2018-09-24 21:34:22, hétfő
|
|
|
|
|
|
Vadas csirkéből zsemlegombóccal
Hozzávalók
A mártáshoz:
1 kg sárgarépa
25 dkg fehérrépa
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejföl
1 ek mustár
só
bors
babérlevél
őrölt kurkuma
húsleves kocka
A húshoz:
40 dkg vagy 2 egész csirkemellfilé
2 ek vaj
só
bors
A zsemlegombóchoz:
2 zsemle
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek zsír vagy olaj
1 db tojás
2 dl tej
10-15 dkg liszt
só
petrezselyem
Elkészítés
A répákat és a hagymát megpucoljuk, közepesre aprítjuk. Az egészet egyben feltesszük főni annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Megsózzuk, megborsozzuk, kevés kurkumával ízesítjük, hozzáadjuk a leveskockát és 4-5 babérlevelet. Felforraljuk, majd lassú tűzön legalább fél óra alatt teljesen puhára főzzük. Időnként megkeverjük, és 2 dl főzővizet kiszedünk belőle, és félretesszük.
Közben elkészítjük a húst. Az egyik csirkemellet két vékony szeletre vágjuk, a másikat felkockázzuk. Az apróra vágott húst egy fedett serpenyőben megpirítjuk 1 ek olajon, majd ízlés szerint fűszerezve, közepes lángos készre pirítjuk (amikor elforr a leve, kész van).
A vékonyra szeletelt csirkét oldalait besózzuk és kicsit megborsozzuk. A serpenyőben megpirítjuk őket 1 ek olajon. Felöntjük a vadas mártás főzőlevéből korábban félretett lével, és 25-30 perc alatt alacsony lángon, lefedve puhára pároljuk.
A puhára főtt zöldségeket levesszük a tűzről, kivesszük belőle a babérleveleket, és botmixerrel durvára turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt és a mustárt, megsózzuk és elkeverjük.
A zsemlegombóchoz 2 zsemlét apróra vágunk, beáztatjuk a tejbe, hozzáadjuk a tojás t, megsózzuk, és hozzáadjuk a frissen aprított petrezselymet.
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk, a vöröshagymát kevés zsíron megdinszteljük, majd a végén hozzáadjuk a fokhagymát is.
A megdinsztelt hagymát és fokhagymát a zsemlékhez adjuk, és formázható állagú masszát gyúrunk belőle annyi liszttel, amennyit felvesz (kb. 10-15 dkg).
A masszából gombócokat formázunk két kanál vagy a vizes kezünk segítségével. Enyhén sós vízben kifőzzük a gombócokat. 1-2 perc után feljönnek a víz tetejére, ekkor még további 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük. Ezzel tálaljuk a vadas csirkét. |
|
|
0 komment
, kategória: RECEPTEK |
|
Címkék: zsemlegombóchoz, zsemlegombóccal, megdinszteljük, babérleveleket, csirkemellfilé, petrezselymet, felkockázzuk, megdinsztelt, vöröshagymát, megborsozzuk, csirkemellet, félretesszük, babérlevelet, segítségével, petrezselyem, felforraljuk, vöröshagyma, botmixerrel, zöldségeket, serpenyőben, megkeverjük, megpucoljuk, leveskockát, elkészítjük, megpirítjuk, főzőlevéből, turmixoljuk, felaprítjuk, zsemlékhez, hozzáadjuk, fűszerezve, formázható, fokhagymát, elkészítés, kurkumával, feltesszük, hagymát megpucoljuk, egészet egyben, egyik csirkemellet, másikat felkockázzuk, apróra vágott, fedett serpenyőben, vékonyra szeletelt, serpenyőben megpirítjuk, vadas mártás, puhára főtt, frissen aprított, fokhagymát megpucoljuk, vöröshagymát kevés, végén hozzáadjuk, megdinsztelt hagymát, zsemlékhez adjuk,
|
|