Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Gyors fogyás hasból a tavaszi retekdiétával
  2014-04-21 19:34:31, hétfő
 
  A tavasz egyre több zsenge finomságot hoz el nekünk, a retek pedig az elsők között jelenik meg a zöldségesek polcain. Krúdy Gyula is megmondta, hogy ezt a ropogós finomságot csak frissen érdemes fogyasztani, mi pedig most azt mondjuk meg, hogyan segítheted a fogyást is a finom zöldséggel.




Link

Vízhajtó, méregtelenítő finomság
A retekben, mint minden zöldségben, természetesen sok élelmi rost található, ami elősegíti az emésztést, így a zöldség beindítja az anyagcserét és segít megszabadulni a lerakódott salakanyagoktól. A retek azonban ennél is többre képes: magas káliumtartalmának köszönhetően vízhajtó, méregtelenítő tulajdonsággal rendelkezik, így képes megszabadítani a sejtek között pangó fölösleges folyadéktól, ami nem csak az immunrendszeredet gyengíti, de plusz centiket is okoz a legkényesebb területeken, nevezetesen a hason, a csípőn és a fenék tájékán.
Mivel ez a pangó folyadék okozza a kötőszövetek megkeményedését, a narancsbőr kialakulásáért is felelőssé tehető, a retek tehát ezzel a problémával is segít leszámolni. Nem mellesleg pedig a benne található savak fertőtlenítik a bélrendszert, megkönnyítik az emésztést és megszabadíthatnak a puffadást és emésztési panaszokat okozó vírusoktól, baktériumoktól is.




Link

Így edd, hogy fogyj vele!
A retket leginkább frissen és nyersen célszerű fogyasztani. Naponta kétszer, háromszor is ehetsz, ahogyan jól esik, de eleinte inkább kisebb adagokban növeld a bevitt mennyiséget, mert van, akinek érzékeny a gyomra a retekre.
Éhgyomorra semmiképpen se fogyaszd önmagában, ha reggelire eszed, egyél mellé teljes kiőrlésű kenyeret, vagy más, nem savas dolgot, így biztos lehetsz benne, hogy a ropogós zöldség nem fog hasfájást okozni.




Link

Mintaétrend az első napra
Reggeli: egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, vékonyan megvajazva, egy szelet pulykamell sonka, egy saláta levél, retek, egy bögre zöld tea.
Tízórai: egy kis poharas joghurt.
Ebéd: grillezett csirkemell párolt brokkolival és barna rizzsel.
Uzsonna: egy alma.
Vacsora: almás-diós zeller saláta retekkel gazdagítva.




Link

Mintaétrend a második napra:
Reggeli: egy szelet teljes kiőrlésű pirítós, zöldfűszeres túróval és retekkel, egy bögre zöld tea.
Tízórai: egy marék mandula.
Ebéd: grillezett csirkemell céklás-répás-retkes salátával.
Uzsonna: egy narancs.
Vacsora: tojássaláta.




Link

Mintaétrend a harmadik napra:
Reggeli: egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, egy keményre főtt tojás, két szelet pulykamell sonka, retek, egy bögre zöld tea.
Tízórai: két szelet korpás keksz.
Ebéd: grillezett hal citromos, zöldfűszeres salátával.
Uzsonna: reteksaláta.
Vacsora: egy adag Waldorf-saláta.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Az 5 legnagyobb vitaminmítosz
  2014-04-21 19:30:09, hétfő
 
  Mi az igazság a nyers és a főtt ételekkel kapcsolatban? Hány fokon bomlik le a C-vitamin, és érdemes-e mikróban főzni? Cikkünkben ezekre és hasonló kérdésekre adjuk meg a választ.




Link

A főzés és a sütés elpusztítja a baktériumokat.
Igaz. A magas hőmérséklet hatására a vitaminok közel fele először a főzőlébe kerül, majd a lefolyóban végzi. A levesben még sok a vitamin, de mást is eszünk. Az élelmiszer és a vitamin fajtája meghatározó szempontok. A C-vitamin jelentős része már 50 fok felett lebomlik, viszont a C-vitamint tartalmazó ételeket általában nyersen is biztonságosan fogyaszthatod.
Az ételmérgezés elkerülése érdekében viszont a nyers húst, tojást tartalmazó ételeket mindig magas hőfokra hevítsd, mert alacsonyabb hőmérsékleten nem pusztul el minden baktérium bennük, hosszabb tárolás esetén pedig újra elszaporodhatnak.




Link

A mikróban is elpusztulnak a baktériumok.
Nem igaz. Mivel a zöldségeket a mikrohullámok hamar átjárják és felhevítik, ezért sokkal hosszabb ideig megmarad a vitamintartalmuk, mint főzéskor.
A húst azonban a biztonság kedvéért ne a mikrohullámú sütőben készítsd el, inkább a tűzhelyen főzd vagy süsd meg, hogy ne maradjanak benne nyers részek.




