Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A különleges mag
  2020-02-24 11:12:00, hétfő
 
 




A különleges mag


Egy sikeres üzletember már idős volt, és úgy érezte, hogy eljött az ideje, hogy kiválassza az örökösét, aki továbbviszi az üzletet. Úgy döntött, hogy a szokásokat követi, és nem az egyik igazgatót, vagy az egyik gyermekét választja, hanem valaki egészen mást. Így akarta elérni, hogy valóban az vigye tovább a vállalkozását, aki a legméltóbb arra.

Összehívta az összes fiatal alkalmazottat, és ezt mondta nekik:

- Eljött az ideje, hogy visszavonuljak, és szeretném kiválasztani az utódomat. Elhatároztam, hogy közületek fogok választani valakit!

A fiatal alkalmazottak nagyon megdöbbentek. A főnök azonban így folytatta:

- Mindegyikőtöknek adok egy MAGOT - egy nagyon különleges MAGOT! Szeretném, ha elültetnétek ezt a magot, öntöznétek, és jöjjetek vissza mához egy évre azzal, amit neveltetek a magból. Akkor majd megnézem a növényeiteket, és kiválasztom, ki lesz az, aki tovább viheti a vállalkozásomat!

A fiatal jelöltek között ott áll Jim is. Ő, a többiekhez hasonlóan, szintén kapott egy különleges magot. Nagyon izgatottan tért haza, és elmondta a történteket a feleségének. A felesége segített cserepet, földet és komposztot keríteni, és Jim elültette a magot. Minden nap meglocsolta, és figyelte, nő-e a növénye.

Körülbelül három hét elteltével a többi alkalmazott már a kikelt növényéről beszélgetett. Jim csak hallgatott, mert hiába vizsgálta az ő magját, semmi nem kelt ki belőle.

Eltelt három, majd négy, végül öt hét, és még mindig semmi. Addigra már mindenki a növényéről mesélt, de Jimnek nem volt növénye, és egyre inkább úgy érezte, hogy kudarcot vallott.

Már hat hónap is eltelt, és még mindig nem történt semmi Jim cserepében. Úgy gondolta, hogy biztosan elpusztította a magját. Mindenkinek fái és magas növényei voltak, de neki semmije sem. Jim mégsem szólt egy szót sem a kollégáinak. Tovább locsolta és trágyázta a magocska földjét. Annyira akarta, hogy kikeljen a mag.

Lassan letelt az egy év, és a cég minden fiatal alkalmazottjának el kellett hoznia a növényét, hogy megmutassa a vezérigazgatónak mit nevelt a kapott magjából. Jim azt mondta a feleségének, hogy ő nem fog bevinni egy üres cserepet. De a felesége azzal biztatta, hogy őszintén el kell mondania mindazt, ami történt.

Jimnek kavargott a gyomra. Úgy érezte, ez lesz életének legkínosabb pillanata! De azt is érezte, hogy a feleségének igaza van. Elvitte tehát az üres cserepét a munkahelyére, hogy szégyenszemre odaálljon vele a kollégái közé.

Amikor Jim megérkezett a tanácsterembe, ahol be kellett számolniuk az erdményükről, csodálattal nézte a sokféle növényt, amit a kollégái neveltek. Gyönyörűek voltak, mindenféle alakú és méretű növények. Jim letette a földre az üres cserepét. Sokan megmosolyogták, páran lesajnálták őt.

Amikor a vezérigazgató belépett, körülnézett és köszöntötte fiatal kollégáit. Jim próbált meghúzódni valahol a sarokban... A sikeres vállalkozó megszólalt:

- Milyen gyönyörű növényeket, fákat és virágokat neveltetek! Ma az egyikőtöket kinevezem vállalkozásom új vezetőjének: az utódomnak.

Ekkorra az izgalom már a tetőfokára hágott.

Hirtelen a vezérigazgató megpillantotta Jimet az üres cseréppel a terem végében. A pénzügyi igazgatót arra kérte, hogy hívja őt előre. Jim megrémült. Azt gondolta: “A vezérigazgató tudja, hogy kudarcot vallottam! Talán kirúg!"

Amikor Jim előrement, a vezérigazgató megkérdezte, hogy mi történt a magjával. Jim elmondta a történetét. A vezérigazgató mindenkit arra kért, hogy üljön le, kivéve Jimet. Ránézett Jimre, és mindenki előtt bejelentette:

- Íme, az utódom! Jimnek hívják!

Jim nem hitt a fülének. A többiek ekképpen korogtak:

- Hisz még ki sem kelt a magja! Hogyan lehetne ő az új vezérigazgató?!

De mielőtt bárki folytathatta volna, megszólalt az öreg vállalkozó, és ezt mondta:

- Egy évvel ezelőtt az itt lévők közül mindenkinek adtam egy magot. Arra kértelek titeket, hogy ültessétek el, öntözzétek és hozzátok vissza nekem e napon. Csakhogy én mindenkinek egy főtt magot adtam. Ezek a magok halottak voltak, így lehetetlen volt, hogy kibújjanak a földből. Mindegyikőtök, Jimet kivéve, fákat, növényeket és virágokat hozott nekem. Mert amikor észrevettétek, hogy a magok nem kelnek ki, kicseréltétek a tőlem kapott magot egy másikra. Jim volt az egyetlen, akiben megvolt a kellő bátorság és őszinteség, hogy egy olyan edényt hozzon ide, amiben az én magom van. Ezért ő lett ő az én utódom!

