Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/85 oldal   Bejegyzések száma: 841 
A vajtökről - sütőtök
  2018-11-15 15:51:18, csütörtök
 
 



A sütőtök 8 jótékony egészségügyi hatása - fogyaszd rendszeresen!

A sütőtök alatt jelen esetben a vajtököt (más néven pézsma vagy kanadai sonkatököt, Cucurbita moschata) értjük, aminek az az egyszerű oka van, hogy manapság leginkább ezzel a fajtával találkozni a piacokon, illetve zöldséges standokon, míg a nagydarab, kerekded úritököt/óriástököt már jóval ritkábban lehet látni.
De lássuk, mire is jó, milyen pozitív élettani hatásokkal bír ez a finom őszi-téli csemege.


A vajtök ősei eredetileg az amerikai kontinens melegégövi területein éltek (Észak-Amerika déli és Dél-Amerika északi szubtrópusi vidékein), de napjainkra szinte az egész világon elterjedt, és népszerű kultúrnövény.
A vajtök a legfinomabb (persze ízlések és pofonok) étkezési töknek számít, magasabb cukortartalmánál fogva ízletesebb, mint az úritök. A mélysárgától a narancsszínig terjedő árnyalatú zöldség. A tárolás során karotin és cukor mennyisége egyre növekszik, ezáltal fokozva az íz és szín intenzitását.


Felhasználási módja megegyezik a hagyományos (kerekded alakú) sütőtökével. A vajtök konyhai elkészítése nagyon változatos, kellemes íze van sütve és főzve, emiatt kedvelt csemege. Fogyaszthatjuk például köretként krumplipüré helyett, de készülhet belőle krémleves, ivólé (a neten bogarászva sokféle recepttel találkozni), lekvár, vagy akár sütemény is. Nyersen gyufaszálnyi darabokra metélve friss saláták alkotóeleme lehet.



A sütőtök nemcsak kiváló téli csemege, élettani hatása is meglepően sokrétű. Lássuk, mivel is járul hozzá egészségünk megőrzéséhez:


Alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így fogyókúrában is remekül használható, zsírtartalma is alacsonytök1
Nagy mennyiségű ásványi anyagot, például káliumot, magnéziumot, foszfort és cinket tartalmaz
tök
Magas a béta-karotin tartalma, mely az egészséges látáshoz szükséges A-vitamin előanyaga, és egyben remek antioxidáns is
tök1
A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen hatékony megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében
tök
A benne lévő sok kálium szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet, a magnéziumtartalma is keringéstámogató és idegrendszert védő hatású. Káliumtartalma miatt fogyasztása azoknak ajánlott, akik magas vérnyomással küzdenek. Csökkenthető vele az érelmeszesedés, és a szív-és érrendszeri problémák kialakulása is megelőzhető
tök1
Sok benne a C-vitamin is, elsősorban nyers állapotában, bár nyersen ritkán fogyasztjuk. Érdemes nyersen leturmixolni, hiszen ivóléként is nagyon finom, és komoly gyógyhatással bír, hatásos például a megfázásos betegségek esetén, segít a légutakban lerakódott váladék felszakadásában és köhögéscsillapító
tök
A sütőtöknek magas a rosttartalma, így emésztést segítő hatással bír. Megtalálható benne a teltségérzetet keltő- és a székrekedést megelőző, vízben nem oldható élelmi rost is. Azoknak különösen érdemes rendszeresen fogyasztani, akiknek emésztési gondjaik vannak. A sütőtök magas rosttartalma segíti a rendszeres székletürítést, fokozza az epeürülést.
tök

A sütőtöknek kiemelkedően magas az antioxidáns-tartalma, melynek köszönhetően jó immunerősítő. C-vitamin tartalma mellett ezért is érdemes a téli időszakban nagyobb mennyiségben fogyasztani, hiszen segít megóvni szervezetünket az influenzától és a támadó vírusoktól
tök1
Diabéteszeseknek azonban mértékkel érdemes fogyasztani belőle, ugyanis természetes cukortartalma miatt viszonylag magas a szénhidráttartalma. Érdemes tudni, hogy ha pürét készítünk belőle, akkor sokkal gyorsabban emeli meg a vércukorszintünket, mintha héjastól, szeletekre vágva, sütőben sütve készítenénk el, melynek az az oka, hogy a pürét hamarabb emésztjük meg, mert már feldolgozottabb állapotban van benne a sütőtök.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az ecet mint csodaszer
  2018-11-15 14:26:58, csütörtök
 
  Az ecet tisztít, fertőtlenít, szagtalanít, mi több, még a makacs szennyeződéseket is kiszedi a kárpitból és a ruhákból - mindössze alig pár száz forintért. Ennél jobb tisztítószert keresve sem találni.

