Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szép írások
  2015-12-31 12:50:04, csütörtök
 
  Ilyen lesz az új esztendőd a babona szerint

Szilvesztert és az új év első napját ezernyi szokás övezi. Mi néhányat most megosztunk Veletek, hátha valakinek sikert hoz a népi babona, a hiedelem.

Az ugye közismert, hogy Szilveszterkor és az új év első napján még a nem babonásak is figyelnek arra, mit esznek és tesznek e napokon, hiszen a szerencsés és gazdag új esztendő mindenki leghőbb vágya. Hát még szép... Vidéken, a népi hiedelmek azonban sok mindenre kiterjedtek, s ma sem számítanak ritkaságnak. Nézzünk néhányat!

A gombóc és a jövendőbeli
Az eladó leány, ha már nagyon szerette volna tudni, ki lesz a férje, gombócokat főzött, és mindegyikbe egy-egy cédulácskán beletett egy-egy férfinevet. Az lett a reménybeli férj, akinek a gombóca először úszott a felszínre a forró vízzel teli fazékban.

Időjóslás
Mivel az sem volt mindegy, hogy milyen lesz az időjárás az új évben, azt hagymából jósolták. A vöröshagymáról lehántott 12 réteg jelképezte a hónapokat. A rétegekbe sót szórtak, és éjszakára ott hagyták az asztalon a darabkákat. Reggel abból következtettek arra, hogy milyen idő lesz az adott hónapban, hogy elolvadt-e a só a hagymában, ez ugyanis esős időt jelentett.

Mulatozás
Szilveszter estéjét és éjszakáját ma is - hasonlóan, mint régen, de igazodva a mai korhoz - ünneplések és rendezvények ölelik körül. Még ma is él az alábbi mondás: Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő is. Ez a nagy fogadalmak ideje, amiket - attól függően, mennyire tartjuk be a magunknak adott szavunkat - ideig-óráig meg is szoktunk tartani.

Szerencsevárás
Sok helyütt álarcot húztak, hogy elijesszék az óévet magával vivő szellemet, vagy szerencsepénzt tettek a tárcájukba. Sok családban szokás ezen a napon a szerencsepogácsa sütése. A legjobb nap ez a gazdagság varázslásra, gazdaggá teszi az új esztendőnket, ha ilyenkor pénzt találunk. A szerencsepogácsa úgy készül, hogy a sima pogácsák egyikének közepébe érmét teszünk, és aki megtalálja, azt éri abban az évben a legnagyobb szerencse. Fontos azonban, hogy a pogácsa még az óévben elfogyjon.

Az ételek szerepe
A hagyományos ételek fogyasztása is bőséget, szaporaságot, főleg anyagi gyarapodást varázsol. A lencse, a bab, vagy bármilyen apró szemes étel fogyasztása szerencsét hoz. A malac előre túrja a földet, vagyis ,,kitúrja a szerencsét", sőt kunkori farkát meg is lehet markolni, így aztán garantálhatjuk a szerencsénket a következő évre. A szárnyasok fogyasztása azonban tilos, mert az hátrafelé rúg, elkaparja a szerencsénket.

Tilos, tilos, tilos
Tilos a mosás, teregetés, mert valaki halálát hozza. Tilos kivinni a szemetet, mert kiöntjük vele a szerencsét a házból. Azt tartják, a szilveszteri álom beteljesedik, így ne mulassuk át az egész éjszakát, hanem hagyjunk időt egy jósálomra is! Ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet.

Pezsgőt a földre!
Távol lévő szerelmesek ilyenkor egy kicsi pezsgőt öntsenek ki a földre - azért ne a háziak féltett szőnyegére - mielőtt a többiekkel koccintana, hogy a kedvessel egész évben együtt maradjanak. Egyes hagyományok szerint ez azért is hasznos, mert ha ilyenkor valamit kiöntünk a földre, akkor ,,dől a lé" egész évben.

Békeség, tisztaság
Újév első napján igyekeztek tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól, mert az egész évet veszekedéssel töltötték volna. Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, ,,elvitte az aranyvizet", és egész évben szerencsés volt.

A bőség titkai
Szerencsét hoz, ha megtöltjük az összes félig teli/üres konyhai tartónkat (kávétartó, cukortartó, sótartó, borstartó, lisztes edény, zsíros bödön, stb.) Ha ezek teli vannak, egész évben bőséget élünk, de ha üresek, vagy alig van bennük, akkor szükséget szenvedünk ezekben a dolgokban.

