Regisztráció  Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/71 oldal   Bejegyzések száma: 703 
Tedd a lábad a falra, meg fogsz lepődni
  2017-11-15 13:37:03, szerda
 
  Tedd a lábaid 15 percig a falra, egészen meglepő dolgokat fogsz tapasztalni
Posted on 2017/10/29 by Neptunusz in Holotropikum
1.1k

A “lábakat fel" technika amennyire egészséges, annyira közkedvelt is. Csupán egyszer kell kipróbálni, és máris rájöhetsz, hogy mennyire jó érzés egy fáradt nap után felfele támasztott lábbal pihenni. Azon túl pedig, hogy nagyon kényelmes, még egészséges is.

Tedd a lábaid 15 percig a falra, egészen meglepő dolgokat fogsz tapasztalni

Csupán 15 percet kell rászánnod erre a gyakorlatra nap mint nap, és sokkal egészségesebb lehetsz.

1. Megszabadulhatsz a lábfájástól
Ez a pozíció segítségedre lehet abban, hogy egy fárasztó nap után megpihentesd a fájó lábaidat. Legyen szó akár álló, akár ülőmunkáról, a lábad elfárad, és fájni kezd, ha sokáig van ugyanabban a pozícióban. Feküdj le a földre, és támaszd neki a falnak a felemelt lábaidat 15 percre.

2. Lábduzzadás
A lábduzzadás nem csak a nyári meleg miatt, de az ülőmunkától is könnyen előjöhet. Lábduzzadást okozhat a rossz vérkeringés, egy hosszas utazás, veseproblémák, szívbetegség, vagy különböző gyógyszerek szedése is. Támaszd a lábad a falnak, és maradj úgy 15-20 percen keresztül.

3. Nyugtatja az idegrendszert
Ha nekitámasztottad a lábad a falnak, lélegezz lassú, és egyenletes ütemben, ilyenkor több oxigén jut a tüdőbe, és az idegrendszered is megnyugszik.

4. Javítja az emésztést
Ha felfele tartod a lábad, normalizálódik a bélműködés, beindul az emésztés. Nagyon hatékony ez a pozíció székrekedés, és puffadás ellen is.

5. Megnyugtat
Mindössze 20 percet kell eltöltened ebben a pozícióban, hogy nem csak fizikailag, de lelkileg is megnyugodhatsz ezáltal. Az agyban normalizálódik az oxigénellátás, ellazulsz, és lelki nyugalom áraszt el, ugyanakkor abban is segít, hogy az igazán fontos dolgokra koncentrálj.

Minél többet gyakorlod ezt a technikát annál gyakrabban fogod észrevenni a testre gyakorolt jó hatását.


Forrás:
http://filantropikum.com/tedd-a-labaid-15-percig-a-falra-egeszen-meglepo-dolgokat -fogsz-tapasztalni/
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A gránátalma
  2017-11-15 10:54:33, szerda
 
 



10 ok arra, hogy azonnal beiktasd a gránátalmát az életedbe!

A gránátalma az egyik kedvencem, ugyanis sokkal több, mint egy nagyon finom gyümölcs! Egy igazi vitaminbomba a testnek. Összegyűjtöttünk 13 okot amiért érdemes minden nap gránátalmát fogyasztanod, valamilyen formában.

A gránátalma jótékony hatásai

1. Öregedés gátló hatású
A gránátalma rengeteg antioxidánst tartalmaz. Az USA-beli Mezőgazdasági Minisztérium úgynevezett ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) nevű skálája szerint igen magas mennyiségben tartalmaz. Ez a skála azt méri, hogy milyen jó a szabadgyökök felszívódása. A gránátalma lé 2890 pontot kapott.

2. Védi a veséket
A gránátalma kivonat megakadályozza vesekárosodást és védi a veséket a káros anyagoktól.




3. Védi a májat és segíti a regenerálódását
Egy tanulmány szerint, amit a Toxikológiai és Ipari Egészségügy című magazinban publikáltak, a gránátalma kivonat nem csak védi a májat, de segíti az esetleges károsodás utáni regenerációt.

4. Immunerősítő
A gránátalma jelentős mértékű immunerősítő C-vitaminnal rendelkezik, amely a mellette megtalálható bioflavonoidok hatására jobban felszívódik, mint a kapszulás C-vitamin.

