Regisztráció  Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 256 
Nemzetközi Cukrászverseny
  2018-06-23 12:11:03, szombat
 
  Magyar cukrásznő hozta el a nemzetközi cukrászverseny egyik fődíját.



Vargáné Orbán Anikó tortái és mézeskalácsai bámulatosak!



A Cake Masters Awards nevű cukrászati díjat cukrász-Oscarként is szokás emlegetni, mivel a nemzetközileg is elismert, rangos esemény a világ legjobb cukrászmestereinek versenye.


Az idei év óriási sikert hozott Magyarországnak: az egyik fődíjat egy honfitársunk hozta el! A képek láttán tökéletesen érteni fogod, hogy miért!

Vargáné Orbán Anikó 2013-ban ismerkedett meg a royal icing technikával, amely a cukormázas díszítést jelenti és Nagy-Britanniában 150 éves múltra tekint vissza.
Épp ezért volt számára hatalmas megtiszteltetés, amikor 2017. november 4-én neki ítélték a Cake Masters Awards Royal Icing kategóriájában a fődíjat Birminghamben!

A képek az Ékes-Édes Stúdió honlapjáról származnak, ahol az Anikó által szervezett cukrász tanfolyamokról is tájékozódhatsz. Egytől egyig a cukrászmester munkái!
Nézd a csodákat!

















 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Gyógyteák - vizesedés, ödéma
  2018-06-23 12:06:32, szombat
 
 


A víz- vagy folyadékvisszatartás, ödémásodás rendkívül kellemetlen tünetekkel járó betegség, melynek lényege, hogy a kötőszövetekben felgyülemlik a folyadék, így az a többszörösére dagadhat. Mit tehetünk a tünetek enyhítése ellen otthon?

Természetesen, az első és legfontosabb feladat annak megállapítása, hogy pontosan mi okozza a vízvisszatartást, ez ugyanis nagymértékben meghatározza azt is, hogy milyen kezelésre van szükség: elegendő-e az életmód megváltoztatása vagy éppen komolyabb gyógyszeres kezelést igényel. Lássuk, milyen házi módszerekkel és természetes anyagokkal enyhíthetjük a tüneteket, lehetőleg a kezelőorvosunkkal való egyeztetés után.
A gyermekláncfű igen hatékony vízhajtó, a belőle készült tea, főzet segíthet eltávolítani a felesleges folyadékot a szervezetünkből. Emellett káliumot és magnéziumot is tartalmaz, ezek a tápanyagok pedig fontosak a megfelelő elektrolit-egyensúly fenntartásához (a vízvisszatartást okozhatja például a túl sok nátrium is).
Gyermekláncfű-főzet készítéséhez áztassunk tíz percre egy teáskanálnyi gyógynövényt egy bögre meleg vízbe, majd szűrjük le. Naponta háromszor fogyasszuk. Hasonlóan jó hatású lehet a petrezselyem is, a petrezselyemből készült tea készítéséhez két teáskanál szárított levelet forrázzunk le, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le és igyuk meg.
A vízvisszatartás ellen használatos gyógynövények közé tartozik még a csalán, de az édeskömény magja is javíthat az állapotunkon, ez utóbbit különösen akkor érdemes alkalmazni, ha a vízvisszatartás mellett egyéb tüneteink is vannak, például puffaduk vagy túlzott gázképződéssel küzdünk.

Ha hajlamosak vagyunk a vizesedésre, akkor érdemes rendszeresen áfonyalevet fogyasztani. Ebben az italban ugyanis rengeteg olyan tápanyag van, melyek segítik egyensúlyban tartani a szervezet folyadékháztartását, emellett a veséknek és a húgyutaknak is nagyon jót tesz.

Az Epsom-só vagy keserűsó kiegyensúlyozó hatással van a szervezetünkre, segíti a felesleges folyadék és a méreganyagok távozását, emellett azokra is jótékony hatással lehet, akiknek izomláza vagy izomfájdalma van. A legegyszerűbb Epsom-sós fürdőhöz keverjünk egy kád meleg vízhez két csészényi sót, alaposan keverjük el, majd 15 percen keresztül áztassuk magunkat. Utána alaposan öblítsük le a bőrt! Az Epsom-sós fürdőt kombinálhatjuk aromaterápiával is: a geránium, a ciprus vagy a boróka illóolaja is segíthet a felesleges folyadék eltávolításában.

