2013-09-13 19:24:59, péntek
|
|
|
|
|
|
Latin neve:
Magyar népies neve: indiai sáfrány, kurkunna gyökér,
Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma a
gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény.
Trópusi és szubtrópusi
vidékeken termesztik, különösen Indiában,
Kínában, Indonéziában. Évelő növény. Közel egy
méter magasra nő, tölcséres virágai sárgák,
levelei nagyok, simák, fényesek - morzsolva
fűszeres illatot árasztanak. A gyökértörzs
egy gömbölyű központi gumóból áll, ebből
hosszúkás mellékgumók ágaznak szét. A
kétféle gumót külön gyűjtik. A növény fiatal
hajtásait és virágát Thaiföldön zöldségként
fogyasztják.
Indiában már évezredek óta ismerik és használják, innen indult világhódító útjára, sokáig a jómód
jelképének tartották, és az egész test megtisztítását várták tőle. Indiából kereskedők által jutott be
Európába, az ókori Görögországba. Sárga gyömbérnek először a görögök nevezték és csak a 18.
század második felében kapta meg mai nevét. Európában a híres svéd botanikus, Linné fedezte fel
1753-ban és nevezte el Curcuma longának. A 18. században már Marco Polo is feljegyezte, hogy a
kurkuma a sárfányra emlékeztető termény, bár ténylegesen nem olyan, mint a sáfrány, de hasonló
célokra megfelel.
Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az
ételeknek.
A kurkuma mint fűszer
A kurkumát az "élet fűszereként" tartják számon. Ragyogó sárga por alakjában kerül forgalomba.
A rövid, viaszos, narancssárga szárat megfőzik, megtisztítják, napon megszárítják, majd finom
aromájú, sárga porrá őrlik, melyet az ázsiai, főleg az indiai konyha alapvető fűszerként használ. Átható
aromája különleges, kesernyés, erős, szinte csípős, hasonlít a gyömbéréhez, ezért is nevezik "sárga
gyömbérnek".
A kurkuma az egyik fő alkotóeleme a híres curry fűszernek és Worcester szósznak. Színének
köszönhetően gyakran használják a jóval drágább sáfrány helyettesítésére, ez azonban helytelen,
mert íz anyaga meg sem közelíti a sáfrányét, mégis érdekes háttér ízt ad a húsoknak, leveseknek, de
pikáns ízt kölcsönöz különféle zöldséges ételeknek, szószoknak, leveseknek, mustárnak. A kurkuma
ragyogó, sárga színt ad az ételeknek. Nem szabad túladagolni, mert rikítóvá és keserűvé teheti az
ételt.
A kurkuma mint gyógyító (fű)szer
A kurkuma azonban nem csupán fűszerként,
festékanyagként
és
dísznövényként
közkedvelt.
Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható. A
hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves
múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott
gyógyító szer, gyógyító fűszer. De már i. e. 600-ban
Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az
ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti.
Hatóanyagai
Van belőlük pár, vizsgálódásunk tárgya azonban két fő hatóanyag, két kurkuminszármazék (demetoxi-
kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin). A kurkumin, amely a kurkuma sárga színét adja, olyan
polifenol , amely két egymáshoz kapcsolódó ferulsav-molekulából, kémiai nevén diferuloil-metánból
áll. A kurkumin a kurkumagyökérben előforduló szénvegyület. Képlete C14H14O4. Sárga hasábos
kristályokból áll. 177 C°-on olvad; borszeszben, éterben oldódik.
A kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos
bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális,
antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület.
Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet. A glutationt, vagy rövidebben GsH-t, melyet
a tudósok gyakran csak a test természetes gyógyító anyagaként tisztelnek, gyakran csupán egy
aminosavnak tekintik, de ez igazából csak egy kifejezés, mely arra szolgál, hogy leírják azt a tripeptid
formációt, mely természetes körülmények között a májban alakul ki három különböző aminosavból
a glutaminsavból, a ciszteinből és a glicinből. A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként
ismert képes kisöpörni a szabadgyököket testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen. Valószínűleg
ezért alakult ki a tudósok körében az a nézet, mely szerint a test legerősebb gyógyító anyagaként
tekintenek rá. Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, hatásos az epekő megelőzésében és kezelésében,
ugyanis a kurkumin növeli az epe oldhatóságát s ez gátolja az epekő kialakulását, és ez segíti a
már meglevő kövek kiürülését. A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét. A kurkumin
kemoprotektív (vegyi anyagokkal szembeni védő) hatású, különösen azoknál, akiknek testnedveiben
(nyálában) nincs szabadon keringő A-, illetve B-vércsoportra jellemző antigén (ezek az úgynevezett
non-szekrétor egyének). A kurkumin ugyanakkor a bélrendszerben történő poliamin-szintézis
hatékony inhibitora (blokkolója) is. Lényeges kiemelni, hogy a kurkumin minden vércsoport számára
hasznos és jótékony hatóanyag. A kurkumin gátolja a fájdalommal kapcsolatos, prosztaglandinoknak
nevezett anyagok szintézisét a szervezetben. Kiváló diuretikum (vízhajtó) , ezért támogatja a vesék
munkáját is. Csökkenti a vér LDL koleszterin és a trigylcerid szintjét is. A kurkuma hatóanyagai
serkentik a zsíranyagcserét (a súlycsökkenést is). Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizol
termelését, mely hatékonyan csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folymatokat, mivel gátolja az
úgynevezett leukotrién képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású). A kurkumin emellett számos
más hatásmechanizmus tekintetében is nagyon hasonló a flavonoidokhoz, mind antioxidáns hatását,
mind a gyógyszereket metabolizáló enzimek, például a glutation-S-transzferázok stimulációját tekintve.
