Regisztráció  Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/66 oldal   Bejegyzések száma: 657 
Tabletták helyett
  2017-05-27 11:00:17, szombat
 
  Felejtsük el a tablettákat!

Réges-régen az orvosi ellátás és a gyógyszeres kezelés hiányában a szegény emberek úgy védekeztek a betegségek ellen, hogy szinte nem is tudtak róla.

Az alábbiakban ismerjünk meg néhány természetes, gyógyító hatású növényt, melyet eleink feltételek nélkül használtak egészségük megőrzésére, vagy eseteleges betegségek idején. A szegény ember patikája ma is használatos ? mert a természet ontja magából ezeket a ?csodaszereket?.

Mák: a csontritkulás ellensége

A mák azért szerepel az első helyen, hogy ne kerülje el a közép vagy idősebb korúak figyelmét, hiszen, ki ne szeretné a fiatalos erőnlétét könnyen fenntartani, és az életét meghosszabbítani. Szerencsére a mák fontos helyet foglal el a magyar étkezési kultúránkban, jóllehet kevesen ismerik annak áldásos gyógyhatását.

A mák gazdagon tartalmaz (csontépítő), magnéziumot, (OMEGA4) növényi zsírsavat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni. Elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. Telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintjét, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására.

Használati és tárolási javaslat: A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, Mézzel vagy édeskével ízesítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd hűtőben tároljuk. Az első hónapokban naponta minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a betegség súlyosságától függően) kétnaponként. Tekintsük olyan ?gyógyszernek?, amelyet egy életen át szedni lehet


Burgonya: az emésztés elősegítője

Gyógyító hatása miatt a burgonya megérdemli a második helyet, már azért is, mert táplálékunk sorrendjében is a második helyen áll. Ráadásul nem hizlal, legalább is, ha nem zsírban sütjük. Fontos tudni, hogy a zsírban sült krumplit nehezen tudja megemészteni a szervezet, ezért káros a szervezetre. Ezzel szemben (testépítéshez elengedhetetlen) az összes növényi fehérjét tartalmazza, sőt káliumot, kalciumot, foszfort és vasat. Az édes burgonya gyógyító hatása ismert a cukorbetegek számára is, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így nem dobja meg a cukrot. A gyakori burgonyafogyasztás egyensúlyban tartja a szerveket, például csökken a gyomor és a bélpanasz. Leghatásosabb, ha sós lében (népi nyelven sóban főtt krumpli), vagy héjában főzve fogyasszuk. Valamikor a szegény emberek a burgonya levéből készítették az előételt, a levest. Használjuk ki a burgonyában rejlő, egészségünkre hasznos lehetőségeket, hogy kevesebb gyógyszert kelljen fogyasztanunk.


Cékla: élettani fontosságú

A cékla rákmegelőző hatású, beírta magát a csodaszerek osztályába. Ferenczi Sándor 1970-ben Heidelbergben megjelent könyvében ad számot 18 év tapasztalatáról, a nyers céklalé daganatellenes hatásáról. Munkatársa Paul Seeger megállapította, hogy a cékla hatékony a rákos daganatok ellen. Az eddigi tumorgátló gyógyszerekkel szemben nem sejtosztódást gátló méreg, hanem élettani hatóanyag: a ráksejtek csökkent oxidációját növeli oly módon, hogy a tönkrement légzőpermentét pótolja, és így a rák tulajdonképpeni okát szünteti meg. A cékla hatóanyaga a sejtlégzés aktívatora. ?Ebben kiváló eszközt találunk ? írja Seeger ? a daganatsejt sejtlélegzésének befolyásolására és normalizálására.?

A hagymán kívül a céklának van a legnagyobb a szilícium (nyomelem) tartalma. A szilícium révén a szervezet védekezőképessége nagymértékben fokozható. Nyers céklalé hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), plazmasejtek és faló-sejtek felszaporodnak, és az elhalt, kóros sejtek száma is növekszik. A cékla számos más ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz: káliumot, foszfort, ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, céziumot. B1-, B2-C- és P-vitamin is található benne. A vérképzést segíti és vérzéscsillapító. Ezeken kívül a cékla javítja az idegműködést és az emésztést is.

Bab: a veseműködés segítője

A bab fontosságáról se feledkezzünk meg! Szerencsés, aki szereti a babot, mert a gyógyító hatása sokrétű. Serkenti a sejtek fehérje anyagcseréjét, regenerálódnak a sejtek, sőt szabályozza az anyagcserét. Elősegíti a víz kiürülését, segíti a máj, vese működését (ezért van nagy szerepe a betegségek megelőzésében). És ez még nem minden; segíti a vérkeringést, ez által segíti a szív működését is. A Kidney bab, például nem csak külsőre hasonlít a vesére, de segíti a vese működését.

