Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Véget ér a 2016-os karmikus év, egy új 9 éves ciklus kezdődi
  2016-12-29 10:48:16, csütörtök
 
  Véget ér a 2016-os karmikus év, egy új 9 éves ciklus kezdődik. Eláruljuk, mi változik az életedben!







Az Univerzum ciklusai mindig arra ösztönöznek, hogy legyünk nyitottak a világ által kínált lehetőségekre. 2016-ban arra kényszerültünk, hogy a megoldatlan problémákra is megoldást találjunk, és itt nem csak a külső gondokról, hanem a belső, lelki válságokról is szó van.

Ne gondoljuk azt, hogy ez csak a mi életünkben zajlott le. Nem, emberek milliói cselekedtek hasonlóan 2016-ban.



Gondoljunk bele, emlékezzünk vissza arra, hogy mi történt az életünkben 2007-ben, és mi zajlott le idén. Biztos, hogy akkor is, és most is voltak felejthetetlen, örömteli pillanatok. Ha most nem alakulnak valami jól a dolgaink, ne feledjük azt, hogy a lehetőség a változásra mindig adott. Felejtsük el a múlt hibáit, és lépjünk tovább.

Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, minden remekül van, akkor ez azt jelenti, hogy az elmúlt 9 évben tudatosan a pozitív irányt követjük, ami most végre kifejti csodás hatását életünkre.

2016 az áldozathozatal éve volt

A numerológia szerint a 9-es szám az áldozathozatal energiáit is magában hordozza. Fontos, hogy megértsük: nem szabad hosszú ideig egy adott ponton leragadni, mert ilyenkor az életünk megfeneklik, és rengeteg energiát veszítünk, így nem szabad mindenki érdekében feláldozni magunkat, mert különben ezt tovább visszük a következő karmikus ciklusba.

2017 - Egy új 9 éves ciklus kezdete

2017-ben új perspektívából fogjuk megvizsgálni az életünket, a kapcsolatainkat, az otthonunkat. Ez csak úgy valósulhat meg, ha mélyen magunkba nézünk, és azonosítjuk azokat a blokkokat, amelyek megakadályoznak abban, hogy elérjük vágyainkat. Ez azért fontos, mert 2017-ben új életet kezdhetünk, ezért indítsunk minden téren tiszta lappal.

Íme, pár kérdés, amelyre válaszoljunk őszintén, így megfelelően felkészülhetünk a 2017-es esztendőre:



Mit szeretnék alkotni, teremteni az életemben?
Milyen rossz szokásoktól, viselkedésformáktól szabaduljak meg?
Hogyan viselkedjek magammal, képes leszek-e szeretni önmagamat?
Hogyan viselkedjek másokkal, hogyan érjem el azt, hogy mások pozitívan viselkedjenek velem?
Mivel tehetném szebbé, gazdagabbá a napjaimat, heteimet? Hol találok megértésre, szeretetre, őszinte barátságra, csodára, jóságra?

Forrás: http://filantropikum.com/2016-veget-er-egy-9-eves-karmikus-ciklus/






 
 
2 komment , kategória:  Univerzum  
A legritkább felhőtípus hazánk egén
  2016-12-09 22:54:47, péntek
 
  Igazán egyedi és titokzatos felhők jelentek meg felettünk, az Undulatus Asperatus egy nagyon ritka felhőfajta.

Hazánk felett is megfigyelték, és lencsevégre kapták pénteken bolygónk legritkább és legtitokzatosabb felhőfajtáját, az

Undulatus Asperatust.

A nem mindennapi felhő semmilyen veszélyes időjárási jelenséget nem hoz magával, viszont a gyakran sötét színei miatt sokunkban félelmet kelthet. A tudomány jelenlegi állása szerint pontos magyarázat még nem született a kialakulására, ugyanis mintha rendkívül nagy mennyiségű nedvesség ragadna meg egy bizonyos vertikális kiterjedésben. A meteorológia még nem tudta az ismert felhőfajták közé besorolni sem.

Lássunk néhány fotót erről a látványos felhőfajtáról:

















 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
Látványos égi jelenségek
  2016-12-09 22:46:38, péntek
 
  Vasárnap napközben a magas szintű felhőzet jégkristályain megtörő napfény csodaszép jelenségeket hozott létre.

