Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
A valódi férfi-nő kapcsolat
  2021-10-31 13:33:17, vasárnap
 
 




"A valódi férfi-nő kapcsolatban - ami régóta csak az álmainkban él már - senki sem értheti meg a nőt úgy, mint a férfi. Az igazi férfi ismeri feleségének lelkét. Még fülcimpájának érzékenységét is érzi. Az anyja sem ismeri úgy, mint a férje. (A Biblia "megismerésnek" hívja a szeretkezést.) Belenézni a nőnek egy valódi férfi szemében azt jelenti, hogy egész valója ott tükröződik az íriszében. Csak Isten tud úgy nézni rá, mint egy igazi, szerető férfi. Tudom, hogy ez cikis mondat, de egy nő, ha szerelmes, ma is így érzi. Nincs olyan értelmes pszichológus, vagy bölcs barát, aki ezt a pillantást pótolhatná. Ez ugyanis a valódi férfitekintet. Látó. Értő. Megismerő. Tudó. A nő a férfi által ismerheti meg mélyebb önmagát. Nem véletlen, hogy az irodalom legnagyobb nőalakjait férfiak írták."

(Müller Péter)
 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Hogyan lehet legyőzni a depressziódat?
  2021-10-31 13:19:32, vasárnap
 
 




"Hogyan lehet legyőzni a depressziódat?


Úgy, hogy ha megtalálod magadban azt, aki nem depressziós.
-Van benned valaki, aki nem depressziós! Nem szomorú, és nem kétségbeesett. Még a legmélyebb bajban is képes nevetni.
-Van benned valaki, akinek a baj nem baj.
-És a nehézség nem nehézség.
-És a sötétség nem sötétség.
-És a kilátástalanságban is lát.
-És a haláltól sem fél.
-És ha elvesztesz valamit, azt mondja: "Van másik!"
-És ha gödörben van: kimászik.
-És ha elveszik a kedvedet: visszaszerzi.
-És ha beteg vagy: meggyógyít.
-És ha meg kell születned: világra hoz.
-És ha meg kell halnod, átvezet a sötétségen és újjászül.
-És ha szenvedsz, azt súgja: valamiért jó, hogy így van.
-Van benned valaki, aki még a gyászban is képes a derűjét megőrizni.
-És mindenen felülemelkedni.
-És a könnyező szemedet kívülről nézni, mosolyogva.
-És ha félsz - nem fél.
-Van benned Valaki, aki több mint te vagy.
-Aki a lelkednek tud parancsolni.
-Aki ha kövér vagy, le tud fogyasztani.
-Aki ha sovány vagy, meg tud hizlalni.
-Aki ha dohányos vagy, le tud szoktatni a cigiről.
-Aki belül mindig nevet.
-S ha elfog a "nem érdemes élni!" - láthatatlan lábával jól fenékbe rúg. Nem egyszer, százszor is, és azt mondja: "gyerünk tovább!"
-Van benned valaki, aki halhatatlan.
-És derűs.
-És erős.
-Nem lehet vele elbánni.
-És ha földre rogysz, fölemel a grabancodnál fogva, és talpra segít.
-És ha már úgy érzed, nem bírod tovább, olyan energiát ad, hogy széttöröd gyávaságod és önsajnálatod börtönének rácsát, és szabaddá tesz.
-Hallgass rá! Ő vagy te."

(Müller Péter)
 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Áprily Lajos: Októberi séta…
  2021-10-31 13:11:15, vasárnap
 
 




A kötelező temetőbe járás ünnepe van, gyerekként csak ennyit láttam a mindenszentekből, és néha most sem érzem máshogy. Úgy gondoltam, borzalmas dolog így kezdeni egy új hónapot, és most a nemzeti gyásznap sem hangzik jól. Ugyanakkor mind tudjuk, kinek és miért tartozunk hálával, és azt is, kiért gyújtunk gyertyát. Az elhunyt szeretteinkért, nagyszülőkért, szülőkért, testvérekért és gyermekekért, barátainkért, tanárainkért, mindenkiért, akit valaha elvesztettünk. És ahogy idősödünk, egyre hosszabb lesz a lista.

