Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Történetek
  2015-11-17 10:21:45, kedd
 
  Megtalálhatták az igazi Ádámot és Évát

Minden ma élő ember végig tudja követni őseit egyetlen emberig, aki valamikor 135 ezer évvel ezelőtt élt, állítja egy új kutatás. A szakértők szerint ez az ősember egy időben élt minden nő anyjával - olvasható a LiveScience oldalán




A különös eredmény a férfi nemi kromoszóma, azaz az Y kromoszóma elemzéséből származik, s minden olyan korábbi kutatást felborít, amely szerint a férfiak közös őse 50-60 ezer évvel ezelőtt élhetett.
Az időbeli átfedés ellenére az ősi Ádám és az ősi Éva valószínűleg nem is élt egymás mellett. ,,Ez a két ember nem ismerte egymást" - mondta Melissa Wilson Sayres, a berkeley-i Kaliforniai Egyetem genetikusa, aki egyébként nem vett részt a kutatásban. A kutatók úgy vélik, a modern ember 60-200 ezer évvel ezelőtt hagyhatta el Afrikát, s a minden mai nő édesanyja valahonnan Kelet-Afrikából származik. Azonban ezen túl minden részlet a homályba vész.

Az Y kromoszóma az apáról a fiúra öröklődik, így elvileg képesek vagyunk visszakeresni a múltban minden férfi apját. Ezzel szemben a mitokondriális DNS-t csak az anya adja tovább gyermekeinek, tehát az ősi apát ezen az úton nem, de egy ősi Évához vezető vonalat fel tudunk fedni. ,,Az idő múlásával azonban az Y kromoszóma duplikálódott, összekeverve a DNS-szakaszokat" - mondta Carlos Bustamante, a kaliforniai Stanford Egyetem genetikusa.

Bustamante és kollégái 69 férfinek vizsgálták meg az Y kromoszóma genomját, s igyekeztek úgy kiválogatni az alanyokat, hogy az afrikai busmanoktól kezdve a szibériai jakutokon át mindenféle embercsoport képviseltethesse magát. A különböző adatokat egybevonva, a migrációs eseményeket (például a Bering-szoroson való átkelést) és az esetleges mutáció valószínűségét is beleszámolva, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy minden férfi közös őse 125-156 ezer évvel ezelőtt élhetett. A nők esetében pedig 24 hölgy adatait vették górcső alá, s az eredmény szerint az ősi Éva 99-148 ezer éve bolyonghatott a Földön. A két ős földi létének ideje tehát körülbelül megegyezik.

Azonban a Science folyóiratban közölt másik tanulmány még ősibbnek véli Ádámot, aki 180-200 ezer évvel ezelőtt élhetett. Ezen kutatás szerint a ma Afrikában élők még egyedülállóbb és régibb kromoszómaőssel rendelkezhetnek. ,,Ez az Ádám nem is férne el a Bustamante által megkonstruált családfán, az afrikai genetikai ősapa még ősibb, 237-581 ezer éves" - mondta Michael Hammer, az Arizonai Egyetem evolúciós genetikusa. Ezek a kutatások abban is nagy segítséget nyújthatnak, hogy kiderítsük, őseink pontosan hol is élhettek Afrikán belül.
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Bibliai történetek
  2015-11-17 10:03:46, kedd
 
 
József és testvérei

Felnőttek Jákób fiai. Atyjuk már inkább csak odahaza élt. Fiai vándoroltak a nyájakkal, mindig arra, ahol jó legelőt találtak.
Jákób jobban szerette Józsefet -- a hetedik fiát --, mint bármelyik másikat. Neki különleges, tarka ruhát készíttetett. A többiek emiatt nem szerették Józsefet. Amikor pedig rájöttek arra, hogy József rossz híreket hord róluk az édesapjuknak, úgy megharagudtak rá, hogy egy jó szót sem tudtak szólni hozzá.
Egy reggel két álmát mesélte el izgatottan:
-- Álmomban arattunk. Egyszercsak felálltak a kévék a mezőn, az enyém állva maradt, a tietek meghajolt az enyém előtt!
Megdöbbenve néztek rá a testvérei:
-- Király akarsz lenni fölöttünk?
József meg sem hallotta a kérdést.
-- Aztán meg azt álmodtam: a Nap, a Hold és tizenegy csillag földig hajolt előttem!
Ezért már Jákób leszidta:
-- Csak nem azt akarnád, hogy anyáddal és a testvéreiddel a földre boruljunk előtted?
Mindennapossá vált közöttük a veszekedés. Jákób ekkor arra gondolt:

