Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2018-07-03 21:31:19, kedd
 
 



Tán időszerű lehetne a jelenre koncentrálni, és olyan életet élni, ami után ( emelt fővel-lehet távozni ebből az életből. És akkor attól sem kell félni, mi lesz, amikor.....mert nem lesz mit szégyellni!
Viszont a jelen életre érdemes erőforrásokat költeni, mert minden most történik. A tegnap már egyéni múlt, és globális értelemben, az emberiség történelme. A holnap pedig a mából fakad. Mint mindig! Ezt érdemes az emlékezetben tartani!
A szerelem ugyan a homályt szereti, az óvatosság azonban a napfényt. Mindenki nézze meg napvilágnál az ismeretlen személyt, valjon egészséges-e, mielőtt vele nemileg érintkeznék" - tanácsolta egy századfordulós német orvos, dr. Bloch a nemi élet minden szegletét feltérképező kézikönyvében, amely magyarul is megjelent a 20. század első éveiben. Az örökérvényű egészségügyi jótanács akkor éppen a szifilisszel kapcsolatos halálos veszélyre utalt.

A betegség akkor már több mint négyszáz éve tartotta rettegésben az emberiséget: az első számon tartott szifiliszjárvány 1495-ben tört ki Nápolyban. A dátum nagy nyomatékkal bír azok számára, akik úgy hiszik: a kór Amerikából érkezett, afféle büntetésképpen a kontinens őslakosainak későbbi leigázásáért. Az amerikai eredetet látszik bizonyítani az is, hogy Kolumbuszt is egy titokzatos láz gyötörte felfedezőútjai után, élete utolsó éveiben.
Magyarországon 1500-ben írta le egy brassói orvos: Gallus apud nos primum incepit saevire atrociter, vagyis ,,a 'Gallus' (morbus Gallicus tehát franciabetegség) nálunk is kegyetlenül pusztítani kezd". De ha nem latinul becézték, hívták francos nyavalyának, bujafenének, bujakórnak vagy vérbajnak is. Az orvosi terminusban elterjedt szifilisz elnevezés egy 1520-as tankölteményből származik, ahol egy Syphilus nevű pásztor megharagította Apollót, aki büntetésből egy betegséget küldött rá.

Az évszázadokon át elsősorban heves lázzal, gyors járványokkal pusztító kór lefolyásában az orvostörténészek szerint a 19. század elején valami megváltozott: a szifiliszt okozó baktérium mutálódott, és már képes volt megtámadni a központi idegrendszert is. A 19. század során nem a kezdeti heves lázról és csúf kelésekről volt nevezetes a betegség, nem is a hosszú lappangással járó második szakaszáról, hanem az őrületről, ami a harmadik periódusban lépett fel. Ezért válik "szifiliszgyanússá" az utókor számára minden az életét a 19. században elmeháborodottan bevégző művész, tudós vagy államférfi.

Egy dolog végig változatlan maradt: kezdettől fogva a prostituáltakat hibáztatták a betegség terjedéséért. ,,Ha minden prostituált egészséges volna, akkor a prostitutiót egész nyugodtan fentarthatnók - eltekintve erkölcsi tekintetekben való káros hatásaitól - és a nemi betegségek akkor maguktól megszünnének" - jelentette ki az előbb már idézett orvos.

A prostitúció nem a szifilisz oka volt, hanem fészke, ám a hatóságok - köztük a magyar felsőbb szervek - sokáig csak büntették a prostituáltakat, ahelyett hogy gyógyításukról gondoskodtak volna. Később a bárca, a működési engedély kiadását kötötték az orvosi ellenőrzéshez. ,,Ha a nő bujakóros, [az orvos] bárcáját tőle azonnal elveszi, őtet kórházi utalvány mellett azonnal kórházba utasítja és a kerületi kapitánynak az elvett bárcák beküldése mellett jelentést tesz" - rendelkezett egy 1867-es székesfővárosi szabályzat.

A szifilisz réme még a korábbinál is jobban felértékelte a szüzességet, hiszen az érintetlen nő természetszerűleg nem szenvedhetett nemi betegségtől. Amikor ebben a korban rejtélyesen az apák sötét bűnét, a kicsapongásért járó büntetést emlegették, akkor a következőre gondoltak: a férfi házassága előtt vagy alatt prostituálttól szerezte meg a kórt, és továbbadta feleségének. Középosztálybeli vagy arisztokrata családokban gyakran rémes családi tragédiák hátterében állt a betegség. Az alsóbb rétegeknél inkább a nyomorúság részének tekintették a dolgot. ,,Minél rövidebb idővel fertőződik egy anya a fogamzás megtörténte előtt, annál kedvezőtlenebb a magzat sorsa" - írta egy magyar orvosi könyv. Okozhatta a fertőzés a megtermékenyülés elmaradását, vetélést, a magzat halvaszületését, hátgerincsorvadását vagy szifiliszes megbetegedését.

A jód- és az arzénadagolás mellett már a kezdetektől a higanykúra volt az elsődleges gyógymód, de a biztonságosnak éppen nem mondható szer a fogak kihullását, a szájban, torokban vagy a bőrön kialakuló fekélyeket okozott. A szifilisz kórokozóját 1905-ben azonosították, 1908-ban a Paul Erlich laboratóriumában dolgozó Sahachiro Hata fedezte fel azt a szert, amely 1910 után Salvarsan néven került piacra. Ez volt az első hatásos gyógyszer, ám az igazi megváltás a penicillin megjelenése jelentette 1943-ban. Ezután az AIDS megjelenéséig nem létezett a halálos veszély mellé morális dilemmákat állító gyógyíthatatlan nemi betegség.

