Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Ókori csodák
  2014-11-21 19:46:53, péntek
 
  Belusz sírja

Amikor Xerxes perzsa király meghódította Asszíriát, az egyik ninivei palota kirablása közben egy pompás sírra bukkantak, Belusz asszír király nyughelyére. Xerxes parancsára a sírt fölnyitották, hogy a halott uralkodó mellé temetett ékszereket megszerezzék. A sírban meg is találták Belusz testét, amely teljesen épségben feküdt az olajjal félig telt koporsóban. A fedél belsején ez a felirat állt: "Jaj annak, aki e sírt felnyitja, és teljesen fel nem tölti!" Xerxest nyugtalanította a fenyegetés, és megparancsolta, hogy a sírt töltsék tele olajjal. Hozták is az olajjal teli amfórákat, de néhány óra töltögetés múlva az olaj hirtelen ismét az eredeti szintjére apadt. A koporsót ismét feltöltötték, de dacára, hogy az sehol sem szivárgott, a szint újra az eredetire apadt. Xerxes pánikba esett, lezáratta a sírt, és tovább folytatta hadjáratát, ám a jóslat beteljesült: a görögök legyőzték hadait, és elbukott.

A baljós tréfa titka a szifon elvének alkalmazása volt:




Link

Az olaj mindaddig nem folyhatott ki a töltögetés alatt, amíg szintje a szifonon át nem bukott. Akkor viszont egyszerre leapadt a kifolyócső szintjéig.

A csodálatos görög templomok

Egyiptomból származik, de a görög és római templomokban is kedvelt volt a csodálatos oltár. Az istennő előtt áldozati tüzet gyújtottak, és kisvártatva azzal adta elégedettségének jelét, hogy korsójából bort öntött a tűzre. A babonás népet ámultba ejtő csodát az alexandriai Heron magyarázta meg több mint 2000 évvel ezelőtt: az áldozati tűz okozta hőtágulás préselte fel a bort az istennő kancsójába:




Link

Hasonló elven működtek az automatikusan feltáruló szentély-ajtók is.




Link

... és ha már az ajtóknál tartunk... görög és római történetírók feljegyezték, hogy valahányszor egy görög templom szentélyének nyugalmát megzavarták, "az istenek haragra gerjedtek, és mennydörgő robaj reszkettette meg az erős falakat."

Szintén Heron leplezte le, hogyan állították elő ezt a csodát:




Link

Amikor a kaput kitárták, a kötél az üreges félgömböt a vízre rántotta, a félgömbben lévő levegő átpréseltetett a trombita fúvókáján, és megszólaltatta azt.

Nagyobb görög templomokban alaptartozék volt a csodálatos kút is. Medencéje mindig csordultig volt töltve, s akárhány szilkényit is merítettek belőle, víze soha ki nem fogyott.

Link

A csoda a közlekedő edények elvén működött. A rejtett csővezeték egy titkos tartályhoz vezetett, amelynek szintjét egy pisztolyszelep szabályozta.

(Alexandriai Heron még számos zseniális találmányt alkotott a pénzbedobásra működő szenteltvízadagolótól a víziorgonán át a legkülönbözőbb színpadi gépekig, sőt, komplett, automata színházig.)

A kínai beszélő bálvány

Számunkra, akik megszoktuk a különféle hangszórókat és szócsöveket, egyáltalán nem tűnne csodálatosnak, ha egy templomi bálvány megszólalna, ám a száz-százötven évvel ezelőtti emberek ezzel egyáltalán nem így voltak.

A kínai boxerlázadás során sok bálványimádó templomot kifosztottak, és a fosztogatás közben számos korábbi "csoda" óhatatlanul lelepleződött. Így a beszélő bálványé is:




Link

A "csoda" valószínűleg sokkal korábbi eredetű, később hasonlóan felszerelt szentélyt találtak a pompei ásatások során is.

