Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Helico pyroli...GONOSZkisBA-
  2010-08-15 13:28:15, vasárnap
 
  CILUS, ÉLŐSKÖDŐ! HOGY PUSZTULNÁL EL ÖRÖKRE!

A gyomorfekély bakteriális eredete

Orvosi Nobel-díj 2005

A Helicobacter pylori baktérium A Sulinet.hu cikke:

Az utóbbi évek trendjével szakítva ezúttal nem alapkutatásokért, hanem a gyógyászatban közvetlenül is használható felfedezésért adták az orvosi Nobel-díjat. A két díjazott, Barry J. Marshall és J. Robin Warren ausztrál orvosok, akik a gyomorfekély bakteriális eredetét találták meg. Eredményeiknek köszönhetően vált gyógyíthatóvá ez a betegség, mely évezredek óta kínoz milliókat.

A gyomorfekélyt (a gyomor nyálkahártyájának elhúzódó gyulladása, vérzése, kisebesedése) már a Kr. u. I. században írt orvosi könyvek említik. Ebben az időben legfőbb tünete a gyomorfájdalom, súlyosabb esetben a véres hányás. A boncolások kezdetével fény derült arra, hogy milyen elterjedt a gyomor és a vékonybél kezdeti szakaszának fekélyes megbetegedése, valamint arra is, hogy a halál oka lehet a fekélyes terület átlukadása a gyomor- (vagy bél-) perforáció.
Sokáig teljesen ismeretlen volt a gyomorfekély kiváltó oka, egyesek a táplálkozási szokásokat, mások a stresszt tartották a fő indoknak, megint mások pszichoszomatikus (lelki eredetű) okokra gyanakodtak. Éppen ezért a javasolt terápia is az étrend megváltoztatása vagy életmódváltás volt. Azt már tudták, hogy a gyomorsavtermelés csökkentésével (savkötők használatval) a fekély tünetei enyhíthetők, de előbb vagy utóbb mindig kiújult a fekély.

A bűnös

Az orvosok, kutatók úgy gondolták, hogy a gyomorban uralkodó különlegesen savas kémhatás (pH=1,5) lehetetlenné teszi bármilyen baktérium számára, hogy ott megtelepedjen. Úgy vélték, az extrém vas gyomor egyfelől a pepszin nevű fehérjebontó enzim működéséhez kell, másrészt sterilizálja is a bekerülő tápanyagot. A vékonybél steril, egyik oldalán a féregnyúlvány, a másikon a gyomor pH-ja őrködik tisztasága felett - gondolta mindenki.
Robin Warren ausztrál patológus azonban felfigyelt arra, hogy a fekélyes betegekből vett szövetmintákban az antrumcsatorna táján, a fekélyek közelében megfigyelhetőek eleddig ismeretlen csavart alakú baktériumok. A fekélyes betegek 50%-ánál megtalálta ezt az élőlényt. Fiatal kollégája, Berry Marshall érdekesnek találta ezt az eredményt és megpróbálkozott (sikerrel) a baktérium kitenyésztésével. Az általuk felfedezett lényt Campylobacter pylorinak nevezték el és minderről 1983-ban a legrangosabb orvosi lapban, a Lancet-ben írtak cikket. Később a molekuláris vizsgálatok rámutattak, hogy a baktérium teljesen különálló csoportba tartozik, így új nevet kapott, azóta is Helicobacter pylori néven ismert. Azt találták, hogy a baktérium minden gyomorfekélyes betegben megtalálható és a nyombélfekélyesek jelentős részében is. Mindig a fekélyek közelében, leggyakarabban az antrumcsatorna és a gyomorkapu (pylorus, innen a latin név is) tájékán.

A kis ravasz

A H. pylori igazán furfangos baktérium. Rendelkezik egy különleges enzimmel, az ureázzal, mely a karbamidot hidrogénkarbonátra és ammóniára bontja. A karbamid mindenféle táplálékban bőségesen előfordul, így alapanyaga mindig van, a reakció termékei pedig erősen lúgosak, így nagyban csökkentik a környezet savasságát.

