Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 75 
Kék fadongó
  2023-11-13 09:15:06, hétfő
 
 




Itt a fűtés szezon, fa vágás, fa hasogatás közben nagy esélyünk van rá hogy előbújik a fából egy ilyen gyönyörűség, aki ilyenkor hangosan ( sír )
Nem kell tőle megijedni, téli álmát alussza!
Kiszáradt fákban, régi, kevésbé háborgatott faépületekben lakik!
Ivadéktáplálékul virágpor, és nektár keverékét halmozza fel!
Beporzó rovar, fontos szerepet tölt be életünkben!
Gyönyörű kékes feketés színekben pompázik.
Óriási termete lehet riasztóan hat, de ártalmatlan!
Európa szerte,védett rovar, jelenleg a kihalás szélén van, nagysága 20-25mm.
Az ő híres becsületes neve, KÉK FADONGÓ!















 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
Dorombolásról
  2020-10-04 15:41:05, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
Autoimmun betegeknek
  2020-03-24 09:38:00, kedd
 
 




Fontos lehet !
PTE KK Reumatológiai és Immunológiai Klinika
Március 22., 12:30

Kedves Betegeink!

Összegyűjtöttük az Önök által leggyakrabban feltett kérdéseket, az azokra általunk adott válaszokat.

Amennyiben további kérdéseik lennének, itt, vagy az immunologia.ambulancia@pte.hu címen is feltehetik.

Vigyázzanak magukra!

1. Kontrollra van időpontom. Be kell mennem?

Az ambulancián dolgozó asszisztensek a vizsgálat előtti napon felhívják Önt telefonon. Amennyiben biológiai terápiában részesül, úgy várjuk Önt az előjegyzett napon, amennyiben nincsenek felső légúti fertőzésre utaló tünetei. Amennyiben nem részesül biológiai terápiás kezelésben, úgy a rendelés napján kezelőorvosa keresni fogja telefonon, nem szükséges a személyes megjelenés. Itt megbeszélhetik a problémákat, amennyiben szükség van receptre, azt E-recept formájában felírjuk Önnek.

2. Biológiai terápiában részesülök. Át lehet venni a gyógyszereimet?
A biológiai terápiás készítmények kiadása folyamatos. Kérjük, csak akkor jöjjön, ha nem észlel felsőlégúti tüneteket.

3. Átveheti más a biológiai terápiás gyógyszereimet?
Igen, az Ön meghatalmazottja az Ön ambuláns lapjával és egy személyazonosító okmánnyal átveheti.

4. Lejárt a szakorvosi javaslatom. Mi a teendő?
A veszélyhelyzetre való tekintettel, a szakorvosi javaslatok érvényessége a veszélyhelyzet elmúltáig +90 nap érvényes, így családorvosa továbbra is írhatja Önnek.

5. Osztályos időpontom volt. Elmarad?
Klinikánkon jelenleg csak akut ellátás, valamint olyan ellátás zajlhat az utasítások értelmében mely maradandó egészségkárosodás megelőzését szolgálja. Állapotfelmérésre, keringés javító infúziós kezelésre előjegyzett betegink többségét lemondjuk. Az akut betegek, induló, súlyos betegek ellátása folyamatos, amennyiben betegeinknél akut állapotromlás van, szintén ellátjuk. Ciklofoszfamid kezelések folyamatosan zajlanak. Minden beteg esetében a kezelőorvos egyesével dönt arról, hogy halasztható-e az ellátás. Nővéreink minden beteget telefonon értesítenek, hogy elmarad-e a kezelés. A veszélyhelyzet elmúltával új időpontra jegyezzük őket elő.
6. Immungyengítő gyógyszert szedek. Folytassam?
Igen, a magyar reumatológiai társaság és az Európai Reuma Ellenes Liga ajánlása szerint folytatni kell, amíg tüneteket nem észlel. Amennyiben tünetet észlel, a lehető leghamarabb a szedést fel kell függeszteni, és a megfelelő ellátóhóz (háziorvos, Koronavírus ellátó központ) kell fordulni.
7. CT, MR, egyéb előjegyzett vizsgálati időpontom volt. Meg fog történni?
Nem valószínű, hogy el fogják végezni a vizsgálatot. Kérjük, ott érdeklődjön, ahová az előjegyzése szól.

