Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Fenyőszirup köhögésre
  2019-05-14 14:34:15, kedd
 
  Fenyőszirup köhögésre





A fenyőszirupot friss fenyőrügyből, a fenyőágak végén tavasszal megjelenő világoszöld új hajtásokból készítjük. Ebben a blogban a fenyőszirup készítését - és szösszeneteket olvashatsz az életemből. A fenyőszirup minden évben az elsők közé tartozik, amivel a következő télire való készülődést elkezdem. Na de hogy kerül a fenyőszirup a kristályok oldalaira? Erről is olvashatsz.

Fenyőszirup - és szösszenetek az életemből

Tegnap egy ismert természetgyógyász látogatóm volt, akinél sok - sok éve a gyógynövény ismeretet, és az aromatherápiát tanultam, és - sosem tudhatjuk, mit hoz a sors - most Ő lett az én tanítványom, mert elkezdte a Kristályterápiák tanfolyamot nálam.

Miközben a frissen szedett füvekből teát készítettem, érdeklődve nézegette a konyhaablakom széles párkányán elhelyezett 7 db 5 literes üveg fenyőrügyet és néhány kisebbet. Beszélgetésünkben arra ösztönzött, hogy írjak erről is blogbejegyzést.

Így született ez a bejegyzésem, amiben kis szösszeneteket is olvashatsz az életemből. Ha éppen a fenyőszirup receptje nem érdekel, akkor is érdemes az írás végét elolvasnod, ahol elmondom, hogy mi az a “csodafűszer", amivel egyedivé tehetsz minden receptedet, legyen az ebédfőzés, sütés, vagy éppen télire szánt befőzés....

Olvasóim közül sokan ismernek a gyógynövényes ,,múltamból". Bár látszólag a kristályokkal foglalkozom, de a gyógynövények - és minden növény - szintén meghatározó szerepet játszanak az életemben.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy hatalmas kertünkben szinte minden megtalálható, így nem csak a konyhára való zöldséget - gyümölcsöt, hanem a gyógynövényeket is be tudom gyűjteni itthon.

Különleges kertészkedési módszerünkről valószínűleg később még írok majd. Egyelőre csak annyit, hogy ez több, mint biotermesztés, kertünk az ,,élelemerdő" irányában halad (csak idő kérdése, míg a fiatalabb fáink is erdőt alkotnak) és permakultúrás művelést alkalmazunk. Vegyszert nem használunk egyáltalán, a kerthez szükséges trágyát is olyan baromfiaink adják, akiket kotlósaink neveltek és még a nagyszüleik sem láttak tápot.

Ráadásul szabadon és szeretetben élnek nálunk, és csak végelgyengülésben múlnak el. 🙂 (mi nem eszünk húst egyáltalán).

Térjünk vissza a fenyőszirupra!

Tehát a fenyőszirupnak való friss, zsenge fenyőrügyeket a saját kertünkből szedem. Mivel sok fenyőnk van, nem kell leszednem az összes rügyet, így is van bőségesen.

Kora tavasztól figyelemmel kísérem fenyőfáinkat, mert ezek adják családunknak és ismerőseinknek a téli gyógy - szirupot. A fenyőszirupot köhögésre, légúti panaszokra köptető, nyákoldó hatása miatt sikerrel használhatjuk, és már megelőzésként is fogyasztjuk, mivel a fenyőnek számos más gyógyhatása is van.

A friss fenyőrügynek, - amiből a fenyőszirup készül - nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezen kívül a tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagokat, B2-, K-vitamint, karotinoidokat, illóolajokat. A fenyőgyanta (terpentin) a szervezetre nézve oldó, serkentő és fertőtlenítő hatással van.

Ha elrágcsálsz egy gyenge fenyőrügyet, a jellegzetes fenyő illóolaj mellett érezheted a semmi máshoz nem hasonlítható kellemesen savanykás ízét is. Ha otthon lehetőséged van rá, mikor kibújik a kicsi rügy, egészen 4 - 5 cm-es koráig reggelente rágcsálj el 1 - 2 db-ot. Garantáltan friss C - vitaminhoz jut a szervezeted általa.

A fenyőszirupot készítheted bármilyen fenyő friss rügyéből (lucfenyő, vörösfenyő, ezüstfenyő, jegenyefenyő, erdei fenyő, normand fenyő, stb.)

