Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Történetek
  2015-01-13 20:11:16, kedd
 
  Orpheusz és Eurüdiké
Ógörög mitológiai történet




Az aranyívű Apollón égő szerelemmel közeledett a szép hangú Múzsa, Kalliopé felé, és boldog nászban egyesültek a Helikon szent ligetének fái alatt. És Kalliopé szelíd tekintetű fiúgyermeket szült, Orpheuszt, aki a Parnasszosz tövében, a kilenc örökifjú Múzsa gondos­kodása közepette növekedett ifjúvá. Orpheuszt apja, az isteni Apollón már gyermekkorában kilenchúrú lanttal ajándékozta meg, s a bűvös hangszer oly ékesen szólt, mint a Helikon leányainak isteneket kedvre derítő hangja.

Midőn az édes hangú Orpheusz férfikorba ért, a hegyes-erdős trák föld királya lett. A zengő lantú ifjú király egy napon megpillantotta az erdei fák isteneinek, a Drüaszoknak gyöngyház­tekintetű leányát, Eurüdikét, s oly nagy szerelem ébredt benne iránta, hogy soha többé nem vált el tőle. És e naptól fogva Orpheusz lantja a Khariszok dalánál is szebben szólt, nem hallott ilyen zengzetet sem föld, sem ég. Midőn Orpheusz lantjának húrja pendült, a tenger vad hullámai lecsendesültek, a halak feljöttek a mélyből, hogy hallják az égi hangot. A vé­rengző vadak előbújtak a vadonból, a szelíd őzgidák mellé telepedve gyönyörködtek Orpheusz dalában. A fák lehajtották koronáikat, s a sziklák is megindultak, és könnyedén lebegtek a légben. Eurüdiké pedig ura lábához heveredett, s fejét Orpheusz térdére hajtva, ámultan hallgatta a lant bűvös szavát.

Egyszer Orpheuszt távolba szólították királyi kötelességei. Eurüdikét társnőire, a Drüaszokra, a fák kecses istennőire bízta. Eurüdiké pedig nem búslakodott, hanem gondtalanul játszado­zott a szép lábú erdei nimfákkal a virágba borult réteken.

Arisztaiosz Küréné nimfa és Apollón természetismerő fia volt. Arisztaiosz sok bölcs tudományát a nimfáktól tanulta, s szívesen ajándékozta tudását a halandóknak; legfőképpen a szorgos méhek tenyésztését s a kerek kaptár készítését. Arisztaiosznak pompás méhese volt, s emellett örömmel kergette a nimfákat az erdei patakok mentén.

Így történt, hogy Apollón fia a szép lábú Eurüdikére vetette szemét, amíg az ifjú asszony a Drüaszokkal játszadozott. Eurüdiké rémülten menekült az íjas vadász elől, Orpheusz nevét kiáltozva. De a szép szavú lantos távol járt, nem hallhatta asszonya segélyhívását. Futott Eurüdiké meredek patak mentén, sűrű bozótokon át, sziklákra kapaszkodva, és futás közben vigyázatlanul fullánkos kígyóra hágott. És a kígyó mérges foggal Orpheusz asszonyának gyenge bokájába mart, halálos mérget fröccsentve vérébe. Eurüdiké nagy kínnal vánszorgott vissza társnőihez, s az illatos gyepre roskadt. Eurüdiké végzete betelt; eljött lelkéért a könyör­telen Thanatosz, hogy levigye a bolyongó árnyak közé.

Még a hatalmas olümposzi istenek is felindultak a szép Eurüdiké halálán. A könnyelmű üldözőt azzal büntették, hogy ragályos kórt bocsátottak kedvenc méheire, s Arisztaiosz búsan látta méhei pusztulását. Végül felkereste anyját, Kürénét pompás kristálypalotájában, s az ő tanácsait követve szerzett újabb méhrajokat, hogy a méz tovább édesítse a halandók életét.

Orpheusz szívét gyász borította asszonya halálának hírére. Búsan üldögélt a kövön, amely mellé oly gyakran települt Eurüdiké, hogy a lant zengésében gyönyörködjék. Most elnémult a hangszer, hiába szálltak Orpheusz vállára a madarak, csivitelve és követelve az imádott hangot, hiába jöttek vadul és morcosan az erdők állatai... Orpheusz lelkében nem csendült dal többé, keze erőtlenül pihent az elefántcsont hangszer faragásain.