Lencse: aminosavak a szervezetnek

Nem gyakran fogyasztott étel a lencse, pedig kevés ilyen tápláló és jól emészthető zöldségünk van, mint a lencse. 25-28% igen magas a fehérjetartalma, és tartalmazza valamennyi, a szervezetünk számára fontos aminosavat, a nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Mindemellett nem allergén, viszont jól emészthető, kevésbé, vagy egyáltalán nem puffasztó, mint a bab. Tartalmaz még vitaminokat és az anyagcseréhez fontos nyomelemeket. A cukorbetegeknél sem okoz gondot, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. A gyomrot és beleket megterhelő ebéd után, ha a következő napi ebéd a lencse, megkönnyebbül a bélrendszer.

Vöröshagyma, fokhagyma: immunrendszer-erősítők

A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését. Annak ellenére, hogy könnyeket csal a szemünkbe, tisztítja a szemet! A vörös- és a fokhagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és salak anyagokat a sejtekből, egyben ellenállóvá teszi, és erősíti az immunrendszert.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
A szalonna
  2017-05-20 14:09:49, szombat
 
  EZ TÖRTÉNIK A SZERVEZETEDDEL, AMIKOR SZALONNÁT ESZEL. NE HOGY LEESS A SZÉKEDRŐL!
Amikor nagyon hideg idő várható, az orvosok azt tanácsolják, hogy fordítsuk figyelmünket olyan állati eredetű élelmiszerekre, melyek segítenek a betegségek és a fertőzések megelőzésében. Az egyik ilyen termék a nyers szalonna.
A szalonna előnyei




A szalonna nagy mennyiségben tartalmaz A, D, E vitamint és karotint. Ez a bőr alatti zsírréteg az immunrendszert támogatja és megnöveli a szervezet ellenálló képességét, főleg hideg időkben.
Sok legenda kering a szalonna káros hatásairól, amivel sokszor megijesztik azokat az embereket, akik szeretik ezt az ételt. Ma teljes mélységében megvizsgáljuk ezt a témakört és megcáfoljuk a mítoszok többségét.
1. A szalonna elhízáshoz és túlsúlyhoz vezet




Ez nem teljesen igaz: a szalonna, ahogy más termékek is, csak nagy mennyiségben károsak az emberi szervezetre. Azoknak az egészséges embereknek, akik nem szenvednek gyomor- és bélrendszeri, máj- és hasnyálmirigy betegségben, a szalonna csak előnyös lehet. Egy egészséges szervezetnek 10-30 gramm nyers szalonna a napi adagja.
2. A szalonna nehéz ételnek számít




Ez is csak egy mítosz: a szalonna nem befolyásolja egy egészséges ember emésztését. A bőr alatti zsírréteg rendkívül hasznos a szervezetnek, hisz ez már testhőmérsékletű hőnél is megolvad. Érdemes megjegyezni, hogy ez a termék ellenjavasolt olyan embereknél, akik epebetegségben szenvednek.
3. Szalonna csak zsírból áll




Ki mondta, hogy ez rossz? A bőr alatti zsírréteg ? egyedi szerkezetű, arachidonsavban gazdag. Ez a zsírsav nagyon fontos a szervezetünknek, hisz nélküle nincs immunreakció és ez a zsírsav fontos a koleszterin anyagcserében.
4. A szalonna nagy mennyiségű koleszterint tartalmaz




Mint minden állati eredetű termék, a szalonna is tartalmaz koleszterint. Csak ez nem akkora mennyiségű, mint amire mi általában gondolni szoktunk. 100 gramm nyers szalonnában 70-100 milligramm koleszterin található. Összehasonlításképpen 100 gramm marhavese 1126 milligramm koleszterint tartalmaz.
Nem érdemes aggódni azon, hogy olyan ételt fogyasztottál, ami nagy mennyiségű koleszterint tartalmazott. Az orvosok már régen igazolták, hogy a véredben és a szövetekben lévő koleszterin mennyisége nem attól függ, hogy ezekből az ételekből te mennyit fogyasztottál.
Sokkal fontosabb a koleszterin anyagcsere. A szervezetnek a hasznos tápanyagokból a maximumot kell kapni és azt a lehető legjobban feldolgoznia. Ebben segítenek a szalonnában lévő zsírsavak, linolénsavak és arachidonsavak.
5. Szalonna kenyérrel ? nagyon egészségtelen!
Mint minden állati eredetű termék, a szalonna is tartalmaz koleszterint. Csak ez nem akkora mennyiségű, mint amire mi általában gondolni szoktunk. 100 gramm nyers szalonnában 70-100 milligramm koleszterin található. Összehasonlításképpen 100 gramm marhavese 1126 milligramm koleszterint tartalmaz.
Nem érdemes aggódni azon, hogy olyan ételt fogyasztottál, ami nagy mennyiségű koleszterint tartalmazott. Az orvosok már régen igazolták, hogy a véredben és a szövetekben lévő koleszterin mennyisége nem attól függ, hogy ezekből az ételekből te mennyit fogyasztottál.
Sokkal fontosabb a koleszterin anyagcsere. A szervezetnek a hasznos tápanyagokból a maximumot kell kapni és azt a lehető legjobban feldolgoznia. Ebben segítenek a szalonnában lévő zsírsavak, linolénsavak és arachidonsavak.
5. Szalonna kenyérrel ? nagyon egészségtelen!
Mint minden állati eredetű termék, a szalonna is tartalmaz koleszterint. Csak ez nem akkora mennyiségű, mint amire mi általában gondolni szoktunk. 100 gramm nyers szalonnában 70-100 milligramm koleszterin található. Összehasonlításképpen 100 gramm marhavese 1126 milligramm koleszterint tartalmaz.
Nem érdemes aggódni azon, hogy olyan ételt fogyasztottál, ami nagy mennyiségű koleszterint tartalmazott. Az orvosok már régen igazolták, hogy a véredben és a szövetekben lévő koleszterin mennyisége nem attól függ, hogy ezekből az ételekből te mennyit fogyasztottál.
Sokkal fontosabb a koleszterin anyagcsere. A szervezetnek a hasznos tápanyagokból a maximumot kell kapni és azt a lehető legjobban feldolgoznia. Ebben segítenek a szalonnában lévő zsírsavak, linolénsavak és arachidonsavak.
5. Szalonna kenyérrel ? nagyon egészségtelen!




