a hőmérséklet az 50 fokot is eléri. Kirándulóhelyei közül említésre méltó az 1957-ben elhunyt harmadik Aga kán mauzóleuma, a kopt kolostorok romjai, a régi muzulmán templom sziklasírjai, és a nílusi Elephantine-sziget ókori romjai.

 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 139 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 599
  • e Hét: 5151
  • e Hónap: 13821
  • e Év: 69754
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.