Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/13 oldal   Bejegyzések száma: 124 
*** ITT és MOST ***
  2014-01-09 23:32:25, csütörtök
 
  Minden, ami békét, nyugalmat, üdvöt ad, közelebb visz a létezéshez és annak végtelen harmóniájához - az jó. És minden, ami konfliktust, boldogtalanságot, fájdalmat okoz - az rossz. Megeshet, hogy helytelenül cselekszel, de szert teszel a tapasztalatra, ami tudatosítja benned, mit kell kerülnöd. Megeshet, hogy valami jót teszel, és azonnal kiélvezheted áldásait. A jutalom nem ezen az életen túl, hanem ITT és MOST vár. Minden tett azonnali eredményt hoz. Csak légy éber, és figyelj. Fedezd fel, számodra mi jó és mi rossz, ezáltal oly belső tartásra tehetsz szert, hogy a világ véleménye közömbös lehet számodra; legyen meg a saját tapasztalatod, s az vezessen.

Osho





OSHO a megvilágosodott mester idézetei : Link...

Osho idézetek - Citatum Idézetek...Link...

 
 
0 komment , kategória:  Vallás - Osho,vallási vezető  
A társadalom fél azoktól ....
  2014-01-09 23:23:31, csütörtök
 
 
A társadalom fél, nagyon fél azoktól, akik ismerik önmagukat. Nekik ugyanis van egyfajta hatalmuk, egyfajta aurájuk és vonzerejük, azaz karizmájuk, ami képes a fiatal, még életteli embereket kiemelni a hagyományos rabságból...
Egy megvilágosodott embert nem lehet rabszolgává tenni. Ez a probléma: őt nem lehet bebörtönözni...
Mindenképpen nehéz befogadni egy olyan géniuszt, aki tud valamit a bensőről, hiszen belőle elkerülhetetlenül felforgató erő lesz. A tömegek nem akarják, hogy háborgassák őket, még akkor sem, ha épp boldogtalanok: mert boldogtalanok ugyan, de hozzá vannak szokva a boldogtalanságukhoz. És így mindenki, aki nem boldogtalan, idegennek tűnik számukra.
A megvilágosodott ember a legnagyobb idegen a világon: úgy tűnik, ő senkihez nem tartozik. Nincs az a szervezet, nincs az a közösség, nincs az a társadalom vagy nemzet, mely korlátok közé szorítaná.

A társadalom nem képes tolerálni az egyéniséget, mert egy egyéniség nem követi őt birkaként. Az egyéniség minősége az oroszlánéhoz hasonló: az oroszlán egyedül jár. A birkák mindig tömegben élnek abban bíznak, hogy a tömegben otthonra találnak. A tömegben az ember mindig nagyobb biztonságban és védettségben érzi magát. Ha megtámadnak, a tömegben könnyebben megvéded magad. De egyedül? Csak az oroszlánok járnak egyedül. Pedig mindegyikőtök oroszlánnak születik, csakhogy a társadalmi beidegződések teljesen átprogramozzák az elmédet, és végül birka lesz belőled. Kapsz egy személyiséget egy kényelmes, kedves, szófogadó és nagyon kötelességtudó személyiséget. A társadalomnak rabszolgákra van szüksége, nem pedig olyan emberekre, akik a szabadság feltétel nélküli elkötelezettjei. A társadalomnak azért van szüksége rabszolgákra, mert az őt irányító összes érdekszövetkezet engedelmességet követel.

Osho







Félelem csak a dualitásban létezik. Hogyan is félhetne bárki, aki már megtapasztalta a dualitás mentességet. A szattvikus bátorság, mely az Önvaló bölcsességéből ered, egyedül valós bátorság. Tény, hogy a félelem léte glorifikálja a bátorságot. Nem lenne értéke a jóságnak, ha a rossz nem létezne. Az egyik oldalnak nincs súlya a másik nélkül. Ebből eredően mindennek ezen a világon két oldala van. Dvandvas (ellentétpár) azért létezik, hogy mozgásban tartsa a világot.

