Regisztráció  Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/68 oldal   Bejegyzések száma: 674 
Szívroham!!!!!!
  2017-07-24 11:37:29, hétfő
 
 



A szívroham (vagy infarktus) rendkívül veszélyes, és ráadásul gyorsan és alattomosan támad.



Mivel gyorsan kialakul és közvetlen életveszélyes helyzetet hoz létre, ezért nagyon fontos, hogy minél előbb megfelelő orvosi ellátásban részesüljünk. A szívroham lényege, hogy a szívizom szöveteit ellátó artériák valamelyike hirtelen elzáródik, és a szöveti oxigénellátás megszűnik, így a szívizomsejtek gyorsan pusztulásnak indulnak.

De a túlélésünk érdekében mit tehetünk olyan élethelyzetben, amikor például teljesen egyedül vagyunk, és a legközelebbi kórház is kilométerekre van tőlünk? Van esélyünk a túlélésre?

Természetesen nagyon fontos, hogy időben felismerjük a közelgő veszély előjeleit: markoló/szorító jellegű fájdalom a mellkas közepén, - a fájdalom kiterjedhet az egész mellkasra, a hátra, a nyakra és az állkapcsokra, illetve lefelé a karokra, különösen a bal karra, - a fájdalom pihenésre alábbhagy. De, ha ezzel elkéstünk, akkor is segíthetünk magunkon!

Ilyen helyzetben az első és a leg fontosabb, hogy ne essünk pánikba, próbáljunk higgadtak maradni! Őrizzük meg az ítélő képességünket.

Fontos tudni, hogy egy átlagos ember segítség nélkül körülbelül 10 másodperc után eszméletét veszti, ha szívrohama van, és, ha egyedül van, akkor nem számíthat segítségre.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.netextra.hu/newsletter/
Ebben az esetben kénytelenek vagyunk magunkon segíteni. Annyit kell tennünk, hogy 2 másodpercenként nagy levegőt veszünk, és minden levegővétel között egy hosszút köhögünk. Pont úgy, mint amikor torokfájás gyötör, és fel akarjuk lazítani a lerakódott nyálkát.

Ez a módszer segíthet abban, hogy eszméletünknél maradhassunk, mert a nagy levegővétellel elegendő oxigént juttatunk a tüdőnkbe, a köhögéssel pedig a szívre gyakorlunk nyomást, amely így nem áll le, és fenntartja a keringést is. Ez ideiglenesen normalizálhatja a szívritmust is!

Ha jól csináljuk, esélyünk lehet arra, hogy túléljük a szívrohamot és eljuthassunk a legközelebbi korházba. Fontos: mivel a kezünk szabad, hívjunk segítséget (104 telefonszám), hogy ezzel is növeljük a túlélés esélyét!




 
 
0 komment , kategória:  Család  
A tiszta - só
  2017-07-18 11:18:22, kedd
 
  A só - egy ősi orvosság
A só minden élőlény számára életfontosságú ez különösen érvényes asztmás, allergiás és autoimmun megbetegedésekre. Víz, Kálium és só együttesen szabályozzák a szervezet vízháztartását. A víz, a szállító szerepét betöltve a sejtek anyagcsere folyamatainál keletkező bomlástermékeket távolítja el.
A sejten belüli víz háztartásért a Kálium felelős, mennyiségbeli arányában. A növény világban is a gyümölcsök húsának keménysége is a Kálium által megkötött víztől függ. A napi ételeink sok Káliumot tartalmaznak, az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek formájában, de szinte sót alig. Ezért fontos a só mindennapos utánpótlása. Só vizet von el a sejtekből, így biztosítja a sejten kívüli víz háztartást.
Szerveztünkben alapjában véve két "tenger" van az egyik a sejten belüli, a másik a sejten kívüli. Az egészségünk e két "tenger" egyensúlyától függ. Ezt tudjuk biztosítani elegendő víz bevitellel, Káliumban gazdag gyümölcsök és zöldségek, valamint egy természetes só fogyasztásával. Ha nem veszünk magunkhoz elegendő vizet, vízhiány lép fel. Ebben az esetben a szervezet a sejten kívüli víz háztartásból veszi el a szükséges vizet, a vízhiányban szenvedő sejtek életben tartásához. Végszükség esetén a szervezet, a sejten kívüli vízből képes, az életfontosságú sejtekbe vizet bepréselni.
Az extracelluláris víz mennyiséget a szervezetünk egy óvintézkedéssel tartja meg: a vesének parancsot ad sót visszatartani, ami a sejten kívüli vizet megköti, tehát az ödéma (vizenyő) kialakulásáért a vízhiány a felelős.
Ha az intercelluláris víz mennyiséget krónikusan az extracelluláris vízből kell a szervezetnek bepréselni, ezzel együtt növelni kell a bepréseléshez szükséges nyomást. Ez a nyomásnövekedés jelentkezik Hypertonie, azaz magas vérnyomás formájában. A felgyülemlett víz később okozhat tüdő ödémát (asthma-cardiale) is.
A terápia ezeknél a betegségeknél: a vízhiány megszüntetése.
A víz felvételével a szervezetet nem szabad túl terhelni, hanem lassan, szakaszosan kell inni, addig míg a vizelet mennyisége megegyezik a bevitt víz mennyiségével.
Ha elegendő vizet iszunk, sót mosunk ki a szervezetünkből. Ahogy csökken a só és nő a víz mennyisége, már nem kell a szervezetnek a vizenyő folyadékot visszatartani. Így meg tudunk szabadulni a szövetekben-óvintézkedésként, vízhiány miatt- megkötött víztől. Ne szedjünk vízhajtót, a víz a legjobb vízhajtó szer (diureticum).
A só csodás hatásai
A sónak, a szervezetünkben a vízháztartás szabályozásán kívül még más szerepe is van, például:
A só egy természetes antihisztamin. Asztma esetén ugyanolyan hatásos, mint egy inhalációs-spray, csak mellékhatások nélkül. Asztmás rohamnál igyunk két-három pohár vizet és tegyünk a nyelvünkre egy csipetnyi természetes sót.
Só védi a sejteket és különösen az agy sejteket az elsavasodástól.
A vesének szüksége van sóra, a túltengésben lévő savak leépítésére és azoknak vizelettel történő kiválasztására. Ha a szervezet sóban szegény egyre jobban elsavasodik.
A só fontos a lélektani és érzelmi zavarok kezelésében. A depresszió kezelésénél használt Litium a sót próbálja meg helyettesíteni.
A só fontos szerepet tölt be az agyban a serotonin és a melatonin- szint konstans fenntartásában. Ha elegendő víz és só van a szervezetben, akkor, mint természetes antioxidánsok eltávolítják a toxikus Salakanyagokat, így nem kell esszenciális aminósavakat, mint pl. tryptophan és tyrosin a szervezetnek feláldozni. Ugyanis a tryptophan szükséges a serotonin, melatonin és tryptamin képzéséhez.
A só szükséges a rák megelőzésében és kezelésben. A rákos sejtek oxigén jelenlétében elpusztulnak. Ezek un. anaerob organizmusok, amelyek oxigén hiányos közeget igényelnek. Ha elegendő víz van a szervezetben, és a só megnöveli a vér mennyiséget. Akkor a cirkuláló vérrel az oxigén mindenhova eljut, és az így aktivált és motivált immunsejtek bejutnak a rákszövetbe és elpusztítják azt. A dehidratáció gyengíti az immunrendszert.
A só fontos az izomzat és az erőnlét fenntartásához.
Só csökkenti a szívritmus zavarokat és fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályzásában. A víz : só aránya nagyon fontos. Egy só szegény táplálkozás magas víz fogyasztás mellett egyes embereknél magas vérnyomáshoz vezethet. A logika egyszerű. Ha Ön vizet iszik, de sót nem eszik, akkor nem marad elég víz a vérkeringésbe, hogy a véredényeket teljesen feltöltse.
A só fontos alvás zavaroknál, egy természetes altató.
Cukor betegségnél a só segít a vér cukor szintet egyensúlyban tartani és csökkenti az inzulin szükségletet. A víz és só csökkenti a szem és érrendszeri károsodásokat.
A sejteknek szükségük van sóra, a hidroelektromos energia fejlesztéséhez. Ugyanis a só szállítja az elektromos áramot a sejtekhez.
A só fontos szerepet játszik az idegsejtek közötti összeköttetésben és az információ feldolgozásában.
A só szükséges az emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához.
A só tisztítja a tüdőt, a hörgőket és segít a slejm felszakításában. A só felbontja, meglágyítja a nyálkát a tüdőben. (Asztma, Emfizema- tüdőtágulat, Mukoviszidose)
A só nyelvre téve megállítja a száraz köhögést.
A só szükséges a hurut és az arcüreg lerakódásainak felszakításához.
A só a köszvény és az arthritis (izületi gyulladás) megelőzésében fontos szerepet tölt be.
A só megakadályozza az izomgörcsöket.
A só megakadályozza a túlzott nyáltermelést. Túlzott nyáltermelés só hiányt jelez.
Az osteoporose- csontritkulás- egyes esetekben a víz és a só hiányára vezethető vissza.
Sóra van szükség a csontozat erősítéséhez.
A só mivel szerepet játszik a serotonin és a melatonin- szint konstans fenntartásában és ezek szabályozzák közérzetünket, mint pl.: önbizalom, pozitív gondolatok. Így a só közvetetten befolyásolja személyiségünket.
A só fontos a libido megőrzésében.
A só segít a toka csökkentésében. Ugyanis a só hiány miatt a nyálmirigyek több nyálat termelnek, hogy segítsék a rágást és a nyelést. Valamint hogy elegendő vizet szolgáltassanak a gyomornak a táplálék felbontásához. A vérkeringés a nyálmirigyekben megnövekszik és a véredények víz áteresztővé válnak, hogy a mirigyeket több vízzel lássák el a megemelkedett nyál termelés érdekében. A véredények már nemcsak a mirigyek körül, hanem a nyakban, az állban és az arcban is víz áteresztővé válnak és itt is víz gyűlik össze.
A só megvéd a visszerek és a hajszálér repedéstől.
Asztmásoknál fontos megemlíteni, hogy amilyen fontos a só, olyan káros a sok Kálium. A Magas kálium tartalmú gyümölcsök- pl. narancs, banán- sportitalok asztma rohamokat okozhatnak. Ezért célszerű ezeket egy kicsit megsózni, hogy a Nátrium és Kálium egyensúlyát fenntartsuk.
Sportolás előtt egy kevés só megnöveli a tüdő kapacitását és a túlzott izzadást meggátolja.
Dr.med. Fereydoon Batmanghelidj magyarul megjelent könyve: A Tested Vízért Kiált! (Mandala-Véda Könyvkiadó)