-- Elküldöm a nagyobbakat messze vidékre legeltetni.
Pár hét múlva Józsefet utánuk küldte:
-- Menj el, nézd meg, hogy vannak a testvéreid!
El is ment utánuk. Azok messziről felismerték Józsefet:
-- Nézzétek, ott jön az álomlátó! Öljük meg! Majd azt mondjuk, hogy vadállat tépte szét, és majd meglátjuk, hogy mi lesz az álmaiból!
Ruben, a legidősebb -- megsajnálta.
-- Ne üssük agyon! A testvérünk! Csak dobjuk bele ebbe a kiszáradt kútba!
Így is tettek: letépték róla a tarka ruhát és belelökték a kiszáradt kútba.
Később egy karaván ment arra. Még mindig jajgatott József, amazok meghallották. Kihúzták a kútból, magukkal vitték és eladták Egyiptomban rabszolgának.
Másnap a testvérei is keresték, de már hiába. Megijedtek.
-- Mit mondunk majd otthon az édesapánknak?
Vették József ottmaradt tarka ruháját, levágtak egy kecskét, a vérével bekenték a ruhát. Hazaküldték a véres ruhát.
-- Ezt a ruhát találtuk a mezőn. Vajon nem József ruhája volt ez?
Jákób dermedten nézte:
-- Az én fiam ruhája! Vadállat ette meg, biztosan széttépte!
Sokáig siratta, gyászolta, hiába próbálták vigasztalni.
József pedig a fáraó testőrparancsnokának, Potifárnak házába került. Nagyszerűen dolgozott: hamarosan az egész ház felügyelője lett.
De Potifár felesége megharagudott rá és aljas hazugsággal bevádolta Józsefet a férje előtt. Potifár elhitte a felesége hazugságát és Józsefet a fáraó börtönébe záratta.
Az Úr azonban nem hagyta el Józsefet a börtönben.






 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Bibliai történetek
  2015-11-17 09:52:24, kedd
 