A félelem illúzió, nem létezhet. A bátorság örök, nemhalhat meg. Minden ember, aki a földre születik veszélynek, természeti csapásnak van kitéve. Ezért hát, ó ember, vértezd fel magad bátorsággal, és türelemmel. Állhatatosság, bátorság, lélekjelenlét átsegít téged minden veszélyen. Mint ahogyan a sziklára, mely szilárdan áll a tengerparton, a nekizúduló hullámok nincsenek hatással, így az embert, aki bátorsággal megáldott, a szamszara (a létforgatag) sötét, veszélyes hullámai sem érinthetik. Hajlíthatatlanul kiállja a próbatételeket, és győzedelmeskedik felettük.

A félelem fenyegetése rémuralom a szíven. Élj erényes életet. Higgy istenben. Légy jó. Szolgálj szeretettel. Meditálj. Semmi sem fog megrémiszteni. A halál ura félni fog tőled. Még a halál réme sem fog gyötörni. Ne tartsd rémületben saját lelkedet képzeletbeli félelmekkel. Ezekből balszerencse és hibák származnak. A bátortalan ember a félelme által veszélynek teszi ki önmagát. Számtalan halált hal, még életében. Légy vidám és jókedvű. Ne engedd meg a szívednek, hogy elmerüljék a szertelen gondolat által teremtett félelemben. Önbizalmad és a hit segít. Az istenek gyermeke vagy. A fény gyermeke vagy. A hallhatatlan Brahman leszármazottja vagy. Csikard ki születésed előjogait! Szállj harcba Ó Ember! Védanta oroszlánja vagy!

A félelem egy érzelem (Vritti) az elmében, mely akkor keletkezik, amikor az ember élete külső körülmények hatásaként veszélyben forog. Az emberi reakció erre a félelemérzés, melynek külső jelei lehetnek a sápadt arc, a szívdobogás, a végtagok remegése, a fokozott verejtékezés, a beszéd elcsuklása illetve az elme tompulttá válása.

A félelem okai a “nem ismerés" és a kötődés, melyek együtt járnak, mint egy ikerpár. Az ember belekóstolt a tiltott gyümölcsbe, és saját érzékei rabszolgájává vált. Megfeledkezett eredeti, isteni lényegéről, amikor a tudatlanság örvényébe került. A végtelen, félelemtől mentes Brahman átváltozott egy korlátolt Jivává, aki azonosul fizikai testével, és azt, mint hangszert használja az érzéki örömszerzéshez.

A kisebbségi érzés a félelem egy másik ága, mely a magabiztosság, az önbizalom hiányát eredményezi. Az ember félelmet érez azokkal szemben, akik fölötte állnak tehetségben, erőben, rangsorban, avagy éppen hatékonyságban. A tehetetlenség érzése lesz úrrá rajta.

Testi elváltozás illetve fogyatékosság, az alacsony fizikai, ill. szellemi teljesítmény, a gyermekkorban elszenvedett hibás nevelés is lehetnek a félelem kiváltó okai.
Aki elméjének nyugalmát kínok között is megtartja, aki nem sóvárog földi örömök után, és aki megszabadult a kötődéstől, félelemtől és haragtól, azt bölcsnek nevezzük.
Kötődsz a töltőtolladhoz, könyveidhez, ruháidhoz, nagyobb értékeidhez. Ezek által a félelem bekúszik az életedbe. Aggódsz, hogy esetleg elveszíted őket. Fogadd be tehát a következő gondolatokat: Minden tárgy illuzórikus, halandó, és fájdalmat okozó. Kötődésed folyamatosan enyhül, később teljesen megszabadulsz tőle józan belátással.
Minden embernek van valamiféle képzelt félelme. Maya senkinek sem engedi meg, hogy nyugodtan pihenjen. Vágy, harag, kapzsiság, féltékenység, büszkeség és gyűlölet izgatja. Most a félelem szítja a világnyi lángot. Olajt önt a három 1 Taapaas lángjára. Az ember ugrik, és majomtáncot lejt. Egy percig sincs nyugta.

