Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Macska,pók,lóhere,tükör
  2011-10-02 11:19:21, vasárnap
 
  Ki ne tudná, mi a teendő, ha hullócsillagot lát, vagy ha fekete macska megy át előtte az úton? Ősidők óta foglalkoztatnak minket a titokzatos jelek és jóslatok. Vajon mi az alapja a babonának?

A legtöbb hiedelmünk nem más, mint az ősi vallási-misztikus képzetek túlburjánzása. Egyes tárgyaknak, cselekményeknek természetfölötti hatást tulajdonító és bizonyos jelenségeket természetfölötti erők megnyilvánulásaként magyarázó tévhit a babona, legalábbis így határozza meg a szakkönyv. Fő ismertetőjele a rejtett összefüggések megléte, azaz mágikus jelentőség tulajdonítása bizonyos gyakorlatoknak. Köztük azonban semmilyen bizonyítható kapcsolat nem létezik, olykor a józan észnek is ellentmondanak. Ennek ellenére mégis befolyásolják életünket, sőt, szép lassan beleivódnak a hétköznapjainkba, és gátlásokat alakítanak ki, vagy önbeteljesítő jóslattá válnak. Gondoljunk csak bele, ha kiborul a só, vagyis - a hiedelem szerint - veszekedésre számíthatunk, akaratlanul is hajlamosak vagyunk vitát szítani.

Fekete macska -szerencsétlenség?
Az ókori Egyiptomban nagy tiszteletnek örvendett, mert a boldogság színe a fekete volt. A középkori keresztények azzal vádolták, hogy a boszorkányok szövetségese és gyakran az Ő képébe bújva követik el "boszorkányosságaikat". Csak az a nyávogó számíthatott kegyelemre, amelynek egy kis fehér folt volt a nyaka alatt. Ez babonás múlt az oka annak, hogy ma már viszonylag kevés fekete macska él a Földön. Az Egyesült Államokban és Franciaországban a szerencsétlenség jelképének tekintik, míg pl. Belgiumban és Angliában a szerencse hordozója.


Szerencsét hoz a pók?
A szerencsehozó pók legendája a mohamedán vallásban gyökerezik. A tanítás szerint amikor Mohamed menekülés közben egy alkalommal a Mekka környéki barlangokban rejtőzött el, egy keresztes pók gyorsan hálót szőtt a bejáratra. Ezzel úgy megtévesztette az üldözőket, hogy elvesztették a próféta nyomát, aki így megmenekült. Azóta a pók a mohamedánok szent állata, és nekik köszönhetően Európában is sok helyen szerencsehozónak tartják. Ezért lesz balszerencsés az, aki elpusztítja.


Lóhere és patkó
A négylevelű lóhere évszázadok óta a szerencse jelképe, amit egyfelől ritkaságával, másrészről kereszt alakjával (ördögűző) magyaráznak. Már a görögök is amulettként hordták. A papok azt állították róla, bármilyen betegséget meggyógyít. A britek még többet képzelnek e növény hatalmáról: szerintük megtalálóját képessé teszi arra, hogy a dolgok mögé lásson. Kelta eredetű hiedelmek szerint nagy szerencsét jelent a talált és a hét szeglyukú patkó. Sikere a feltételezések szerint sarló alakjával magyarázható, amely a kelták Holdistennőjét idézte, valamint azzal, hogy vasból készült, amelyet szelleműző fémnek tartottak.


A baljós nap: péntek 13-a
Ki ne izgulna legalább egy kicsit, ha megtudja, hogy mondjuk a vizsgája péntek 13-ára esik. Mindkét hiedelemnek saját jelentése létezik. A 13-as számtól való félelem, azaz a triszkaidekafóbia az ókorba nyúlik vissza. Még ma is sokan elkerülik ezt a számot, főleg a tengerentúlon tulajdonítanak neki nagy jelentőséget. Amerikában a felhőkarcolóknak nincs 13. emelete, a kórházakban pedig nincs 13-as szoba. A babonásabbak azon sem lepődnek meg, hogy az Apolló 13-nak a 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a 39-es (háromszor 13) indítóállványról meghiúsult. Az Egyesült Államokban olyannyira komolyan veszik ezt a babonát, hogy egyszerűen nem mennek dolgozni, és nem szállnak repülőre péntek 13-án. Sokan attól is rettegnek, hogy tizenhárman üljenek egy asztalhoz, mert attól félnek, hogy közülük valaki hamarosan meg fog halni. Ezt Jézus utolsó vacsorájára vezetik vissza. A péntek - a néphit szerint "gonoszjáró", nem alkalmas arra, hogy házasságot kössünk, új házba költözzünk, új állást vállaljunk, vagy nagy útra induljunk. Egyes helyeken még a pénteki körömvágást is veszélyesnek hitték. A pénteki nap "gonoszságát" azzal magyarázzák, hogy Jézust is aznap feszítették keresztre, és állítólag ez volt a paradicsomi bűnbeesés napja is. A péntektől való irtózás egy másik gyökere talán az lehet, hogy a 19.századig ez a nap volt Európában a hóhér napja, rendszerint ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket.