Ez teszi lehetővé számára, hogy eljusson a savas közegen át a gyomor alsóbb régióiba, a nyálkahártyához. A gyomor nyálkahártyáját egy különleges nyálkaréteg védi, aminek pH-ja csak 4-es és megakadályozza, hogy a gyomor emésztőnedvei magát a gyomrot bontsák le. Ebbe a nyálkarétegbe fúrja bele magát a baktérium, amiben csavart alakja és 1-7 ostora is segíti. A nyálkarétegben azután vígan tenyészik és éli világát. A H. pylori fertőzés az esetek döntő többségében nem okoz gyomorfekélyt, nem okoz tüneteket. Még ma sem tudjuk, mi váltja ki a betegséget, ebben egyéni hajlamok, a baktériumok közti különbségek is szerepet játszhatnak. Azt sem tudjuk pontosan, miként jut a baktérium az emberekbe, bár az a tény, hogy a fejlett világban jóval alacsonyabb a fertőzöttek aránya, mint a fejlődő országokban, arra utal, hogy a higiénés körülmények is szerepet játszhatnak a fertőzésben.
Az igazi baj akkor van, mikor az immunrendszer megpróbál harcolni a baktériumok ellen. Az immunsejtek ugyanis nem képesek működni még a nyálkával védett rétegben sem, elpusztulnak, a gyulladás tartósan fennmarad. Ez okozhatja aztán a bevérzéseket, a nyálkaréteg elvékonyodását, ami végső soron a perforációhoz vezethet.

Diagnoisztika

Jelenleg a Föld lakosainak durván 50%-a fertőzött a baktériummal. A fekély kezelése előtt azonban meg kell bizonyosodni arról, hogy valóban a H. pylori okozza. Ez több módon is történhet: a vérből kimutatható a baktérium ellen termelt ellenanyag, vagy aprócska mintát lehet venni a gyomorból és megvizsgálni, tartalmaz-e baktériumot. A legötletesebb módszer azonban a baktérium fő fegyverét, az ureáz enzimet használja fel a lebuktatására. A vizsgált személynek olyan karbamidot adnak be, ami kis mennyiségben radioaktív (14-es tömegszámú) szenet tartalmaz. Ezt a baktérium vígan lebontja és hidrogénkarbonátot csinál belőle. A hidrogénkarbonát a véráramba kerül, majd szén-dioxiddá alakul a tüdőben. Ha a kilélegzett levegőben rádioaktív szén-dioxid található, biztos, hogy a Helicobacter pylori dolgozik a vizsgált személyben. Mivel a baktérium gyorsan dolgozik, már 6 órával a karbamid elfogyasztása után megjelenik a kilélegzett levegőben a C14 izotóp.

Terápia

A Helicobacter pylori két hét alatt jó eséllyel eltüntethető (eradikálható) a szervezetből. Manapság az úgynevezett hármas terápia a használatos. Ebben kétféle antibiotikumot és protonpumpa-gátlókat adnak a betegnek. Az utóbbiak leállítják a savtermelést a gyomorban, ami többek között az antibiotikumok működésének kedvez. Más terápiákban bizmut tartalmú gyógyszereket adnak az antibiotikum mellé, melyek erősítik a nyálkaréteget és gyilkolják a baktériumokat. Mindezeknek köszönhetően a gyomor- és nyombélfekély mára gyógyítható betegséggé vált.

Forrás:Link



Gyomorfekély

A kép forrása: a Nobel-díj hivatalos angol nyelvű honlapja.



Helicobacter pylori

A Helicobacter pylori kutatólaboratóriumának hivatalos oldala további hasznos linkekkel. Ez a link a fenti kép forrása is.



Glutamin a gyomorfekély gyógyításában

Egy tanulmány szerint a glutamin, ami népszerű étrendkiegészítő, segíthet a H. pylori baktérium okozta gyomorkárosodás kivédésében. Az eredmények a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center és a Massachusetts Institute of Technology kutatói által végzett egérkísérletekből származnak.

Amino Glutamin étrendkiegészítő kapszula vörösszőlő-, feketeszeder- és feketeribizli mag-héj kivonattal a webáruházban kapható.