 
Jákób bujdosása

Kora hajnalban útnak indult Jákób. Egész nap ment. Estére kelve fáradtan lefeküdt. Egy követ tett a feje alá.
Álmot látott.
Hatalmas létra ágaskodott a feje mellett. A teteje egészen az égig ért: Isten angyalai jártak rajta. Egészen távolról, a legmagasabb pontról maga Isten tekintett le rá:
-- Én vagyok az Úr, atyáidnak Isten. Ezt a földet, amelyen fekszel, neked adom és az utódaidnak. Mert én veled vagyok és megőrizlek téged...
Fölriadt Jákób:
-- Nem tudtam, hogy az Úr ezen a helyen van! Ez a hely Istennek háza és a menny kapuja!
A követ, amelyik a feje alatt volt, felállította szent oszlopként és megfogadta:
-- Ha békességben térek vissza: akkor az Úr lesz az én Istenem, ez a kő pedig Isten háza lesz, és mindenből tizedet adok az Úrnak!
Ment tovább másnap. Ment, amíg oda nem ért anyjának, Rebekának a rokonaihoz, Lábán házához.
Lábán a szolgálatába fogadta. A juhok pásztora lett. Hét esztendeig szolgált a megegyezés szerint -- így szolgálta meg Lábán lányának, Ráhelnek a kezét.
A lakodalom másnapján reggel, amikor a menyasszony levette fátylát, Jákób döbbenten vette észre, hogy nem Ráhel lett a felesége, hanem nővérét, Leát adta neki feleségül Lábán. Keményen kérdezte apósától:
-- Mit tettél velem? Miért csaptál be?
-- Tudod Jákób, nálunk nem szokás, hogy a kisebbik leányt adjuk először férjhez. Szolgálj nálam még hét esztendőt, és akkor megkaphatod majd őt is!
Így történt: végigszolgálta a második hét évet is, most már Ráhelért. Utána még hat esztendeig maradt Jákób Lábán szolgálatában. Akkor már fizetést is kapott, szépen meggazdagodott. Sorban születtek gyermekei: tizenkét fiú és egy lány.
Ekkor egy éjjel Isten szavát hallotta:
-- Kelj fel, térj vissza atyád házába, én veled leszek!
Összeszedte családját, minden szolgáját, jószágát és hazaindult.
De mi lesz, ha Ézsauval találkozik?
Ajándékot küldött előre gazdagon és bőségesen, hogy kibékítse és bocsánatot kérjen régi csalásáért. A találkozás előtti éjszakán ismét álmot látott.
-- Azt álmodta -- birkózik Valakivel.
Hajnal felé megszólította az Ismeretlen:
-- Bocsáss el engem!
Jákób így válaszolt:
-- Nem bocsátlak el, amíg meg nem áldasz engem!
Akivel egész éjjel tusakodott, megáldotta őt.
Jákób pedig nevet adott a helynek ezt mondva:
-- Láttam az Istent színről színre, és megszabadult a lelkem!
Amikor Ézsauval találkozott, egymás nyakába borultak, megcsókolták egymást, sírtak örömükben.
Jákób pedig megtalálta azt a kőoszlopot, amelyet elindulásakor felállított. Béthelnek, Isten Házának nevezte el azt a helyet.







 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Bibliai történetek
  2015-11-17 09:47:08, kedd
 
  Ézsau és Jákób

Izsák felnőtt, eljött az ideje, hogy megházasodjon.
Ábrahám behívatta egyik öreg, hűséges szolgáját.
-- Esküdj meg nekem az Úrra, a menny és föld Istenére, hogy nem az idevaló lányok közül veszel feleséget a fiamnak, hanem visszamész hazámba, és onnan hozol valakit!
-- De ha a leány nem akar eljönni velem? Akkor vigyem oda Izsákot?
-- Azt ne tedd. Az Úr, a te Istened elküldi angyalát előtted és találsz a fiamnak feleséget!
A szolga útnak indult, és elhozta magával Rebekát. Izsák feleségül vette -- és nagyon megszerette őt.
Pár évvel később ikergyermekeik születtek: Ézsau és Jákób. A két fiú felnőtt. Ézsau vadászattal tartotta el magát. Jákób viszont pásztorember lett.
Egyik reggel Ézsau vadászni indult. Jákób otthon ellátta az állatokat, majd főzött magának. Éppen készen volt, amikor hazaért Ézsau:
-- Hadd egyem valamit, olyan fáradt vagyok!
-- Rendben van, de akkor add nekem az elsőszülöttségi jogodat! -- felelte Jákób. Az elsőszülött fiú volt az áldások és ígéretek hordozója.
-- Úgyis folyton a halál szélén állok, minek nekem az elsőszülöttség? -- válaszolt Ézsau.
-- Esküdj meg, hogy nekem adod!
--Esküszöm!
Leült és jóízűen evett: lencsefőzelék volt. Ivott utána, fölkelt és elment. De nem gondolta meg komolyan, amit tett.
Így, amikor Izsák megöregedett és közelinek érezte a halálát, Ézsau örömmel vállalta, hogy vacsorát készít neki, s az apai áldással együtt átvegye örökségét. Amíg Ézsau vadászni járt, Jákób gyorsan levágott egy kiskecskét, elkészítette apja kedvére, bevitte hozzá a sátorba:
-- Apám, kelj föl, egyél a vadpecsenyéből, és áldj meg engemet!
-- Te vagy az Ézsau? Mert olyan a hangod, mintha Jákóbé lenne! Gyere közelebb, csókolj meg!
Jákób félve lépett apjához. Anyja tanácsa szerint fölvette a bátyja ruháit, sőt mivel Ézsau karja szőrös volt, az övé meg sima, be is takarta karját a levágott kiskecske szőrével. Megölelte apját. Izsák ekkor már alig látott.
-- A hang, az Jákób hangja, de a kéz Ézsau keze!
Fölült, evett és ivott, majd megáldotta Jákóbot:
-- Adjon neked Isten égi harmatot és zsíros földet, légy parancsolója testvéreidnek, átkozott lesz, aki átkoz, áldott, aki téged áld!
Kiment Jákób. Ekkor jött haza Ézsau. Meghallotta, mi történt, zokogva könyörgött:
-- Áldj meg engem is apám!
Izsák suttogva megszólalt:
-- Nem hull rád égi harmat, öcséd szolgálod...
Ézsau bosszút forralt Jákób ellen. De Rebeka meghallotta és beszélt Izsákkal. Ő behivatta Jákóbot:
-- Kelj fel, menj el anyád apjának a házához, ott végy feleséget magadnak!
Így menekült meg Jákób Ézsau haragjától.