Miért hoz szerencsét a kéményseprő?
A családi tűzhely a meleget és a főtt ételt is jelenti. A tűz azonban nemcsak a legjobb barát, hanem a legveszedelmesebb ellenség is. A fából épült vagy gerendavázas, náddal, zsúppal fedett házakra hamar felszállt a vörös kakas. Ezért az az ember, aki a kéményt rendben tartja, a tűztől óv, fontos személyiség.
Volt azonban a tűzhelynek egy ősi, mitikus jelentősége is. A római hiedelem ide helyezi a család géniuszát (védő szellemét). Sztyeppei népek úgy tudják, hogy a sámán elrévülésében a sátor füstnyílásán át közlekedik a szellemekkel. Nyugat-Európában Karácsony apó, Mikulás a kéményen át látogatja meg a családot, s helyezi el ajándékait. A kéménnyel, tűzhellyel kapcsolatban álló kéményseprőre is ragadt valami a jótékony szellemek nimbuszából. Ezen az sem változtat, hogy fekete, mind az ördög. Hiszen az ördög is hoz szerencsét - bár aki vele paktál, a végén megjárja. Ilyen baj nem fenyegeti azt, aki a kéményseprőtől várja a szerencséjét.

Mi a helyzet a tükörrel?
Elterjedt hiedelem: ha a tükör összetörik, bajt jelent. Ha éppen lány törte el a tükröt, 7 évig nem megy férjhez.
Ennek a nálunk elterjedt babonának világszerte akadnak rokonai. Az afrikai zuluk például nagyon félnek a vízbe nézni, mert akkor ott megjelenik tükörképük, és attól tartanak, hogy azt a krokodilus elragadhatja. Az ősi társadalmi viszonyok közölt élő népek mindenütt sajátos tisztelettel veszik körül a tükörképet. Ami a tükörben megjelenik, az számukra nem visszavert fény - hiszen mit is tudhatnának ők erről -, hanem valami jelenés, szellem. A tükör ily módon félelmetes tárgy, mert látszólag benne lakik a bepillantáskor előbukkanó, tehát alvó alak. Ha a tükör eltörik, ez a szellem bosszút áll. Ily nézetek magyarázzák meg, hogy a kőkorszaki, nekünk szinte elképzelhetetlenül nehéz viszonyok közt élő emberek miért készítettek fáradságos munkával haszontalan tükröket; s ha már annyi időt pazaroltak készítésükre, miért temették el a halottakkal. Amerika aztékjai például tükröket csiszoltak obszidiánból, s e tükrök nagy számban kerültek elő a feltárt sírokból. Egyiptom ókori emlékei között is sok tükör akadt. A holtak tehát magukkal vitték a sírba a tükrök szellemét.

Évszázados magyar babonák
-Ha elszakad vagy pecsétes lesz a ruhád, és ezt csak otthon veszed észre, biztos lehetsz benne, hogy nagy baj elől menekültél meg.
-Ha esküvői menettel találkozol, szerencsés leszel a szerelemben.
-Ha kiömlik a víz, aki felé folyik, annál gyermekáldás várható.
-Ha a szekrény ajtaja magától nyílik ki, pénzügyi veszteség ér.
-Ha a bútor recseg, családi bajok várhatóak.
-Ha az ajtó magától kinyílik, váratlan vendég érkezik, ha magától becsukódik, a baj elkerüli a házat és annak lakóit.
-Ha eltörik egy tükör, ahány darabra tört, annyi évig nem mész férjhez, vagy annyi héten át kísér balszerencse.
-Ha visszafordulsz az ajtóból, otthon hagyod a szerencséd, de ha néhány másodpercre leülsz egy székre, ezzel elűzöd az átkot.
-Ha kéményseprővel találkozol, minden a terveid szerint alakul majd.
-Ha először a bal cipődet veszed fel, nem jársz szerencsével.
-Ha fordítva veszed fel a ruhádat, mázlid lesz, vagy pénzt fogsz kapni.
-Ha zsebkendőt adsz ajándékba, haragot jelent.
-Ha ollót ajándékozol, elvágod vele a barátságot.
-Gyógyszert sosem szabad megköszönni, mert különben nem hat.
-Ha a só kiömlik, veszekedés várható.
-Ha az ajándék virág papírjában tű marad, vége a barátságnak.
-Ha leesik a kés, acsarkodás várható, ha beleáll a padlóba, még nagyobb problémára számíthatsz.
-Ha zajos társaságban mindenki egyszerre hallgat el, azt mondják, egy angyal repült át a szobán.