Sok szép fotót kaptunk az ország különböző tájairól halo-jelenségről, valamint irizáló felhőkről. Lássunk ezek közül néhányat:

































 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
Égi kalendárium: 2016. december
  2016-12-06 17:03:01, kedd
 
  Égi kalendárium: 2016. december
Szerző: Magyar Csillagászati Egyesület | 2016. december 1, csütörtök
inShare


Az első téli hónap látványos együttállással, fényesedő üstökössel és meteorrajokkal örvendezteti meg a csillagászat iránt érdeklődőket.

A bolygók járása

Merkúr: A hónap elején láthatósága fokozatosan javul, napnyugta után kereshető a délnyugati látóhatár közelében, közel egy órával nyugszik a Napot követően. 11-én van legnagyobb keleti kitérésben, 20,8°-ra a Naptól. A hónap közepén van megfigyelésre legkedvezőbb helyzetben, ekkor egy és negyed órával nyugszik később a Naphoz képest.
Ezután láthatósága gyorsan romlik, 20-a után már eltűnik a Nap fényében, 28-án alsó együttállásban van a Nappal.

Vénusz: Az esti délnyugati ég ragyogó fényű égiteste, késő este nyugszik. A hónap elején három, a végén négy órával nyugszik a Nap után, ez az idei legkiválóbb észlelési lehetősége. Fényessége 4,2m-ról 4,4m-ra, átmérője 16,8"-ről 21,5"-re nő, fázisa 0,69-ról 0,57-ra csökken.

Mars: Előretartó mozgást végez a Bak, majd 15-től a Vízöntő csillagképben. Késő este nyugszik, az esti órákban látszik a délnyugati ég alján. Fényessége 0,6m-ról 0,9m-ra, látszó átmérője 6,5"-ről 5,7"-re csökken.

Jupiter: Előretartó mozgást végez a Szűz csillagképben. Éjfél után kel, az éjszaka második felében látható a délkeleti-déli égen mint feltűnő égitest. Fényessége −1,9m, átmérője 34".

Szaturnusz: A Nap közelsége miatt nem figyelhető meg. 10-én együttállásban van a Nappal. Folytatja előretartó mozgását a Kígyótartó csillagképben. Fényessége 0,5m, átmérője 15".

Uránusz: Az éjszaka első felében kereshető a Halak csillagképben. Éjfél után nyugszik. Egyre lassuló hátráló mozgása 29-én ismét előretartóvá változik.

Neptunusz: Az esti órákban figyelhető meg, előretartó mozgást végez a Vízöntő csillagképben. Késő este nyugszik.
Hold-Aldebaran-együttállás december 13-án

Bár a téli éjszakák, különösen a hajnalok, A december 13-i hajnali Aldebaran-közelítéskor a teleholdat a Hyadok csillagai között, 10 magasan láthatjuk a nyugati horizont felett. A téli hajnalok gyakorta ködösek, de talán megfigyelhetjük a szürkület kezdete előtt a Hyadok csillagai között az Aldebaranhoz közelítő égi kísérőnket. A telihold 4:00 UT-kor már csak 10° magasan tartózkodik majd, de a fényes csillagtól már csak 1,7 fokra lesz, az Aldebaran és a 01 és a 02 Tau között.






Ragyogó Vénusz az esti égen

A hónap során a Vénusz feltűnő égitestként ragyogja be esti egünket. December 15-én a 4,2m fényességű, 0,64 fázisú és 18,7"-es fogyó Vénusz kiválóan megfigyelhető, 3,5 órával nyugszik a Nap után az esti égen. Jó körülmények között, sötét égen próbálkozhatunk a korong UV és IR fotózásával, megfigyelésével. A nagyobb korongméret, de a még elegendően nagy megvilágított korongfelület jó lehetőséget ad a bolygó felhőmintázatának vizsgálatára.




A Vénusz 2015. május 15-én a Polaris Csillagvizsgáló 20 cm-es refraktorával. Molnár Péter felvétele.


Itt a 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková-üstökös

Ezt a földközeli égitestek közé tartozó, szokatlanul rövid keringési idejű, vélhetően 1 km-nél nem nagyobb magú üstököst Honda Minoru (1913-1990) japán amatőr csillagász fedezte fel 1948. december 3-án egy 15 cm-es tükrös távcsővel, 9 magnitúdós fényességnél. Perihéliumtávolsága 0,6 CSE, keringési ideje 5,2 év körül ingadozik, ám öreg kora miatt csak a Nap közvetlen közelében fényesedik fel, talán ezért nem találták meg korábban. Nevében két csehszlovák csillagász nevét is megtaláljuk, akik a mai szabályok szerint biztosan nem kapnák meg az elnevezést. Ludmilla Pajdušáková napokkal Honda után látta meg az égitestet, de a térkép alapján a közeli M83-nak nézte. Kollégája, Antonín Mrkos jött rá a tévedésre, miután hírét vették Honda felfedezésének, csak ezután jelentette be a független megtalálást, amit - talán a háború utáni európai felfordulás közepette - hivatalos felfedezésnek ismert el az akkor még Koppenhágában működő Csillagászati Táviratok Központja.

