Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Pazarlás
  2011-07-13 04:07:08, szerda
 
  Több pénz kapnak az egyházak, de elszámolni nem kell vele. Az ország megkárosítása és a maradék átjátszása az egyházakhoz? Ez, történt. Ez, történik éppen. A maradék az oktatás mellett az egészségügy egy része. Ez pedig a jövő végét jelenti és nem a kezdetét! Várom az első áldozatot. Lehet, hogy már meg is volt, csak éppen nem figyeltek oda rá? Ez, annak a kettő lánynak az esete is lehet, akik öngyilkosok lettek. A valódi ok ismeretlen!

A gazdasági tárca tiltakozása ellenére 2010 karácsonyán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes asztalhoz ült Erdő Péter bíborossal, és 5,3 milliárd forinttal megtoldotta a katolikus egyháznak fizetett állami járadék összegét. Miközben az állam minden fronton igyekszik nyirbálni a költségvetés kiadásait, az egyházi célú támogatások az idén becslések szerint 15-20 milliárddal is növekedhetnek. Az egyházaknak ráadásul most már törvényadta joga, hogy a hitéleti bevételeket elszámolási kötelezettség nélkül költsék el saját belátásuk szerint. Az országgyűlés utolsó pillanatban tett változtatásokkal és botrányos vitákkal hétfőn elfogadta az egyházak jogállásáról szóló törvényt. A törvény az elismert egyházak körét drasztikusan csökkentette, számuk az eddigi 362-ről 14-re csökkent. 4-5 zsidó és 5-6 ortodox került a csomagba! Elképesztő!

A java még hátravan

Az egyházak számára létkérdést jelentő finanszírozási szabályozás azonban még nem készült el, a törvény legkorábban az ősszel kerülhet a parlament elé. Az előkészületek azonban már most is zajlanak, hiszen az elmúlt hónapokban jelentős változások történtek a támogatások terén. Az Index forrásai szerint ebben az évben az általános megszorító politika ellenére az egyházak mintegy 15-20 milliárd forintos bevétel-növekedést könyvelhetnek el a korábban megszokott állami folyósítású pénzösszegekhez képest. Ez a növekedés pedig jó alap lesz az őszi finanszírozási szabályok kidolgozásához, hiszen az egyházak - különösen a katolikus egyház - biztosra vehetik, hogy az Orbán-kormány idején megadott újabb milliárdok beépülnek majd abba a rendszerbe, amit a készülőben lévő törvény határoz majd meg.

A kompenzáció kompenzációjának a kompenzációja

A legnagyobb előnyökkel természetesen a KDNP által támogatott katolikus egyház számolhat. Az új irányba tett első lépés tavaly december 27-én történt meg, amikor Semjén Zsolt nemcsak a gazdasági tárca, különösen Naszvadi György államháztartásért felelős államtitkár tiltakozása ellenére olyan megállapodást kötött Erdő Péter bíborossal, ami még a protestáns egyházakban is megrökönyödést váltott ki.

A protestáns értelmezés szerint ugyanis a kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes a kompenzáció kompenzációjának kompenzációjaként adott 5,3 milliárd forintos járadékemelést a katolikusoknak. A hivatalos indoklás szerint az elmaradt kifizetések mellett megígért járadék-kiegészítést azért kapta a katolikus egyház, mert az első Orbán-kormány idején a protestáns egyházak is részesültek ingatlanjáradékban. Az viszont már nem szerepelt az indoklásban, hogy a protestánsokkal egy évtizede kötött megállapodás éppen a katolikusoknak már megadott keret kompenzációjaként jött létre.

A 2011-es költségvetés-tervezetben összesen 28,5 milliárd forint szerepelt az egyházi központi hozzájárulás kategóriában lesz. Az állami támogatás két legnagyobb tétele az alapintézmény-működésre, illetve az ingatlanjáradékra szánt tíz-tízmilliárd forint volt, de emellett oktatási tevékenységre 3,2 milliárdot, kulturális tevékenységekre pedig további 0,8 milliárdot is betervezett a kormány. A szórványtelepülési és kistérségi egyházi támogatásokra kétmilliárd, a kulturális örökség értékeinek rekonstrukciójára 1,2 milliárd forintot különítettek el. A módosító indítványok hatására után az ingatlanjáradék tétele módosult 15,9 milliárdra.

