Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mire jó az ecet ?
  2013-09-22 11:12:22, vasárnap
 
   
 


Mire használhatjuk az ecetet háztartásunkban?
A frottír törölközőket érdemes időnként ecetes vízben áztatni, mert az feloldja a vízkövet, és így nem lesz durva a törölköző.

 Az ecet természetes vízkőoldó, forró vízzel kombinálva még hatásosabb. A citromlé gyengébben, de szintén oldja a vízkövet.

 Az ecettel kevert szódabikarbóna feloldja a dugulást.

 Vízlágyítók helyett a mosógép vízkőtelenítéséhez használjunk ecetet! Évente egyszer öntsünk a gépbe 2 liter 20%-os ecetet, és indítsunk el egy 60°C-os programot. Az első öblítés előtt állítsuk le a gépet, és hagyjuk benne állni az ecetes vizet egy napig, másnap melegítsük fel újra és fejezzük be a programot!

 Amennyiben a penészfoltos ruhákat pár órára ecetbe áztatjuk, majd kimossuk, teljesen eltűnnek a foltok.

 Permetezzük be a hűtőnket tisztításkor ecetes vízzel, így természetesen fertőtlenítjük és szagtalanítjuk.

 Az ecetes vízzel történő ablaktisztítás régi módszer, de még ma is működőképes.
Mi mindenre jó még az ecet?
Az ecet felhasználhatósága a háztartásban:

Ecet, mint tisztítószer

A reklámokban hirdetett méregdrága csodaszerekkel ellentétben kevés hasznosabb és olcsóbb anyag van, mint amilyen az ecetsav. Remek vízkőoldószer, de még fertőtlenítésre is alkalmas. Ráadásul a háztartási hígított ecet a környezetre is ártalmatlan. Az úgynevezett 20%-os ecetet csak tisztításra használjuk. (főzésre nem ezt az erős változatot használjuk)

A vízkő ellen ecet

Darabokban távozik a vízkő a mosógépből, ha tömény ecetet,kb két liternyit öntünk a dobba, majd átforgatjuk és öblítjük. A vízkő eltávolítása után tegyük kis edénybe, ecetbe a vízcsap szűrőjét. Az ecet fellazítja a vízkövet, ekkor egy üvegmosó kefével el tudjuk távolítani, és a csapból ismét folyik a víz. Ha a zuhanyzórózsa vált vízkövessé, a rózsát csavarjuk le és egy napra tegyük egy ecetes vízzel teli edénybe. A vízkő leoldódik, de a lyukakat tűvel egyenként is ki kell tisztítanunk.

Ruha öblítésére, folt eltávolításra is jó az ecet.

Az utolsó öblítővízbe ecetet keverve lágyítja a mosott ruhát és élénkíti a színeit. Nem lesz ecetillatú a ruha! Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára higított húsz százalékos ecetet tanácsos önteni. Kb. egy csészényit!

Ruhaneműből a foltot ecettel is eltávolíthatjuk. A foltos részt a megfelelő oldattal jól áztassuk át, majd tiszta ruhával dörzsöljük tisztára. Azután a ruhaneműt mossuk ki a szokásos módon. A frottír törölközőket érdemes időnként ecetes vízben áztatni, mert az feloldja a vízkövet, és így nem lesz durva a törölköző.

És még néhány tipp, mi mindenre lehet használni az ecetet:

Az erősen oxidálódott és foltos sárgaréz kilincseket jól tisztíthatjuk sóból és ecetből, ill. citromléből és sóból készített oldattal. A keverékből egy keveset öntsünk egy puha rongyra és a kilincs teljes felületét dörzsöljük át, majd alaposan öblítsük le, végül egy másik ruhával töröljük szárazra és fényesre.
A műbőrből készült bőrönd felületét langyos ecetes vízzel tisztítsuk (egy liter víz, egy deci 10%-os ecet), majd puha ruhával töröljük szárazra.
Ha nagyon piszkos, mosószeres vízzel mossuk le
Az elektromos tűzhely főzőlapjait kikapcsolt állapotban ecettel vagy citromlével bedörzsölve takarítjuk, majd néhány csepp olajjal kifényesítjük.
A teáskanna, kávéfőző, vízforraló hamar vízköves lesz, ez lassítja a melegítést, gondot okoz a tisztításban. A vízkőtől könnyen megszabadulhatunk, ha időnként ecetes vizet forralunk benne, majd alaposan kiöblítjük. A rozsdamentes mosogatóknak is jót tesz egy kis ecetes fürdő, főként a csap körüli vízkőlerakódásokat távolíthatjuk el így látványosan. Nem teszünk azzal rosszat, ha vagy hat órán át áztatjuk.
A zománcozott és rozsdamentes felületű, valamint porcelán edényeken keletkezett szilárd vízkövet is eltávolíthatjuk 20%-os ecettel, amit 12 órán át benne hagyunk.
A szőrkefék egy idő után megkeményszenek, de ecetes-vizes áztatás után visszanyerik rugalmasságukat. Ezért a gyakrabban használt keféket érdemes időnként ecetes vízben áztatni.
A bútorok nem porosodnak olyan gyorsan, ha egy liter vízbe egy teáskanál 20%-os ecetet, valamint egy teáskanál glicerint feloldunk, majd puha ronggyal ezzel a keverékkel töröljük le a bútorokat.
A hamutartót a teljes szagtalanításához ecetes vízzel mossuk ki.
Edények pereméről 3-3 evőkanál ecetet és sót tartalmazó főzettel távolíthatjuk el a teafoltot. Vágódeszkánkról úgy távolíthatjuk el az erős hagyma- vagy halszagot, hogy egy evőkanál ecettel vagy fél citrommal jól bedörzsöljük, utána pedig hideg vízzel alaposan leöblítjük.