Link

A friss élelmiszerek több vitamint tartalmaznak.
Nem igaz. Az egzotikus gyümölcsök és zöldségek általában a fél világot beutazzák, mire eljutnak oda, ahol megvásároljuk őket. Ekkorra a vitamintartalom nagy része már távozik belőlük.
A szüretelés után közvetlenül lefagyasztott társaik sokkal több vitamint tartalmaznak. A mélyhűtőládákban sokszor értékesebb élelmiszereket találsz, mint a zöldséges polcokon.




Link

A nyers egészségesebb, mint a főtt vagy a sült.
Nem igaz. A szervezetnek a nyers ételt először meg kell emésztenie, hogy hozzájusson a vitaminokhoz. Az emésztésük hosszú ideig tart, és sok energiát elvesz a szervezetünktől. A frissen préselt leveket vagy egy tál meleg levest könnyebben tudunk hasznosítani, mert feldolgozott táplálékokat tartalmaznak.
Természetesen nem mindegy, hogy a főtt vagy sült változatban elfogyasztott táplálék nehéz vagy könnyű. Az energiadúsabb ételek megemésztése sokkal nehezebb feladat a testünk számára, mint a nyers ételeké. A párolás viszont kíméletesebb eljárás a főzésnél. A legtöbb időt a sült ételek töltik a szervezetünkben.




Link

A bio egészségesebb.
Igaz. Például a hagyományos termesztésű paradicsomhoz vagy krumplihoz képest a bioparadicsomnak vagy biokrumplinak nagyon küzdenie kell a ,,túlélésért".
Védekezésképpen sokkal több C-vitamint termel. A nem bio élelmiszerekben előfordulhatnak vegyszermaradványok, és kevesebb bennük a vitamin, mint a biofélékben.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Elefántok vonulása
  2014-04-21 19:17:32, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Vízbe merülvén
  2014-04-21 19:15:31, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Mária kezében
  2014-04-21 19:13:38, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Tihanyi őslevendulás
  2014-04-21 18:58:56, hétfő
 
  Ismét egy képeslapra kívánkozó látnivaló, melyek legszebb példáit a franciaországi Provence-ban láthatjuk, de nekünk magyaroknak nem kell ilyen messzire menni, ha élvezni akarjuk a lila virágok szépségét.




Link

Tihanyban a levendulaszüretet júniusban szokták megtartani fesztivál keretében.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Kellemes Husvéti Ünnepeket.
  2014-04-21 18:56:38, hétfő
 
  Link

A TOJÁS.:húsvét:

"Most akkor egészséges-e a tojás vagy sem? Együk, vagy NE együk?"

A tojás világnapja.:húsvét:

A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele van
nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít a betegségek
megelőzésében is. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, a
daganatos betegségek és AZ időskori szembetegségek kialakulásának
kockázatát is. Sok diéta kiváló eleme, hiszen növeli a teltségérzetet,
cserében viszont szinte semmi szénhidrátot nem tartalmaz. Ehhez képest még
nem is olyan régen a magas koleszterintartalma és a szalmonella veszély
miatt is sokan támadták ezt AZ élelmiszert. A napjainkban végzett
kutatások azonban bebizonyították, hogy ezek tévhitek.

Hogyan válasszunk tojást a boltban?:húsvét:

Először is NE csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk fel
a dobozt, és nézzük meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra bélyegzett
számsorban betűk is szerepelnek, a HU Magyar, a NL Holland, a DE német, a
PL lengyel tojást jelöl. Célszerű a HU feliratú Magyar tojásokat keresni,
hiszen ezek tutira frissek, nem utaztak több ezer kilométert, és
biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella elleni védőoltás AZ
állatállományokban. A tojáson lévő számsor a mezei vásárló számára
teljesen érthetetlen, ezért most bemutatjuk olvasóinknak, hogy pontosan MI
mit jelent a tojáson. Például: 3HU63T18/6
A számsor első számjegye AZ állattartási technológia kódja (ez lehet
szabadtartás - 1, alternatív tartás -2, ketreces tartás-3, ökológiai
tartás 4), majd következik AZ ország kódja, Magyar tojás esetében (HU).
Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt követi AZ
állategészségügyi kerület sorszáma, majd a tojótyúk jelölése (T), AZ
állattartótelep sorszáma, s végül a / jel után AZ istállók száma
következik.


A tojás értéke:húsvét:

A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen
gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak
összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami
élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak összetétele és kellő
mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti AZ ember emésztőrendszerét.
Ezért különösen jó, ha reggelire minél gyakrabban fogyasztunk
tojásételeket. Egyébként a legtöbb tojásos fogás kevesebb, mint 15 perc
alatt elkészíthető.