Az oktatási normatíváknál is végigment egy emelés, ráadásul az állam Semjén jóvoltából visszamenőleg is kifizetett egy négymilliárdos elmaradt normatívatételt. Az önkormányzati fenntartású közoktatási intézmények tömeges átvétele miatt fideszes forrásaink szerint ezen a téren további változások várhatók. A két részből álló támogatásnövekmény a katolikusoknál eddig 10 milliárdra tehető.

Az ÁSZ sem ellenőrizheti

Érdekesség, hogy a hétfőn elfogadott egyházi törvény kimondja, hogy "az egyházak hitéleti célú bevételeit és azok felhasználását állami szerv nem ellenőrizheti". Az ÁSZ, amelynek elvileg feladata az egyházak pénzügyeinek vizsgálata, nem kérheti számon az ingatlanjáradék, és annak kiegészítése, valamint az egyházak számára felajánlott személyi jövedelemadó, annak költségvetési kiegészítése, illetve a helyébe lépő juttatások elköltésének módját. A számvevőszéki ellenőrzés csak a meghatározott célokra adott támogatásokra korlátozódhat.

Az állami folyósítású támogatásokkal kapcsolatos gazdálkodási autonómia azért furcsa, mert az új egyházi törvény megalkotásának szükségességét nagyrészt éppen a kisegyházak, vallási csoportok laza, a jogi kiskapukat kihasználó gazdálkodásával magyarázták, és időközben a katolikusoknál is súlyos, milliárdokra tehető pénzügyi visszaélés gyanúja került elő több egyházmegyében.

Kodifikációs remekmű

A KDNP elnöke szerint a keddre virradóra elfogadott egyházügyi törvénnyel új korszak kezdődik; Semjén Zsolt szerint, amiről vita van, hogy a bíróság vagy a parlament fogadja el egyházként az adott közösséget, illetve, hogy mely egyházak szerepelnek a listán, az a jogszabály öt százaléka. A törvény 95 százaléka "kodifikációs remekmű" - mondta a miniszterelnök-helyettes, aki szerint nem normális állapot, hogy 362 magát egyháznak mondó társulat van jelenleg Magyarországon. Itt valamilyen rendrakásra szükség volt - szögezte le a KDNP elnöke és kiemelte: a vallás szabadságát továbbra is mindenki korlátlanul megélheti, ehhez sem egyházjogi, vagy egyesületi státusz nem szükséges.

Szászfalvi László államtitkár, a KDNP országgyűlési képviselője azt mondta, hogy tartalmát tekintve európai törvény született, amely a magyar hagyományokon nyugszik, és az évek óta megfogalmazódott anomáliákat kiszűri a rendszerből. Balog Zoltán államtitkár, a Fidesz országgyűlési képviselő frakciója álláspontját képviselve leszögezte, hogy amellett voltak: azt a nagyvonalú és konszenzussal összeállított listát, amit a KDNP készített, nyissák ki és adják meg mindenkinek a lehetőséget, hogy egyháza elismerését kérje a parlamenttől.







 
 
0 komment , kategória:  **Olvasgatok, nézelődöm**   
Tökéletesség
  2011-07-13 03:59:57, szerda
 
  Minél nagyobb hangsúlyt fektetünk a tökéletességre, annál távolabbra tűnik előlünk.
Haridas Chaudhur


 
 
0 komment , kategória:  Idézetek - Vegyes**  
Ki vagyok én ?
  2011-07-13 03:54:58, szerda
 
  Miért is fontos számunkra a "Ki vagyok én ?" kérdése ?
Az emberiség zöme mindössze a saját testével és elméjével azonosítja önmagát egész életében. Címkék halmazát aggatja önmagára, amivel azonosulni tud elméjében, és amivel azonosítani tudja őt a külvilágában élő emberek sokasága is.
Pl.: XY a nevem, nős/férjezett vagyok, családapa/anya vagyok, informatikai menedzser a szakmám, diplomás vagyok, élsportoló vagyok, stb.-stb...... És mi szépen teljesen azonosulunk a címkéinkkel, elfogadva mindezeket a saját valóságunkként ahelyett, hogy a legkisebb mértékben is tudnánk, hogy VALÓJÁBAN : "Ki vagyok én ?"
Aki erre az egyetlen kérdésre tudja a választ, az előtt már soha semmiféle kérdés nem fog felmerülni, mivel egyetlen titka sem lesz ő előtte a létezésnek.