Érdemes több olyan ételt fogyasztani, melyeknek vízhajtó tulajdonságai is vannak.
Ezek közé tartozik például
a spárga,
a hagyma,
az uborka,
az ananász,
a vízitorma vagy
a görögdinnye.

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Dubaj - látkép
  2018-06-20 16:59:22, szerda
 
  Dubaj a világ egyik legdinamikusabban fejlődő városa, mely erőforrásai jelentős részét arra fordítja, hogy mindig újabb és újabb szenzációkkal kápráztassa el a turistákat. Folyamatosan készülnek el a látványos és izgalmas projektek, így akkor is rengeteg dolog vár, ha néhány éve már megfordultál itt.

A város élen jár a világon is egyedülálló méretű vállalkozások megvalósításában, melyek végtelen szórakozást kínálnak az adrenalinlöketre, tengerparti lazításra, alkudozós bevásárlásra vagy éppen parádés előadásokra szomjazó közönségnek. Dubaj vadonatúj látnivalóit megismerve garantáltan élményekkel telve térsz majd haza.

La Mer és a Laguna Waterpark
La Mer meseszép, homokos tengerpartján nemcsak jól felszerelt strand, pálmafák és hűsítő habok várnak. Az eklektikus éttermekkel, boltokkal, kávézókkal zsúfolt parton folyamatosan nyílnak új helyek. Az igazi szenzáció azonban 2018-ban a Laguna Waterpark.







 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A török nők burkája
  2018-06-18 17:01:00, hétfő
 
  A burka megszüntetésének zseniális módja Törökországban

A burka eredete:
A burka iszlám női ruha, amely eltakarja a nő arcát és testét. Viselésének eredete Asztarté istennő kultuszából ered, aki a szerelem, termékenység és szexualitás istennője volt az ókori Mezopotámiában.

A testi szerelem istennőjének tiszteletére, kivétel nélkül minden nő, évente egyszer
köteles volt az istennő temploma körüli szent erdőben prostituálni.
A felsőbb társadalmi rétegekhez tartozó nők, ahhoz, hogy ezt az isteni parancsot teljesíthessék anélkül, hogy személyük kitudódna, hosszú fátylat hordtak.

E történelmi okokból kifolyólag Musztafa Kemal Atatürk, a modern Törökország megalapítója (1923-1938) a mélyreható forradalmi, politikai, gazdasági és kulturális reformok bevezetésével az országban, egyúttal a burka viselését is meg akarta szüntetni.

Hogy befogja kora fundamentalistáinak száját, ezzel a törvénnyel vetett véget a burka viselésnek:

?Azonnali hatállyal minden török nőnek joga van kívánsága szerint öltözködni, ellenben minden prostituált köteles burkát viselni.?

Másnap Törökországban senki sem viselt burkát.

Ez a törvény ma is életben van.

Musztafa Kemal Atatürk egy nagyon bölcs török ember volt!

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A levelenduláról, hány fajta kapható hazánkban
  2018-06-14 18:59:17, csütörtök
 
  Kertvarázs Magazin: Hány fajta levendula kapható hazánkban és melyek ezek?
Carla:

Magyarországon talán a legelterjedtebb fajta a Lavandula Angustifolia (francia, vagy közönséges levendula). A tihanyi öreg levendulás töveit Franciaországból rendelték, innen az ,,francia" elnevezés. Illóolaj tartalma jóval kevesebb, mint hibrid rokonának, viszont gyógyhatásának és minőségének köszönhetően sokkal értékesebb. Illata nőies, parfümös, így sok kozmetikum összetevőjeként is használják. A növények mérete a törpe fajtáktól az 1 m magas, gömbölyű bokrokig terjedhet és fehér, rózsaszín és akár sötétlila színben is kaphatók.

A másik nagyon népszerű fajta a hibrid, Lavandula Intermedia (angol levendula). Több, de kevésbé értékes az illóolaja, viszont markáns illata szintén nagyon kedvelt. Legismertebb hazai lelőhelye a pannonhalmi bencés apátság 18. században létrehozott ültetvénye, ahol a mai napig nagy üstökben párolják a levendula illóolajat.

Mindkét fajta jól bírja a téli hideget és az extrém meleget is, talán ezért is honosodtak meg hazánkban.