A fenyőrügyet az időjárástól függően néha már április közepétől szedhetjük, idén azonban május elejére pattantak ki a kis barna burokból. Amikor eléri a 2 - 3 cm-es nagyságot, már lehet szedni, de megvárhatod, míg 5 - 6 cm-re is megnő. Mindenképpen le kell szedni, míg zsenge, mielőtt befásodna a szára. Mikor a szárrész elkezd bebarnulni, egyre kevesebb lesz benne a terpentin.

Megmossuk, majd alaposan lecsepegtetjük a hajtásokat.

A fenyőszirupot készíthetjük kristálycukorral, barna cukorral, vagy mézzel is!





Attól függően, mennyi rügyünk van, egy megfelelő méretű, alaposan kimosott (én a villanytűzhely sütőjében 220 C°- on csírátlanítom is) üveg aljára kb 2 cm vastagon teszünk egy sort, amit jól lenyomkodunk.

Erre kb. 2 cm kristálycukor (vagy barna cukor, vagy méz) megy, és így rétegezzük, amíg megtelik az üveg.

Minden sort jó erősen nyomkodjunk le, így könnyebben enged levet. Én nyújtófa végével döngölöm le.

A tetejére cukor kerüljön, majd egy kistányérral, vagy ha van az üvegnek teteje, akkor azzal lefedjük. Világos, de nem napsütötte helyre tesszük. Ha van helyed, a konyhaablak megfelel erre a célra.





Általában másnapra a cukortól és az alapos döngöléstől már elkezd oldódni a hajtások nedve, ilyenkor összeesik az üvegben az anyag. Ha van még rügyed, nyugodtan tölthetsz még rá néhány sort, szintén alaposan megnyomkodva.

Kb. 6 hétig hagyom állni. Ilyenkor már a cukor teljesen elolvad, a fenyőrügy megbarnul, és feljön a szirup tetejére.

Először egy szűrőn átszűröm, így a nagyja fenyő kijön belőle. Jól átnyomkodom, hogy minél több lé kicsurogjon, majd egy tiszta, sűrű szövésű vászondarabon, vagy gézen újra átszűröm a szirupot.

Tisztára mosott, alaposan fertőtlenített (szintén a forró sütőt használom) csavaros üvegekbe töltöm. Érdemes lehetőség szerint teljesen teletölteni, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. A szirupot én nem főzöm, hogy megmaradjon a C-vitamin tartalma, és semmiféle tartósító szert nem használok, a cukor önmagában tartósít. Jól lezárva a hűvös kamrában eláll 1 évig is, (lehet, hogy tovább is, ha nem fogy el), felbontás után azonban már hűtőben tároljuk és 1 - 2 hét alatt fogyasszuk el.

Meghűléses időszakban naponta 3x 1 evőkanállal vegyünk be belőle.





A fennmaradó fenyőrügy még mindig sok cukrot tartalmaz, ezért ebből szörpöt készíthetünk. A fenyőhajtások mennyiségének duplája legyen a hozzáadott víz és kb. a fele a hozzáadott cukor.

Ezt fél óráig főzzük, majd a szörpöt leszűrjük és forró, tiszta üvegekbe töltjük. Lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ebbe sem teszek tartósítószert.

A fenyőszirupot átszürjük





Utánozható ,,Titkok" az életemből

Hogyan készíts el bármit, - legyen az étel, ital, gyógyhatású szer, - ami utánozhatatlan és csak Te tudsz megcsinálni?

Tegyél hozzá olyan dolgokat, amelyeket nem tudsz megvásárolni a boltban! Tedd bele szíved - lelked, szeretettel készítsd és gondolj közben azokra, akik élvezni fogják áldásos hatását!

Természetesen én minden üveg aljára teszek egy - egy hegyikristályt is, az csak javít rajta. 🙂 Megjegyzem, hogy a végén, a már leszűrt, kész, üvegbe töltött szirupok aljára is teszek egy - egy kicsi hegyikristályt.

Szánj időt az elkészítésére, ne legyen kapkodás, ne legyen nyűg, élvezd az egész folyamatot.
Mi az, ami szertartássá varázsolja nálam a fenyőszirup készítését?

Minden alkalommal, amikor valamilyen növényt gyűjtök a kertből, hálás vagyok, amiért ezt megtehetem.

Megköszönöm a fenyőnek, hogy nekem adja kis rügyecskéit és megígérem, hogy minden ágon hagyok belőle. (egyébként gondosan ügyelek arra, hogy minden ágon az 1/3 rész rügy megmaradjon!)

