Regisztráció  Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/73 oldal   Bejegyzések száma: 724 
Halálunk előtti nagytakarítás
  2018-01-17 17:42:33, szerda
 
  A Juno.hu oldal híreiből

Itt a legújabb életvezetési-tanácsadó divatőrület, a svéd döstädning, azaz a halálunk előtti nagytakarítás.

A Svédországban régóta élő hagyományból az idei év elejére lett világszenzáció, mostanra a fogalom letarolta a legnagyobb magazinok életmódmellékletét.
Miközben ez egyrészt tünete annak, hogy a fogyasztói kultúránk lassan már saját magát kezdi felzabálni, a haláltakarítás valami fontosra is felhívja a figyelmünket.
Kevés könyvtípusnak volt akkora sikere az elmúlt években, mint a rendteremtésre és életünk leegyszerűsítésére tanácsokat adó életmódkönyveknek. A műfaj legnagyobb sztárja egyértelműen a japán Marie Kondo, aki hihetetlen világsikert ért el azzal, hogy megírta, hogyan dobáljuk ki magunk körül a felesleges tárgyakat. De ugyanehhez a trendhez kapcsolódott az elmúlt években a dán meghittség-elmélet, a hygge importálása is.

Nem nehéz felfedezni a közös logikát ezekben a könyvekben: mind lehetőséget ígérnek arra, hogy a magunk számára állíthassuk elő azt a komfortérzést, amit a minket körülvevő társadalmak egyre kevésbé tudnak biztosítani. Rendben, hogy egyre kaotikusabb a világ, és minden állandóan a szétesés fele mutat, de szűk környezetünkbe még rendet vihetünk, ha követünk pár egyszerű tanácsot.

Sok szempontból ehhez a trendhez kapcsolódik a 2017 végére igazán népszerűvé vált svéd fogalom, a döstädning, azaz a haláltakarítás is.

Bár a beszámolók szerint egy Svédországban viszonylag elterjedt jelenségről van szó, a döstädning mostani felkapottsága kizárólag egyetlen szerzőhöz, Margareta Magnussonhoz köthető. Magnusson festő, saját bevallása szerint valahol 80 és 100 éves kor között van, és miután háromszor is előfordult vele, hogy szeretett hozzátartozói halála után neki kellett elpakolnia a megmaradt tárgyakat, úgy döntött, ír egy könyvet arról, hogy a halálunkra készülve hogyan tehetünk rendet magunk körül.

A halálra készülést itt tágan kell érteni, nem arról van szó, hogy egy végzetes diagnózis kézhez kapása vagy egy súlyos betegség felbukkanása után mi a teendő, hanem hogy öregedésünkkel párhuzamosan mit tehetünk azért, hogy mindent elrendezve hagyjuk hátra ezt a világot.Magnusson könyve 2016-ban jelent meg, tavaly év végére készült el az angol fordítása, idén januárban jött ki az Egyesült Államokban, és az utóbbi hetekben egymást érik a cikkek, melyek az élet szép lezárásának kézikönyveként emlegetik a vékony kötetet. A könyv brit kiadója szerint szó sincs arról, hogy a haláltakarítás Marie Kondo felütése lett volna a hygge elméletével, egyszerűen csak egy idős svéd nő megírta, hogyan lehet a legkisebb zűrzavart hátrahagyva, méltósággal búcsúzni a világtól.

Más a felütés is: míg Kondo elsősorban arra helyezi a hangsúlyt, hogy csak azokat a tárgyainkat tartsuk meg, melyek örömet okoznak a számunkra, Magnusson inkább arra figyelmeztet, hogy vállaljuk felelősséget a tárgyainkért, és ne hagyjunk halálunk után családtagjainkra egy csomó kacatot, amire senkinek nem lesz szüksége.

A hasonló életvezetési és életjavítási könyvekhez hasonlóan Magnusson tanácsai is sokszor meglehetősen banálisnak hatnak. A könyv fő üzenete, hogy ahogy öregszünk. szép lassan kezdjünk el megszabadulni a felesleges tárgyainktól, tegyünk rendet magunk körül, helyre rakva ezzel emlékeinket, és megkönnyítve azok dolgát is, akiknek halálunk után kell majd foglalkoznia ingóságainkkal.