Kapcsolódó oldalak

Emésztőrendszer és az emésztőrendszert védő étrendkiegészítők

Reflux, gyomorégés - leírása


Az étrendkiegészítők alkalmazása során kedvező élettani hatások várhatók. E termékek azonban nem szándékoznak betegséget kezelni, gyógyítani. A honlapon található információk csak tájékoztató jellegűek. Betegségével forduljon orvoshoz!



Link
Link
 
 
1 komment , kategória:  :( A gyomor betegségei  
Címkék: emésztőrendszert, étrendkiegészítő, kitenyésztésével, hidrogénkarbonát, alapkutatásokért, nyálkahártyáját, emésztőrendszer, gyomorkárosodás, megfigyelhetőek, megváltoztatása, szövetmintákban, nyálkahártyához, megpróbálkozott, elvékonyodását, megakadályozza, antrumcsatorna, gyomorfekélyes, antibiotikumot, antibiotikumok, eredményeiknek, nyálkarétegben, gyomorfájdalom, csökkentésével, leggyakarabban, életmódváltás, gyomorfekélyt, gyógyszereket, elfogyasztása, megbetegedése, immunrendszer, feketeribizli, campylobacter, gyógyíthatóvá, emésztőnedvei, megtelepedjen, gyógyításában, gyomorfekély bakteriális, utóbbi évek, gyógyászatban közvetlenül, orvosi Nobel-díjat, gyomor nyálkahártyájának, időben legfőbb, véres hányás, boncolások kezdetével, vékonybél kezdeti, fekélyes terület, gyomorfekély kiváltó, táplálkozási szokásokat, stresszt tartották, javasolt terápia, étrend megváltoztatása, gyomorsavtermelés csökkentésével, HOGY PUSZTULNÁL EL ÖRÖKRE, Orvosi Nobel-díj, Barry, Robin Warren, Berry Marshall, Beth Israel Deaconess Medical Center, Massachusetts Institute, Amino Glutamin,
Ácsné Évi (#1)   2010-08-18 08:43:46
Drága kis Barátnőm!

Nem tudom, pontosan mi az, ami nyomaszt, milyen terheket hordozol, de úgy érzem, a
Mai Igéből ez a néhány sor segítségedre lehet. Fogadd szeretettel!
Puszillak:Évi
Az Úrban jó nekem............. 2010-08-18 08:38:42
szerda


augusztus 18., szerda
,,Az Úrban jó nekem"
,,Az én békességemet adom néktek... Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, se ne féljen!" (János 14:27 Károli)
Az a békesség, amit Jézus ad, olyan biztonságérzetet nyújt, hogy bármi is történik, te tudod: ,,az Úrban jó nekem". Jézus azt mondja nekünk: ,,az én békességemet adom néktek: nem úgy adom én néktek, a mint a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, se ne féljen!" Az a békesség, amit Jézus ad, nem feltételek vagy körülmények függvénye. Abból ered, hogy tudod, Isten gyermeke vagy, és Atyád irányítja az egész világmindenséget, szeret téged, és mindig szívén viseli, hogy mi a legjobb számodra. Ezért van az, hogy olyan emberek, akik mindenüket elvesztették, gyakran azt mondják, hogy sohasem cserélnék el azt, amit így megtanultak, még akkor sem, ha visszanyernék mindazt, amit elveszítettek. Joni Erikson Tada természetfeletti békét talált, amikor egy baleset miatt tolószékbe kényszerült, és Corrie Ten Boom békességet talált a náci haláltáborban. Elisabeth Elliot is békére lelt, amikor abban az indián törzsben missziózott, akik közül valók gyilkolták meg a férjét. Ezt írta: ,,Csak az elfogadásban van békesség... nem a belenyugvásban". És ez nagy különbség! Creath Davis író rámutat: ,,A belenyugvás az, hogy megadjuk magunkat a sorsnak. Az elfogadás az, hogy megadjuk magunkat Istennek. A belenyugvás csendben lefekszik egy üres univerzumban. Az elfogadás felkel, hogy találkozzon Istennel, aki a világmindenséget céllal és rendeltetéssel tölti meg. A belenyugvás azt mondja: "képtelen vagyok rá". Az elfogadás azt mondja: "Isten képes rá". A belenyugvás megbénítja az életfolyamatot. Az elfogadás felszabadítja az életet a legnagyszerűbb kreativitásra. A belenyugvás azt mondja: "Számomra mindennek vége". Az elfogadás azt mondja: "Hát itt vagyok, most mit legyen, Uram?". A belenyugvás azt mondja: "Micsoda veszteség!". Az elfogadás azt mondja: ,,Hogyan tudod ezt a bajt üdvösségemre használni, Uram?". A beletörődés azt mondja: "egyedül vagyok". Az elfogadás azt mondja: "Tied vagyok, Uram"."


