Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
„Beavatkoztak az alkotásomba”
  2019-06-08 08:03:18, szombat
 
 





,,Beavatkoztak az alkotásomba"


A pápai miseruha készítője a magyar felirat cenzúrázásáról: ,,Beavatkoztak az alkotásomba"
Megdöbbentette a Ferenc pápa csíksomlyói miseruháját készítő Cristina Sabău-Trifut, hogy a Szentatya romániai látogatásának biztonságát felügyelő kormányőrség (SPP) nyomására eltakarták a kazula magyar feliratát. ,,Sajnálatos beavatkozás volt ez az alkotásomba. Nem tartom természetesnek, ami történt" - mondta a Maszol.ro erdélyi hírportálnak a szatmárnémeti egyházművész.
Hatalmas - és egyre inkább politikai jellegű - botránnyá dagadt, hogy utolsó pillanatban módosítani kellett Ferenc pápa egyedi csíksomlyói miseruháját, pontosabban el kellett takarni a kazula hátoldalán elhelyezett magyar nyelvű jelszót (,,Járjunk együtt!"), mert a román kormányőrség (SPP) illetékeseit zavarta a nem hivatalos nyelvű felirat.
Értetlenül és megdöbbenve áll a történtek előtt az egyedi miseruhát szeretettel és nagy örömmel megtervező-elkészítő, a pályán már 35 éve alkotó, római katolikus vallású Cristina Sabău-Trifu szatmárnémeti egyházművész.
,,Nagyon sajnálom, hogy így alakult, sajnálom, hogy beleavatkoztak a munkámba, a művészi koncepciómba. És sajnálom azt is, hogy ekkora botránnyá kerekedett egy olyan esemény körül, illetve annak kapcsán, ami ilyen földi dolgoknál sokkal felemelőbb élményként és emlékként kellene megmaradjon" - nyilatkozta.
Az egyházművész jóhiszeműen cselekedett, amikor a pápalátogatás mottóját magyarul a miseruhára varrta. ,,Ha tudtam volna már a tervezés elején, akkor vagy az egész logót kihagyhattam volna, vagy csak a feliratot - mondta. - Én jóhiszeműen illesztettem bele. Ezt a logót küldték nekem a ferences atyák, értelemszerűen, hiszen erre bólintott rá a Vatikáni Liturgikus Bizottság mint a pápalátogatás hivatalos logójára. Úgy tudtam, hogy a magyar feliratos változat is hivatalos. Senkinek a fejében meg nem fordult, hogy esetleg bármi gond adódhatna."
A módosítást már nem ő hajtotta végre. ,,Az utolsó pillanatban tudtam meg, hogy változtatni kell - idézte fel Cristina Sabău-Trifu. - Én itthon voltam, Szatmárnémetiben, a ruha pedig már Csíkszeredában, nem volt idő visszaküldeni, ezért egy ottani műhelyben oldották meg. Hozzá kell tennem: nagyon ügyesen csinálták, próbálták úgy beleilleszteni az eredeti vonalvezetésbe, hogy ne legyen kirívó, ne lehessen észrevenni első pillanatban, hogy ott "történt valami". Hangsúlyoznom kell azt is: a ferences atyák utolsó pillanatig harcoltak azért, hogy a ruhát ne módosítsák - ugyanis több helyen olvastam, hogy megvádolták őket "engedékenységükért", de amikor már a Vatikáni Liturgikus Bizottság tanácsolta nekik: jobb lenne a felirat nélkül, akkor nem volt mit tenniük, el kellett fogadniuk a javaslatot."
Az alkotó hozzátette: ő is csak a sajtóból értesült arról, hogy a román kormányőrség (SPP) illetékeseit zavarta a magyar nyelvű felirat, akik felvették a kapcsolatot a Vatikáni Liturgikus Bizottsággal, és valahogy meg-, illetve bemagyarázták a Szentszéknek, hogy nem a magyar nyelvű a pápalátogatás hivatalos logója, meggyőzve őket, hogy jobb lenne azt eltakarni.
,,Én jóhiszeműen, nagy szeretettel és örömmel készítettem a ruhát - egységes és szép volt az egész, hála Istennek, és a Szentatya lényét, egyéniségét jellemző meleg színek a szertartáson életet hoztak a ködös, szürke, eső mosta délelőttbe" - mondta a művész.