A valós alapú félelmeink mintegy öt százalékot tesznek ki. Képzelt félelmeink kilencvent. A képzelt félelmek betegségeket okoznak, elszívják az ember energiáját, okai a folyamatos izgatottságnak, az alacsony szintű életerőnek, szorongásnak, rossz közérzetnek, az összhang hiányának. Az ember retteg a járványoktól. Aggodalmaival, hogy a baktériumok bejuthatnak, vagy esetleg már be is jutottak a szervezetébe, komoly rombolást végez. Önmagát teszi a járvány áldozatává.

Néhányan aggódnak, hogy talán elveszítik állásukat. Mások azon töprengnek, hogyan alakulhat a sorsuk szerettük halálát követően. Megint mások nyugtalankodnak, hogy az üzletük esetleg csődbe megy. Se vége se hossza a képzelt félelmeinknek.

Ülj le egy kis időre. Gondold át a helyzetet logikusan. Tarts önvizsgálatot. Meglátod, minden képzelt félelmed elillan. Az elméd megtéveszt téged a képzelt félelmeiddel. Tanulj meg gondolkodni, megkülönböztetni, mérlegelni, tervezni. Fejleszd a lelki erődet. Légy csendes tanúja elméd színjátékának. Az elme lesben áll, mint egy tolvaj. Rá fogsz jönni, milyen módon tévesztett meg a hosszú évek során, és arra hogy ennek a félelemnek nincs valós alapja.

Amilyennek gondolod magad, olyanná válsz. Gondolataid, eszményeid nyomán alakul az életed.

Forrás: http://lelkunktitkai.lapunk.hu


Link
 
 
0 komment , kategória:  Vallás - Osho,vallási vezető  
Csak légy tanú, messze a magasból.
  2014-01-07 16:55:31, kedd
 
 
"Te a napsütötte csúcson vagy. Az elme a sötét völgyben. És rendkívüli hatalmad miatt az elme automatikusan követ téged.
Hagyd, hogy az igen magasból jöjjön, egy nagyobb, hatalmasabb energia-forrásból. Az elme követni fogja, és amikor magától követi, abban szépség és méltóság van.
A legmagasabb szinten már olyan hatalmas vagy, olyan intelligens, egy szikla vagy, és nem lehet
megsemmisíteni. Aki csak megpróbálja, az megsemmisül. Ha egyszer megtalálod a lelkedet, megtalálod az otthonodat is. Megtalálod a szeretetedet, megtalálod a kimeríthetetlen eksztázisodat, és az egész mindenség kész táncolni, örvendezni, énekelni veled-hogy intenzíven élhess, és boldogan halhass meg.
A meditáció az egyetlen technika, amellyel elérhető az eksztatikus állapot, ez isteni mámor állapota. Általa megismerhetjük a boldogság legmagasabb csúcsait, a csend legnagyobb mélységeit, az élet örökkévalóságát és a szeretet leggyönyörűbb virágait, a könyörületet és az örömöt.
A valódi csoda szereteten keresztül valósul meg. Szeresd az embereket, csak egy legyél közöttük, és ne próbálj több vagy szentebb lenni náluk. Mindez meditáció nélkül nem lehetséges és a meditáció határa ott van, ahol a megvilágosodás kezdődik. A megvilágosodás embere túllép az elmén. Természetesen a megvilágosodás nem egy lépés valami felé : egyszerűen beleolvadsz az egyetemes tudatba. Ez a legfelemelőbb tapasztalat......
Az élet végre értelmet kap, jelentéstelivé válik. Lehetővé teszi számodra, hogy a mindenség részévé válj, amelytől az egód zárt el.
Csak a helyes irányba kell elmozdulni. Megérzed a helyes irányt, és minden útjelzővé válhat a tudatosság magasabb állapota felé.
A meditáció elvisz a lényedhez, mert a meditáció egy közvetlen út a túlhoz. A harmónia megvalósul.
És ez minden - harmóniában lenni - amit az egészség jelent."