 
 
0 komment , kategória:  Ezotéria : Vegyes**  
Címkék: természetfölötti, szerencsétlenség, szerencsehozónak, franciaországban, hétköznapjainkba, felhőkarcolóknak, indítóállványról, cselekményeknek, foglalkoztatnak, holdistennőjét, feltételezések, gyakorlatoknak, tulajdonítanak, hullócsillagot, megtévesztette, kéményseprővel, bepillantáskor, kéményseprőtől, ellentmondanak, visszafordulsz, tengerentúlon, elrévülésében, önbeteljesítő, túlburjánzása, szerencsehozó, kéményseprőre, befolyásolják, ismertetőjele, összefüggések, balszerencsés, tulajdonítása, kivégzéseket, barlangokban, obszidiánból, gerendavázas, szerencsével, titokzatos jelek, legtöbb hiedelmünk, rejtett összefüggések, józan észnek, hiedelem szerint, ókori Egyiptomban, boldogság színe, fekete volt, középkori keresztények, boszorkányok szövetségese, nyaka alatt, szerencsétlenség jelképének, szerencse hordozója, mohamedán vallásban, tanítás szerint, próféta nyomát, Egyesült Államokban, Nyugat-Európában Karácsony,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akik bántanak téged  Bounty krémes  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Mi lenne ha  Akarat  s immár én is felragyogva, ért...  Png kislány  Egy hatékony szolga  Ami embereknek lehetetlen, az...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Nevem  A másik dolog,  Elköszönt  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Bounty krémes  Jó éjszakát  Akarat  Png fotel  Boldog születésnapot a ma ünne...  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Mai harmónia kártyám  Ami embereknek lehetetlen, az...  Sokan azt tartják  Akarat  Örülök, hogy látlak!  Jó éjszakát  Julian Brass gondolata  Szép estét  Alázat  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Akarat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Jó éjszakát  Png virág  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Alázat  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Png virág  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  s immár én is felragyogva, ért...  Garai Gábor - Takarítás  Julian Brass gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Varga János Veniam - Fontos sz...  Egy bizonyos határt  Kellemes délutánt kívánok  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Akarat  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  George Byron - Ahogy itt jár -...  s immár én is felragyogva, ért...  Adakozás  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Ágai Ágnes – Csendélet  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png rózsa csokor  Reggel van  Reggel van  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
titokzatos jelek, legtöbb hiedelmünk, rejtett összefüggések, józan észnek, hiedelem szerint, ókori Egyiptomban, boldogság színe, fekete volt, középkori keresztények, boszorkányok szövetségese, nyaka alatt, szerencsétlenség jelképének, szerencse hordozója, mohamedán vallásban, tanítás szerint, próféta nyomát, mohamedánok szent, négylevelű lóhere, szerencse jelképe, dolgok mögé, feltételezések szerint, kelták Holdistennőjét, vizsgája péntek, 13-as számtól, ókorba nyúlik, tengerentúlon tulajdonítanak, felhőkarcolóknak nincs, kórházakban pedig, babonásabbak azon, néphit szerint, pénteki körömvágást, paradicsomi bűnbeesés, péntektől való, másik gyökere, hóhér napja, nyilvános kivégzéseket, családi tűzhely, főtt ételt, legjobb barát, legveszedelmesebb ellenség, fából épült, vörös kakas, kéményt rendben, római hiedelem, család géniuszát, sámán elrévülésében, sátor füstnyílásán, jótékony szellemek, végén megjárja, kéményseprőtől várja, tükör összetörik, nálunk elterjedt, afrikai zuluk, vízbe nézni, krokodilus elragadhatja, tükörben megjelenik, bepillantáskor előbukkanó, tükör eltörik, szellem bosszút, feltárt sírokból, holtak tehát, tükrök szellemét, szekrény ajtaja, bútor recseg, ajtó magától, terveid szerint, ajándék virág, angyal repült, természetfölötti, szerencsétlenség, szerencsehozónak, franciaországban, hétköznapjainkba, felhőkarcolóknak, indítóállványról, cselekményeknek, foglalkoztatnak, holdistennőjét, feltételezések, gyakorlatoknak, tulajdonítanak, hullócsillagot, megtévesztette, kéményseprővel, bepillantáskor, kéményseprőtől, ellentmondanak, visszafordulsz, tengerentúlon, elrévülésében, önbeteljesítő, túlburjánzása, szerencsehozó, kéményseprőre, befolyásolják, ismertetőjele, összefüggések, balszerencsés, tulajdonítása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 695
  • e Hét: 5247
  • e Hónap: 13917
  • e Év: 69850
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.