5. Anti-allergén
A gránátalma lében található polifenolok, amelyek csökkenteni tudnak olyan biokémiai anyagokat, amelyek összefüggésbe hozhatók az allergiás reakciókkal. A következő oldalon folytatom!

6. Védelmet nyújt a szívbetegségek ellen
Egy folyóiratban jelent meg az a cikk, amely szerint a gránátalma nagyban elősegíti a szervezetet, hogy szintetizálja a koleszterint és elpusztítja keringési rendszerben lévő szabad gyököket.

7. Prosztata rák elleni védelem
A kaliforniai egyetem kutatása szerint, ami az Atherosclerosis nevű folyóiratban jelent meg, miszerint gránátalma lé hatására a rákos sejtek elpusztultak a prosztatában.

8. Mellrák elleni védelem
Szintén a kaliforniai egyetem kutatói tanulmányozták a gránátalma tápanyag tartalmát és azok hatásait. Többek között luteolint, ellágsavat, punicic savat tartalmaz, ami a mellrák elleni küzdelemben segít.
A kutatásaik eredményét a Breast cancer and Treatment nevű folyóiratban publikálták. Megállapították, hogy a gránátalma leve a jövőben hatásos módszer lehet a mellrák kialakulásának megelőzésében.

9. Bőr rák védelem
A gránátalma fogyasztásával mindkét fő típusú -bazális sejtes karcinóma, és a laphámrák- sejtjeiben csökkenés következett be

10. DNS- védelem
Az antioxidánsok és a gránátalmában jelenlévő fitonutriensek kölcsönhatásba lépnek a szervezet genetikai védelméért felelős anyagaival.

Forrás: vitalzone.hu
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A vízivásról
  2017-11-13 15:22:55, hétfő
 
  ,,Ha nem iszunk elég vizet, az olyan káros a szívre nézve, mint a dohányzás." - jelentette ki Dr. Jacqueline Chan, a kutatás vezetője.

Dr. Jacqueline Chan, közegészség kutató és Dr. Gary Fraser kardiológus a kaliforniai Loma Linda Egyetem Karidiológiai Intézetében végrehajtott kutatásai meglepő eredményeket tártak fel a szívbetegségek és a vízivás kapcsolata között.

Dr. Jacqueline Chan így foglalta össze eredményeiket:

,,Ez az első tanulmány, ami összefüggést állapított meg a magas vízbevitel és a szívbetegségek kockázata között... Azzal, ha több sima vizet isznak az egészséges emberek, felére csökkentik annak a kockázatát, hogy szívrohamban veszítsék el az életüket."

A tudományos kutatás eredményeként Dr. Chan és Dr. Synnove Knutsen kutatók által publikált cikk az American Journal of Epidemiology tudományos folyóiratban jelent meg. A cikk címe: Víz, más folyadékok és halálos szívbetegség (Water, Other Fluids, and Fatal Coronary Heart Disease). Ennek rövid összefoglalást olvashatja most el.

Kutatási eredmények - szívroham és a vízivás
A kutatás alkalmával 6 éven keresztül felhalmozott adatokat elemeztek ki 8280 férfi és 12017 női résztvevő között. Ez alatt az idő alatt 246 embernek volt szívproblémája (128 férfi és 118 nő). A tanulmány szerint azoknál, akik öt vagy több pohár vizet ittak naponta, 46%-kal csökkent a szívroham kockázata. A nők esetében ez 59% volt, azokhoz képest, akik két vagy még annál is kevesebb pohár vizet ittak naponta.

Azoknál a nőknél, akik kettő vagy még kevesebb pohár teát, üdítőt és gyümölcsleveket, azaz NEM sima vizet ittak, 147%-kal nőtt a halálos szívroham kockázata. A férfiaknál ez 46%-os növekedés volt.

,,Az embereknek világossá kell tenni, hogy különbség van, legalábbis a szív egészsége szempontjából, hogy a folyadékbevitelt sima víz formájában vagy különböző üdítőkkel teszik." - hívta fel a figyelmet Dr. Chana kutatás vezetője.

