Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Mate teáról
  2008-11-08 19:50:51, szombat
 
   
  Mikor először hallottam a mate teáról, hamar megtudtam azt is, hogy az igazi "matesok" speciális, kivályt tökből egy szintúgy speciális szívószállal isszák speciálisan elkészített teájukat. Ezzel egy időre le is mondtam arról, hogy a közeljövőben igazi mate-t fogok inni, de végül azt is megtudtam, hogy egyáltalán nem égbekiáltó bűn a "hagyományos úton" (tehát ahogy a többi teát szokták) elkészített mate ivása sem, mert a hatóanyagok és az ízek így is érvényesülnek. Majd a személyes tapasztalatokat is megírom, de először nézzük, mi is az a mate tea:
Származása:
A tea a Dél-Amerikában honos magyalféle, az Ilex paraguarensis leveleiből készül. A mate Argentína és Dél-Uruguay észak-keleti részének, a Parana és Paraguay folyók medencéjének jellegzetes trópusi-szubtrópusi örökzöld növénye. Termése küllemben a bors termésére hasonlít. A természettel harmóniában élő guarani indiánok már évszázadok óta használták házi patikaszerként is, amikor az európai gyarmatosítók a XVII. században felfedezték. Leginkább vadon él, de Argentínában termesztik is.
Legjellemzőbb élettani hatása:
A tea egy jóval egészségesebb alternatívája a fekete kávénak és -teának. A mate hatóanyaga a matein, amely bár rokonságban áll a kávéban található koffeinnel, viszont másképpen hat szervezetünkre, mint a tea teinje vagy a kávé koffeinje. A matein lényege, hogy nem csak élénkíteni képes, hanem szabályozni is tudja az idegrendszer működését. Azaz élénkít, ha elfáradtunk, lehangoltak vagyunk; ellenben nyugtatni kezd, ha túlságosan felpörögtünk, izgatottak vagyunk.
A matein működési mechanizmusa:
A matein egy xanthin alkaloid (mint pl. a koffein, theofillin, és theobromin.) A jelek szerint a matein rendelkezik a xanthinek előnyös tulajdonságainak legjobb kombinációjával. Mint a legtöbb xanthin, ez is a központi idegrendszert stimulálja, de azoktól eltérően, nem okoz függőséget. A koffeinnal ellentétben nem erős vízhajtó, így sokkal kevésbé dehidratálja a testet is.
További hatóanyagok és hatásaik:
A mate kémiai tulajdonságaiban hasonlít a zöld teához is, de annál táplálóbb. 196 kémiai anyag van a máté teában, ami a testünkre hat - beleértve a B vitaminokat; A, C és E vitaminokat, és az ásványi anyagokat, mint pl. a kalcium, magnézium, vas, kálium és a szelén.
11 fajta polifenolt tartalmaz, ezek erős antioxidánsok, így védenek a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen, erősítve ezzel a szervezet természetes védekező képességét. Ezenfelül gazdag klorofillban, ami élénkzöld színét adja és további antioxidáns előnyöket biztosít.
További előnyök:
Mélyebb alvás: Hihetetlen, de a mate tea nem zavarja az alvást. Igazság szerint segíti a pihentető alvást és növeli a gyors szemmozgással (REM) járó alvásciklust, csakúgy, mint a mély alvást (delta állapot). Sokan állítják, hogy kevesebb alvásra van szükségük, amikor a mate teát használják, mivel mélyebben alszanak.
Emésztés és méregtelenítés: A mate tea segíti az emésztést, és helyrehozza a béltraktus sérült szöveteit. Megakadályozhatja a székrekedést azzal, hogy lágyítja a székletet és stimulálja a bélrendszer összehúzódásait. A méregtelenítést is elősegíti azzal, hogy növeli a vizelés, az emésztés és az ürítés által történő vízvesztést.
Biztonság a szívnek: Kimutatták, hogy a mate tea jó hatással van a szívre. Megnövelheti a szív oxigén- és tápanyag-ellátottságát stressz esetén vagy edzés ideje alatt, csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a keringést néhány ember esetében azzal, hogy nyugtatja az ereket.
Immuntámogatás: A mate tea minden jel szerint erősíti az immunrendszert: egyrészt azzal, hogy leküzdi a betegségeket okozó organizmusokat és segíti az immunsejtek - elsősorban a fehérvérsejtek - működését. A benne található C és E vitaminok fontosak az immunrendszer támogatása szempontjából. Eltérően a többi gyógynövénytől, amelyek folyamatosan stimulálják az immunrendszert, a mate tea inkább egy egyensúlyi állapotot hoz létre azzal, hogy egyfajta frissítőként hat rá. A szaponinok szintén fontos kémiai anyagok, amelyek szintén felelősek lehetnek az immunerősítő hatásért.
Segíti a tüdő működését: A mate tea az allergiát is enyhíti azzal, hogy oly módon stimulálja a mellékvese mirigyeket, hogy azok kortikoszteroidokat termeljenek, amelyek elfojtják a gyulladást és a túlreagált immunválaszt. A légutakat is megtisztítja. Ez jó hír a sportolók számára, mivel ezek az előnyök elősegítik az optimális légzést, és így több oxigénhez jut a testük. A mate tea izomnyugtató hatása hasznossá teszi azt az asztma kezelésekor, mivel tágítja a hörgőket (amik megkötik a gázokat a tüdőben).