/Osho/




 
 
0 komment , kategória:  Vallás - Osho,vallási vezető  
Az élet rövid
  2014-01-05 07:36:45, vasárnap
 
  Az élet rövid, energiánk pedig véges, nagyon is véges. És ezzel a véges energiával kell megtalálnunk a végtelent; ez alatt a rövid élet alatt kell megtalálnunk a örökkévalót. Ez nagy feladat, nagy kihívás! Tehát kérlek, ne aggódj jelentéktelen dolgok miatt.

Osho
 
 
0 komment , kategória:  Vallás - Osho,vallási vezető  
A hála
  2013-12-12 15:56:28, csütörtök
 
  A hála az egyetlen igazi, autentikus ima; minden más ima csalás, hamis, mesterkélt. Ez a hála épp úgy emelkedik ki belőled, mint rózsából az illat...

Osho


 
 
0 komment , kategória:  Vallás - Osho,vallási vezető  
Lelkünk legtisztább fellelése
  2013-11-11 14:31:16, hétfő
 
 
"Csak légy tanú, messze a magasból. Te a napsütötte csúcson vagy. Az elme a sötét völgyben. És rendkívüli hatalmad miatt az elme automatikusan követ téged.
Hagyd, hogy az igen magasból jöjjön, egy nagyobb, hatalmasabb energia-forrásból. Az elme követni fogja, és amikor magától követi, abban szépség és méltóság van.
A legmagasabb szinten már olyan hatalmas vagy, olyan intelligens, egy szikla vagy, és nem lehet
megsemmisíteni. Aki csak megpróbálja, az megsemmisül. Ha egyszer megtalálod a lelkedet, megtalálod az otthonodat is. Megtalálod a szeretetedet, megtalálod a kimeríthetetlen eksztázisodat, és az egész mindenség kész táncolni, örvendezni, énekelni veled-hogy intenzíven élhess, és boldogan halhass meg.
A meditáció az egyetlen technika, amellyel elérhető az eksztatikus állapot, ez isteni mámor állapota. Általa megismerhetjük a boldogság legmagasabb csúcsait, a csend legnagyobb mélységeit, az élet örökkévalóságát és a szeretet leggyönyörűbb virágait, a könyörületet és az örömöt.
A valódi csoda szereteten keresztül valósul meg. Szeresd az embereket, csak egy legyél közöttük, és ne próbálj több vagy szentebb lenni náluk. Mindez meditáció nélkül nem lehetséges és a meditáció határa ott van, ahol a megvilágosodás kezdődik. A megvilágosodás embere túllép az elmén. Természetesen a megvilágosodás nem egy lépés valami felé : egyszerűen beleolvadsz az egyetemes tudatba. Ez a legfelemelőbb tapasztalat......
Az élet végre értelmet kap, jelentéstelivé válik. Lehetővé teszi számodra, hogy a mindenség részévé válj, amelytől az egód zárt el.
Csak a helyes irányba kell elmozdulni. Megérzed a helyes irányt, és minden útjelzővé válhat a tudatosság magasabb állapota felé.
A meditáció elvisz a lényedhez, mert a meditáció egy közvetlen út a túlhoz. A harmónia megvalósul.
És ez minden - harmóniában lenni - amit az egészség jelent."

/Osho/



 
 
0 komment , kategória:  Vallás - Osho,vallási vezető  
Ki vagyok én ?
  2013-11-09 15:43:08, szombat
 
  "Ha minden keresés megszűnt, és hirtelen ráébredsz, hogy már csak egyetlen dolgot kell megtudnod: Ki ez a kereső bennem? Mi ez az energia, amely keresésre ösztönöz? Ki vagyok én? - akkor megtörténik az átalakulás.