Forrás: http://hunza.hu/so3.php

Remélem tudjátok hasznosítani a cikket.
Dr Hack Erzsébet Gyulán élő gerontológus doktornő javaslatát is fogadjátok el! -
Vegyetek a gyógynövényboltban TISZTA SÓ nevű sót. (kb. 700 Ft/kg) S mint a doktornő mondta nekünk, házi infúziót készítsetek minden napra otthonra (ha hosszú, egészséges életet szeretnétek)
Tehát egy üvegbe (nem műanyag palackban) minden nap készítsetek 1 liter vizet (tisztított víz, PI víz előnyben) és tegyetek bele 1 kávéskanál tiszta sót és kb negyed-fél citrom levét. Reggel ezzel a folyadékkal kezdjétek a napot, igyatok kb. 2 dl-t belőle. A többit a nap folyamán. Pár nap múlva érezni fogjátok a hatását.


Váljék egészségetekre!

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az ételecet 44 felhasználási módja
  2017-07-12 11:59:33, szerda
 
  Az ételecet 44 felhasználási módja

Az ételecet egy univerzális tisztítószer, fehérítő, gyomirtó és még sok más. Töményen vagy vízzel keverve simán helyettesíthet drágább tisztítószereket. Érdemes kipróbálnunk ezeket a tippeket: olcsóbbá és könnyebbé tehetjük életünket!

Frissítsd fel vele a hűtőt! Tisztíts le a polcokat és a hűtő falait víz és ecet 1:1 arányú keverékével.
A kávé-és teáscsészék foltjaira: a foltokat finoman be kell dörzsölni ecet és só 1:1 arányú keverékével.
Szagok eltávolítása: ecetes ruhával belül áttörölhetjük szemetesünket.
A fürdőszobai baktériumok megölésére: sprézzük be a kádat és a mosdó környékét vele. Töröljük le tiszta, nedves ruhával.
Mentsük meg ruháinkat: izzadságfoltok eltávolításához dörzsöljük be a foltokat óvatosan ecettel. Töröljük le egy tiszta ruhával.
WC -tisztításra is alkalmas: öntsünk egy vagy több dl hígított fehér desztillált ecetet a WC csészébe. Hagyjuk benne néhány órát vagy egy éjszakán át, reggel WC-kefével tisztítsuk.
Szőnyegfolt eltávolító: készítsünk keveréket 2 evőkanál fehér desztillált ecetből és ? csésze sóból vagy szódabikarbónából. Dörzsöld be a foltot, és hagyd megszáradni. A következő nap porszívózzuk ki a maradékot. (Először mindig teszteljük le egy kis folton!)
Ecsetek megújítása: a régi, beszáradt festéket el lehet távolítani, ha az ecseteket egy óra hosszát ecetben ázni hagyjuk, majd felmelegítjük az ecetet úgy, hogy ne forrjon! Öblítsük le és az ecsetek olyanok lesznek, mint új korukban.
Vízköves csap megtisztításához: a vízkőtől való megszabaduláshoz 1 teáskanál ecet és 2 evőkanál só keveréke lesz szükséges. A mosogató csaptelepére téve dörzsöld vele át a csapot egy ronggyal.
Csökkenti a statikusságot. Adj hozzá ? csésze ételecetet a mosáshoz. A sav csökkenti a ruhák statikusságát.
Piszkos zokni: zoknit és izzadt edzőtermi ruhát ecetes áztatással tisztítsunk. 1 csésze fehér desztillált ecetet téve egy nagy fazék vízhez, forraljuk fel és tegyük bele a koszos cuccokat. Hagyjuk ázni egy éjszakára, csak reggel öblítsük ki a ruhát.
Táskák és cipők: töröljük át desztillált ecettel kopott bőr táskáinkat és cipőinket. Az ecet visszaállítja fényüket és segít eltüntetni a foltokat.
Gyomok száműzése: öntsünk ecetet oda ahol a gyomok nőnek, a ház előtti repedésekbe, a kertbe. Az a legjobb, ha az ecet eléri a gyökereket.
A lankadt virágokra: ne dobd ki a hervadó vágott virágokat! Ehelyett, adjunk hozzá két evőkanál ecetet és egy teáskanál cukrot egy liter vízhez. Öntsük az oldatot a vázába és a virágok felfrissülnek.
Vessünk véget a viszketésnek! Tegyünk ecettel átitatott vattát a szúnyog- vagy rovarcsípésre. A viszketést csillapítja és segít fertőtleníteni. A terület így gyorsabban gyógyul.
Fehéríti a fogakat. Moss fogat hetente egyszer ecetes vízzel. Segít megelőzni a rossz lehelet is!
Tartóssá teszi a körömlakkot. A körömlakk felvitele előtt ecetes vattával töröld át körmödet. A tiszta felület hatására a lakk jobban fog ragadni. ( Szerkesztői megjegyzés: a make-up toxicitásáról viszont érdemes elolvasnod a következőket: Számos rúzs riasztóan nagy mennyiségű alumíniumot, kadmiumot és ólmot tartalmaz)
Tartsd autód ablakait fagymentesen. Három rész ecet és egy rész víz összekeverése után ezt az oldatot sprézzük az autó ablakaira. A savasság gátolja a jég lerakódását, így nem kell felkelni korán, hogy jeget kaparjunk az autó ablakairól.
Visszaadja kutyusod szőrének fényét. Egy fél csésze ecetet keverj egy liter vízbe és sprézd be vele az állat szőrét. Nemcsak hogy megöli kedvenced bolháit és/ vagy kullancsait, még egy olcsó alternatívát is kínál a drága kisállat-ápolási termékek helyett.
Megöli a húsban lévő baktériumokat. Az ecetben történő pácolás megöli a baktériumokat és puhítja a húst. Készítsünk pácot : 1,5 kg húshoz adjunk ? csésze ecetet. Fűszerezzük ízlés szerint. Hagyjuk a húst ebben a lében 20 perctől egész 24 óráig, attól függően mennyire szeretnénk erősre az ízt, majd leöblítés nélkül süssük vagy főzzük meg a húst.
Megakadályozza a tojások megrepedését. Akadályozzuk meg a tojás megrepedését azzal, hogy a forró vízbe két evőkanál ecetet teszünk! A tojás nem fog megrepedni, a héj pedig könnyebben le fog jönni róla, amikor el szeretnénk fogyasztani.
Tisztítsunk vele mikrosütőt! Töltsünk egy kis tálba egyenlő rész meleg vizet és ecetet, és tegyük a mikrohullámú sütőbe 5 percig. A gőz fel fogja lazítani a lerakódásokat és így könnyebb lesz a takarítás.
Összekarcolt DVD-k megjavítása. Ha kopott a DVD-d és állandóan ugrik, vagy lefagy, töröld át ecettel és egy puha ruhával.
Az utolsó csepp majonéz vagy saláta nem jön ki a tubusból, csöpögtess bele egy pár csepp ecetet. Csavard vissza a kupakot jó szorosan és rázd meg a tubust. A fennmaradó öntet vagy majonéz ki fog csusszanni a tubusból.
Öblítsd le a gyümölcsöket és a zöldségeket. Tegyünk 2 evőkanál ecetet egy dl vízhez. A keverékkel lemosott friss gyümölcs és zöldség sokkal kevesebb növényvédőszer-maradékot fog tartalmazni, mint a tiszta vízzel lemosott gyümölcsök.
Fényesebb húsvéti tojások. Mielőtt a gyerekek húsvéti tojást festenének, keverjünk össze 1 teáskanál ecetet ? csésze forró vízzel, majd adjunk hozzá ételfestéket. Az ecet megőrzi a festék élénk szinét és megakadályozza, hogy csíkosak legyenek a tojások.
Lazítsunk vele meg egy rozsdás csavart. Öntsünk ecetet a csavarra és sokkal könnyebben ki fogjuk tudni csavarni.
Jó a beleragadt rágógumi kiszedéséhez is. Rágógumi eltávolítása anyagból vagy hajból úgy történhet, hogy a mikrosütőben felmelegítünk egy kis tál ecetet, majd azt a rágóra öntjük. A gumi feloldódik.
Megakadályozza a sajt penészesedését. Tekerjük be a sajtot ecetben átitatott ronggyal, majd helyezzük légmentesen záródó edénybe.
Viasz eltávolító. Ha olvasztott viasz kerül a fa bútorokra és a padlóra, óvatosan törölgesd át a viaszfoltot egy ecet és víz 1: 1 arányú oldatába mártott ronggyal.
Pihentető fürdőhöz: adj hozzá ? csésze ecetet a meleg fürdővízhez. Az ecet eltávolítja az elhalt bőrt, így puhává és simává varázsolja azt.
Fényesebbé teszi a hajat. A hajat havonta egyszer 1 e.k. ecettel átöblítve megszabadulhatsz a samponok és egyéb hajápoló termékek maradékától.
Felfrissíti az anyagokat. Töltsünk meg egy sprézőfejes palackot ecettel és spricceljük le vele az otthoni szöveteket, szőnyegeket, cipőket szagtalanítás céljából.
Zsírkréta eltávolítása. Ha a gyerekek zsírkrétával rajzoltak a falra vagy a padlóra, egy fogkefét ecetbe mártva finoman dörzsöljük át a felületet. Az ecet feloldja a zsírt. Igen olcsó, és nem mérgező módja ez a gyerekek utáni feltakarításnak.
A matricák eltávolítása. Ha a maradék matricát vagy árcédulát szeretnénk lemosni, azt könnyebben megtehetjük ecetes vízzel is.
A mosogatógépet -és a kávéfőzőt ki lehet vele mosni. Csökkentsük a szappan és az élelmiszer-maradék lerakódást üres mosogatógép vagy kávéfőzőben, átmosva őket havonta egyszer.
Kedvenc háziállatod utáni feltakarítás: az állat által okozott foltokat-és szagokat ? csésze ecet egy liter vízzel történő összekeverésével és a foltokra való alkalmazásával semlegesítheted.
Nyári grillezésre való felkészülés: a faszén lerakódások eltávolításához ecetet kell összegyűrt alufóliára spréznünk és alaposan átdörzsölni vele a rácsokat.
A zuhanyfejben víznyomás helyreállítása. Ha a zuhanyfej eltömődik a vízben lévő ásványi anyagoktól, annak 15 perces áztatása ? csésze ecet és 1 liter víz keverékében ajánlott.
Olló tisztítása: amikor az ollópengén ragacsos anyag marad, csak át kell törölnünk ecetes ronggyal. A szappannal és a vízzel ellentétben, az ecet nem fogja elrozsdállni a fémet.
Csatorna dugulás esetén: az eltömődött csöveket úgy is tisztíthatjuk, hogy egy csésze szódabikarbónát 1dl ecettel keverünk össze, és beleöntjük a lefolyóba. Hagyjuk, hogy felhabozzon, majd öblítsük át a csöveket egy fazék forró vízzel.
Távolítsuk el a korpát: ha a fejbőr száraz vagy hámló, az ecet lehet egy egyszerű otthoni gyógymód. Hetente egyszer, öntsünk egy csésze almaecetet a fejbőrre és hagyjuk állni 15 percig. Alaposan öblítsük le hideg vízzel.
Száraz bőr a lábfejen: nyári szandál berepedt lábbőrre és bőrkeményedésre? Áztasd a lábad 20 percig egy rész ecetben, két rész meleg vízben. Az ecet eltávolítja az elhalt bőrt, így a lábad puha és sima marad.
A poharak vizes lenyomatának fa asztalról vagy fa bútorról való eltávolítása érdekében: ecet és olíva olaj 1:1 arányú keverékével töröljük át a bútordarabot.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az egészséges élet titka
  2017-07-12 11:56:13, szerda
 