Mi ebből a történetből a tanulság?
Ez:
"Ha őszinteséget vettek el, bizalmat arattok.
Ha jóságot vettek el, barátokat arattok.
Ha alázatot vettek el, nagyszerűséget arattok.
Ha kitartást vettek el, elégedettséget arattok.
Ha megfontoltságot vettek el, reményteli kilátást arattok.
Ha kemény munkát vettek el, sikert arattok.
Ha megbocsátást vettek el, megbékélést arattok.
Tehát, vigyázzatok, mit vettek el ma, mert ez határozza meg, mit fogtok később learatni.
Bármit adtok az életnek, az élet visszaadja azt nektek."
 
 
0 komment , kategória:  Történetek, tanmesék  
Címkék: vezérigazgatónak, alkalmazottjának, mindegyikőtöknek, vállalkozásomat, megfontoltságot, visszavonuljak, elégedettséget, nagyszerűséget, megmosolyogták, megpillantotta, kicseréltétek, szégyenszemre, elpusztította, észrevettétek, növényeiteket, alkalmazottat, alkalmazottak, vezérigazgató, vállalkozását, tanácsterembe, mindegyikőtök, vállalkozásom, bejelentette, munkahelyére, beszélgetett, kiválasztani, megdöbbentek, folytathatta, elhatároztam, őszinteséget, elültetnétek, megbocsátást, erdményükről, alkalmazott, feleségének, vigyázzatok, sikeres üzletember, szokásokat követi, egyik igazgatót, egyik gyermekét, vigye tovább, legméltóbb arra, összes fiatal, fiatal alkalmazottak, főnök azonban, nagyon különleges, évre azzal, fiatal jelöltek, többiekhez hasonlóan, különleges magot, felesége segített, többi alkalmazott, Amikor Jim, Ránézett Jimre,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Vágy, élet és sugár  Könnyáztatta asszonysorsok  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Facebookon kaptam  Boldog ünnepeket kívánok minde...  A magyar sajtó napja március 1...  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ne engedd el kezem!  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  A gyomorrontás tojással is kez...  Sajnos ezt elBalogozták  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Egyet értesz?  Esti kép  Szent Pio atya!  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Hernádkak  Intelem  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 16  Alvó baby  Könnyáztatta asszonysorsok  Fújjad márciusi szél . . .  Paul David Tripp Március 17  A magyar sajtó napja március 1...  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Őri István - Dal az életről  Márciusi eső  Ted Engstrőm gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  Nemzeti  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Kakaós piskóta  Mélységes szomorúsággal  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Őri István - Dal az életről  Atyám !  A kávé  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csendes éjszakán  Törött csészék  Facebookon kaptam  Gősi Vali - Tükre lennék...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Ez a miénk!  Nem kellett volna!  Szent-Györgyi Albert gondolata  Március  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  A nemzet csak akkor...  Nyíljatok meg  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Por  Heltai Jenő: Szabadság  Március  Amikor még rangja volt...  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Nyíljatok meg  Alvó cica  Ne engedd el kezem!  Könnyáztatta asszonysorsok  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  A magyar sajtó napja március 1... 
Bejegyzés Címkék
sikeres üzletember, szokásokat követi, egyik igazgatót, egyik gyermekét, vigye tovább, legméltóbb arra, összes fiatal, fiatal alkalmazottak, főnök azonban, nagyon különleges, évre azzal, fiatal jelöltek, többiekhez hasonlóan, különleges magot, felesége segített, többi alkalmazott, kikelt növényéről, növényéről mesélt, magocska földjét, kapott magjából, üres cserepet, felesége azzal, feleségének igaza, üres cserepét, kollégái közé, sokféle növényt, kollégái neveltek, vezérigazgató belépett, sikeres vállalkozó, egyikőtöket kinevezem, tetőfokára hágott, vezérigazgató megpillantotta, üres cseréppel, terem végében, pénzügyi igazgatót, vezérigazgató tudja, vezérigazgató megkérdezte, vezérigazgató mindenkit, többiek ekképpen, öreg vállalkozó, évvel ezelőtt, főtt magot, magok halottak, tőlem kapott, kellő bátorság, olyan edényt, élet visszaadja, vezérigazgatónak, alkalmazottjának, mindegyikőtöknek, vállalkozásomat, megfontoltságot, visszavonuljak, elégedettséget, nagyszerűséget, megmosolyogták, megpillantotta, kicseréltétek, szégyenszemre, elpusztította, észrevettétek, növényeiteket, alkalmazottat, alkalmazottak, vezérigazgató, vállalkozását, tanácsterembe, mindegyikőtök, vállalkozásom, bejelentette, munkahelyére, beszélgetett, kiválasztani, megdöbbentek, folytathatta, elhatároztam, őszinteséget, elültetnétek, megbocsátást, erdményükről, alkalmazott, feleségének, vigyázzatok, köszöntötte, lesajnálták, történetből, kiválasztom, mindenkinek, csodálattal, egyikőtöket, megérkezett, körülnézett, vezetőjének, kollégáinak, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 76 db bejegyzés
e év: 405 db bejegyzés
Összes: 12896 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 236
  • e Hét: 876
  • e Hónap: 8467
  • e Év: 98077
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.