Mire Használjuk:
A rettegett ablakpucolás
Minek költenétek drága, ráadásul környezetkárosító takarítószerekre, ha egyszer az ecettel is kiválóan lehet ablakot tisztítani?! Keverjetek össze két evőkanál ecetet 3,5 liter vízzel, majd töltsétek át a keveréket szórófejes palackokba. Mivel a szer remekül fertőtlenít, másra is felhasználható, így nem lesz gond a nagy mennyiséggel. Ezután csak annyi a dolgunk van hogy a jól bevált újságpapírral átdörzsöljük a felületet és megvárjuk, amíg tisztára szárad.

Fűfoltok ellen
Az ecetnek a fűfoltos ruha sem probléma. Egyharmad csésze ecetet keverjetek össze kétharmad csésze vízzel, majd az oldatot lassan öntsük a foltra és tiszta törlőkendővel óvatosan itassuk le a kimosódó szennyeződést. Ismételjük addig a folyamatot, amíg a zöld folt kijön a textíliából, majd a szokásos módon mossuk ki a ruhát. Egyébként minden mosáshoz érdemes egy kevés ecetet önteni, egyrészt, mert fertőtlenít, másrészt, mert visszaadja a ruhák élénk színét, nem utolsó sorban pedig a gyűrődések ellen is hatásos.

Ha piszkos a szőnyeg
Az ecet és a meleg víz kettőse a szőnyegfoltokkal is elbánik, az előző pontban szereplő keveréket erre is használhatjátok.

Egészséges gyümölcsök és zöldségek
A baktériumokat és a növényvédő szerek maradékát sima vízzel nem igazán lehet eltávolítani, ám ecetes oldattal már annál inkább. Keverjünk össze három rész vizet egy rész ecettel, töltsük szórófejes adagolóba és tartsátok a csapnál, hogy mindig kéznél legyen. Persze ezután ugyanúgy öblítsük le vízzel a szóban forgó finomságokat.

A ragasztóoldó
Ha címkét áztattok le egy üvegről vagy flakonról, de nem akar lejönni, akkor ecetet spricceljünk rá, hogy leoldódjon a ragasztó.

A hangyavonulás megfékezése
Amennyiben hangyák okoznak problémát az otthonotokban, érdemes tiszta ecetet fújni a repedésekbe, a padlódeszkák közé, a munkalapokra, illetve a rovarok vonulási útvonalára. Ez nem pusztítja el őket, de riasztóként hat rájuk, így néhány hónapra megszabadulhattok a betolakodóktól.

Lefolyógondok megoldása
Az eldugult lefolyóba szórjatok egy csésze szódabikarbónát, majd öntsetek rá egy csésze ecetet is. Hagyjátok 5 percig állni, majd öblítsétek le nyolc csésze forró vízzel. A két anyag kémhatása feloldja a dugulást, a forró víz pedig segít a szennyeződéseket elvezetni.

Nincs több szag
Az olajban sült ételek szaga képes beenni magát még a bútorok szövetébe is. Ha nincs szagelszívónk és a huzat sem viszi ki a szagot, akkor tegyünk ecetet egy tálba és hagyjátok a konyhapulton néhány órára, hogy magába szívhassa az illatokat.

Újra ragyogó felületek
A porcelán és kristály edények ragyogását visszaadhatjátok, ha egy rész ecet, három rész langyos víz, és egy csepp mosogatószer keverékével töröljük át őket. Természetesen utána öblítsük le is, végül pedig mikroszálas kendővel töröljük őket tisztára.

Kitisztítja az eldugult lefolyót
Ha mosogató lefolyójába először fél csésze szódabikarbónát, majd fél csésze ecetet öntünk, segít megszüntetni a dugulást. Hagyjuk állni 15-20 percet, majd öntsünk rá forró vizet.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Öregszünk? Más világban élünk....
  2018-11-09 15:09:32, péntek
 
  Megöregedtünk, más világban élünk.



NOSZTALGIA milyen szép volt és milyen igaz


☻ A MI időnkben AZ volt a büntetés, hogy: nem mehetsz ki AZ udvarra! Ma AZ, hogy: kapcsold ki azt a kurva gépet, és mars ki AZ udvarra!


☻ Mi még tudtunk kézzel írni, és bármikor fejben összeadtunk vagy összeszoroztunk két egyjegyű számot


☻ Amikor otthon kizavartak havat lapátolni, nem próbáltunk alkalmazást letölteni hozzá


☻ Mi cigizni jártunk AZ iskolai vécébe, nem szexelni


☻ A MI időnkben a tanárok maguktól adták Le a tananyagot, ma úgy kell kiverni belőlük


☻ Mi a legmélyebb lelki nyugalommal ittuk hülyére magunkat a házibulikon, mert nem kellett attól tartsunk, hogy valamelyik marha lefilmez, és másnap felpattintja a Youtube-ra


☻ Akkoriban nem voltak 3D-s mozik, de a színház már akkor is AZ volt

☻ Minket nem köszöntöttek fel nyolcszázan a szülinapunkon, csak húszan, de ők személyesen


