Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
Halloween
  2023-10-29 19:47:14, vasárnap
 
 


Nem amerikai hóbort majmolása a Halloween ! Magyarországon is kedvelt szokás volt régen és most újra a töklámpás faragása, kivilágítása.
Nekem nagyon tetszik ahogy a gyerekek csillogó szemmel fúrják, faragják a tököt. Kreativ játék mert egy kisgyermek ne foglalkozzon a halállal. Neki az a dolga, hogy boldog legyen.
Mi felnőttek tiszteljük és becsüljük hozzánk tartozóinkat amikor élnek, mert a virágot halottaink már nem látják, a köszönöm szót sem hallják. Nekem nincsenek halottaim, mert ők a mindennapok részei, itt vannak mellettem bármit csinálok, ők mozgatnak szeretetszálon. Néha beszélek hozzájuk, szükségét érzem.
Kegyeleti virágot és egy mécsest viszek a sírokra és elmondom, hogy majd jövök én is, mert örök élet azóta sincs, hogy ők elmentek. Aztán megy az élet tovább.


 
 
0 komment , kategória:  Halloween  
Halloween
  2023-10-29 19:41:33, vasárnap
 
 


Olyan embereket szeretek, akiktől tanulhatok, akik szeretnek olvasni, érdeklődnek a világ dolgai iránt, különben honnan is tudnánk a magyar tökvicsoriról?
A tökfaragás sokak számára az őszi dekoráció elkészítéséhez tartozó tevékenység, mások szerint mindössze a halloween ünnepével importált, a magyar hagyományoktól kifejezetten idegen elem. De kinek van igaza?
A dolog érdekessége, hogy a 20. század eleji paraszti világban kifejezetten kedvelt volt Magyarországon a töklámpások készítése, amivel ijesztgették, heccelték egymást a fiatalok. Sok helyen tökvicsorinak hívták a betakarítást követően, néhol kifejezetten halottak napja és mindenszentek idején faragott tököt. A népszokás Erdélyben is kifejezetten kedvelt volt.
Egyes tájegységeken a Luca-tök volt ismert, ami természetesen Luca-napra készült. A faragott tököt ebben az esetben is gyertyákkal világították ki, és a cél szinten az ijesztgetés volt. Az Amerikában olyan jellemző halloweeni tök valójában az európai kultúrkörből került ki, majd onnan importáltuk vissza. Ha tehát eddig túlságosan amerikainak érezted a tökfaragást, most bátran vesd bele magad, és gondolj a magyar ősökre, akik már több, mint száz évvel ezelőtt is hasonló faragványokkal ijesztgették egymást a paraszti világban.

Töklámpások égnek az utcán
kajánul vigyorognak némán.
Láng lobog üres szemükben
gyerekek járnak a közelben.




 
 
0 komment , kategória:  Halloween  
Halloween
  2023-10-29 19:36:00, vasárnap
 
 


Halloweent a kitaszítottaknak, a beilleszkedni nem akaróknak és a bolondoknak találták ki, mindazoknak, akik sehova sem tartoznak.

Erica Spindler


 
 
0 komment , kategória:  Halloween  
Halloween
  2023-10-29 19:32:37, vasárnap
 
 


Nem amerikai ünnep!
A közhiedelemmel ellentétben nem Amerikából eredeztethető Halloween ünnepe. Valójában a kelta és római hagyományokra lehet visszavezetni. Az ír és skót kelta törzsek ezen a napon, azaz október 31-én ünnepelték az újévet, és ezen esemény szokásai keveredtek később a keresztény és római hagyományokkal, így alakult ki az ,,All Hallows Eve", ami megfelelője nálunk a Mindenszenszentek előestéjének.
 
 
0 komment , kategória:  Halloween  
Halloween
  2023-10-29 19:26:10, vasárnap
 
 


Miért öltözünk be Halloween-kor?
Az ősi hiedelmek szerint ezen az éjszakán szinte összemosódik az élők és a holtak világa, gyakorlatilag ,,kinyílik a kapu" a két dimenzió között. Vannak lelkek, akik ilyenkor próbálnak visszatérni a mi világunkba, ezért öltözünk ijesztő jelmezekbe (főként szellemnek), hogy megtévesszük ezeket a lelkeket, és visszaűzzük őket a túlvilágra.