A miért
A szívbetegségeket a besűrűsödött vér okozza. Ha a festék túl sűrű, akkor hígítót adunk hozzá. Ha a szósz túl sűrű, hozzáadunk egy kis vizet. Miden esetben valami oldószerrel enyhítjük az állapotot. A vér egy víz alapú folyadék, ezért ha hígítani akarjuk a vért, vizet kell hozzá adni, mint oldószert. Ennek a józan paraszti észt követő logikának az igazságát most ez a tudományos kutatás is alátámasztotta.

a víz csökkenti a szívroham kockázatát
Következtetés
Ennek a tanulmánynak az eredménye azt mutatja, hogy a sima víz ivása felére csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ez statisztikailag magasabb szám, mintha megfogadtak volna minden más megelőző módszert: a dohányzás beszüntetését, az elhízás elkerülését és a testmozgást.

A vízivás egyszerűen csak egy életmódváltás és bárki képes rá. Ez az egyszerű dolog tízezrek életét mentheti meg minden évben szinte semmi költségből.

Dr. Fraser szerint ez a kutatás alátámasztotta, hogy a megfelelő tiszta víz bevitele az elképzelhető legegyszerűbb és legolcsóbb módszer a szívbetegségek megelőzésére.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
A hűtőben való tárolás helyes módja
  2017-11-13 12:40:10, hétfő
 
 
Ezért ne tartsa a tejet a hűtő ajtaján

Kinyitjuk a hűtőt, és a szokásos kép tárul elénk: tej és tojás a hűtőajtón, a nyers hús a legfelső polcon - vagy ahol épp helyet találtunk neki -, a gyümölcsök az alsó fiókban. Kikapjuk a tejet, hiszen pont kézre esik, majd ugyanúgy visszatesszük az ajtóra. Így halmozzuk a hibákat a konyhában.

A megfelelő élelmiszertárolás elengedhetetlen ahhoz, hogy az ételek és alapanyagok a lehető leghosszabb ideig fogyaszthatóak maradjanak. Ezért kellene inkább a tejet - ahogy az összes tejterméket - az alsó és a középső polcra tenni, az ajtó helyett. Ennek az az oka, hogy az ajtónál van a legnagyobb hőmérséklet-ingadozás, ez a hűtő legmelegebb része. Főleg a meleg hónapokban érdemes erre odafigyelni.


Rossz helyen tároljuk a tejet

Ennek tudatában az ajtóra kerülnek az olyan élelmiszerek, amelyek a legjobban ellenállnak a hőmérséklet-ingadozásnak és a káros hatásoknak: a gyümölcslevek, a savanyúságok, a lekvárok, az üdítők, a víz és a fűszerek.

A frissen facsart gyümölcsleveket az alsó polcra kell tenni, mert az a hűtő leghidegebb része.

A felsőpolc a legjobb hely az olyan ételek tárolásához, amiket már megfőztünk, mert az ajtó polcain kívül itt a legegyenetlenebb a hőmérséklet. Ez alá jöhetnek a tejek, sajtok, joghurtok és vajak, de ide tehetjük a tojást is. Az alsó polcra kerülnek a nyers, romlandó élelmiszerek, mint a nyers hús vagy a friss hal, így a szennyeződés kockázata minimális:

a húsból vagy a halból kifolyó lé nem fog átszivárogni az egész hűtőn.

Érdemes a húst az eredeti csomagolásában tartani és egy tányérra helyezni, amit azonnal meg tudunk tisztítani.


Forrás: shutterstock.com
A fiókokba jönnek a gyümölcsök és zöldségek, a fagyasztóba pedig a fagyasztott dolgok: húsok, zöldségek, gyümölcsök, készételek és egyéb mélyhűtött termékek. A tárolást érdemes egymásra rakható műanyag fedeles üvegedényben megoldani.

Nem szabad a polcokat túlpakolni - legyen elég hely az élelmiszerek között -, hiszen a fagyasztóval ellentétben a hűtőben a hideg levegőnek folyamatosan áramolnia kell.

Az alacsony hűtőszekrény tetejét is használhatjuk tárolásra, főleg, ha kicsi a konyha. A hőmérséklet-szabályozás érdekében a hűtő meleg levegőt termel, ezért friss gyümölcsöt vagy zöldséget nem jó ötlet rajta vagy a közelében tartani.

