Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Hosszúszőrű skót juhászkutya (collie rough)
  2017-03-14 19:16:20, kedd
 
  Hosszúszőrű skót juhászkutya (collie rough) FCI 156
Juhász- és pásztorkutyák
Nagy-Britannia
kutya.hu 2011. január 21.

Hosszúszőrű skót juhászkutya (collie rough) FCI 156
Számtalan elmélet született a collie nevének kialakulásával kapcsolatban. T. Gray 1887-ben írott művében korábbi szerzőkre hivatkozva a kelta "cu-luth" szóra vezeti vissza a collie elnevezést.Link


A"cu"jelentése kutya, a"luth"annyit tesz, kitartó. (A szóvégi"th"-t nem ejtették.) Egy juhászkutyára kifejezetten illik is a kitartó eb elnevezés. Egy másik szakértő, Dalziel úgy vélekedett 1891-ben, hogy a collie neve a"collar"azaz gallér, nyakörv szóból ered, utalva a skót juhászkutya dús nyakszőrzetére és az ezen körbefutó fehér sávra. Egy másik elmélet is igen hihetőnek tűnik, miszerint a kutyák nevüket munkájukról, azaz a terelés"tárgyáról",a fekete lábú és pofájú juhról kapták, mely Skóciában"colley"névre hallgatott. Rödiger berlini nyelvészprofesszor szerint a collie-nak, lévén skót kutya, kelta nevének kell lennie. A kelta nyelvben sok olyan szó van, mely fiatal kutyát jelöl:"culian","cuilen",stb. Mindezen szavak a görög"kylla"szóval állnak rokonságban, mely fiatal állatot, kölyökkutyát jelent.

A skót juhászkutya pontos származási története ugyanolyan tisztázatlan, mint nevének eredete. Mint fajta, valószínűleg a skót felföldről és Anglia északi részéről származik. Sokan azon a véleményen vannak, hogy a collie elődei a XVIII. század közepén jöttek Skóciába Lancashire és Yorkshire grófság fekete fejű birkáival. Azelőtt Skóciában nem voltak ilyen birkák, tehát ha elfogadjuk azt a feltételezést, hogy a collie a fekete pofájú és lábú birkákra utaló"colley(szénfekete) elnevezésből ered, akkor addig collie-k sem lehettek Skóciában. I. Erzsébet királynő háziorvosa, Caius egyébként már 1576-ban megjelent könyvében leír egy közepes nagyságú juhászkutyát, a Canis pastoralist, de ekkor még minden bizonnyal nem beszélhetünk kialakult fajtákról, csak hasonló feladatuk (a terelés) következtében, hasonló küllemmel rendelkező munkakutyákról.

A collie modern tenyésztésének kezdeteiről azonban már jóval többet tudunk. 1871 fontos évszám a fajta történetében. Ekkor bukkant fel egy birminghami kiállításon a híres Old Cockie, aki a modern collie ősatyjává vált. Ezen a bizonyos kiállításon két collie kan keltett feltűnést, a már említett Old Cockie és Old Mec. A győztes Old Mec lett, de a közönségnek inkább Old Cockie tetszett jobban, és Cockie és Old Mec. A győztes Old Mec lett, de a közönségnek inkább Old Cockie tetszett jobban, és a sajtó is sokáig foglalkozott az esettel. A skót juhászkutya népszerűségéhez hozzájárult maga Viktória királynő is, akinek több collie-ja is volt. A királyi levéltárban számos dokumentum található a királyi udvar kutyáiról.
Sajnos a minél szebb kutyákat akaró és minél több kiállítást megnyerni vágyó szenvedélynek hamar jelentkeztek a mellékhatásai: Minden idők egyik legszebb kanjáról, Anfield Modelről feljegyezték, hogy ijedős volt, és nem mindig viselkedett előnyére a ringben. E jellembéli hiányosságok óriási méreteket öltöttek a Lassie-láz kitörésekor, s ez a probléma napjainkban sem tűnt el.

Hosszúszőrű skót juhászkutya(collie rough) standard (FCI 156)


Link
Általános megjelenés:Nagyon szép, higgadt méltóságú kutya. Az összképhez viszonyítva egyetlen része sem aránytalan.
Jellemző tulajdonságok:A test felépítését az erő és aktivitás formálja, otrombaságtól és durvaságtól mentes. Nagyon fontos az arckifejezés. Ha szemügyre vesszük az idevonatkozó jellegzetességeket, teljes kiegyensúlyozottság, a koponya és a fang helyes illeszkedése, a szemek mérete, formája, színe, elhelyezkedése és a szabályosan hordott fülek határozzák meg.

Wesen:Barátságos, az idegesség és agresszivitás minden jele nélkül.