Az augusztusban jelentkező Alfa Capricornidák meteorraj szülőégitestjeként is számon tartott üstökös rendkívüli időszakot él át, ugyanis előző, 2006-os visszatérése alkalmával 9 millió km-re megközelítette bolygónkat, mostani visszatérésekor pedig ismét rendkívüli közelségben, 13 millió km-re fog elhaladni mellettünk. Az 5,26 éves keringési idő alapján az is egyértelmű, hogy két egymás utáni napközelség esetén ez csak úgy lehetséges, ha egyszer a napközelség felé menet, egyszer pedig onnan jövet történik a közelítés. Így is van, 4 fokos hajlása miatt pályája mindkét helyzetben közel húzódik bolygónkhoz, amit
most maximálisan ki is használ. Míg 2006-ban a Nap felé közeledve jött el mellettünk, most távolodóban vehetjük szemügyre igen közelről. Ráadásul, míg 2006-ban csak a déli féltekéről látszott a közelség alatt, most mi leszünk kedvezőbb helyzetben, így a 2017 februárjára eső közelítés során 7-8 magnitúdós, kiterjedt égitestként láthatjuk.

Vizuális láthatósága azonban már ebben a hónapban megkezdődik, az év utolsó napjaiban már fényes, bár nehezen elérhető égitestként láthatjuk az alkonyi, délnyugati égen. A korábbi láthatóságaihoz hasonlóan minden bizonnyal rendkívüli ütemben fog fényesedni, a hó eleji 12-13 magnitúdóról a hó végére 7-8 magnitúdóig juthat. A Sagittariusban, majd a Capricornusban mutatkozó üstökös horizont feletti magassága a csillagászati szürkület közepén egész decemberben 6-8 fok körül alakul, így csak a hónap második felében van reális esély megpillantására, amikor fényessége átlépi a 10 magnitúdót. A naponta 0,8-0,6 fokot elmozduló üstökös 14-én este 1 fokkal délre látható az M75 gömbhalmaztól, három nappal később pedig az 5,9 magnitúdós 4 Capricornitól fél fokkal délnyugatra érdemes keresni.





A 45P/Holda-Mrkos-Pajdusáková-üstökös 2011. november 3-án, Kernya János Gábor rajzán.

Geminidák, Ursidák

Az év legszaporább meteorraja, a Geminidák idei maximuma december 13/14-én éjszaka várható, éjfél körüli tetőzéssel. A ZHR értéke akár a 120-at is elérheti, azonban a raj észlelhetőségét nagyon lerontja a ragyogó telehold. Jóval kisebb hullást produkálnak az Ursidák. A raj maximuma december 21/22-én várható, az éjszaka második felében. A raj észlelését zavarni fogja a fogyó Hold fénye.




Landy-Gyebnár Mónika Luca-napi Geminidája 2014. december 13-áról.


Meteor csillagászati évkönyv 2017

 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
Ugye nem felejtettétek el?
  2016-11-13 09:48:14, vasárnap
 
  A 21. század eddigi legfényesebb teliholdjának lehetünk szemtanúi hétfő éjjel, a következő ilyenre 18 évet kell várni.







A 21. század eddigi legfényesebb teliholdjának lehetünk szemtanúi hétfő éjjel, a következő ilyenre 18 évet kell várni.

Az átlagosnál nagyobb és fényesebb lesz a telihold november 14-én, hétfőn éjjel, és bő 18 évig, 2034. november 25-ig nem is lesz ilyen közel hozzánk égi kísérőnk - olvashatjuk a NASA oldalán.

Mivel a Hold nem szabályos kör, hanem egy elnyújtott ellipszis alakú pályán kering a Föld körül, ezért van amikor közelebb van hozzánk, és van, amikor távolabb helyezkedik el a pályáján tőlünk. Földközel esetén 48280 kilométerrel van közelebb bolygónkhoz a Hold, mint földtávol esetén, így az ilyenkor esedékes telihold

14 százalékkal nagyobb és 30 százalékkal fényesebb lehet.








