|
1/5 oldal
|
Bejegyzések száma: 40
|
|
|
|
2018-11-04 16:35:20, vasárnap
|
|
|
Túrós szilvatorta
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
fél teáskanál sütőpor
8 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg vaj
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 tojás
A töltelékhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
2,5 dl tej
4 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 kis pohár tejföl
25 dkg túró
60 dkg szilva
Elkészítés: A tésztához összegyúrjuk a lisztet a sütőporral, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a vajjal, a citromhéjjal és a tojással. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre betesszük a hűtőbe.
A töltelékhez a pudingport kevés tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a maradék tejet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, és felforraljuk. Kevergetve sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A túrót, a tejfölt és a kihűlt pudingot összedolgozzuk.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk. Kivajazunk, liszttel meghintünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, és kibéleljük a tésztával úgy, hogy a peremére is jusson. Rásimítjuk a túrós tölteléket.
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. A szilvákat megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. A feleket vékonyabb szeletekre vágjuk, és kirakjuk vele a torta tetejét. A sütőben kb. 50 percig sütjük.
Csak akkor szeleteljük, ha kihűlt. Citromhéjjal, mentalevelekkel díszítjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: SÜTEMÉNYEKRECEPTEK - TORTÁK |
|
|
|
|
|
2018-11-04 16:32:42, vasárnap
|
|
|
Mákos-túrós piskótatorta
Hozzávalók:
A tésztához:
3 tojás
10 dkg kristálycukor
5 dkg finomliszt
3 dkg keményítő
1 teáskanál sütőpor
só
fél citrom héja
A töltelékhez:
20 dkg kristálycukor
0,7 dl tej
6 dkg mák
2 csomag vaníliás cukor
1,25 kg alma
3,75 dl almalé
fél citrom leve
1 csomag vanília ízű pudingpor
50 dkg túró
25 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
1 csomag habfixáló
A torta bevonásához:
3,5 dl tejszín
1 dkg kristálycukor
Elkészítés: A tésztához a tojásfehérjét a cukorral és pici sóval felverjük. Beledolgozzuk a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat és a keményítővel, illetve a sütőporral elvegyített lisztet. Margarinnal kikent 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 175 Celsius-fokon (2-es fokozat) 25 percig sütjük.
A forró tejben a darált mákot 3 dkg cukorral 1 csomag vaníliás cukorral 5 percig főzzük. A fél citrom levét felöntjük almalével úgy, hogy összesen 2,5 dl legyen. A hámozva felszeletelt almát 10 dkg cukorral, valamint a 2,5 dl alma- és citromlé keverékével 5 percig főzzük. A pudingport a megmaradt almalében elkeverjük, a kompótba vegyítjük és összeforraljuk.
A mascarponét a túróval, 7 dkg cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral kikeverjük. Beleforgatjuk a 2,5 dl tejszín ből és a fixálóból vert habot. A krém felét a kihűlt mákmasszába dolgozzuk.
A piskótát félbevágjuk, az alsó lap köré karimát pattintunk. A kompót felét a lapra halmozzuk. Megkenjük a mákos krém és a túrókrém felével. Befedjük a
másik lappal, és hasonló sorrendben rásimítjuk a többi tölteléket. 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A torta bevonásához a tejszín t a cukorral felverjük, és bevonjuk vele a tortát. Lehet finoman mákot is szórni a tetejére, illetve az oldalára, valamint kivi- és narancsdarabokkal díszíteni. Nagyon finom és mutatós ünnepi torta.
|
|
|
0 komment
, kategória: SÜTEMÉNYEKRECEPTEK - TORTÁK |
|
|
|
|
|
2018-11-04 16:31:03, vasárnap
|
|
|
Mascarponés áfonyatorta
Hozzávalók:
A tésztához:
2 darab tojás
10 dkg cukor
17,5 dkg liszt (ebből 2 evőkanál kakaó volt)
0,75 dl tej
0,75 dl olaj
1/2 csomag sütőpor
1 púpos evőkanál áfonyalekvár
A krémhez:
25 dkg mascarpone
2 dl hideg tejszín
0,5 citrom reszelt héja
2 púpos evőkanál áfonyadzsem
20 dkg áfonya
A díszítéshez:
csokiforgács (elhagyható)
Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgához hozzáadjuk a cukrot, és robotgéppel addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz. Ekkor hozzáadjuk az olajat és a tejet, és simára keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaóval és egy csipet sóval, majd két részletben elkeverjük a cukros tojássárgákkal. Végül belekeverjük a tojáshabot. és hozzáadjuk az áfonyalekvárt is.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük (az enyém 18 cm-es volt), és 175 fokon 25-30 perc alatt megsütjük (hústűvel ellenőrizhetjük, hogy a közepe is megsült-e). Ha megsült, rácsra tesszük, és megvárjuk, míg kihűl.
