Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
Kutyám !MinthaMostIsIttLennél
  2011-06-30 23:11:41, csütörtök
 
 Link

 
 
1 komment , kategória:  2KUTYÁMvolt13ÉVIGhiányoznak  
Ildykó 2011 06 30
  2011-06-30 22:38:42, csütörtök
 
  Tücsök-Ildykó (#3) 2011-06-30 11:49:07
Link

Szia Drága Barátnőm!
Nálunk ma is esős idő van, ennek ellenére kívánok Neked gyönyörű napot, kellemes időtöltést!


Ölellek: Ildykó - Viszont ölellek, puszim száll hozzád: Ani!
 
 
0 komment , kategória:  b 1vargaildykómtól JELENIDŐ  
DITKÉMTŐL11 6.30
  2011-06-30 22:34:34, csütörtök
 
  Gabfe (#2) 2011-06-29 19:32:54


szia,Anikám,most csak egy gyors jó éjt kivánok,


ma nagyon fáradt vagyok már..puszim, ditke


Link

Link


-Ditkém semmi baj! Ha fáradt vagy, csak pihenj!!! Az jó, ha jól és jót tudsz pihenni, így legyen!!!
-Talán tanulhatunk még panaszainkra, teljes gyógyulást nem is, de enyhítésükre megoldásokat biztosan!-

Ez a cikk nagyon érdekes.. azért is, mert én is valami ilyentől szenvedek éjjelente, az a "nyugtalan láb szindróma" pont rám illik.. sajnos, sokszor "gyaloglok" éjjelente...

- PIHENTETŐ ALVÁST KÍVÁNOK!!!
 
 
0 komment , kategória:  b Ditkémtől JELENIDŐ  
Ildykókámtól110629
  2011-06-30 22:29:14, csütörtök
 
 
Tücsök-Ildykó (#1) 2011-06-29 10:39:13
Link

Szia Drága Barátnőm!

Örülök, hogy alakulsz :) SZORÍTOK ÁM NAGYON :)
Lélekszépítő, gyönyörű napot kívánok! Puszillak! Ildykó


-Köszönöm oly aranyos, kedves vagy én nekem!!!:) - Itt is esik...
 
 
0 komment , kategória:  b 1vargaildykómtól JELENIDŐ  
Az alvászavarról WBeteg.hu-ról
  2011-06-29 01:40:23, szerda
 
  WebBeteg
LinkA fogcsikorgatástól a nyugtalan lábig - Az alvás kóros állapotai


Szerző:
Dr. Kónya Judit
Létrehozva: 2008-06-20 08:01:00

Az ember életében az alvás rendkívül fontos szerepet kap, hiszen életünk csaknem egyharmadát töltjük alvással. Azonban ha nem tudjuk magunkat kellően kipihenni, annak a másnapi fáradtságon és mérgelődésen kívül más következményei is lehetnek.Az alvás az ember életétől elválaszthatatlan folyamat, melynek zavarai jelentősen rontják az életminőséget, negatívan befolyásolják a társas kapcsolatokat, a munkabírást.
Disszomniák
A disszomnia alvászavarok gyakori formája, mikor a beteg idejében elalszik, viszont kora hajnalban felébred és nem tud visszaaludni. Sokszor azonban ennek az ellenkezője figyelhető meg. Ilyen esetben a beteg nehezen és későn alszik el, az ébredés viszont normális időben következik be. Az alvás mennyisége így mindkét esetben lecsökken, ami teljesítményzavarokhoz, nappali álmossághoz vezet. A nehezített elalvás már néhány alkalom után önmagát gerjesztő folyamattá válhat.
Az alvási apnoe


Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, melyben során a légzés, alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az "apnoe" egy görög szó, ami azt jelenti "légvétel nélküli". Az alvási apnoe-nek két főbb típusa van. A gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre. A másik a centrális alvási apnoe, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz...
Érdekli a téma? Tudjon meg többet a WEBBetegen róla!