Üzletekben, kertészetekben kapható a Lavandula Stoechas (spanyol levendula), amit bóbitás virágjával nagyon különleges látvány, viszont a hideg időjárást már rosszul tűri, ezért csak nagyon fagyvédett helyre javaslom az ültetését. Nehezebben viseli a szárazságot is és jóval érzékenyebb másik két társánál.

Kertvarázs Magazin: Hogyan kell szaporítani a levendulát dugványozással és hogyan magvetéssel?
Carla:

A Lavandula Angustifolia és a Stoechas magról és dugványozással is szaporítható.

A magokat ősszel kell elvetni, ,,hó alá", hogy a téli fagyok után, tavasszal meginduljon a csírázás. Amikor már egy kicsit megerősödtek a tövek, érdemes szétültetni őket, hogy jobban tudjanak fejlődni. Amennyiben lekéstük az őszi vetést, úgy márciusban, 5-10 napra hűtőszekrénybe téve, ,,be tudjuk csapni" a magokat és kiültetve van esélyük, hogy kicsírázzanak.

Mindegyik fajta szaporítható dugványozással is.
A friss, kissé fás ágakat úgy kell leszakítani a növényről, hogy egy kis ,,talpa" legyen. Ha gyökereztető hormonba mártva ültetjük, biztosabban megerednek.
Jó meleg, napsütéses helyet keressük neki és ügyeljünk rá, hogy a föld nedves legyen, de ne álljon vízben a növény.

A legbiztosabb módszer, ha megbízható termelőtől, szabadban nevelt palántákat szerzünk be és azokat ültetjük ki a kertünkbe.





 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Néhány szó - definiciója
  2018-06-12 11:03:40, kedd
 
  Subject: Definiciók


FRANC - A franc a szifilisz régi neve, eredeti jelentése francia, a "francia betegség"-böl ered, ugyanis sok helyre a franciák hozták be. Érdekességképpen viszont a franciák "olasz betegség"-nek nevezték, mert hozzájuk meg az olaszoktól került. Németül is die Franzosen

NYAVALYA ? tágabb értelemben mindenféle bajt, nyomorúságot, szükséget, betegséget (terhes nyavalya, tüzes nyavalya, ragadós nyavalya, rothasztó nyavalya) jelöl. Szűkebb jelentése = nyavalyatörés, epilepszia. a kórság, nehézség fogalmával azonosult, ill. ahhoz társult: nyavalyakórság, nehéznyavalya, nehézségös nyavalya, csúnya nyavalya, rossznyavalya, nyavalyarontás, nem Isten nyavalyája. A mai népi gyógyászatban nyavalyatörés, görcs, ?szívgörcs?, tetanuszos merevgörcs közel azonos fogalmak. Hazánkban szent László király sírjához zarándokoltak az epilepsziások, helyenként szent Vitus az epilepsziások pártfogója. A nyavalya néphit szerinti oka rontás, megszállás, ördög vagy bűbájos ?csigázza?, ijedtség, lábnyomát sírba lökték. A nyavalyával kapcsolatos szitkok (pl. nyavalya törjön ki, a nehézségös nyavalya törje ki, nyavalyakórság üsse el stb.) és egyes gyógymódok (névváltoztatás, a rohamot kapott gyomrát megfogják, hogy a nyavalya ne tudja fölhúzni) eredetileg megszemélyesített betegségokozóra utalnak.

FRÁSZ - különböző eredetű csecsemő- és gyermekkori (ritkán felnőttkori, rángó) görcsös állapotok: epilepsziák, eklampszia , néha szélgörcs elnevezése. A betegségnév és a vele kapcsolatos szitkok és szólások (a frász törje ki; a frász fogja meg; beállt a frász; járta a frász stb.) országszerte ismertek. Maga a szó valószínűleg igen kései (19. sz.) német átvétel. Az átvett névvel valamilyen más, korábban is ismert betegséget illettek (kórság) A hazai németségnek, valamint az osztrákoknak és németeknek a frásszal kapcsolatos hagyományai sokkal gazdagabbak, de a magyarokétól sokban eltérnek. Ablakot borítanak a beteg csecsemő bölcsőjére (Szeged vidéke, Balatonszemes), a beteget jegykendővel, kifordított köténnyel takarják le (Békés m.), jegygyűrűt nyomnak homlokára, pálinkában csikólépet adnak be, ráolvasnak Előfordult, hogy a beteg csecsemőt frászkarikán bújtatták át.