/Walter B. Gibson könyve nyomán/
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
36 rákellenes vegyület a vöröskáposztában
  2014-11-21 19:24:34, péntek
 
 


Link

A lilakáposzta vagy vöröskáposzta lilás színét az ,,antocián" adja. Változatos ételféleségek készíthetők belőle, egészségre gyakorolt jótékony hatása pedig erőteljesebb, amint azt sokan gondolnák.



A vöröskáposzta akár 6-8-szor is több C vitamint tartalmaz, mint a fehérkáposzta.

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutató Szolgálat vizsgálatából kiderült, hogy a lilakáposztában 36 különböző antocianin található, melyek táplálkozáskutatók szerint védelmet nyújtanak a legtöbb daganatos megbetegedéssel szemben. Emellett hozzájárulnak a jobb agyműködéshez és a szív egészségét is védik. A kutatás során kiderült, hogy dupla olyan antioxidáns hatással védi a szervezetet, mint a C-vitamin.

A különböző csírákhoz hasonlóan, a lilakáposzta csíra a szervezet számára valóságos vitaminbombaként szolgál.
Jótékony hatásai:

-segít kiüríteni az ízületekben felhalmozódott méreganyagokat
-gyulladáscsökkentő hatású
-serkenti a májműködést
-a benne található enzimek meggátolják a rákos sejtek szaporodását
-zöld hályog esetében javítja a látást
-rendkívül magas vastartalommal rendelkezik
-a bőr egészséges állapotát őrző U-vitamint tartalmaz
-véralvadáshoz szükséges K-vitamin is megtalálható benne
-csökkenti a magas triglicerid-, és koleszterinszintet is.
Fogyasztása:

Nyersen fogyasztva, igazi gyógyszer az emésztés számára.
Azok, akik gyomorproblémákkal küzdenek, fogyasszanak minél több vöröskáposztát, mivel segíti a bélműködést, és tisztítja a beleket. A fogyókúrázóknak is ajánlott, fogyasztása hamar teltségérzetet okoz, és nagyon nagy a tápértéke. A vöröskáposzta csírája nagyon jó méregtelenítő, gyógyítja a gyomorfekélyt, tisztítja a vért, javítja a látást, javítja a vérkeringést, serkenti a májműködést, csökkenti a koleszterin-szintet. Továbbá gyulladáscsökkentő és megakadályozza egy daganat növekedését.

A friss zöldség ugyanakkor az izmok egészségéért és az idegrendszer karbantartásáért is felelős. Összetevőinek köszönhetően, serkenti a központi idegrendszer sejtjeinek működését, a fitohormonokat, amelyek felgyorsítják a szervezet regenerálódási folyamatait, és küzd a fáradtság ellen is. Ajánlott, ha három hétig tartó káposztakúrát tartasz úgy, hogy naponta, ebédkor és vacsoránál egy tányér (125 gramm) nyers káposztasalátát eszel. Ezáltal nemcsak a fenti jótékony hatásoknak örülhetsz, hanem segít a depressziós hangulat, a letörtség eloszlatásában is.

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Különleges autópálya a dzsungel fölött | Érdekes Világ
  2014-11-21 19:22:53, péntek
 
 


Link

Hol van ez az M-7-hez, a Köröshegyi -Völgy-hídhoz és főleg az M-6-hoz? Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Macskaszekrény
  2014-11-21 19:20:52, péntek
 
 


Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Lövszárokban
  2014-11-21 19:19:29, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Katonai téma képben  
Duna: végveszélyben a természet menedékei
  2014-11-21 10:48:46, péntek
 
  Magyar természetfotósok egyedülálló sorozata Európa egyetlen veszélyeztetett folyójáról.




Link

Kudich Zsolt és Zsirmon Réka magyar természetfotósok az EU délkelet-európai együttműködési programjának támogatásával, a DANUBEPARKS természetvédelmi együttműködéssel közösen nemzetközi vizuális kampányt indítottak a Duna még meglévő természeti értékeinek megőrzéséért. Az elkészült képek először Budapesten láthatóak.