Fogadalom
Bármi is kerüljön az asztalra, malac, lencse, rizs, esetleg szárnyas vagy férjet jósoló gombóc, ne feledjük: a szilveszter a fogadkozások ideje is. A legjobb, ha megígérjük magunknak, hogy jövőre is hasonlóan jó társaságban és finom ételek mellett szilveszterezünk! Ennek van a legnagyobb realitása.



Szerző: Horváth Rita



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Címkék: szilveszterezünk, szerencsepogácsa, viszálykodástól, szilveszterkor, következtettek, szerencsevárás, szerencsepénzt, vöröshagymáról, garantálhatjuk, szerencsénket, veszekedéstől, veszekedéssel, egészségesek, beteljesedik, szilveszteri, rendezvények, szaporaságot, fogadkozások, szilvesztert, esztendőnket, kiterjedtek, hagyományok, tartózkodni, hagyományos, varázslásra, szerelmesek, jövendőbeli, cédulácskán, fogyasztása, gyarapodást, mindegyikbe, betegséggel, ritkaságnak, társaságban, szilveszter, többiekkel, babona szerint, népi babona, ugye közismert, népi hiedelmek, eladó leány, reménybeli férj, gombóca először, forró vízzel, vöröshagymáról lehántott, adott hónapban, alábbi mondás, újév napja, egész esztendő, nagy fogadalmak, magunknak adott, óévet magával, Horváth Rita,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fehér virág  Nagyon különös  Alázat  Adakozás  Akarat  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Hiányzik  Akarat  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Albert Einsteinről  Régi emberek, akikre máig büsz...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Németh László tollából  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Mai harmónia kártyám  Png csokor  Makszim Gorkij gondolata  Paul David Tripp Április 19  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Fekete István - Akác  Png férfi  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A másik dolog,  Jónás Tamás – Végtelen b...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Szívem tiéd  Irgalom és ítélet  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Adakozás  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nem tudhatod  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szép estét  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Radikális szeretet  Fekete István - Akác  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Szép estét  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Alázat  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Nem méltó hozzád  Akarat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Alázat  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Gonosz démon-álarc  Idő  Próbálj meg ...  Png virág  Akarat  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Esti kép  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nem tudhatod  Leonardo da Vinci gondolata  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
babona szerint, népi babona, ugye közismert, népi hiedelmek, eladó leány, reménybeli férj, gombóca először, forró vízzel, vöröshagymáról lehántott, adott hónapban, alábbi mondás, újév napja, egész esztendő, nagy fogadalmak, magunknak adott, óévet magával, szerencsepogácsa sütése, gazdagság varázslásra, sima pogácsák, legnagyobb szerencse, óévben elfogyjon, ételek szerepe, hagyományos ételek, malac előre, következő évre, szárnyasok fogyasztása, szilveszteri álom, egész éjszakát, következő évet, kicsi pezsgőt, földre &#8211, háziak féltett, többiekkel koccintana, kedvessel egész, egész évet, kútról elsőnek, bőség titkai, összes félig, fogadkozások ideje, legnagyobb realitása, szilveszterezünk, szerencsepogácsa, viszálykodástól, szilveszterkor, következtettek, szerencsevárás, szerencsepénzt, vöröshagymáról, garantálhatjuk, szerencsénket, veszekedéstől, veszekedéssel, egészségesek, beteljesedik, szilveszteri, rendezvények, szaporaságot, fogadkozások, szilvesztert, esztendőnket, kiterjedtek, hagyományok, tartózkodni, hagyományos, varázslásra, szerelmesek, jövendőbeli, cédulácskán, fogyasztása, gyarapodást, mindegyikbe, betegséggel, ritkaságnak, társaságban, szilveszter, többiekkel, szőnyegére, megosztunk, maradjanak, szárnyasok, legnagyobb, koccintana, gombócokat, megtalálja, szenvedünk, tárcájukba, szerencsét, éjszakáját, szerencsés, számítanak, jelképezte, férfinevet, elijesszék, fogadalmak, cukortartó, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1958
  • e Hét: 8374
  • e Hónap: 17557
  • e Év: 70265
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.