FRÁSZKARIKA ? a frász nevű gyermekbetegség gyógyítására szolgáló eszköz neve. Mo.-on szórványos emlékei ismertek. Ezek szerint sült tésztából készült kerek perec, amelyen átbújtatták a beteg gyermeket. A tésztához kilenc egymás utáni napon kilenc házból kellett a lisztet kérni. Az átbújtatás mintegy szimbolikusan ábrázolni akarta a betegségtől való megszabadulást, az újjászületést. Az analógiás gyógymódok közé tartozik Ez az eszköz egész Európában jól ismert. Már a 12. sz.-tól vannak adatok az ún. görcs-(oldó)-gyűrűkről Angliából . Az Egy frászkarikát! kifejezésünk indulatos elutasítást jelez, mintha csak azt mondanánk fenét, dehogyis!.

FENE - a népi gyógyászat betegségelnevezése. Elvileg finnugor eredetű szó jelentése tisztázatlan. Mivel kezdettől gyakran szerepel a farkas jelzőjeként (?... egy nagy fene sárkány? Tel. C., ?a fene farkasnak szájától? Winkl. C.) vagy el kell fogadnunk a Nyelvtörténeti Szótár ?ferus, efferus? jelentését, vagy föltételezni, hogy később a jelzett szó elkopott mellőle. Ennek ellentmond a szó korai, önálló használata és az összetételek (rákfene, bőrfene) második tagjaként szereplése. Megszemélyesített betegségokozó voltára ma már csak szólásokból, szitkokból következtethetünk (?Vigyen el a fene? ? ?egye meg a fene?). A fene tisztázatlan, valószínűleg nem egységes, bőrelváltozással is járó betegség. Több fajtája ismeretes: hidegfene (a csontban van), melegfene (a végtagokat bántja), a rákfene (az ember arcát), van még lépfene (sertésbetegség). Egy 1798-ból származó feljegyzés szerint (Pápai-Páriz) a fene ?kemény dagadás, de fájdalma igen nagy?, mások nyílt sebnek írják le. A leírások szerint a furunkulusok egyik fajtáját jelölték ezzel a névvel ? erre utalnak azok az adatok, amelyek a pokolvarral, pokolszökéssel azonosítják. Ezt a fekélyes, gennyes sebet különféle füvek főzetével, levével (cickafark, hunyor-fű, torma, hagymáz-fű, vénusz-köldöke fű) kenegették. Fenye, pene néven és feneseb, fene pokolvar összetételben is ismert, a mai orvosi nyelvben is megtalálható a lépfene (anthrax) betegségnévben. A ráksebet, rákfenét helyenként farkasalmalevél főzetével gyógyítják, ezenkívül még nyers húst, kocsikenőcsöt, pipamocskot, fehér kutyaürüléket is használnak. Ha tehát valakinek azt kívánjuk, hogy a fene egye meg, akkor ez voltaképp egyenértékű azzal, mintha a ?verjen ki a ragya!? szitkozódást alkalmaztuk volna.

GUTA - a népi gyógyászat betegségelnevezése. Egyéb szóhasználata: gut, gút, gutta, gutaszele, gutaütés, gutasimítás, Szépasszony szele, vörös guta stb. A 16. sz. eleji gyöngyösi latin?magyar szójegyzék (?gwtta wtes?) értelmezi első ízben s mindmáig helyesen apoplexiának (agyvérzés), ezt egy 1546-ből származó leírás is megerősíti (?az gwtta meg ewte, mistan nem zolhat, az yob kezewel és labawal semmyt nem byr ...?). A szó eredete (latin: gutta) kérdéses. megszemélyesített betegségokozók közé tartozik, erre szólások és átkozódások vallanak: ?Hogy a guta üssön meg?. ?A gutaszele üsse el!? ?Rossz szel ütte.? Az utóbbiak a szél kórokozó szerepére is utalnak, talán összefüggésben azzal a hiedelemmel, hogy a forgószélben boszorkányok vagy szépasszonyok vannak, s akit a szél megcsap, szélütött lesz. A szélütés után azonnal eret vágtak régen a betegen, mert azt is feltételezték, hogy ilyenkor túl sok (vagy túl sűrű) a beteg vére. Isten büntetésének is tartják. Körös vidéki hit szerint táncoló boszorkányok verejtéke áztatta helyre ülve lehet gutaütést (bénulást) kapni. Kenéssel, piócával, érvágással, köpölyözéssel, növényi orvosságokkal gyógyították. Az utóbbiak között szép számmal vannak erős illatú (viola, zsálya, menta, kakukkfű, levendula, méhfű, majoránna), izgató ízű (tormát, mustármagot rág a beteg) vagy hatású (csalánnal csapkodják) növények. Föltehet, hogy az ?összehúzta magát, mint falu végin a guta? tréfás szólás és változatai eredetmagyarázó monda (rátótiáda) töredéke. Betegségelnevezésként ma már ritkábban, de szólás formában gyakran használatos