 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Bibliai történetek
  2015-11-17 09:38:34, kedd
 
  Ábrahám és Izsák

Egy esztendővel később aztán beteljesedett az ígéret, amelyet Istentől kapott Ábrahám: feleségének Sárának fia született. Leírhatatlanul boldogok voltak.
A kisgyermeket nyolcnapos korában körülmetélték, összehívták akkor a szolgákat is és nagy ünnepséget tartottak.
Izsák szépen fejlődött, növekedett. Már tízéves is elmúlt, amikor Isten nagy próbatétel elé állította Ábrahámot, az édesapát.
Egyik napon így szólította meg Ábrahámot Isten:
-- Ábrahám! Vedd az egyetlen fiadat, akit szeretsz, menj el vele Mórijjá földjére, és áldozd fel őt nekem égő áldozatként!
Ábrahám megdermedt. Egyetlen szót sem tudott válaszolni.
Másnap kora reggel felkelt. Felnyergelte a szamarát. Felkeltette Izsákot, két szolgát is vett maga mellé. Az áldozathoz szükséges aprófát is feltette egy másik szamárra. Elindultak.
A harmadik napon odaértek a hegy lábához. Ábrahám így szólt a szolgáihoz:
-- Maradjatok itt a szamárral. Én a fiammal felmegyek a hegyre, imádkozunk, és utána visszatérünk.
A fát Izsák hátára kötötte, ő maga vitte a tüzet és a kést.
Izsák megszólalt:
-- Édesapám, itt van a tűz, és itt van a fa. De hol van az áldozatra való bárány?
-- Isten majd gondoskodik az áldozatra való bárányról, fiam.
Felértek a hegyre. Ábrahám megépítette az oltárt és rárakta a fát. Összekötözte Izsákot és feltette az oltárra. Felemelte a kést.
Mintha az ég zendült volna meg:
-- Ábrahám! Ábrahám!
A keze megállt a levegőben:
-- Itt vagyok, Uram!
-- Ne nyújtsd ki a kezedet a fiúra és ne bántsd őt, mert most már tudom, hogy istenfélő vagy!
Ábrahám fölnézett, és észrevette, hogy ott van egy kos, szarvánál fogva megakadt a bozótban. Levette Izsákot az oltárról, leoldotta köteleit, megkötözte a kost, feltette az oltárra, feláldozta égő áldozatként. Imádkoztak és ekkor másodszor is szó hallatszott a mennyből:
-- Magamra esküszöm -- így szólt az Úr --, hogy amiért így tettél, gazdagon megáldalak: és a te utódod által nyer áldást a föld minden népe, mert hallgattál a szavamra!
Ezután lementek a hegyről, megtalálták a szolgákat és együtt hazatértek.