A tojás AZ egyik legkitűnőbb D vitaminforrás, segít a csontritkulás
kialakulásának megelőzésében, valamit a legkiválóbb kolin forrás, ami
elősegíti AZ agy fejlődését, a jó memória megtartását, valamint segít AZ
Alzheimer kór megelőzésében és kezelésében.

Tények és tévhitek:húsvét:

A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy koleszterol
tartalmú élelmiszert, ami növeli a vér koleszterin szintjét. Napjainkban
azonban a tudományos kutatók felülvizsgálták ezt a nézetet, és
bebizonyították, hogy a magas koleszterin szintért a telített zsírsavak AZ
igazi bűnösök, a tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók.

Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt
növeli AZ ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on
elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül
fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két legveszélyesebb
szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen
vizsgáltatja állatállományát.

Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár AZ egész emberiséget fenyegető
járvány (madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza
állatbetegség, a vírus átalakulása egyelőre még mindig csak feltételezés.
A vírus ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a szalmonella baktérium.
Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb
távol-keleti térségben sem halt meg több ember madárinfluenzában, mint
ahányan humán influenzajárvány miatt vesztették életüket.

Tudta-e hogy?:húsvét:

- A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen keresztül vizet
veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért célszerű
Kartondobozban tárolni.
- A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a
sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
- A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt ,,öregszik" annyit, mint
hűtőszekrényben 1 hét alatt.
- Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.
- Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha friss
tojást főztünk volna meg.
- A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha AZ asztallapon
megpörgetjük. Ha könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál, akkor nyers.
- A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő embrió, hanem a
sárgáját rögzítő ,,jégzsinór".

Tápérték (2 db tojás)a napi szükséglet százalékában:húsvét:

Fehérje: 20 százalék, A vitamin: 12 százalék, B12 vitamin: 16 százalék, B6
Vitamin: 8 százalék, D vitamin: 12 százalék, E vitamin: 6 százalék,
Folsav: 12 százalék, Foszfor: 4 százalék, Cink: 16 százalék."

ÉGÉSRE-TOJÁSFEHÉRJE!!!:húsvét:

Egy kurzuson tanították,ahol a tűzoltókat készítették fel elsősegélynyújtásra. Ha valaki megég,- legyen AZ bármilyen nagy terjedelmű-, legelőször a megégett részt folyó hideg víz alá kell tartani,míg a megégett bőr lehűl. Azután egy tojásfehérjét kicsit felverünk habnak,- csak hogy könnyebb legyen kenni. Több rétegben rákenjük a megégett felületre.
Egy nő leforrázta forró vízzel a kezét, és egy nagy részen leégette a bőrt. Azonnal hideg vizes csap alá tartotta,míg Le nem csillapodott kicsit a tüzessége-bár AZ erős fájdalom maradt.
Azután felütött 2 tojást, a fehérjét kicsit felverte és rákente AZ égett bőrre. Annyira el volt égve a keze, hogy ahogy rákente a fehérjét AZ égett részre, ami rögtön rá is száradt és egy hártyát képzett rajta, ami azután megkeményedett,- ez tulajdonképpen natúr colágén volt. Legalább 1 óráig tartott, míg rétegenként rákente AZ egész tojásfehérjét. Később már nem érzett fájdalmat és másnap már csak alig volt AZ égés helye pirosas-barnás.
Azt hitte, hogy nagy hegesedések maradnak majd vissza AZ égés helyén, de legnagyobb csodálatára 10 nap múlva semmi nyoma nem maradt!!!! A bőr színe sem változott el. A megégett bőr teljesen regenerálódott, köszönhetően a tojásfehérjében található colágénnek,- ami a valóságban egy placenta és tele van vitaminnal.




Link

A nyuszis (Bunnies) recept, ha még nem lenne meg:

40 dkg Liszt
1 tk cukor
2,5 dkg élesztő
2 tk só
20 dkg tejföl
60 ml víz
4 dkg vaj
1 tojás

Elkészítés:

A vajat, a tejfölt és a vizet egy kis lábaskában összemelegítjük, de nem főzzük. Langyosan belekeverjük a többi hozzávalóval együtt a dagasztógépbe. Az élesztőt meg lehet futtatni is, én nem szoktam. Sima dagasztóprogramon szép fényes, lágy tésztát dagasztunk. A Liszt mennyisége tejföl függő. Én 20% OS tejfölt használtam. Ha lágy nagyon a tészta akkor lisztezni kell, ha sűrű, akkor egy kis folyadékot, vizet hozzáadni.
Duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 16 egyenlő részre osztjuk. Kb 6 dkg-OS pici cipócskákat formálunk, mintha zsemlét gömbölyítenénk, csak oválisabbra hagyjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és konyhai, vagy bármilyen ollóval kis füleket vágunk.
Ezután a szemeket rakhatunk, szemes borsból pl.

