Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
A golgotavirág
  2015-03-12 23:30:14, csütörtök
 
  A golgotavirág név a latin Passiflora elnevezés fordítása. A latin név a 17. század elejéről ered (,,passio" = szenvedés, ,,flor" = virág). Jacomo Bosio szerzetestanítvány és művész állította párhuzamba Jézus Krisztus szenvedéstörténetét (Passió vagy Golgota) és a korábban alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virágot. A nemzetségbe mintegy 430 faj tartozik. Tartása egyszerű; a törődést, gondoskodást intenzív növekedéssel és sok virággal hálálja meg. Az ehető gyümölcsű fajták termése az ínyencek igazi csemegéje. A golgotavirág újvilági növény. A legtöbb faj hazája az Amerikai Egyesült Államok déli része és Mexikó, de egészen Brazíliáig őshonos - a közismert trópusi gyümölcsöt termő maracuja (Passiflora edulis) például az Amazonas medencéjében fordul elő.















A termesztett fajokat és változatokat szerte a világon megtalálhatjuk, főként Dél- és Közép-Afrikában, Új-Zélandon, Indiában valamint Indonéziában. Rendszeresen három faját termesztik: a maracuját, a csengőgranadillát és az óriás passiógyümölcsöt. Értékesebb gyümölcse miatt a maracuja a legkedveltebb, ez az igazi passiógyümölcs. Néhány faj virágának átmérője elérheti a 10 cm-t. A legtöbb faj csak tűző napon virágzik. Egy-egy virág 24-48 óráig nyílik. Természetes élőhelyén rovarok és apró madarak porozzák be.
















































 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
Hát ez hihetetlen!
  2015-03-12 20:58:46, csütörtök
 
  Ez a növény a Narilatha: Link















 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
Almás, habos, reszelt sütemény
  2015-03-12 20:42:19, csütörtök
 
 




Hozzávalók

1/2 kg rétesliszt
25 dkg Rama
15 dkg porcukor
5 db tojás
1 csg sütőpor (12 g)


A töltelékhez

1 kg reszelt alma
fahéj
citrom reszelt héja és leve
cukor, vagy méz ízlés szerint


Elkészítés

A tölteléket elkészítjük: a reszelt almát megpároljuk ízlés szerint hozzáadott cukorral vagy mézzel, a reszelt citromhéjjal és a citrom levével, valamint fahéjjal. Kihűtjük a tölteléket, a tojásokat szétválasztjuk. Az 5 tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A réteslisztet a sütőporral összekeverjük. A tojássárgákat a Ramával habosra keverjük és hozzádolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tészta 2/3 részét a tepsi aljába nyomkodjuk, rásimítjuk az almát, erre rá a keményre vert habot, majd az 1/3 rész tésztát ráreszeljük és megsütjük. Nagyon hamar megsül, kb. 20 perc. Nagyon-nagyon finom.

Én persze nem reszeltem, csak kisebb-nagyobb darabkákat tettem rá kanállal.Fincsi süti.

 
 
0 komment , kategória:  Süssünk, főzzünk!  
Gámentzy Eduárd: Valamit mondanék
  2015-03-12 15:18:33, csütörtök
 
 






Valamit mondanék



Valamit mondanék halkan,
Belesúgnám Isten fülébe!
Úgy, hogy más senki ne hallja,
És ő is csak épphogy megértse.

Mondanám szelíden, lágyan,
Ahogy a búzamezők dőlnek.
Ahogy a kalász suttogja
Háláját, az éltető földnek.

Hát én is úgy... lehajtott fejjel,
Mint sötét fenyvesek virága,
- Vágyom a fényre, - a szóra!
S akkor, már nem éltem hiába

Gámentzy Eduárd






 
 
0 komment , kategória:  Gámentzy Eduárd   
Gámentzy Eduárd: Vándor vagyok
  2015-03-12 15:11:35, csütörtök
 
 






Vándor vagyok


Az este éhes, elnyeli a fákat,
A házakat, az utcát, a teret.
Mint örömöt, ha elviszi a bánat,
Rossz szándékot a lelkiismeret.

A Hold pihen, nincs kedve felébredni,
Az égre szór pár vaksi csillagot.
Feje alatt felhőkből puha párna,
Bezárkózik, nem nyit ablakot.

Nekem sincs kedvem így maradni ébren,
Vándor vagyok, hát itt is van helyem!
- Egy tollpihe, ki utazik a széllel,
Mindenhol otthon, - mégis idegen

Gámentzy Eduárd






 
 
0 komment , kategória:  Gámentzy Eduárd   
József Attila: ESIK
  2015-03-12 14:19:12, csütörtök
 
 






József Attila:
ESIK



Állok, lábamnál tócsa nő
a pocsolyához - az a dolga.
Bevont farokkal bú elő
az eb, hogy lábam megszagolja.
Kövér az ég, az üdv a gondja,
pislog, dagad a püspök dombja,
fütyülnék s számra pára jő -
hát megfontoltan, mint a dudva,
gőzölgök szépen, komolykodva,
révedek én is, révedő.

Fütyültem könnyedébb koromba...
Esik, hogy nőjön sár meg bodza,
csak egy hűvösen heverő
répa, egy jámbor meszelő
meg én hallgatjuk gondolkodva.

Lassudad, országos eső
hulló hajamat panaszolja.

Dörmögő vagyok, dörmögő.
Meg ballagó, hisz evező
nem kell soha az országútra!

És dünnyög, motyog a cipő,
hogy csizmának is elég volna.

Feszeng a tök, búsong a boglya,
esik a mezítlábasokra,
a munkátalan munkásokra,
esik a remegő toronyra,
a lágy talajra, tulajdonra,
gödörlakó kubikusokra,
párnás, polgári lakásokra,
esik, esik, hisz az a dolga.

Lassudad, országos eső,
nehézkedve és panaszkodva.







 
 
0 komment , kategória:  József Attila  
Aranyosi Ervin: A nyugalom padja
  2015-03-12 14:12:05, csütörtök
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Aranyosi Ervin  
Aranyosi Ervin: Hová jöttem?
  2015-03-12 14:10:09, csütörtök
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Aranyosi Ervin  
Aranyosi Ervin: Mosoly-testvér
  2015-03-12 14:08:25, csütörtök
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Aranyosi Ervin  
Aranyosi Ervin: Vámszedő
  2015-03-12 14:06:20, csütörtök
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Aranyosi Ervin  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 282 db bejegyzés
e év: 2445 db bejegyzés
Összes: 9554 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 360
  • e Hét: 5191
  • e Hónap: 13247
  • e Év: 357895
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.