Amikor egész évben rohanunk, és közben nem gondolunk rájuk, amikor csak néha, egy-egy pillanatra állunk meg a képeik előtt, vagy amikor akaratlanul is használunk egy olyan szófordulatot, ami rájuk volt jellemző, eszünkbe ötlik egy történet, ami megmosolyogtat; némi bűntudattal gondolunk arra, már nem részei a mindennapjainknak, hogy a közhely, miszerint az élet megy tovább, mégiscsak igaz. Nem mondom, hogy meglepő, viszont teljesen normális. Emlékezzünk méltón, lelkiismeret-furdalás és megbánás nélkül. És bátran lehet előtte halloweenezni is, mert úgy állítunk igazán méltó emléket az elhunytaink számára, ha nem felejtünk el közben élni.


Áprily Lajos: Októberi séta...


Ez itt a hervadás tündér-világa.
Akartál látni szép halált velem?
A Bükkös-erdő bús elégiája
szép, mint a halál és a szerelem.

Fától fához remegve száll a sóhaj,
közöttük láthatatlan kéz kaszál.
Az ágakról a fölrebbent rigóraj
tengődni még a holt irtásba száll.

Lombját a gally, nézd, mily kímélve ejti,
holnap szél indul, döntő támadás,
holnaputánra minden elfelejti,
milyen volt itt a végső lázadás.

Mint gyertya-csonkok roppant ravatalnál,
tönkök merednek dúltan szerteszét,
s a nyár, ez a kilobbant forradalmár,
vérpadra hajtja szőke, szép fejét.

A partot fűzek testőrsége óvja,
a tollforgójuk ritkítottan ing.
Halkan himbál a horgom úsztatója,
nagyot csobbant a játékos balint.

Fény-pászma hull most messze, holt mezőig,
s a víz egy percre hullámos határ:
innen mosolygó partja tükröződik,
itt egy utolsót lobban még a nyár.

De túl, gyepén a ritkuló bereknek
ijedt lombok rebbennek szerteszét,
a szél felettük pókszálat lebegtet,
ezüst pókszálat és ezüst zenét.

Az ősz hárfás tündére jár a réten,
az ő húrjáról szól a halk zene.
Most át fog jönni: árnyékát sötéten
pallónak átveti a jegenye.

 
 
0 komment , kategória:  Áprily Lajos  
Mai napi gondolat
  2021-10-31 10:50:42, vasárnap
 
 




Ma ne felejtsük otthon az élet mindennapos kellékeit: legalább két mosolyt, két kedves szót, megduplázott türelmet, jó indulatot. A jóságból, szeretetből, mindig legyen nálunk tartalék, hisz kifogyhatatlanul kell azt osztogatnunk...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az emberek túlbonyolítják a helyzeteket
  2021-10-31 10:46:55, vasárnap
 
 




Az emberek túlbonyolítják a helyzeteket, amikor megpróbálják értelmezni azokat. Nagyon zavaró, ha megpróbálod értelmezni, hogyan és miért keletkeznek körülötted a különböző szituációk, vagy hogy ezek közül melyik jó és melyik rossz. Bele is bolondulsz, ha ezt mind meg akarod fejteni. De, ha csak arra figyelsz, hogy nyitva van-e a zsilip - vagy zárva, akkor az életed sokkal boldogabb és vidámabb lesz.
-A zsilip? Hát az meg micsoda?
Nevezheted forrásnak is. Minden pillanatban tiszta pozitív energia áramlik feléd. Úgy is mondhatnánk - olyan ez, mint a folyó. Ha elzárod a folyót zsilippel, nyomás alatt van, és nem folyik a víz. Amikor vizet szeretnél, csak felhúzod a zsilipet és bezúdul a víz. Ha zárva van, a víz csak áll. A te feladatod, hogy nyitva tartsd a teljesség miatt, a teremtés energiájának szabad áramlása érdekében. Ez az energia mindig áramlik, de neked kell beengedni.