Kurkuma a népgyógyászatban
Az indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, izületi panaszok és májbetegségekellen használták. Zsíros
ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz,
redukálja a gyomorsavtermelést jótékony hatású a
felfúvódás és a bélgörcsök esetén, elősegíti a
méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből.
A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés
javítására - gátolja a vérrögök kialakulását,
ezáltal csökkenti a trombózisveszélyt; vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok
kezelésére.
Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek,
ezenkívül kiutűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a
vérkeringést, támogatja a kollagéntermelődését kívülről és belülről egyaránt. Fájdalomcsillapításra
forró tejben feloldják és úgy isszák. Kígyómarásnál, pókcsípéseknél kurkumás italt fogyasztanak.
Három evőkanál durvára vágott kurkumagyökeret fél csésze vízzel pépesítenek és ezt megisszák.
Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, ezt az italt csípésekre külsőleg is alkalmazzák.
Egy kevés liszt hozzáadásával sűrű pépet készítenek és ezzel kezelik az érintett bőrfelületet. Az így
készített pépet nem csak csípésekre, marásokra alkalmazzák, hanem szinte minden bőrsérülésre,
égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra, kötőhártyagyulladásra. Hidegen sajtolt
olajokkal pépesítve is használják a fent leírt esetekben. Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével
inhalálni is szoktak. Mézben vagy ghí-ben (tisztított vaj) feloldva 1:1 arányban napnta 4-6 alkalommal
fogyasztva
hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a máriatövismag. 2,5 deci natúr joghurtban egy evőkanál
kurkuma reggel éhgyomorra elfogyasztva hatékonyan gyógyítja a hepatitiszt is.
Kurkuma - megoldás az Alzheimer gyógyítására?
Indiában az idősebb emberek között szinte ismeretlen az Alzheimer-kór (100000 lakosra jut 3,24
megbetegedés) emiatt kezdték el vizsgálni a kutatók a körülményeket illetve az étrendet, ahol a curry
minden étkezésnél megtalálható az asztalon. Nemrég fejeződött be a kurkumin, mint az Alzheimer-
kór lehetséges gyógyszerének klinikai kutatása. Bebizonyosodott, hogy a kurkuminnak erős ant-
amyloid
felhalmozódását, ami más egyéb tényezőkkel egyetemben okozza az Alzheimer betegség jellemző
patológiai elváltozásait.
Az többek közt a psychiátriában is, mint antidementívum az Alzheimer kór kezelésében, gyógyításában.
A kurkuma csodaszép sárgás színével és sokszínű gyógyító hatásával, ami kutatásokkal igazolt,
igazán
festékanyagként hasznosítsuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: **** Gyógyító ételek** |
|
Címkék: fűszernövényként, népgyógyászatban, kurkumagyökérben, helyettesítésére, glutationszintet, hatásmechanizmus, antioxidánsaként, bioflavonoidéhoz, felhalmozódását, véraláfutásokra, zsíranyagcserét, festékanyagként, gyógynövényként, antibakteriális, bebizonyosodott, teltségérzésnél, kurkumagyökeret, glutaminsavból, antikarcinogén, daganatellenes, szabadgyököket, faggyúmirigyek, pókcsípéseknél, dísznövényként, bélrendszerben, antidementívum, psychiátriában, flavonoidokhoz, vizsgálódásunk, gyulladáskeltő, csillapítására, megtisztítását, immunstimuláló, súlycsökkenést, hozzáadásával, megelőzésében, indiai sáfrányként, gömbölyű központi, növény fiatal, egész test, ókori Görögországba, görögök nevezték, híres svéd, sárfányra emlékeztető, kurkuma mint, indiai konyha, híres curry, jóval drágább, kurkuma azonban, több ezer, kurkuma sárga, kurkumagyökérben előforduló, KURKUMA FŰSZER, Marco Polo, Képlete C14H14O4,
|
|