Nem szabad túl sokáig várnunk ezzel a feladattal, Magnusson szerint ideális esetben 65 éves korban elkezdhetjük a tárgyaink számának visszaszorítását, számunkra felesleges dolgainkat innentől kezdve fokozatosan családtagoknak, ismerősöknek és jótékonysági szervezeteknek adományozhatjuk. Szintén egy példa a gyakorlati tanácsokra, hogy előbb a személyes emlékekkel kevésbé átitatott tárgyakat kezdjük el szortírozni, mert ha például a fotók válogatásával kezdjük el a dolgot, fennáll a veszélye, hogy teljesen elveszünk az emlékekben, és semmit nem haladunk előre. Épp ezért jó kezdési hely a konyha, ha pedig a folyamat végén eljutunk majd a fotókig, érdemes könyörtelennek lenni. Ha például nem tudjuk a képen szereplők nevét, akkor valójában nincs is szükségünk arra a fotóra.

A haláltakarítás trendje akkora hullámokat vetett, hogy a Washington Post még a washingtoni svéd nagykövetet is megkérdezte a témáról, és Karin Olofsdotter elmondta, hogy szülei is csináltak ilyet, amikor a nyolcvanas éveikben jártak. Olofsdotter szerint ez a rituálé olyan a svédek számára, mintha a biológia diktálná, de fontos az is, hogy a svéd kultúrában mélyen gyökerezik a gondolat, hogy függetlenül, másoknak terhet nem jelentve érdemes élni az életünket.

A svéd kultúra sem volt védtelen ugyanakkor a tömegfogyasztástól és a felesleges tárgyak felhalmozásától, ami az elmúlt évtizedekben jellemezte a nyugati társadalmakat. Magnusson ki is tért erre a Guardian újságírójával beszélgetve: míg régebben a biztonság szinonimájaként jellemzett Volvo volt az a termék, ami leírta Svédországot, ma a H&M és az Ikea, két olyan cég, melynek termékei jó, ha öt évig kihúzzák. Ez pedig megváltoztatta az emberek hozzáállását a tárgyakhoz.

Magnusson beszél arról is, hogy a haláltakarítás nem feltétlen egy egyszeri cselekedet, inkább egy folyamat, mely során fokozatosan építjük le magunk körül a felesleges tárgyakat, és melynek úgyis csak a halálunkkor lesz vége.

Legalább beszélünk végre a halálról
Magnusson könyve egyfelől jól illeszkedik az elmúlt évek már említett rendteremtési sikerkönyvei közé, de közben van egy másik trend is, amit jókor kapott el, látványos, hogy a halál témája egyre jobban szivárog vissza a nyugati társadalmakba. A napokban épp a Guardian közölt egy nagyobb cikket arról, hogy a halál menő lett: sorra jelennek meg a vállalkozások, ötletek, művészeti projektek, melyek segítenek abban, hogy aki megengedheti magának, egyéni ízlése szerint rendezze el, mi történjen vele halála után.

Van művész, aki gombákkal készül megetetni a testét, lehet ma már halálbábát bérelni, aki átsegít az utolsó napok megpróbáltatásain, létező szolgáltatás az otthoni ravatalozás, sorra alakulnak a halált elfogadó támogatói közösségek, ahol lehet ezekről a kérdésekről egymással beszélgetni. Hasonló megoldásokra korábban is akadtak példák, kultúra- és szokásfüggő, hogy melyik közösségben hogyan búcsúznak a holtaktól, ami itt új, az az egész jelenség látványos piacosodása.

Erre válaszul természetes fanyalgás, hogy ezzel a halál is áruvá válik, de ez eddig sem volt nagyon másképp: a temetkezés régóta óriási üzlet, amit most látni, az inkább a kiegészítő szolgáltatások komoly megerősödése.

Viszont ezeknek a divatirányzatoknak lehet egy pozitív hozadéka is: a XX. század második felére a nyugati társadalmak halálhoz fűződő kapcsolata rettentően dehumanizálódott. Nem beszélünk a halálról, nem szívesen beszélünk a haldoklókkal, amikor csak lehet, inkább elfordítjuk a fejünket. Ez pedig sem a haldoklónak nem könnyíti meg az utolsó időszakát, sem a világban itt maradó családtagoknak, barátoknak nem segít később a gyász feldolgozásában. Többek között ezekről a kérdésekről írt könyvet tavaly Hegedűs Katalin, melyből pont az derült ki, hogy milyen ritka manapság, hogy valakinek jó halál jusson.