 



 
 
0 komment , kategória:  Család  
Vízkúra - Japán ősi gyógymód
  2017-06-28 12:43:54, szerda
 
 



Japánban élnek a világon a legtovább az emberek. Egészségesebben táplálkoznak, mint az európaiak, azon felül sok természetes gyógymódot használnak, mint például a vízkúra. Gyógyítási filozófiájuk azt sugallja, hogy a legjobb gyógymód a megelőzés, illetve használják a természetben rejlő ősi erőt.

japán vízkúra
Egy Japánban és Ázsia több részén elterjedt ősi gyógymód az úgynevezett éhgyomra való vízivás, ami jól ismert és bevett gyakorlat az ottani emberek között.

A japán orvosi társadalom is elismeri ezt a gyógymódot, mint mellékhatások nélküli és rendkívül eredményes gyógyír sok súlyos betegségére.

A japán vízterápia kezeli a következő betegségeket, tüneteket:

fejfájás, testi fájdalom, szívrendszeri és vérnyomás panaszok, reumatikus panaszok, túlsúly, asztma, tüdőbetegségek, különféle gyulladásos folyamatok, vese- és vizelési betegségek, anyagcsere- és emésztési zavarok, aranyér, cukorbetegség, székrekedés, mindenfajta szembetegség, daganatok
Maga a vízkúra módszere rendkívül egyszerű és bárki könnyedén elvégezheti. A kúrához nem ajánlatos klóros, esetlegesen más szennyeződésekkel is teli csapvizet inni, sem ásványvizet. A legjobb a tisztított csapvíz.

A vízkúra lényege: Igyon vizet éhgyomorra!

Reggel, ahogy felébred, első dolga legyen (még fogmosás előtt), hogy éhgyomorra igyon 4-6 pohár (1-1,4 liter) vizet egyszerre.
Csak 1 óra elteltével reggelizhet meg!
Súlyosabb betegségek esetén a kúrát az első hetekben napi 3x később napi 2x ajánlatos elvégezni. Minden esetben fontos, hogy a vízivás előtt és után egy órával ne együnk semmit.
Lefekvés előtt 2 órával ne igyunk üdítő italt vagy alkoholt.

Akinek nehezére esik meginni ennyi vizet egyszerre, használja a fokozatosság elvét és napról napra növelje a mennyiséget. Előbb-utóbb hozzá fog szokni. Ha nem tudjuk egyszerre meginni ezt a mennyiséget, a felénél tartsunk egy 2 perces szünetet és aztán folytassuk tovább.

Krónikus betegségek esetén, mint pl. ízületi gyulladás, ajánlott, hogy az első héten csak három napig csinálják a kúrát, majd a második héttől minden nap.

A vízkúránk nincsenek mellékhatásai, az első néhány napon kellemtelen lehet a sok víz a gyomorban, de ez pár perc után elmúlik, majd néhány nap után megszokjuk. Természetesen a reggeli vizeletürítés sokkal intenzívebb lesz és ez a mennyiség megindítja a reggeli székletet is. Nagyon ritka esetben érezhet fejfájást vagy kisebb kellemetlen érzést az első pár napban, de ez a méregtelenítés jele, a szervezet küzd azért, hogy megszabaduljon a felhalmozódott mérgektől.

Természetesen napközben megismételhetjük a kúrát 2x-3x is, fontos, hogy előtte és utána egy órával ne együnk és ne feledkezzünk el a só beviteléről sem: minden 4.-5. pohár vízhez tegyünk egy teáskanál jó minőségű sót.

Hihetetlen, de ez az egyszerű vízkúra pár hónap alatt rákból, cukorbetegségből, magas vérnyomásból gyógyított ki számtalan embert, sikertörténetek sora született meg. Aki nem szenved semmilyen súlyos betegségben az is nagyszerűen fogja érezni magát és jelentős energiaszint emelkedést és állapotjavulást fog tapasztalni. A kúra ugyanis tisztítja a vastagbelet és elősegíti, hogy a tápanyagok felszívódjanak, segíti a fogyást, lassítja az öregedést, regenerálja a sejteket, kimossa a mérgeket a vérünkből, bőrünk feszes és sugárzó lesz, energiával töltődünk fel, segít leküzdeni és elviselni a stresszt, segíti a nyirokcsomó működését és a gyulladások leküzdését, erősíti szerveinket és immunrendszerünket is.

Japán vízkúra lényege
A japán vízkúra engedhetetlen feltétele a jó víz! Az ásványvíz nem mindig megbízható és, mint tudjuk a csapvíz is rengeteg kívánnivalót hagy maga után. A szűrőkancsó sem a leggazdaságosabb megoldás, ráadásul szűrésminőségi problémák is lehetnek.


Szerezze be vízszűrőnket, mielőtt belekezd a vízkúrába. Ne késlekedjen tovább, ha hosszú és egészséges életet szeretne élni, igyon sok vizet.






Forrás: Vízmegoldás <info@vizmegoldas.hu>
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A szomjúság a kiszáradás utolsó figyelmeztető jele
  2017-06-26 15:27:17, hétfő
 
 



Emésztési problémák, csúnya bőr, hólyag- és vesegyengeség, fáradtság, fejfájás - csak néhány a kiszáradása következményei közül. A víz ugyanolyan fontos az élethez, mint a levegő, amit belélegzünk, ezért kell komolyan venni elegendő mennyiségű víz (legalább 2 liter naponta) elfogyasztását. Nézzük az okokat, miért jobb elkerülni a kiszáradás következményeit.

A szomjúság a kiszáradás utolsó figyelmeztető jele

Tudta, hogy a kiszáradás már bekövetkezik, mielőtt szomjúságot érezne? A legjobb mód, hogy ezt megakadályozza, ha a nap folyamán kis kortyokban vizet iszik. A legjobb, ha mindig van egy pohár víz karnyújtásnyira.