Emellett ott van még a másik kérdés: mi kerül egyáltalán a hűtőbe? A paradicsom például íztelenné válik, a hagyma és a burgonya sem való oda, ahogy a gyümölcsök - a citrom, az avokádó, a szőlő, az alma, a banán, a körte - is finomabbak maradnak, ha a pulton hagyjuk őket.

A hűtés segíti a természetes olajok megtartását.

De, mint említettem, a dió nem az az élelmiszer, ami több napon vagy héten keresztül áll a polcon: vagy rájárunk, és elfogy, vagy megdaráljuk és tésztát, süteményt készítünk belőle. A darált dió szintén kerülhet mélyhűtőbe, ha később szeretnénk felhasználni.


Forrás: pixabay.com
Biztosan nem gondolta volna, hogy a teljes kiőrlésű lisztek, és az alacsony zsírtartalmú olajok, mint a repceolaj, a sáfrányolaj vagy a szőlőmagolaj hosszabb ideig eltarthatók, ha hűtőben tároljuk, és nem szobahőmérsékleten vagy a kamrában - hacsak nem használjuk fel egy-két hónapon belül.

Tartsuk tisztán kívül is!
A következő kérdés a takarítás gyakoriságában és módjában rejlik. A hűtő folyamatos tisztítása elkerülhetetlen, főleg a nyers ételek miatt. Ám arra már nem igazán figyelünk, hogy a hátulját - a kondenzátort - is legalább havonta megtisztítsuk a rárakódott pókhálóktól. Ezzel tudjuk segíteni a levegő áramlását.

Sőt az elhelyezésre is figyelni kell: érdemes néhány centivel távolabb tenni a hűtőt a faltól a meleg levegő áramlása miatt, hiszen minél kisebb a hely, a hűtő annál erőteljesebben próbál dolgozni. Ez az egyik olyan munkaeszköz a háztartásban, ami soha nem pihen, ezért nem árt megkönnyítenünk a dolgát.

A hűtő tisztítása egyébként belülről kifelé történik, illetve a fiókokat is érdemes kivenni, és forró vízzel kiöblíteni. Eközben ne felejtsünk el néha az órára is pillantani, hiszen az élelmiszereket nem hagyhatjuk több mint egy órán át szobahőmérsékleten.

Nem szabad erős illatú tisztítószert sem használni,

hiszen az étel képes átvenni a hűtőben eluralkodó szagokat. Ehelyett forduljunk az alábbi megoldások valamelyikéhez:

--2 evőkanál szódabikarbóna egy liter forró vízben feloldva
--1 rész almaecet 3 rész forró vízben feloldva.
Nem marad utána kellemetlen illat, eltávolítja a foltokat, és nem kell vegyszerszagú étel fölé hajolnunk vacsora közben.

És még egy tipp: a magas hűtőszekrény tetejére tegyünk zsír- vagy sütőpapírt, így a nagytakarítás alkalmával nem kell a rárakódott, páralecsapódás okozta olajos-ragacsos-poros koszt órákig súrolni, elég csak egy újra kicserélni a koszt felfogta, elhasznált sütőpapírt.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az erős paprikáról
  2017-11-13 12:26:31, hétfő
 
  Az erős paprikáról;

Akkor még többet eszem belőle;
Tény az erős paprikáról Erős paprikát fogyasztók körében a daganatos betegségek okozta halálozási arány jóval alacsonyabb, mint azon országokban, ahol kisebb a fogyasztása, ismertette a World Health Organization (WHO);
A paprikának azonban emellett számos más jótékony hatása is van.A tudósok arra is rájöttek, ha valaki erős paprikát; fogyaszt reggelire vagy ebédre, akkor az illető aznap kevesebbet eszik étkezések közben, étkezés után. A kísérletekben részt vevő emberek, akik reggelihez erős paprikát fogyasztották, kevesebbet ettek, mint más napokon;
A paprika tehát étvágycsökkentő, ráadásul növeli az elégetett kalóriák számát, ennek oka a kapszaicin tartalom, mely olyan termogén szer, ami növeli az anyagcserét, fokozza a kalória és zsírégetést. Nem véletlenül tartalmaz számos modern zsírégető kapszaicint.
Óriási meglepetésre az erős paprikáról a közhiedelemmel ellentétben az is kiderült, hogy a gyomorfekélytől szenvedőkre is jótékony hatással van, ha csípős ételeket fogyasztanak.