Osho)


 
 
0 komment , kategória:  Vallás - Osho,vallási vezető  
Elgondolkodtató idézetek az életről, Osho-tól
  2013-11-09 10:10:46, szombat
 
 
Tudd meg, miket mond az életről, a szerelemről, valamint a fájdalomról Osho, az egyik legmegosztóbb vallási vezető, aki emberek millióinak nyújtott segítséget gondolataival.


,,A létezés türelmesen vár. Amikor azt látja, hogy magad próbálkozol, ő nem szól bele - csak vár. Akár a végtelenségig is várhat, hiszen a létezésnek nem sietős. Ő maga az örökkévalóság. De abban a pillanatban, hogy már nem küszködsz tovább, hogy felhagysz minden erőfeszítéssel, az egész létezés megindul feléd és beléd hatol. Ekkor először kezdenek el megtörténni a dolgok."

"Emberek milliói döntenek úgy, hogy nem lesznek érzékenyek. Vastag bőrt növesztenek maguk köré, hogy senki ne okozhasson nekik fájdalmat. De ennek nagy ára van. Senki sem okozhat nekik fájdalmat, de boldoggá sem teheti őket senki."

,,A szomorúság mélységet ad. A boldogság magasságot. A szomorúság gyökeret ad. A boldogság ágakat. A boldogság olyan, mint egy ég felé törő fa, a szomorúság olyan, mint a föld méhe felé hatoló gyökerek. Mindkettőre szükség van, és minél magasabbra tör a fa, annál mélyebbre is hatol. Minél nagyobb egy fa, annál nagyobbak a gyökerei. Tulajdonképpen a lomb és a gyökér mindig arányos egymással. Ebben rejlik a fa egyensúlya."

,,Soha ne feledd, a szeretet ellentéte nem a gyűlölet, ahogy az emberek gondolják, hanem a félelem. A gyűlölet is szeretet, csak épp fejtetőre van állítva. A szeretet igazi ellentéte a félelem. A szerelemben kitágulsz - a félelemben összezsugorodsz. A félelemben bezárulsz - szerelemben kitárulsz. Ha félsz, kételkedsz; ha szeretsz, akkor bízol. A félelemben magányos vagy, a szerelemben viszont te eltűnsz, ezért a magányosság kérdése fel sem merül."

,,Amint elkezdesz felelősséget vállalni önmagadért, elkezded levetni álarcaidat. Mások megzavarodnak, mert mindig voltak elvárásaik feléd, amelyeknek mindig megfeleltél. Most úgy érzik, kezdesz felelőtlenné válni. ,,

,,Alkalmanként állj meg egy kis időre - bárhol, bármikor. Csak nézz és figyelj, légy egyszerűen csak tanúja mindannak, ami körülötted folyik a világban, és annak, amit te magad csinálsz! Ne gondolkozz! Csak kívülről figyeld, hogy mi történik! Aztán terjeszd ki ezt a szemtanúságot az egész életedre: hassa át minden fizikai és mentális tevékenységedet, és aztán engedd, hogy ez a szemtanúság veled maradjon. Ha szemtanú vagy, az egód egyszerűen megszűnik létezni, te pedig megtapasztalod, hogy mi is vagy valójában. Az én meghal: helyette pedig meglátod az igazi önmagad."

,,Csak kétféle életforma létezik: az egyik a félelemorientált, a másik pedig a szeretetorientált élet. Ha életed mozgatórugója a félelem, akkor mohó, kapzsi, pénzsóvár, agresszív és egoista leszel. Ha életed mozgatórugója a szeretet, akkor szükségszerűen megszűnik benned a félelem, a mohóság és a kapzsiság, mert a szeretet tudja, hogyan kell megosztani. A szeretet élvezi, ha adhat, nem ismer nagyobb élvezetet ennél."

