Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2017-05-30 18:12:54, kedd
 
  Élt egy ember a XX. század közepén, akinek a pozitív megítélése halála után több évtizeddel is világszerte kikezdhetetlen. Ennél a Nobel-békedíjas férfinál talán senki sem tett többet az USA-ban az emberi jogokért és az emberek közti egyenlőségért. Ma Martin Luther King-ről olvashattok érdekességeket.




King egy színes bőrű baptista lelkipásztor volt, aki az 1950-es - 1960-as években élére állt a fehér és nem fehér bőrű amerikaiak közti jogi egyenlőtlenségek elleni harcnak, mindvégig a békés ellenállást és az erőszakmentességet hirdetve. Ma, amikor az Egyesült Államoknak színes bőrű elnöke van, illetve számtalan színes bőrű énekest, politikust, show-műsorvezetőt, színészt ismerünk az USA-ból, nehéz elképzelni egy olyan kort, amikor a nem fehér bőrűek nem utazhattak buszokon, nem tanulhattak egyetemeken, nem szavazhattak a választásokon - pedig mindez így volt, mégpedig alig 50-60 évvel ezelőtt. Az, hogy a ma élő afroamerikaiak egy sokkal szabadabb világban élhetnek, nagyon nagy részt Martin Luther King-nek köszönhető
Ám lássuk, hogy a viszonylag széles körben ismert tényeken túl milyen érdekességeket lehet tudni Martin Luther King-ről!

Martin Luther King jr. 1929-ben született. Eredeti, születéskori neve ifj. Michael King volt. Édesapja, id. Michael King azonban - a német reformációt az 1500-as években elindító Luther Márton (angolul Martin Luther) tiszteletére - 1934-ben a saját és legidősebb fia nevét is Martin Luther King-re változtatta.

King gyerekkorában kitűnt társai közül éles esze miatt. 15 éves korában két osztályt is átugorva nyert felvételt egy főiskolára.

A tiszteletes 1953-ban vette feleségül Coretta Scott-ot, akitől később négy gyermeke született. A nászéjszakát morbid módon egy ravatalozóban töltötték, mert 1953-ban színes bőrűek még nem bérelhettek ki szállodai nászutas lakosztályt. King egyik ismerőse az általa üzemeltetett ravatalozót tudta nekik felajánlani.

Martin Luther King óriási szónoki tehetséggel volt megáldva. Leghíresebb beszédét, az 1963. augusztusi I have a dream-et Washingtonban több, mint 200.000-en hallgatták meg. Ebben a beszédében a rasszizmus, a faji megkülönböztetés végét kérte, követelte. A beszéd ma az amerikai iskolákban tananyag.

"Van egy álmom, hogy egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani rabszolgák fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai közösen tudnak leülni a testvériség asztala mellé.

Van egy álmom, hogy egy napon még Mississippi állam is, amely ma az igazságtalanság és az elnyomás forróságától szenvedő sivataga, a szabadság és a jog oázisává fog változni...

Van egy álmom, hogy négy kicsi gyermekem egy napon olyan nemzet tagja lesz, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket!"

1964-ben, az emberi jogok erőszakmentességen alapuló védelméért Nobel Békedíjat kapott. Ekkor 35 éves volt, ezzel ő lett az addigi legfiatalabb férfi díjazott. A díjjal járó több, mint 50.000 dollárt (mai értéken 400.000 dollárt, kb. 120 millió Ft összeget) a polgárjogi mozgalomnak adományozta.





Az USA-ban szokás a híres embereket is becenevükön (lásd: Bill Clinton, Joe Biden, Jimmy Carter...) vagy monogramjukon hívni, emlegetni. Martin Luther King-et emiatt sokan MLK-ként ismerik, bár életében a legtöbben Dr. King-ként szólították meg.