☻ Nem volt se CD, se DVD, viszont a lemezeknek két oldaluk volt és arra a sávra tettük amit hallani akartunk


☻ Ha fintorogtunk AZ ebédnél, akkora nyaklevest kaptunk táplálék-kiegészítő gyanánt, hogy utána hetekig nem volt proteinhiányunk


☻ Mi csak kétféle betűtípust ismertünk: a kisbetűt meg a nagybetűt

☻ Mi nem étterembe jártunk vacsorázni, hanem a konyhába, és vallottuk, hogy csak félig berúgni kidobott pénz

☻ Mi csak a színvonalat, a gólvonalat és a felezővonalat ismertük, a bikinivonalat és AZ idővonalat nem


☻ Akkoriban végig lehetett stoppolni nyaranta a fél országot; ma már a kutya se vesz fel stoppost, mert azt hiszi, hogy csak le akarják nyúlni a kocsiját


☻ Mi még mindent rendeltetésszerűen használtunk: a fürdőszobatükör előtt állva borotválkoztunk/fésülködtünk , de eszünkbe se jutott volna lefényképezni magunkat. A kártyával nem vásároltunk, hanem hatvanhatoztunk, és AZ egeret nem nyomogattuk, hanem agyoncsaptuk szemétlapáttal


☻ Nem voltak anorexiás tinilányok, mert amelyik nem akart enni, AZ begyűjtött két akkora maflást az apjától, hogy utána még a fikuszt is lelegelte


☻ Nekünk a hétvégi kirándulás azt jelentette, hogy elmentünk túrázni a hegyekbe, és nem azt, hogy befészkelünk három napra egy wellness-szállóba, naponta ötször degeszre zabáljuk magunkat, és utána sportolás címen áztatjuk a micsodánkat a termálmedencében

☻ Mi a kertben játszottunk indiánosdit, és nem a Facebook Farmville-ben parasztosdit


☻ A ,,meleg" csupa kellemes képzetet idézett fel bennünk, és meg se fordult a fejünkben, hogy a Rózsaszínű Párduc vajon a fiúpárducokat szereti-e


☻ Mi kívülről tudtuk a rokonaink és a közeli ismerőseink, barátaink telefonszámát, akár 50-60-at is. Ma mindenki egyet tud: a sajátját


☻ Hozzánk képest Magellán, Marco Polo meg a többiek nem egyebek nyugdíjas szovátai idegenvezetőnél: MI GPS nélkül jártuk végig a Trabanttal Magyarországot és Csehszlovákiát, sőt, még a drezdai kempinget is műholdas segítség nélkül találtuk meg

☻ Mi úgy be tudtuk osztani a havi nyolc tojásos fejadagot, hogy négyszer ettünk rántottát, háromszor tükörtojást, kétszer sütöttünk piskótát, és még maradt is másfél hó végére. De úgy, hogy közben a húsvétot is kiállítottuk

☻ Akkoriban MI még magyarul beszéltünk; nem azt mondtuk, hogy lájkolom a csajszit, hanem hogy tetszik a Mari


 
 
0 komment , kategória:  Család  
Egészségtelen ételek? Nem
  2018-11-07 16:32:07, szerda
 
  Számos helyen olvashatjuk, hogy a kávé, a tojás, a kókuszolaj mennyire egészségtelen, de most tiszta vizet öntünk a pohárba.

Itt az idő, hogy leszokjunk a feldolgozott ételekről és elkezdjünk igaziakat enni: tojást, vajat, sajtot, akár mogyoróvajat - és mindent lehetőleg természetes állapotában.
Arról sem szabad megfeledkeznünk azért, hogy a jó étrend egyik titka a mértékletesség is, úgyhogy mindenből csak keveset együnk. Az evés önmagában nem elég ahhoz, hogy elhízzunk: a mértéktelen evés, a mozgáshiány és a rendszertelen életmód kell mindehhez.
Az alábbiakban tíz olyan ételről olvashat, amely kellő mértékkel fogyasztva kifejezetten egészséges.
Kávé. Sokszor hallhattuk már, hogy a túl sok kávétól idegesek leszünk, felpuffadunk, rossz lesz a leheletünk, előjöhet az irritábilis bélszindrómánk - ellenben ha mértékkel fogyasztjuk, a kávé kifejezetten jót tesz az idegrendszerünknek, fokozza szellemi képességeinket, sőt, szervezetünk demenciával és Alzheimer-kórral szembeni védelmét is fokozza.
Burgonya. Az egy dolog, hogy a keményítővel teli étel átalakul glukózzá és alaposan megemeli vércukrunkat, de ugyanakkor számos más tápanyagot is tartalmaz: egy közepes méretű burgonya fedezi napi C-vitamin szükségletünk felét, B6-szükségletünk 30 százalékát és kálium-szükségletünk egynegyedét. Ezen kívül még kalcium, magnézium, foszfor,cink és B-vitaminok is találhatóak benne. A frissebb krumplinak ráadásul alacsonyabb a glikémiás indexe is, mint a kevésbé frisseknek.