Itt minden napra találsz valamit, ami lelki épülésedre lehet: Link
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Németh László tollából  Nem számIt  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kaffka_Margit  Varga János Veniam - Fontos sz...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Akarat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Paul David Tripp Április 20  Szép estét kedves látogatóimna...  Erdőn  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Éretlen vers  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Alázat  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mindig jusson idő nevetni  Szívem  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Az engedelmesség miért nem vál...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Alázat  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Png fotel  Popper Péter szavai  Idő  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét  Facebookon kaptam  Png nő  Nagyi telefonál  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Nevem  Soha ne kedvezz...  Nagyi telefonál  Png lepke  Az igazi szeretetért rendszeri...  Még csak most kezdődik a nap  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Örülök, hogy látlak!  Julian Brass gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Radikális szeretet  Nem tudhatod  Éretlen vers  Png csokor  A boldog családok mind hasonló...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Hiányzik  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Hiányzik  Alázat  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png virág  Garai Gábor - Takarítás  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Miért nem menti meg Jézus a jó... 
Bejegyzés Címkék
gyomorfekély bakteriális, utóbbi évek, gyógyászatban közvetlenül, orvosi Nobel-díjat, gyomor nyálkahártyájának, időben legfőbb, véres hányás, boncolások kezdetével, vékonybél kezdeti, fekélyes terület, gyomorfekély kiváltó, táplálkozási szokásokat, stresszt tartották, javasolt terápia, étrend megváltoztatása, gyomorsavtermelés csökkentésével, fekély tünetei, gyomorban uralkodó, pepszin nevű, bekerülő tápanyagot, vékonybél steril, gyomor pH-ja, fekélyes betegekből, antrumcsatorna táján, fekélyek közelében, fekélyes betegek, baktérium kitenyésztésével, általuk felfedezett, legrangosabb orvosi, molekuláris vizsgálatok, baktérium teljesen, baktérium minden, nyombélfekélyesek jelentős, különleges enzimmel, karbamid mindenféle, reakció termékei, környezet savasságát, savas közegen, gyomor alsóbb, gyomor nyálkahártyáját, különleges nyálkaréteg, gyomor emésztőnedvei, gyomrot bontsák, nyálkarétegbe fúrja, nyálkarétegben azután, esetek döntő, baktériumok közti, fejlett világban, fertőzöttek aránya, fejlődő országokban, higiénés körülmények, immunrendszer megpróbál, baktériumok ellen, immunsejtek ugyanis, nyálkával védett, gyulladás tartósan, nyálkaréteg elvékonyodását, perforációhoz vezethet, fekély kezelése, vérből kimutatható, baktérium ellen, legötletesebb módszer, ureáz enzimet, vizsgált személynek, baktérium vígan, véráramba kerül, kilélegzett levegőben, vizsgált személyben, baktérium gyorsan, karbamid elfogyasztása, úgynevezett hármas, utóbbiak leállítják, antibiotikumok működésének, antibiotikum mellé, gyomorfekély gyógyításában, tanulmány szerint, bostoni Beth, webáruházban kapható, emésztőrendszert védő, étrendkiegészítők alkalmazása, honlapon található, emésztőrendszert, étrendkiegészítő, kitenyésztésével, hidrogénkarbonát, alapkutatásokért, nyálkahártyáját, emésztőrendszer, gyomorkárosodás, megfigyelhetőek, megváltoztatása, szövetmintákban, nyálkahártyához, megpróbálkozott, elvékonyodását, megakadályozza, antrumcsatorna, gyomorfekélyes, antibiotikumot, antibiotikumok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 649
  • e Hét: 4752
  • e Hónap: 9130
  • e Év: 47620
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.