Link

8 ország, 81 millió ember, 2800 folyamkilométer, 14 nemzeti park, 4 hónapos határidő. Számokban röviden ennyi az a munka, amit a Kudich - Zsirmon természetfotós házaspár végzett a Duna-menti védett természeti területek hálózata, a DANUBEPARKS európai szervezetének felkérésére. A feladat az volt, hogy művészi igényességgel és 8 európai ország nemzeti parkjainak szakmai segítségével dokumentálják a megmaradt utolsó természetes árterek, folyószakaszok és folyó menti területek állapotát. A megbízásban egyszerre volt jelen a tenni akarás és a szomorú realitás. Tenni, amit és ameddig még lehet, és képeken megőrizni azt, amit ilyennek már sohasem fogjuk látni.




Link

A Duna az egyetlen európai folyó, amely szerepel a WWF (Természetvédelmi Világalap) veszélyeztetettségi toplistáján. Azért került ide, mert a 19. század óta, eredeti árterének és mellékfolyói területének több mint 80 százalékát veszítette el a gátépítések, a környezetszennyezés és az éghajlatváltozás miatt. A WWF jelentésében a szakértők különösen riasztónak tartották az emberi beavatkozásokat, például a természetes működést megváltoztató folyamszabályozásokat, a folyó elvágását az árterektől, az intenzív mederkotrást és nagy építkezéseket.




Link

Pelikánok a Duna-deltában.

A folyó régiójának természeti öröksége európai jelentőségű: egyrészt a folyó számos veszélyeztetett faj menedéke, másrészt Európa megmaradt vadonjainak nagy része itt található. Minden évben madarak milliói követik a Duna vonalát az Északi sarkvidék és Afrika közötti vándorútjukon.

A fotósorozat elkészítése széleskörű európai összefogás eredménye. A Kudich - Zsirmon természetfotós házaspár munkáját a Duna-menti nyolc ország 14 nemzeti parkjának 60 szakembere segítette - az alkotók szerint maradéktalan profizmussal. A nemzeti parkok a képeket egy albumban is megjelentetik, ezzel is ráirányítva a figyelmet arra, hogy a Duna természeti értékei csak határokon átnyúló együttműködéssel őrizhetők meg. Az elkészült fotóanyag alapadatként szolgál majd a jövőbeni változások megfigyelésekor is.

A Dunát bemutató fotókiállítás először Budapesten a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Holnemvolt Parkban látható 2014. szeptember 11-től november 11-ig. A tárlat ezután európai körútra indul.

Forrás: Link

Fényképezte: Kudich Zolt, Zsirmon Réka
 
 
0 komment , kategória:  Szép tájakon  
Albert Schweitzer: Néha kialszik bennünk a fény
  2014-11-21 10:45:16, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
15 állat, mely hiányos tagokkal knytelen élni mindennapjait
  2014-11-21 10:43:47, péntek
 
 


Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szeretettel köszöntelk!
  2014-11-21 10:38:01, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
A legfontosabb dolog – Brian Sokol elgondolkodtató kép
  2014-11-21 10:37:02, péntek
 
  Egy amerikai fotós, Brian Sokol készítette a következő megrázó fotósorozatot, mely “A legfontosabb dolog" (The most important thing) nevet viseli. A fényképek egy dél-szudáni és egy jordániai menekülttáborban készültek. Brian Sokol a táborokba kényszerült menekülteket fényképezte le a számukra legfontosabb dolgokkal, vagy éppen azzal az egyetlen tárggyal, amit magukkal tudtak hozni miután elmenekültek otthonaikból. Ismét egy elgondolkodtató és megdöbbentő fotósorozat következik.




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 375 db bejegyzés
e év: 5810 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3203
  • e Hét: 10121
  • e Hónap: 21135
  • e Év: 127279
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.