Ha ezek a könyvek, ötletek és szolgáltatások legalább annyit el tudnak érni, hogy lesznek, akiknek könnyebb lesz saját közelgő halálukkal szembenézniük, és tudnak majd erről beszélgetni másokkal, az már önmagában komoly változást jelenthet életük utolsó szakaszára.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Részvét - Ottiliától
  2018-01-16 17:31:15, kedd
 
  Fogadjátok még egyszer őszinte részvétünket, nagyon
veletek érzünk.
Kérlek fogadd ezt a képet tőlem párod emlékére.
Kitartás Marikám drága!
Puszilunk mind a hárman sok szeretettel, öleléssel.


 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az infarktus és a melegvíz
  2018-01-16 12:09:16, kedd
 
  Ez a cikk valakinek az életét mentheti meg.
Tudatosítjátok ezt magatokban!!!!!!
Infarktus és a meleg víz ivása
Talán el kellene sajátítanunk a Kínaiak és a Japánok
szokásait. Ezek evés közben forró teát isznak, nem pedig
hideg vizet!!!!!!!!!!!!!!!!!
Az ugyanis világos, hogy kellemesebb hideg italt
fogyasztani evés után, de a hideg ital megszilárdítja
zsírokat az ételben amit éppen elfogyasztottatok.
Ez az emésztési folyamatok lassulását idézi elő.
Abban a pillanatban, amikor a megdermedt zsír reakcióba
lép a gyomorsavakkal, szétesik és felszívódnak a beleken
keresztül, mint ahogy ezt egy egyszerű étel teszi. Ez a
dermedt zsír a belek falán lerakódik és kialakítja a
feltételeket rákra és infarktusra.
Legjobban tesszük, ha forró levest vagy forró vizet
iszunk az étel után.
Az infarktus általános jelei .....
Fontos megjegyzés az infarktusról - tudni kell, hogy nem
minden infarktus jelzi magát a bal karban érzett
fájdalommal.
Tudatosítanunk kell, az állkapocs intenzív fájdalmát.
Az infarktus ideje alatt nem szükséges, hogy először
a mellkasban legyen fájdalom.
A gyomor émelygése és az intenzív izzadás szintén az
infarktus általános megnyilvánulásai közé tartozik!
Az emberek 60%-a, akiket álmukban lepett meg az
infarktus, nem ébred fel!!!!
.Az állkapocs nagy fájdalma a legmélyebb álomból is
felébreszti az embert!!!
Legyünk elővigyázatosak és tudatosítsuk magunkban
ezeket a dolgokat..
Minél többet tudunk , annál nagyobbak az esélyeink a
túlélésre. .
Egy kardiológus azt mondta, hogyha mindenki, aki ezt a
közleményt olvassa, és ezt elküldi további 10 embernek,
akkor több mint valószinű, hogy egy életet megmentett.
Olvassátok el és küldjétek tovább barátaitoknak!!!!
Életet menthettek meg!
Tehát kérlek benneteket, legyetek igazi barátok, és
küldjétek ezt a cikket az összes barátotoknak, akiket
szívből szerettek.

ÉN EZT ÉPPEN MOST TETTEM MEG
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Kínai szem masszázs - Videón
  2018-01-15 17:36:11, hétfő
 
  Kínai szemmasszázs vagy látásjavító szemmasszázs a szem egészségének védelmére, a szem fáradtsága ellen, és számos panasz gyógyszermentes megoldására.

Alapos szemészeti kivizsgálás után rövidtávon (2-3 hét) várható javulás intenzív szemkönnyezés, a szemet érintő allerigás panaszok, látóideg-gyulladás területén, szemfáradtság esetén.

Hosszútávon (2,5 - 3 hónap) pedig megindul a dioptriaértékek csökkenése. Havi fél dioptira csökkenésére lehet számítani.
A kezelés az akupresszálók 85-90%-ánál biztosan hatásos.

