Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gordon szetter fajtaleírása
  2016-03-04 01:57:41, péntek
 
  Gordon szetter standerdje /fajtaleírása/



Fej



Link



Felépítés



Link


Mezei munka közben



Link


Bár a fajta származása legalább a XVII. század elejéig nyúlik vissza, a gordon szetter igazi kitenyésztőjének Alexandert (1743-1827), Gordon negyedik hercegét tekinthetjük. A herceg önálló skót vadászkutya fajtát akart kialakítani, melyet a nehéz felföldi terepviszonyok között is megbízhatóan lehet alkalmazni. Alapvetően ennek köszönhető, hogy egy igazi gordon szetter még napjainkban is erőteljesebb felépítésű, vastagabb csontozatú, mint egy ír vagy angol szetter. Alexander olyan vadászkutyát akart, mely kevésbé kecses és elegáns, de jóval ellenállóbb, kitartóbb, és sokoldalúbban használható, mint a többi szetter fajta. Egy korabeli skót szerző, Markham már az 1600-as években a legkeményebben dolgozó vadászkutyaként dicséri a fekete-kese szettereket.

Egy ma már nehezen ellenőrizhető anekdota szerint a herceg juhászának volt egy fekete-fehér collie szukája, mely olyan jó vadkereső kutya volt, hogy befedeztették a herceg vadászkutyáival, és így alakultak ki a korabeli fekete-fehér szettetek. Alexander idegen kutyák vérvonalait is használta, például Earl of Leicester kennelének kanjaival is gyakran fedeztetett. Mindkettőjüknek sok tricolor kutyája volt, mert jobban kedvelték a fekete-cser színezetű ebeknél a fehér folttal is rendelkező példányokat, mert ezek jobban látszottak a mocsaras vidékeken zajló vadászatok során. Alexander 1827-ben bekövetkezett halála után örököse, George csak 9 évig birtokolhatta a kastélyt, mert Gordon ötödik hercege 1863-ban távozott az élők sorából. E néhány év alatt azonban erőteljesen lecsökkentette az állományt, sok kutyát barátainak és vadászainak ajándékozott. 1836 júliusában, Tattersall híres aukcióinak egyikén 11 gordon szettert kínáltak eladásra; nyilván a kennel maradék kutyáit. Ezen kutyákról pontos lista maradt fenn, korukról, színezetükről, és hogy ki, mennyiért vette meg őket. Egy vörös-fehér példány kivételével, mindannyian fekete-cser vagy fekete-fehér-cser színűek voltak. A legtöbb pénzt egy Young Regent nevű kanért adtak, őt Lord Chesterfield vette meg 72 guinea-ért, míg két négyhónapos kölyökért 15-15 guinea-t adott Lord Douglas és Mr. Robertson.

George halálával kihalt a gordoni hercegi ág, a birtok az ötödik herceg unokaöccsére, Richmond hercegére szállt, aki később Richmond és Gordon hercege lett. A herceg visszavásárolta az árverésen eladott Juno nevű kant, vett mellé egy Bess nevű szukát és Diver névre hallgató retrievert, és újjáélesztette a Gordon Castle kennelt.

Kutyái elsősorban tricolor színezetűek voltak, a kisebb arányú fekete-cser mintázat később teljesen el is tűnt, ugyanis amikor 1907-ben Isaac Sharpe, a Stylish Gundog kennel tulajdonosa felvásárolta Castle Kennel összes maradék szetterét, a dokumentáció szerint mindegyik kutya háromszínű volt.


Akkoriban a gordon szettereket kizárólag munkára tenyésztették. A párosításokat a vadászok tervezték, de persze mindenről be kellett számolni uruknak. Kedvencként egyáltalán nem tartottak szettereket, csak falkában, mint manapság - illetve a rókavadászat betiltásáig - a nagy kopófalkákat. A nem megfelelő egyedeket egyszerűen lelőtték. A XIX. század elejétől, a kutyakiállítások térhódításával azonban egyre szélesebb körben tartottak csak kedvencként akár vadászkutyákat is. 1959-ben, a minden idők első kutyakiállításaként számontartott Newcastle-i versenyen a szetterek első díját egy gordon szetter nyerte, Mr. Jobling Dandy nevű kutyája. 1863-ban pedig, az első Field Trial vadászkutya verseny mindhárom helyezett kutyája gordon szetter volt, melyet akkoriban csak fekete-cser széttérnek neveztek. Mikor 1873-ban megalakult a Kennel Club, hivatalosan is fekete-cser elnevezést kapta a fajta, ugyanis közismert tény volt, hogy sok olyan fekete-cser szetter létezett, melyeknek semmi közük a Gordon Kastély kutyáihoz. Csupán 1923-tól kezdték gordon szetter néven regisztrálni a fajta egyedeit. Ami a fajtaklubokat illeti, az 1888-ban alakult amerikai és az 1891-ben létrehozott angol is a gordon szetter nevet használta. Mivel Gordon hercege Skóciában élt, skót fajtaként regisztrálták a gordon szettert.