Ugyanakkor megjegyzendő, hogy ezt a 30 százalékos erősödést a fényességben többfélé légköri tényező elnyomhatja, így például pára, köd, vagy az eget borító felhőzet. (A jelenlegi számítások szerint az ország jelentős része fölött kevés lesz a felhő hétfő éjjel.)

A decemberi telihold szintén földközelre fog esni, így a fényesebbnek látszó Hold könnyen belerondít majd az ugyancsak ekkortájt érkező Geminidák meteoreső láthatóságába, vagyis derült idő esetén túl világos lesz ahhoz, hogy minden hullócsillagot megfigyelhessünk.

 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
Óriási hógolyók Szibériában
  2016-11-11 09:59:26, péntek
 
 




Egy szibériai falucska lakóit több ezer óriási hógolyó lepte meg. A ritka jelenségre van magyarázat.

A Szibéria északnyugati részén fekvő Nyda falu lakói az Ob-öbölben ritka jelenségnek lehetettek szemtanúi, ugyanis a partot óriási hógolyók borították el.

A 18 km hosszú partszakaszon több ezer, a teniszlabda mérettől egészen az 1 méter átmérőig terjedő hógolyók sorakoztak fel.

A kialakulásuk azonban természetes folyamat. A fagyos időben a sekélyebb vízpart közelében fagypont közeli hőmérsékletre van szükség. A hideg, fagyos szél az itt kialakuló kis jégdarabokat görgetni kezdi a sekély vízben, ahol folyamatosan további rétegek rakódnak rá, mintha csak hóember építéséhez görgetni kezdenénk a hógolyónkat.

Forrás: BBC, Youtube/The Cosmos News


Katt a videó linkre Link


 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
70 éve nem látott Szuperhold kúszik az égre
  2016-11-11 07:28:22, péntek
 
 
70 éve nem látott Szuperhold kúszik az égre

A november 14-én látható szuperhold 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek tűnik majd, mint egy átlagos telihold.







November 14-ének éjszakáján minden szem tapadjon az égre, ekkorának jó ideig nem látja a Holdat.
Elég sokféle csillagászati esemény látható szabad szemmel is, a nyár végi, vagy a még mostanában is elcsíphető meteoreső ilyen például, de pont ezek olyanok, amiket kis szerencsével minden évben meg lehet nézni. A szűk két hét múlva érkező szuperhold azonban olyasmi lesz, amire utoljára 1948-ban volt példa, legközelebb pedig 2034. november 25-én lesz rá esély.


De mi is az a szuperhold? A NASA magyarázata viszonylag egyszerű. A Hold nem szabályos kör alakú, hanem elliptikus pályán mozog a Föld körül, amelynek legkisebb sugara 48 280 kilométerrel közelebb van a bolygónkhoz, mint a legnagyobb. Egyrészt tehát eleve akkor is nagyobbnak tűnik az égi kísérőnk, ha épp a pályája Földhöz közelebbi szakaszában jár, de most a Nap-Hold-Föld elhelyezkedés miatt még erősebben látszik majd a különbség.

/Legutóbb a Hold 356.492 km-re, 1948. január 26-án, 12:13-kor volt.
2016.november 14-én 13:30-kor 356.536 km-re lesz a Földtől.
Legközelebb 356.472 km-re majd csak 2034. november 25-én (23:14-kor) lesz a Hold.
- szerk. Sandal /






Maga a szuperhold nem ritka jelenség (a jelenséget 1979-ben nevezték el így, de a csillagászat nem is foglalkozik vele, mert tudományos jelentősége nincs annak, mekkorának és milyen fényesnek látjuk az égitestet), volt októberben is, és decemberre is várható, viszont a november 14-i álláskor a telihold pont 2 órán belül esik ahhoz, amikor a Hold tényleg a Földhöz legközelebbi ponton lesz.
Az persze, hogy tényleg milyennek látjuk, nagyban függ egy csomó tényezőtől: milyen az időjárás, a felhőzet, a légnyomás, szmogos városból vagy fényszennyezettségtől mentes pusztáról nézzük-e. A legjobb hatást az adja, ha olyan helyről tudunk gyönyörködni benne, ahol még közel jár a horizonthoz, ekkor ugyanis a filmekben is sokszor használt “óriási vérhold" effektet is megkaphatjuk a légkör fénytörése miatt.