Tojással lekenjük és még pihentetjük kicsit, amíg a sütő felmelegszik. Forró sütőben sütjük, amíg szép barna színű nem lesz.

Link
Link

Locsolkodás

Link
Link
Humoros locsolóversek

>Kelj föl párnáidról, szép ibolyavirág,Nézz ki AZ ablakon, milyen szép a világ!
Megöntözlek téged AZ ég harmatával,
Teljék a tarisznya szép piros tojással!

>E háznak van rózsabokra megöntözném, hogy virulna.
A kis kertész fáradsága, egy pár tojás a váltsága.

>E háznak van-e rózsája? A rózsának van-e párja?
Mert ha nincsen vállalkozom, hogy a rózsát meglocsolom.

Zöld erdőben jártam kék ibolyát láttam.
El akart hervadni szabad-e locsolni?

>Húsvét hétfőjén kinyílott egy rózsa,
Hajnalhasadáskor, harmat hullt Le róla.
Ezüst harmat cseppent, kis üvegbe szedtem,
Egy szép barna kislányt vele megöntöztem.

Az éjjel azt álmodtam rózsa nyílt AZ ablakomban, elakart hervadni, szabad-e locsolni?

>Én kis kertész legény vagyok, rózsavízzel locsolkodok.
Úgy locsolom a lányokat, mint kertész a virágokat.

>Én kis diák vagyok, sokat nem kívánok,
Egy pár tojást várok, s azzal elsétálok.

>Hol kitérek, hol betérek, minden hol egy tojást kérek.
Ha nem adnak vissza térek, nagymamámtól kettőt kérek.

>Itt a húsvét, eljött végre, a szép lányok örömére.
Mert a lányok szép virágok, illatos víz illik rájok.
Kit húsvétkor nem locsolnak, hervadt virág lesz már holnap.
Ne fuss el hát, szép virágom, locsolásért csók jár, három!

>Ajtó mellett állok, piros tojást várok.

Ha nem adják párjával, elszökök a lányával!

>Piros tojás, fehér nyuszi, locsolásért jár egy puszi.

>Ákom-bákom berkenye szagos húsvét reggele,
Leöntjük a virágot, visszük már a kalácsot.

>E szép házba nyitottam, nefelejcset találtam,
Nem hagyhatom hervadni, meg szabad-e locsolni?

>Én még kicsi vagyok, verset ezért nem is tudok.
De majd jönnek a nagyok, aztán majd mondanak azok.Kellemes és boldog húsvétot kívánok!

>Ajtó mellett állok, piros tojást várok. Ha nem adtok belőle, nem jövök el jövőre.

>Rózsavizet hoztam, csak nem féltek tőle?
Gyertek hát közelebb hadd adjak belőle.

>Van nálam egy kis pacsuli, leloccsintom magát.
Ha egy kicsi mázlija van, szereti a szagát.

>Zöld erdőben nem jártam, kék ibolyát nem láttam.
Nem akart hervadni, nem-e kell locsolni?

>Húsvét hétfő reggelén mosolyog AZ ég is,
Adjatok egy fél decit, mosolygok majd én is.

>Zöld erdőben jártam, két őzikét láttam.
Az egyik kacsintott, ide a forintot!

>Egy gondolat bánt engemet: Elfeledtem a versemet.

>Locsolni jöttem, nem titkolom, szép szokás ez, úgy gondolom.
Múljon vizemtől a téli álom, bizony most én ezt kívánom.
Ha a hatása múlik is esztendőre, ígérem, ITT leszek jövőre.
S nem adok AZ illendőre, locsolok kérdezés nélkül, nyakra, főre.

>Korán reggel felébredtem, messze-messze jártam,
Tündérország kiskertjéből rózsavizet hoztam.
Na, te kislány, megöntözlek, ma van húsvét napja,
Tündököljön a két orcád, mint a piros rózsa.
Az illatos rózsavíztől megnőnek a lányok,
Zsebemben is elférnek a piros tojások.

>Korán reggel útra keltem, se nem ittam, se nem ettem.
Tarisznya húzza a vállam, térdig kopott már a lábam.
Bejártam a fél világot, láttam sok-sok szép virágot.
A legszebbre most találtam, hogy öntözzem, alig vártam.

Szeretettel Alla.
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
További szép napot kívánok mindenkinek!
  2014-04-21 10:27:06, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Pecznyík Pál: Inulásra ha kap jelet
  2014-04-21 10:26:03, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Pecznyík Pál: Aki a megváltást, hittel elfogadja
  2014-04-21 10:25:26, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 410 db bejegyzés
e év: 5810 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 882
  • e Hét: 11500
  • e Hónap: 22514
  • e Év: 128658
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.