Sok-sok további infó itt: www.oriolus-med.hu


A videó: Link

További szemgyakorlatok videón: Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A hosszú élet titka
  2018-01-14 14:26:52, vasárnap
 
  EZT NEM IS OLYAN NEHÉZ BETARTANI!!!A világ legidősebb emberei elmondták, szerintük hogyan kell élni ahhoz, hogy aktív és hosszú legyen az életünk. Okoztak meglepetést is a kisöregek!

És ami igazán elgondolkodtató, hogy mindezt a tapasztalatok mellett a kutatások is alátámasztják!

1. Lazíts egy csésze teával

A tea tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek meggátolni a szívbetegséget, a rákot és a korai öregedést is. Egy izraeli tanulmány kimutatta, hogy akik mérsékelten, de rendszeresen isznak teát, lényegesen tovább élnek, mint azok, akik nem, vagy csak alkalomszerűen isszák.

2. Egyensúlyozás minden reggel

Talán elsőre egy kicsit furcsán hangzik, de ha reggel öltözködés közben az egyik, majd a másik lábadon egyensúlyozol, az erősíti a hát, kismedencei és a gyomor környéki izmokat, mindent, ami támasztja a gerincet.
"Ez az egyszerű napi rutinnak hosszú távú előnyei vannak, segít abban, hogy az öregedés során is aktívak maradjunk" - mondta Tom Salzman gyógytornász.

3. Napi három dió

A dió az egyik legegészségesebb csonthéjas, mert olyan anyagokat tartalmaz, ami segíti a szervezetet a betegségek elleni küzdelemben, és öregedés gátló antioxidánsokat is tartalmaz. Napi három dió elég ahhoz, hogy minden előnyét teljeskörűen kihasználhassa a szervezeted.

4. Kevesebb fényvédő, de ne égj le

Számos, az Egyesült Királyságban végzett kutatás bebizonyította, hogy minden második ember D-vitamin hiánnyal küzd. Ez a tápanyag a fény által, a bőrünkön keresztül jut a szervezetünkbe. Ha nem éri a bőrünket elég fény, az növeli a kockázatát a szívbetegségeknek, a csontritkulásnak és a ráknak.
Ha napi 15-20 percet eltöltünk a napon mindenféle fényvédő nélkül, az csak a D-vitamin szintet növeli, a bőrrák kialakulásának kockázatát nem.

5. Hat barát, akire mindig támaszkodhatsz

Egy friss ausztrál kutatás szerint a szoros barátságok és családi kötelékek segítenek abban, hogy megélje az ember a száz éves kort. A barátok nyújtotta lelki támasz segít kezelni a stresszt, a szeretet érzése serkenti a dopamin és az oxitocin termelést, ami közérzetjavító, serkenti az agy működését, és lassítja az öregedést.
Más kutatások arra is rámutattak, hogy a hat az optimális számú barát.

6. Hagyd abba az evést 80 százaléknál

Japánban az egyik legalacsonyabb az elhízás, és a legmagasabb a 100 éven felüli emberek aránya. Hogy mi a titkuk? Abba hagyják az evést, amikor úgy érzik, hogy kb. 80 százalékban jóllaktak. A felesleges ételt a tányéron hagyja.
Amerikai kutatók is megállapították, hogy az állatok is kétszer olyan hosszú ideig élhetnek, ha csökkentik a táplálékbevitelt.

7. Feküdj le egy órával korábban

Az alváshiány is nagy kockázatot jelent az egészségünkre, depressziót és szívbetegséget eredményezhet.
A Harvard egyik kutatása szerint, legalább hét órát kell aludni éjszaka ahhoz, hogy jól regenerálódjanak a sejtjeink. Aki kialussza magát éjjel, annál csökken a szívroham és az agyvérzés kockázata.

8. Rendszeresen használj fogselymet

Az ínybetegségek a legelterjedtebbek a világon. Mivel nem tűnik olyan nagyon komoly betegségnek, sokan nem fordítanak rá kellő figyelmet. Pedig elősegíti a szívbetegségek kialakulását, a cukorbetegséget és egyes rákos megbetegedéseket is.