Tojás. Ideje megszeretnünk a tojást. A proteinben és hasznos zsírokban gazdag tojás ugyanis hosszú időre lakat jól minket: ideje a reggeli müzlit omlettre cserélni, mert így több energiát nyerünk.

Mogyoróvaj. A mogyoróvaj tele van fehérjékkel, magnéziummal, káliummal, E-vitaminnal, antioxidánsokkal és rostokkal. Ugyanakkor érdemes okosan választanunk, ugyanis számos márka kapható, ezek közül pedig sokban található cukor és számos más nem túl egészséges hozzávaló.

Babkonzerv. A babkonzervnek jelentősen nagyobb nátrium-tartalma lehet a benne található folyadék miatt, úgyhogy erre érdemes figyelni: viszont gyomrunkat remek állapotban tarthatjuk a babbal annak magas fehérje- és rosttartalma miatt.



Popcorn. Nem, nem a cukrozott és feldolgozott popcornról beszélünk, hanem a tetszés szerint ízesíthető, nem zacskóban kipattogtatott változatról, amelynek nagyon alacsony a kalóriatartalma.

Zsíros tej. A kilencvenes évek óta sulykolják belénk, hogy a sovány tej egészséges, ennek következtében egyre többen cserélték le a zsírokat szénhidrátokra, és híztak el. A zsíros tej nem egészségtelen és sokkal több tápanyag található benne, mint a sovány változatban. Könnyen eltelít, így elveszi étvágyunkat is.

Joghurt. A joghurt legnagyobb problémája az adalékanyag, a színezék és ízesítés: ideje lecserélni a sovány és cukros változatokat zsírosabb, természetes vagy görög joghurtokra. Ha nem bírjuk ki ízesítés nélkül, vágjunk bele gyümölcsöket vagy keverjük össze

befőttel.Só. A sófogyasztás egészségtelen mértékét a feldolgozott ételeknek köszönhetjük, úgyhogy kezdjünk csak rászokni arra, hogy otthon főzünk és garantáltan kevesebb sóra lesz szükségünk. Érdemes kipróbálni esetleg a himalájai kristálysót, amiben 84-féle ásványi anyag található (csak az összehasonlítás kedvéért: az asztali sóban csak négyféle van).

Kókuszolaj. Könnyedén emészthető zsírsavakat tartalmaz, amelyek szervezetünkben zsírégető ketonokká alakulnak; emellett pedig immunrendszerünket is serkenti. Ráadásul nem is lesz kókuszízű tőle az étel, ettől sem kell tartanunk.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
A magas vérnyomásról
  2018-11-06 17:28:52, kedd
 
  Gyógyszer nélkül

Kockázatos népbetegség

A magas vérnyomás egy népbetegség, és rizikófaktora az érelmeszesedésnek. Következménye szívkoszorúér-betegség, szívinfarktus, agyvérzés és vesebetegség lehet. Magunk is tehetünk néhány dolgot a vérnyomásunk rendben tartásáért.

Együk magunkat egészségesre!

A szívbarát táplálkozás meglehetősen izgalmas lehet. Emlékezzünk például az utolsó délen tett nyaralásunkra: a mediterrán konyhának ,,nyaralás- és napíze" van, és sok friss gyümölcsöt, zöldséget, sok halat, kevés húst és fő zsiradékforrásként olívaolajat tartalmaz. Engedjük szabadjára fantáziánkat - minél változatosabban és sokoldalúbban táplálkozunk, annál szívbarátibban élünk. A következő pontokra azonban figyeljünk:

Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű termékeket a fehér liszttel szemben - ezek több rostanyagot tartalmaznak, amelyek pozitív hatással vannak a vérzsírértékekre, és segítenek tartani vagy csökkenteni a súlyunkat.
Főleg az állati élelmiszereknél figyeljünk a látható és rejtett zsírokra (ellenőrizzük az összetevőket).
Takarékosan sózzunk - a fűszerek gyakran helyettesíthetik a só egy részét.
A tudósok sokáig vitatták a sószegény étrend értékét. A mai ajánlás szerint ne fogyasszunk 6 grammnál több sót naponta. Ez a diéta enyhén csökkenti a vérnyomást és támogatja a terápiát, ezen kívül együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint kevés telített zsírt. Ez egy egészséges vegyes étrendnek felel meg, amelynek keretében a friss élelmiszereket részesítsük előnyben, és gyakrabban együnk halat. Alkalmanként egy pohár bor nem árt, de túlzásba semmiképp ne vigyük. A férfiak ne igyanak naponta 30 grammnál több (0,25 liter bornak felel meg), a nők pedig 10-20 grammnál több (0,2 liter bor) alkoholt.