King-et az FBI lehallgatta - és tette ezt mindezt az akkori igazságügy-miniszter, Robert Kennedy (John F. Kennedy elnök öccse) engedélyével. Azzal gyanúsították, hogy kommunista elveket vall, emellett az FBI vezetője, J. Edgar Hoover meg volt győződve róla, hogy ő az ország legkártékonyabb állampolgára.

Dr. Kinget összesen 29-szer tartóztatták le. Kennedy elnök - ekkor még elnökjelöltként - egyszer azonban megmentette a börtöntől, amikor gyorshajtás miatt akarták börtönbe zárni. Az, hogy 25 mérföldes sebességkorlátozás mellett 30 mérföldes sebességgel vezetett, túl átlátszó indok volt az akkor már országosan ismert polgárjogi harcos félreállításához. Kennedy közbenjárásának köszönhetően King-nek ekkor végül nem kellett börtönbe vonulnia.

King-nek egy gyengéje volt: a szép nők. Közeli ismerői tudtak csak legendás szoknyavadász mivoltáról. Képtelen volt hűséges lenni feleségéhez, négy gyermeke anyjához. Utolsó éjszakáját is egyik szeretőjével töltötte, akinek a halálos lövés leadása után megtiltották, hogy a kórházba kövesse King-et - így akarták eltussolni az ügyet és megőrizni King jó hírét a közvélemény előtt.

Dr. King-ről szerintem kevesen tudják, hogy halála után három évvel megnyerte a zenei Oscar-díjnak is hívott Grammy-díjat! Egyik beszédét kiadták lemezen, és a beszéd-kategóriában ez a felvétel győzött 1971-ben.

Többször is életére törtek. 1955-ben gyújtóbombát dobtak a házára, 1958-ban pedig egy elmeháborodott nő egy késsel mellkason szúrta - a penge csupán egy centiméterrel kerülte el az aortát, így a tiszteletes akár egy köhögésbe is belehalhatott volna, de csodával határos módon túlélte a támadást és egy három órás műtét után végül teljesen felépült.

Az utolsó merényletkísérlet azonban sikeres volt. 1968. április 4-én a Tennessee állambeli Memphis-ben található Lorraine Motelben szállt meg. Kora este kilépett a motelszobája elé, a nyitott teraszra. Egy szemközti házban rejtőzködve, a fürdőszoba-ablakban állva erre a pillanatra várt gyilkosa, egy James Earl Ray nevű szélsőségesen rasszista merénylő, és puskájából egy lövést adott le King-re. A lövedék 18:01-kor találta el és az arcán hatolt be. A golyó szétroncsolta a tiszteletes állkapcsát, majd a nyakon keresztülhaladva több ideget, vénát és csigolyát is megsértett, végül a vállában állt meg. A tiszteletes azonnal elvesztette eszméletét és összeesett. A lövés olyan erővel érte, hogy leszakadt a nyakkendője is. Martin Luther King-et egy óra múlva halottnak nyilvánították. Egy fényképész megörökítette a lövés utáni pillanatokat: dr. King munkatársai abba az irányba mutatnak, ahonnan a lövés érkezett, a tiszteletes pedig már eszméletlenül fekszik a földön.
A jelenlévők feljegyezték Dr. King utolsó szavait. Másodpercekkel a lövés becsapódása előtt a vele lévő zenészhez, Ben Branch-hez szólt. Azt kérte tőle, hogy az aznap esti szertartáson játssza el a Take My Hand, Precious Lord című gospelt. A tiszteletes életének utolsó szavai ezek voltak: "Szépen játszd." (Play it real pretty.)

A moteltulajdonos felesége, Lorraine Bailey szemtanúja volt a halálos lövésnek. Az asszonyt, akiről a tulajdonos elnevezte a motelt, annyira megviselték a látottak, hogy szívrohamot kapott és meghalt. Mivel abban a korban még kézi kapcsolással működő telefonközpontok működtek, King munkatársai nem tudták telefonon hívni a mentőket, hiszen a moteltulajdonos felesége volt az, aki a telefonközpontot kezelte - volna. Végül egy arra járó rendőrautó segítségével tudtak a tiszteleteshez mentőt hívni.