9. Legyél a részletek embere

Az egyik legjobb előrejelzője a hosszú élettartamnak, ha lelkiismeretes az ember - állítja dr. Howard Friedman, amerikai pszichológus. Eredményei szerint azok az emberek, akik óvatosak a pénzügyekkel, megfontoltak, figyelnek a részletekre, tovább élnek.
Úgy látja, hogy a lelkiismeretes emberek több szerotonint termelnek az agyukban, ami jó érzést kelt, ezáltal kevesebbet esznek és jobbat is alszanak.

10. Tarts kisállatot

Akiknek van házi kedvencük, azok kevésbé stresszesek, kevésbé depressziósak és tovább élnek a kutatások szerint. A kisállatoknak nyugtató hatása is van, csökkentik a szívroham kockázatát.

11. Ne tedd a gyümölcsöt a hűtőbe

Azt hihetnénk, hogy ha betesszük a hűtőbe a gyümölcsöt, akkor tovább megőrzi frissességét. A vizsgálatok szerint viszont a hűtött gyümölcsben és zöldségekben kevesebb a vitamin és a tápanyag, mint a szobahőmérsékleten tároltakban.
Például, ha a paradicsomot és a paprikát nem a hűtőben, hanem szobahőmérsékleten tárolod, akkor kétszer annyi béta-karotin és akár hússzor több likopin marad bennük. Ez jó hír, mivel ha ebből a két antioxidánsból többet viszel be a szervezetedbe, egészségesebb lesz a szíved, és alacsonyabb lesz a rák kialakulásának kockázata.

12. Segíts másoknak

Mások segítése nem csak jó érzést okoz, de nagy egészségügyi jutalom is jár érte. Egy átfogó amerikai kutatás szerint jelentősen tovább élnek azok, akik rendszeresen segítenek másoknak, vagy önkéntes munkát végeznek. Kevésbé hajlamosak depresszióra, és jobb az általános egészségügyi állapotuk is.

13. Énekelj a zuhany alatt

A Harvard és a Yale egyetemek közös tanulmánya kimutatta, hogy akik rendszeresen énekelnek, jobb egészségügyi állapotban vannak, mint akik rendszeresen vitaminokat szednek. A vizsgálatok szerint a kórusok tagjainak a várható élettartama is magasabb, mivel az éneklés csökkenti a stresszt, egészségesebb lesz a szívük és kevésbé lesznek depressziósak.

14. Ne panaszkodj

Az optimista emberek 12 évvel tovább élnek, mint a pesszimisták az amerikai Mayo Klinika kutatásai szerint. A pesszimisták hajlamosabbak a vírusos megbetegedésekre, és kevésbé valószínű, hogy emlő-, vagy bőrrák üti fel a fejét náluk.

15. Igyál sok almalevet

Az almalé segít megőrizni az agy fiatalságát, és csökken az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye. A kutatók azt találták, hogy aki naponta két pohár almalevet megiszik, nehezebben öregszik az agya.

16. A derekad mérd, ne a súlyodat

A tudósok felfedezték, hogy a derékbőség jobban előrejelzi a szívbetegségeket, mint akár a súly, vagy a BMI testtömegindex. Ennek az az oka, hogy derék tájékon lehet mérni leginkább, hogy a létfontosságú szervekre mennyi zsír rakodott. A férfiaknál 94, a nőknél 80 centi alatti derékbőség az ideális.

19. Nevess naponta legalább 20-szor

A nevetés erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, és serkenti egy olyan hormon termelését, ami a rákos sejtek ellen küzd.
Egy kis érdekesség: míg a felnőttek naponta átlagosan csak 5-15 alkalommal nevetnek egy nap, addig a gyerekek összességében órákat töltenek ezzel, egy nap akár több mint száz alkalommal nevetnek.

20. Szokj le a dohányzásról

Körülbelül 10 évvel rövidíti meg az életet a dohányzás egy átfogó finn tanulmány szerint. Emellett csökkenti az életminőséget is idős korban a dohányzás.