 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Bibliai történetek
  2015-11-17 09:31:30, kedd
 
 
Ábrahám könyörög Sodomáért

Forró délben a sátor hűvösében pihent Ábrahám. Lépteket hallott: három ismeretlen állt a sátor előtt. Felkelt, meghívta őket. Leültek, beszélgettek. Aztán útnak indultak: Ábrahám is velük ment, hogy elkísérje őket egy darabig. Sodoma felé tartottak. Útközben megszólalt az egyik:
-- Vajon eltitkoljam-e Ábrahám előtt, amit tenni akarok? -- Senki sem válaszolt, némán mentek tovább. Így folytatta hát:
-- Sok a jajkiáltás Sodoma és Gomora felől, lemegyek, megnézem, vajon úgy van-e? És ha igaz a sok jaj: elpusztul a várost!
Ábrahám megértette a beszéd titkát, felismerte, ki előtt áll:
-- Uram, vajon elpusztítod-e az igazat is a bűnössel együtt? Hátha van ötven igaz ember a városban?
Az Úr így felelt:
-- Ha találok Sodoma városában ötven igazat, megkegyelmezek az egész városnak.
Érdekes alku kezdődött.
-- Ha az ötven igaznak öt híja lenne, Uram?
-- Nem pusztul el a város, ha találok negyvenötöt.
-- És ha csak negyven ember van ott?
-- Nem teszem meg negyvenért.
-- De hátha csak harminc van?
-- Nem teszem meg, ha találok harmincat.
-- És ha csak húszan volnának?
-- Nem pusztítom el a húszért.
-- Bocsásson meg az én Uram, hogyha még egyszer szólok: de hátha csak tíz található ott?
-- Nem pusztítom el a tízért - válaszolt az Úr.
De nem volt tíz igaz ember: csak Lót és családja nyert kegyelmet. Másnap kora hajnalban kellett menekülniük a városból.
Napkeltekor kénköves-tüzes eső hullott a városra, elpusztult Sodoma és Gomora. Semmi sem maradt a helyén.
Amikor Ábrahám felkelt, már csak a hatalmas füstfelhőt látta.




 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Bibliai történetek
  2015-11-17 09:23:50, kedd
 
  Ábrahám vándorúton

Nemzedékek váltották egymást, évszázadok suhantak el sorra. Ekkor az Úr megszólította Ábrahámot:
-- Menj el földedről, atyád házából, arra a földre, amelyet én mutatok néked! Nagy néppé teszlek -- megáldalak, és te magad is áldás leszel!
Ábrahám útra kelt. Vele ment felesége, Sára, az unokaöccse, Lót, és a szolgáinak serege. Sátrakban laktak, a nyájaikat legeltették. Ahol tábort ütöttek: mindenütt oltárt emeltek az Úrnak. Teltek az esztendők. Szépen gyarapodtak nyájaik. Ábrahám szolgái és Lót szolgái néha már összekaptak a jobb legelőkön. Ábrahám ekkor ezt mondta unokaöccsének:
-- Ne legyen közöttünk viszály: válassz magadnak területet, váljunk el egymástól!
Békésen elváltak és legeltetett mindegyikük a maga választotta vidéken.
Néhány év múlva azonban háború tört ki azon a vidéken, ahol Lót lakott. Egy rablócsapat Sodoma városának lakóival együtt Lótot is elhurcolta. Ábrahám felfegyverezte háromszáztizennyolc vitézét és kiszabadította Lótot is, meg a többi foglyot is.
Hazafelé jövet Melkisedek, Sálem királya kenyeret és bort vitt ki eléje:
-- Áldott vagy Ábrahám a felséges Isten előtt!
Ábrahám mindenéből tizedet adott Melkisedeknek.
Amikor hazaértek, megjelent az Úr Ábrahámnak látomásban:
-- Ne félj, Ábrahám: én vagyok pajzsod, aki védelmez és jutalmad bőséges lesz!
Keserűen válaszolt Ábrahám:
-- Mit adhatsz nekem, Uram? Gyermektelen vagyok!
-- Tekints fel az égre, számold meg a csillagokat: annyi utódod lesz!
Ábrahám hitt az Úrnak. Ekkor így szólt hozzá Isten:
-- Szövetségre lépek veled, örök szövetségre! Te pedig tartsd meg szövetségemet: metéljenek körül nálatok minden férfit!
Ábrahám mindent úgy tett, ahogyan Isten meghagyta neki.




