2021-01-12 13:06:13, kedd
|
|
|
50 dk liszt
7 g szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss
2,7-3 dl kefir (nálam kaukázusi)
1 dl tej
1 kiskanál só
1 evőkanál olaj
olaj a sütéshez
A szobahőmérsékletű hozzávalókat kézi robotgéppel alaposan összedolgozzuk, lágy, táltól elváló tésztát kell, hogy kapjunk. Ha szükséges, további tej hozzáadásával lazíthatunk a tésztán.
A szárított élesztő külön futtatást nem igényel, egyből belekeverhetjük a lisztbe. Ha friss élesztőt használunk, futtassuk fel a langyos tejben, után adjuk hozzá a liszthez.
A tésztát meleg helyen duplájára kelesztjük, majd kis gombócokat formázunk, pár percig pihentetjük, úgy könnyebben lehet majd nyújtani.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd olajos kézzel kinyújtjuk a gombócokat. Az így kapott lángosokat mérsékelt tűzön kisütjük. Egy célszerszámmal, pl. húsfogóval a tészta széleit megemelgetjük, illetve itt ott megpróbáljuk a tésztát az olaj alá tuszkolni. Ettől lesz a lángos szép hólyagos.
Végül megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal. Nálunk a fokhagymával való bedörzsölés sem maradhat el :) |
|
|
0 komment
, kategória: Jótanácsok |
|
|
|