És a bánat sötét felleggel takarta a dalnok lelkét; immár élni sem akart tovább. Elhatározta hát, felkeresi az Alvilág uralkodóját, és visszahozza szeretett asszonya lelkét az árnyak közül. És a lant, amely eddig hallgatott, újra zendült. Hangjára megnyílt a ködös föld nehéz kapuja, amelynek küszöbét csak testetlen árnyak léphették át. És a Sztüx bús révésze, Kharón sem tartotta tenyerét az obulusért, hanem a híres lant hangját kérte díjul. Az örökké csaholó Kerberosz is elcsendesült, némán tátotta három vicsorgó száját, bűvölten figyelve a bús égi zengzetet. És csikordulva nyílt Hádész komor palotájának súlyos ajtaja. Ott benn, csiszolt fekete oszlopok között, trónusán ülve várta a dalnokot a sötét fátylú úrnő. Orpheusz eléje járult, s szavát lantján kísérve kezdte beszédét:

- Alvilág hatalmas istenei! Ti uralkodtok a sötét földön, ahová mindannyian leszállunk, földi halandók. Engedjétek, hogy mellőzzem a cifra kerülőket, s elmondjam: nem azért jöttem e vészes mezőkre, hogy hadba szálljak e föld szörnyeivel, s szorosra kössem torkukat. Szép hitvesemért merészkedtem elétek, kinek testébe eltaposott vipera mérge hatolt, s oktalanul elorozta virágzó éveit. Megpróbáltam viselni gyászom, hosszan tűrtem odafenn, de Erósz győzedelmeskedett. Kérlek benneteket, rettentő istenek, könyörgök a hely iszonyú csöndjére, a nagy Khaoszra, Aphrodité hatalmára, fűzzétek vissza a léthez Eurüdiké életének fonalát! Hiszen ha megtér a napvilágra, s lefutja évei számát, újra tiétek! Teste csak kölcsön, ajándék. S ha nem ajándékoztok meg e keggyel, én sem térek vissza, örüljetek két holtnak ezentúl!

És amíg Orpheusz gyászos dalát zengte, dús könnyeket ontottak a vértelen lelkek. Tantalosz nem kapkodott a tűnő víz után, Sziszüphosz megpihent kemény szikláján, Ixión kereke megállt, a bűnös árnyakat kerülte a fájdalom. És így szólt Hádész, a láthatatlan úr:

- Legyen hát tiéd asszonyod újra! Vezesd vissza őt a meredek lejtőn a nagy kapuig, amelyet Héliosz ostromol fényes sugarával. De jól vigyázz, Eurüdiké csak addig követhet, amíg vissza nem tekintesz rá! Menj hát, szép hitvesed követni fog, de maradjon rejtve pillantásod elől!

És Orpheusz elindult a vészes ösvényen, az árnyborította, sűrű homállyal teli, meredek lejtőn. Némán haladt a föld felé, mögötte asszonyának csendes léptű árnya. És midőn a föld pereméhez értek, a nagy kapaszkodón Orpheusz megrettent, hogy elillan a hőn áhított árny­asszony, mohón megfordult, és Eurüdiké bájos arcára tekintett. Erős kezét nyújtotta, hogy lépteit segítse, de a szép árny máris tovatűnt, s a dalnok csak a szétfutó sötét levegőt ölelte. S a távolból halk hangot hallott:

- Légy boldog!

Orpheusz döbbenten állt, mintha moccanatlan szirtté változott volna. Elindult újra, s könyör­gött Kharónnak, hogy ismét átszelhesse az örvénylő árt, de hasztalan, Eurüdiké mindörökre elenyészett.

Háromszor fordult meg az év a halandók feje felett, amióta a trák dalnok visszatért az árnyak földjéről, Orpheusz pedig menekült a szerelemtől, mert fogadalma és szíve kötötte, s a bajt asszony szerelme hozta rá. Orpheusz elfordult az emberektől, a napkerülte erdők homályába rejtőzve pengette lantját úgy, hogy a lélek nélküli szirt is könnyet ejtett.

De a szép koszorús Aphrodité nem kedvelte a társtalan magányt és a lélek sirató dalait. Őrjöngő szerelmet lopott hát a szép tekintetű trák asszonyok szívébe, és a vágyakozók meg­lesték a lantost, s titkon követték rejtekébe. Orpheusz menekült. Követték őt a szelíd kövek, a megbékélt vadak s a dalt csendben hallgató madársereg. A trák asszonyok pedig Orpheusz után lopóztak, s midőn felfedezték búvóhelyét, egyikük felvetette dús, lengő haját, és fel­kiáltott:

- Lám, ott van! Az enyém lesz!

És máris vetette a dalnok felé gerelyét, de nem halálhozó, érchegyű fegyvert, hanem illatot hozó virágos ágat. A lant kegyelemért könyörgött, s nem a szerelem, hanem a halál és a magány dalát zengte. Ám az asszonyok szíve felindult, más dalra vágytak, vad és őrjítő dalokra, amelyek mámort hoznak a testnek. A bomlott nők vad sivalkodással közeledtek. Orpheusz menekült, ám követte a tébolyult zene, a sípok, dobok, taps, zűrzavar, elnyomva a lant békéltető szavát.

