Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Jó éjt ismétAkéseiFekvőknek!
  2010-06-15 01:02:29, kedd
 
 


Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  7 Szép estét,jó éjszakát!  
Gyomor-és/vagyNyombélfekély
  2010-06-15 00:56:41, kedd
 
 

Gyomor- és nyombélfekély - A fekély tünetei és okai

A fekélyek különböző kezelésekkel és savtalanítókkal jól kezelhetőek, ám mégis mindig kiújulnak. Ennek oka, a nemrég felfedezett Helicobakter pylori baktérium.
2007.06.23 10:00, Forrás: femina.hu
Mi az a fekély?

A fekély tulajdonképpen nem más, mint a gyomor (nyombél) kisebesedése. Kialakulása egészen prózai, megsérül az a nyákréteg, melynek a gyomrot bélelő nyálkahártyasejteket kellene megvédenie a gyomor agresszív és maró sava (a gyomorsav) ellen. Ennek a sérülésnek pedig az a következménye, hogy az alattuk lévő hámsejtek elpusztulnak és helyükön nehezen gyógyuló sebfelületek képződnek. Amikor a gyomorsav ezekbe a sebfelületekbe mar, akkor érzi a beteg a jellegzetes égető érzést, mely a gyomorfekély legismertebb tünete.
Mi a Helicobakter pylori baktérium?

Régebben a gyomorfekély kutatások kifejezetten a gyomorsavra irányultak, azonban néhány évvel ezelőtt az orvostudomány nagy lépést tett ez ügyben. A vizsgálatok szinte minden fekélyes betegnél kimutatták a Helicobakter pylori (Hp) baktérium jelenlétét. A Hp baktérium a gyomor és nyombélhurutos vagy fekélyes betegek, sőt egyes gyomrot és beleket érintő daganatos betegek szöveteiben is megtalálható.
Hogyan kerülhet a szervezetbe a Hp baktérium?

· Széklettel (Gyógyír székrekedésre - Könnyű megoldások) szennyezett kézzel, szájon át
· Juhtejből
· Házi légy terjesztette fertőzés útján
· Folyó és álló vízből, természetes forrás-, és kútvízből (Víz helyett)
· Sőt, felmérések bizonyítják, hogy az egészségügyi dolgozók szervezetében gyakrabban fordul elő

A világ népességének több, mint a felét érinti a betegség, vagy legalább is az egyelőre még passzív Hp baktérium jelenléte. Ez az arány az ország gazdasági és társadalmi helyzetének függvényében változik. A fejlődő országokban a felnőtt lakosság 80-100 százaléka fertőzött. Hazánkban a lakosság közel kétharmada szenved fekélybetegségektől.
Miből lehet kimutatni?

· Gyomortükrözés közben vett szövetminta
· Vér
· Nyál
· Széklet
· Kilélegzett levegő
Mit tesz a baktérium?

A baktérium életben maradásával kapcsolatban felmerülhet, hogy hogyan jut a gyomrot bélelő nyálkahártyában táplálékhoz? A Hp baktérium egy VacA-nak nevezett méreganyagot (Vigyázz! Mérgező! - Veszélyes növények otthon ) fecskendez a gyomor nyálkahártyájának sejtjeibe. Ennek hatására a sejtekben nagy mennyiségű hidroláz-enzim termelődik, mely aztán kiszabadulva a sejtekből a gyomorba jut. Ez az enzim pedig elpusztítja a nyálkahártyát védő nyákréteget, ezáltal a baktérium szabadon hozzáférhet a gyomorban található táplálékhoz.
Milyen tünetei vannak a fekélynek?

· Gyomortáji fájdalom, mely sokszor összefüggésben áll az étkezésekkel (Miért eszünk - A táplálkozás pszichológiája) , néhány (2-3) órával utánuk jelentkezik. Sok betegnél ez a fájdalom a deréktájra (Reuma és táplálkozás - Mi az összefüggés) sugárzik.
· Éhségfájdalom, ami elsősorban a nyombélfekélyre jellemző. Elsősorban akkor jelentkezik a fájdalom, amikor a gyomor üres, és evés után meg is szűnik.
· Gyomorégés.
· Savas felböfögés.
· A tünetek jellemzően ősszel és tavasszal újulnak ki, utána akár hónapokig tünetmentes lehet a beteg.
Enyhítő tanácsok

Amennyiben panaszaid (gombócérzés a torokban, köhögés, rekedtség, gyomorfájás) éjszaka jelentkeznek, érdemes kipróbálnod párnád megemelését. Ha 10-15 centivel magasabbra teszed a fejed, általában a tünetek megszűnnek, vagy legalább is enyhülnek.Kerüld el a szoros ruhákat, öveket, fűzőket.

Csokoládé, kávé(Koffein-csökkentő diéta), fűszeres ételek, szénsavas italok, cigaretta(Diéta a dohányzás ellen - A világ leghatésosabb diétái ) mind tilos!
Nagyon hideg, nagyon forró ételek (Rossz szokások - Így eszünk mi!) és italok kerülése ajánlott. Ha lehet, inkább többször egyél keveset, mint hogy egyszer-kétszer jól megpakold a gyomrod.
print cikk nyomtatása



Forrás: femina.hu


Sajnos tavaly nyár óta küzdök ezzel a betegséggel,,
A 3 éves korom óta tartó IBS mellett.


 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Félix&BerciJátékának:)vége
  2010-06-15 00:00:11, kedd
 
 
Felix, Berci játék 2 Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2010-06-14 23:53:44
feltöltő: charlotteani
nézettség: 3422
szavazatok: 14
kommentek: 0
kulcs: kutya, cica,
kategória: állatok
leírás: Felix, Berci játék folytatása! Meglátják, mennyire igazat írtam a video első részénél. Ez csupán játék! Melyik cica merne így tenni? Csakis, akik közt mély kötődés van![m16][m16][m14][m10][m9]

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!




 
 
0 komment , kategória:  Videó  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2010.05 2010. Június 2010.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 40 db bejegyzés
e év: 498 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 485
  • e Hét: 4588
  • e Hónap: 8966
  • e Év: 47456
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.