A paprika kapszaicin tartalma növeli a vérellátást a gyomor nyálkahártyájában, így természetes úton segít és regenerálja azt.
A vérkeringést mindenhol, belső szervektől a bőr felszínéig, az egész testben fokozza. A Duke Egyetem tanulmánya szerint a kapszaicin a belek gyulladásos betegségeinek gyógymódját jelentheti.A chili pedig megvédi a gyomrot az aszpirin hatásaitól.

Antibakteriális tulajdonságai miatt a kapszaicin hatásos arcüreggyulladás esetén, emellett nátha esetén enyhíti az orrdugulást és hasznos lehet allergiaproblémák enyhítésében is.

A szív és érrendszeri problémák enyhítésében is nagy szerepe van, csökkenti a koleszterin-, és triglicerid-szinteket, valamint képes feloldani a fibrint, amely a vérrögök kialakulásáért felelős.

A szervezetben kialakuló tumorok sokszor fibrin védőbevonattal alakulnak ki, így ennek feloldása a tumorokat kiszolgáltatott állapotba hozza.

Az olyan étkezési kultúrákban ahol gyakrabban fogyasztanak csípős paprikát, sokkal alacsonyabb a szívroham és az agyvérzés előfordulási aránya; tehát nagy előnyben van, aki szereti a csípős paprikát, mert nemcsak az ételeket varázsolja ízletesebbé számára, hanem fogyasztásával az egyik leghatékonyabb rákölő is a szervezetébe jut, s mindeközben még fogyaszt is

 
 
0 komment , kategória:  Család  
A disznózsírról
  2017-11-11 16:59:35, szombat
 
  [kep]No de hallgassuk meg az okosokat:



Azt már tudtad,

hogy a disznózsír jót tesz a szívnek,

de most valami döbbenetes ismét kiderült!

A nyolcvanas években az állati eredetű zsírokat erősen kritizálták a "tudósok".



A nyolcvanas években az állati eredetű zsírokat erősen kritizálták a tudósok, sajnos kiderült, hogy ez elsősorban az étolaj gyártók által finanszírozott kutatások miatt volt, egyszerű üzleti érdekből csapták be az embereket.

Mára elismerték, hogy a zsírnak számtalan pozitív egészségügyi hatása van és most bármennyire furcsán hangzik is, de a disznózsír az egyik legegészségesebb étel.

A zsír szinte minden konyhában ott van, akkor is, ha olajjal sütnek az emberek, azért egy disznósült alá mindenki zsírt tesz, nem étolajat.

Igazából azonban krumplisütéshez vagy rántás alá is ezt kellene használni.

A zsír bödönben jól tárolható, főzéshez is használható, de még a sütemények elkészítéséhez is finom lehet, bár sokaknak szokatlan.

Sokan azt gondolják, hogy nem tesz jót az egészségnek, a táplálkozás szakértői szerint azonban a disznózsírnak csak pozitív egészségügyi hatásai vannak!

A zsír remek hatásai:

· Az olívaolajat követve a második legegészségesebb zsír, mivel telítetlen zsírsavakból áll.

· A disznózsír olajsav tartalmával enyhíti a depressziót, vagy annak kialakulását megelőzi.

· D vitamin forrásnak is jó.

· Egyensúlyban tartja a hormonháztartást és támogatja a pajzsmirigy egészségesen működését.

· Ami legmeglepőbb, hogy míg az étolaj az egyik legrákeltőbb élelmiszer, a zsírban megtalálható anyagok csökkentik a rák kialakulásának az esélyét,

főleg a mellrák kifejlődésének esélyét csökkenthetik.

· A koleszterinszintet is alacsonyan tartja, védi az ereket.

[/kep]
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A paradicsomlé
  2017-11-10 15:33:45, péntek
 
  ÍRTA: VÁCZY ANIKÓ

A PARADICSOMOT LEGGYAKRABBAN SALÁTÁBA, SZENDVICSBE, LEVESKÉNT VAGY SZÓSZKÉNT FOGYASZTJUK, DE NE FELEDKEZZÜNK

A paradicsomot leggyakrabban salátába, szendvicsbe, levesként vagy szószként fogyasztjuk, de ne feledkezzünk el a paradicsomléről se. Tudtad, hogy igazi tápanyagbomba és nagyszerű hatással van az egész szervezetre? Mindezt számtalan, csodálatos aktív összetevőjének köszönheti. Rendszeres fogyasztása mellett hatalmas javulást fogsz észrevenni a közérzeteden is.