Egy trák asszony már követ hajított, Orpheusz vére kiserkent. És zúdultak a kövek az őrjöngő szerelmet és halált ünneplő bakkhánsnők kezéből, s elsőnek vadat, madarat, csúszómászót szaggatott szét kezük. Orpheusz kísértete már holtan hevert; a vértől részegült nők most a dalnokra törtek, s mint ragadozók a napfényben kóválygó bagolyra, csaptak zsákmányukra. Így ölték meg dühödt szerelmükkel az asszonyok a bűvös szavú lantost.

Sírtak a bús madarak Orpheusz halálán, jajgatták a berkek, gyászolta a fa lombját hullatva, zokogtak a nimfák és a Drüaszok, és meddővé vált a mező, elapadt a patak, nem hajtott az ág. Orpheusz pedig alászállt az árnyak közé, s fellelte végre Eurüdikét. Immár kedvesére tekint­hetett, sétálhatott vele a boldog mezőkön, kezében tartva kezét.



Román József feldolgozása




 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Címkék: természetismerő, arisztaiosznak, gyermekkorában, megpillantotta, lecsendesültek, gyönyörködjék, segélyhívását, sivalkodással, vigyázatlanul, árnyborította, gyönyörködtek, kötelességei, merészkedtem, fiúgyermeket, elefántcsont, elcsendesült, játszadozott, csúszómászót, ajándékoztok, tenyésztését, megpróbáltam, feldolgozása, zsákmányukra, szerelmükkel, átszelhesse, láthatatlan, moccanatlan, vánszorgott, hitvesemért, szörnyeivel, drüaszoknak, mindannyian, fröccsentve, sziszüphosz, bakkhánsnők, lehajtották, aranyívű Apollón, szép hangú, kilenc örökifjú, isteni Apollón, bűvös hangszer, édes hangú, hegyes-erdős trák, zengő lantú, napon megpillantotta, halak feljöttek, vé­rengző vadak, szelíd őzgidák, lant bűvös, szép lábú, virágba borult, nimfáktól tanulta, Midőn Orpheusz, Egyszer Orpheuszt, Arisztaiosz Küréné, Futott Eurüdiké, Román József,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Környezetvédelem  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  Bella István: Zsoltár  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  A végzet az  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Az udvariasság alapja: önismer...  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  A végzet az  A végzet az  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Bella István: Zsoltár  802 esztendeje, 1222. április ...  Életművészet  Beney Zsuzsa - Tavasz  Ma  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  Ébredj  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  György napra  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Az embernek a társa: hiányzik.  Vannak arcok  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Április 22. a Föld napja,  802 esztendeje, 1222. április ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Különös!  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos gondolata  Esti kép  Beney Zsuzsa - Sirató  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Két tekintet van  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
aranyívű Apollón, szép hangú, kilenc örökifjú, isteni Apollón, bűvös hangszer, édes hangú, hegyes-erdős trák, zengő lantú, napon megpillantotta, halak feljöttek, vé­rengző vadak, szelíd őzgidák, lant bűvös, szép lábú, virágba borult, nimfáktól tanulta, szorgos méhek, kerek kaptár, erdei patakok, ifjú asszony, íjas vadász, szép szavú, kígyó mérges, illatos gyepre, könyör­telen Thanatosz, bolyongó árnyak, hatalmas olümposzi, szép Eurüdiké, könnyelmű üldözőt, halandók életét, lant zengésében, imádott hangot, erdők állatai, elefántcsont hangszer, bánat sötét, dalnok lelkét, árnyak közül, ködös föld, híres lant, örökké csaholó, sötét fátylú, sötét földön, cifra kerülőket, hely iszonyú, nagy Khaoszra, léthez Eurüdiké, vértelen lelkek, bűnös árnyakat, meredek lejtőn, nagy kapuig, vészes ösvényen, föld felé, föld pereméhez, nagy kapaszkodón, szép árny, dalnok csak, szétfutó sötét, távolból halk, halandók feje, trák dalnok, árnyak földjéről, bajt asszony, napkerülte erdők, lélek nélküli, szép koszorús, társtalan magányt, lélek sirató, szép tekintetű, vágyakozók meg­lesték, szelíd kövek, megbékélt vadak, dalt csendben, trák asszonyok, enyém lesz, dalnok felé, lant kegyelemért, magány dalát, asszonyok szíve, tébolyult zene, lant békéltető, trák asszony, őrjöngő szerelmet, vértől részegült, dalnokra törtek, napfényben kóválygó, bűvös szavú, árnyak közé, boldog mezőkön, természetismerő, arisztaiosznak, gyermekkorában, megpillantotta, lecsendesültek, gyönyörködjék, segélyhívását, sivalkodással, vigyázatlanul, árnyborította, gyönyörködtek, kötelességei, merészkedtem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2274
  • e Hét: 12383
  • e Hónap: 21566
  • e Év: 74274
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.