Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Érdekességek
  2015-08-04 10:22:01, kedd
 
  Országokon át bolyongó gyermekek





Debrecen - Közel négyezer kísérő nélküli kiskorút regisztráltak idén hazánkban.

Naponta ezrek lépik át illegálisan Magyarország határait, köztük mind több egyedül kószáló tinit, gyermeket látni. Velük mi történik hazánkban? - érdeklődtünk a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) sajtóreferensétől. Záborszki Helga válaszából kiderült, a hatályos jogszabályok értelmében a kísérő nélküli kiskorúakat nem a menekültügyi hatóság befogadóállomásain, hanem a fóti és a hódmezővásárhelyi ,,gyermekvárosokban" helyezik el. (Hajdú-Bihar megyébe egyelőre nem kerültek - a szerző.)
Hová tűnt kétezer gyerek?
Azt már az Emberi Erőforrások Minisztériumának adatközléséből tudjuk, hogy idén eddig 1855 főt szállásoltak el a Fóti Károlyi István Gyermekközpontban a Kísérő Nélküli Kiskorúak Gyermekotthonában és a Hódmezővásárhelyi Gyermekotthonban. Előbbiben a menedékkérő gyermekek, utóbbiban a menedéket nem kérők élnek.
Kiderült azonban, hogy a BÁH június 30-ig ennél sokkal több kiskorút regisztrált, szám szerint 3 ezer 779 főt. A különbség jelentős, sajnos azonban nem azért, mert ennyiszer sikerült az egyedül érkezett gyermekek családját megtalálni.
A családegyesítésért egyébként a menekültügyi hatóság kötelessége mindent megtenni. Munkájukban a Vöröskereszt segít.
Nem minden esetben cél azonban az egység helyreállítása, hiszen ha például családon belüli erőszak miatt menekült el a gyerek, akkor nem az szolgálja a kiskorú mindenek felett álló érdekét.
Elszöknek
Akkor mégis hová tűnnek a menekült gyerekek Magyarországon? - a kérdésre az EMMI válaszában találtunk magyarázatot.
A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal napi adatszolgáltatása szerint 2015. július 27-ig a Károlyi István Gyermekközpontba január elseje óta 1826 fő kísérő nélküli kiskorút helyeztek el, közülük azonban mindössze 89 tartózkodik ténylegesen az intézményben. A többi gyermek engedély nélkül távozott a gyermekotthonból. Ez alapján valószínűsíthető, hogy a ,,hiányzók" is elszöktek, s talán épp valahol Európában kóborolnak.
Tanulhatnak, dolgozhatnak
A minisztérium tájékoztatása szerint a kísérő nélküli kiskorúak jellemzően 14-17 éves fiúk. Többségükről elmondható, hogy eredetileg nem hazánkba akartak eljutni, hanem Németországba vagy Franciaországba, illetve más nyugat-európai országokba, gyakran az ott élő családtagjaikhoz, ismerőseikhez. A gyermekek kisebb hányada marad csak Magyarországon.
Aki viszont úgy dönt, hogy itt szeretne maradni, az tanulhat, dolgozhat, sőt, nemcsak 18 éves koráig gondoskodnak róla, mivel akár a 24 éves korig tartó utógondozásban is részt vehet, mint bármelyik állami gondozott.
Nem szokás kiutasítani
A külföldi kiskorúak gyámság alá kerülnek, helyettük gyámjuk intézi az ügyeiket, látja el törvényes képviseletüket.
Menekültügyi eljárásuk azonban néhány specialitástól eltekintve ugyanúgy zajlik, mint a felnőtt kérelmezőké - tájékoztatott a BÁH sajtóreferense. Tudatta, ügyeiket ugyan sürgősséggel kellene a hatóságnak lefolytatnia, a gyakorlatban azonban tőlük független okok miatt a döntések elhúzód(hat)nak.
Bár a hivatal ritkán részesíti automatikusan nemzetközi védelemben a gyermekeket, tény, csak kivételes esetben születnek elutasító döntések. Ha a családi egység nem állítható helyre, illetve az állami, vagy más gondoskodás nem érhető el az adott országban, akkor maradhatnak Magyarországon a fiatalok.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-08-04 10:14:25, kedd
 
  Egy ötéves kislány megmentette édesanyja és testvére életét, miután autóbalesetet szenvedtek - adta hírül a Metro. A kanadai Lexi Shymanski az édesanyjával, Angelával és öccsével, Peterrel utazott, amikor az anyja elájult a volán mögött és nekiütköztek egy fának, majd 40 láb méter mélyre zuhantak a rakpartra.
Lexi könnyebb sérülésekkel megúszta, az édesanyja viszont eszméletlenül feküdt és testvére is súlyos sérüléseket szenvedett. Miután rájött, hogy a baleset helyszíne nem látható, rövid gondolkodás után kiszabadította magát a kocsiból, mezítláb felmászott a töltésre, hogy leintsen egy sofőrt az út széléről. A kislány hősies magatartása nélkül a testvére és az édesanyja is életét veszthette volna.
- Csak egy-két pillanatra emlékszem abból, ami történt velünk. Lexi valahogy kimászott és mezítláb mászott fel a töltésre, hogy segítséget hozzon - fogalmazott a gyerek anyja. Hozzátette, azt mondták neki a kórházban, hogy a tűzoltók és az orvosok kötél segítségével másztak le, illetve fel Lexi pedig mindezt segítség nélkül csinálta végig. Az édesanya szerint az is nagy szerencse, hogy az első autós, aki megállt egy mentős volt, aki segített ellátni a sérüléseiket, megmentve őket a bénulástól.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-08-04 10:09:29, kedd
 