Meglepő, de ez sem igaz. A szervezetünkre ez a párosítás nagyon jó hatású: mind a két elemet szervezetünk könnyedén feldolgozza, de csak akkor, ha egészségesek vagyunk.
Akik fogyni szeretnének, a szalonna szintén segít, hisz ez nagyon jó energiaforrás. Szalonna és a zöldségek a legjobb választás a fogyókúrához
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A kaporról
  2017-05-16 16:24:16, kedd
 
 



Kapor

A kapor itthon is jól ismert fűszernövény, kevesen tudják viszont, hogy a népi gyógyászat fontos gyógynövénye is. Eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, ahol még a mai napig vadon is megterem.

A nyers kapor tele van antioxidánsokkal, rengeteg C-vitamin van benne. Tartalmaz még A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot. Jelentős antimikrobás hatása van és erősíti az immunrendszert.

Baktériumellenes hatása ugyanis vetekedik a fokhagymáéval.

A konyhában, mint fűszernövényt igencsak sokféle étel ízesítésére használható.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A pittypang - tudod-e?
  2017-05-07 14:20:21, vasárnap
 
 



Ez a növény százszor hatékonyabb a kemoterápiánál-állítja a filantropikum.


Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Nem gondoltuk volna, hogy ez az egyszerű növényke milyen hatóanyagokkal rendelkezik. Nem a virágban van a csodaszer, hanem a föld alatt, a gyökérben rejtőzik.

loading...

A pitypang gyökeréből készített tea 48 órán belül képes elpusztítani a daganatos sejteket, anélkül, hogy az egészséges sejtekben kárt okozna. Erre a kemoterápia már nem képes. A gyökerek begyűjtésekor meg kell bizonyosodnunk afelől, hogy ne egy forgalmas út mentén induljunk a keresésnek, a legjobb az, ha mindentől eldugott, tiszta környezetben ássuk ki a földből a növény gyökereit.



Vízhajtó is, így természetes módon segít a máj és az epe méregtelenítésében. Hatásos az allergia kezelésében, és csökkenti a rossz koleszterinszintet is. Gazdag C- és B6 vitaminokban, de rengeteg A- és K-vitamin van benne, ásványi anyagokat is tartalmaz, ilyen a vas, magnézium, káliumot, vagy folsav.

A tudósok a Windsori Egyetemen jöttek rá, hogy a pitypang gyökérben olyan hatóanyagok vannak, amelyek képesek megölni a rákos sejteket.


A 72 éves John di Calor-t is rákkal kezelték, három éven keresztül kapta a kemoterápiát, de nem segített rajta a terápia. Az orvosok végül azt tanácsolták, hogy igya a pitypang gyökeréből készülő teát, hiszen már nem volt semmi más ötletük. Négy hónap elteltével a daganatos betegség elkezdett visszahúzódni John szervezetében.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.netceleb.eu/hirlevel/

 
 
0 komment , kategória:  Család  
A bölcsesség
  2017-05-04 16:29:41, csütörtök
 
  Sokan úgy tartják, hogy a bölcsesség leginkább az idős és tapasztalt emberek kiváltsága.
És ez így is van. Hiszen ők azok az emberek, akik a legnagyobb élettapasztalattal rendelkeznek, ők tudják, hogy milyen esetben, helyzetben mi a legjobb, amit tehetünk.




Alább egy rövid interjút olvashatunk egy 101 éves nénivel, aki megosztott pár fontos élettapasztalatot, amelyből mindannyian tanulhatunk.

- Milyen tanácsot adna ma egy 20 éves fiatalnak?

- Soha ne adja fel, még akkor sem, ha számos akadályba ütközik, ami biztosan be is fog következni. De ezt leküzdve, mindent el lehet érni.

- Mi volt a legfontosabb lecke, amit megtanult életében?

- Azt, hogy legyünk őszinték. Nagyon ritkán hazudtam. Ha őszintén beszélsz az emberekkel, akkor ők is őszinték lesznek hozzád. A hazugság fenntartása sok energiát igényel.