21. Higgy!

Több, mint ezer tanulmányt publikáltak már a hit és a hosszú élet kapcsolatáról. Mindegy, hogy miben hisz az ember, jobban kezeli a stresszt, az érzelmi problémákat, és ez védelmet nyújt a szívnek, a légzőszerveknek, és nehezebben alakulnak ki emésztési problémák. 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az időskori gyengeség
  2018-01-13 16:15:09, szombat
 
  Időskori gyengeségről
akkor beszélünk, amikor valaki a korához képest jóval erőtlenebbnek, gyengébbnek, legyengültebbnek érzi magát. Az öregedés folyamata egy természetes jelenség, de sokat lehet tenni annak érdekében, hogy az idős személyek minél tovább jó kondícióban maradjanak, és korukhoz képest - illetve a meglevő betegségeik mellett - élvezhető és boldog életet legyenek képesek élni. De mégis miért, milyen életfolyamatoknak köszönhetően alakul ki időskori gyengeség? Az csak természetes, hogy egy hetvenesztendős személy már képtelen olyan fizikai aktivitásra, mint egy húszéves fiatal. Mert hiszen a test fokozatosan, de mégiscsak kezd leépülni, egyre kevesebb izomzattal rendelkeznek, az idegrendszer is elfárad, időskorban egyre inkább egyensúlyvesztéssel, mozgáskoordinációs problémákkal és különféle betegségekkel kell megküzdeniük, ami a szervezetük legyengüléséhez vezethet.

Az idősebb korban jelentkező erőtlenséget egyes betegségek felerősíthetik. Ilyenek például a szív- és érrendszeri megbetegedések, az ízületi gyulladások vagy a tüdőbetegségek, amelyek jelentősen korlátozzák a mozgásában hajlott korú személyt. A fizikai inaktivitás miatt pedig egy idő után harmatgyengének és erőtlennek érezheti magát. Ez és még sok más egyéb tényező a lelkiállapotukra is kihat. Hiszen sokan nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy nyugdíjasok lettek, sokan nehezen viselik, hogy nem bírják már úgy a mindennapok teendőit ellátni, és bizony a barátok vagy a szeretett házastárs elvesztése és az idősödéssel járó korlátok miatt lelkileg sem lesznek kiegyensúlyozottak.

Időskorban az alvás is problémákat szülhet, az átvirrasztott éjszakák során pedig sokat tépelődhetnek. Nagy gondot jelenthet az elmúlással, a halállal való szembenézés is, amely mind testileg, mind lelkileg megviselheti az idős személyt, aki emellett szorongóvá és depresszióssá is válhat, amely megint csak nem kedvez a testi és lelki felépülésnek.

Az időskori gyengeség másik oka a nem kielégítő táplálkozás. Ennek oka lehet a pénzügyi nehézség, vagy az, hogy egészségi állapotuk miatt ezek a személyek már nehezen jutnak el a boltba, nem képesek magukról kellőképpen gondoskodni, ebben a korban már a főzés is kihívást jelenthet. A legyengült állapot az immunrendszer legyengüléséből is fakadhat. Ahhoz, hogy a szervezet védőbástyája megerősödjön, vitaminokra és ásványi anyagokra van szükség. Ezt pedig csak kiegyensúlyozott, változatos és egészséges táplálkozással lehet elérni. Az E-vitamin hiánya felel a szervezetben zajló öregedési folyamatokért. Ennek a vitaminnak a pótlása nagyon sokat segíthet az immunrendszer megerősítésében, ezzel együtt az időskori gyengeség leküzdésében. Az E-vitamin természetes forrásai: spenót, brokkoli, búzacsíraolaj, mogyoró, mandula, édes burgonya, napraforgómag, tökmag, pisztácia, szezámmag, spárga, búzakorpa, kagyló.

Az öregkori gyengeséget fokozhatja és ezzel együtt a súlyosabb betegségek kialakulását felgyorsíthatja a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás is.Természetesen az időskori problémára is van megoldás. Egyrészt még akkor is vannak lehetőségek a gyengeség leküzdésére, ha valaki idős és beteg, hiszen az életmódváltást soha nem késő elkezdeni. Másrészt pedig mindenkinek joga van ahhoz, hogy egy ledolgozott életet követően az öreg napjait békében, boldogságban és kiegyensúlyozottan, önmagával harmóniában élve élhesse. Ezért nagyon fontos, hogy mindenki gondoskodjon idősebb szeretteiről, mert mindenkinek jólesik, amikor mindazt a jóságot és szeretetet, amelyet ő adott másnak, azt hajlott korában visszakaphatja valaki mástól.