Amíg sül, elkészítjük a krémet: a marscarponét frissen reszelt citromhéjjal és a lekvárral simára keverjük. A hideg tejszín t habbá verjük, majd a krémbe forgatjuk.
Összeállítjuk a tortát: a kihűlt piskótát 3 részre vágjuk. Az alsó és a középső lapot megkenjük először áfonyalekvárral, majd a krémmel, és szórunk rá friss áfonyát. A lapokat óvatosan egymásra tesszük, majd a maradék krémmel óvatosan megkenjük a torta tetetejét, és ráhalmozzuk amaradék áfonyát. Csokiforgáccsal is díszíthetjük.
2-3 órára betesszük a hűtőbe, hogy összeálljon, és máris fogyasztható.
|
|
|
0 komment
, kategória: SÜTEMÉNYEKRECEPTEK - TORTÁK |
|
|
|
|
|
2018-11-04 16:28:55, vasárnap
|
|
|
Marcipános áfonyás piskótarolád
Hozzávalók
A tészta hozzávalói
3 db tojás
3 ek cukor
4 ek liszt
1/2 dl hideg víz
1/2 dl olaj
1/2 csomag sütőpor
A krémhez
2 dl tejszín
2 dkg cukor
3 ek áfonyalekvár (magnélküli)
1/2 doboz mascarpone
A bevonáshoz
fehér marcipán
fehér gyöngyöcske
ehető virágok
Elkészítés
A tojásokat ketté választjuk. A sárgájába teszünk egy kanál cukrot, vizet és olajat majd géppel habosra keverjük.
A maradék cukorral felverjük a fehérjét.
A két tál tartalmát összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes sütőport.
Egy nagy tepsibe sütőpapirt teszünk ebbe öntjük bele a tésztát. 170 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
Amikor megsült, feltekerjük és kihűtjük. Közben elkészítjük a krémet, amihez a tejszín t a porcukorral felverjük, hozzáadjuk az áfonyalekvárt és a már előre kikevert mascarponét.
A kihűlt lapot kitekerjük, levesszük róla a sütőpapírt, és a krém háromnegyed részét a lapra kenjük, a krémre 2-3 kanál áfonyalekvárt simítunk, majd feltekerjük a roládot. A maradék krémet a rolád tetejére simítjuk, és a kinyújtott marcipánt ráigazítjuk. Ezt követően díszítjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: SÜTEMÉNYRECEPTEK |
|
|
|
|
|
2018-11-04 16:26:23, vasárnap
|
|
|
Citromkrémes-birsalmás pohárkrém
Hozzávalók:
A birsalmapüréhez:
50 dkg birsalma
5 dkg cukor
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
A citromkrémhez:
4 darab tojássárgája
10 dkg cukor
2 evőkanál liszt
5 dl tej
1 citrom héja és leve
A tetejére:
1 dl 30%-os hab tejszín
A poharak aljába:
2 db vaníliás keksz
Elkészítés: A birsalma magházát kiszedjük, kisebb darabokra vágjuk, és annyi vízben tesszük fel főni, ami ellepi. Beleszórjuk a cukrot, a fűszereket, és puhára főzzük. A levét lecsöpögtetjük, arra nem lesz szükség, majd a birsalmát botmixerrel pürésítjük. Hagyjuk kihűlni.
A citromkrémhez a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, a citrom levét belenyomjuk, héját belereszeljük, majd a lisztet is hozzáadjuk, és csomómentesre keverjük. A tejet feltesszük melegedni, amikor gyöngyözik, a habos tojáshoz öntjük, és habverővel jól elkeverjük. Visszatesszük a tűzhelyre, és lassú tűznél, állandó keverés mellett besűrítjük. Vigyázzunk, hogy kb. 80 fok fölé ne menjen a hőfoka, mert akkor kicsapódik a tojás. Amikor jó sűrű, akkor többször átkeverve kihűtjük.
A tejszínt jó keményre felverjük, majd csillagcsővel ellátott nyomózsákba kanalazzuk.
A poharakba belemorzsoljuk a kekszet, arra egy réteg birspürét teszünk, arra egy réteg citromos krémet, és ezt még egyszer megismételjük. A tetejét tejszín habbal díszítjük, aminek a tetejét megszórhatjuk durvára vágott grillázzsal vagy pisztáciával. 3 nagyobb kehelyben, vagy 4 adag kisebb tálkában tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: JEGES DESSZERTEK - NYALÁNKSÁG |
|
|
|
|
|
1/5 oldal
|
Bejegyzések száma: 40
|
|
|
|
2018. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
976 db bejegyzés |
e év: |
15094 db bejegyzés |
Összes: |
18977 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1240
- e Hét: 11737
- e Hónap: 22090
- e Év: 81343
|
|
|