Napi két liter, kortyokban

A kiszáradás tünetei

Az első tünetek, amelyek kiszáradásra utalnak:

fejfájás
szédülés
székrekedés
sötét vizelet
fáradtság
étvágytalanság
A normál vízháztartás több mint 20 százalékos folyadékvesztesége miatt beálló kiszáradás hamar életveszélyessé válhat. Ilyen esetekben gyakran intravénás elektrolit oldatot kell beadni, amely sok ásványi anyagot tartalmaz.

Gyermekek és a kiszáradás

Különösen a kisgyermekeknél és csecsemőknél jelentkezik hamar a kiszáradás veszélye, mivel ők nem tudják megmondani, hogy szomjasak. Óvatosnak kell lenni, ha a gyermek már többször hányt vagy hasmenése van, mert a csecsemők így sok folyadékot veszítenek. A gyermek kiszáradásának gyanúja esetén rendszeresen kínálni kell különböző italokat, és kétség esetén azonnal gyermekorvoshoz kell menni.

Az idősekre is veszélyes

Az idős embereknél különösen ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre. A csökkenő szomjúságérzet ellenére a fontos szerveket, például a veséket folyamatosan el kell látni folyadékkal, hogy megbízhatóan működhessenek.

Az idősek otthonában gyakori probléma a kiszáradás. Nyelési rendellenesség, inkontinencia, vagy a motoros készségek hiánya esetén fennáll a veszélye annak, hogy az idős emberek már nem gondoskodnak önállóan saját vízellátásukról. A kiszáradásos folyadékvesztésre éppen az öregek otthonában kell odafigyelni, a betegeknek meg kell tanulniuk újra önállóan inni. Ehhez ki kell deríteni kedvenc italukat, és az ápolószemélyzetnek a folyadékpótlás minden formáját dokumentálnia kell.

Előnyben a víz

Gyakran él az a tévhit, hogy az édes italok, mint a gyümölcslé, limonádé vagy tea ugyanúgy pótolják a folyadékot, mint az ásványvíz. Ez a feltevés azonban nem helytálló. Ellenkezőleg: ha az italok hozzáadott cukrot és sót tartalmaznak, értékes vízmennyiségre van szükség ahhoz, hogy ezeket kiöblítsük a szervezetből. Ha nem akarunk lemondani a kávéról, minden csészényihez egy extra pohár vizet kell elfogyasztanunk.

A víz karcsúsít

A vízivás felgyorsítja az anyagcserét, és gyorsabban leszünk ,,jóllakottak". Automatikusan kevesebbet eszünk, ha sok vizet iszunk. Ez a fogyás legbiztonságosabb és legegészségesebb módja.

Miért kell többe innia?

A napi lendülethez: A víz a szervezet legfontosabb energiaforrása. A dehidratáció lassítja az enzimaktivitást a szervezetben, ami fáradtsághoz és tehetetlenséghez vezethet. Aki reggel nehezen ébred, próbáljon inni felkelés után két pohár vizet. Ez segít a vérkeringés lendületbe hozásában, és sokkal egészségesebb, mint kávét inni éhgyomorra.
Magas vérnyomás csökkentése: Általában testünk 92 százaléka víz. A dehidratálás révén a vér viszkózusabb lesz, és nagyobb lesz az ellenállása, miközben a szervezetben kering. Ez azután magas vérnyomáshoz vezet.
Asztma és allergia megelőzése: A szervezet által termelt hisztamin az erős kiszáradás révén exponenciálisan növekszik. A vérben lévő hisztamin túl magas szintje gyakran vezet a hisztamin intoleranciához, vagy elősegítheti az asztmás rohamokat.
Bőrbetegségek csökkentése: A dehidratáció akadályozza a bőr természetes méregtelenítését, ami pedig segít megakadályozni a bőrbetegségeket, például a pikkelysömört és bőrgyulladást. Csökkenthető továbbá a bőr öregedése és a bőr elszíneződése.
A magas koleszterinszint elkerülése: Ha a szervezet dehidratált, több koleszterint termel, hogy megakadályozza a sejtek vízvesztését. A vér túl magas koleszterinszintje többek között érelmeszesedéshez vezethet. Ezért magas koleszterinszint esetén különösen ügyelni kell arra, hogy eleget igyunk.
Emésztési problémák megakadályozása: A túl kevés víz és ásványi anyag a betegségek egész sorához vezethet. Ezek közé tartozik a gyomorfekély, a gyomornyálkahártya-gyulladás és a gyomorégés.
Vese- és hólyagproblémák enyhítése: Ha a veséket és a húgyhólyagot túl ritkán öblítjük át vízzel, ezek különböző baktériumok támadási felületévé válnak, ami hólyaggyulladáshoz, fertőzésekhez vezethet.
Székrekedés megoldása: Ha kiszáradás áll fenn, a vastagbél az a hely, ahonnan legelőször történik vízelvonás. Ez ahhoz vezet, hogy az ételmaradékok ott sokkal lassabban mozognak előre, mint amikor a vastagbélbe elegendő folyadék jut.
Ízületi fájdalmak megszüntetése: Az ízületek közötti porc főként vízből áll. A hosszú ideig tartó kiszáradással a porc gyengül, és ízületi fájdalmak, ízületi merevség lép fel.
Súlynövekedés elkerülése: Hidratálás nélkül a sejtek gyorsan öregszenek és az anyagcsere lelassul. Sokan ekkor hajlamosak többet enni, noha a test csak szomjas.
A korai öregedés megelőzése: Ha a szervezet dehidratált, a szervezet legnagyobb szerve, a bőr gyorsabban öregszik. Összeesik, és gyorsabban tűnik fakónak, öregnek.
Mennyi víz van bennünk?

Egy újszülöttnél a víz aránya a szervezetben közel 80 százalék, a víztartalom az életkorral akár 45 százalékkal is csökkenhet. A férfiaknál a víz aránya általában magasabb, mivel az izmok több vizet tartalmaznak, mint a zsírszövet. Szerveink víztartalma:

agy: 75% víz
vér: 92% víz
csontok: 22% víz
izomzat: 75% víz
Fogyás elősegítése

Elegendő folyadék bevitele kimutathatóan segít a fogyásban. Aki minden étkezés előtt 2 pohár vizet iszik, annak kisebb lesz az étvágya, és könnyebben tud fogyni. A birminghami egyetem tanulmánya szerint az elhízott személyek 5 kilót fogyhatnak 12 hét alatt, ha minden étkezés előtt fél liter vizet isznak.

A hideg víz legalább fél órán át elősegíti az anyagcserét. Bármennyire csábító is, ne igyon nagy melegben hideg vizet. A meleg víz különösen alkalmas a szervezet méregtelenítésére. A langyos hőmérsékletű víz ideálisan kioldja az méreganyagokat a sejtekből.

Aki lemond a cukortartalmú italokról és csak ásványvizet iszik, további kalóriákat takaríthat meg, és így gyorsabban fogyhat.

(
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Szuperételek - idősek számára
  2017-06-26 15:22:14, hétfő
 
  Minél idősebb az ember, annál fontosabb, hogy mit eszik, ez ugyanis befolyásolja, hogy mennyire egészségesen öregszünk. Különösen az úgynevezett szuperételek tesznek jót, azok az élelmiszerek, amelyek gazdagok esszenciális vitaminokban és tápanyagokban - éspedig annyira, amennyire semmilyen más ételben nem fordulnak elő ilyen mennyiségben és kombinációban.

A szuperételek nem feltétlenül egzotikus különlegességek, a helyi ételek is képesek ellensúlyozni a degeneratív betegségeket idős korban. Lássuk a hét szuperételt, amelyek optimálisan ellátják a szívet, a keringési rendszert és az agyat vitaminokkal és tápanyagokkal, illetve más módon előnyösek az egészségre idős korban. Ezek az élelmiszerek kifejezetten ajánlottak az időseknek, mert segítenek a lassú és egészségesebb öregedésben.

Joghurt, áfonya

Alma az erős állkapcsokért

Idős korban is érvényes a mondás: ,,Naponta egy alma a doktort távol tartja". Ahogy öregszünk, visszahúzódik a fogágy, és az állkapocs stabilitása csökken. Az alma tökéletes rágótrénigként szolgál, és megelőzi a harapási erő elvesztését.

Az almában lévő pektinek ráadásul megkötik az epesavat, így csökkentve a vér koleszterinszintjét, a benne lévő a rostok optimálisan támogatják az emésztést, és segítene székrekedés esetén. Akinek hajlamos hasmenésre, inkább hámozás után reszelje meg finomra az almát, az így felszabaduló pektin hatására az alma székletkeményítő lesz.

Joghurt az egészséges bélflóráért

A joghurtban található tejsavbaktériumok megelőzik az ínygyulladást és támogatják a bélflórát. Különösen előrehaladott idős korban kell figyelni a kiegyensúlyozott bélflórára, mivel az immunrendszer nagy része a bélben van, és ez idővel gyengül.

Akik már nem tolerálja a joghurtot idős korban, kipróbálhatja a laktózmentes tejtermékeket. Ezek többnyire jobban emészthetők akkor is, ha nincs valakinek laktózérzékenysége. A joghurt tökéletes fehérje- és kalciumforrás, támogatja az izmokat és csontokat.