1. FELPÖRGETI A FOGYÁST
A paradicsomlé a benne található rostnak köszönhetően remekül telít, így hatásos segítség fogyókúra alatt, amikor nemcsak a kilókkal, hanem az állandó éhséggel is fel kell vennünk a harcot. Ráadásul nem kell félnünk a diéta alatt fellépő hiánybetegségektől sem, mert szinte az összes tápanyagot tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége van.

2. MÉREGTELENÍT
Sajnos, bármennyire is igyekszünk egészségesen étkezni, a szervezetünk mérgek és adalékanyagok raktára. A paradicsomban található klór és kén segíti a vesék és a máj működését. Nem is választhatsz a paradicsomlénél jobbat, ha méregteleníteni akarsz.

3. ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT
A friss paradicsomlé nagyszerű A- és C-vitamin forrás. Rendszeres fogyasztásával megelőzheted a szem bizonyos betegségeit, megerősítheted az immunrendszered és megőrizheted fogaid, illetve csontjaid egészségét.

4. RÁKELLENES CSODASZER
A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű antioxidáns vegyület adja. Mivel nagyszerű likopin forrás, ezáltal többféle rákos megbetegedéstől véd, amilyen a tüdő-, a mell-, a prosztata- és a hasnyálmirigyrák.

5. VÉD A SZÍVBETEGSÉGEKTŐL
A paradicsom B6-vitaminban is gazdag. Ha meg akarod védeni magad a szívbetegségektől, érdemes napi 1 pohár paradicsomlével tenni ezt. A B6-vitamin ugyanis csökkenti a homociszteinszintet. A homocisztein egy véredényeket károsító aminosav, amely szívinfarktushoz is vezethet.

http://stat.wellnesscafe.hu/app/uploads/2015/07/paradicsomle2.jpg

6. CSÖKKENTI A KOLESZTERINSZINTET
A rendszertelen diétáknak köszönhetően a legtöbb embernek magas a koleszterinszintje. A paradicsomlé igazán rostdús, ezáltal növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét. A benne található niacinnak köszönhetően pedig csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét.

7. VÉD A SZABADGYÖKÖKTŐL
Csupán napi egy pohár paradicsomlére van szükségünk ahhoz, hogy megakadályozzuk testünkben a szabadgyökök jelenlétét. A szabadgyökök olyan károsító molekulák, amelyek rákos megbetegedésekhez vezetnek. A paradicsom képes felvenni a harcot velük, mivel remek antioxidáns.

8. SEGÍTI A BARNULÁST
Nincs is jobb a nyári melegben egy pohár hideg paradicsomlénél, amely a szép barnaságunkról is gondoskodik. Nemcsak ihatod, hanem akár a testedre is kenheted a sűrű lét. Csökkenti a leégés okozta pirosságot, de a makacs aknéktól is véd, mivel eltűnteti a foltokat a bőrről és összehúzza a pórusokat.

9. JAVÍTJA A BÉLMŰKÖDÉST
Ha gondod van az emésztéseddel, és rendszertelen a bélmozgásod a paradicsomlé jelentheti a megoldást. Segíti az emésztését, így természetes gyógymód a székrekedésre.

Fotó: Profimedia - Red Dot

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Egészséges ételekről
  2017-11-03 15:27:43, péntek
 
  5 egészséges étel Dr. Bowden ajánlásával:


A neves táplálkozás szakértő és író Jonny Bowden több listát állított össze arról, hogy mik azok a kiemelkedően egészséges ételek, amiket naponta fogyasztanunk kellene, mégsem tesszük. Leginkább azért, mert nem férünk hozzájuk (goji bogyó, acai bogyó). A New York Times egyik újságírója megkérte Dr. Bowdent, a "150 legegészségesebb étel a világon" című könyv íróját, hogy állítson össze egy olyan listát, mely olyan egészséges és létfontosságú ételeket tartalmaz, melyekhez viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Ezekből mutatunk be mi most öt darabot.

