|
2017-06-21 14:07:09, szerda
|
|
|
Az eddigi hungarikumok
a) Agrár- és élelmiszergazdaság
1. Pálinka
2. Törkölypálinka
3. Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász
4. Magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú
5. Hízott libából előállított termékek
6. Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász
7. Szikvíz
8. Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
9. PICK Téliszalámi
10. Magyar akác
11. Magyar akácméz
12. HERZ Classic téliszalámi
13. Makói hagyma
14. Szegedi fűszerpaprika-őrlemény
15. Magyar szürke szarvasmarha
16. Unicum keserűlikőr
b) Egészség és életmód
17. Béres csepp és Béres Csepp Extra
18. ILCSI szépítőfüvek natúrkozmetikai termékek
19. Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer
20. A Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat
c) Épített környezet
d) Ipari és műszaki megoldások
21. Kürt Adatmentés
22. Zsolnay porcelán és kerámia
23. Neumann János életműve az informatika és a számítógépek világában
e) Kulturális örökség
24. A táncház módszer mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje
25. Mohácsi busójárás, maszkos télűző szokás modellje
26. Solymászat mint élő emberi örökség
27. A Matyó népművészet - egy hagyományos közösség hímzéskultúrája
28. Budapest - a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út
29. Hollókő ófalu és környezete
30. Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete
31. Hortobágyi Nemzeti Park - a Puszta
32. Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője
33. Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj
34. A Tokaji történelmi borvidék kultúrtája
35. Herendi porcelán
36. Magyar operett
37. Kassai-féle lovasíjász módszer
38. Halasi csipke
39. Kalocsai népművészet: írás, hímzés, pingálás
40. 100 Tagú Cigányzenekar - A zenekar világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata
41. Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka
42. Klasszikus magyar nóta
43. Zsolnay Kulturális Negyed
44. Tárogató
45. Vizsolyi Biblia
46. IX-XI. századi Magyar íj
f) Sport
47. Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életműve
g) Természeti környezet
48. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai
h) Turizmus és vendéglátás
49. Karcagi birkapörkölt
50. Gundel örökség - Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége és a Gundel Étterem
Hungarikum lett a magyar huszár, a magyar tanya és Torockó épített öröksége
Hungarikum címre vágyik a szomolyai fekete cseresznye
Amit érdemes tudni a cseresznyéről
Több száz fajtája ismeretes, de az mindegyikre jellemző, hogy lédús, zamatos, édes, ízletes és egészséges.
A cseresznyét használhatjuk szervezetünk méregtelenítésére és vitaminraktáraink feltöltésére is, mivel A-, B- és C-vitamint, illetve kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, nátriumot és vasat tartalmaz.
Körülbelül a nyolcvan százaléka víz és alacsony a kalóriatartalma, fogyókúrázóknak ajánlott.
A gyümölcsben lévő bioflavonoidok késleltetik a szervezetben kialakuló öregedési folyamatokat.
Gyulladáscsökkentő, vértisztító és vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik.
A cseresznye csökkenti a vér húgysavszintjét, így köszvény ellen is rendkívül hatásos, de a reumás tüneteket is hatékonyan képes csökkenteni.
Magas vastartalma miatt vérszegénység ellen is használható.
A fekete cseresznye tele van melatoninnal, amely megvédhet bennünket a szívrohamtól és biztosítja a zavartalan alvást is.
A cseresznyének a szárát is felhasználhatjuk, készíthetünk belőle gyógyteát, amely alkalmas vízhajtásra és a szervezet méregtelenítésére, tisztítására.
Cseresznyelekvár vörösborral
Hozzávalók
3 kg frissen szedett cseresznye - kimagozva, megmosva
10 ek cukor - elhagyható, a gyümölcs édességétől is függ
1 ek citromsav
2 dl édes, minőségi vörösbor
1 ek 2:1 dzsem fix
A leszedett gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk és kimagozzuk. Tisztítás után vastagtalpú rozsdamentes edénybe tesszük, megszórjuk a cukorral és jól elkeverjük. Ezután állni hagyjuk 20-30 percet, hogy levet eresszen. Kézzel “összetörjük", így lesznek szép nagy darab gyümölcsök is a lekvárunkban - tiszta kézzel jól megnyomkodjuk a kimagozott, lecukrozott cseresznyét, mikor már úgy véljük ez így tökéletesen pépes és darabos is, akkor lassú tűzön elkezdjük főzni. Ekkor öntsük hozzá a vörösbort.Míg rotyog készítsük elő az üvegeket. Bő forró vízben mossuk meg őket alaposan, öblítsük le, majd fejre állítva csepegtessük le azokat. Közben időnként kevergessük a lekvárt! Addig főzzük míg el nem éri a számunkra optimális sűrűséget. Adjuk hozzá az evőkanálnyi citromsavat- előtte azonban érdemes megkóstolni, mert az sem jó ha túl savanyú - keverjük el és forraljuk újabb öt percet. Ha rottyant tegyük bele az egy evőkanálnyi 2:1-ben dzsem fixet és folyamatos keverés mellett forraljuk még újabb öt percet. Ezután töltsük még forrón töltsük az előkészített üvegekbe, tetejüket azonnal zárjuk le, száraz dunsztban hagyjuk 24-48 óra alatt kihűlni. |
|
|
0 komment