Mozgás

A rendszeres állóképességi edzés tartósan csökkentheti a vérnyomást. Keressünk olyan sportágat, amelyet tényleg élvezünk. Beszéljük meg az orvosunkkal, milyen mértékben terhelhetjük magunkat. Ő először talán terheléses EKG-t fog végezni, hogy tesztelje a vérnyomásunkat terhelés alatt. Sportolás közben is mérjük alkalmanként a vérnyomást. Ha nem tudunk megbarátkozni a sporttal, próbáljunk meg a mindennapokban többet mozogni, pl. menjünk kerékpárral a munkahelyünkre, vagy sétáljunk gyakrabban.

Magas a vérnyomása? Súlycsökkentés!

Ha túlsúlyosak vagyunk, igyekezzünk lefogyni. Az egészséges táplálkozás és a sok mozgás segít ebben. Egy túlsúlyos ember szívének sokkal többet kell teljesítenie, hogy a vért keresztülpumpálja a testen. Ez a többletmunka a magas vérnyomásban mutatkozik meg. Próbáljunk néhány kilótól megszabadulni, hogy tehermentesítsük a szívünket és javítsuk a vérnyomásértékeinket. Ráadásul a fogyás csökkenti a cukorbetegség vagy a magas koleszterinértékek rizikóját is.

Stressz

Tanuljunk relaxációs technikákat, mint az autogén tréning vagy a progresszív izomlazítás. Természetesen nem tudjuk teljesen átalakítani a mindennapjainkat, de vegyünk mély levegőt és számoljunk el tízig, mielőtt felidegesítjük magunkat.

Előzzük meg az érelmeszesedést!

A magas vérnyomás kedvez az érelmeszesedésnek, csakúgy, mint a dohányzás, a túlsúly és a magas koleszterinértékek. Figyeljünk a rizikófaktorokra. Minden további kockázati tényezővel nő az érelmeszesedés veszélye. Szokjunk le a dohányzásról. Legjobb, ha az utolsó cigarettát már tegnap elszívtuk. Ha abba akarjuk hagyni a dohányzást, akkor ezt a lehető leggyorsabban tegyük meg. A csekély dohányzás is méreg a szívnek.


 
 
0 komment , kategória:  Család  
Cukorbetegség ellen bab, hajdina és dió Bab A babban találh
  2018-11-06 11:13:21, kedd
 
  Gyógyszer nélkül

Cukorbetegség ellen bab, hajdina és dió
Bab

A babban található magas ballasztanyag aránya teszi ezt a hüvelyest diabéteszellenes szuperélelmiszerré. Ez hozzájárulhat a vércukor és az inzulinértékek szabályozásához. A ballasztanyagok - például a babban található pektinek - lassítják a szénhidrátok lebontását a véráramban, és további inzulinreceptorokat termelnek, melyek a sejtjeinket fogékonyabbá teszik az inzulinfelvételre. Ezek a receptorok támogatják az inzulint abban a feladatában, hogy a glükózt eltávolítsa a vérből, és továbbvezesse a sejtekbe. Rendszeresen fogyasztva a bab képes védelmet nyújtani mind a cukorbetegség ellen, mind a diabéteszkezelést természetes módon támogatni.

Hajdina

A babhoz hasonlóan a hajdina is inzulinbarát ballasztanyagokkal gazdagíthatja a cukorbetegek étrendjét. Miközben a természetgyógyászok már régóta kiemelik a hajdina előnyeit a gluténtartalmú gabonafajtákkal (pl. búza) szemben, időközben a diabéteszkutatás is figyelmes lett erre a pszeudogabonára.

Egy kanadai tanulmány már néhány évvel ezelőtt igazolta a hajdinamagnak a cukorbeteg laboratóriumi patkányok vércukorszintjére gyakorolt pozitív hatását. Ezeknek az állatoknak a glükózértékei rendszeres hajdinával történő etetés mellett 12-19%-kal csökkentek. Hasonló hatását feltételezhetjük az emberi táplálkozásra is.

Tekintettel a diabéteszjárványra, a hajdina étrendünkbe történő bevonása egy biztos és egyúttal költséghatékony módszer a vércukorértékeink csökkentésére, és ezzel a cukorbetegség és kísérőjelenségei (szív-, vese- és idegproblémák) rizikójának minimalizálására. Gazdagítsuk diabéteszellenes étrendünket például tápanyagban gazdag hajdinacsírával, melynek diós ízével megkoronázhatjuk salátáinkat vagy müzlinket. A teljes kiőrlésű hajdinalisztből készült tésztákkal pedig gluténmentes fogásokat varázsolhatunk anélkül, hogy az emésztésünket megterhelnénk.