Megköszönöm Földanyának, hogy a növényt felnevelte, táplálta és ellátta a különböző hatóanyagokkal, hogy az az én és családom egészségét szolgálja. Amit mondok, az változó, de a lényeg körülbelül így hangzik:

Hálás vagyok a Teremtő Erőknek, melyek megteremtették a fenyőfát!

Hálás vagyok Földanyának, mely táplálta és gyarapította, a Napnak, ami érlelte és ellátta energiával!

Hálás vagyok mindazoknak, akik elősegítették azt, hogy ebből a fenyőrügyből itt és most gyógyító elixírt készíthetek!

Szolgáljon épülésére testünknek, lelkünknek, szellemünknek! Hatóanyagai ott segítsenek, ahol arra a legnagyobb szükség van, és minden haszontalan anyagot távolítson el a szervezetünkből!

Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm!
A hála érzése inspiráló tud lenni!

Minél többet vagy hálás, annál több dolgot találsz az életedben, amiért hálás lehetsz!

Amikor elmondom a magam kis ,,hála szövegét", érdekes dolgok jutnak eszembe és ezek a gondolatok végigkísérnek az egész folyamaton. Legyen az ebédfőzés, befőzés, valamilyen gyógyhatású szer készítése, de egy titkot is elárulok: Amikor belépek a honlapomra, hogy egy új tanfolyami jelentkezőnek megnyissam a zárt oldalt, szintén elmondom a ,,Hála imát és áldásomat" az új résztvevő felé intézve szavaimat.

Maradjunk a fenyőszirupnál: Mi az, ami eszembe jut?

,,Hálás vagyok mindazoknak, akik elősegítették azt, hogy......"

Néhány fenyőnk közel száz éves. Hálás vagyok annak, aki ültette és hosszú évekig gondozta. Neki köszönhetem, hogy ezek közül az egyik hatalmas fa ellát engem friss rüggyel..... (a többiét nem érem el)

Ahogy teszem a cukrot, végigszalad a gondolat, milyen sok ember munkájának köszönhetem, mire eljutott a cukor hozzám. Ebbe még a Párom, Wackor is benne van, mert nálunk Ő szokott vásárolni.

Vannak nagy, 5 literes üvegeim, amiket a szomszédasszonyomtól kaptam, neki is hálás vagyok. Idén 7 db nagy üveget töltöttem tele. Mennyit kellene vesződnöm a sok kis üveggel, ha nem lennének......

Annyi mindenkinek lehetek hálás, mire a megtöltött üvegek a széles párkányú konyhaablakomba kerülnek, hogy el sem fogy a sor, mire végzek. Pedig közel négy órát töltöttem el ekkora mennyiségű fenyőrüggyel.

Állítólag naponta kb. 60.000 gondolatunk van, melyek jelentős része aggodalommal, szorongással és félelemmel kapcsolatos. Ráadásul ezek mind a múltról és a jövőről szólnak.

Nem kell elhinni, csak figyeld meg! A gondolatok ereje által elménk ezekhez a negatívumokhoz kötődik, így eltérítenek attól az élettől, amit valójában élhetnénk, ha a gondolatainkat pozitív irányba fordítanánk.

El tudod képzelni, milyen csodálatos dolgok történnek, miközben nem hagyjuk, hogy zakatoljon az elménk össze - vissza, hanem itt és most egy dologra figyelünk? Négy óra a kb. 16 - 18 óra ébrenlétből! Hogy ennek mekkora jelentősége van, arról a következő részben írok.

Addig is próbáld ki például főzés közben a hála érzetét minél hosszabb ideig fenntartani.

Meglátod, nálad is elkezdenek történni a csodák!


Eredet: https://s1.www.tvn.hu/sid12poiuztrewqasdfghjklmnbvcxy91827364521/users_blog/myblo g_newpost.tvn?SID=64e7803b37e969f95267d7c916559a4b64e7803b37e969f95267d7c916559a4 b#

Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Rácz Sándor : Fontos, hogy mindig...
  2019-05-14 10:12:26, kedd
 
 





Rácz Sándor : Fontos, hogy mindig...


Fontos hogy mindig jóindulattal
Gondolj rám meg az is
Hogy játsszunk néha:
Játsszuk, azt hogy te
Vagy a vak és én
Vagyok a néma

Mindig elérhető légy
100 éve ismerlek
Vagy csak tegnap óta
öltöztesd át hangulatom, ha
A rosszkedv
Rongyait hordja


 
 
0 komment , kategória:  Versek 5  
Mai napi mosoly!
  2019-05-14 10:06:55, kedd
 
 





- Mi a mechanika első törvénye?
???
- Az erő velünk van.