A gyilkos elmenekült a gyilkosság után. Először autóval Kanadába, majd hamis kanadai útlevéllel Lisszabonba, végül Londonba szökött. A merénylet után két hónappal a londoni Heathrow reptéren fogták el, majd 99 év börtönbüntetésre ítélték. A gyilkos azonban 1977-ben megszökött a börtönből! 3 nap hajsza után elfogták és plusz egy év büntetést kapott a szökéséért. A kalandos életű Ray 1998-ban, 29 év raboskodás után, 70 évesen, Hepatitis-C fertőzésben halt meg a börtönben. Végrendeletében kikötötte, hogy nem akar amerikai földben nyugodni az őt ott ért méltánytalanságok miatt, ezért ősei szülőföldjén, Írországban szórták szét hamvait.




King halála után a családját számtalan tragédia érte. Dr. King öccse, Alfred Daniel King 39 éves korában megfulladt egy úszómedencében - mindez a híres testvér halála után alig több, mint egy évvel történt. King édesanyját, Alberta King-et 1974-ben egy templomban, az istentisztelet közben lőtte le egy Marcus Wayne Chenut nevű merénylő. King 70 éves édesanyja épp orgonán játszott, amikor gyilkosa több lövéssel agyonlőtte. És ha ez nem lett volna elég tragédia, dr. King úszómedencébe fulladt testvérének gyermekei közül hárman is nagyon fiatalon haltak meg szívbetegségben.

King édesanyjának gyilkosát halálra akarták ítélni tettéért, de a King család kifejezett kérésére az ítéletet életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták. A gyilkos 1995-ben, 44 évesen halt meg a börtönben.

Az Amerikai Egyesült Államokban összesen három embernek adatott meg az a tisztesség, hogy a születésnapja államilag elismert nemzeti ünnep lett. Az egyikük a földrész felfedezője, Kolumbusz Kristóf, (október 12. körül ünneplik a Columbus Day-t), a másik az ország első elnöke, George Washington (a Washington's Birthday-t február 15-21. körül ünneplik). A harmadik pedig Martin Luther King, akinek napját január 15. és 21. között szokás megünnepelni.

Az USA-ban közel ezer utcát, parkot, közterületet, illetve számtalan könyvtárat, iskolát neveztek el King-ről.