(A legtöbb szifiliszellenes ábrázoláson prostituáltak jelképezik a szifiliszt (1.), Barthélemy 1851-ben kiadott, szifiliszről szóló költeményéhez készült illusztrációja, a halál a szerelem álarcában (2.), az 1908-as reklámban felsorolt óvszereket elsősorban nem fogamzásgátlásra, hanem a nemibetegségek kivédésére használták (3.), A Közoktatásügyi Népbiztosság által kiadott plakát még 1919-ben is nagy problémának mutatja az örökletes szifiliszt -- ld. a hátgerincsorvadása miatt púpos kisfiút


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: orvostörténészek, elmeháborodottan, szifiliszjárvány, megtermékenyülés, fogamzásgátlásra, szifiliszellenes, laboratóriumában, középosztálybeli, halvaszületését, tankölteményből, prostituáltakat, franciabetegség, gyógyíthatatlan, prostituálttól, megbetegedését, illusztrációja, századfordulós, gyógyításukról, biztonságosnak, nemibetegségek, székesfővárosi, kicsapongásért, magyarországon, büntetésképpen, kedvezőtlenebb, felfedezőútjai, közoktatásügyi, megharagította, kézikönyvében, ellenőrzéshez, költeményéhez, prostituáltak, erőforrásokat, azonosították, fentarthatnók, arzénadagolás, jelenre koncentrálni, jelen életre, emberiség történelme, holnap pedig, mából fakad, emlékezetben tartani, szerelem ugyan, homályt szereti, óvatosság azonban, ismeretlen személyt, századfordulós német, nemi élet, örökérvényű egészségügyi, szifilisszel kapcsolatos, betegség akkor, első számon, Paul Erlich, Sahachiro Hata, Közoktatásügyi Népbiztosság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Nagyi telefonál  Png fotel  Png kislány  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Adakozás  Régi emberek, akikre máig büsz...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Kellemes délutánt kívánok  Png telefon  Örülök, hogy látlak!  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Alázat  képre írva  s immár én is felragyogva, ért...  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Még csak most kezdődik a nap  Png férfi  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Jó éjszakát  Tanuld meg ezt a versemet  Jó éjszakát  képre írva  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Sokan azt tartják  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Alázat  Sokan azt tartják  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogy lehet megtartani  Szép estét  Png ház  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Bounty krémes  Adakozás  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Akarat  Paul David Tripp Április 19  képre írva  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Régi emberek, akikre máig büsz...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Csak a fogyatkozás látható  Hiányzik  Png ház  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Png ház  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Nevem  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Adakozás  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Png csokor  George Byron - Ahogy itt jár -... 
Bejegyzés Címkék
jelenre koncentrálni, jelen életre, emberiség történelme, holnap pedig, mából fakad, emlékezetben tartani, szerelem ugyan, homályt szereti, óvatosság azonban, ismeretlen személyt, századfordulós német, nemi élet, örökérvényű egészségügyi, szifilisszel kapcsolatos, betegség akkor, első számon, dátum nagy, kontinens őslakosainak, amerikai eredetet, brassói orvos, orvosi terminusban, 1520-as tankölteményből, betegséget küldött, orvostörténészek szerint, szifiliszt okozó, központi idegrendszert, kezdeti heves, hosszú lappangással, harmadik periódusban, utókor számára, dolog végig, prostituáltakat hibáztatták, betegség terjedéséért, prostitutiót egész, nemi betegségek, hatóságok &#8211, magyar felsőbb, működési engedély, orvosi ellenőrzéshez, kerületi kapitánynak, elvett bárcák, 1867-es székesfővárosi, szifilisz réme, korban rejtélyesen, apák sötét, kicsapongásért járó, következőre gondoltak, férfi házassága, alsóbb rétegeknél, nyomorúság részének, fogamzás megtörténte, magzat sorsa&#8221, magyar orvosi, megtermékenyülés elmaradását, magzat halvaszületését, arzénadagolás mellett, higanykúra volt, elsődleges gyógymód, biztonságosnak éppen, fogak kihullását, bőrön kialakuló, szifilisz kórokozóját, első hatásos, igazi megváltás, penicillin megjelenése, halálos veszély, legtöbb szifiliszellenes, szerelem álarcában, 1908-as reklámban, nemibetegségek kivédésére, örökletes szifiliszt, orvostörténészek, elmeháborodottan, szifiliszjárvány, megtermékenyülés, fogamzásgátlásra, szifiliszellenes, laboratóriumában, középosztálybeli, halvaszületését, tankölteményből, prostituáltakat, franciabetegség, gyógyíthatatlan, prostituálttól, megbetegedését, illusztrációja, századfordulós, gyógyításukról, biztonságosnak, nemibetegségek, székesfővárosi, kicsapongásért, magyarországon, büntetésképpen, kedvezőtlenebb, felfedezőútjai, közoktatásügyi, megharagította, kézikönyvében, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 782
  • e Hét: 7198
  • e Hónap: 16381
  • e Év: 69089
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.