John F. Cryan, az írországi College Cork Egyetem tanára egy tanulmányban kifejtette, hogy a joghurtban lévő mikroorganizmusok a depresszió ellen hatnak, mert a bélflóra közvetlenül kapcsolódik az agyhoz. Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen fogyasztottak joghurtot, a bélben több mikro-életközösséget találtak, mint a kontrollcsoportban. Kiderült, hogy ennél a csoportnál a depresszió kialakulásának kockázata alacsonyabb a bélflórában lévő mikro-életközösségek hatásaként.

Mivel a fahéj is javítja a hangulatot, görcsoldóként hat, segíthet puffadás ellen. A sima joghurt fahéjjal ezért optimális a jó emésztéshez és a kiegyensúlyozott hangulathoz.

Lenmag a jó koleszterinszinthez

Amit a most divatos szuperételek, például a chia magok tudnak, azt a lenmag már régóta tudja. A kis barna magok segítenek olajként a salátákban vagy a müzliben a koleszterinszint csökkentésében és a gyomor nyálkahártyájának épen tartásában. A lenmagokban lévő lignán antikarcinogén hatású.

A lenmag ideális omega-3 zsírsavforrás is, így csökkenti a vér lipidszintjét, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Minden halrajongónak jó tudni: a gyulladásgátló zsírsavakat nemcsak a lenmag, hanem például a lazac is tartalmazza.

Kávé a szervek méregtelenítésére

A szervezet megbízható méregtelenítése idős korban rendkívül fontos. Az évek során egyre több és több méreganyag halmozódik fel különösen a májban, ami méregtelenítő szervünkben. A kávé segíthet megőrizni e szerv méregtelenítő szerepét, és segít csökkenti a májrák kockázatát. Mértékkel fogyasztva tehát a kávé idős korban is egészséges.

Aki nem szereti a kávét, igyon néha zöld vagy fekete teát. Tisztító hatásuk mellett ezek a teák jelentősen csökkenthetik a vérnyomást is. A fekete tea ezen kívül csökkenti a hidrokortizon stresszhormon termelését, és így az ember sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzi magát.

Áfonya a jobb memóriáért

A fekete áfonya kis méretéhez képest átlagon felüli mértékben tartalmaz C-vitamint és polifenolokat. Az utóbbi segíti a vérkeringést. De nem ez az egyetlen ok, amiért az áfonya oly népszerű: a sötétkék bogyók antocianin színanyagot tartalmaznak, amely képes megvédeni az agyat a károsító oxigéngyököktől. Az angliai Exeter Egyetem tanulmánya 2017 márciusában az idősek egy csoportjánál a mindennapi áfonyafogyasztás után a memória jobb teljesítményét állapította meg.

A dió is elősegíti az agy kognitív képességét és teljesítményét idős korban. A napi maréknyi áfonya és dió ideális rágcsálnivaló a memória lendületben tartására.

Brokkoli a jó látásért

A brokkoli egyenesen szuperétel a szem számára. A brokkoliban található lutein, más néven B2-vitamin, segít a szemnek védekezni az agresszív napfény ellen, így az időskori makuladegenerációt, a retina károsodását segít megelőzni.

A brokkoli ezenkívül sok antioxidánst tartalmaz, pl. A-vitamint és zeaxantint, amelyek ellensúlyozzák a szem fáradtságát és előmozdítják a szem egészségét.

A sárgarépát sem szabad elhanyagolni idős korban. A benne lévő béta-karotin véd farkasvakság ellen és erősíti a szem szaruhártyáját.

Homoktövis az erős immunrendszerért

Nem kell egzotikus szuperbogyókat fogyasztani ahhoz, hogy extra C-vitaminhoz jussunk. A helyi bogyók is segíthetnek a C-vitamin feltankolásában. A homoktövis a leggazdagabb C-vitaminforrás. A benne található aszkorbinsav (C-vitamin) különösen fontos idős korban, mert az immunrendszer kevesebb immunsejtet és antitestet képes előállítani.

A homoktövisben járulékosan megtalálható E-vitaminok és flavonok (fitokemikáliák) is segíthetnek a rákos sejtek növekedésének gátlásában. A kis narancssárga bogyókban lévő antioxidánsok továbbá gátolják a bőr öregedését - tehát a homoktövis hatására mind belül, mind kívül lassabban öregszünk.

A homoktövis kapható például lé, püré, lekvár, tea és édességek formájában. Aki nem szereti a keserű-édeskés ízét, csipkebogyót is fogyaszthat lekvárként vagy teaként, ebben is több mint elegendő C-vitamin van.

(Németből fordította: Koncz László)

Forrás: https://www.natursziget.com/egeszseg/20170614-hetkoznapi-szuperetelek-idosek-szam ara?utm_source=newsletter_398&utm_medium=email&utm_campaign=20170622-mier t-betegit-meg-es-tesz-koverre-a-kiszaradas
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Miért tegyük hűtőbe a kenyeret?
  2017-06-22 15:08:09, csütörtök
 
  Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
Amikor 114 éve A. T. Marshall szabadalmaztatta a hűtőgépet, sejtelme sem volt arról, hogy ezzel akár életeket is menthet. Pedig egy egyszerű trükkel csökkenthetjük a rettegett rák kialakulásának esélyét: tároljuk hűtőben a kenyeret, figyelem, még a frisset is!
Jogosan merül a fel a kérdés: mi a szöszért tegyük hűvösre a puha, omlós kenyeret?
A válasz egyszerű: egészségünk megóvása érdekében.



A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru ugyanis már
24 óra után a penész martalékává válik. Akkor is így van, ha nem látjuk, és nem érezzük
a szürkés-zöldes bolyhos foltokat. Sőt, ami igazán sokkoló, hogy már maga a liszt is szennyezett lehet, hiszen ha penészes a gabona, akkor őrléskor bizony ez is bekerül a kenyérsütéshez használt lisztbe.

Ha azt gondoljuk, hogy a forró kemence, hipp-hopp elpusztítja a penészt okozó gombákat, óriásit tévedünk. Igaz, hogy a sütés kissé legyengíti őket, így kevésbé ártalmasak, de nagyjából 1 nap alatt képesek tökéletesen regenerálódni, ez pedig jelentős veszélyt jelent szervezetünkre.

A penészgombák egy része ugyanis komoly betegségek kialakulásához vezethet: a gondot az általuk termelt mérgező anyagok, az úgynevezett mikotoxinok okozzák. A mérgező penészek szinte mindenhol és folyamatosan leselkednek ránk. Napjainkig a tudósok közel 300 penészt azonosítottak, ebből kb. 20 veszélyes az emberi szervezetre. Az egyik, legnagyobb károkat okozó, penészgombából származó méreganyag az aflatoxin.

Mi az az aflatoxin?
A penészgombák által termelt rákkeltő gombamérgek közül a leghírhedtebb az aflatoxin és annak különböző fajtái. Nem új keletű méregről van szó, az aflatoxin már az egyik legnagyobb történelmi pillanatnál is jelen volt: Tutanchamon sírjának feltáróinak halálát a legnagyobb valószínűséggel azok a mérges aflatoxinok okozták, amelyek a sír felnyitásakor aktiválódtak.

A 2004-es fűszerpaprika-botrány főszereplője is ez az anyag volt. Mivel a gyártók nagy része gombaméreggel szennyezett paprikákat használt őrleményeiben, a fűszer forgalmazását az egész országban fel kellett függeszteni.



Az aflatoxin tehát az egyik leggyakoribb és legerősebb méreg. Szinte bárhol előfordulhat: kenyér- és tésztafélékben, földimogyoróban, diófélékben, szójában, rizsben, kölesben, kukoricában, babban, de aflatoxinnal szennyezett lehet a narancslé, a bor, az ecet, a paprika, sőt a tej is.

Sokszor sejtelmünk sincs arról, hogy veszélyes méreggel szennyezett élelmiszert fogyasztunk, éppen ezért, ha már látható jelei is vannak, vagyis penészgyanús, penészes élelmiszer kerül a kezünkbe, annak elfogyasztása bizony az egészséggel való hazardírozás.

Ha az aflatoxinok a penészből egyszer már bekerültek az élelmiszerbe, eltávolítani azokat egyszerűen lehetetlen. Maga a penész persze egy mozdulattal kivágható az ételből, ám méreganyagai benne maradnak. Ha valaki megeszik egy 2 napos zsemlét, vagy egy penészpöttyös paradicsomot, amely aflatoxinokat tartalmaz, nem valószínű, hogy azonnal baja lesz. De ha rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyasztunk ilyesmit, ártunk magunknak, sőt a rák kialakulásának esélyét is növeljük anélkül, hogy azt észrevennénk.
Az aflatoxinok súlyos, életveszélyes hatása ugyanis legtöbb esetben csak évekkel később mutatkozik meg.

Alattomos gyilkosok
A penészgombák méreganyagai korunk legalattomosabb gyilkosai. Nem hatnak rögtön és nem okoznak olyan heves mérgezést, mint amilyet például a szalmonella fertőzés. Ehelyett lassan és kitartóan mérgezik a testet. Az emberi szervezetben a penész nagyon sokáig jelen lehet, ám az általuk okozott károsodás legtöbb esetben csak évek múltán jelentkezik.

Hosszantartó, krónikus, sőt akár halálos betegségeket okoznak.
A gombamérgek legtöbb esetben:
&#8226; rákkeltőek,
&#8226; károsítják a vesét vagy a májat,
&#8226; termékenységi zavarokat, vérzést, ödémákat váltanak ki,
&#8226; gyengítik a szívet,
&#8226; ideg- és immunrendszeri zavarokat okoznak .

