Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
A szattvikus életmód
  2018-01-29 16:29:37, hétfő
 
 
Írta: Ayurvéda portál

A szattvikus életmód körül annyi téveszme kering, hogy akár a "Téveszmék" rovatba is tehettem volna ezt a témát. Olvasom a magyar természetgyógyászok, az ezoterikusok és más tudományokkal megfertőzött emberek cikkeit és nagyon sok helyen hozzák fel a szatvikus életmódnak egy-egy példáját: a szatvikus táplálkozás, a szatvikus mozgáskultúra, illetve szatvikus szépség, vagy egyéb jól hangzó és az ember számára vonzó témakörök. No, lássuk mi a valóság ebben a témában.

A szattva az élet egyik ún. gunája, azaz alapprincípiuma, ahogy a radzsasz és a tamasz is. Ezek nagyon misztikusan hangzanak, ezért rögtön áttérek a magyar nyelvre, hogy mindenki megértse, amiről írok. Tehát a három sajátosság (guna) elve szerint a világegyetemben a három felsorolt rendező elv uralkodik. Ezek közül a tamasz a sötétség ősi princípiuma, amelyet a kötöttség, a nem tudás, az összehúzódás, nehézség és az öntudatlanság jellemez. Ez a princípium van jelen nagyobb súllyal az élet alacsonyabb rendű megnyilvánulásaiban, a tárgyakban, a növényekben. Természetesen minden emberben is jelenlévő, a leggyakoribb megnyilvánulása a nem tudáson, öntudatlanságon kívül, a félelemben és tagadásokban fedezhető fel.

A radzsasz az élet mozgékonysági princípiuma. Jellemzi a szenvedély, a tűz, az aktivitás. Ez az elv túlsúlyban van jelen az élet azon megnyilvánulásaiban, amiknek a mozgékonyság a jellemzője. Így kis mértékben van jelen a tárgyakban, nagyobb mértékben van jelen az állatokban. Az emberek közül kisebb mértékben van jelen a kapha típusú emberekben, nagyobb súllyal a vata típusú emberekben. Az egyéb megnyilvánulásokban is felfedezhetők, például kisebb a folyadék mozgékonysága, mint a gázoké, vagy kisebb a mozgékonyága a szilárd dolgoknak, mint a folyékonyaknak. Az emberben a radzsasz a fizikai mozgékonyságon kívül felfedezhető az emberi vágyakban, akaratban és minden olyan tudati képződményben, amely mozgást, változást indukál.

A szattva az élet világosság princípiuma. Jellemzi az egyensúly, az öntudatosság, a nyugalom, béke, szeretet (nem vonzódás), tisztaság. Ezen alapelv szerint a szattva az élet azon megnyilvánulásaiban jutott túlsúlyra, amik a tudati evolúció magasabb fokára jutottak. Így az emberekben több a szattva, mint az emberekben, de náluk is több a szattva az angyalokban. Ayurvédikus szemmel a szattva a három dosha egyensúlyának állapotában a legmagasabb. A szattva akkor jut túlsúlyba, ha a tudatban a radzsasz és a tamasz kiegyenlítődik, azaz az ember képes az életet minél inkább vágy és tagadások, félelmek nélkül megélni.

A kis bevezető után lássuk, hogy a szatvikus életmód, mit jelent. Ha a táplálkozást vizsgálom, akkor az előzőekből tisztán látszik, hogy a szatvikus táplálkozás nem jelent sem zöldségevést, sem vegetáriánus életmódot, sőt a vitaminoknak a hajszolását sem jelenti. Erről már írtam cikket: a szatvikus táplálkozás az, amikor az ember a táplálékát vonzódás (radzsasz), illetve tagadás, vagy félelem (tamasz) nélkül képes elfogyasztani. A vegetáriánus élet azért nem lehet szatvikus, mert tagadja a húst, és a tagadással ugye kiesik a fogalmi körből, mint ahogyan az is, aki úgy eszi meg a táplálékot, hogy azzal szemben félelme, tagadása van (nem szeretem, de megeszem). Az, aki folyton édességet, vagy akár zöldséget akar enni, azért nem lehet szatvikus, mert az vonzódással van a táplálék iránt, így az inkább radzsasz jellegű a táplálkozás. A valódi szatvikus táplálkozást a régi öregek közül sokan megközelítették, ők sokáig is éltek. Ha megkérdezte a párjuk, "mit ennél, papa?", az ilyen ember azt válaszolta: "mindegy, amit az asztalra teszel". A szatvikus táplálkozást két dolog jellemzi: a változatosság, a mértékletesség (ne egyél se többet, se kevesebbet, mint amire szükséged van).