Dió

A dió is a cukorbetegség elleni topélelmiszerek közé tartozik. Egy Európa-szerte végzett 2009-es tanulmány szerint a naponta diót fogyasztó cukorbetegek jobb inzulinértékeket mutattak fel, mint a diót kerülők. Már napi 30 gramm dióval, ami körülbelül egy maréknyinak felel meg, állandó értéken tarthatták a cukorbetegek a vércukorszintjüket.

Bár a diabéteszben szenvedőknek zsírszegény étrend ajánlott, a dió esetében azonban többszörösen telítetlen zsírsavakról van szó, pontosabban szólva omega-3 zsírsavakról, melyeknek inzulincsökkentő hatásuk van. Ezen kívül a dió E-vitamint és más antioxidáns vegyületeket is tartalmaz, melyek a szervezetet erősítik.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
A dióról
  2018-11-06 10:11:54, kedd
 
 



Gazdag omega-3 zsírsavakban és nagyobb mértékben tartalmaz antioxidánsokat más ételeknél - a dió rendszeres fogyasztása a szervezet működésének számos területén fejthet ki jótékony hatást.
A dió tömegének 65 százaléka zsír, ennek megfelelően magas a kalóriatartalma, ami által energiadús ételként tartják számon. Egyes kutatások ráadásul azt mutatják, ez a finomság így sem növeli az elhízás veszélyét. Olyan fontos ásványi anyagok és vitaminok is megtalálhatók benne, mint a folsav, foszfor, magnézium, B6 és E-vitamin, valamint további komplex bioaktív összetevők.

A csonthéjas gyümölcs fogyasztásához több egészséges hatást is társítanak, így például egyes szívbetegségek előfordulási kockázatának csökkenését, az agyfunkciók javítását, illetve lehetséges eszközként vizsgálják a rákmegelőzés kapcsán.

Termése mellett a diófa levelének felhasználása is igen sok lehetőséget rejt magában.

Szívesen veszi a szervezet
A diófélékről általánosan elfogadott nézet, hogy segítenek a szívproblémák megelőzésében. Ez alól a dió sem kivétel, amit annak köszönhet, hogy csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, amelynek szerepe lehet az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásában. Eközben erősíti a véredények működését, mérsékelve a plakk-képződés rizikóját az artériákban. Mindezen pozitív hatások a benne lévő zsírok összetételéből és a gazdag antioxidáns-tartalmából adódnak.



Hatékonyabb agymunka
Egyes humán tanulmányok igen ígéretes eredményeket hoztak a dió agyra gyakorolt hatását illetően. Egy nyolc héten át tartó, 64 fiatal, egészséges felnőtt részvételével zajlott kutatás például kimutatta, hogy a diófogyasztás növelte az alanyok kognitív képességeit. Egy másik kutatásban Alzheimer-kórban szenvedő egerekkel kísérleteztek. A rágcsálók 10 hónapig naponta kaptak a gyümölcsből, és végül szignifikáns javulást mutattak a memória és a tanulás terén. Ezek az effektusok minden bizonnyal szintén a magas antioxidáns-tartalomnak köszönhetőek, továbbá szerepet játszhatnak az omega-3 zsírsavak is.

Lehetséges eszköz daganatok ellen
Bioaktív összetevői révén a dió a rákmegelőzést segítő diéták hasznos elemévé válhat a jövőben. Megfigyeléseken alapuló kutatások a fogyasztást összefüggésbe hozták a vastagbél- és a prosztatarák kockázatának csökkenésével, míg egyes állatkísérletek hasonló relációkat feltételeznek a mell-, prosztata-, vastagbél- és vesedaganatok kapcsán. A reményteli elképzelések persze további klinikai kutatásokat igényelnek, mielőtt még heurékát kiáltanának a tudósok.

Elkerülhető a 2-es típusú cukorbetegség?
A dió diabétesz elleni hatását már régebb óta igyekszenek igazolni, a bostoni Harvard Egyetem Orvosi Karán végzett nagyszabású kutatás azonban valódi okot adhat a bizakodásra. Ennek során közel 140 ezer felnőtt ápolónőt vizsgáltak tíz éven, szorosan nyomon követve az étkezési szokásaikat. A kutatók végeredményben azt mutatták ki, hogy a dió havi egy-háromszori fogyasztása 4, heti egyszeri fogyasztása 13, míg heti kétszeri fogyasztása 24 százalékkal csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélyét.

344
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A szívbarát gyümölcs: alma
  2018-10-30 13:17:56, kedd
 
 



Az alma táplálkozási előnye magába foglalja az emésztés javítását, köszönhető ez a rosttartalmának. Ez a gyümölcs gyulladáscsökkentő, amellyel sok betegség kialakulását megelőzhetjük, mindemellett javítja a szív egészségét és a súlycsökkenést is megtámogatja.

Az almahéjban van a legtöbb tápanyag, amelyek összefüggésbe hozhatók a rák, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegség, az asztma, az Alzheimer-kór, sőt a cukorbetegség kockázatainak csökkentésével.