8. Hirtelen romlott az állapotom. Mi a teendő?
Kérjük telefonon, vagy e-mailben keresse klinikánkat. Diszpécser szolgálatunk működése folyamatos, de fel kell készülni, hogy vonalaink túlterheltek. A kezelőorvosát tájékoztatjuk erről, aki telefonon beszél Önnel, az alapján megítéli, hogy szükséges-e hogy befáradjon az ambulanciára/osztályra.

9. Új beteg vagyok. Van új beteg ellátás?
Amennyiben háziorvosa úgy gondolja, hogy immunológia/reumatológiai kivizsgálás szükséges Önnél, úgy kérjük, hogy háziorvosa a szokásosnál is részletesebb beutalót írjon, leletekkel alátámasztva, melyet juttassanak el az az immunologia.ambulancia@pte.hu címre. Ezt szakorvosaink átnézik, és döntenek arról, hogy mennyire sürgős az ellátás.

10. Immunszupprimált vagyok. Dolgozhatok?
Amennyiben megoldható, javasolt a home office végzése. Ha nem akkor szintén jobb, ha kis közösségben, még jobb, ha egyedül dolgozik. Gyakori fertőtlenítés, szellőztetés, kézmosás segíthet. Mi nem javasolhatjuk a táppénzre való vételt. Szakvéleményünk az általunk kiadott és lepecsételt ambuláns lap/ zárójelentés. Szükség esetén ezzel tud fordulni foglalkozásegészségügyi orvosához, háziorvosához.

11. Immunszupprimált vagyok. Közlekedhetek tömegközlekedéssel?
Amennyiben megoldható, ne. Ha nincs más lehetőség, akkor igen, de fokozott figyelem szükséges a higiénére. Gyakori kézmosás, fertőtlenítés, a szem és száj kézzel való fogdosásának elkerülése javasolt.

12. Biológiai terápiát kapok. Adjam ritkábban az injekciókat?
Nem kell, adja a megszokott időközönként.
 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
A nyugati dióburok-fúrólégy
  2019-09-22 12:39:04, vasárnap
 
  Tönkreteheti a hazai diótermesztést a nyugati dióburok-fúrólégy


A diókárosító nyugati dióburok-fúrólégy is Amerikából érkezett hozzánk, sok más kártevővel együtt. A történet azért is szomorú, mert a hazai fajtaválasztéknak és a korai érésnek köszönhetően épphogy felszálló ágba került hazai diótermesztést is fenyegeti.

A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) Észak-Amerikából került Európába. Először Svájcban, illetve Olaszország északkeleti részén azonosították. Nálunk 2011-ben észlelték először.




A kifejlett imágó megkülönböztető jellegzetessége, hogy szárnyvégén lévő 3. elágazó pigmentált folt külső ága a szegélyeret követi és túlhalad a középéren.


Ez az egynemzedékes légy bábállapotban telel át a talajban. A kifejlett légy 8-10 mm, barna alapszínű, feje sárga, tora sötét, rajta sárga, félkör alakú folt. A nőstények petéiket az általában beteg, sérült dió termésének zöld burkába rakják le. A nyüvek berágják magukat a termésbe. A megbarnuló, besüppedő, rothadó zöldhéj alatt a csonthéjat is károsítják, ürülékük is elszínezi a csonthéjat. A mag ráncos, töppedt, avas ízű lesz. A termés idő előtt hullik, méretes kicsi marad.

A tünetek összetéveszthetők gomba illetve baktérium fertőzések tüneteivel, sőt a dióburok-gabonalégy (Polyodaspis rucornis) kártételével is. Ez a faj eddig nem okozott jelentős problémát. Az almamoly is okoz burokfeketedést, de belül a mag elfeketedik, és a lárván kívül sok ürülék is látható. A Xanthomonas campestris cv. juglandis baktérium levélen, hajtáson, vesszőn, virágbarkán valamint a gyümölcs héjrészén egyaránt megtalálható, szabálytalan, vizenyős elfeketedő foltokat okoz. Ellene rügypattanás előtt rezes permetezés ajánlott.






