Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pazarlás
  2011-07-13 04:07:08, szerda
 
   
  Több pénz kapnak az egyházak, de elszámolni nem kell vele. Az ország megkárosítása és a maradék átjátszása az egyházakhoz? Ez, történt. Ez, történik éppen. A maradék az oktatás mellett az egészségügy egy része. Ez pedig a jövő végét jelenti és nem a kezdetét! Várom az első áldozatot. Lehet, hogy már meg is volt, csak éppen nem figyeltek oda rá? Ez, annak a kettő lánynak az esete is lehet, akik öngyilkosok lettek. A valódi ok ismeretlen!

A gazdasági tárca tiltakozása ellenére 2010 karácsonyán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes asztalhoz ült Erdő Péter bíborossal, és 5,3 milliárd forinttal megtoldotta a katolikus egyháznak fizetett állami járadék összegét. Miközben az állam minden fronton igyekszik nyirbálni a költségvetés kiadásait, az egyházi célú támogatások az idén becslések szerint 15-20 milliárddal is növekedhetnek. Az egyházaknak ráadásul most már törvényadta joga, hogy a hitéleti bevételeket elszámolási kötelezettség nélkül költsék el saját belátásuk szerint. Az országgyűlés utolsó pillanatban tett változtatásokkal és botrányos vitákkal hétfőn elfogadta az egyházak jogállásáról szóló törvényt. A törvény az elismert egyházak körét drasztikusan csökkentette, számuk az eddigi 362-ről 14-re csökkent. 4-5 zsidó és 5-6 ortodox került a csomagba! Elképesztő!

A java még hátravan

Az egyházak számára létkérdést jelentő finanszírozási szabályozás azonban még nem készült el, a törvény legkorábban az ősszel kerülhet a parlament elé. Az előkészületek azonban már most is zajlanak, hiszen az elmúlt hónapokban jelentős változások történtek a támogatások terén. Az Index forrásai szerint ebben az évben az általános megszorító politika ellenére az egyházak mintegy 15-20 milliárd forintos bevétel-növekedést könyvelhetnek el a korábban megszokott állami folyósítású pénzösszegekhez képest. Ez a növekedés pedig jó alap lesz az őszi finanszírozási szabályok kidolgozásához, hiszen az egyházak - különösen a katolikus egyház - biztosra vehetik, hogy az Orbán-kormány idején megadott újabb milliárdok beépülnek majd abba a rendszerbe, amit a készülőben lévő törvény határoz majd meg.

A kompenzáció kompenzációjának a kompenzációja

A legnagyobb előnyökkel természetesen a KDNP által támogatott katolikus egyház számolhat. Az új irányba tett első lépés tavaly december 27-én történt meg, amikor Semjén Zsolt nemcsak a gazdasági tárca, különösen Naszvadi György államháztartásért felelős államtitkár tiltakozása ellenére olyan megállapodást kötött Erdő Péter bíborossal, ami még a protestáns egyházakban is megrökönyödést váltott ki.

A protestáns értelmezés szerint ugyanis a kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes a kompenzáció kompenzációjának kompenzációjaként adott 5,3 milliárd forintos járadékemelést a katolikusoknak. A hivatalos indoklás szerint az elmaradt kifizetések mellett megígért járadék-kiegészítést azért kapta a katolikus egyház, mert az első Orbán-kormány idején a protestáns egyházak is részesültek ingatlanjáradékban. Az viszont már nem szerepelt az indoklásban, hogy a protestánsokkal egy évtizede kötött megállapodás éppen a katolikusoknak már megadott keret kompenzációjaként jött létre.