HÖRPENCS - azaz nyelv szélén keletkezett pattanás "akkor gyün elő, és annak a nyelvén, aki kineveti a fingot." Egyéb elnevezései: zsebre, zsebra, zsébre; fing, ebfing, fingkő, finghólyag, pinke, pintyő, zabola, zabla, abla, éposz, falat, papfalat. Az első négy variáns inkább a Duna?Tisza közén, a Nagykunságban, Csongrád megyében ismert; míg a Dunántúlon, Felvidéken és Erdélyben inkább a többi.

NYILAMLÁS - vagy nyilalás igen kellemetlen szúró fájdalom, amit a régi időkben sokfelé ráimádkozással gyógyítottak. "Minálunk úgy vót, hogy égy acskóba meleg sót töttünk, olyant, amilyent a bőrünk tűrt. No, ezt rátöttük oda, amink nyilamlott. Másutt, hallottam hírit, ecettel dörzsölgették."

ROSSEB - összetett szó, a ?rossz seb?-ből származik. Szinte minden szótár, lexikon a szifilisszel és a vérbajjal azonosítja ezt a kifejezést. Később származott a betegség nevéből a szitokszó, akárcsak a fene vagy a frász és a nyavalya esetében. A rosseb egyébként azért ?rossz? A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára szerint, mert a betegség, amelyet jelölt gyógyíthatatlan volt a szó kialakulásakor. A rosseb összetett szó utótagja pedig a kórral járó gennyes, rákos fekélyekre utalt.
Sent from my iPhone

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Szereted a pps-eket? Itt lehet találni
  2018-05-28 17:59:13, hétfő
 
  http://www.ppsmania.fr/categories/

Sok témában, országokról, stb.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Miért egészséges a baromfihús?
  2018-05-09 14:30:44, szerda
 
  A magyar szakemberek 2010-ben kezdeményezték, hogy nemzetközi szinten május 10-én ünnepeljük a Baromfi Világnapot. Hazánkban előszőr 2013-ban tartották meg ezt a napot, így idén ötödik alkalommal ünnepelhetnek május 10-én határainkon belül a szakmabeliek. A Földművelésügyi Minisztérium, az AMC és a BTT baromfikampánya a jeles nap alkalmából április 25. és május 13. között az egészséges baromfihúsok fogyasztásának előnyeiről és a sokak által ,,tökéletes táplálék"-ként emlegetett tojásról szól.

MIÉRT EGÉSZSÉGES A BAROMFIHÚS?
A naponta fogyasztott táplálékok felét az állati eredetű élelmiszerek alkotják. Bennük találhatók meg azok a fehérjék, melyek az emberi szervezet számára az úgynevezett nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavakat jelentős mértékben tartalmazzák. Ezeket a szervezet más úton nem képes előállítani, tehát azzal és annyival tud gazdálkodni, ami a táplálékból rendelkezésre áll. A baromfihúsok az összes esszenciális aminosav gazdag forrásai.

CSIRKEHÚS
A csirkehús gyári és otthoni feldolgozása egyaránt könnyű, húsa táplálkozási szempontból értékes és könnyen emészthető, izomrostjai puhák, kötőszövetei zsírban szegények, fehérjetartalma magas és teljes értékű, zsírtartalmának eloszlása kedvező, (a nagy vágóállatok zsírja átszövi az izomzatot, a baromfié a bőr alatt helyezkedik el és így könnyen eltávolítható, ráadásul a benne található kis mennyiségű zsír is ,,jó" zsír, mert telítetlen, ami véd a szívbetegségek ellen, ezen tulajdonsága miatt javasolják az orvosok és a táplálkozási tanácsadók).