A beteg előre szorong amiatt, hogy sokáig álmatlanul fog ágyában forgolódni. Ez az öngerjesztő félelem pedig még inkább nehezíti az elalvást, a kórkép ennek köszönhetően egyre súlyosbodik. A szaknyelv ezt az állapotot pszichofiziológiai inszomniának nevezi.
Inszomniát okozhat az obstruktív alvási apnoe, amikor alvás közben a légutak időről-időre elzáródnak. A betegségnek igen komoly szív- és érrendszeri következményi lehetnek.
A felső légúti ellenállás szindróma hasonló betegség, azzal a különbséggel, hogy a kórkép nőknél gyakoribb, és a légutak teljes elzáródása nem alakul ki, csak jelentős szűkülete. A betegség így enyhébb tünetekkel és szövődményekkel jár.
A Pickwick-szindróma tipikusan túlsúlyos, középkorú férfiaknál alakul ki. Ebben az esetben a betegek akár az alvási idő felét is légzés nélkül tölthetik, ezáltal a szervezet oxigénhiányos állapotba kerül. Az agyi oxigénhiány következtében a pulzusszám csökken, a vérnyomás pedig nő. Végül a beteg teljesen felébred, de történtekre legtöbbször nem emlékeznek. Ekkor kezd a légzés, a pulzus és a vérnyomás rendeződni.

A légzés nélküli szakaszok gyakran egy óra alatt ötször is ismétlődnek, ami a szervezetnek rendkívüli megterhelést jelent az élet egy olyan szakaszában (alvás), amikor a regenerálódásé lenne a főszerep.
Az altatók szedéséről


Az altató gyógyszert a lefekvés előtt kb. ½ órával kell bevenni, egyszerre 1, maximum 2 tablettát, kúraszerűen legfeljebb 3 hétig. A BDZ-k izomrelaxans hatása miatt alvási apnoe-ban szenvedő (pl.erősen horkoló) betegek esetében, és rossz légzésfunkciók esetén is óvatosnak kell lenni az alkalmazásukkal. Hazánkban gyakori az alkoholizmus, így különösen hangsúlyozzuk, hogy az alkoholos állapotban potencírozó hatásuk miatt az altatók és nyugtatók kerülendők, a súlyos és kiszámíthatatlan együtthatásuk miatt.

Alvásfüggő mozgászavarok a ,,nyugtalan láb szindróma" (RLS - restless legs syndrome) és a ,,periodikus lábmozgászavar" (PLMD - periodic leg movement disorder), melyek szintén csökkentik az alvásidőt. Esetükben az alsó végtagok akaratlan mozgása az, ami nem hagyja aludni a beteget.
Az RLS-re jellemző, hogy a beteg lábaiban, legtöbbször közvetlenül lefekvés után, kellemetlen, néha fájdalmas feszülést tapasztal, mely mozgatásra átmenetileg megszűnik. Súlyosabb esetekben a tünet akár napközben is jelentkezhet.
A betegség eredete nem tisztázott, öröklött hajlam és a Parkinson-kórral való kapcsolata viszont valószínűsíthető.
A PLMD tipikusan a fiatal férfiak betegsége. A jellemző tünet a lábszár átlagosan percenkénti
Hiperszomniát, azaz nagyfokú aluszékonyságot leggyakrabban a 24 órás alvás-ébrenlét ritmus megváltozása okoz, melyet legtöbbször külső tényezők hoznak létre. A nagy utazások esetében elkerülhetetlen időzónaváltás okozza a jet lag betegséget, amely keleti irányba való utazáskor súlyosabb.
A pihentető alvás záloga


Sokat segíthet, ha apró szertartások előzik meg a lefekvést. Olvashatunk akár könyvet is, csak arra ügyeljünk, nehogy olyat válasszunk, amelyet aztán nem tudunk letenni, mert ezzel lőttek is a nyugodt éjszakánknak. Ugyanígy, ha nehezen tudunk kikapcsolódni, ne vigyünk haza munkát, ne nézzünk felzaklató műsorokat lefekvés előtt, és semmiképpen ne vigyük laptopunkat az ágyunkba!
Tudjon meg többet a pihentető alvásról a WEBBetegen!

A több műszakban dolgozók szinte kivétel nélkül alvászavaroktól szenvednek, melyek sok esetben évtizedekig is eltartanak.
A kiegyensúlyozatlan életvezetés gyakran okoz alvászavarokat, melyeket emiatt külön névvel illetnek az orvostudományban. A Sunday night insomnia (,,vasárnap éjjeli álmatlanság") esetében a hétvégi napokon történő késői felkelés és a délutáni alvás miatt borul fel a megszokott alvás-ébrenlét ritmus.
Vannak olyan esetek, amikor a szervezet hibás beállítódása okozza az alvással kapcsolatos problémákat. A ,,késleltetett alvásfázis szindróma" esetén az elalvás éjfél után következik be, a felkelés pedig a déli órákban.
A ,,korai alvásfázis szindróma" ennek éppen ellentéte: a beteg kora este alszik, kora hajnalban pedig már ébren van. Ezek az állapotok nagyon megnehezítik a mindennapi életbe való beilleszkedést, a hatékony munkavégzést.