Fogyasztása:
Az argentínok az italt is a lopótökcsészét is, amiből eredetileg isszák, matenak hívják. Hagyományosan társasági ital, körbeadják, mindenki ugyanabból a csészéből és kifejezetten erre a célra kitalált szűrőszipkával issza. (Nem túl higiénikus, a világ többi részén talán ezért nem terjedt el.) A maté ivása otthoni szokás, nem isszák nyilvános helyen, nemigen kapható éttermekben és bárokban sem. Ha vendégségben megkínálnak, nem illik visszautasítani.
A teának egyébként üdítő, kicsit kesernyés íze van. Ízesíthetjük cukorral, mézzel, de más növényeket (pl. menta) is adhatunk hozzá. Nyáron élvezhetjük jéggel, narancs, citrom vagy gyümölcslé hozzáadásával. Kipróbálhatjuk tejjel is.
Jó teázást!
(a http://www.hazipatika.com, a http://shop.builder.hu és a http://www.terebess.hu segítségével)
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Címkék: tulajdonságainak, tulajdonságaiban, méregtelenítést, tapasztalatokat, összehúzódásait, kombinációjával, visszautasítani, patikaszerként, gyógynövénytől, méregtelenítés, lopótökcsészét, kipróbálhatjuk, immuntámogatás, immunrendszert, szervezetünkre, organizmusokat, fehérvérsejtek, szűrőszipkával, immunrendszer, érvényesülnek, idegrendszert, legjellemzőbb, antioxidánsok, szempontjából, hozzáadásával, szemmozgással, gyarmatosítók, egészségesebb, alternatívája, hagyományosan, paraguarensis, ellátottságát, szívószállal, folyamatosan, klorofillban, alvásciklust, mate teáról, szintúgy speciális, közeljövőben igazi, többi teát, személyes tapasztalatokat, mate Argentína, bors termésére, természettel harmóniában, európai gyarmatosítók, jóval egészségesebb, fekete kávénak, mate hatóanyaga, kávéban található, kávé koffeinje, matein lényege, idegrendszer működését,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mai harmónia kártyám  A sors  Örülök, hogy látlak!  Kaffka_Margit  Mindig jusson idő nevetni  Hogy lehet megtartani  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Png virág  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy maradéktalanul uralt világ  Próbálj meg ...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png kutya  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Nagyi telefonál  Csak a fogyatkozás látható  Idő  Idő  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png cica  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png telefon  Szép estét kedves látogatóimna...  Png kislány  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Adakozás  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Jó éjszakát  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Rátalálsz  s immár én is felragyogva, ért...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Örülök, hogy látlak!  Alázat  Alázat  Paul David Tripp Április 19  Akik bántanak téged  Kövesd a cowboyt!  210 éve született a SZÓZAT meg...  Idő  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Png kutya  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Neked tudnod kell  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  A kételkedés kezelése  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Png virág  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Kövesd a cowboyt!  Erdőn  Popper Péter szavai  Varga János Veniam - Fontos sz...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Akarat  A jó emberek mindig szépek mar...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Reménység és erő Krisztustól e... 
Bejegyzés Címkék
mate teáról, szintúgy speciális, közeljövőben igazi, többi teát, személyes tapasztalatokat, mate Argentína, bors termésére, természettel harmóniában, európai gyarmatosítók, jóval egészségesebb, fekete kávénak, mate hatóanyaga, kávéban található, kávé koffeinje, matein lényege, idegrendszer működését, matein működési, xanthin alkaloid, jelek szerint, matein rendelkezik, xanthinek előnyös, legtöbb xanthin, központi idegrendszert, koffeinnal ellentétben, mate kémiai, zöld teához, máté teában, ásványi anyagokat, szabadgyökök sejtkárosító, szervezet természetes, pihentető alvást, gyors szemmozgással, mély alvást, mate teát, béltraktus sérült, székrekedést azzal, bélrendszer összehúzódásait, ürítés által, szív oxigén-, keringést néhány, betegségeket okozó, immunsejtek &#8211, fehérvérsejtek &#8211, benne található, immunrendszer támogatása, többi gyógynövénytől, egyensúlyi állapotot, szaponinok szintén, immunerősítő hatásért, tüdő működését, mellékvese mirigyeket, túlreagált immunválaszt, sportolók számára, előnyök elősegítik, optimális légzést, asztma kezelésekor, célra kitalált, világ többi, maté ivása, teának egyébként, tulajdonságainak, tulajdonságaiban, méregtelenítést, tapasztalatokat, összehúzódásait, kombinációjával, visszautasítani, patikaszerként, gyógynövénytől, méregtelenítés, lopótökcsészét, kipróbálhatjuk, immuntámogatás, immunrendszert, szervezetünkre, organizmusokat, fehérvérsejtek, szűrőszipkával, immunrendszer, érvényesülnek, idegrendszert, legjellemzőbb, antioxidánsok, szempontjából, hozzáadásával, szemmozgással, gyarmatosítók, egészségesebb, alternatívája, hagyományosan, paraguarensis, ellátottságát, szívószállal, folyamatosan, klorofillban, alvásciklust, megnövelheti, idegrendszer, csökkentheti, izomnyugtató, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 86
  • e Hét: 6028
  • e Hónap: 10406
  • e Év: 48896
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.