Természetes ellenségei nincsenek. A légy július elejétől szeptember közepéig rajzik. A korona felső harmadába helyezett sárga lapos házikerti védekezéssel gyéríthető a kártevők száma. Védekezésképpen meg kell akadályozni, hogy a lárva a károsított burokból a talajba kerüljön. Ezért hatékony lehet a fák aljának fóliatakarása, a fák alatti talaj rendszeres kapálása, a lehullott burokmaradványok, terméskezdemények összegyűjtése és megsemmisítése. Gyakori az együttes fertőződés! Ezért a fán maradt terméseket is le kell verni, és meg kell semmisíteni. A NÉBIH felhívja a figyelmet arra is, hogy a Fertőzött területről dió magoncot, zöld burokban lévő diót, burokmaradványokat, valamint talajt kivinni tilos!

Ha minden kötél szakad, végső esetben vegyszeres védekezésképpen alkalmazható Decis, Karate Zeon 5 CS, Calypso 480 SC és Mospilan 20 SG, a NÉBIH NTAI szükséghelyzeti eseti engedélyével.

Eredet: Link
 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
Ez így van!
  2019-09-21 13:18:14, szombat
 
  Ez nagyon érdekes...

Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szimát melyin serenrodbn vnanak a bte?k egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az esl? és az ultosó bte?k a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteu lheet tljees össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovalusnk el mniedn bte?t mgaát, hneam a szót eszgébéen.






 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
Earthship ökoházak
  2019-09-17 08:55:38, kedd
 
 





Világszerte terjednek a 100 %-ban energiafüggetlen, rezsimentes Earthship ökoházak


Még Magyarországon is elterjedhet az elkövetkező 10 évben, ráadásul olcsó lakhatást kínálna minden család számára. A ház ugyanis gyakorlatilag fillérekből fenntartható... a kérdés hogy ehhez vajon mit fognak majd szólni az energiaipari szolgáltatók, mint az eon vagy a tigáz...?
Az első megfizethető önfenntartó ház

Az off-the-grid elvére épülő Earthship házaké lehet a jövő, mert egyértelműen megújuló energiaforrásokra alapoz, olcsó, és könnyű a kivitelezési technológia.

Még Magyarországon is elterjedhet az elkövetkező 10 évben, ráadásul olcsó lakhatást kínálna minden család számára.
Hirdetés

A ház ugyanis gyakorlatilag fillérekből fenntartható... a kérdés hogy ehhez vajon mit fognak majd szólni az energiaipari szolgáltatók, mint az eon vagy a tigáz...?
Környezetbarát rendszerre épül, megtermeli a saját fenntartását

A ház olyan, mint egy aprócska hobbitház, azonban a látszat csal, belül nagyon tágas!

A pici környezetbarát otthon az építésétől kezdve a működéséig minden szempontból környezetbarát, az anyagfelhasználását illetően is.

Az Earthship házakat teljes mértékben a fenntartható építészet elvei alapján tervezték. Építésükhöz újrahasznosított alapanyagokat használtak fel, a lehető legkisebbre csökkentve ezzel a környezeti terhelést.

Az off-the-grid kifejezés azt jelenti, hogy egy ház működése 100 százalékban önfenntartó, vagyis elektromos, gáz-, víz- és csatornahálózatoktól független.
Earthsip házak, belső keringtetés, napenergia és ivóvíz termelés

Lássuk a részleteket! A ház a saját működéséhez szükséges áramot is képes megtermelni a rá szerelt napelemek segítségével, vagyis soha nem kell hálózatra kötni.

A szellőztetés automatikusan zajlik egy külön rendszeren keresztül, emellett a napelemek a passzív napfényt is hasznosítják energiaként.

A vizet az esővízből gyűjti össze, de vannak már tervek olyan változatra, ami a reggeli párából tudna ivóvizet kinyerni a háztartás számára.

Egy ilyen ház átlagosan 70 négyzetméteres, vagyis akkora, mint egy átlagos lakás.

Különleges keringtető rendszere pedig stabilan tartja a lakás hőmérsékletét.

Az Eathship házak ötlete Michael Reynolds építésztől ered, aki szándékosan akart megfizethető és 100%-ban fenntartható ökoházakat létrehozni.

Az Earthsip világszerte terjedni kezdett, így igen nagy esélye van annak, hogy előbb vagy utóbb, de Magyarországon is megjelenik.