Közzétette: www.fenyorveny.hu

Link

 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
Csillagképek
  2016-10-11 11:14:52, kedd
 
  Az égbolt északi félgömbjének ábrázolása csillagképekkel, csillagokkal és a fő égi körökkel, ahogy kívülről látszik. Körben az állatövi jegyek 1 fokos skálával.







Csillagképek méret szerinti listája:

Északi Vízikígyó (Hydra)
2 Szűz (Virgo)
3 Nagy Medve (Ursa Major)
4 Cet (Cetus)
5 Herkules (Hercules)
6 Eridánusz (Eridanus)
7 Pegazus (Pegasus)
8 Sárkány (Draco)
9 Kentaur (Centaurus)
10 Vízöntő (Aquarius)
11 Kígyótartó (Ophiuchus)
12 Oroszlán (Leo)
13 Ökörhajcsár (Bootes)
14 Halak (Pisces)
15 Nyilas (Sagittarius)
16 Hattyú (Cygnus)
17 Bika (Taurus)
18 Zsiráf (Camelopardalis)
19 Androméda (Andromeda)
20 Hajófar (Puppis)
21 Szekeres (Auriga)
22 Sas (Aquila)
23 Kígyó (Serpens)
24 Perszeusz (Perseus)
25 Kassziopeia (Cassiopeia)
26 Orion (Orion)
27 Cefeusz (Cepheus)
28 Hiúz (Lynx)
29 Mérleg (Libra)
30 Ikrek (Gemini)
31 Rák (Cancer)
32 Vitorla (Vela)
33 Skorpió (Scorpius)
34 Hajógerinc (Carina)
35 Egyszarvú (Monoceros)
36 Szobrász (Sculptor)
37 Főnix (Phoenix)
38 Vadászebek (Canes Venatici)
39 Kos (Aries)
40 Bak (Capricornus)
41 Kemence (Fornax)
42 Bereniké Haja (Coma Berenices)
43 Nagy Kutya (Canis Major)
44 Páva (Pavo)
45 Daru (Grus)
46 Farkas (Lupus)
47 Szextáns (Sextans)
48 Tukán (Tucana)
49 Hindu (Indus)
50 Oktáns (Octans)
51 Nyúl (Lepus)
52 Lant (Lyra)
53 Serleg (Crater)
54 Galamb (Columba)
55 Kis Róka (Vulpecula)
56 Kis Medve (Ursa Minor)
57 Távcső (Telescopium)
58 Ingaóra (Horologium)
59 Festő (Pictor)
60 Déli Hal (Piscis Austrinus)
61 Déli Vízikígyó (Hydrus)
62 Légszivattyú (Antlia)
63 Oltár (Ara)
64 Kis Oroszlán (Leo Minor)
65 Tájoló (Pyxis)
66 Mikroszkóp (Microscopium)
67 Paradicsommadár (Apus)
68 Gyík (Lacerta)
69 Delfin (Delphinus)
70 Holló (Corvus)
71 Kis Kutya (Canis Minor)
72 Aranyhal (Dorado)
73 Északi Korona (Corona Borealis)
74 Szögmérő (Norma)
75 Táblahegy (Mensa)
76 Repülőhal (Volans)
77 Légy (Musca)
78 Háromszög (Triangulum)
79 Kaméleon (Chamaeleon)
80 Déli Korona (Corona Australis)
81 Véső (Caelum)
82 Háló (Reticulum)
83 Déli Háromszög (Triangulum Australe)
84 Pajzs (Scutum)
85 Körző (Circinus)
86 Nyílvessző (Sagitta)
87 Csikó (Equuleus)
88 Dél Keresztje (Crux)


Csillagképem a Nyilas!



 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
Igazság! A Föld nem kering a Nap körül.
  2016-10-10 18:35:22, hétfő
 
 





Igazság! A Föld nem kering a Nap körül. Minden hullám.

Klikk ide: Link


A Föld nem kering a Nap körül 2 rész A leleplezés 2013 január.

Klikk ide: Link


Lebilincselő olvasmány itt! Link













 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
Bolygóink
  2016-10-10 15:54:39, hétfő
 
  Egymáshoz viszonyított nagyságuk:









Holdfázisok:






Naprendszerünk különböző szemszögből:






















Bolygó-forgás - NASA






Új bolygók felfedezése:
A Kepler űrteleszkóp segítségével 715 új bolygót sikerült felfedezni a Tejútrendszerben.









 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 76 db bejegyzés
e év: 405 db bejegyzés
Összes: 12896 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 236
  • e Hét: 876
  • e Hónap: 8467
  • e Év: 98077
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.