XIX. és XX. században a híres és nagy szetter kennelek tulajdonosai nemesek és földbirtokosok voltak, de velük párhuzamosan kezdtek kialakulni az ún. kereskedelmi kennelek.

A mennyiséget tekintve akár szaporítóknak is nevezhetnénk őket, azonban e kennelek tulajdonosai nem disznóólakban, méltatlan körülmények között tartották a kutyákat, hanem fizetett alkalmazottak, szakemberek gondoskodtak az állományról, mint napjaink profi tenyészeteiben. E kereskedelmi kennelek egyike, valószínűleg az első a maga nemében, volt Isaac Sharpe Stylish Gundog tenyészete. Sharpe kereskedelmi társaságot hozott létre, titkárnőt tartott, aki nemcsak az irodában ücsörgött, hanem a kutyákat felügyelte Sharpe távollétében.

A Stylish kennel kb. 200 szetter, labrador, pointer és springer spániel élt egyidőben. Sharpe nemcsak tenyésztéssel foglakozott, hanem vadászszezonban bérbe is adta a kutyákat, két hétre vagy akár egy teljes szezonra. Igény esetén teljes falkát is tudott biztosítani, megfelelő személyzettel együtt. Idővel mát két telepen, Douglas Brae-ben és Inglewoodban is volt kennele.

Egyik híres kutyája, Stylish Ranger 1900-ban született, s egyévesen már megnyerte a Kennel Club Derbyt, 1902-ben pedig a Kennel Club All Age Stake versenyét; később Norvégiába adták el. Ranger egyik fia, Billie, fajtája nagyon szép képviselője. J. Bishop, elismert vadászkutya bíró írta róla, hogy nagyon szép típusú, jó fejű, kompakt, szép színű példány. Isaac Sharpe 1938-ban halt meg, nem sokkal a második világháború kitörése előtt, így már nem élhette meg, hogy Stylish Stagestruck CC címet nyert a Cruft's-on. Nemsokkal ezután Amerikába került, a Blakeen Kennelbe.



Amerikába egyébként Gordon kastélyából érkezett az első pár gordon szetter, 1842-ben importálta George Blunt a Rake és Rachel nevű kutyát. A korabeli rajz szerint Rake egy nagyjából fehér, göndör szőrű kutya volt, fekete nyereggel. Rachel fekete-cser színű volt, és később Daniel Websternek adták el.




Az Egyesült Államokban a nemzeti fajtaklub munkájának köszönhetően, nem alakult ki a fajtán belül az ún. show és munka típus. A kiállítási győztesek sokszor a munka champion címet is megszerzik, és fordítva. Európa nagy részében, így hazánkban is a gordon szettert elsősorban kedvencként tartják. Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Svájc, Franciaország és Szlovákia rendelkezik nagyobb állománnyal. Hazánkba is több import kutya érkezett, Angliából is, de a magyar állomány még mindig nagyon heterogén képet mutat. Viszonylag kis létszámú, de nagyon jó minőségű a belga és holland populáció.



A gordon szetter kedves, barátságos, eleven kutya. Lakásban is tartható, de mint (egykori) vadászkutya, nagy a mozgásigénye. Szőrzete rendszeres ápolást igényel, hogy ne alakulhassanak ki csomók, elfilcesedett területek.

forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  k Gordon szetter standard  
Címkék: kutyakiállítások, kitenyésztőjének, vadászkutyáival, visszavásárolta, vadászkutyaként, vadászszezonban, mindkettőjüknek, térhódításával, tenyészeteiben, vadászkutyákat, legkeményebben, földbirtokosok, újjáélesztette, alakulhassanak, lecsökkentette, terepviszonyok, fajtaklubokat, disznóólakban, regisztrálták, birtokolhatta, szaporítóknak, franciaország, számontartott, bekövetkezett, tenyésztették, párosításokat, tenyésztéssel, színezetükről, ellenőrizhető, befedeztették, személyzettel, sokoldalúbban, alkalmazottak, elfilcesedett, ajándékozott, tulajdonosai, fajta származása, gordon szetter, herceg önálló, nehéz felföldi, igazi gordon, többi szetter, korabeli skót, 1600-as években, legkeményebben dolgozó, fekete-kese szettereket, herceg juhászának, fekete-fehér collie, herceg vadászkutyáival, korabeli fekete-fehér, fekete-cser színezetű, fehér folttal, Young Regent, Lord Chesterfield, Lord Douglas, Gordon Castle, Isaac Sharpe, Stylish Gundog, Castle Kennel, Jobling Dandy, Field Trial, Kennel Club, Gordon Kastély, Mivel Gordon, Isaac Sharpe Stylish Gundog, Douglas Brae-ben, Stylish Ranger, Kennel Club Derbyt, Kennel Club All Age Stake, Stylish Stagestruck CC, Blakeen Kennelbe, George Blunt, Daniel Websternek, Egyesült Államokban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ne kapaszkodj magasabbra,  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Annuska bar...  Neked tudnod kell  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Németh László tollából  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png virág  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Adakozás  Varga János Veniam - Fontos sz...  Leonardo da Vinci gondolata  Egy lelki imádság  Garai Gábor - Takarítás  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Png csokor  Neked tudnod kell  Png cica  Fehér virág  Hiányzik  Leonardo da Vinci gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  Zilahy Lajos gondolata  Akik bántanak téged  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Png ház  Szívem tiéd  Png lepke  Facebookon kaptam  Png kutya  Boldog születésnapot a ma ünne...  Bertolt Brecht -től idézet  Akarat  Facebookon kaptam  Alázat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png telefon  Esti kép  Facebookon kaptam  Adakozás  Minden harmadik...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png nő  Png rózsa csokor  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Régi emberek, akikre máig büsz...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png fotel  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A jó emberek mindig szépek mar...  Julian Brass gondolata  képre írva  Zilahy Lajos gondolata  Radikális szeretet  Alázat  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
fajta származása, gordon szetter, herceg önálló, nehéz felföldi, igazi gordon, többi szetter, korabeli skót, 1600-as években, legkeményebben dolgozó, fekete-kese szettereket, herceg juhászának, fekete-fehér collie, herceg vadászkutyáival, korabeli fekete-fehér, fekete-cser színezetű, fehér folttal, mocsaras vidékeken, élők sorából, kennel maradék, vörös-fehér példány, legtöbb pénzt, gordoni hercegi, ötödik herceg, herceg visszavásárolta, árverésen eladott, kisebb arányú, dokumentáció szerint, gordon szettereket, vadászok tervezték, rókavadászat betiltásáig, nagy kopófalkákat, kutyakiállítások térhódításával, minden idők, szetterek első, első Field, fajta egyedeit, fajtaklubokat illeti, 1888-ban alakult, 1891-ben létrehozott, gordon szettert, mennyiséget tekintve, maga nemében, irodában ücsörgött, kutyákat felügyelte, teljes szezonra, második világháború, korabeli rajz, nagyjából fehér, nemzeti fajtaklub, fajtán belül, kiállítási győztesek, munka champion, magyar állomány, kutyakiállítások, kitenyésztőjének, vadászkutyáival, visszavásárolta, vadászkutyaként, vadászszezonban, mindkettőjüknek, térhódításával, tenyészeteiben, vadászkutyákat, legkeményebben, földbirtokosok, újjáélesztette, alakulhassanak, lecsökkentette, terepviszonyok, fajtaklubokat, disznóólakban, regisztrálták, birtokolhatta, szaporítóknak, franciaország, számontartott, bekövetkezett, tenyésztették, párosításokat, tenyésztéssel, színezetükről, ellenőrizhető, befedeztették, személyzettel, sokoldalúbban, alkalmazottak, elfilcesedett, ajándékozott, tulajdonosai, inglewoodban, regisztrálni, távollétében, vadászkutyát, kereskedelmi, gondoskodtak, nevezhetnénk, valószínűleg, párhuzamosan, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 439
  • e Hét: 6381
  • e Hónap: 10759
  • e Év: 49249
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.