/ Eshter és Jerry Hicks - Salamon beavató meséi./
 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató gondolatok   
Az indiánokról
  2021-10-31 10:42:44, vasárnap
 
 




" Az indiánok - akik úgy ismerik az állatok lelkét, mint a sajátjukat - azt mondják, nem "betörni" kell a vadlovakat, ahogy azt a nyugati emberektől, elsősorban a cowboyoktól látták, hanem meggyőzni őket arról, hogy a szelídség az ő igazi, boldog természetük. Ehhez szeretet kell, amelyet az állat tévedhetetlenül megérez.
A szeretetnek pedig - így mondják az indiánok - kétféle ereje van: Az egyik az erély. A másik a gyengédség...Ha csak az erély működik, az ostor és a pányva, a lóból eltűnik ugyan a vadság, de sohasem lesz szabad. Rabszolga-ló lesz belőle.Dacos, törött lelkű, rosszkedvű, sebzett, riadt lény. Nem barát, akivel beszélgetni lehet, hanem örömtelen jobbágy, lelketlen robotgép. Ha pedig csak a gyengédség neveli, az állat uralhatatlan marad. Önfejű és fékezhetetlen. Az történik amit ő. akar és visszaél a jósággal.
Azt is mondják még, ha az indiánból bármelyik erő hiányzik, akár a Gyengédség, akár az Erély, azt jelenti, hogy nem tud szeretni igazán."

Müller Péter
 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Müller Péter: Nincs halál
  2021-10-31 10:39:24, vasárnap
 
 




"NINCS HALÁL. És nincsenek HALOTTAINK. Mindenki él, csak nem itt, hanem ott. Tovább ment. Átköltözött. Akit szeretsz, az VAN. Szándékosan nem azt mondom, hogy akit ,,szerettél" - mert a szeretet nem múlik el soha. Gondolj rá, idézd meg magadban a lényét - s ő is azt teszi majd, mert ha valóban szeretitek egymást, összeköt benneteket az Aranyfonál.
Csak arra kérlek, ha anyádat, apádat, vagy nagyszüleidet idézed meg, ne öregemberként gondolj rájuk, mert nem azok! A lélek világában nincs elmúlás, így öregség sincs. Fiatalok ők. Ahogy lelked mélyén te is fiatal vagy. Akkor is, ha a tükör nem ezt mutatja. A rózsa csak a kibomlott Rózsa - a hervadó már nem az.
Halottak napja nincs, csak Szeretet napja van, amikor a földön élők az eltávozottakra, az eltávozottak pedig ránk, földön élőkre gondolnak. És azt gondolják rólunk: ,,Szegénykék, nekik még nagyon nehéz!"...
,, Kedvesem! Közöttünk vannak! Csak ez az ostoba, mai, beszűkült 'racionális' kor hiszi, hogy a halállal minden megszűnik. Nem igaz! A lélek végtelen úton jár, s a halállal nem hal meg. Él, csak nem abban a komor érzékvilágban, ahol még te élsz. (...) Az igazi szeretet nem múlik el soha.
Az arcunk megváltozik, a világunk megváltozik, csak a szeretet nem, mert az örök."

(Müller Péter)

 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
A négyféle tiszteletet
  2021-10-30 13:15:30, szombat
 
 