- Mi kell ahhoz, hogy az ember 100 évig éljen?

- Beszélj kevesebbet, és hallgass többet. Mindig figyelj oda a tanácsokra, amit mondanak, mert sokat tanulhatsz belőlük.

- Mi lenne az az egy élmény, amelyet mindenképp ajánlana az embereknek, hogy próbáljanak ki életük során?

- Hogy lássanak és ismerjenek minél többet meg ebből a csodálatos világból, ami körülvesz bennünket. Utazzanak, amikor csal lehetőségük van.

- Ön szerint mi az élet legnagyobb titka?

- Sosem szabad panaszkodni. Élni kell. Sírjunk, nevessük, szeressünk, csalódjunk. Az élet mindenképp csodálatos, ezért minden reggel örülni és szeretni kell.

Forrás: Filantropikum.hu

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Mag őrület
  2017-05-03 15:53:51, szerda
 
  Mag őrület - 7 féle mag, amit sűrűbben kellene fogyasztanod


Napról napra egyre többet hallunk a diófélék és a magvak jelentőségéről, rengeteg tanulmány bizonyítja az egészségre gyakorolt hatásukat.

Ezek a kis magok tele vannak antioxidánsokkal, fehérjével, rosttal, egészséges zsírokkal és ásványi anyagokkal és roppant egyszerű a fogyasztásuk is. Most bemutatunk pár tápanyagdús magot, amit érdemes beépíteni a mindennapi táplálkozásunkba.

Kendermag

Mag-kendermag
A kendermag rostban és fehérjében gazdag, tartalmaz Omega-3 és 6 zsírsavakat, valamint más elengedhetetlen ásványi anyagokat. Joggal mondhatjuk rá, hogy ez egy szuperétel, ami jó hatással van az egészségünkre, és több krónikus betegséget is megelőzhetünk a fogyasztásával, mint például a rák vagy a szívbetegségek.

Köménymag

Mag-köménymag
A köménymagot főleg fűszerként használjuk, viszont emellett igen egészséges is. Az emésztési problémáktól kezdve a megfázáson és az influenzán át, csillapítja a köhögést, méregteleníti a testet és segíti a tápanyagok felszívódását. A köménymagnak többek között nagyszerű gyulladáscsökkentő, stimuláló, görcsoldó hatása is van, emellett nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokat is. Tehetjük az ételeinkbe egészben, de őrölve is felhasználhatjuk.

Napraforgómag

Mag-szotyi
A napraforgómagnak is van rákmegelőző hatása és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Kiváló E-vitamin-, réz-, folsav-, szelénforrás. Sok benne a jó zsír, antioxidáns, E-vitamin is. A napraforgómag nyugtató hatással van az agyra, energikussá teszi a szervezetet, és javítja a látást is. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet is.

Chia mag

Mag-chia
Ez a csodálatos mag tartalmaz Omega-3 zsírsavat, kalciumot, fehérjét és antioxidánsokat, gazdag A-, E-, C-, J-, B1- és B2-vitaminban, emellett nagy mértékben található benne oldható rost is. A chia mag több vasat tartalmaz, mint a spenót, több kalciumot, mint a tej, több káliumot, mint a banán, és több omega-3 zsírsavat, mint a tengeri halak. A chia mag nagyon jó méregtelenítő, szabályozza a vércukor- és a koleszterinszintet, védi az érrendszert, óvja a szívet, rosttartalma révén javítja az emésztést, megszünteti a székrekedést. Antioxidánsainak köszönhetően a chia mag lassítja az öregedést.

Szezámmag

Mag-szezámmag
A szezámmag tele van fehérjével, cinkkel, vassal, magnéziummal, kalciummal és vitaminokkal. Szabályozza a vérnyomást, megelőzi a cukorbetegséget, a májbetegségeket és az emésztési problémákat, egészséges lesz tőle a bőr, csökkenti a koleszterinszintet, védi a szívet, stresszoldó, ráadásul rákmegelőző hatása is van.

Tökmag

Mag-tökmag
Sokan tesznek tökmagot a salátába, ami nagyon is jó ötlet, mivel tele van hasznos tápanyaggal. Cinkben, mangánban, foszforban, Omega-3 zsírsavakban és fehérjében gazdag. Emellett magas az antioxidáns tartalma is, ami köztudottan segíti az immunrendszer működését.

Lenmag

Mag-lenmag
A legjobb magféle, amit a zabpehelyhedhez vagy a turmixodba tehetsz. A lenmag antioxidánsokban gazdag, amelyek rákmegelőző hatással bírnak. Magas a rosttartalma is, így csökkenti a cukorbetegség és a szívproblémák kialakulását. Emellett vitaminokban (A, B, C, D és E) és ásványi anyagokban (kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, mangán, réz, fluor, jód, króm) rendkívül is gazdag. A lenmag egy igazi szuperélelmiszer. Frissen őrölt vagy összetört formában javasolt fogyasztani, mert így tudja a szervezet csak megemészteni őket.