Az alma nagyon erős antioxidáns hatásokkal rendelkezik, gátolja a ráksejtek poliferációját, csökkenti a lipidoxidációt és csökkenti a koleszterinszintet.

Az alma nemcsak antioxidánsokban bővelkedik, hanem egy kitűnő flavonoidforrás is. Ezért az alma aktívan részt vesz a szabad gyök elleni küzdelemben. A benne található kvercetinről az bizonyosodott be, hogy segíthet megelőzni a prosztatarák kialakulását. A héjban található fitokémiai anyagok pedig gátolhatják a rákos sejtek reprodukcióját a vastagbélben.

Az alma mindenképpen része kell, hogy legyen a gyógyító étrendnek, mivel az oxidáció és a szabad gyökök káros hatásainak kivédésével hathatós védelmet nyújthat a daganatos megbetegedések, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

A színes gyümölcsökben - mint az almában is - megtalálható fenolok, flavonoidok és karotinoidok számos krónikus betegség kialakulását csökkenthetik. A magas antioxidáns-tartalmú táplálékok, mint például az alma, segíthetnek megelőzni a kognitív hanyatlást, a cukorbetegséget és akár még a csontok egészségét is megőrizhetjük is általa, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk.

Az alma rostokban gazdag, amely segíti a bélrendszer méregtelenítését, az emésztőrendszer megtisztítását. A gyümölcsben lévő pektin pedig szabályozza a szervezet cukor- és koleszterinhasználatát.

A magasabb gyümölcsbevitel összefüggésbe hozható a jobb általános emésztési egészséggel. Az almában lévő fitonutriensek segítenek megvédeni az emésztőrendszert az oxidatív stressztől, mindemellett lúgosítják a testet és segítenek kiegyensúlyozni a pH-értékeket.

Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy az alma sok C-vitamint is tartalmaz, amely erős antioxidánsnak számít és nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megőrizzük a szem, a bőr, az agy és az immunrendszer egészségét. A C-vitamin is harcol a szabad gyökök okozta károsodások ellen és segít megvédeni a DNS-t és a sejteket a mutációktól és a rendellenességektől
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A gesztenye
  2018-10-27 12:49:46, szombat
 
 








Egy igazi őszi vitaminbomba - a szelídgesztenye

Szereted a sült gesztenyét? Akkor van egy jó hírünk - nem csak roppant finom, hanem hihetetlenül egészséges is.
A szelídgesztenyére leginkább egy fenséges csemegeként tekintünk, és valóban, az íze ínycsiklandozó, ünnepi hangulatot előcsalogató illata pedig az ősz végi, karácsony körüli hetek egyik legkellemesebb velejárója.
Sokak nagy kedvence a sült gesztenye, de a tejszínhabbal megkoronázott gesztenyepüré is favorit a desszertek között, azt azonban talán már kevesebben tudják erről a remek termésről, hogy az őszi hónapok csemegéje nemcsak finom, hanem kiváló vitamin és ásványi anyag forrás is. Saját kezünkkel való gyűjtögetése kissé macerás a mérhetetlenül szúrós, tövises burok miatt, de a szemünk előtt lebegő sült gesztenye képe mindezért kárpótol.
Nézd meg, milyen pozitív élettani hatásokkal bír ez a fantasztikusan ízletes téli csemege!

Egy igazi őszi vitaminbomba - a szelídgesztenye
A gesztenye a száraztermésű héjas gyümölcsök, azaz a diófélék közé tartozik, összetétele alapján azonban a zöldségfélékhez, gyümölcsökhöz áll közelebb. A gesztenyepüré vagy a sült gesztenye túl azon, hogy finom, és sokunk nagy kedvence, számos hasznos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Jótékony összetevőinek, vitamintartalmának nagy részét feldolgozott állapotában is megőrzi.

Mit tartalmaz
Vitaminok közül kiemelkedő az E-vitamint tartalma, valamint nagy mennyiségű B1-, B2-, B6-és C-vitamin is található benne, a málnáéhoz és a ribizliéhez hasonlóan nagy mennyiségben.
Ásványi anyagok közül magnéziumot, nátriumot, káliumot, kalciumot és foszfort tartalmaz nagyobb mennyiségben. Ezen ásványianyag-értékei a legtöbb gyümölcshöz képest kimagaslóak.
Szénhidráttartalma ugyan magas, de lassú felszívódású, így a vércukorszintet lassan, folyamatosan emeli meg. Helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket.
Koleszterint egyáltalán nem tartalmaz.
Energia tartalma az olajos magvakéhoz képest jóval alacsonyabb.
Zsírtartalma nem számottevő, így a zsírszegény étrendbe is beilleszthető. Fehérjetartalma szintén alacsony (2 gramm/100 gramm).
Élelmi rostokban bővelkedik, ezért hosszabb ideig biztosít jóllakottságot, csökkenti az éhségérzetet és még bélműködésünkre is jó hatással van.
Glutént nem tartalmaz, ezért magát a gesztenyét, és lisztjét a gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
A fentieket tekintve kétségtelen, hogy az egészséges táplálékok között kell a gesztenyét emlegetnünk. A szelídgesztenye és a belőle készült gesztenye alapú ételek tehát testsúlycsökkentő étrendekbe és alacsony energiatartalmú diétákba remekül beilleszthetőek.