Arról egyelőre nincs hír, hogy idehaza egy ilyen ház mennyibe fog kerülni, de a készítő ígéri, hogy mindenképpen olcsó lesz az átlagos otthonokhoz képest, ráadásul mivel a ház rezsimentes, a vásárlás éveken belül megtérülhet.

Videó a házról: Link

Eredet: Link
 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
Sigmund Freud: 18 jótanács, hogy leküzdd a szorongást
  2019-07-05 09:58:00, péntek
 
  Sigmund Freud a pszichológia atyjaként írta be a nevét a történelembe, feltárva előttünk a tudatalatti fogalmát. Értelmezni tudta az emberi lét drámáit, és tisztában volt azzal is, hogy mit feltételez a gyógyulás.







Sigmund Freud: 18 jótanács, hogy leküzdd a szorongást, és jobban megértsd önmagad


Abból a hatalmas ismeretanyagból, melyet hátrahagyott, az alábbiakban Freud 18 jótanácsát foglaljuk össze. Ezek a gondolatok segíteni fognak a jó útra térésben, a szorongás leküzdésében és saját magunk jobb megértésében.

1. Az emberi lélek rejtélyei a gyermekkor pszichikai drámáiban keresendők. Csak el kell jutnod ezekhez a drámákhoz, és a gyógyulás jönni fog.

2. Az egyedüli személy, akihez méregetned kell magad, az a múltbeli éned. És az egyetlen, aki nálad jobb ember, az te magad kellene lenned, most.

3. Kívül keresed a bizalmat és az erőt, de igazából magadban kellene keresned. Ezek az értékek mindig is ott lakoztak benned.

4. Kétségen kívül, a szorongás számos kritikus probléma kiindulópontja; a szorongás rejtélyének az eloszlatása fénnyel ragyogja be az emberi elmét.

5. Az szenved neurózisban, aki képtelen elviselni a bizonytalanságot.

6. Egy szerelmi viszonyban lehetetlen kölcsönösen megóvnotok egymást, ez ugyanis elidegenedéshez vezethet. Ha nehézségek merülnek fel, azokat együtt kell megoldani.

7. Sajnos a lehangoló érzések nem halnak meg. Talán sikerült elhallgattatnod őket, de azok továbbra is befolyásolni fognak téged, belülről.

8. Semmi sem véletlen, minden jó okkal történik.

9. Bizonyos értelemben, amit mi boldogságnak hívunk, az a régóta fennálló szükségleteink (általában váratlan) kielégülésének eredménye.

10. Aki messzemenően az édesanyja kedvence volt, az örök nyertesnek és szerencsésnek fogja érezni magát az életben, valós sikereket eredményezve számára.

11. Az álom sosem semmiség; nem engedjük, hogy a jelentéktelen dolgok megzavarják az álmainkat, de ha értelmezzük őket, az ártatlan kis álmok nem mindig ártalmatlanok; ha mondhatom így, ezekben mindig ott rejlik a ,,titok".

12. A depresszió egy megfagyott félelem.

13. Egy emberi sors, mellyel egy elszalasztott lehetőség kielégülése helyettesíthető, könnyebben gyógyítható, mintha azt egy orvos tenné.

14. Mennyire magabiztos és merész lesz az, aki megtudja, hogy szeretik!

15. Az emberek a valóságot kiábrándítónak találják, ezért egy fantázia-világba menekülnek, ahol elképzelik a vágyaik valóra válását. Egy erős személyiség ezeket a vágyakat a valóságban ragadja meg. Míg a gyenge ember ebben a világban él, és a képzelgései gyakran illenek bele bizonyos betegségek tüneteibe.

16. Abszolút őszintének lenned magaddal egy remek feladat.

17. Egy elfoglalt emberhez ritkán kopogtatnak be a koldusok - a legyek sem röpködnek a forró fazék fölött.

18. Csak a gyermekkor ábrándja hozhatja el a felhőtlen boldogságot.

Eredet: Link
 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
Szemét módon bánunk el a magyar fecskékkel
  2019-06-23 19:46:55, vasárnap
 
 



Szemét módon bánunk el a magyar fecskékkel!