Hogyan lehet élhetőbbé tenni idős hozzátartozónk életét? Első és legfontosabb lépés, hogy biztosítanunk kell, hogy nincs egyedül ebben a nagyvilágban és Önre mindig számíthat. Tudatosítani kell benne, hogy Ön lesz az, akire bármikor, bármiben számíthat, és bármilyen problémája van, azt ketten együtt, összefogva megoldják. A következő lépés az idős személy életmódjának megtervezése. Nyilván ehhez ismernie kell a betegségeit és a szedett gyógyszereit. A kezelőorvossal konzultálva ez a probléma is könnyedén áthidalható, aki még a helyes, a betegséghez igazított étrend kialakításában is segíthet. Hiszen egyes betegségben vannak tiltott ételek, és ezekkel jó, ha tisztában van. Törekedni kell arra, hogy az idős személy rendszeresen és egészségesen táplálkozzon. Nem feltétlenül költségesebb egy változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend, mint a ,,hagyományos" táplálkozás, és az egészséges alapanyagokból is nagyszerű ételkülönlegességeket lehet készíteni. A kellő mennyiségű folyadékfogyasztásra is ügyelni kell, mivel az idős személyek sokszor elfelejtenek inni. Akármilyen idős személyről van szó, hangsúlyozni kell számára, hogy mindennap töltsön el legalább egy órát a szabad levegőn és a lehetőségeihez mérten végezzen valamilyen testmozgást. Ezzel kapcsolatban is beszélhet a kezelőorvossal, aki bizonyára készséggel fog segíteni a testhezálló sport kiválasztásában.

Lényeges az is, hogy az idős személy is találjon örömet az életében. Legyen hobbija, legyenek barátai, akikkel kirándulni, az idősek klubjába, vagy akár templomba is eljárhat. Az időseket megnyugtatja és a szívük mélyén vágynak arra, hogy velük egykorúakkal töltsék az idejüket, csak sokan idős korukra már minden szerettüket elveszítik, attól viszont félnek, hogy új barátokat keressenek, mert tartanak egy újabb veszteségélménytől. Véleményem szerint a legfontosabb talán az, hogy az idős személy hasznosnak érezze magát. Akármilyen apró feladatot is, ha rájuk bízunk, gyermeki örömmel végzik el azt, és büszkék arra, hogy van értelme az életüknek. Márpedig miért ne lenne? Attól, hogy valaki megöregszik, még ugyanúgy érezni akarja az élet ízét, illatát, zamatát. Hogy már nem minden megy úgy, mint 10, 20 vagy 30 évvel ezelőtt? És aztán? A lényeg, hogy mindenkinek, aki a szívünkhöz közel áll, adjuk meg az esélyt, hogy az önbecsülését megőrizve boldogan léphessen át majd azon a kapun, amely az élet és halál mezsgyéjén áll. Tegyük széppé életének utolsó szakaszát, hogy emberként távozhasson ebből a földi világból egy másik életbe
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A banánról
  2018-01-13 15:57:33, szombat
 
  A banán egyesek szerint gyógynövénynek számít, mivel nagyon sok olyan tápanyagot tartalmaz, amely pozitívan hat az emberi egészségre. Van benne A-, B-, C-, és D-vitamin, kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas és nyomelemek. A kálium létfontosságú az izmok, a szív és az idegrendszer normális működéséhez. A banán a csontokra és a vesék működésére is jó hatással van. A kálium rendszeres bevitele megakadályozza a vesekőképződést és a szervezet kalciumvesztését is csökkenti. A benne lévő B6-vitamin az immunrendszert erősíti.

A banánban lévő magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra. Magnéziumtartalma segít megakadályozni az izomgörcsök kialakulását. A B-vitamin jót tesz az idegek működésének, csökkentheti és meg is szüntetheti a szédülést, a fáradtságot és még a hajproblémákat is orvosolni tudja. Éppen ezért ha feszültek és stresszek vagyunk, együnk meg egy banánt, mert segítségével sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk.

A banánban lévő triptofán és tirozin nevű aminosav a nyugodt, zavartalan alvást segíti elő. Sok antioxidáns tartalmaz, amelyek késleltetik az öregedési folyamatokat és fiatalon tartják a sejteket.