A narkolepsziás beteg bárhol
bármikor elaludhat

Paraszomniák
A paraszomniák jellemzője, hogy kóros folyamatok zavarják meg az egyébként megfelelő idejű alvási folyamatot. Éjszakai félelmes felriadás esetén a beteg hangos felkiáltással álmában felül, arcán félelem tükröződik. Alvajáráskor a betegek álmukban felkelnek és járkálnak a lakásban. A két állapot hasonlít egymáshoz, mivel ilyenkor a betegek zavartak, nagyon nehezen ébreszthetők, viselkedésük automatikus.
Reggel, az ébredést követően az éjszaka történtekre nem emlékeznek egyáltalán. Nagyon fontos ilyenkor a sérülésektől megvédeni őket.
A népesség 5-20 százalékánál fordul elő az éjszakai fogcsikorgatás, ami általában részleges ébredésekhez vezet.
Másodlagos alvás-ébrenlét zavarok
A fenti betegségek legnagyobb része egyéb kórállapotok kísérő jelenségeként is előfordulhat. Leginkább az ideggyógyászati, pszichiátriai, belgyógyászati problémák esetében, illetve egyes gyógyszerek alkalmazásakor számíthatunk megjelenésükre.
Az ideggyógyászati betegségek közül alvászavarok az agyi ereket érintő elváltozások, a központi idegrendszer gyulladásos, sérüléses, daganatos elváltozásai esetében fordulnak elő. A pszichiátriai zavarok közül a pánikbetegség, a depresszió, a mánia, a skizofrénia okoz leginkább alvászavarokat.
Bizonytalan élethelyzetek, krízisszituációk pszichiátriai zavar nélkül is kialakíthatják a panaszokat.
Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


- Az egészséges, pihentető alvás záloga
- Az alvászavar kezelése
- Az alvási apnoe okai
- Élet alvási apnoe-val
- Az alvásmegvonás alvajárásra hajlamosít
- Az alvás fázisai
- A narkolepszia - az álom betör az ébrenlétbe

A belgyógyászati betegségek közül inszomniát [álmatlanság, a bejegyzés-tőlem, ch Ani] okozhat a pajzsmirigy túlműködése, a krónikus lefolyású vesebetegségek (főként dializáltak körében gyakori a nyugtalan láb szindróma és a periodikus lábmozgászavar). A tüdő idült betegségei és a szívbetegségek a szervezet nem megfelelő oxigénellátása miatt okoznak alvásproblémákat.
Egyes esetekben az asztmás rohamokat az alvás befolyásolja, provokálhatja. A máj súlyos betegségei és a különböző okokból kialakuló éjszakai gyakori vizelési inger szintén gátolják a fiziológiás alvást.
A gyomorsavtúltengés és a fekélybetegségek alvás közben fájdalmat okoznak, melyek a betegeket felébresztik, ezzel rontva az alvás minőségét és idejét. Alvászavart nagyon sok gyógyszer okozhat, elsősorban az altatók, az aluszékonyságot csökkentő szerek, egyes pszichiátriai, allergiás, szív- és érrendszeri betegségek kezelésében alkalmazott gyógyszerek.

(Dr. Kónya Judit)
 
 
3 komment , kategória:  WebBeteg.hu  
Ildykókámnak igaza van!
  2011-06-29 00:33:34, szerda
 
  Tücsök-Ildykó (#1) 2011-06-28 10:42:49Barát az, akire akkor is vágyódsz, amikor egyedül szeretnél lenni.
LinkSzia Drága Barátnőm! Nagyon szép napot kívánok Szeretteidnek és persze Neked is! Tessék is betartani a korábbi fekvést Anikám, mert csakis a szervezetednek ártasz mindezzel! VIGYÁZZ MAGADRA! Sok puszi és ölelés: Ildykó
 
 
0 komment , kategória:  b 1vargaildykómtól JELENIDŐ  
Megint elkéstem, bocsánat!!!
  2011-06-28 01:48:50, kedd
 
  Kedves Hölgyeim, Barátnőim!