Forrás: Natural News


 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az élesztőről
  2017-05-03 13:31:59, szerda
 
  Gyermekkoromban édesanyám kenyérsütésnél mindig letört nekem egy kis darabot és én jóízűen elfogyasztottam!

Most 70 évesen kell megtudnom miért ?!
Az élesztő gyógyhatása

Az orvosoknak gyakrabban kéne friss élesztőt felírniuk pácienseiknek, mert hatásosabb orvosság, mint a drága gyógyszerek. A kozmetikában már régóta használják az élesztőt pattanások, mitesszerek ellen, és sokféle krémbe ugyancsak belekeverik, mert bőrregeneráló hatása óriási.

Az élesztő jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára, mivel serkenti a hasnyálmirigy működését is.
Az élesztő néhány áldásos hatás

- rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterin szintet,
- jótékony hatására visszafejlődik a köszvény,
- enyhítheti a neuritiszes, vagyis az ideggyulladással járó fájdalmakat,
- szabályozza az emésztést, segítség székrekedésben és gyomorégés ellen, - csökkenti a stressz hatást,
- serkenti a hasnyálmirigy működését,

- támogatja a vörösvértestek képződését

- erősíti a csontokat és a szervezet betegségek elleni ellenálló képességét,
- csonttöréseknél gyorsítja a gyógyulást
- megszüntetheti az ekcémás panasz
- ha folyadékban, gyümölcslevekben vagy vízben elkeverve vesszük be az élesztőt étkezés előtt, a folyadék csillapítja az étvágyunkat, így számos kalóriától szabadulhatunk meg,
- egy-két evőkanálnyi élesztős folyadék lenyelése, néhány perc alatt eltűnteti fáradtságunkat, visszatér az energiánk, az erőnk, és ez a jó hatás néhány óráig is eltarthat,
- az élesztőben lévő vitaminok segítenek a kimerült májnak, hogy az ételek zsírtartalmát megfelelően tudják oxidálni,
- fogyasztása megszépíti a bőrünket és a Ahhoz azonban, hogy ezek a pozitív tulajdonságok érvényesüljenek, csak a kockaélesztő használata megfelelő! A szárított, porított változat nem alkalmas ilyen célokra

Az élesztő magában is fogyasztható!
Az élesztő nyersen a B-vitamin, és az alkáli elemek, főleg a nátrium és a kálium gazdag forrása. Ezek értékes ellenszerei a gyomrot, májat és beleket károsító savaknak. Az élesztő enyhén lúgos kémhatása révén nyugtatólag hat a gyulladt szövetekre és felszívja, közömbösíti a savakat, enyhíti a belek irritációját, helyre állítja a normális bélműködést. Az élesztő elősegíti a normális szénhidrogén-emésztést, és megakadályozza a tökéletlenül oxidált zsírsavak felgyülemlését.
Ezek a zsírsavak, mint például a piruvinsav, a tejsav és az ecetsav, igen romboló hatásúak a szövetekre. Az egyik legnagyszerűbb ellenszerünk a mérgező epe ellen is. A fekély gyógyítására is igen hasznos. Vérző gyomorfekélyes betegeknél, az élesztő tejben vagy vízben oldva áldásos lehet

Stresszesebb napokon, ha fáradtak, kimerültek, vagy levertek vagyunk, próbáljuk ki, hogy csak egy késhegynyit eszünk belőle naponta és a változást szinte azonnal tapasztalni fogjuk. Csak üres gyomorra lehet fogyasztani! Lassan együk, hagyjuk, hogy szétolvadjon a szánkban, vagy vízzel, vagy tejjel, vagy gyümölcslével keverjük, de mással sose. A legjobb kora reggel enni, egy órával a reggeli előtt, vagy lefekvés előtt. Terápiaként használva az egyik legértékesebb ételeknek az egyike

Mivel az élesztő foszfort is tartalmaz, fogyasztása esetén étrendünket érdemes kalciummal kiegészíteni. Bár a foszfor a kalciummal együttesen hat, mégis előfordulhat, hogy elvon a szervezetből kalciumot, ezért a csontritkulásban szenvedőknek érdemes növelniük kalciumbevitelüket Mi is az élesztő?

Vitaminokban gazdag - nyersen! Az élesztő nem más, mint egy egysejtű, mikroszkopikus, élő gombafajták egy csoportja és szaporítással készítik.

Az élesztő egysejtű, mikroszkopikus, élő gombák tömege, amelyeknek hatására a cukor alkohollá és széndioxiddá alakul, vagyis alkoholos erjedés következik be. A keletkező széndioxid lazítja, felfújja a tésztát, a kenyeret és a különféle süteményeket.

A sütés-főzés elpusztítja az élesztő vitamintartalmának egy részét.
Már a vitaminok felfedezése előtt is tudtak az élesztő gyógyító hatásáról, főleg emésztési zavarok, székrekedés és gyomorégés ellen

A friss élesztőnek kockaformája van, ez az élesztő legismertebb fajtája. A jó minőségű élesztőt világos bézs színéről, szürkés árnyalatáról ismerhetjük fel.

