Regisztráció  Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 56 
Fánk, tepsiben sütve - Brokk Oli javaslata
  2017-01-13 12:20:24, péntek
 
  Itt a farsangi időszak vége, a fánksütés ideje. A hagyományos szalagos fánk mellett ezt a tepsiben sült változatot is kipróbálhatjuk.

Hozzávalók

A tésztához
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
2,8-3 dl tej
7 dkg cukor
5 dkg vaj
½ kávéskanál só
2 tojássárgája

A töltelékhez
sárgabaracklekvár

A tetejére
porcukor

Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel tésztát dagasztunk. Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük, kicsit átgyúrjuk, majd újra kelesztjük.
Ezután lisztezett munkafelületre borítjuk, 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk és nagyobb méretű, kerek kiszúróval fánkokat szaggatunk belőle.
A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és konyharuhával letakarva 20-25 percig pihentetjük.
A sütőt 190 fokra melegítjük. A tésztakorongok közepébe egy kisebb méretű pohár talpának segítségével mélyedést nyomunk, és az így kialakított lyukakba egy-egy teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk.
Sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a fánkok teteje szépen meg nem pirul.

A sütőből kivéve öt percre befedjük őket egy konyharuhával, majd porcukorral meghintve tálaljuk.




 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Süssünk valamit
  2016-12-29 12:39:53, csütörtök
 
  Extra gyors sajtos rúd recept
Kategória:
Nassok, sós finomságok

Hozzávalók:
50 dk liszt
25 dk margarin
20 dk reszelt sajt
2 tk só
2 dl tej
1 db tojás
szezám mag v. füstölt sajt

Elkészítés:
50 dkg lisztet morzsolj össze 25 dkg margarinnal, adj hozzá 20 dkg reszelt trappista sajtot, 2 tk sót és 2 dl tejet. Gyúrd össze, nyújtható állagú tésztát kapsz (amennyiben túl ragacsos, akkor kis lisztet adj hozzá). Lisztezett deszkára borítsd, és kb. fél cm-es vastagságúra nyújtsd. 1 tojást verj fel, majd kend meg vele a tésztát. Ezután szórd meg szezámmaggal (vagy akár füstölt sajttal, stb.). Derelye- vagy pizzavágóval kb. 1 cm x 8 cm-es csíkokra vágd. Sütőpapírral bélelt tepsibe tedd (ne túl közel egymáshoz, mert megnőnek), előmelegített sütőben addig süsd, amíg aranybarna nem lesz a teteje (kb. 15 perc, 180 fok, légkeverés).

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Virágos ruhában
  2016-12-06 14:24:22, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Borsós raguleves csurgatott tésztával
  2016-08-11 13:09:44, csütörtök
 
  Borsós raguleves-csurgatott tésztával. recept Kedvelt receptek
Fogás: leves, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 45 perc, Nehézségi szint: közepes

Hozzávalók 4 főre
» 20 dkg tisztított zöldborsó
» 10 dkg sárgarépa
» 1 szál póréhagyma
» 30 dkg sertéscomb
» 3 evőkanál olaj
» 1 dkg liszt
» 1 mokkáskanál fűszerpaprika
» 1 evőkanál vágott petrezselyem
» A levesbetéthez:
» 1 tojás
» 4 dkg liszt

Elkészítés:


A borsót kifejtjük, megmossuk. A répát meghámozzuk, megmossuk, felszeleteljük. A pórét megmossuk, karikákra vágjuk. A húst megmossuk, leszárítjuk, és apró kockákra vágjuk.

Felforrósítjuk az olajat, és fehéredésig pirítjuk rajta a húst. Akkor sózzuk, és kevés víz hozzáadásával, lefedve, lassan pároljuk.

Amikor már majdnem puha a hús, megszórjuk a liszttel, elkeverjük, kicsit pirítjuk, majd a fűszerpaprikát is belekeverjük, és kb. 1 l vizet öntünk hozzá. Felforraljuk.

Amikor forr, beletesszük a répát, majd 10 perc múlva a borsót és a pórét is. Sózzuk, borsozzuk, és a petrezselymet is beleszórjuk. Puhára főzzük.