A becslések szerint egyetlen füsti fecske naponta mintegy 850 rovart, köztük vérszívókat takarít el a magyar polgárok településeiről naponta. A magyar polgárok évente több száz fecskét pusztítanak el közvetve és közvetlenül - mert piszkít, mert hangos, mert vannak, akik félnek tőle...

Mindenki ismeri az átverős fejtörőt, miszerint melyik a nehezebb: egy kilogramm tollpihe, vagy egy kilogramm vas? No, akkor fordítsuk és csavarjuk is meg, vajon hányszor csíphet meg egy embert egy kilogrammnyi szúnyog?

A válasz, ha csupa nőstényről van szó, akkor legkevesebb egymillió, azaz 1 000 000 alkalommal - maradva a képzelet síkján, ezt a számot csökkenti minden egyes fecske, majd a fiókákkal kibővült fecskecsalád. Hálát viszont hiába vár.

Hazánkban mindössze három fecskefaj költ, a füsti, a molnár - és a partifecske. A népnyelv ismeri még a sarlósfecskét is, de ez rendszertanilag nemhogy nem fecske, de még csak nem is énekesmadár: a kolibrikkel van rokonságban

- tudtuk meg Orbán Zoltántól, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivőjétől.

Van, ahol 90 százalékuk kipusztult

Afrikából származnak, az utolsó jégkorszak után költöztek hozzánk északra, és érdekes módon a mostani Magyarország területén eredetileg a manapság legritkább partifecske képviseltette magát a legnagyobb egyedszámmal. Löszös, homokos partfalakba vájják 0,5-1 méter mély költőüregüket, ebben nevelik fiókáikat. Hazánk zabolázatlan folyói a kanyarulatokban létrejött és évről évre megújuló partfalakkal igazi paradicsomot varázsolt számukra.

A másik két faj eredetileg esőtől védett barlangbejáratokba, sziklapárkányok alá építi a fészkét, számukra csak néhány hegyvidéki területünk függőleges sziklafalai nyújtottak természetes élőhelyet. Aztán az ember megváltoztatta a tájat. Mára a füsti és a molnárfecske a legszélsőségesebben emberkövető fajjá vált, házak, istállók eresze védte fészkeiket széltől és csapadéktól, a háziállatokra pályázó legyek és vérszívók pedig kiváló táplálékforrást jelentettek.

A folyószabályozással viszont a partifecske jelentős részben elvesztette fészkelőhelyeit, a tiszai állomány például néhány évtized alatt 90 százalékkal csökkent.
Kényszerből kerülnek halálos veszélybe

Szakadó partfalak azért vannak, de nagyon kevés, és a 200 éve még jellemző nagy áradások már nem újítják fel ezeket évről évre folyamatosan. Ez azért baj, mert a fecskék régi fészkeiben túlélnek élősködőik, ami csökkenti a költési sikert. Szerencsétlen partifecskék ott költenek, ahol tudnak: homokbányákban, mélyebb földutak oldalában, nagy építkezések mellett keletkező földhányásokban, ezeket hetekkel, hónapokkal később gyakran fiókástul egyengetik el a munkagépek.

Sőt, megesett, hogy egy ház alapjának kiásása után pár hétig szünetelt a munka, mire folytatnák, már fiókák tömegei nevelkedtek az árok falaiban - - mondja a szakértő.

Partifecske a folyók madara videó:


Link

Megölik, mert fecsferikél

Azt hihetnénk, hogy miután mindent beépítettünk, a molnárfecske és a füsti fecske legalább biztonságban van. Hát nem. A magyar néphagyomány talán legkedvesebb madaráról beszélünk, mégis egyre gyakoribb, hogy az emberek leverik a fészket fiókákkal, tojásokkal együtt, sőt lelövik a felnőtt madarakat. Miért? Orbán Zoltán válasza annyira megdöbbentő, hogy pontról pontra mutatjuk.

A leggyakoribb ok az ürülékpotyogás, hogy a madarak a fészek alá piszkítanak. Nyilvánvalóan zavaró lehet, de van megoldás: egy fa, fém vagy műanyag lemez, az úgynevezett fecskepelenka. Csak fel kellene erősíteni a fészek alá...
Mások a hangjukat nem tudják elviselni, mert túl hangosak. Pedig elődeinket nem zavarta, a magyar nyelv külön kifejezést alkotott a fecskedalra: fecsferikél.
De vannak olyanok is, akik elmondásuk szerint félnek a cikázó fecskéktől, ezért leverik a fészket, az ő portájukon ugyan ne repkedjenek.