Hallom és olvasom a bölcseket, akik azt közlik, hogy ha a szattvát akarod magadban erősíteni, akkor tegyél jót az emberekkel, illetve adakozz. Az ilyen bölcseket messzire kerüljétek el, mert romlást hoznak rátok. Ha nem tudsz adakozni, vagy nem értesz egyet az adakozással, csak megfelelés miatt teszed, akkor a szattva helyett a sötét tamasz erősödik benned, akkor is, ha egyébként jót is tettél másoknak. Vizsgáljuk meg ezt is a szattva szemszögéből. Ha a gondolataidban, a szavaidban, illetve tetteidben szeretnéd a szattvát túlsúlyra juttatni, akkor nincs mit tenned, mint a radzsaszt és a tamaszt lebontanod a tudatodról. Az adakozásban ezt azt jelenti, hogy akkor adakozz, ha azt vágy és tagadás, félelem nélkül meg tudod tenni. Gondolj bele, milyen esetben tudod ezt megtenni? Ha örült vágyad van, hogy segíthess az embereken? Nem, mert akkor a radzsasz uralkodik benned vágyad miatt. Sok-sok ezoterikust hallottam már, akik így nyilatkoztak: úgy érzem, szolgálnom kell az embereket, ezt akarja tőlem az isten! Nem! Nem Isten akarja, hanem te vágysz erre. Az ilyen emberekben legtöbbször csillapíthatatlan bűntudat mondat ilyet, vagy adósságérzet az élet iránt. A bűneik bocsánatát remélik a jótékonykodásban. Értsd meg, hogy az sem segít a szattva erősödéséhez, ha a szolgáltatásaidért viszonzást vársz. Az ilyen esetben is a radzsaszt erősíted. Ezért kerüld a pénzért gyógyító, tanító, vagy jósló mágusokat. Sokkal becsületesebb az, ha valaki azt mondja, hogy én masszőr vagyok és a fizikai erőmet eladom, mint valaki mesternek tartja magát és a szeretetet és a bölcsességet pénzért adja. A szattvát csak akkor tudod erősíteni az adakozásban, ha méltóan felelsz egy tőled igaz szívvel kérő ember segélykérő szavára. Tehát, ha kérnek, akkor eldöntöd, hogy tudsz-e adni, vagy sem, és ezek alapján döntesz. Ha kérnek tőled, akkor nincs benned vágy az adásra, illetve, ha van miből adnod, akkor tagadás sem lesz benned az adakozással szemben (kivéve, ha zsugori vagy). Ha nem tudsz adni (nincs miből), akkor is a szattvát erősíted, ha azt képes vagy félelem nélkül elmondani annak, aki kér.

Könnyű talán belátni, hogy a mozgás önmagában nem szatvikus, akkor válik azzá, ha azt, amit sportolsz, mozogsz, azt képes vagy vonzás és taszítás nélkül tenni. Általában minden belőled áradó mozgásigény az a radzsaszt erősíti, ha mások kérésére sportolsz (pl.: valaki meghív sportolni, hogy meglegyen a létszám), akkor a kegyelmed által a szattva erősödik.

"Legyetek tökéletesek, mint Mennyei Atyátok", így szól a Biblia istenének elhívása, amit lefordíthatnák így is: "Élj szatvikusan". Azonban ez messze nem azt jelenti, amit hitetlen, vagy tudatlan emberek kommunikálnak feléd. Ha vakot követsz és te is világtalan vagy, mindketten gödörbe estek. Abban a hitben élsz, hogy Istent követed, pedig csak a Sátán játékában veszel részt. Ébredj fel és lásd meg végre a valóságot, kövesd a valódi világosságot.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A vallás
  2018-01-05 09:23:48, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek - Vegyes**  
Csak pozitívan !
  2018-01-01 10:47:43, hétfő
 
  Az önmagaddal kapcsolatos negatív érzések végzik a legnagyobb rombolást az életedben, hiszen minden más érzésednél erősebbek. Bárhová mész, bármit csinálsz, magaddal viszed ezeket a negatív érzéseket; minden pillanatodat átszínezik, és mindent bepiszkolnak, amihez hozzáérsz. Olyanok, akár a mágnes: még több elégedetlenséget és csalódottságot vonzanak magukhoz minden dologgal kapcsolatban, amibe csak belefogsz. Ha viszont hálás vagy azért, aki vagy, csak olyan körülményeket fogsz az életedbe vonzani, amelyek hatására még jobban érzed majd magad a bőrödben.

Rhonda Byrne


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Luther Márton reformátor
  2018-01-01 10:33:04, hétfő
 
  Luther saját maga egy visszaemlékezésében ezt a fordulatot váratlan megvilágosodásként írja le, amely a wittenbergi kolostorban érte.
Miközben a Pál apostol rómaiakhoz írt levele első részének 17. versén elmélkedett, hirtelen felismerte, amit sok éven át hasztalanul keresett:
,, Most kezdtem megérteni, hogy ennek az igének: az evangéliumban Isten igazsága jelentetik ki, az az értelme, hogy ti. ez az igazság elfogadott (passiv) igazság, mellyel minket a kegyelmes Isten igazzá tesz a hit által, amint megíratott : "Az igaz ember hitből él".

Ez a bibliai ige vezetett Luther új írásértelmezéséhez: Isten örök igazságossága tisztán kegyelmi ajándék, amelyet az ember a Jézus Krisztusba vetett hit által kap meg. Ezt az ajándékot semmilyen egyéni teljesítménnyel nem lehet kiérdemelni. Ettől fogva kritikusan szemlélte az egyházat, amely úgy tüntette fel magát, mint aki Isten kegyelmét egyedül közvetíti az emberek felé.

Luther a Biblia alapján szembefordul a katolikus egyház egyes tanításaival. Megerősödött benne az a vélemény, hogy a pápai trónon az Antikrisztus ül .

Luther mondta, hogy az egyháznak nem az a feladata, hogy világi ügyekbe beleszóljon.

Luther, egy évvel a halála előtt megírta ,,Az Ördög alapította római pápaság ellen" (,,Wider das Papsttum zu Rom, vom Teufel gestiftet") című munkáját. Ebben a pápát már Antikrisztusnak bélyegzi.


FORRÁS - Wikipédia : Link


1483-1546

A pápa nem a keresztény egyház feje, különben az egyház kétfejű bestia volna, mert neki Krisztus az egyetlen feje, mint Szent Pál mondja, tehát az ördög hamis egyházának feje csupán a pápa.

Luther Márton

FORRÁS : Link


"A pápa ma a földkerekség egyik legveszélyesebb figurája, az én megérzésem szerint az antikrisztus előfutára, akit a Jelenések Könyve hamisprófétának nevez."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 232 db bejegyzés
Összes: 26969 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 141
  • e Hét: 1705
  • e Hónap: 141
  • e Év: 205451
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.