, kategória: Hungarikum |
|
Címkék: tulajdonságokkal, cseresznyelekvár, felhasználhatjuk, hímzéskultúrája, fogyókúrázóknak, vendéglátóipari, natúrkozmetikai, húgysavszintjét, kalóriatartalma, átörökítésének, törkölypálinka, bioflavonoidok, gasztronómiai, fűszerpaprika, hagyományőrző, tradicionális, neusiedlersee, megtisztítjuk, cigányzenekar, cseresznyének, nemzetközileg, megnyomkodjuk, vérszegénység, vastagkolbász, cseresznyéről, használhatjuk, magyarországi, melatoninnal, előkészített, hungarikumok, feltöltésére, szarvasmarha, szívrohamtól, számítógépek, készíthetünk, tisztítására, eddigi hungarikumok, tradicionális hévízi, számítógépek világában, táncház módszer, szellemi kulturális, hagyományos közösség, zenekar világhírű, magyar huszár, magyar tanya, szomolyai fekete, mindegyikre jellemző, cseresznyét használhatjuk, nyolcvan százaléka, gyümölcsben lévő, szervezetben kialakuló, cseresznye csökkenti, Magyarországi Tokaji, PICK Téliszalámi, HERZ Classic, Béres Csepp Extra, Magyar Védőnői Szolgálat, Kürt Adatmentés, Neumann János, Budai Várnegyed, Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság, Hortobágyi Nemzeti Park, Tagú Cigányzenekar, Gróf Széchenyi István, Zsolnay Kulturális Negyed, Vizsolyi Biblia, Puskás Ferenc, Gundel Károly, Gundel Étterem,
|
|
|
|
Nem méltó hozzád Png csokor Facebookon kaptam Az igazi szeretetért rendszeri... Hiányzik Facebookon kaptam Kövesd a cowboyt! Minden harmadik... A tömeg, a Mester, a módszer, ... Facebookon kaptam A Megváltó szolgálatában Őrizkednünk kell... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Facebookon kaptam Facebookon kaptam 210 éve született a SZÓZAT meg... Egy lelki imádság Facebookon kaptam Krisztinától Bounty krémes Szép estét kedves látogatóimna... Reménység és erő Krisztustól e... Png telefon Facebookon kaptam Ágai Ágnes – Csendélet Radikális szeretet Nevem Irgalom és ítélet Kellemes délutánt kívánok Facebookon kaptam Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Szívem tiéd Alvó cicák A tömeg, a Mester, a módszer, ... Hogyan lehet Jézust szenvedély... Facebookon kaptam Gyökössy Endre - Virágok virág... Facebookon kaptam 210 éve született a SZÓZAT meg... Jó reggelt, jó napot mindenkin... Bounty krémes Tóth Ágnes - Szervusz pad Szívem tiéd Nevem Facebookon kaptam A másik dolog, Facebookon kaptam Garai Gábor - Takarítás Popper Péter szavai Ami embereknek lehetetlen, az... Az a nap, amelyik nevetés nélk... Facebookon kaptam Krisztinától képre írva Facebookon kaptam Akarat Bounty krémes Facebookon kaptam Krisztinától Facebookon kaptam A sors Zsolnay Vilmos világhírű kera... Kellemes vasárnapi kikapcsolód... Lóhere Png csokor Még csak most kezdődik a nap Png ház Ne kapaszkodj magasabbra, Akarat Facebookon kaptam Facebookon kaptam Hogyan éljünk boldogan, amíg m... A másik dolog, Erdőn Facebookon kaptam Facebookon kaptam Png lepke Makszim Gorkij gondolata Adakozás Png virág Akik bántanak téged A sors Miért nem menti meg Jézus a jó... Png lepke Alázat Png férfi Facebookon kaptam Amikor Jézus rátapos a lábadra Png virág Akarat George Gordon Lord Byron: Inez... Facebookon kaptam Németh László tollából Gonosz démon-álarc Facebookon kaptam Facebookon kaptam Esti kép Tóth Ágnes - Szervusz pad Gyerekként sokat küzdöttünk az... Szívem tiéd Szívem
|
|
|
|
eddigi hungarikumok, tradicionális hévízi, számítógépek világában, táncház módszer, szellemi kulturális, hagyományos közösség, zenekar világhírű, magyar huszár, magyar tanya, szomolyai fekete, mindegyikre jellemző, cseresznyét használhatjuk, nyolcvan százaléka, gyümölcsben lévő, szervezetben kialakuló, cseresznye csökkenti, reumás tüneteket, fekete cseresznye, zavartalan alvást, szervezet méregtelenítésére, gyümölcs édességétől, leszedett gyümölcsöt, lekvárunkban –, számunkra optimális, evőkanálnyi citromsavat-, előkészített üvegekbe, tulajdonságokkal, cseresznyelekvár, felhasználhatjuk, hímzéskultúrája, fogyókúrázóknak, vendéglátóipari, natúrkozmetikai, húgysavszintjét, kalóriatartalma, átörökítésének, törkölypálinka, bioflavonoidok, gasztronómiai, fűszerpaprika, hagyományőrző, tradicionális, neusiedlersee, megtisztítjuk, cigányzenekar, cseresznyének, nemzetközileg, megnyomkodjuk, vérszegénység, vastagkolbász, cseresznyéről, használhatjuk, magyarországi, melatoninnal, előkészített, hungarikumok, feltöltésére, szarvasmarha, szívrohamtól, számítógépek, készíthetünk, tisztítására, birkapörkölt, lekvárunkban, szervezetünk, szépítőfüvek, folyamatokat, csepegtessük, rozsdamentes, szervezetben, pároskolbász, citromsavat, cseresznyét, evőkanálnyi, egyedülálló, vértisztító, gyümölcsben, informatika, késleltetik, ókeresztény, vörösborral, téliszalámi, pannonhalmi, magnéziumot, vízhajtásra, összetörjük, népművészet, édességétől, világszerte, vastartalma, hagyományos, előállított, csökkenteni, vendéglátás, rendelkezik, keserűlikőr, megkóstolni, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
16396 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2619
- e Hét: 9035
- e Hónap: 18218
- e Év: 70926
|
|
|