Srí Ramana Maharsi egy ilyen entitás volt. Nem létezett előtte semmilyen titka a Létnek. Ezért is szorgalmazta az emberek felé a "Ki vagyok én ?" kérdés önmagunk felé történő felrakásának fontosságát :

"A 'Ki vagyok én ?' nem egy mantra. Azt jelenti, hogy meg kell találnod, hol születik meg benned az 'én-gondolat', mely forrása minden gondolatnak. Fel kell tenned magadnak a kérdést : 'Ki vagyok én ?'
Eme vizsgálódás majd elvezet egy olyasvalami felfedezéshez, mely bensődben él, és túl van az elmén. Oldd meg ezt a nagy problémát, és minden egyéb kérdést megoldottál."

"Az 'Én' (Önvaló) mindig jelen van : mélyalvásban, álomban, vagy ébrenlét idején. Az 'Én' érzése mindig jelenlévő. Vagy tagadnád saját létezésedet ? Nem. Azt mondod : 'vagyok'. Találd meg, ki létezik ! Leld meg a forrást, és érd el megingás nélkül ! Így a hamis 'én' eltűnik majd, s a valódi 'Én' megismerszik. Az előbbi nem létezhet az utóbbi nélkül."

"Ki vagyok én ?' Amikor az ember elér a szívhez ekképpen kutatva az elmében, az egyéni 'én' csüggedten lehanyatlik, s a valóságos 'Én' spontán módon megnyilvánul. Bár ily módon fedi fel önmagát, az még sem az egó-"én", hanem a tökéletes Lét, az abszolút Önvaló.
Kutasd tehát : 'Ki vagyok én ?' Merülj mélyen bensődbe, és maradj meg az Önvalóban ! Az a létként létező Isten."



 
 
0 komment , kategória:  Ezotéria : Vegyes**  
A szeretet nem tanulható
  2011-07-13 03:52:52, szerda
 
  "A szeretet nem tanulható, és nem lehet kiművelni sem. A mesterségesen kiművelt szeretet távolról sem szeretet lesz. A valódi rózsa helyett művirágot találsz. Amikor megtanulsz valamit, az annyit jelent, hogy a külvilágból fogadod be, nem belső fejlődés eredménye. Márpedig a szeretet csak akkor lehet hiteles és valódi, ha a bensődben növekszik. A szeretet nem tanulási, hanem fejlődési folyamat. Nem arra van szükség, hogy megtanuld a szeretet módjait, hanem inkább arra, hogy elfelejtsd a szeretetlenség módjait."
/Osho/


 
 
0 komment , kategória:  Vallás - Osho,vallási vezető  
Egy kiváló tanmese
  2011-07-13 03:48:43, szerda
 
  Egy kiváló tanmese az egyéni lélek működéséről :

Egy este az öreg cherokee indián mesélni kezdett az unokájának arról a csatáról, ami minden emberben zajlik.
Azt mondta: - ' Fiam, a csata két farkas között zajlik, akik mindannyiunkban ott lakoznak.
Egyikük a Rossz : A düh, irígység, féltékenység, sajnálat, szánalom, kapzsiság, erőszak, önsajnálat, bűntudat, harag, kisebbrendűség, hazugság, hamis büszkeség, felsőbbrendűség és az egó.
Másikuk a Jó : - Az öröm, béke, szeretet, remény, nyugalom, alázat, kedvesség, jóindulat, empátia, nagylelkűség, igazság, és az együttérzés.'
Az unoka elgondolkozott egy pillanatra, majd megkérdezte nagyapját : - ' És melyik farkas győz? '
Az öreg indián mosolyogva válaszolt: - ' Az, amelyiket eteted. '


 
 
0 komment , kategória:  Ezotéria : Vegyes**  
Saját rácsainkról
  2011-07-13 03:46:33, szerda
 