Ha megcsípett a szúnyog, tegyünk rá hűsítő ecetes borogatást.
A szúnyogcsípést azonnal enyhíti, megszünteti a viszketést. Csökkenthetjük a bőr általános viszketését, ha a viszkető területet gyenge ecetes, ill. citromos vízzel bedörzsöljük.
Nem reped meg a tojás héja főzés közben, ha a főzővízhez kevés ecetet vagy sót adagolunk.
Ha a gombát enyhén ecetes vízben mossuk, kellemes ízt kap, és nem feketedik meg.

A nehezen puhuló húsra főzés közben öntsünk egy-két evőkanál finom ecetet. Hamarabb elkészül, mert fellazulnak a rostok. Ezért jó, ha mindig tartunk otthon ecetet.
Tárolásra ne használjunk vas, alumínium, réz vagy horganyzott edényeket, mert az ecet megtámadja őket, és ártalmas vegyületeket old ki belőlük




 
 
0 komment , kategória:  **** Semmi vegyszer**  
Címkék: rugalmasságukat, fertőtlenítésre, eltávolíthatjuk, megkeményszenek, vágódeszkánkról, háztartásunkban, öblítőtartályba, szúnyogcsípést, fertőtlenítjük, csökkenthetjük, szagtalanítjuk, szódabikarbóna, csodaszerekkel, ablaktisztítás, háromszorosára, távolíthatjuk, zuhanyzórózsa, használhatjuk, vízkőoldószer, kifényesítjük, eltávolításra, természetesen, tisztíthatjuk, visszanyerik, tisztításban, háztartásban, tisztítószer, törölközőket, tisztításkor, penészfoltos, mosogatóknak, rozsdamentes, tisztítanunk, bedörzsöljük, eltávolítása, vegyületeket, ecetet háztartásunkban, frottír törölközőket, ecet természetes, citromlé gyengébben, ecettel kevert, 60°C-os programot, első öblítés, ecetes vizet, penészfoltos ruhákat, hűtőnket tisztításkor, ecetes vízzel, reklámokban hirdetett, háztartási hígított, úgynevezett 20%-os, erős változatot, vízkő ellen,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Miért kiabálunk amikor dühösek...  Reggel van  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png nő  Png cica  Alázat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Németh László tollából  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Alázat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Garai Gábor - Takarítás  Hazára minden embernek szükség...  Kaffka_Margit  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png fotel  Reménység és erő Krisztustól e...  Esti kép  Elköszönt  Facebookon kaptam  Szívem  Png ház  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Szép napot kívánok  Szép estét kedves látogatóimna...  Az engedelmesség miért nem vál...  Minden harmadik...  Sose bánj semmit  Julian Brass gondolata  Akik bántanak téged  Png fotel  Nem számIt  A boldog családok mind hasonló...  Hogy lehet megtartani  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png férfi  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Mai harmónia kártyám  Szép estét kedves látogatóimna...  A Megváltó szolgálatában  Nevem  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Popper Péter szavai  Ami embereknek lehetetlen, az...  Zilahy Lajos gondolata  Hazára minden embernek szükség... 
Bejegyzés Címkék
ecetet háztartásunkban, frottír törölközőket, ecet természetes, citromlé gyengébben, ecettel kevert, 60°C-os programot, első öblítés, ecetes vizet, penészfoltos ruhákat, hűtőnket tisztításkor, ecetes vízzel, reklámokban hirdetett, háztartási hígított, úgynevezett 20%-os, erős változatot, vízkő ellen, vízkő eltávolítása, vízcsap szűrőjét, ecet fellazítja, üvegmosó kefével, csapból ismét, zuhanyzórózsa vált, rózsát csavarjuk, napra tegyük, vízkő leoldódik, lyukakat tűvel, utolsó öblítővízbe, mosott ruhát, előzőleg vízzel, foltot ecettel, foltos részt, megfelelő oldattal, ruhaneműt mossuk, szokásos módon, erősen oxidálódott, keveset öntsünk, puha rongyra, kilincs teljes, másik ruhával, műbőrből készült, deci 10%-os, elektromos tűzhely, vízkőtől könnyen, rozsdamentes mosogatóknak, csap körüli, gyakrabban használt, liter vízbe, teáskanál 20%-os, teáskanál glicerint, keverékkel töröljük, teljes szagtalanításához, erős hagyma-, evőkanál ecettel, szúnyogcsípést azonnal, viszkető területet, tojás héja, főzővízhez kevés, gombát enyhén, nehezen puhuló, ecet megtámadja, rugalmasságukat, fertőtlenítésre, eltávolíthatjuk, megkeményszenek, vágódeszkánkról, háztartásunkban, öblítőtartályba, szúnyogcsípést, fertőtlenítjük, csökkenthetjük, szagtalanítjuk, szódabikarbóna, csodaszerekkel, ablaktisztítás, háromszorosára, távolíthatjuk, zuhanyzórózsa, használhatjuk, vízkőoldószer, kifényesítjük, eltávolításra, természetesen, tisztíthatjuk, visszanyerik, tisztításban, háztartásban, tisztítószer, törölközőket, tisztításkor, penészfoltos, mosogatóknak, rozsdamentes, tisztítanunk, bedörzsöljük, eltávolítása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 648
  • e Hét: 7399
  • e Hónap: 16069
  • e Év: 72002
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.