Íze enyhén savanykás, illata jellegzetes, enyhén fermentált. Anyagát tekintve egynemű, rugalmas és kagylósan törhető.

Az élesztőnek előkelő helyet kell elfog­lalnia a gyógyító étrendben.
Terápiaként használva pedig egyike a legértékesebb ételeknek.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az almáról
  2017-05-02 11:52:53, kedd
 
  Napi egy alma, az orvost távol tartja

- biztosítja az élethez szükséges tápanyagokat, több mint 20-féle ásványi anyag található benne.
Rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre:
● rendezi az emésztés
● csökkenti a vér koleszterinszintjét,
● magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segít,
● serkenti a vérkeringést,
● méregteleníti és tisztítja a testet, tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést, ellenszere a reumának, a köszvénynek,
● lúgosítja is a szervezetet,
● csökkenti a hányingert, csillapítja a hányást, tengeri betegséget.
● biztosítja az ízületek kenőanyagának, a synoviának a termelődését, így azok könnyebben mozognak.


És íme egy finom, almás édesség receptje:

Teljeskiőrlésű almás-mákos koszorú


Hozzávalók:
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg zabpehely
egy csipet só
4 ek nyírfacukor
4 ek olaj
1 alma finomra reszelve
5 ek darált mák
1 kk szódabikarbóna
1 kk sütőpor
fél dl tejszín
kb. 2 dl víz
Összekeverjük a lisztet, a sót, a cukrot, a mákot, a szódabikarbónát és a sütőport.
Hozzáadjuk az olajat, az almát és a tejszínt.
Összekeverjük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy egy sűrű piskóta állagú tésztát kapjunk.
A sütőformát kiolajozzuk, beleöntjük a tésztát, és 220 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Ha letelt, 200 fokra vesszük a sütőt, és még 25-30 percig sütjük.
Végezzünk tűpróbát!




 
 
0 komment , kategória:  Család  
Szervezetünk és a magnézium
  2017-04-28 16:05:23, péntek
 
  Szervezetünk és a magnézium, (Mg).

A magnézium (Mg), a második legfontosabb ásványi elem szervezetünkben, 25-30 gr(!)-nyi mennyiségben. Leginkább a szívizomban (25-30%), a májunkban, és a többi izmainkban található. Több száz enzim alkotórésze! Felszívódását, a B-vitaminok támogatják!!! Az "iparilag fejlett" országokban, a lakosság kb. fele szenved magnéziumhiányban.

Hiánya ingerlékenységet, idegességet, izomremegést, izomgörcsöt, szédülést illetve depressziót okozhat. Mg-hiányban zavart szenved a cukor és a fehérje anyagcseréje. A magnézium-szegény étrend szívizom elhalást (infarktust is) okozhat!

A magnézium-bő étrend, a fentiek normalizálásán kívül, lassítja az öregedést, csökkenti a magas vérnyomást, megelőzheti az ér-elzáródást, illetve egyértelműen növeli a szervezet védekező erejét! A szellemi teljesítőképességet is fokozza.

Magnézium-bő táplálékaink: elsősorban a kenyér. (Paleós táplálkozásúak figyelem!!!) Étkezési búzában, (100gr/490mg), búzacsírában, kukorica-lisztben, hántolatlan rizsben, barna rozs-lisztben, mindenféle olajos magvakban, és hüvelyesekben. (Figyelem' A szója NEM emberi táplálék!!! Lásd, hirtelen halál a sportpályákon!!!)

Ha minden "kötél" szakad, az ún. Magne-B6 is hatásos.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Gyógyító ételek
  2017-04-27 13:13:45, csütörtök
 
 




Gyógyító ételek !

A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a kertjéből gyógyult,de a városiak is használták ezeket a gyógymódokat. Fő táplálékuk volt telente; bab, krumpli, káposztafélék, savanyítva is ? Szabolcsban a bab mellé is savanyú káposzta került tészta helyet, mert ez ingyen volt, és sűrítette a levest. ? savanyú káposzta jelentette a savanyúságot (salátát), persze nem tudták, a vastagbél normális működését támogatták ezzel. A háziasszonyok bőven használtak piros paprikát. Ezzel pótolták a C-vitamint.
Immunerősítőnek ott volt a tök, a sütőtök a tökmag (A prosztata legjobb védelmezője). Az asztalra mindig került kukorica, diós, mákos metélt. Reggelire mangalica szalonnát ettek, melyről ma már ismert, hogy tápláló, és tisztítja a vért. A szegény embernek nem telt cukros ételekre, a gyerekeket sem tömték édességgel. Így, ha a fertőző betegségeket nem kapták el gyerekként, magas kort értek meg dédapáink. Kár, hgy elfelejtettük étkezési szokásaikat.
Az állatokat nem tanítják, melyik növény mérgező a testükre, mégis minden állat tudja, mi nem jó neki, és azt nem eszi meg. Azt sem mondja meg nekik senki, melyek azok a füvek, amivel gyógyítani tudják a szervezetüket, vagy karban tartja a bélműködésüket, mégis megtalálják. (Elgondolkodtató, hogy a bent tartott kutyákat mért érik el azok a betegségek, mint az embereket?) Mi emberek is tudhatnánk, hogyan kerüljük el a betegséget, mégis kevesen foglalkozunk ezzel.