Hogyan tudjuk még felhasználni
A már említett két felhasználási módon túl - sült gesztenye és gesztenyepüré - a meghámozott gesztenyét rendkívül sokféleképpen fogyaszthatjuk: főzve, krumplipüré helyett készíthetünk sós gesztenyepürét, falatozhatjuk kandírozva (cukormázzal bevont, hámozott, főtt gesztenye), vagy lisztként megőrölve süteményekben és kenyérben is hasznosíthatjuk. Tovább a gesztenye remekül illik szárnyasok (gesztenyével töltött pulyka) és zöldségek töltelékébe, valamint vadhúsokhoz.

Fotó: juno.hu

 
 
0 komment , kategória:  Család  
A szív egészségéért
  2018-10-23 18:19:08, kedd
 
 



A szív- és érrendszeri megbetegedések jelentős hányada összefüggésben áll a táplálkozással. Összeszedtük azt az öt élelmiszert, amelynek gyakran az asztalra kellene kerülni a szív vitalitásának megőrzése érdekében.Nézzük tehát az egészséges étkeket, amelyek nem csak azért fontosak, mert jót tesznek a szervezetünknek, hanem azért is, mert viszonylag könnyen elérhetők, azaz reálisan lehet velük számolni a mindennapi menüsorban.

Csonthéjasok
A csonthéjas magvak - mogyoróban, mandulában és dióban - tobzódnak a szervezetünkre jótékony hatást gyakorló vitaminokban, ásványi anyagokban. Már egy maréknyi dió elfogyasztása is csökkenti a koleszterinszintet, és óvja az artériákat a gyulladástól. A benne található omega-3 zsírsavak nem csak a szívünknek, de az agyunknak is rendkívül hasznosak. A mogyoró magas rosttartalommal és telítetlen zsírsavakkal szintén elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak. Kutatásokkal igazolták, hogy a diófélék legalább heti ötszöri fogyasztása 30 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Olívaolaj
Az olívaolaj rendkívül gazdag esszenciális zsírsavakban, amelyek segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Antioxidáns-tartalma védi a szívet és az ereket, és mivel főként telítetlen zsírsavakat tartalmaz, a koleszterinszintre is jótékony hatással van. Az extra szűz olívaolajat hidegen sajtolják, közvetlenül a szüretelés után. Salátákhoz, párolt zöldségekhez, sajtokhoz jól illik, s ez a legegészségesebb választás!


Lazac
A rendszeres halfogyasztás segíti a szív egészséges működésé. Azokban a populációkban, ahol az étrend jelentős részét a halból készült fogások teszik ki (például az eszkimók között vagy Japánban) kifejezetten alacsony a szívbetegségek előfordulása. A lazac húsa kiemelkedő fehérje-, vitamin-, és ásványianyag-forrás, legfontosabb egészségvédő tápanyaga azonban az omega-3 zsírsav, amely a szívműködés mellett a vérnyomásra is jótékony hatással van. Jellegzetes rózsaszín színét az astaxantin festékanyag adja, amely az immunrendszert serkenti.

Vörösbor
A vörösbor szív-és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását elsősorban a rezveratrolnak tulajdonítják. Ez, a polifenolok közé tartozó vegyület elsősorban a vörös szőlőben található, de tartalmazza az étcsokoládé és a mogyoró is. Ez a vegyület védi meg a növényt a fertőzésektől, a szervezetre pedig gyulladáscsökkentőként hat. Növeli a “jó koleszterin", vagyis a HDL arányát, így védi az érfalakat, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Vigyázat: túlzásba vinni a vörösbor fogyasztását sem szabad, de nagy esetszámú vizsgálatokkal bizonyították, hogy napi 1,5-2 dl bor 15 százalékkal csökkenti a szívinfarktus rizikóját.

Narancs
Nem csupán kiváló C-vitamin forrás a narancs, de a gerezdek között húzódó hártyája pektint tartalmaz. Ez a vízben oldható rost gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, az érelmeszesedés és az epekőképződés megelőzésében is igen hatásos. Ez azonban kifacsarva nem jut a szervezetünkbe, így a teljes gyümölcsöt érdemes megenni az egészséges hatás maximalizálásáért. A rendszeres narancsfogyasztás csökkentheti a vérnyomást is.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/85 oldal   Bejegyzések száma: 841 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 300 db bejegyzés
e év: 6437 db bejegyzés
Összes: 61482 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 251
  • e Hét: 18124
  • e Hónap: 57109
  • e Év: 952957
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.