  "Aki kontroll alatt él, mindig ideges, hiszen mélyen belül nyugtalanság örvénylik benne. Ha megszabadulsz a kontrolltól, spontán és eleven vagy, akkor nem idegeskedsz. Nincs miért - történjen aminek történnie kell. Nincsenek elvárásaid a jövővel szemben, és neked sem kell elvárásokat teljesítened. Miért lennél ideges? Ahhoz, hogy az elmét kontroll alatt tarthassuk, olyan ridegnek, olyan fagyottnak kell lennünk, hogy az életenergia már nem juthat el végtagjainkba, testünk is megdermed. Ha az energia szabadon áramolhat, az elfojtásaid a felszínre törnek. Ezért az emberek megtanulták, hogyan maradjanak hidegek; hogy hogyan érintsenek meg úgy, hogy közben mégsem érintenek meg, hogy hogyan nézzenek rád úgy, hogy közben mégsem néznek rád. Az emberek közhelyekben élnek: "Szia, hogy vagy?" De nincs mögötte semmi és senki. Ezek csak arra szolgálnak, hogy a két embernek ne kelljen valóban találkoznia. Az emberek nem néznek egymás szemébe, nem fogják meg egymás kezét, nem próbálják érezni egymás energiáit, nem engedik a másikat magukba áramolni - mindenki fél; csak átevickél valahogy az életén, hidegen, élettelenül, egy kényszerzubbonyba zárva."
/Osho/


 
 
0 komment , kategória:  Vallás - Osho,vallási vezető  
A megvilágosodásról
  2011-07-13 03:43:24, szerda
 
  Srí Harivans Lal Poonja (Papadzsi) /1910-1997/, a XX.század egyik legjelentősebb mevilágosodott (Isten-tudatosságú) advaita lelkitanítója volt, Maharshi tanítványaként.
Tanításaiban a Lélek mibenállóságát, és annak azonnali tudatos megtapasztalhatóságát tanította az embereknek, és emberek tucatjait segítette a lelki ébredés útjára.
Ekként beszélt egyhelyütt a totális lelki ébredésről, tehát az önmegvalósító megvilágosodásról :

"A megvilágosodás itt van, most van, és örökké van. Ha nincsenek előre általad meghatározott fogalmaid róla, akkor ezt tudhatod is. Ám ha bármilyen a megvilágosodással kapcsolatos fogalomhoz ragaszkodsz, akkor nem vagy tudatában annak, hogy mit is jelent. Ebben a tudatlan állapotodban azt gondolod, hogy el kell érned a megvilágosodást, mert nem vagy tudatában annak, hogy már szabad vagy, s hogy mindig is az voltál.
Ezért hát kijelölsz magadnak egy célt, megvilágosodásnak nevezed azt, majd hatalmas erőfeszítéseket teszel azért, hogy elérd. Ha ily módon keresed a megvilágosodást, akkor szükségszerűen van valami elképzelésed róla, hogy milyen lesz.
Az elme viszont nagyon ravasz és körmönfont. Amennyiben hatalmas energiákat fektetsz abba, hogy elérd és megtapasztald ezt a célt, akkor az elme megteremti számodra a kívánt tapasztalást, majd megengedi neked, hogy élvezd azt. De ez nem a megvilágosodás megtapasztalása lesz, hanem annak megtapasztalása, amit a megvilágosodásról képzeltél !
Amikor ez megtörténik, azt hiszed, hogy megvilágosodott vagy, hiszen a tapasztalásod teljesen megfelel a megvilágosodásról előre gyártotott elképzelésednek. Viszont ezek az elme alkotta megtapasztalások nem állandó, és nem is természetes létállapotok. Ezek mindössze csak időleges mentális élmények, amelyek az időben megjelennek, majd el is tűnnek."
/Srí H.W.L. Poonja/

Tehát mint láthatjuk, a vallások által favorizált, és az általuk elgondolt emberi "célbaérés" egy elmeszabta dolog. A valós megvilágosodás ezen jócskán túlmutat, hiszen éppen hogy az elmét, és az elme szabta létezést teszi le örökre.



-07-05 19:34:25, kedd

Srí Harivans Lal Poonja (Papadzsi) /1910-1997/, a XX.század egyik legjelentősebb mevilágosodott (Isten-tudatosságú) advaita lelkitanítója volt, Maharshi tanítványaként.
Tanításaiban a Lélek mibenállóságát, és annak azonnali tudatos megtapasztalhatóságát tanította az embereknek, és emberek tucatjait segítette a lelki ébredés útjára.
Ekként beszélt egyhelyütt a totális lelki ébredésről, tehát az önmegvalósító megvilágosodásról :