Fej és agykoponya:A fej sajátossága nagyon fontos. A kutyaméretéhez viszonyítva kell vizsgálni. Elölről vagy oldalról nézve a fej egy tompa, szépen metszett, sima körvonalú ékhez hasonlít. A koponya lapos, oldalain fokozatosan elvékonyodik egyenes vonalban a fülektől a fekete orr hegyéig, anélkül, hogy a pofacsontok kiállnának és a fang hegyesnek és vékonynak tűnne. Oldalról nézve, a koponya és a fang felső vonalai egyenesek, párhuzamosak és egyforma hosszúságúak. A könnyed, de észrevehető stop osztja meg őket. A belső szemzugok közötti egyenes középpontja (mely egyidejűleg a korrekt stop centruma) egyben a kiegyensúlyozott fejhossz középpontja.


Link
A sima, jól lekerekített fang vége tompa, sohasem kvadratikus. Az alsó állkapocs erős és kiformált. A koponya mélysége a szemöldöktől az állkapocs alsó szegélyéig sohasem lehet túlzott (összességében nem mély). Az orrtükör alapvetően fekete.
Szemek:Nagyon fontos szempont, a szemek kölcsönzik a kutyabájos arckifejezését. Közepesen nagyok (semmiképp sem lehetnek nagyon kicsik) kissé ferdén elhelyezkedők, mandulaformájúak, sötétbarna színűek, kivéve a blue-merle színű példányokat, melyeknél a szem színe gyakran (egyik vagy mindkettő teljesen vagy egyik vagy mindkettő részben) kék vagy kékfoltos. A tekintet nagyon intelligens, figyelő állapotban élénk, éber pillantással.

Fülek:Kicsik, sem túl közel, sem túl távol tűzöttek egymástól a koponyán. nyugalmi állapotban lekonyulóak, de mihelyt valami felkelti a kutyafigyelmét, előre fordítva félig felállóak; ez azt jelenti, hogy megközelítőleg a fül kétharmada feláll, míg felső egyharmada természetes módon előrehajlik, a törésvonal vízszintes síkja alá.
Fang/harapás: A fogak jó méretűek. Az állkapocs erős, tökéletes, szabályos és teljes ollós harapással. Ez azt jelenti, hogy a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak.

Nyak:Izmos, erőteljes, arányos hosszúságú, jól ívelt.

Elülső rész:A vállak ferdék és jól szögeltek. A mellső lábak egyenesek és izmosak, nem túlságosan erős csontokkal, miközben a könyök sem befelé, sem kifelé nem fordul.
Test: A marmagassághoz viszonyítva kicsit hosszabb, feszes hát, enyhe ívvel az ágyék felett. A bordák jól íveltek. Mély mellkas, mely a lapockák mögött eléggé széles.

Hátsó rész:A comb izmos, száraz és inas a jól szögelt térd alatt. A csánk mélyen álló és erőteljes.

Mancsok: Ovális, a talpak jól párnázottak. A lábujjak az első lábakon jól, a hátsókon valamivel kevésbé csontosak és szorosan egymás mellett helyezkednek el

Farok:Hosszú, utolsó csontja legalább a csánkig ér. nyugalmi állapotban mélyen, kissé ívelt véggel hordott. Izgalmi állapotban lehet magasabban, de sohasem a hát felett hordott.

Járásmód/mozgás:A mozgás félreismerhetetlen, jellegzetes jegye a fajtának. Egy jó testfelépítésű kutya könyökei sohasem fordulnak kifelé, mindazonáltal a mellső mancsok mozgás közben viszonylag közel kerülnek egymáshoz. Kötött, keresztező, vagy ringó járásmód felettébb nem kívánatos. Hátulról nézve a hátsó lábak csánktól lefelé párhuzamosak, de nincsenek szorosan egymás mellett. Oldalról nézve a mozgás folyamatos. A hátulsó lábak erőteljesek, nagy tolóerővel. Megfelelően térölelő lépés kívánatos, mely könnyed és fáradság nélküli.

Szőrzet:Jól illik a test körvonalaihoz, nagyon sűrű. A fedőszőr sima, kemény tapintású. Az aljszőrzet Puha, bundaszerű, és nagyon sűrű, csaknem eltakarja a bőrt. A sörény és a gallér bőséges. A pofa és az arc szőrzete sima és rövid. A fülek csúcsán a szőr sima és rövid, a tűzéshez közeledve egyre több a szőr. Az elülső lábak szőrrel dúsan borítottak. A hátsó lábakon a csánk felett dús a szőrzet, csánk alatt azonban rövid. A farok nagyon dús szőrzettel borított.

Színek:Gold-sable (cobolyszínek fehérrel), tricolour és blue-merle.

Link
Cobolyszínek:Minden árnyalat a világos aranytól a telt mahagóniig vagy árnyalt cobolyszínek. Világos szalma-vagy krémszín fölöttébb nem kívánatos.
Tricolour:Túlnyomórészt fekete, a fejen és a lábakon telt cserszínű jegyekkel. A rozsdaszín a fedőszőrzetben fölöttébb nem kívánatos.