 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Bibliai történetek
  2015-11-17 09:11:49, kedd
 
 
Noé és az özönvíz

Ahogyan növekedett és szaporodott az emberi nemzetség a földön, vele együtt növekedett a gonoszság is. Isten látta: az ember szívének minden szándéka és minden gondolata gonosz. Elszomorodott az Úr, megbánta, hogy embert teremtett:
-- Eltörlöm a föld színéről az embert!
Örökre vége mindennek?
Nem, mégsem: Noé kegyelmet talált Isten előtt.
Igazságos, feddhetetlen ember volt. Hitt Istenben. Isten útján járt, az Ő akaratát cselekedte. Egy napon Isten azt mondta neki:
-- Özönvizet bocsátok a földre, mert megtelt a föld erőszakossággal. Készíts magadnak bárkát, menj abba családoddal, vigyél magaddal minden élőlényből kettőt-kettőt!
A mindennapi életben mi sem változott: az emberek ettek, ittak, házasodtak, férjhez mentek. Noé bárkát épített, majd bele is költözött.
Egy hét múlva megnyíltak az ég csatornái, fölfakadt a mélység minden forrása. Negyven nap és negyven éjjel esett az eső. A víz elborította a legmagasabb hegyeket is. Meghalt minden élő a földön, csak Noé maradt meg és azok, akik vele voltak a bárkában.
Utána még százötven napig állt a víz a föld színén. Ekkor már bezárultak az ég csatornái és a mélység forrásai. Isten szelet bocsátott a földre. A víz apadni kezdett.
A bárka megfeneklett az Aratát hegyén.
Noé kiengedett egy hollót. Elrepült, de vissza is jött, nem tudott hova leszállni.
Később kiengedett Noé egy galambot. Estére visszatért az is: de egy leszakított olajfalevél volt a csőrében!
Amikor ismét kiengedte a galambot, az már nem tért vissza, mert megszáradt a föld felszíne.
Noé, felesége, fiai és menyei kijöttek a bárkából. Oltárt építettek és áldozatot mutattak be Istennek. Isten ekkor ígéretet tett:
-- Amíg csak föld lesz, nem szűnik meg a vetés és az aratás, a hideg és a meleg, a nyár és a tél, a nappal és az éjszaka!
Szövetséget kötött Isten Noé családjával, az élet tiszteletének és szolgálatának szövetségét.
Örök emlékeztető gyanánt megjelent a szivárvány íve a felhőben, mintha látható módon is összekötné a mennyet és a földet.




 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Bibliai történetek
  2015-11-17 09:03:44, kedd
 
 
Kain és Ábel

Ádámnak és Évának fia született: Kain.
Később másik is: Ábel. Felnőttek mindketten. Kain földművelő lett, Ábel pásztorember.
Mindketten áldozatot vittek az Úrnak. Kain a föld gyümölcséből, Ábel az állatai közül.
Isten elfogadta Ábel áldozatát, Kainét viszont nem.
Miért tett Isten különbséget a két testvér között?
Ábel hittel ajánlotta fel áldozatát.
Kain pedig nem. Nem Isten tett különbséget tehát a két testvér között, hanem ők maguk!
Kain is észrevette a különbségtételt: gyűlölet és harag izzott benne. Az Úr megkérdezte tőle:
-- Miért haragszol, miért búsulsz? Ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz. Ha nem jól tettél valamit, vigyázz, mert a bűn leselkedik rád, de te uralkodhatsz rajta!
Kain nem felelt Istennek.
Később azt mondta Ábelnek:
-- Menjünk a mezőre!
Ott rátámadt testvérére, meggyilkolta és otthagyta.
Estére ismét az Úr szava szólt hozzá:
-- Kain hol van a testvéred?
-- Nem tudom. Talán őriznem kellett volna?
-- Kain! A testvéred vére hozzám kiált a földről! Átkozottá lettél és átkozott a föld miattad: vért ontottál rá! Hontalan bujdosó leszel ezután!
Elment Kain. Elment az Úr színe elől. Elhagyta szüleit, s a vidéket is, ahol eddig élt.
Az első halott a Biblia lapjain: gyilkosság áldozata. Ádám és Éva, amikor vétkezett Isten ellen, csak engedetlen volt. Gyermekük -- Kain gyilkolt.
Utána már ő maga is félt: attól félt, hogy valaki majd őt öli meg egyszer.
Isten kegyelme ismét életet ajándékozott. Ádámnak és Évának az elveszítettek helyett harmadik gyermekük születet: Sét.