Gonosz az ember, érthetetlenül durva, ráadásul a fiókákkal levert fészek állatkínzásnak is minősül, börtön járhat érte, egy bizonyos természetvédelmi értékhatár felett pedig a természetkárosítás is bűncselekménynek minősül.
Pár év alatt megfeleződött a fecskeállomány

A fecskék évről évre tapasztalható fogyatkozásának mégsem a tudatos pusztítás a fő okozója. A rendszerváltás óta gyakorlatilag töredékére csökkent a háztáji- és legelőállat-tartás, ami a túlzott kemizálással és a települési légszennyezettséggel együtt megtizedelte élelemforrásaikat is. A klímaváltozás okozta száraz tavaszokon még elegendő sarat sem találnak, amiből építkezhetnének. Az élőhelyek átalakítása és az éghajlatváltozás pedig fecskék kiemelkedően magas vonulási veszteségeiért is felelős.

Nem csoda, hogy vészesen fogynak. Alábbi felsorolás előbb 1999-2002 közötti, majd 2010 utáni adatokat mutat Magyarország egész területére.

Füsti fecske: 220-320 ezer pár, most 89-102 ezer pár.
Molnárfecske: 100-200 ezer pár, most 27-36 ezer pár.
Partifecske: 40-165 ezer pár, most 15-50 ezer pár. Esetükben azért ilyen nagy a szórás, mert egy-egy tavaszi zöldár egy egész évre lehetetlenné teszi számukra a fészkelést.

Sok tonnányi rovart pusztítanak el

Ebben az esetben is arról van szó, végső soron mi, emberek járunk rosszul. A fecske az egyik legkiválóbb segítőnk, valóságos biológiai fegyver a kártevők vagy kórokozókat terjesztő vérszívók ellen: a repülő levéltetvektől kezdve a szúnyogokon, a legyeken át a böglyökig és a bagócsig. Főleg akkor nem mindegy, hogy a fecskéket is magában foglaló madárcsoport fajai milyen létszámban képviseltetik magukat, amikor a felmelegedéssel nálunk is új kártevők, és betegségeket terjesztő szúnyogok kezdenek megjelenni.

A Nyugat-nílusi láz és a szarvasmarhákat veszélyeztető kéknyelv-betegség már jelen van Magyarországon, mint ahogy a kutyák körében szúnyogcsípéssel terjedő szívférgesség is. Az embereket megbetegítő, afrikai eredetű Chikungunya-lázat terjesztő ázsiai tigrisszúnyogot pedig már több mint 12 európai országból mutatták ki, Európa mediterrán térségeiben egyre gyakoribb a Dengue- vagy csonttöréses láz.

Aki most legyint, hogy ugyan, miben segíthetnek ebben a fecskék, azt egy kis számolásra hívjuk. Legyen szúnyog az alapegység: ha egy fecske egy nap körülbelül ezer szúnyogot kapdos össze, ami öt hónap alatt 150 ezer vérszívót jelent. Magyarországon ma még él 131-188 ezer fecskepár, azaz kétszer ennyi madár, ami azt jelenti: 38-56 milliárd szúnyog nem minket csíp, fertőz, kínoz.

Nézhetjük úgy is, hogy ha egy szúnyog súlya egy milligramm, akkor fecskéink éves szinten 38-56 tonnányi vérszívótól szabadítanak meg.

A párok mintegy fele rosszabb évben is felnevel vagy három fiókát, amivel a kártevőpusztítás mértéke is másfélszeresére nő.
(Kiemelt kép: MTI/EPA/Stefan Sauer)

https://24.hu/elet-stilus/2017/03/21/szemet-modon-banunk-el-a-magyar-fecskekkel/? fbclid=IwAR0kO13MhGx7D8_Xr3mnyhACMBaqZYc4DjAcygIcFzvOI-5PZ0rVrhcPW4w
 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
A szódabikarbóna
  2019-06-16 09:38:23, vasárnap
 
 





A szódabikarbóna - mire használható


A szódabikarbóna jótékony hatásairól számtalanszor hallhattunk már, de arról kevesebbszer, hogy milyen csodára képes a kertben. Igazi csodaszerként szolgál a kerti munkálatok során, felsoroljuk a 10 leghasznosabbat, amiért hálásak leszünk a szódabikarbónának.
Gombaölőszer
4 evőkanál szódabikarbónát 4 liter vízben oldjunk fel és öntsük egy üres, szórófejes üvegbe, A rózsák fekete foltossága ellen, a szőlők termésein és levelein igazi csodára képes.

