Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2018-09-25 20:17:14, kedd
 
  Szinte senki sem tudja, mi az internet

Nap, mint nap használjuk, rengetegszer megemlítjük, de kapásból valószínűleg igen nehezen tudnánk válaszolni arra kérdésre: mi is az internet tulajdonképpen?

A szótári definíció szerint az internet a hálózatok hálózata, vagyis egy nemzetközi információs hálózat, amely számítógépeket köt össze. Az is változó azonban, hogy ezzel a kifejezéssel mire utalunk: jelölheti ugyanis a hálózati infrastruktúrát, vagyis a kábeleket, szervereket, műholdas kapcsolatokat, amelyekből az egész összeáll, vagy mindezekkel együtt annak tartalmát is - az internet ugyanis nem csak összeköt, hanem rengeteg információt, adatbázist, weblapot, dokumentumot, filmet, és zenét tárol. Amikor valaki egyszerűen csak annyit mond: internet, általában ez utóbbira gondol, vagyis minderre egyben.

Az internet nem a világháló

A hálózatok hálózatának másik, egykor sokat emlegetett elnevezése az "információs szupersztráda", és sokan hajlamosak összekeverni az internetet a "világhálóval", vagyis a Wolrd Wide Webbel. A kettő azonban nem ugyanaz: a világháló csak az internet egy része, vagyis az interneten elhelyezett, egymással hiperlinkekkel összekötött dokumentumok összessége, amelyeket a webböngészőben nyithatunk meg.
Míg az internet elődjét már a hetvenes évek elején elkezdték kiépíteni, addig a világháló csupán 1989-ben született meg, és egy Tim Berners-Lee nevű kutatónak köszönhető, aki a svájci atomfizikai kutatóközpontban, a CERN-ben hozta létre azt. Pár év elteltével a web lett az internet legnépszerűbb szolgáltatása, ami talán annak köszönhető, hogy az ember a vizuális információkat szeretni leginkább, a világháló pedig születésétől fogva alkalmas arra, hogy a szöveges dokumentumok mellett képeket, sőt, multimédiás tartalmakat, videókat, zenéket is közzé tegyenek rajta. Sőt, napjainkban a fejlődés iránya már arrafelé tart, hogy a webböngészőben használható szoftverek egyes számítógépre telepített programokat is kiváltanak.
A fájlok interneten való közvetlen mozgatására az FTP-programok szolgálnak, ezt azonban manapság már főleg csak azok használják, akik üzemeltetnek egy-egy honlapot vagy szolgáltatást: magukat az állományokat leginkább a weben keresztül éri el a felhasználó. Valószínűleg viszonylag kevesen vannak azok is, akik tisztában vannak a"telnet" parancs jelentésével, pedig a ennek segítségével lehet egyik távoli számítógépekre bejelentkezni a hálózaton - már ha az embernek van jogosultsága az ilyesmihez.

Az otthoni internet-felhasználó számára az internet manapság már az ingyenes vagy olcsóbb telefonálás lehetőségét, a videomegosztókat és fájlcserélőket, vagy a közösségi hálózatokat jelenti - mindez pedig az ezredforduló utáni idők találmánya. A vonalas telefon mellett pedig mostanában egy másik, eddig saját hálózattal rendelkező szolgáltatás is az internetre költözik, mégpedig a televízió, az interaktív IPTV formájában. Érdekesség, hogy a hálózat forgalmának jelentős részét - egyes felmérések szerint 90, mások szerint 30-40 százalékát - a fájlcserélők generálják.

Magyarország jócskán le van maradva

Az internetet jelenleg durván egymilliárd ember használja világszerte, és az elterjedése - vagyis a netpenetráció - Kínában növekszik a legintenzívebben. Ami Magyarországot illeti, az NRC piackutató legfrissebb adatai szerint nálunk a lakosság 39 százaléka internetezik rendszeresen, míg az Európai Unióban ez az átlag 50 százalék felett van, Észak-Amerikában pedig a 70 százalékot közelíti. Az azonban szinte biztos, hogy a legaktívabb internetezők közül sem tudna mindenki kapásból válaszolni arra, hogy tulajdonképpen mi az internet...



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép jó reggelt mindenkinek!
  2018-09-25 06:29:44, kedd
 
  Érdekes napra ébredtünk.





Persze mi van, ha ez a nap is pont ugyanolyan, mint az összes többi? Felkeltünk reggel, tesszük a dolgunkat, majd lefekszünk este... De mi van akkor, ha ma valami mégis megváltozhat? Ha ma a változás mellett döntesz?
Csak hogy egy kicsit másképp éled az életed, mint eddig... Csak egy kicsit elengeded mindazt, amit eddig igaznak hittél a világról és rugalmasabbá válsz...
Csak egy kicsit többet adsz...
Csak egy kicsit többet befogadsz...
Csak egy kicsit jobban hiszel Önmagadban, az álmaidban, a céljaidban, a képességeidben...
Csak egy kicsit jobban bízol...
Csak egy kicsit könnyebbnek, szebbnek, boldogabbnak, csodálatosabbnak látod az életed...
Csak egy kicsit jobban kitárod a szíved és feltételek nélkül szeretsz...
Csak egy kicsit....





Egy ember, aki vonzódik mindenhez ami szép, ami régi, ami szívet melengető, romantikus legyen az bármi, zene, könyv, vers, tárgy,gyönyörű természeti kincseink, és az én életemet szebbé teszi...Minden, ami az Élet - létezés, öröm, szépség, bánat, fájdalom....Talán mindannyiunk ilyen társról álmodik, kivételek persze mindig vannak, mert valaki az anyagi javakat helyezi inkább élete értelmének.




"Nézzétek csak az élet könyvét! Kicsit már megkopott... A borító az éveket, a megsárgult lapok a ráncokat jelentik. Egy dolog viszont nem változott az idő múlásával sem. Ez pedig a tartalom. Ami szép és nemes volt, az az is marad."

(Giorgia Stella)

Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 283 db bejegyzés
e év: 3311 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 112
  • e Hét: 298
  • e Hónap: 6293
  • e Év: 48238
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.