Aszalt szilva

Az aszalt szilva élettani hatásai

aszalt-szilva.jpgEgyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag. Vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősíti. Változó korba lépő nőknek is ajánlott, mivel segít visszafordítani a menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát. Táplálkozás kutatók szerint az aszalt szilva kiváló immunrendszer erősítő.

Cékla

A cékla élettani hatásai

cekla.jpgA cékla gyógyhatásai: vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumor sejtek szaporodását gátló hatása is van. A céklára úgy kell gondolnunk, mint a vörös spenótra - tele van folsavval (B9 vitamin) és természetes pigmentekkel, melyek segítenek megelőzni a rák kialakulását. A céklát nyersen fogyasztjuk (salátába reszelve), mivel mint sok más zöldség és gyümölcs, hő hatására a cékla is elveszíti magas antioxidáns tartalmának nagy részét.

Tök

A tök élettani hatásai
tok.jpgA sütőtök gazdag béta-karotinban, mely a szervezetünkben A-vitaminná alakul át. Számos ásványanyagot is rejt magában, mint pl. vas, kálium és foszfor. Ezenkívül jelentős a kovasav tartalma is, mely a kötőszövetek, a körmök és a haj számára fontos. A sütőtök húsa enyhén vizelethajtó.

Padlizsán

A padlizsán élettani hatásai


padlizsan.jpgA padlizsán remek rostforrás, karbantartja az emésztő-, és a keringési rendszert. Amellett, hogy igen sok vitamint (B1, B6, folsav, C, és K) és ásványi anyagot(magnézium, kálium, réz, mangán, foszfor és mész) tartalmaz, a padlizsánban megtalálhatóak egyes antioxidáns anyagok is. Kedvezően befolyásolja a vérnyomást. Szerepe lehet egyes szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Az agytevékenységre nyugtató, kiegyensúlyozó hatással bír. Gyulladás gátló hatását az emésztőrendszerben fejti ki. Az indiai gyógyászat hurut és asztma oldására alkalmazza. Vérképző és vizelethajtó hatása miatt fogyasztása máj- és vesebetegeknél különösen ajánlott.

Bab

A bab élettani hatásai


bab.jpgKutatások kimutatták, hogy bab segít egészségünk megőrzésében, a rák és a szívbetegségek megelőzésében, valamint szabályozza a vércukorszintet. Ezen felül tele van antioxidánsokkal, fehérjével, és rosttal.
A dietetikusok javaslata alapján hetente négy adag hüvelyest, azaz babot, borsót vagy lencsét kellene fogyasztanunk. Érdemes megfogadni a tanácsot, mivel a bab például 22%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint a mellrákét is jelentősen visszaszorítja.



 
 
0 komment , kategória:  Család  
Ébredés után hallgasd minden reggel
  2017-11-02 09:58:03, csütörtök
 
  Ez a videó, vagy inkább hanganyag azért készült, hogy bármikor, akár minden reggel meghalgathasd ébredés után.
Mielőtt kikelsz az ágyból, hagyd lefutni ezt az 5 és fél percet!
Garantálom, hogy jobb lesz a napod utána - sőt, egy idő után az egész életed megváltozik! De tudod mit, ne halgass rám, csak halgasd ezt, és figyelj!


Link

Itt is megnézheted:
http://emberiseg.hu/emberiseg/ebredes-utan-hallgasd-minden-reggel/.WfjCsdVp2U.gma il
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az okostelefon és az egészség
  2017-11-01 13:15:09, szerda
 
 




Nem mondjuk, hogy rögtön dobd ki a kukába ? de azért nem árt, ha megfelelő keretek között használod, kerülve a túlkapásokat.

Bacik és más kórokozók

A telefonod valószínűleg szinte mindig veled van. Még a mosdóban is. És míg a kézmosásról vélhetően sohasem feledkezel meg, a mobilod tisztogatásáról már annál esélyesebb, hogy igen. Mikor is törölgetted át utoljára fertőtlenítő kendővel? Pedig nem ártana, mert becslések szerint a telefonok harmadán még székletbaktériumok is tanyáznak. Igen, pont azon a tárgyon, amit az ember még evés közben is szívesen nyomogat. Jó hír ugyan, hogy a legtöbb telefon borítása és felülete nem alkalmas arra, hogy a kórokozók sokáig megéljenek rajta ? de hiába, ha újra és újra rákerülnek. Ebből már lehet baj!