Legveszélyesebb fajtái, az aflatoxinok egész egyszerűen megölik a máj bizonyos részeit. Ha nem túl erős a mérgezés, és időben kiderül az aflatoxin jelenléte, akkor a méreggel terhelt máj C-vitaminnal még helyrehozható.

Ezért is nagyon fontos az immunrendszer állandó erősítése, karbantartása. Az egészséges életvitel, a sok gyümölcs és zöldség, a magas rosttartalmú élelmiszerek, a természetes és nem szintetikus táplálékkiegészítők fogyasztása és a félévenkénti méregtelenítés nagyban hozzájárul a immunrendszerünk tökéletesítéseshez.

Ha azonban védekező rendszerünk nem elég erős és éveken keresztül - tudtunkon kívül - aflatoxinnal mérgezzük szervezetünket, az akár végzetes is lehet. Az aflatoxin ugyanis bizonyítottan felelős bizonyos daganatos megbetegedések - pl. nyelőcsőrák, májrák - kialakulásáért.

A megelőzés egyik kulcsa azonban mostantól az Ön kezében is ott van: féken tarthatja a gyilkos méreg kialakulását, ha a kenyeret a hűtőbe teszi, hiszen a hűvös környezet lelassítja a penészgomba spóráinak szaporodását, ezáltal az aflatoxinok létrejöttét.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
A só jó - hiánya..impotenciát és cukorbetegséget okozhat
  2017-06-20 17:12:20, kedd
 
  A só jó - hiánya cukorbetegséget és impotenciát okozhat

Miért nyalogatják üdvözült mosollyal a sót az elefántok, a gorillák, a vén kecskékről már nem is beszélve? Ezt a kérdést tette fel James DiNicolantonio professzor, a világ egyik vezető kardiológusa Amerika kellős közepén, Missouri államban.

Negyven éven keresztül az orvostudomány azt hirdette: a só rosszat tesz a vérnyomásnak, mert végzetesen megnövelheti. Ezzel pedig infarktust vagy stroke-ot okozhat. Éppen ezért az ajánlott napi adag nátriumból mindössze 2,4 gramm. Csakhogy a koreaiak 4 grammnál is több sót fogyasztanak naponta, mégis a vérnyomásuk sokkal egészségesebb, mint az amerikaiaké. Sokkal ritkábban kapnak infarktust vagy stroke-ot! Ugyanez a helyzet a francia és a japán konyha esetében is. Ez a három nemzet fütyül az orvosok véleményére és sokkal több sót fogyaszt, mint amennyit a szakértők egészségesnek találnak. Mégis ennek a három nemzetnek a fiai és lányai sokkal tovább élnek, mint azok, akik betartják a sószegény diétát.

A szorgos amerikai szívspecialista több mint 500 tanulmányt nézett át arról, hogy miért veszélyes a só fogyasztása. Egyiket sem találta meggyőzőnek. Könyvet írt erről. Ebből közölt egy részletet a londoni Daily Mail. A cikkből kiderül: egyáltalán nem véletlen, hogy az állatok annyira szeretik a sót! Ez ugyanis megvéd attól, hogy szervezetünkben cukorbetegség alakuljon ki. Más előnye is van: növeli a szexuális aktivitást. A születendő gyerek pedig jobb egészségi állapotban jön világra, ha az anya sok sót fogyaszt.

Sózzuk meg tehát nyugodtan az ételt, mert nem kell attól tartanunk, hogy ezzel tönkretesszük a vérkeringésünket! - tanácsolja a jeles amerikai kardiológus, aki szerint kollégái negyven éven át tévesen hirdették, hogy a sok só öl. A tények nem támasztják alá ezt az elméletet. Épp ellenkezőleg: a só hiánya lehet veszélyes - állítja dr. James DiNicolantonio professzor, aki Missouri államban a Mid-America Heart Institute vezető kardiológusa.

Forrás: globoport.hu / dailymail.co.uk

</c]
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Júniusi zöldségfélék
  2017-06-20 16:40:55, kedd
 
  Ezeknek a zöldségeknek van itt a szezonja júniusban


Ha kimegyünk júniusban a piacra, mik azok a finomságok, amiket most keressünk, mert most van itt a szezonjuk?

Ezeket a zöldségeket együk most minél többet nyersen. Ez egy rövid leírás arról, melyik zöldség miért olyan egészséges.

Tedd változatossá az étkezésed, ezzel a sokféle egészséges zöldséggel.

Spenót
spenót
A spenót Ázsiából származik. Nagyon sok vasat tartalmaz, és a benne található vas jobban megfelel a szervezetnek, mint a vörös húsokban található. Rengeteg klorofill van még benne és gazdag rostokban is. Ezenfelül sok benne az antioxidáns is, ami a legjobb harcos az öregedés és a rák ellen.

A spenót jelentős mennyiségű A- és C-vitamint is tartalmaz, és napi egy nagy marék spenótlevélben annyi K-vitamin van, mint amennyi szükséges ahhoz, hogy a csontok erősek maradjanak. A spenót gazdag még a szervezet számára nélkülözhetetlen magnéziumban is. A spenótot ajánlott nyersen, salátában vagy zöld turmixban fogyasztani.

Sóska
sóska
A sóska Európában és Észak-Ázsiában őshonos gyógynövény. A sóska gazdag A-, B1-, B2-, és B9-vitaminban, nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz, valamint gazdag még káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban is. Főzéskor a sóskát leggyakrabban szósz vagy leves formájában szokták elkészíteni, de a zsenge, friss sóskaleveleket salátákba is keverhetjük vagy csináljunk belőle zöld turmixot. Savanykás, a citromhoz hasonló az íze, ezért édes gyümölcsökkel kombináljuk a zöld turmixban.

fejes saláta
Fejes saláta
Egyike a legrégebben termesztett zöldségnövényeinknek. A saláta gyűjtőnév alá tartozó zöldségfélék közül ez a legkedveltebb. Tápértéke magas, C-vitamint, de sok B-vitamint, meszet, foszfort, és vasat is tartalmaz. Ízanyagai, jó hatással vannak a gyomor működésére, ritkán főzelék készítésére is felhasználjuk.

Madársaláta
madársaláta
Vadon termő tagjai a Kaukázus vidékén, Kis-Ázsiában éppúgy őshonosak, mint a Budai hegyekben. Természetes lelőhelyein már kora tavasszal megjelennek az első példányok. Másik neve épp ezért mezeisaláta. Európa sok országában ismerik ezt a saláta fajtát, szénhidrát és kalória tartalma magasabb, mint a fejes salátáé. Tartalmaz B1-, B2-, C-vitamint, sok ásványi sót, főleg meszet, és foszfort.

Endívia
endívia
Több fajtája is ismert, kerek, erősen fodrozott, csipkézett leveléről lehet felismerni. A levélnyél és az erezet meglehetősen húsos. Íze hasonló a fejéssalátáéhoz, kissé kesernyés. Sok ásványi sót, meszet, foszfort, vasat, C-vitamint és A-vitamint is tartalmaz. A levelek összekötésével, vagy takarással halványítják. Az endívia íze enyhén kesernyés, viszont halványítva teljesen elveszíti keserű ízét. Sokféleképpen fogyasztható, de a friss zöldség elkészítése nagyon hasonlatos a fejes salátáéhoz. Olaszországban, Franciaországban a háziasszonyok közkedvelt alapanyaga, főzeléket és salátát készítenek belőle.

Mizuna
mizuna
A mizuna más néven mustárspenót vagy sárkányfogó saláta. A káposztafélék családjához tartozik Kínában és Japánban előszeretettel fogyasztják. Neve japánul azt jelenti vízi zöld. Rendkívül egészséges salátaféle, enyhén mustáros ízű leveleit fogyasztjuk. Immunerősítő hatású, rost- és vitamintartalma ingen magas. Ízkarakterisztikája miatt igen meghatározó, leginkább a borsos, tormás, mustáros ételekhez illik, de salátának is jó.

vörös cikória
Vörös cikória, radiccio
A cikória a saláta őse. A radicchiot (radikkiót) leginkább salátakeverékekből ismerjük, de egyre gyakrabban lehet egészben is kapni. Íze kesernyés, mint a cikóriáé, ami az emésztés elősegítése szempontjából hasznos. Jelentős vitaminforrás, jól segíti az emésztést, ásványi sókban gazdag. Tartalmaz még karotint, C-vitamint, meszet és foszfort. Hűvös helyen hetekig is tárolható, bár C-vitamin tartalma elvész. Nyersen salátába, esetleg grillezve fogyasztható.

rukkola
Rukkola
A rukkola a káposztafélék rokona, a Földközi-tenger térségéből származik. Nagyon egészséges zöldség, segíti az emésztést, ezért ajánlott nehéz ételek mellé fogyasztani. Levelei a gyermekláncfűre emlékeztetnek, karakteres íze pedig a mustárhoz és a tormához hasonlít. Kiváló saláta alapanyag.

Jégsaláta
jégsaláta
A jégsaláta a fejes saláták egyik változata. Tömör fejet képző, vastag, húsos, ropogós levelű salátafajta, mely igen magas víztartalommal rendelkezik. Előnye más salátákkal szemben, hogy levelei több napon át frissek, ropogósak maradnak. Magas a vitamin- és ásványianyag tartalma, valamint kiemelkedően magas vastartalommal rendelkezik. Rendkívül magas rosttartalma miatt kitűnő hatással van az emésztésre is.