  Felébredt a hullaházban egy idős asszony





Egy 92 éves német asszony felébredt a halottasházban, az egyik dolgozó hallotta meg a sikolyát -
Az orvost, aki megállapította a nő halálát most gondatlanságból elkövetett testi sértéssel vádolják. Az eset még márciusban történt Berlinben, de csak most hozták nyilvánosságra. Mint írják, az idős nő az eset után két nappal, szívbetegségben elhunyt.
Az előző évben Lengyelországban történt egy ehhez hasonló eset, akkor egy 91 éves asszony ébredt fel a kórház patológiáján, aki szintén meghalt két nappal azután, hogy visszatért az életbe.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-08-04 09:58:34, kedd
 
  Videó: Az idei nyár slágerei 3 és fél percben

Link




 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Óriási halszörnyet fogtak ki Tokajnál
  2015-08-04 09:52:53, kedd
 
  Óriási halszörnyet fogtak ki Tokajnál





Tokaj - A 81 kilós és 230 centi hosszú harcsát egy testvérpár fogta ki a Tiszából, alighanem az utóbbi idők legnagyobb fogását hozták össze.

Lénárt József és öccse, Szabolcs csütörtökön kora este dobták be a horgot a folyóba a tokaji híd lábánál, akkor még aligha gondolták hogy mi harap majd rá a neonzöld gumihalra.
A méretes halat pergető horgászattal fogták és mindössze negyed órát küzdöttek vele, mielőtt sikerült kiemelni. A mérleg amit magukkal vittek legfeljebb huszonnégy kilogrammot mért, ennek a háromszorosa is kevés lett volna, hogy megmutassa a hal súlyát.
Hivatalos nyilvántartás nincs a rekorder magyarországi fogásokról, de alighanem ez a legnagyobb hal, amit idén kiemeltek a hazai vizekből, de ha az elmúlt évek hasonló híreit böngésszük akkor is ott lehet ez a harcsa legméretesebb fogások között a maga 81 kilós súlyával.
Lénárt Szabolcsot telefonon sikerült kifaggatnunk a fogás történetéről, akinek egy másik nagy esemény is emlékezetessé tette július utolsó hetét. Két nappal később, szombaton újabb nagy fogás akadt a horogra, vagyis megnősült. Hogy az újdonsült feleség rugalmasan kezeli férje hobbiját, annak ékes bizonyítéka, hogy épp akkor is horgászni indultak bátyjával, mikor telefonon elértük őket.
Gratulálunk!
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-08-04 09:47:48, kedd
 
  Az összefonódó két emberi csontvázat 2007-ben fedezték fel az észak-olaszországi Mantova melletti Valdaro nevű apró faluban feltárt ókori temetkezési helyen. Az újkőkorszak idejéből származó csontvázak arccal egymásnak, karjaikkal és lábaikkal szorosan összefonódva feküdtek sírjukban.

A hatezer évvel ezelőtt élt szerelmeseket először a nagyközönség a mantovai Régészeti Múzeum bejáratánál felállított kis kiállításon, a Szerelmesek Mantovában nevű társaság erőfeszítéseinek köszönhetően, amely most állandó lakhelyet keres a párnak - olvasható az amerikai Time magazin internetes oldalán.

Felfedezésüket követően a csontvázakról sokan úgy vélték, hogy gazdáikat talán meggyilkolták. Ez az elmélet ráadásul tökéletesen illene egy olyan olasz város "profiljába", amely tragikus szerelmi történeteiről híres. Shakespeare Rómeóját Mantova városába száműzték, és az ifjú Montague ebben a városban értesül szeretett Júliája haláláról is. Nem utolsó sorban pedig Mantova a színhelye Giuseppe Verdi szerelemtől és haláltól átitatott Rigoletto című operájának is.

A vizsgálatokból később kiderült, hogy a csontvázakon nincsenek erőszakos halálra utaló jelek. "Valdaro szerelmesei" 18 és 20 év közötti fiatalok - egy fiú és egy lány - voltak. Egyesek úgy vélik, hogy együtt haltak meg, szorosan összebújva egy fagyos éjszakán. A mantovai társaság vezetője, Silvia Bagnoli professzor nem zárja ki a romantikus verzió lehetőségét, ám szerinte az a legvalószínűbb, hogy a fiatalokat a haláluk után helyezték el ebbe a pózba.

A rejtélyt talán soha nem sikerül megoldani, de ettől függetlenül rengetegen kíváncsiak a párra.




 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép napot mindenkinek!
  2015-08-04 09:41:58, kedd
 
 



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2015.07 2015. Augusztus 2015.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 261 db bejegyzés
e év: 2826 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 883
  • e Hét: 10992
  • e Hónap: 20175
  • e Év: 72883
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.