MÁKKAL CSONTRITKULÁS ELLEN:
A mákkerült ide elsőnek, hogy a közép vagy idősebb korúak észrevegyék ezt a csdanövényt, hiszen, ki ne akarná a fiatalos mozgását könnyen megőrizni, és az életét kitolni. A mák Közép-ázsiából származik, de manapság inkább Európában eszik. Szerencsére a mák központi helyet foglal el a magyar étkezési szokásokban, jóllehet kevesen tudnak annak gyógyhatásáról.
Tele van (csontépítő), magnéziummal, (OMEGA4) növényi zsírsavval, aminosavakkal, enzimekkel: plusz foszfort, kalciumot, káliumot és vasat is találunk benne. Kevesen tudják, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; fékezi a csontok leépülését, és elkezdi újra építeni a ritkult csontszöveteket. A magas vérnyomást leviszi. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását. Sajnos a betegség gyors futó, a gyógyulás távfutó
. Az egszséged védelmében, az ehhez kapcsolódó leírás: MIT JELENT AZ AMINÓSAV ÉS AZ ENZIM HIÁNYA, oldalt is érdemes elolvasni. Klikk a menüben.
Használati és tárolási javaslat: A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, Mézzel vagy édeskével ízesítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a szervezet állapotától függően) kétnaponként.
Így is lehet fogyasztani: Naponta (délelőtt vagy délután) 1- 0,5 deci tejbe (lehet vízben is) egy púpozott evőkanál, méz és édeske nélkül, darált mákot keverek, és megiszom. Egy idő után, amikor már nehezebben ment le, akkor emeltem a tejadagot, illetve vizet tettem hozzá, hogy gyorsabban le tudjam hajtani. 50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni, sem abbahagyni. Tekintsük olyan gyógyszernek, amelyet egy életen át szedni muszáj.
BURGONYA GYÓGYÍTÓ HATÁSA-EMÉSZTÉS SEGÍTŐJE:
Gyógyító hatása miatt a burgonya megérdemli a második helyet, már azért is, mert táplálékunk sorrendjében is a második helyen áll. Ráadásul nem hizlal, legalább is, ha nem zsírban sütjük. Fontos tudni,a zsírban sült krumplit nehezen tudja megemészteni a szervezet, ezért káros a szervezetre. Ezzel szemben (testépítéshez elengedhetetlen) az összes növényi fehérjét tartalmazza. Sőt káliumot, kalciumot, foszfort és vasat. A burgonyát, még a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így nem dobja meg a cukrot. A gyakori burgonyafogyasztás (nem a zsírban sült) egyensúlyban tartja a szerveket, például csökken a gyomor és a bélpanasz. Leghatásosabb, ha sós lében (népi nyelven sóban főtt krumpli), vagy héjában főzve fogyasztjuk. Valamikor a szegény emberek a burgonya levéből készítették az előételt, a levest. Használjuk ki a burgonyában rejlő, egészségünkre hasznos lehetőségeket, hogy kevesebb gyógyszert kelljen fogyasztanunk.
CÉKLA GYÓGYÍTÓ HATÁSA, ÉLETTANI FONTOSSÁGA:
És most következzék a cékla. A cékla Rála Rák megelőző hatású, beírta magát a csodaszerek osztályába. Ferenczi Sándor 1970-ben Heidelbergben megjelent könyvében ad számot 18 év tapasztalatáról, a nyers céklalé daganatellenes hatásáról. Munkatársa Paul Seeger megállapította, hogy a cékla hatékonyan lép fel a rákos daganatok ellen. Az eddigi tumor gátló gyógyszerekkel szemben nem sejtosztódást, gátló méreg, hanem élettani hatóanyag: a ráksejtek csökkent oxidációját növeli oly módon, hogy a tönkrement légzőfermentet pótolja, és így a rák tulajdonképpeni okát szünteti meg. A cékla hatóanyaga a sejtlégzés aktivátora. ?Ebben kiváló eszközt találunk ? írja Seeger ? a daganatsejt sejtlélegzésének befolyásolására és normalizálására.?
A hagymán kívül a céklának van a legnagyobb a szilícium (nyomelem) tartalma. A szilícium révén a szervezet védekezőképessége nagymértékben fokozható. Nyers cékla hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), plazmasejtek és faló-sejtek felszaporodnak, és az elhalt, kóros sejtek száma is növekszik. (A kóros sejtek elhalnak és kiválasztódnak.) A cékla számos más ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz: káliumot, foszfort, ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, céziumot. B1-, B2-C- és P-vitamin is található benne. A vérképzést segíti és vérzéscsillapító. Ezeken kívül a cékla javítja az idegműködést és az emésztést is. Ha a felsoroltaknak, csak a fele részét hasznosítja a szervezet, már érdemes megszívlelni a tanácsot.
BAB GYÓGYÍTÓ HATÁSA:
A bab fontosságáról se feledkezzünk meg! Szerencsés, aki szereti a babot, mert a gyógyító hatása elengedhetetlen: Serkenti a sejtek fehérje anyagcseréjét, regenerálódnak a sejtek, sőt szabályozza az anyagcserét. Elősegíti a víz kiürülését, segíti a máj, vese működését (ezért van nagy szerepe a betegségek megelőzésében). És ez még nem minden; segíti a zavartalan vérkeringést, ez által segíti a szív működését is. A Kidney bab, például nem csak külsőre hasonlít a vesére, de segíti a vese működését. Helyezzük előnybe a fehér babot.