Mángold
mángold
Több ezer éves növény, Ázsiából származik a görögök és a rómaiak is átvették, így jutott el Európába. A mángold egyesíti magában többféle egészséges zöldségféle, például a spenót, a sárgarépa, a spárga értékes összetevőit: gazdag A- ,B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban. Sok benne az antioxidáns is. A mángold enyhén kesernyés, sós jellegű ízével jól helyettesíti a spenótot. A nyelet és a levelet egyaránt használjuk fel, főzve vagy pedig nyersen salátának is fogyasztható.

Bordáskel
bordáskel
Elkészítési módja és kinézete nagyon hasonló a mángoldhoz. A bordáskel is Ázsiából származik, de főleg Kínában és Japán fogyasztják, nem annyira terjedt el még felénk. A kínai konyha szerves része, levest, főzeléket és még konzervet is készítenek belőle. Levelét és a levél nyelét is lehet fogyasztani. Rendkívül gazdag C- és K-vitaminban, számos fontos ásványi anyagot tartalmaz. Levele kitűnő kiegészítő ízt ad a káposztasalátáknak, Kínában savanyúságot is készítenek belőle.

Petrezselyemzöld
petrezselyem
Illóolajat, karotint, C-, és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára nagyon előnyös, ezért főleg télen használjuk bőségesen. A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. A petrezselyem zöldjét frissen és szárított állapotban is használjuk. Ilyenkor a már majdnem elkészült, de inkább a készételhez adjuk, mert nem csak aromáját, de vitamin tartalmát is elveszíti főzés közben.

Kapor
kapor
A kapor itthon is jól ismert fűszernövény, kevesen tudják viszont, hogy a népi gyógyászat fontos gyógynövénye is. Eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, ahol még a mai napig vadon is megterem. A nyers kapor tele van antioxidánsokkal, rengeteg C-vitamin van benne. Tartalmaz még A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot. Jelentős antimikrobás hatása van és erősíti az immunrendszert. Baktériumellenes hatása ugyanis vetekedik a fokhagymáéval. A konyhában, mint fűszernövényt igencsak sokféle étel ízesítésére használható.

Lestyán
lestyán
A lestyán a zellerfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény. A növény ázsiai eredetű. Nagy gyógyhatással bír, vízhajtó, emésztésserkentő, gyomorégésnél, puffadásnál is jó szolgálatot tesz. Erősíti szervezetünket, teája enyhíti a légúti megbetegedések panaszait. Ehhez két teáskanálnyi összeaprított lestyán gyökeret kell leforrázni &#188; liter vízzel és azonnal leszűrni. Több helyen alkalmazhatjuk: pl. a konyhában levele és gyökere leveseknek, salátáknak, zöldséges, hús- és halételeknek pikáns ízt ad. Intenzív aromája miatt óvatosan bánjunk vele.

Zöldbab
zöldbab
A zöldbab, népies nevén a paszuly vagy a fuszulyka, a hüvelyesek családjába tartozik, akárcsak a borsó vagy a lencse. Őshazája Mexikó, ahol az indiánok ősidők óta fogyasztották. A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. A zöldbabban ugyanakkor megtalálható a B1-, B2-és a C-vitamin, valamint jelentős a rosttartalma is. A zöldbab elkészíthető főzeléknek, salátának, levesnek, de mélyhűtésre és konzerválásra is alkalmasak.

Kínai kel
kínai kel
Kínában és Japánban csaknem kétezer év óta ismert és termesztett növény, a kínai konyha szerves része. Táplálkozási értéke jelentős, mert nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, háromszor annyit, mint a fejes káposzta. Sok C-vitamint, ásványi sókat, karotint is tartalmaz. Fehérjéje könnyen emészthető. Káposztaféle, ezért éppen úgy, mint például a fejes káposztát, salátáknak, hidegtálakba, főzeléknek, rántva, rakva, tésztára egyaránt kitűnő.

Fejes káposzta
fejeskáposzta
A fejes káposzta az egyik legrégebben ismert és termesztett zöldségféle. Ma a legelterjedtebb zöldségfélék közé tartozik. A káposzta nagyon gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban, de K- és B1-, valamint E-vitaminban is. A zöld levelekben sok béta-karotin van, amely antioxidáns. Gazdag rostokban, az ásványianyagok közül pedig a kalcium mennyisége kiemelkedő és a vasé is jelentős. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető. A káposzta igen változatos módon felhasználható, hiszen nemcsak friss saláta, hanem párolva köretként, kolbásszal, hússal, rizzsel kombinálva egytálétel formájában is fogyasztható, de változatos főzelék, tésztaétel, sütemény, savanyúság és leves is készíthető belőle.

Lilakáposzta
lilakáposzta
A lilakáposzta vagy más néven vöröskáposzta Kis-Ázsiból származik, de mára már a magyar konyhában is nagyon elterjedt zöldség. A lilakáposzta nagy előnye, hogy egész évben tárolható veremben, pincében, viszont C-vitamin tartalma a tárolás során kb. 20 százalékkal csökken. A legjobb, mint minden zöldség esetében, ha nyersen fogyasztjuk például salátába. A lilakáposzta ugyanis nagyon jó ásványi anyag és vitamin forrás, található benne kálium, kalcium, foszfor, vas, jód, kén, valamint A-, B-, C- és U-vitamin, hihetetlenül erősíti az immunrendszert, részt vesz a sejtek védelmében és regenerációjában, segít a máj méregtelenítésében, enyhíti a gyulladást, és mindenféle gyomor- és emésztési problémára is jó hatással van. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolja a vérrögök képződését. A káposzta növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázóknak is ideális táplálék.

Kelkáposzta
kelkáposzta
A kelkáposzta a fejes káposzta közeli rokona. A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. Táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, az emészthető rostok, fontos ásványi sók, mint a kalcium, kálium és magnézium, valamint a vas, az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamintartalma adják. Gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő, daganatmegelőző, gyulladásgátló hatású élelmiszerként tartják számon, kalciumtartalma pedig a csontokat erősíti. A zsenge tavaszi kelkáposztából kitűnő saláták készíthetőek, tehetjük zöld turmixba is, de levesbe és főzeléknek is kiváló.

Karfiol
karfiol
Közel-Keletről származik, de nálunk is nagyon népszerűvé vált. A karfiol leginkább a káposztafélékkel áll rokonságban, vitaminokban gazdag. A káposztafélék közül a karfiol rendelkezik a legmagasabb C-vitamin tartalommal. Ráadásul még mélyhűtés hatására sem veszíti el a vitamintartalmát. B-vitaminokban is gazdag, a B12-vitaminon kívül az összes fajtáját tartalmazza. Erősíti az immunrendszert és az idegrendszert is. Ásványi anyagok is bőven megtalálhatóak benne, a kálium, mangán, magnézium, kalcium és a réz is. Akár nyersen is fogyasztható salátákban, de számos módon elkészíthető: rántva, rakottan, levesben, fasírtban, a burgonyapüré részeként, vagy ma divatos rizs helyettesítőként, karfiolrizsként.

Tarlórépa
tarlórépa
A Földközi-tenger vidékéről származik. Káposztaféle, sokáig népeledel volt. Európa északi országaiban fontos takarmánynövény, egyes fajtáit azonban étkezésre is felhasználják. Hazánkban csupán szórványosan terjedt el. C-, A-, B1-, B2-, PP-vitamint, ezenkívül ásványi anyagokat is tartalmaz. Csípős, mustáros íze nagyon karakteres. Készíthető belőle főzelék, kiránthatjuk, salátának vagy savanyúságnak is jó.

Brokkoli
brokkoli
Közeli rokona a karfiolnak, sok A- és C-vitamint tartalmaz, de jelentős a tiamin, riboflavin, niacin, kalcium, és vastartalma is. Főleg C-vitamin, folsav, és béta-karotin forrás, fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben. A brokkolit sokféleképpen használhatjuk és mélyhűtésre is alkalmas. Kukta fazékban készítve megóvhatjuk a bennlévő vitaminokat. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető.

Zöldborsó (cukorborsó)
zöldborsó
A vitaminok közül B1-, B2-, és C-vitamint tartalmaz, de nem csak vitaminokban gazdag, hanem fehérje értéke és szénhidrát tartalma is jelentős. Kalória értéke megközelíti a burgonyáét, fehérje tartalma pedig kb. háromszor annyi. A zsenge, friss cukorborsó a gyerekek kedvence. Az egészséges, friss borsó hüvely, a belső rétegének eltávolítása után ehető, a borsólevesben is nagyon jól használhatjuk. Használhatjuk leves, főzelék, párolva saláták és rizses ételekhez is. Mélyhűtésre és konzerválásra is kiváló.

Hónapos retek
hónapos retek
Magas C-vitamintartalma miatt a téli vitaminban szegény időszakban nagyon hasznos lehet. Csípős íze és illata a hagymával rokon illóolajtól származik, régebben gyógyszerként is használták. Mérsékelten fogyasztva, vitamindús, az emésztést elősegítő, étvágygerjesztő, vesetisztító hatású. Nyersen használjuk, sózva vajas-, zsíros kenyérre, saláták alkotórésze, de az ételek díszítésére is kiváló.