- Milyen az intelligens ember?
???
- Klassz IQ-s.

- Miért nem szeretik a jogászokat?
???
- Mert mindig túlfeszítik a joghurt!

- Hogy ugat a fényképész kutyája?
???
- - Vaku! vaku! Vaku!

- Miért van minden skóciai várában kísértet?
???
- Mert még mindíg olcsóbb, mint egy riasztóberendezés.

- Mit mond az ideges gyorsvonat?
???
- Na, szálj le rólam!

+1Édes:
- Hogy hívják a világ legédesebb állóvízét?
???
- Chokito.

- Mitől bűzlik az összes bank?
???
- A kamatlábaktól.

Shamáritt:
- Mi az abszolút fogászati csoda?
???
- Ha a fogfúráskor olaj tör fel.

Smég1dilis...:
- Milyen buli van a diliházban?
???
- Zártkörű.

- Hogy tudja megölni a nyuszika a kardfogú tigrist?
???
- Bedumálja neki, hogy leette magát.

Na+1kedves:
- Hogy hívják a csíkos tehenet?
???
- Tigriska






Móricka rosszul tanul az iskolában. Az apja megfenyegeti, hogy ha továbbra is rosszul tanul, átíratja a Piaristákhoz.
Móricka nem veszi komolyan a fenyegetést, továbbra sem szaggatja az istrángot, az apja viszont beváltja az ígéretét. Hát lássatok csodát, Móricka év végén szín ötös bizonyítvánnyal jön haza a Piaristáktól. Kérdezi tőle az apja, hogy ez hogyan lehetséges. Mire Móricka:
-Tudod, Apu, ketten vagyunk zsidók az osztályban, a másik a tábla fölött keresztre van feszítve. Itt nem babra megy a játék!!

A rendőr vizsgázik:
-Beszéljen Dózsa Györgyről!
-Dózsa György zsidó volt.
-Ezt honnan veszi?
-Onnan, hogy az volt a kép alá írva, hogy metszette Derkovics.
-Nem jó a válasz! - mondja a vizsgáztató - Inkább beszéljen Ady Endréről!
-Zsidó volt.
-Honnan veszi már megint?
-Onnan, hogy azt írta: Dózsa György unokája vagyok én.

-Hogyan történt a baleset? - kérdezik a férfit a baleseti sebészeten.
-Mentem a Trabanttal, és elhajtott mellettem egy Porsche.
-De hát ez még nem okoz balesetet.
-Igen ám, de azt hittem, hogy állok, és kiszálltam.

Két rab beszélget a börtönben.
-Képzelje! majdnem milliomos lettem- mondja az egyik.
-Miért csak majdnem?
-Mert az én ötezreseim két milliméterrel kisebbek voltak az eredetinél.

Turisták Svájcban.
Az egyikük az idegenvezetőt faggatja.
-Honnan került ide ez a sok kő?
-A gleccser hozta ide.
-És hol van az a gleccser?
-Most elment újabb kőért.

A diszkoszvető nő sírva megy vissza az öltözőbe.
-Mi a baj? -kérdezi az edző.
-Képzeld, az utolsó dobásnál megcsúszott a sarkam, hamarabb elengedtem a diszkoszt, az átrepült a védőháló fölött, és eltalálta az ott várakozó autót!
Az autó ráhajtott a vasúti sínre, éppen jött a vonat, és persze kisiklott.
Húsz halott, száz sebesült. Szörnyű!
-Most mond meg mit csináljak?!
-Milliószor megmondtam:
-A lendületvételkor nagyobb terpeszt!

Az asszony hazamegy a pszichológustól.
Lelkendezve meséli a barátnőjének:
-Amíg nem jártam kezelésre, mindig azt hittem, hogy határozatlan vagyok.
-És most?
-Most már nem vagyok benne olyan biztos...

-Csak szép nőt veszek feleségül!
-Miért?
-Mert a szép nő hamarabb elhagyja a férjét.

-Hová siet uram?
-Kérem, ne tartson fel! A főnököm temetésére megyek,
és ő mindig nagyon haragudott arra, aki késett.



 
 
0 komment , kategória:  Humor az élet sója!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 58 db bejegyzés
e év: 1170 db bejegyzés
Összes: 12896 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 87
  • e Hét: 727
  • e Hónap: 8318
  • e Év: 97928
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.