Energiatartalma 100 grammonként mindössze 113 kcal, (összehasonlítva: pl. a közepesen kövér sertéshúsban 306 kcal van). A csirke kiváló forrása a B vitaminoknak, a B3-vitamin tartalma segíti az anyagcserét. A B6-vitamin fontos az immunrendszer és a vércukorszint karbantartásában, a B7-vitamin elősegíti a sejtek növekedését és a B12-vitamin részt vesz az idegsejtek és a vörösvérsejtek karbantartásában.

A csirkehús vasat is tartalmaz, amely az oxigén elszállításában hasznos a sejtek számára. A cink elősegíti a DNS-szintézist és olajozza az immunrendszer működését. Előnyös tulajdonságainak köszönhetően a csirkehús szinte mindenkinek az étrendjében szerepelhet.


KERESÉS Keress receptre vagy hozzávalóra
EZÉRT EGYÜNK MINÉL TÖBB TOJÁST ÉS BAROMFIHÚST!
default user iconSzponzorált tartalomPROMÓCIÓ 0
A magyar szakemberek 2010-ben kezdeményezték, hogy nemzetközi szinten május 10-én ünnepeljük a Baromfi Világnapot. Hazánkban előszőr 2013-ban tartották meg ezt a napot, így idén ötödik alkalommal ünnepelhetnek május 10-én határainkon belül a szakmabeliek. A Földművelésügyi Minisztérium, az AMC és a BTT baromfikampánya a jeles nap alkalmából április 25. és május 13. között az egészséges baromfihúsok fogyasztásának előnyeiről és a sokak által ,,tökéletes táplálék"-ként emlegetett tojásról szól.
MIÉRT EGÉSZSÉGES A BAROMFIHÚS?
A naponta fogyasztott táplálékok felét az állati eredetű élelmiszerek alkotják. Bennük találhatók meg azok a fehérjék, melyek az emberi szervezet számára az úgynevezett nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavakat jelentős mértékben tartalmazzák. Ezeket a szervezet más úton nem képes előállítani, tehát azzal és annyival tud gazdálkodni, ami a táplálékból rendelkezésre áll. A baromfihúsok az összes esszenciális aminosav gazdag forrásai.

CSIRKEHÚS
A csirkehús gyári és otthoni feldolgozása egyaránt könnyű, húsa táplálkozási szempontból értékes és könnyen emészthető, izomrostjai puhák, kötőszövetei zsírban szegények, fehérjetartalma magas és teljes értékű, zsírtartalmának eloszlása kedvező, (a nagy vágóállatok zsírja átszövi az izomzatot, a baromfié a bőr alatt helyezkedik el és így könnyen eltávolítható, ráadásul a benne található kis mennyiségű zsír is ,,jó" zsír, mert telítetlen, ami véd a szívbetegségek ellen, ezen tulajdonsága miatt javasolják az orvosok és a táplálkozási tanácsadók).


Spenótos-fetás töltött csirkemell >>>
Energiatartalma 100 grammonként mindössze 113 kcal, (összehasonlítva: pl. a közepesen kövér sertéshúsban 306 kcal van). A csirke kiváló forrása a B vitaminoknak, a B3-vitamin tartalma segíti az anyagcserét. A B6-vitamin fontos az immunrendszer és a vércukorszint karbantartásában, a B7-vitamin elősegíti a sejtek növekedését és a B12-vitamin részt vesz az idegsejtek és a vörösvérsejtek karbantartásában.

A csirkehús vasat is tartalmaz, amely az oxigén elszállításában hasznos a sejtek számára. A cink elősegíti a DNS-szintézist és olajozza az immunrendszer működését. Előnyös tulajdonságainak köszönhetően a csirkehús szinte mindenkinek az étrendjében szerepelhet.

PULYKAHÚS
A pulykahús fogyasztás terén Európában látványos fejlődésnek lehettünk szemtanúi. A magyarországi pulykahúsfogyasztás Európa és a világ élvonalában van, a Baromfi Termék Tanács becslései szerint hazánkban a fejenkénti átlagos fogyasztás 5-5,5 kilogramm évente. A pulykahús fogyasztása szintén része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, mert: miközben értékes fehérjében és vitaminokban gazdag a csirkehúsnál is zsírszegényebb, ezért kiemelten javasolt a kimélő diétához. Bőr nélkül így az energiaszegény diétán élők bátran fogyaszthatják, valamennyi ételféleség elkészíthető belőle, amit jellemzően vörös húsokból készítenénk el. Az összes húsfélét tekintve a pulykahúsnak jelentős a szív- és érvédő hatású többszörösen telítetlen zsírsavtartalma is.