A tésztához a tojást kikeverjük a liszttel, sóval és annyi vízzel, hogy csurgatható legyen. Amikor már a hús és a zöldségek is puhák, a tésztát belecsurgatjuk a levesbe. Kíméletesen összeforraljuk (kb. 2 perc) és tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Zöldborsó főzelék
  2016-05-29 14:17:08, vasárnap
 
  Zöldborsófőzelék

Hozzávalók 4 személyre:

70 dkg zöldborsó
1,5 l víz
1 dl tej
1 hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
3 evőkanál liszt
2 dl étolaj
2 kávéskanál pirospaprika
3 csipet só
Elkészítés ideje:

Előkészítés: 10 perc, főzési idő: 25 perc

Elkészítés:

A borsót a sóval és az apróra vágott fokhagymával tedd fel főni. Annyi vizet adj hozzá, amennyi épp ellepi. Közepes lángon forrald fel, majd alacsonyon főzd további 20 percig, míg a borsó puha nem lesz. Közben készítsd el a rántást, először pirítsd meg hozzá egy evőkanálnyi olajon a felkockázott hagymát. Ha a színe már üvegesből barnássá vált, add hozzá a lisztet és a pirospaprikát, és öntsd fel a maradék olajjal. Dolgozd csomómentesre, aztán csorgasd a főzelékhez. Kevergesd tovább lassú tűzön, míg be nem sűrűsödik, közben adagold hozzá a tejet és az apróra vágott petrezselymet, és főzd még két percig.

Feltétnek használd fel az előző napi húsmaradékot, pörköltet, vagy süss hozzá tükörtojást. Csíkokra szelt sült baconnel is isteni.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Gyümölcstorta
  2016-05-11 13:53:31, szerda
 
  Gyümölcstorta

Gyümölcstorta

Klasszikus piskóta alap pudinggal és gyümölccsel kombinálva olyan alkalmakra, amikor tényleg valami finomat ennénk!

Nehézségi fok: közepes

Időszükséglet: 60 perc

A recept hozzávalói (8 adag):

2 db tojás
100 + 40 g eritritol
0,7 dl olaj
5,7 dl tej
150 g zéró-6-lisztkeverék
1 evőkanál kakaópor
1 zacskó sütőpor
fél zacskó vaníliás és fél zacskó karamellás pudingpor
1 zacskó zselatin
150 g friss áfonya
A recept elkészítése:

A tortalaphoz az egész tojásokat elkeverjük a 100 g eritritollal
Hozzáadjuk az olajat és a tejet, elkeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet is.
A massza 2/3-át sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk, majd a maradék tésztához hozzáadjuk a kakaóport és ezt a masszát is a tepsibe öntjük.
180 fokon előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük.
Ha kihűlt ketté vágjuk.
Miközben sül a piskóta, a 40 g eritritollal és az 5 dl tejjel megfőzzük a kétféle pudingot.
Ezt is kihűtjük, majd megkenjük a lapokat, a tetejére szórjuk a megmosott áfonyát.
Elkészítjük a zselatint és a torta tetejére csurgatjuk, majd betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.





 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Szójaszószos lazac - receptje
  2016-05-11 13:26:37, szerda
 
  Szójaszószos lazac

Szójáslazac

A lazac az egyik legkönnyebben és sokoldalúbban felhasználható halfajta. Nagyon egészséges és szinte szálkamentes, elkészítése rendkívül változatos lehet, hiszen a lazacot párolhatjuk, süthetjük, gőzölhetjük, és főzhetjük is.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 45 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

800 g lazac filé
1 dl szójaszósz
20 ml fokhagymás chilis olaj
snidling
100 g barna rizs
só, bors
A recept elkészítése:

A halat megmossuk, majd kockákra vágjuk. Egy tálba tesszük és a szójaszósszal és a snidlinggel együtt fél órát pácoljuk.
Közben a barna rizst megfőzzük, sóval, borssal ízesítjük.
Az olajat megmelegítjük egy serpenyőben, majd a lazackockákat kihalásszuk a pácból, beletesszük a serpenyőbe és pár perc alatt, egyszer megfordítva készre pároljuk.