Link
blue-merle:Túlnyomórészt világos, ezüstös kék, fekete vagy feketén márványozott jegyekkel. A telt cserszínű rajzolatok kívánatosak, hiányuk azonban nem kifogásolható. Nagy fekete foltok, pala- vagy rozsdaszín sem a fedőszőrzetben, sem az aljszőrzetben nem kívánatos.

Link

Fehér jegyek:Mindegyik felsorolt szín rendelkezhet a collie-ra jellemző több-kevesebb fehér jeggyel. Az alábbi rajzolatok előnyösek:teljeses vagy részben fehér gallér, fehér szegy, fehér lábak és mancsok, fehér farokvég. A fangon és/vagy a koponyán lehet egy fehér folt.

Marmagasság:kanok 56-61 cm, szukák 51-56 cm.

Hibák:A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Megjegyzés:A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
__________________________________________________

Személyes kedvencem ez a csodálatos blue-merle színű példány:Link


hosszúszőrű collie és rövidszőrű collie egymás mellett


Link

Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  k Skót juhászkutyaStandardje  
Kitaláljátok, mi lehet a depresszió ellenszere?
  2017-03-14 14:44:36, kedd
 
  Eduline 2017. március 11.
Egy új kutatás szerint az élőflórás joghurt fogyasztása jótékony hatással lehet a depresszióval küzdő emberekre.
illusztráció


A kísérleteket egereken végezték, akik depresszióhoz hasonló tüneteket mutattak. A kutatók a depresszió és a bélflóra összetétele közötti kapcsolatot keresték.
Régen tudjuk, hogy a gyakori és intenzív stressz növeli a depresszió esélyét. Most azonban kiderült, hogy ez azért lehet, mert a stressz hatására csökken az élőflórás joghurtban nagy mennyiségben található jótékony laktobacilusok aránya a bélflórában. A kevesebb laktobacilus hatására megnőtt a kinurenin nevű metabolit szintje, melyet már többször összekötöttek a depresszióval.
A tudósoknak utána sikerült segíteni is a szomorú egereken. Laktobacilust adtak nekik, aminek hatására ismét csökkent a kinurenin szintje. Az egerek ezután vélhetően abbahagyták a párnájukba hüppögést és elmentek társasági életet élni a barátaikkal.
A kísérlet hosszú távú eredménye akár az is lehet, hogy bizonyos betegségeket súlyos mellékhatásokkal rendelkező gyógyszerek helyett egyszerű étrendváltással is gyógyíthatunk.
Forrás: MNT

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Szép napot barátaimnak, látogatóimnak!
  2017-03-14 07:48:41, kedd
 
 Szeretettel: Anikó
 
 
0 komment , kategória:  - Gyakorló képszerkesztéseim  
2017. március 14., keddi Napiszöveg
  2017-03-14 07:36:02, kedd
 
  "Fel kell öltenetek az új egyéniséget,
amely Isten akarata szerint
teremtetett igazi igazságosságban
és lojalitásban"(Efézus 4:24NW)
.

Jézus tökéletes volt, de a többi ember,
akik között élt, beleértve a szüleit és a
rokonait is, nem volt az. Még az
apostolaira is hatással volt a körülöttük
élő emberek törtető, önző
gondolkodása. Például a Jézus
kivégzése előtti estén "heves vita
támadt közöttük arról, hogy melyikőjük
tűnik a legnagyobbnak"(Lukács 22:24NW Mindamellett heves vita is támadt közöttük arról, hogy melyikőjük tűnik a legnagyobbnak.).
Jézus azonban biztos volt benne, hogy
idővel jó irányba fognak változni, és
egységes gyülekezetet alkotnak majd.
Még ugyanazon az éjszakán imádkozott
égi Atyjához az apostolai egységéért.
Ezt mondta:"hogy mindnyájan egyek
legyenek, mint ahogy te, Atyám,
egységben vagy velem, és én
egységben vagyok veled, hogy ők is
egységben legyenek velünk...,hogy
egyek legyenek, mint ahogy mi is egyek
vagyunk"(János 17:21,22NW hogy mindnyájan egyek legyenek, mint ahogy te, Atyám, egységben vagy velem, és én egységben vagyok veled, hogy ők is egységben legyenek velünk, hogy elhiggye a világ, hogy te küldtél el engem.22És én azt a dicsőséget, melyet nekem adtál, nekik adtam, hogy egyek legyenek, mint ahogy mi is egyek vagyunk.). w15 9/15
1:10-11


 
 
0 komment , kategória:  .Napiszöveg jw.org  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 1023 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 165
  • e Hét: 684
  • e Hónap: 8196
  • e Év: 114856
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.