 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Bibliai történetek
  2015-11-17 08:45:16, kedd
 
  Az Éden kertjében

A folyó völgyében, dúsan termő fák sarjadtak a föld színén. Szemnek kívánatos, fogyasztásra ízletes gyümölcsök voltak karnyújtásnyi távolságra mindenütt. Itt élt az emberpár -- Ádám és Éva -- Isten kertjében.
A kert közepén állt az élet fája. Mellette egy másik: a jó és gonosz tudásának fája.
Ádám és Éva feladatot kapott Istentől:
-- A tiétek minden fa, amely a kertben van. Műveljétek és őrizzétek. Midenféle gyümölcsből egyetek kedvetek szerint, de a jó és gonosz tudásának fájáról ne szakítsatok, ne egyetek! Ne is érintsétek, mert a ki eszik róla meghal!
Napok múltak el. Vagy hónapok, évek is?
A kígyó pedig ravaszabb volt minden mezei állatnál, amelyet az Isten alkotott. Ezt mondta az asszonynak:
-- Igaz lenne, hogy a kert egyetlen fájáról sem ehettek?
Éva válaszolt:
-- Minden fáról ehetünk. Csak a jó és gonosz tudásának fájáról nem, mert Isten azt mondta, hogy aki arról a fáról eszik, meghal.
-- Dehogy hal meg! -- sziszegte a kígyó. - De Isten tudja, hogyha esztek róla, megnyílik a szemetek, olyanok lesztek, mint Ő, tudni fogjátok azt, hogy mi a jó és mi a gonosz!
A kígyó ezzel tovasiklott. Éva nézte a fát. Valami vonzotta, valami csábította a szemét. Olyan jó dolog lehet a tudás!
Szakított a gyümölcsből. Ádámnak is adott belőle. Megették. A fa csakugyan a jó és gonosz tudásának fája volt, mert azonnal tudták, megértették, hogy amit most tettek: gonosz volt.
Megzörrent a bokor, mintha a szél mozgatná: rémülten elrejtőztek. Az Úr hangja szólt:
-- Ádám, hol vagy?
-- Meghallottam a hangodat, megijedtem és elrejtőztem.
-- Csak nem arról a fáról ettél?
-- Az asszony, Éva adta!
Isten Évától kérdezte:
-- Mit tettél?
-- A kígyó becsapott!
Eddig nem tudták, mi a jó és mi a rossz, mi a tiszta és mi a bűnös. Most már tudták. De még azt sem tudták, hogy a bűnre büntetés következik. Isten először a kígyóhoz szólt:
- Átkozottá lettél minden állat között. Legyen örök ellenségeskedés közted és az asszony között, a te utódod és az ő utódja között. Az ő utódja lesz, aki egykor a fejedre tapos!
Az asszonyhoz így szólt:
-- Fájdalommal szülöd gyermekedet, mégis vágyakozol férjed után, ő pedig uralkodik rajtad!
És végül Ádámhoz szólt Isten:
-- Átkozottá lett miattad a föld! Arcod verítékével eszed kenyeredet, míg visszatérsz a porba, ahonnan vétettél!
És kiűzte Isten mindkettőjüket az Éden kertjéből.
Így jelent meg a bűn és következménye a tökéletesnek teremtett világban.







 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 213 db bejegyzés
e év: 2826 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3142
  • e Hét: 9558
  • e Hónap: 18741
  • e Év: 71449
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.