Lisztharmat ellen
A lisztharmat képes problémákat okozni a kertünkben ha esős, párás az időjárás. Ez számos növényt rosszul érinthet, de főként a tökre és az uborkára van negatív hatással. Ez ellen 1 evőkanál szódabikarbónát 4 liter vízzel, 1 evőkanál étolajjal és 1 evőkanál folyékony mosogatószerrel keverjünk össze, majd az esti órákban permetezzük meg vele a növényeinket.

Kéztisztító
Hirdetés
A legjobb és leghatásosabb kéztisztítóként szolgál, ha meg szeretnénk szabadulni a kerti piszoktól és a vegyszerektől. Keverjük össze kevés vízzel és mossunk kezet vele.

Rózsabokrok fiatalítása
Ha szeretnénk a rózsáinkat élettel megtölteni, akkor 1 teáskanál szódabikarbónát 1/2 teáskanál tiszta ammóniával és 1 teáskanál sóval keverj össze 4 liter vízben.

Gyomirtás, gyom meggátolása
A járdalapok és a térkövek között kibújó gyomok ellen a szódabikarbóna hatásos. Nem kell mást tenni, mint ezek közé a rések közé szódabikarbónát szórni.

Tarack ellen
A tarack igazi kertgyilkos, de a szódabikarbóna felveszi vele a harcot. Locsoljuk meg vízzel a tarackot, majd szórjunk a tövébe szódabikarbónát. Pár napon belül elpusztul a kertek gyilkosa.

Hernyók ellen
A káposztaféléket károsító hernyók ellen nem kell mást tennünk, mint egyenlő arányban összekeverni szódabikarbónát liszttel és megszórni vele a káposztafélénket. Ettől a hernyók messziről elkerülik majd azokat.

Paradicsom édesítése
Ha szeretnénk szép, egészséges és igazán ízletes paradicsomokat termelni, akkor a paradicsom töve köré szórjunk szódabikarbónát.

Talaj pH-értékének ellenőrzésére
Locsoljuk meg a talajt,majd szórjuk meg szódabikarbónával. Ha elkezd pezsegni, akkor savas kémhatású a föld.

Kártevők ellen
A hangyák, bogarak, csótányok és egyéb kártevők ellen hatékonyan védekezhetünk, ha a talajt megszórjuk szódabikarbónával.

A szódabikarbóna egy rendkívül sokoldalú termék, ami számtalan módon megkönnyítheti életünket. Mivel lúgosító hatása van, a káros sejtek, baktériumok számára alkalmatlan környezetet teremt, így azok nem képesek elburjánzani, amiből betegség alakulhat ki.

Viszont ha szeretnénk egy környezetbarát, káros vegyszerektől mentes tisztítószert használni a lakás, a fürdő, a konyha tisztántartása érdekében, bátran használhatjuk a szódabikarbónát.



Nézzük, hogy milyen egészségvédő hatásai vannak:


1. eltávolítja a lerakódásokat, fogkövet például

2. ha megfelelően alkalmazzuk a haj-és bőrápolásban is csodákat tesz, korpa ellen tökéletes módszer

3. segít helyrehozni a megfázást, influenzát

4. megelőzhető vele a vesekő, a húgyhólyag fertőzés

5. megelőzhető a szervezet elsavasodása, helyreállítja a pH-egyensúlyt

Eddig nem valószínű, hogy sokan hallottak arról, hogy
szódabikarbónával a sok kellemetlenséget okozó reflux is kezelhető. Egy nagyobb bögrébe tegyünk bele fél teáskanál szódabikarbónát, melléje 2 evőkanál organikus almaecetet, és pár csepp friss citromlevet. Ha a keverék habzása, pezsgése lecsillapodott, adjunk hozzá 230 ml vizet. Ezt a gyógyital kell egyszerre meginni. A gyomorégés megszüntetése érdekében elég egy fél teáskanál szódabikarbónát elkeverni 500 ml vízzel, és azzal enyhíteni az égető tüneteket.