A banánban lévő vitaminok és ásványi anyagok a hölgyeken is segíthetnek, mégpedig a premenstruációs szindróma tüneteinek enyhítésében. A banán csökkenti a depressziót, a feszültséget, az ingerlékenységet, a fejfájást, a mellérzékenységet és a puffadást.

A banán kiváló rostforrás, emiatt is kedvezően hat az emésztőrendszer működésére. A banán kitűnő energiaforrás is, hiszen hasznos szénhidrátokhoz juttatja hozzá az emberi szervezetet.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az ember feláldozza az egészségét - Blogajánlótól
  2018-01-11 17:15:36, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Család  
A részvét gyertyái
  2018-01-07 18:23:06, vasárnap
 
 


Szia Kedves Marika!

Jajj Istenem de rossz hír ez Marika! Nagyon sajnálom!
Fogadd őszinte részvétem,nyugodjon békében! Sok erőt kívánok neked. Cila
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Miért vagy feledékeny?
  2018-01-07 13:23:15, vasárnap
 
  Miért vagy ilyen feledékeny?

Kaptam olvasni....

1. Memóriagyilkos - Az agyad MEGFULLAD!
Emlékszel, amikor azokról a kutatásaimról beszéltem, amelyek kimutatták, hogy Magyarországot igen nagy szennyezettség fenyegeti? Éppen a szennyezettség az, amely gátolja az oxigén áramlását az agyba és az agy szó szerint megfullad!

Amikor a szén-dioxid molekulák és a nehézfémek összekapcsolódnak a véred hemoglobinjával, akkor a hatékony oxigénszállítás csökken. Szó szerint ellopják az oxigéntől a helyet.

Ez olyan, mintha egy ciszternából a friss vizet ellopnák, és bűzös, szennyezett, kémiai anyagokkal teli vízzel töltenék fel!

2. Memóriagyilkos - Az agyad szó szerint MEGRÖVIDÜL!

A kettes számú memóriagyilkos a tápanyagban szegény étel. Azáltal ahogyan mostanában kezelik az állatokat és a növényeket, ételeinkben nem maradnak tápanyagok!

1923-mal összehasonlítva a legtöbb termék elvesztette tápanyag tartalmának 80%-át. Ahhoz, hogy ugyanennyi tápanyagot vigyünk be a szervezetünkbe, 5-ször annyit kell enni!

Ez szomorú: az egészséges agyhoz kövérnek kell lenni! Az egyik hatalmas problémának a lecserélése egy másikra nem okos dolog, ugye?

3. Memóriagyilkos - Agyi hálózataid tönkremennek!

A zaj és a stressz, amely mindenütt jelen van a mai világban, ahhoz vezetnek, hogy a szervezetben jelen lévő kémiai összetevők könnyebben felbomolnak, mint korábban. Ezáltal szabad gyökök szabadulnak fel.

A szabad gyökök negatív hatást érnek el az agyban. Képzelj el egy ágat, amelyet a vihar tépett le. Van, hogy egy ilyen erős szél képes elszakítani az elektromos vagy telefonvezetékeket.

Ez pontosan így néz ki a te fejedben is. A szabad gyökök szó szerint elszakítják az összeköttetéseket az agyad szürkeállományában!4. Memóriagyilkos - Az agyad D-vitaminra szomjas!

A legtöbb időt ma a lakásban töltötted? Mindennap kimész otthonról? Még ha ki is mész, mindennap süt a nap?

Természetesen nem. Mi magyarok, tökéletesen tisztában vagyunk a problémával. 7 hónapon keresztül Magyarországon a napot felhők takarják! És éppen a napfény az, amely a szervezetünkben a jótékony D-vitamin termelését segíti elő. A D-vitamin minden agyfunkció 98%-át segíti, ide értve a memóriát és a jókedvet.

Igen, ez tudományos tény: nap és D-vitamin nélkül rosszabb lesz a kedved és több rossz gondolatod lesz. Olyan, mintha fekete felhők jelennének meg a fejedben.


 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/73 oldal   Bejegyzések száma: 724 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 342 db bejegyzés
e év: 342 db bejegyzés
Összes: 55387 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1646
  • e Hét: 10703
  • e Hónap: 53099
  • e Év: 53099
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.