Új feketeretek
feketeretek
A fekete retek Ázsia területéről származik, közelebbi rokonai a mustár, repce, káposzta és egyéb retek fajták. Fekete héj és fehér hús jellemzi. A fekete retek vitamintartalma többnyire háromszorosa a fehér fajtáknak. Különösen gazdag C-vitaminban, de jelentős mennyiségű B1-, B2-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint is tartalmaz. Nyersen főleg salátába és szendvicsbe fogyasztjuk.

karalábé
Karalábé
Észak-Európából származik és a káposztafélék családjába tartozik. Magas C-vitamin tartalma miatt ajánlatos a nyers fogyasztása. Meszet és foszfort is tartalmaz. Nem savanyítható, és konzerválásra is alkalmatlan. Viszont egész évben termeszthető és már tyúktojás nagyság elérésekor szedhető. A karalábé magas vitamintartalma miatt méregtelenítő hatású.A zsenge karalábé nyersen a legfinomabb.

Gumós kömény
édeskömény
A gumós kömény vagy gúmós édeskömény az édeskömény közeli rokona, amit a magjáért termesztenek. A Földközi-tengeri népek, és különösen a francia, és az olasz konyha közkedvelt zöldségféléje. Ásványi anyagokban, mint kalcium, vas, magnézium, és foszfor közepesen gazdag. Nem kiemelkedő mennyiségben, de tartalmaz B1, B2, PP,C és A vitamint. Levesek, saláták, köretek nagyszerű alapanyaga. Különösen a halhoz harmonizál az íze.

Újburgonya
újburgonya
Mindennapos, alapvető élelmiszernövény, kalória tartalma 1/3-a a kenyérének. C-vitamint tartalmaz, amely a tárolás során csökken. Könnyen emészthető és más zöldségekkel ellentétben jól, és sokáig eltartható. Nagyon sokféleképpen használhatjuk, leves, főzelék, olajban, vagy zsírban sütve, húsételekhez köretként, kenyér és egyéb kelt-, sült-, és főtt tészták alkotórésze.

Új cékla
cékla
Régóta ismert salátanövény. B1-, és B2-vitamint, meszet és foszfort is tartalmaz és vastartalma jelentős. A cékla jó az állóképesség fokozásában és az izmok teljesítményének javításában, mert magas kálium és magnézium tartalma is. A cékla ezenfelül hasznos szénhidrátokat, fehérjéket és jótékony rostokat tartalmaz. Ezenfelül pedig erős antioxidánsként is működik. A legkedveltebb fajták azok, amelyek szép színükkel hívják fel magukra a figyelmet. Teljesen beérett állapotában, hűvös, sötét, párás helyen hónapokig eltartható. Nyersen, lereszelve salátába, vagy megfőzve is fogyaszthatjuk. A cékla levét kipréselhetjük és gyümölcsökkel vegyítve finom italt készíthetünk belőle. Kevesen tudják, de a cékla levele is fogyasztható, például zöld turmixba kiváló.

Csicsóka
csicsóka
A csicsóka vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz bőven, megtalálható benne a C-, a B1- és B2-vitamin, a béta-karotin, valamint a kalcium, kálium, foszfor, cink és magnézium is, rostokban is igen gazdag. A legtöbb zöldségről elmondható, hogy értékes tápanyagokban gazdag, de a csicsóka igazi csodazöldség: úgy laktat, hogy közben nem hizlal, mint a burgonya, elfogyasztása után vércukorszintünk nem ugrik meg hirtelen, mert fokozatosan szívódik fel. Használhatjuk köretként, salátába, levesbe is.

Új sárgarépa
sárgarépa
Nagyon fontos zöldségnövény, jelentős vitaminforrás, régóta ismerjük és termesztjük. Elsősorban levesek ízesítésére, hidegkonyhai, konzervipari, készítmények, de bébiételek is készíthetőek belőle. A nálunk termesztett fajták 7 mg karotint, de szénhidrát, B-vitamin, és kevesebb C-vitamint is tartalmaz. Nyersen fogyasztva, főként gyerekeknek értékes és tápláló kiegészítő étel. A rövid tenyészidejű fajták, friss fogyasztásra alkalmasak, míg a hosszú tenyészidejű fajták, vermelve, homokba rakva jól tárolhatók. Használhatjuk levesek, saláták, főzelékek, hidegkonyhai készítmények, bébiételek készítésére, de nagyon sok ételkülönlegesség, ízesítője, vagy díszítője is lehet.

Spárga
spárga
A spárga a liliomfélék családjába tartozik, a zsenge hajtásait fogyasztjuk, amiket sípoknak nevezünk. A spárga jótékony hatásaira már az ókorban is felfigyeltek, nemcsak, mint finom és egészséges ételként, hanem gyógyító hatású növényként elsősorban fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre használták. Az idők folyamán feledésbe merült, azonban újabban újra fontos részét képezi a világ konyháinak. A spárga magas tápanyag tartalommal bír, nagyon gazdag K-, C-, A-, E-, B-vitaminokban és folsavban, valamint biztosítja szervezetünk számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostot. Ezen kívül még számos más nyomelem és ásványi anyag is megtalálható benne, többek között magnézium, cink és vas. Párolva vagy sütve köreként vagy levesnek szoktuk fogyasztani.

Uborka
uborka
Az uborka a 4. leggyakrabban termesztett zöldség a világon. De nem csak nagyon közkedvelt és sokszínű, hanem nagyon egészséges is. Mivel kiváló lúgosító és gyulladásgátló, serkenti az emésztést. Legfontosabb összetevőit, a héja és a magja tartalmazza, éppen ezért, hacsak nem viaszolt, az uborkát inkább ne hámozzuk meg és fogyasszuk inkább nyersen. Az uborka különleges tulajdonsága, hogy rengeteg vizet tartalmaz. Gazdag K-, és C-vitaminban, valamint káliumban. Vasból, magnéziumból, foszforból és B-6-vitaminból is nagyobb mennyiséget vihetünk be a szervezetünkbe az uborka fogyasztásával. Az uborkát nyersen salátába fogyasszuk, de savanyú és kovászos uborkát sem kell senkinek bemutatni.

Paradicsom
paradicsom
A paradicsom nemcsak a piros színével kelleti magát, de nagyon sok belső értéke is van. Az aztékok gyógynövényként használták. Elterjedése a spanyol hódítóknak köszönhető, akik a burgonyával együtt hozták be Európába. Az évszázadokon át tartó nemesítése következtében jelenleg mintegy 2500 paradicsomfajta létezik, a világ szinte minden konyhájában használják. Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül a C-vitamint, de még 11-12-féle vitamin található benne, közöttük a A-, B1-, B2-vitamin is. Használhatjuk nyersen, gyümölcsként, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős.

Snidling vagy metélőhagyma
snidling
A metélőhagymát ételek fűszerezésére használjuk. A metélőhagyma illóolajai - főként a mustárolaj - jótékony hatást gyakorolnak a légutak és az emésztőrendszer nyálkahártyájára. A benne lévő ásványi anyagok, mint például a szívbarát kálium, a csonterősítő kalcium, a vas, a magnézium, valamint az A-, B- és C-vitamin, fontos tápanyagforrássá teszik. Lehetőleg minél frissebben fogyasszuk, mert hosszabb tárolás alatt elveszti hatóanyagai erejét. Nagyon jó szolgálatot tesz a kora tavaszi, vitaminszegény időszakban. Igazán csak frissen, nyersen élvezetes, használhatjuk minden olyan ételbe, amelybe hagymát tennénk, például salátába, egyszerűen vajas kenyérre szórva.

Újhagyma
újhagyma
Az újhagyma a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökér része nem fejlődött kis teljesen. Hozzájárul az egészség megőrzéséhez, mert segít megelőzni az érelmeszesedést, serkenti az emésztést, légúti megbetegedések ellen is nagyon jó. B1-, B2-, C-vitamin és nikotinsav, vas, jód, kálium, foszfor, szelén, kalcium és cink található benne.

Vöröshagyma
vöröshagyma
Nagyon sok fajtája van, de a nálunk és az egész világon is híres "makói" vöröshagyma, kellemes aromája és kevésbé csípős íze miatt kedvelt. Illóolajat, B- és C-vitamint is tartalmaz. Baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére kiváló. Gyógyhatású szerként, bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukor csökkentésére is használják. Hosszú ideig tárolható, így egész évben elérhető.

Lilahagyma
lilahagyma
A lilahagyma világszerte népszerű zöldség. Sokan nem is gondolnák, mennyi tápanyagot, antioxidánst tartalmaz ez a növény, és emellett még baktérium- és vírusölő hatású illóolajokban is gazdag, ezért jól alkalmazható fertőzés, influenza, és más gyulladással járó betegség esetén. A lilahagyma ugyanis igazi C-vitamin bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Megfázás esetén illóolajai jól tisztítják az orrot. A lilahagyma szintén kiváló forrása a krómnak, mely csökkenti a vércukorszintet. Természetesen nyersen tartalmazza a legtöbb tápanyagot.

Új fokhagyma
fokhagyma
Különleges ízjavító hatása miatt az egész világon kedvelik, egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. Szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, C-vitamint tartalmaz. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az allilszulfid adja. A modern orvostudomány igazolta érelmeszesedés elleni, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, vérnyomást csökkentő, epe- és májműködést elősegítő hatását. Felhasználható levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, saláták, kolbászáruk készítéséhez.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/68 oldal   Bejegyzések száma: 674 
2017.06 2017. Július 2017.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 549 db bejegyzés
e év: 4267 db bejegyzés
Összes: 51781 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 746
  • e Hét: 15781
  • e Hónap: 77893
  • e Év: 522270
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.