 
 
0 komment , kategória:  Halloween  
halloween
  2023-10-29 19:14:28, vasárnap
 
 


Csokit, vagy csalunk!
A Halloween elsősorban a gyerek körében igen népszerű ünnep, hisz lehetőség van ilyenkor ijesztő jelmezekbe bújni, egymást rémisztgetni, és nem utolsó sorban házról-házra járni. ,,Trick or treat!" azaz ,,Csokit, vagy csalunk!" Hangzik a felkiáltás a jelmezes házaló gyerekek szájából. Minél több édességet és apróságot sikerül összegyűjteni, annál nagyobb a sikerélmény.
A hagyomány nagy valószínűséggel az angolszász országokból bevándoroltaktól származik, mára azonban egész Amerikában elterjedt. Itthon is egyre gyakrabban szerveznek hasonló eseményeket, ahol a gyerekek édességeket tudnak gyűjteni.
 
 
0 komment , kategória:  Halloween  
halloween
  2023-10-29 19:10:18, vasárnap
 
 


Illik vagy nem illik?
Sokakban visszatetszést kelt a Halloween, hisz úgy fest, leginkább a jelmezkellékesek és az ajándéktárgyárusok járnak vele jól, az ünnep ,,szellemisége" pedig elveszik. Azonban elvitathatatlan, hogy a halál fogalma ezekben a napokban előtérbe kerül, így az év ezen időszakában szembenézünk az elmúlással. Van, aki visszavonulva, szolidan emlékezik meg, van, aki jelmezes bállal, és töklámpás faragással veti bele az ünnepkörbe. Akár így emlékezünk, akár úgy, a lényegen nem változtat



 
 
0 komment , kategória:  Halloween  
Gajdos Csilla – Boszorkány
  2022-10-30 08:13:55, vasárnap
 
 


Gajdos Csilla - Boszorkány
(részlet)

Halloween a kedvenc ünnepem
Tetőn fogni seprűnyelet
Szárnyalunk a telihold előtt
Repülünk a házak fölött

Szilárd meggyőződésem ha kicsit bolondozunk, Halloween tököt faragunk, cseppet sem csorbul magyarságunk.
Halottak napi megemlékezésünkön sem esik csorba, hiszen mindannyian kimegyünk a temetőbe elvesztett szeretteinkre emlékezni. Természetesen nem csak ezen a napon emlékezünk, és míg éltek mindent megtettünk értük, -már aki ... Részemről napi szinten gondolok minden elveszített és szeretett rokonomra ismerősömre, nem kell Mindenszentek hozzá. Számomra a Mindenszentek mécsesek gyújtásával való tisztelet adás mindennapjaimban jelen lévő szeretteim felé. Köszönet a szeretetért, törődésért, azért mert velem voltak, mert ismerhettem őket.
 
 
0 komment , kategória:  Halloween  
Várfalvy Emőke - Halloween mondóka
  2022-10-30 07:56:31, vasárnap
 
 


Várfalvy Emőke - Halloween mondóka


A padláson szeleskedő szellemek szellőznek,

A háztetőn karmolászó szénmacskák rejtőznek,

A töklámpa törekszik a tökéletességre,

A telihold holdkórosan mászik fel az égre,

A boszorkák cirokseprűt cínnel cicomáznak,

A bőrszagú denevérek dideregve fáznak,

A vámpírok éjfélkor összegyülekeznek,

S vaskondérból, betűtésztás paradicsomlét esznek.
 
 
0 komment , kategória:  Halloween  
Kamarás Klára: Boszorkánytánc
  2022-10-30 07:53:19, vasárnap
 
 


Kamarás Klára: Boszorkánytánc

Parazsat loptam, lángot fogtam:
Ölelgetlek félálomban.
Minden éjjel táncot járok,
így szokták a boszorkányok.

Parazsat őrzök, lángom lobban,
lobog a tűz már, éleszd jobban,
szoknyám pördül, sarkam koppan,
tölts poharamba, ne hagyj szomjan.

Pattog a szikra, nincs aki bánja,
gyullad a szalma, átcsap a házra,
ég a világ is, oltani kéne
hajnalodik már, itt van a vége.
 
 
0 komment , kategória:  Halloween  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 202 db bejegyzés
e év: 1996 db bejegyzés
Összes: 10110 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2051
  • e Hét: 8905
  • e Hónap: 18491
  • e Év: 87411
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.