 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Egy rózsaszál
  2016-05-07 13:34:32, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Süssünk diétás hókiflit
  2015-12-13 11:59:42, vasárnap
 
  Hókifli

Az édes aprósütemények egyik koronázatlan királynője, hiszen számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik: könnyű elkészíteni, sokáig eláll, jól be lehet osztani és végül, de nem utolsó sorban: mindenki szereti.
Nehézségi fok: könnyű
Időszükséglet: 45 perc

A recept hozzávalói (44 darab):
* 200 g margarin
* 200 g zéró-6-lisztkeverék
* 50 g finomliszt
* 2 tojássárgája
* 125 g eritritol
* 125 g őrölt mandula/dió
* 1 kávéskanál sütőpor
* 1 vanília
* porcukor helyettesítő

A recept elkészítése:

A hideg margarint összemorzsoljuk a sütőporral és az őrölt dióval, vagy mandulával elkevert kétféle liszttel, hozzáadjuk az eritritolt a vanília rúd kikapart belsejét és a két tojássárgáját.
Gyorsan, 1 perc alatt egynemű tésztává gyúrjuk, ettől lesz a tésztánk jó omlós.
A hűtőben pihentetjük 30 percet, majd kb. 1,5 cm átmérőjű hengereket formázunk belőle. 5 cm hosszú csíkokra vágjuk, a végeit elvékonyítjuk, és befelé hajlítjuk, hogy kifli formájúak legyenek.
Előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük.
Ha kész még melegen a porcukor helyettesítőbe forgatjuk, majd ha kihűlt megismételjük a cukrozást.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Ajánlat hétvégére: Székelykáposzta
  2015-12-02 14:40:53, szerda
 
 



Az étel keletkezésébe több korabeli elbeszélés enged bepillantást. Az egyik közkedvelt történet szerint Székely József főlevéltáros - Petőfivel az oldalán - kissé kései órában érkezett meg a törzshelyének számító Komló-kertbe, ahol már nem nagyon tudtak mit enni adni a megéhezett hivatalnoknak. Mikor a kocsmáros elsorolta, hogy miből maradt, Székely a savanyúkáposzta-főzeléket és a pörköltet összeöntette, és azt kérte - kínjában - kései ebédre.

Más feltételezések szerint az egész székelygulyás-história nem is a Komló-kertben, hanem néhány házzal arrébb, egy másik étteremben született. Igaz, az elkövető személye ebben a történetben is Székely József, Petőfi barátja, de a színhely ezúttal az Arany Sas fogadó. Míg az első történetben a véletlen és a véges konyhai készletek játszottak közre az étel születésénél, addig az Arany Sasban zajló cselekmények hátterében Székely korszakalkotó ötlete állt, amivel felkereste az étterem tulajdonosát, s rávette, hogy elkészítse számára a megálmodott ételt. Bárhogy is történt, a ,,kényszerházasság" vagy a hirtelen jött laikus ötlet sikeresnek bizonyult, annyira, hogy később már Petőfi - a maga által székelygulyásnak keresztelt ételt - sokszor rendelte. Talán épp Petőfi lelkes közbenjárásának köszönhető, hogy a gulyással elegyített savanyúkáposzta-főzelék szépen lassan meghonosodott a környékbeli éttermekben, s előbb-utóbb a háziasszo­nyok konyháiban és a szakácskönyvekben is megjelent.

Magyaros alapot készítünk, vagyis a hagymát az olajon megpároljuk, félrehúzzuk és rászórjuk a pirospaprikát. Hozzáadjuk a feldarabolt húst, sózzuk, és majdnem készre főzzük. Ekkor adjuk hozzá a savanyú káposztát, fűszerezzük csomborral, felöntjük vízzel és az egészet puhára pároljuk. Lisztes habarás helyett csak a tejföllel és kenyérrel tálaljuk

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 56 
2017.03 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 571 db bejegyzés
e év: 1767 db bejegyzés
Összes: 49281 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 271
  • e Hét: 8032
  • e Hónap: 73235
  • e Év: 185646
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.