Vagyok....bár nincs látszatja időnként,
egyszer csak megjelenek!:)

Lesz felelet, válaszka, ez az utolsó, amit megengedtem magamnak!
Ez után szigorúan éjfél előtt kell lefeküdjek! Ma 2-ig szabtam határt! még negyed órám van!

Már 2. napja nem sikerül visszaállnom normál nappali életvitelemre:(

Köszönöm nagyon hármótok megható látogatását!
A képeslapokat!:):):):):)

Amúgy azt írhatom, jelenleg elvagyok. Olyan középtájon áll a hangulatom,
néha-néha, fel- és le, vannak kilengések, szerencsére nem túl nagyok!

Ölellek Benneteket!!!!!!!!!!


Link

Szép álmot, meg ébredést Nektek!

A kései An:)! -megyek, próbálok aludni-Puszim!!!!!!!! Bye-pedig azt érzem tudnék a ltp körül egy jólesőt futni. Ez van.
 
 
1 komment , kategória:  Velem történt  
Drága Ditkétől 2011.06.27-én
  2011-06-28 01:41:30, kedd
 
  Gabfe (#3) 2011-06-27 12:45:19


Szia, Anikám, köszönöm kedves soraid, amit írtál, mind igaz!!
nagyon sokat köszönhetek Ildykónak, sőt!!
na de ezt ő is tudja..
örülök, hogy újra sűrűbben látlak itt, az tán egy kis jó jel, hogy te is jobban vagy?? - igen kicsit -
Most sietek, csak jöttem ,

és kellemes délutáni pihenést,


Link


Link


majd szép estet, és jó éjt neked,


Link

a képek ha már hoztam, ne hari, nem volt időm még újakat készíteni..
amit tegnap hoztam, az első valóban a kórház parkjában készült,csodaszép..még áprilisban...most nem volt erőm se meg kedvem se, pedig ott volt a gép, csak pár magánkép lett a kis családommal, mikor jöttök látogatni..ha lesz kedved, írj pár sort, hogy vagy??puszim, ditke - rendben Ditke!
A kicsi lány is már milyen szépen növöget! - :) Nagyon jólesik, hogy jöttél!

Nem haragszom! Nekem alig van új!!!!!!!!!!!! Őket pedig még nem láttam! Köszönöm Neked! puszim-An
 
 
0 komment , kategória:  b Ditkémtől JELENIDŐ  
Drága Margitkától 11.06.27-én
  2011-06-28 01:33:07, kedd
 
  Glückné,B.Margit (#2) 2011-06-27 10:56:50

Drága An!

Nálunk hétvégén kellemes, kirándulóidő volt, amit kis családunk ki is használt.
Jót tett a friss levegő, most frissen, kipihenten, újúlt erővel tudom kezdeni a napot, hetet.
Így hétfő reggel kicsit lazábban, de még derűsen kívánok egy kellemesen elkezdett napot,
hetet Neked és kedves családodnak is!!
Sok szeretettel:

Margit.

Link
Link
Link
Link

- jajj, de csodálom e képeket! már megpróbáltam rájönni, de nem fog menni,
először is információt kell szereznem mégis a működési elveiről, hogyan,
miként lehet elkészíteni így gif képet -,

de lehet, maradok régóta beváltaknál.:) Örülök, hogy jól sikerült a hét kezdés!!!!!!!!!!!!
 
 
0 komment , kategória:  b Margitka b.nőmtől/Margitanya  
Drága Ildykótól 11 6.27-én
  2011-06-28 01:28:07, kedd
 
  Tücsök-Ildykó (#1) 2011-06-27 10:31:27

Link

Szia Drága Barátnőm!
Kívánom teljen úgy a napod és a heted
ahogy csak szeretnéd! Vigyázz nagyon Magadra!
Őszintén sajnálom Édesapádat, sajnos az enyém sincs már...
hiába mondják, hogy az idő begyógyítja a sebeket...én nem ezt érzem,
mert ahogy múlik az idő egyre jobban hiányzik! Ölellek szeretettel: Ildykó

- én is, én is is is is! -
 
 
0 komment , kategória:  b 1vargaildykómtól JELENIDŐ  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 63 db bejegyzés
e év: 615 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 27
  • e Hét: 1061
  • e Hónap: 2502
  • e Év: 42921
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.