Forrás: Maszol.ro

Magyar Kur









A Csíksomlyói Szűzanya aranyrózsája
2019-06-02 23:39:11, vasárnap

A Kárpát-medencében jelenleg ez az egyetlen pápai aranyrózsa!

2019. június 1., szombat |

Ferenc pápa a mai, számunkra különlegesen szép szentmise végén aranyrózsát helyezett a csíksomlyói kegyszobor lábához, ezzel is kifejezve Mária és a vidék hívő népe iránti tiszteletét.
A Ferenc pápa által a csíksomlyói Szűzanyának ajándékozott rózsa ezüstből készült, szára 24 karátos arany bevonatú. Körülbelül 84 cm magas, súlya 1200 gramm.
A Kárpát-medencében jelenleg ez az egyetlen pápai aranyrózsa.





Az aranyrózsa (Rosa d'Oro) a pápák különleges adománya, amelyet Mária-kegyhelyeknek ajándékoznak; aranyból készült, illatszerekkel megtöltött rózsa.

Eredetileg az Egyházat szolgálva nagy érdemeket szerzett személyeknek adományozták a pápák. A szokást 1049-ben említik először, mégpedig olyan kontextusban, hogy a pápa kiváló hivatalnokának adományozta a rózsát. Később királyok kapták a kitüntetést, majd testületek is, illetve a 13-14. században már templomoknak is adták. Az első nő, aki átvehette, I. Johanna nápolyi királynő volt 1368-ban; a 17. századtól pedig túlnyomórészt királyi családok nőtagjainak adományozta a kitüntetést a pápa, erényeikért és egyházszolgálatukért.

A 20. század közepe óta a Mennyek Királynőjét, Szűz Máriát tiszteli meg vele a pápa a legfontosabb Mária-kegyhelyeken. Szent VI. Pál pápa 1963-ban a betlehemi Születés templomának, 1965-ben a fatimai, 1966-ban pedig a guadalupei kegyhelynek adományozott aranyrózsa kitüntetést. II. János Pál többek között a częstochowai, a loretói és a lourdes-i Mária-kegyhelyet tüntette ki aranyrózsával. XVI. Benedek pápa a legtöbb Mária-kegyhelyet megtisztelte a kitüntetéssel, amikor felkereste őket (köztük volt Aparecida és Mariazell, a washingtoni Szeplőtelen Fogantatás-kegytemplom, a cagliari Nostra Signora di Bonaria-kegyhely, a pompeji Rózsafüzér Királynője-bazilika és Altötting). Ferenc pápa a fatimai, a torinói, a guadalupei és a częstochowai Mária-kegyhelyeknek is adományozott aranyrózsát.
Az aranyrózsa az öröm és a szeretet szimbóluma, a régi szertartáskönyvek szerint Krisztus-szimbólum, ily módon adományozása nemcsak egyszerű elismerés, hanem küldetés is: a megadományozottnak Krisztust kell elvinnie a világba.