Nyakbajok

Mennyi időt töltesz lehajtott fejjel, hogy a kijelzőt nézegesd? Nem mindegy, milyen testhelyzetben nyomkodod a telefonodat, hiszen ez már napi többórás elfoglaltságot jelenthet az okos mobileszközök korában! Az izommerevség mellett akár idegsérülés is lehet a dolog vége, ha nem figyelsz eléggé magadra. Jó, ha nem maradsz 20 percnél tovább ugyanabban pozícióban, és azonnal korrigálsz, ha görnyedésen kapod magad. Arról sem árt leszoknod, hogy hosszú beszélgetések alkalmával a válladhoz szorítsd a telefonod.

Baleseti kockázat

Nemcsak az autóvezetés közbeni üzenetírás lehet kockázatos, hanem az is, ha séta vagy biciklizés közben döntesz úgy, hogy egy fontos ügy nem várhat. Ha a vezetést nézzük, a féktávolság akár tizedmásodperceken is múlhat ? márpedig a legügyesebb pötyögők sem képesek arra, hogy szó szerint egy szempillantás alatt válaszoljanak. Tudósok kiszámolták, hogy 90 km/h-s sebesség mellett öt másodpercnyi telefonnyomkodás úgy megnöveli a reakcióidőt, hogy a súlyos baleset kockázata
23-szorosára nő. Ráadásul állítólag az sem jobb, ha az üzenetet inkább diktálod.

Böngészni a sötétben

A mobileszközök kijelzője olyan mesterséges ? kék alapú ? fényt sugároz, ami túlzott használat mellett könnyedén felboríthatja az alvás-ébrenlét egyensúlyt. Főleg akkor, ha naplemente után, más fényforrás nélkül bámulod őket. A pihentető alvás szempontjából az lenne a legjobb, ha lefekvés előtt egy órával már semmilyen kijelzőt nem bámulnál. Ez azonban ma már szinte teljesíthetetlen: a tévé, a számítógép és a telefon is megszokott késő esti kikapcsolódást jelent. Legalább annyit tegyél meg, hogy lámpaoltás után tényleg nem nyúlsz a telefonod után ? már ez is sokat segíthet.

Hüvelykujj gondok

A pattanó ujj szindróma fájdalmas ínhüvely-gyűrű szűkületet jelent, de ezen kívül még ízületi gyulladás is fenyegethet. E problémák hüvelykujjat érintő változata hatványozottan gyakoribb azóta, hogy az okostelefonok divatba jöttek. Próbáld minél természetesebben, nem szorítva tartani a mobilodat, és a hosszabb pötyögést inkább számítógépen intézd. Ha viszont már megtörtént a baj, és rendszeresen fáj a hüvelykujjad, mindenképpen pihentetni kell, mert végszükség esetén akár műtétre is sor kerülhet.

Interferencia

Sokan nem tudnak róla, hogy az okostelefonok által kibocsátott sugárzás kölcsönhatásba léphet más eszközökkel ? köztük olyanokkal is, amelyek esetleg az életben maradásért felelnek. A pacemakerek vagy a szívbe épített defibrillátorok egytől egyig érzékeny ketyerék, amelyeket nyilván úgy alakítottak ki, hogy normális telefonhasználat mellett semmi bajuk ne legyen ? de ha túlzásba viszed a mobilozást, akkor sajnos változhat a helyzet.

Viszlát, sasszem!

A rövid hullámhosszú kék fény, ami az okostelefonok kijelzőjéből árad, nagyon hamar kifárasztja a szemet. Hosszú távon még a szemlencsét és károsíthatja, így ronthatja a látást. Ha szemüveges vagy, akkor a kijelző bámulásához mindenképpen érdemes feltenned. Ha pedig nincs szemüveged, de érzed, hogy valami nem stimmel, akkor ideje elmenned egy szemvizsgálatra. Sokat segíthet még a fókuszváltást célzó rendszeres szemtorna.

Forrás: fitness.hu
 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/71 oldal   Bejegyzések száma: 703 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 9 db bejegyzés
e hónap: 417 db bejegyzés
e év: 6693 db bejegyzés
Összes: 54207 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2745
  • e Hét: 6781
  • e Hónap: 61034
  • e Év: 851273
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.