,,Ha meg akarsz oldani egy problémát, akkor fölé kell emelkedned. Ugyanarról a síkról lehetetlen megoldani. És amint egy magasabb síkra érkezel, az alacsonyabb síkon lévő problémák egyszerűen maguktól megszűnnek."

,,Minél mélyebbre jutsz önmagadban, annál közelebb jutsz mások szívéhez. Ez a kettő ugyanaz, mert a te szíved és a másiké nem nagyon különbözik egymástól. Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. És akkor megérted, hogy te is voltál bolond, tudatlan, te is sokszor elbuktál, te is követtél el bűnöket önmagad és mások ellen. És ha mások még mindig ezt teszik, nincs semmi szükség a megítélésükre, a megbélyegzésükre. Nekik kell felismerniük és magukra kell hagyni őket; nem feladatod, hogy egy bizonyos forma szerint alakítsd őket."



 
 
0 komment , kategória:  Vallás - Osho,vallási vezető  
A tudatos ember
  2013-10-27 05:28:16, vasárnap
 
 
A tudatos ember mindig a jelen pillanatra felel, mert felelősségteljes, szó szerint felelős azért, amit tesz - nem gépiesen reagál.

Az ő cselekvése éber tudatosságából fakad, nem pedig külső manipuláció hatására.

A figyelés a spontaneitás kezdete, a spontaneitás pedig a figyelés beteljesedése.

Osho




 
 
0 komment , kategória:  Vallás - Osho,vallási vezető  
Csodálatos világba születtünk
  2013-09-16 06:25:55, hétfő
 
  Találkoztál már az éjszakával és hallottad már a dalát? Láttál már gyönyörű napfelkeltét? Mi úgy viselkedünk, mintha vakok lennénk. Egy ilyen csodálatos világba születtünk, és mégis saját nyomorúságunk kis pocsolyájában tengetjük az életünket. Az már jó ismerősöd, így még ha valaki ki is akar rángatni onnan, te ellenállsz. Nem akarsz kikerülni a nyomorúságodból, a szenvedésedből. Pedig annyi öröm vesz körül mindenfelől. Mindössze annyit kellene tenned, hogy észreveszed és részt veszel benne, nem csak kívülről figyeled!"

(Osho)






Az ember mindenért felelős, ami vele történik. A bölcs ennek tudatában van, és nem veti el többé a szenvedés magvait. Inkább az öröm magvait veti el. Előbb-utóbb mindent le kell aratnod, amit elvetettél. Ezt jelenti a menny fogalma: a bölcs elveti az üdvösség, a szeretet, a könyörületesség magvait, melyek egy napon kertté fejlődnek. (...) Ha egyre csak az öröm, a szépség, a tánc, a dal, a meditáció, az ima magjait hinted szét, akkor hamarosan létrehozol egy várkertet az igazság virágaiból - létrehozod a Paradicsomot.

(Osho)








Ha bármikor üdvöt, áldást érzel, akkor bízz benne, és indulj el annak irányába... és akkor Isten irányába indulsz el. Az elragadtatás Isten illata. Ha az üdvözült boldogságot követed, sosem tévedsz el. Ha e végső boldogságot követed, akkor a természetet követed. És a természetességből, üdvösségből, ellazultságból emelkedik elő a bölcsesség.
A bölcsesség egy nagyon ellazult létállapot. A bölcsesség nem tudást, nem információhalmazt jelent; a bölcsesség belső lényed ébrenléte, ébersége, figyelme, tanúsága, fényessége.

(Osho)




 
 
0 komment , kategória:  Vallás - Osho,vallási vezető  
     2/13 oldal   Bejegyzések száma: 124 
2023.01 2023. Február 2023.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 6751
  • e Hónap: 15421
  • e Év: 71354
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.