"A megvilágosodás itt van, most van, és örökké van. Ha nincsenek előre általad meghatározott fogalmaid róla, akkor ezt tudhatod is. Ám ha bármilyen a megvilágosodással kapcsolatos fogalomhoz ragaszkodsz, akkor nem vagy tudatában annak, hogy mit is jelent. Ebben a tudatlan állapotodban azt gondolod, hogy el kell érned a megvilágosodást, mert nem vagy tudatában annak, hogy már szabad vagy, s hogy mindig is az voltál.
Ezért hát kijelölsz magadnak egy célt, megvilágosodásnak nevezed azt, majd hatalmas erőfeszítéseket teszel azért, hogy elérd. Ha ily módon keresed a megvilágosodást, akkor szükségszerűen van valami elképzelésed róla, hogy milyen lesz.
Az elme viszont nagyon ravasz és körmönfont. Amennyiben hatalmas energiákat fektetsz abba, hogy elérd és megtapasztald ezt a célt, akkor az elme megteremti számodra a kívánt tapasztalást, majd megengedi neked, hogy élvezd azt. De ez nem a megvilágosodás megtapasztalása lesz, hanem annak megtapasztalása, amit a megvilágosodásról képzeltél !
Amikor ez megtörténik, azt hiszed, hogy megvilágosodott vagy, hiszen a tapasztalásod teljesen megfelel a megvilágosodásról előre gyártotott elképzelésednek. Viszont ezek az elme alkotta megtapasztalások nem állandó, és nem is természetes létállapotok. Ezek mindössze csak időleges mentális élmények, amelyek az időben megjelennek, majd el is tűnnek."
/Srí H.W.L. Poonja/

Tehát mint láthatjuk, a vallások által favorizált, és az általuk elgondolt emberi "célbaérés" egy elmeszabta dolog. A valós megvilágosodás ezen jócskán túlmutat, hiszen éppen hogy az elmét, és az elme szabta létezést teszi le örökre.



 
 
0 komment , kategória:  Ezotéria : Vegyes**  
Szellem, és meditáció
  2011-07-13 03:37:23, szerda
 
  Srí Mataji Nirmala Dévi a múltszázadban élő indiai szentember(asszony) volt, aki többek között Mahatma Ghandi lelkitanítója is volt egyúttal.
Ő így látta az embert, és ekként érezte elengedhetetlennek a meditációt :

"Nem ismerheted meg életed értelmét, amíg össze nem kapcsolódsz a téged megteremtő hatalommal.
Nem ez a test vagy, és nem ez az elme vagy ; a Szellem vagy ....... ez a legnagyobb igazság.
Meg kell ismerned szellemedet ....... mert a Szellem megismerése nélkül az igazságot sem ismerheted meg.
A meditáció az egyetlen út, amelyen fejlődhetsz. Nincs más kivezető út. Mert amikor meditálsz, csend honol benned. A gondolatok nélküli tudatosság állapotában vagy. Ekkor megy végbe a tudat fejlődése."



 
 
0 komment , kategória:  Ezotéria : Meditáció  
Az elme mibenállóságáról
  2011-07-13 03:35:47, szerda
 
  ,,Abban a pillanatban, hogy megszabadulunk a vágyaktól, a világ valósága eltűnik. Aki lemondott a vágyakról, az teljesen szabad. Az ilyen ember bárhol élhet, hiszen nem befolyásolják a körülmények. Az Önvaló felismerésével minden cselekedet és tevékenység megszűnik."

,,Az elme egyedül a gondolkodóképessége révén varázsolja elő azt, ami testként ismert. Nem látunk testet akkor, amikor az elme nincs működésben. Az elme teremti meg a káprázatot, és hozza létre a születés és halál képzeteit. Saját gondolataink eredményeképpen vagyunk rabságban."

,,Amikor a vágyak jelen vannak, létezik az elme. Amikor a vágyak megszűnnek az elmében, akkor feltárul az Önvaló ismerete. Aki eljutott az Önvaló felismeréséhez, az meg nem született."

,,A lelki kondicionáltság vagy korlátoltság, amely sötét, és amely az újraszületéshez vezet, elmeként ismert. Ez nincs jelen egy megszabadult bölcsben."

,,A saját elméd teremti a világot. Amikor más teremtményeken segítesz, önmagadon segítesz. Mégis minden üres."

/Srí Harivans Lal Poonja/


 
 
0 komment , kategória:  Ezotéria : Vegyes**  
Köszönöm Margitka !
  2011-07-13 03:28:06, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Szakál lelki turkáló  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2011.06 2011. Július 2011.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 84 db bejegyzés
e év: 12096 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 874
  • e Hét: 5426
  • e Hónap: 14096
  • e Év: 70029
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.