LENCSE GYÓGYÍTÓ HATÁSA:
A nem gyakran fogyasztott, indokolatlanul mellőzött étel a lencse, pedig kevés ilyen könnyen emészthető, mégis tápláló zöldségünk van, mint a lencse. 25-28% igen magas a fehérjetartalma, és tartalmazza valamennyi, a szervezetünk számára fontos, a nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Mindemellett nem allergén, viszont jól emészthető, legkevésbé, vagy egyáltalán nem puffasztó, mint a bab. Tartalmaz még vitaminokat, ásványokat, és az anyagcseréhez fontos nyomelemeket. A cukorbetegeknél sem okoz gondot, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. A gyomrot és beleket megterhelő ebéd után, ha a következő napi ebéd a lencse, megkönnyebbül a bélrendszer.
A VÖRÖSHAGYMA, A FOKHAGYMA TISZTÍTÓ HATÁSA:
A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését. Sőt, annak ellenére, hogy könnyeket csal a szemünkbe, tisztítja a szemet!
A vörös és a fokhagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és salak anyagokat a sejtekből, egyben ellenállóvá teszi, és erősíti az immunrendszert.
SÁRGARÉPA GYÓGYÍTÓ HATÁSA, SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN:
Ma már tudjuk, a sárgarépa fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra, feljavítja a szem vérkeringését és működését. Továbbá csökkenti a koleszterin szintet,savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését
BÚZACSÍRA GYÓGYÍTÓ EREJE:
A búzacsíra jelentős élettani funkciót tölthet be; gyógyító ereje, a magas vitamin és ásványi anyagoknak köszönhetően. A daganatos, a szív, az érrendszeri betegségek megelőzésében játszik nagy szerepet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy károsítja a koleszterin molekulákat, az érfalat rugalmassá teszi. Ezen felül, megkönnyíti az emésztést. A csont védelemben van még nagy szerepe.
PARADICSOM GYÓGYÍTÓ HATÁSA:
A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros. A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal, melyek igazi tápláléka a vérnek és a szívnek. (lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C-vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését.
SZŐLŐ:
A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért. Az is köztudott, a vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó.
TUDTAD? A szőlő magvának többszöröse a gyógyító hatása, mint a szőlőnek.
A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést, az mellett féregölő vértisztító, az emésztő szervek munkáját serkenti..
ZELLER, KELKÁPOSZTA, KÍNAI KELL:
A zeller, a kínai kel és a kelkáposzta kalciumot tartalmaznak, és erősítik a csontokat. Ha nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontok meggyengülnek Az említett növényeknek fogyasztása megerősítik a csontozatot. De nem csak ásványi anyagokat nyerhetünk belőle, hanem fontos vitaminokat is. Tudni kell, hogy a vitaminok, az ásványok katalizátora.
VAGYIS: a vitaminok feladata, hogy a szervezetbe bevitt ásványok beépüljenek a szervezetbe.
SPENÓT:
A spenót (sajnos a gyermekek körében nagyon népszerűtlen), az mellett, hogy K-vitaminban gazdag étkezési zöldségféleség, elősegíti a bélmozgást, és a gyomor működését, és vastagbélre tisztító hatása van. A fekvő betegek számára különösen javasolt a fogyasztása.
A TÁPLÁLKOZÁS TEKINTETÉBEN JÓ TUDNI!
Az enzimek (fermentumok) alapvető szerepet töltenek be a sejtek anyagcsere folyamatában. Az enzimek egyszerű fehérjék, melyek csak aminosavakat tartalmaznak. Az enzimek működéséhez számos vitamin és ásványi anyag jelenléte is elengedhetetlenül szükséges. Az enzimek működése, a szövetek kémiai átalakulásánál, savasodásnál, lelassulnak. Ez lehet tápanyag fogyasztásával járó anyagcserezavar is, és születéssel járó hiba is.
Ha nem is étkezésre használjuk, de érdemes megemlíteni a homoktövist. A homoktövis teanöveli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Sokan használják meghűléses megbetegedések esetén is.
E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre. Továbbá véd a káros UV sugárzástól
Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek, és műtétek után jó immunrendszer erősítő, a nagy C-vitamin tartalma miatt ideális téli gyógyszer.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/66 oldal   Bejegyzések száma: 657 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 551 db bejegyzés
e év: 3011 db bejegyzés
Összes: 50525 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1034
  • e Hét: 1034
  • e Hónap: 67889
  • e Év: 338318
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.