A négyféle tiszteletet


1. Az első tisztelet, amit egy gyereknek meg kell tanulnia, fölfelé irányul. Az a gyerek, aki egy családban nem tanulja meg tisztelni azt, ami fölötte van, elkényeztetett, elviselhetetlen, lehetetlen alakká válik. Ugyanis a fölöttünk lévő dolgok és személyek tiszteletéből adódik, hogy nem nézünk le másokat. Egyébként is rettenetes látni, hogy gyerekek úgy viselkednek a családban, mintha ők szülték volna az univerzumot. Ez nemcsak abszurd, de ártalmas is a gyerekre nézve.
2. Aztán meg kell tanulni a tiszteletet lefelé is, így a gyerek előbb-utóbb már nem leli örömét például abban, hogy a legyeket agyoncsapja. Meg kell tanulnia gondoskodni, törődni, különben úgy nő föl, hogy mindenkit, aki nála gyöngébb, kihasználhatónak, kifoszthatónak, kisemmizhetőnek lát.
3. Amikor eléri a serdülőkort, meg kell tanulnia tisztelni mindazokat is, akik mellette vannak: a kortársait, csapattársait, barátait, szerelmét.
4. Ezután jön csak az, amit legutoljára tanulunk meg úgy igazán és mélyen: tisztelni önmagunkat. Nehezen tiszteli saját magát, aki nem tanulta meg tisztelni azt, aki fölötte, alatta és mellette van.

(J. W. Goethe)
Tisztelettel teli szép napot kívánok!
 
 
0 komment , kategória:  Goethe  
Szergej Jeszenyin: Aranylik, őszül
  2021-10-30 13:06:57, szombat
 
 




Szergej Jeszenyin
Aranylik, őszül

.
Aranylik, őszül már a nyíres, hallgat
a levél-nyelven suttogó liget.
S a szomorúan messzehúzó darvak
nem intenek már vissza senkinek.
.
Mért intenének? Száz úton csatangol
az ember: megtér, s útrakél megint.
A kenderáztató az elmenőkre gondol,
sötét tükrébe széles hold tekint.
.
Állok magamban ősztarolta réten.
Elring a széllel a darúcsapat.
Víg ifjuságom tájait idézem,
de nem sajnálom, ami ottmaradt.
.
Nem sajnálok sok szertegurult évet,
se lelkem habzó virágfürtjeit.
Kint őszi berkenyék máglyái égnek,
de fáradt lángjuk senkit sem hevít.
.
Lobog a bokrok piros bóbitája,
csak sárgulnak, de élnek a füvek.
Mint vetkező fa lombjait dobálja,
bágyadt szavakat ejtek-pergetek.
.
S ha szavaim az idő elsöpörte,
lom lesz belőlük, száraz garmada,
mondjátok így: elhallgatott örökre
az arany nyíres szép levél-szava.
.
fordította: Rab Zsuzsa.
 
 
0 komment , kategória:  Szergej Jeszenyin  
Istenben bízó és őt magasztaló imádság
  2021-10-30 11:50:14, szombat
 
 




Istenben bízó és őt magasztaló imádság

Uram hálát adok neked, hogy hozzád könyöröghetek
És hogy a te karjaidban mindig békére lelhetek.
Szükségem van rád a világ vad tengerén evezve,
Téged drága Istenemet megmentőmnek nevezve,
mert vannak napok, amikor nélküled én biztos elsüllyedek,
amikor körülvesznek a gondok, félelmek, rossz emberek.
Köszönöm, hogy amikor süllyedni látsz az élet vad tengerén,
Odajössz hozzám s én megkapaszkodhatok a hit mentőövén.
Köszönöm, hogy sokszor mentettél meg már életemben,
Amikor a bajban csak sírni tudtam és kétségbe estem.
Köszönöm, hogy Te nemcsak engem akarsz megmenteni,
Hanem minden egyes lelket magadhoz akarsz felemelni.
Áldd meg Atyám azokat, akik most velem együtt hozzád imádkoznak,
Akik nemcsak a jóban de a rosszban is hozzád ragaszkodnak.
Áldd meg családom, áldd meg barátaim, és a körülöttem élőket,
Karold fel az özvegyeket, az árvákat és minden bajban lévőket.
Köszönöm, azokat akik velem együtt téged magasztalnak,
Akik életüknek napjaiban neked mindig hálát adnak.
Áldd meg Uram azokat akik ezt az imádságot tovább adják,
Hogy velünk együtt sokan mások szent nevedet magasztalják.

Ámen!
 
 
0 komment , kategória:  Hit  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 42 db bejegyzés
e év: 438 db bejegyzés
Összes: 13023 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2896
  • e Hét: 19471
  • e Hónap: 36854
  • e Év: 154100
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.