Tekintettel arra, hogy a pulykamell zsírtartalma a legalacsonyabb, miközben arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza, a hazai pulykahúsnak nagyobb szerepet kellene kapnia a fiatalok étkeztetésében is.

LIBAHÚS
A liba húsa ízletes, mája kiváló csemege és értékes exportcikk. A libahús magas zsírtartalmánál fogva energiában a baromfitermékek között a legmagasabb. Koleszterin tartalma a csirke és pulykahúsnál alacsonyabb.

KACSA
Kacsahúst nagyobb mennyiségben csak néhány országban fogyasztanak. Élenjárók főleg az ázsiai országok, kiemelkedően Kína, ahol a világ kacsaállományának 60-65 %-át tartják. Itt a hústermelésen kívül tojástermelésre is hasznosítják a kacsát. Európában ez nem szokás, szinte kizárólag húsra hasznosítják. Franciaországban a hús mellett a kacsamáj fogyasztás ölt nagyobb méreteket. Megemlíthető még, mint jelentős kacsahús-fogyasztó, néhány észak-európai állam, továbbá Németország, Anglia és Olaszország.





 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Baromfi Világnap
  2018-05-09 14:23:15, szerda
 
  Baromfi Világnap

Országhatárainkon belül egyre többen fogyasztanak baromfihúst, ezért kiemelt cél, hogy a tavaszi időszakban is a friss, jó minőségű baromfihús népszerűsége növekedjen a fogyasztók körében.

Az Agrármarketing Centrum és partnerei azt szeretnék elérni, hogy minél többen megismerjék azokat a recepteket és különböző elkészítési lehetőségeket, amelyekkel a baromfihúsból és a tyúktojásból változatos, ízletes és egészséges ételek kerülhetnek az asztalra. Kitűzött cél továbbá, hogy a fogyasztók tudatosan válasszák a baromfi termékeket, ismerjék a különféle szárnyasfajtákat, azok tápanyag és vitamintartalmát, egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Fontos tudnunk, hogy mikor milyen húst szükséges, vagy ajánlott fogyasztanunk, életkortól, egészségi állapottól függően, illetve azokat hogyan és milyen módon érdemes elkészítenünk.

A Baromfi Világnapot május 10-én tartják.

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Érdekesség a paradicsom tartósításáról
  2018-05-03 16:10:44, csütörtök
 
  Egy burundi származású férfinak köszönhetően már akár 6 hónapig is tarolhatjuk a paradicsomokat, anélkül, hogy azok megromolnának.

Vital Nduwimana megelégelte, hogy a paradicsomait nem tudja elég hatékonyan tartósítani, így ha nem sikerült időben eladnia a piros színű, finom terményeit, akkor azok megromlottak és ki kellett dobnia.

“Sosem tudtam eladni az összes paradicsomot, amit leszedtem, hiszen a nagyrésze mindig 4-5 nap múlva megromlott, amit már nem árulhattam. 2015-ben megpróbáltam valami megoldás után nézni" - mondta a burundi gazda, aki szinte minden módszert kipróbált, vízben és homokban is tárolta a paradicsomokat, de nem segített semmi sem.

Egy nap azonban észrevette, hogy a banánfák árnyékában, a kidobott hamuban pihenő paradicsomai nem romlottak meg, így kísérletezésbe kezdett. A tartósítás kulcsa hamarosan a hamu lett, így a férfi fahamuval, ami a tűzhelyből került ki, megtöltött ládákban kezdte tárolni a paradicsomokat, és úgy is vitte a piacra.



A módszer bevált, így már akár 5-6 hónapig is jól elvannak a paradicsomok, amiket így már nem kell kidobnia, hiszen nem romlanak meg. Érdemes lennek itthon is kipróbálni a módszert.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoporthoz
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 256 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 469 db bejegyzés
e év: 3566 db bejegyzés
Összes: 58611 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 583
  • e Hét: 583
  • e Hónap: 50008
  • e Év: 530296
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.