Még többet olvashatnak az aranyrózsáról ITT. Link

Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Hit  
Címkék: szatmárnémetiben, beleilleszteni, természetesnek, megdöbbentette, hivatalnokának, csíkszeredában, cenzúrázásáról, értelemszerűen, illatszerekkel, vonalvezetésbe, beleavatkoztak, kegyhelyeknek, látogatásának, hangsúlyoznom, visszaküldeni, kitüntetéssel, túlnyomórészt, szatmárnémeti, aranyrózsával, pápalátogatás, bemagyarázták, aranyrózsáról, bizottsággal, koncepciómba, kontextusban, beavatkoztak, szertartáson, különlegesen, személyeknek, adományozták, hírportálnak, szentszéknek, egyházművész, legfontosabb, kegyhelyeken, illetékeseit, magyar felirat, kazula magyar, szatmárnémeti egyházművész, kazula hátoldalán, román kormányőrség, történtek előtt, egyedi miseruhát, művészi koncepciómba, olyan esemény, egyházművész jóhiszeműen, pápalátogatás mottóját, miseruhára varrta, tervezés elején, egész logót, logót küldték, ferences atyák, Cristina Sabău-Trifut, Cristina Sabău-Trifu, Vatikáni Liturgikus Bizottság, Vatikáni Liturgikus Bizottsággal, Magyar Kur, Csíksomlyói Szűzanya, Mennyek Királynőjét, Szűz Máriát, Szent VI, János Pál, Szeplőtelen Fogantatás-kegytemplom, Nostra Signora, Rózsafüzér Királynője-bazilika, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Reménység és erő Krisztustól e...  A televizió nem a kultúrát kép...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Ágai Ágnes – Csendélet  Alázat  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Egy lelki imádság  Leonardo da Vinci gondolata  Png lepke  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Albert Einsteinről  Csak a fogyatkozás látható  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Png virág  Png csokor  Facebookon kaptam  Akarat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nevem  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  képre írva  Png lepke  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Kerüld el az evangélium örömén...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  A kételkedés kezelése  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Adakozás  Facebookon kaptam  Png virág  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szívem tiéd  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Akarat  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Erdőn  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Bounty krémes  Png virág  Alázat  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Akarat  Mindig jusson idő nevetni  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Png férfi  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magyar felirat, kazula magyar, szatmárnémeti egyházművész, kazula hátoldalán, román kormányőrség, történtek előtt, egyedi miseruhát, művészi koncepciómba, olyan esemény, egyházművész jóhiszeműen, pápalátogatás mottóját, miseruhára varrta, tervezés elején, egész logót, logót küldték, ferences atyák, pápalátogatás hivatalos, magyar feliratos, utolsó pillanatban, ruha pedig, ottani műhelyben, eredeti vonalvezetésbe, felirat nélkül, alkotó hozzátette, sajtóból értesült, magyar nyelvű, szertartáson életet, egyetlen pápai, csíksomlyói kegyszobor, vidék hívő, csíksomlyói Szűzanyának, pápák különleges, szokást 1049-ben, pápa kiváló, betlehemi Születés, guadalupei kegyhelynek, lourdes-i Mária-kegyhelyet, legtöbb Mária-kegyhelyet, washingtoni Szeplőtelen, cagliari Nostra, pompeji Rózsafüzér, szeretet szimbóluma, régi szertartáskönyvek, szatmárnémetiben, beleilleszteni, természetesnek, megdöbbentette, hivatalnokának, csíkszeredában, cenzúrázásáról, értelemszerűen, illatszerekkel, vonalvezetésbe, beleavatkoztak, kegyhelyeknek, látogatásának, hangsúlyoznom, visszaküldeni, kitüntetéssel, túlnyomórészt, szatmárnémeti, aranyrózsával, pápalátogatás, bemagyarázták, aranyrózsáról, bizottsággal, koncepciómba, kontextusban, beavatkoztak, szertartáson, különlegesen, személyeknek, adományozták, hírportálnak, szentszéknek, egyházművész, legfontosabb, kegyhelyeken, illetékeseit, kormányőrség, aranyrózsája, megtisztelte, templomoknak, ajándékoznak, adományozott, adományozása, ajándékozott, kihagyhattam, illesztettem, erényeikért, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 79 db bejegyzés
e év: 530 db bejegyzés
Összes: 13020 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3608
  • e Hét: 14453
  • e Hónap: 31836
  • e Év: 149082
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.