A 2011-es költségvetés-tervezetben összesen 28,5 milliárd forint szerepelt az egyházi központi hozzájárulás kategóriában lesz. Az állami támogatás két legnagyobb tétele az alapintézmény-működésre, illetve az ingatlanjáradékra szánt tíz-tízmilliárd forint volt, de emellett oktatási tevékenységre 3,2 milliárdot, kulturális tevékenységekre pedig további 0,8 milliárdot is betervezett a kormány. A szórványtelepülési és kistérségi egyházi támogatásokra kétmilliárd, a kulturális örökség értékeinek rekonstrukciójára 1,2 milliárd forintot különítettek el. A módosító indítványok hatására után az ingatlanjáradék tétele módosult 15,9 milliárdra.

Az oktatási normatíváknál is végigment egy emelés, ráadásul az állam Semjén jóvoltából visszamenőleg is kifizetett egy négymilliárdos elmaradt normatívatételt. Az önkormányzati fenntartású közoktatási intézmények tömeges átvétele miatt fideszes forrásaink szerint ezen a téren további változások várhatók. A két részből álló támogatásnövekmény a katolikusoknál eddig 10 milliárdra tehető.

Az ÁSZ sem ellenőrizheti

Érdekesség, hogy a hétfőn elfogadott egyházi törvény kimondja, hogy "az egyházak hitéleti célú bevételeit és azok felhasználását állami szerv nem ellenőrizheti". Az ÁSZ, amelynek elvileg feladata az egyházak pénzügyeinek vizsgálata, nem kérheti számon az ingatlanjáradék, és annak kiegészítése, valamint az egyházak számára felajánlott személyi jövedelemadó, annak költségvetési kiegészítése, illetve a helyébe lépő juttatások elköltésének módját. A számvevőszéki ellenőrzés csak a meghatározott célokra adott támogatásokra korlátozódhat.

Az állami folyósítású támogatásokkal kapcsolatos gazdálkodási autonómia azért furcsa, mert az új egyházi törvény megalkotásának szükségességét nagyrészt éppen a kisegyházak, vallási csoportok laza, a jogi kiskapukat kihasználó gazdálkodásával magyarázták, és időközben a katolikusoknál is súlyos, milliárdokra tehető pénzügyi visszaélés gyanúja került elő több egyházmegyében.

Kodifikációs remekmű

A KDNP elnöke szerint a keddre virradóra elfogadott egyházügyi törvénnyel új korszak kezdődik; Semjén Zsolt szerint, amiről vita van, hogy a bíróság vagy a parlament fogadja el egyházként az adott közösséget, illetve, hogy mely egyházak szerepelnek a listán, az a jogszabály öt százaléka. A törvény 95 százaléka "kodifikációs remekmű" - mondta a miniszterelnök-helyettes, aki szerint nem normális állapot, hogy 362 magát egyháznak mondó társulat van jelenleg Magyarországon. Itt valamilyen rendrakásra szükség volt - szögezte le a KDNP elnöke és kiemelte: a vallás szabadságát továbbra is mindenki korlátlanul megélheti, ehhez sem egyházjogi, vagy egyesületi státusz nem szükséges.

Szászfalvi László államtitkár, a KDNP országgyűlési képviselője azt mondta, hogy tartalmát tekintve európai törvény született, amely a magyar hagyományokon nyugszik, és az évek óta megfogalmazódott anomáliákat kiszűri a rendszerből. Balog Zoltán államtitkár, a Fidesz országgyűlési képviselő frakciója álláspontját képviselve leszögezte, hogy amellett voltak: azt a nagyvonalú és konszenzussal összeállított listát, amit a KDNP készített, nyissák ki és adják meg mindenkinek a lehetőséget, hogy egyháza elismerését kérje a parlamenttől.