A népi gyógyászatban a következő betegségekre is használták a fehér, apró szemcséjű készítményt:

• segít eltüntetni a herpeszt, ha szódabikarbónát összekeverünk kevés vízzel, és az így kapott krémmel kenjük be a dudort
• a szódabikarbónás lábáztatás segít megszabadulni a körömgombától
• felfrissíti a leheletet, ha ezzel súroljuk végig fogainkat, fehérítő hatása van
• enyhíti a rovarcsípések következtében kialakuló viszketést
• a kellemetlen lábszag elűzése érdekében keverjünk össze 1 evőkanál borsmenta olajat 3 evőkanál szódabikarbónával, és azzal dörzsöljük be a lábfejet.

A szódabikarbóna használatával a gombás fertőzések is elkerülhetők. Ennek érdekében naponta kétszer fogyasszunk el 500 ml liter vízben feloldott fél teáskanál szódabikarbónát.

Figyelem: magára sose fogyasszunk szódabikarbónát, mindig fel kell oldani. A kúra megkezdése előtt konzultáljunk családorvosunkkal, hiszen lehet az aktuálisan szedett gyógyszereinkkel nem egyeztethető össze a szódabikarbónás terápia. Az 5 év alatti gyerekeknek és várandós nőknek nem ajánlott a szódabikarbóna fogyasztása.
 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
7 élelmiszer, amit soha nem szabad újramelegítve fogyasztani
  2019-03-28 10:00:00, csütörtök
 
 





7 élelmiszer, amit soha nem szabad újramelegítve fogyasztani!


Nem mindenki engedheti meg magának, hogy mindig, frissen főtt, sült ételeket egyen. Bizony, a tegnapról megmaradt kaját újra lehet melegíteni, majd azt elfogyasztani.

Viszont vannak olyan élelmiszerek, amiket nem szabad felmelegíteni, mivel ártalmasak lehetnek az egészségre. Ezek közül következzen most 7 finomság, amit jobb, ha nem melegítsz újra.


1. Spenót

Mivel a spenótnak elég magas a nitrát-tartalma, és ez hő hatására káros nitritté alakul át, másnap nem ajánlott újramelegíteni a spenótot, ez akár azt is jelentheti, hogy a spenót rákkeltő hatású is lehet.


2. Zeller

Ugyanaz a helyzet a zeller esetében is, akárcsak a spenótnál. Ez a gumós zöldség nitrátokat tartalmaz, amelyet ha újra melegítenek, nitritessé válik.


3. Cékla

A céklában is megtalálható a nitrit, így ugyanaz a mese, mint az előbbi két zöldség esetében. Újra melegítés hatására a nitrátokból nitritek válnak.


4. Burgonya

A krumpliban számos jótékony és hasznos tápanyag van, de ha a főtt, vagy sült krumplit 2-3 napig a hűtőben tárolod, elveszti jótékony hatását, és a minősége is romlik. Ezért a burgonyát csak frissen ajánlott fogyasztani.


5. Tojás

A főtt, vagy rántott tojást nem szabad magas hőfoknak kitenni, ezért semmiképp sem szabad újramelegíteni a reggeli rántottát, vagy megfőzött tojást.


6. Csirke

A csirkehúst sem ajánlott újra melegítve fogyasztani, mivel ilyenkor megváltozik a benne lévő fehérjék szerkezete. Inkább hidegen fogyaszd el az elkészített csirkét, ha nem szeretnél emésztési gondokat magadnak.


7. Gomba

Amikor az újramelegítésről beszélünk, a gomba az egyik legveszélyesebb élelmiszer. A gombát csak elkészítés után ajánlott megenni. Ha másnap is szeretnél enni az elkészített gombágól, figyelj arra, hogy hidegen edd meg. Ellenkező esetben súlyos emésztési problémákat, vagy akár szívproblémákat okozhat.


Eredet: Link
 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 75 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 76 db bejegyzés
e év: 405 db bejegyzés
Összes: 12896 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 129
  • e Hét: 769
  • e Hónap: 8360
  • e Év: 97970
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.