Martin Luther King özvegye, Coretta 2006-ban halt meg. Amíg el nem készült végleges, közös sírhelyük, addig egy ideiglenes sírban temették el. Ma azonban már együtt vannak elhelyezve koporsóik. Ez Corettának tehát a második, míg Dr. King-nek már a harmadik, ám immár végső nyughelye.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: börtönbüntetésre, telefonközpontot, megkülönböztetés, telefonközpontok, keresztülhaladva, félreállításához, egyenlőtlenségek, szívbetegségben, igazságtalanság, legkártékonyabb, moteltulajdonos, rabszolgatartók, közbenjárásának, végrendeletében, elnökjelöltként, afroamerikaiak, istentisztelet, tiszteleteshez, érdekességeket, elmeháborodott, nyilvánították, kikezdhetetlen, másodpercekkel, úszómedencében, washingtonban, ravatalozóban, születésnapja, szétroncsolta, megörökítette, szélsőségesen, eszméletlenül, úszómedencébe, gyerekkorában, belehalhatott, választásokon, centiméterrel, pozitív megítélése, emberi jogokért, emberek közti, színes bőrű, békés ellenállást, olyan kort, sokkal szabadabb, viszonylag széles, német reformációt, 1500-as években, tiszteletes 1953-ban, nászéjszakát morbid, ravatalozóban töltötték, általa üzemeltetett, dream-et Washingtonban, faji megkülönböztetés, Martin Luther King-ről, Egyesült Államoknak, Martin Luther King-nek, Martin Luther King, Michael King, Luther Márton, Martin Luther, Martin Luther King-re, Coretta Scott-ot, Nobel Békedíjat, Bill Clinton, Jimmy Carter, Martin Luther King-et, Robert Kennedy, John, Edgar Hoover, Lorraine Motelben, James Earl Ray, Take My Hand, Precious Lord, Lorraine Bailey, Alfred Daniel King, Alberta King-et, Marcus Wayne Chenut, Amerikai Egyesült Államokban, Kolumbusz Kristóf, Columbus Day-t, George Washington,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Hogy lehet megtartani  Paul David Tripp Április 19  Nem számIt  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Paul David Tripp Április 20  Szívem  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png kutya  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Png férfi  képre írva  Az igazi szeretetért rendszeri...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Radikális szeretet  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png nő  Jónás Tamás – Végtelen b...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Lóhere  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Hiányzik  képre írva  Fekete István - Akác  210 éve született a SZÓZAT meg...  Adakozás  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Akarat  Png kislány  Nagyi telefonál  Egy bizonyos határt  Jónás Tamás – Végtelen b...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png cica  Nem számIt  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Png csokor  Alázat  Facebookon kaptam  Akarat  Szívem  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Gonosz démon-álarc  Png fotel  A sors  Szívem  Próbálj meg ...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Kerüld el az evangélium örömén...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  George Byron - Ahogy itt jár -...  Makszim Gorkij gondolata  Szabolcska Mihály – Ákác...  képre írva  Albert Einstein gondolata  Bounty krémes  Kellemes délutánt kívánok  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png ház 
Bejegyzés Címkék
pozitív megítélése, emberi jogokért, emberek közti, színes bőrű, békés ellenállást, olyan kort, sokkal szabadabb, viszonylag széles, német reformációt, 1500-as években, tiszteletes 1953-ban, nászéjszakát morbid, ravatalozóban töltötték, általa üzemeltetett, dream-et Washingtonban, faji megkülönböztetés, amerikai iskolákban, napon Georgia, hajdani rabszolgák, hajdani rabszolgatartók, testvériség asztala, elnyomás forróságától, napon olyan, jellemük alapján, emberi jogok, addigi legfiatalabb, díjjal járó, polgárjogi mozgalomnak, híres embereket, ország legkártékonyabb, gyengéje volt, halálos lövés, kórházba kövesse, közvélemény előtt, zenei Oscar-díjnak, felvétel győzött, késsel mellkason, penge csupán, centiméterrel kerülte, tiszteletes akár, három órás, utolsó merényletkísérlet, nyitott teraszra, szemközti házban, pillanatra várt, lövést adott, arcán hatolt, golyó szétroncsolta, tiszteletes állkapcsát, nyakon keresztülhaladva, vállában állt, tiszteletes azonnal, lövés olyan, fényképész megörökítette, lövés utáni, irányba mutatnak, lövés érkezett, tiszteletes pedig, jelenlévők feljegyezték, lövés becsapódása, vele lévő, aznap esti, tiszteletes életének, moteltulajdonos felesége, halálos lövésnek, tulajdonos elnevezte, telefonközpontot kezelte, arra járó, tiszteleteshez mentőt, gyilkos elmenekült, gyilkosság után, merénylet után, londoni Heathrow, gyilkos azonban, kalandos életű, családját számtalan, híres testvér, évvel történt, istentisztelet közben, ítéletet életfogytig, gyilkos 1995-ben, születésnapja államilag, földrész felfedezője, ország első, harmadik pedig, ideiglenes sírban, börtönbüntetésre, telefonközpontot, megkülönböztetés, telefonközpontok, keresztülhaladva, félreállításához, egyenlőtlenségek, szívbetegségben, igazságtalanság, legkártékonyabb, moteltulajdonos, rabszolgatartók, közbenjárásának, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 193
  • e Hét: 10302
  • e Hónap: 19485
  • e Év: 72193
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.