 
 
0 komment , kategória:  **Olvasgatok, nézelődöm**   
Címkék: kompenzációjának, megfogalmazódott, változtatásokkal, normatívatételt, tevékenységekre, pénzösszegekhez, ingatlanjáradék, gazdálkodásával, protestánsokkal, finanszírozási, miniszterelnök, megrökönyödést, járadékemelést, katolikusoknál, támogatásokkal, megalkotásának, katolikusoknak, szükségességét, egyházmegyében, felhasználását, négymilliárdos, kidolgozásához, magyarországon, normatíváknál, támogatásokra, visszamenőleg, könyvelhetnek, országgyűlési, kompenzációja, természetesen, önkormányzati, összeállított, megkárosítása, alapintézmény, meghatározott, korlátozódhat, ország megkárosítása, maradék átjátszása, oktatás mellett, jövő végét, első áldozatot, kettő lánynak, gazdasági tárca, katolikus egyháznak, állam minden, költségvetés kiadásait, egyházi célú, idén becslések, egyházaknak ráadásul, hitéleti bevételeket, országgyűlés utolsó, egyházak jogállásáról, Semjén Zsolt, Erdő Péter, Naszvadi György, Szászfalvi László, Balog Zoltán,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fehér virág  Png férfi  Elköszönt  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Egy maradéktalanul uralt világ  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Erdőn  Png csokor  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Leonardo da Vinci gondolata  Hazára minden embernek szükség...  Png nő  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png telefon  Ami embereknek lehetetlen, az...  Paul David Tripp Április 19  Popper Péter szavai  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Krisztinától  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Éretlen vers  Esti kép  Ágai Ágnes – Csendélet  Paul David Tripp Április 19  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Png csokor  Png virág  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Egy bizonyos határt  Nem méltó hozzád  Akarat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szívem tiéd  Bertolt Brecht -től idézet  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Paul David Tripp Április 20  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Png virág  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A Megváltó szolgálatában  képre írva  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nem tudhatod  George Gordon Lord Byron: Inez...  Elköszönt  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Esti kép  Nagyi telefonál  Tóth Ágnes - Szervusz pad  210 éve született a SZÓZAT meg...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  Radikális szeretet  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Png fotel  Németh László tollából  Esti kép  Egy maradéktalanul uralt világ 
Bejegyzés Címkék
ország megkárosítása, maradék átjátszása, oktatás mellett, jövő végét, első áldozatot, kettő lánynak, gazdasági tárca, katolikus egyháznak, állam minden, költségvetés kiadásait, egyházi célú, idén becslések, egyházaknak ráadásul, hitéleti bevételeket, országgyűlés utolsó, egyházak jogállásáról, elismert egyházak, eddigi 362-ről, egyházak számára, törvény legkorábban, ősszel kerülhet, előkészületek azonban, elmúlt hónapokban, támogatások terén, általános megszorító, egyházak mintegy, korábban megszokott, növekedés pedig, őszi finanszírozási, katolikus egyház, készülőben lévő, kompenzáció kompenzációjának, legnagyobb előnyökkel, protestáns egyházakban, protestáns értelmezés, hivatalos indoklás, elmaradt kifizetések, első Orbán-kormány, protestáns egyházak, évtizede kötött, egyházi központi, állami támogatás, ingatlanjáradékra szánt, kulturális örökség, módosító indítványok, ingatlanjáradék tétele, oktatási normatíváknál, állam Semjén, négymilliárdos elmaradt, önkormányzati fenntartású, téren további, katolikusoknál eddig, hétfőn elfogadott, egyházak hitéleti, egyházak pénzügyeinek, helyébe lépő, számvevőszéki ellenőrzés, meghatározott célokra, állami folyósítású, jogi kiskapukat, keddre virradóra, bíróság vagy, parlament fogadja, adott közösséget, vallás szabadságát, magyar hagyományokon, kompenzációjának, megfogalmazódott, változtatásokkal, normatívatételt, tevékenységekre, pénzösszegekhez, ingatlanjáradék, gazdálkodásával, protestánsokkal, finanszírozási, miniszterelnök, megrökönyödést, járadékemelést, katolikusoknál, támogatásokkal, megalkotásának, katolikusoknak, szükségességét, egyházmegyében, felhasználását, négymilliárdos, kidolgozásához, magyarországon, normatíváknál, támogatásokra, visszamenőleg, könyvelhetnek, országgyűlési, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1991
  • e Hét: 6543
  • e Hónap: 15213
  • e Év: 71146
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.