Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Érdekességek
  2015-12-01 22:43:03, kedd
 
  A szexet csinálni kell, nem beszélni róla. Azért olvasd el ezt a néhány érdekességet, amit tutira nem tudtál ezelőtt

01. A szex fájdalomcsillapító hatással van. Különösen jó fejfájás ellen.
02. Álló helyzetben az átlagos péniszméret 13 és 18 centiméter között van.
03. A sperma tökéletes arckrém lenne, mert nagyon jó ráncok és pattanások ellen is.
04. 250 millió spermium van egy teáskanálnyi spermában.
05. Az 1450-es években a ma erotikus játékeszközként használt fanszőrzet parókát egészségügyi okok miatt használták.
06. A férfi ejakuláció átlagsebessége 45 km/h.
07. Egy teáskanál sperma 5 és 25 kalória között van.
08. A vibrátort a 19. században a 'hisztéria' nevű "betegség" ellen találták fel.
09. A férfiak orgazmusa átlagosan 22 másodpercig tart.
10. A nőké pedig 18 másodpercig.

11. Az antidiuretikus hormon miatt olyan nehéz először pisilni szex után, mert az megpróbálja megakadályozni azt.
12. A zellerben található feromonok nem csak a férfiak vágyát ébresztik fel, de a nők számára is még vonzóbbá teszik azokat a férfiakat, akik gyakran fogyasztják ezt a zöldséget.
13. A férfiaknak átlagosan 11-szer van erekciójuk.
14. A szextől bizonyítottan jobban alszunk, csökkenti a vérnyomást és a stressz ellen is jó.
15. A nyugalmi helyzetben lévő átlagos péniszhossz 10 centiméter.
16. Időszámításunk előtt 1850-ben az ókori egyiptomiak krokodilürüléket használtak fogamzásgátló gyanánt.
17. Orgazmus közben a pulzusunk átlagosan 140 és 180 között van.
18. Egy felmérés szerint a férfiak 44%-a, a nőknek pedig csupán 38%-a próbálta már ki az anális szexet legalább egyszer.
19. Szex közben a herék 50%-kal megnőnek.
20. Az átlagos hüvelyhossz 7-10 centiméter, de izgalmi állapotban a duplájára is megnőhet.

21. Az alkohol, az ananászlé és más egzotikus gyümölcsök leve megváltoztathatja a sperma ízét.
22. Férfiaknak orrdugulás ellen jó megoldás az ejakuláció.
23. A csiklóban több mint 8000 idegvégződés található.
24. Vannak olyanok, akik szexuálisan vonzódnak tárgyakhoz. Egy nő például különösen vonzódik valamiért az Eiffel-toronyhoz.
25. A G-pontot angolul régen 'Whipple Tickle'-nek nevezték, ami valami olyasmit jelent: "Csiklandozásra megnagyobbodó". Beszédes név. :-)
26. Becslések szerint egy férfi élete során 14 liter spermát termel.
27. Létezik egy formicophilia nevű fétis, amit azokra az emberekre mondunk, akik azt élvezik, ha rovarok mászkálnak a nemi szervükön.
28. Egyes tudósok szerint a maszturbálás jó depresszió ellen, a közben termelt endorfinok miatt.
29. A férfiak 51%-a, a nőknek pedig 43%-a kipróbálta már az orál-anál szexet.
30. A vaginában ugyanaz a folyós, krémes állagú anyag található meg, ami a cápák májában is. Ez pedig a szkvalén.
31. Kutatások bizonyítják, hogy a 40 év alatti férfiaknál a merevedési problémában nagyban közrejátszik a pornográfia.
32. A vagina kieshet a helyéről. Ilyenkor mondjuk azt, hogy megsüllyed a nemiszerv.
33. Az orgazmus meghosszabbítja az életünket.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-12-01 22:26:36, kedd
 
  Hogyan viselkedik egy kiskamasz?


Amikor gyermekünk eléri a 12- 13 éves kort, észre vehetjük, hogy viselkedése, magatartása, ízlése, öltözködése mennyire megváltozik. Addig nagyrészt elfogadta a mi instrukcióinkat, sokkal befolyásolhatóbb volt.
A kiskamaszkor mindenképpen egy nagy mérföldkő a szülő- gyermek kapcsolat alakulásában. Anya/ apa pici lánya/ fia hirtelen elkezd lázadozni, több lesz a konfliktus, megváltozik az érdeklődési köre.
Ő saját maga is harcban áll önmagával, nehezen tudja elfogadni, feldolgozni a teste változásait, amelyek esetleg szégyent válthatnak ki belőle. Fontos, hogy elmondjuk, hogy ezek a változások teljesen normálisak, mi is voltunk kiskamaszok és tudjuk mit érezhet, de a felnőtté válás útja ez és nem szégyellnivaló dolog. Könnyítsük meg helyzetét, segítsünk ezeknek az elfogadásában, mondjuk el hogyan kezelheti ezeket a dolgokat, tanítsuk a testi higiéniára, mutassunk példát.
Nagyon fontos, hogy azt a bizalmat amit elértünk, meg is tartsuk, ha valamiről beszélgetünk vele, ne adjuk tovább, érezze, hogy kérdéseivel, aggályaival bátran fordulhat hozzánk.
Próbáljuk elfogadni, hogy a kicsi gyermekből egyre nőiesebb/ férfiasabb jellem lesz, de azért szabjunk határt bizonyos dolgoknak.
Lányok ebben az időben kezdenek sminkelni, szépítkezni, illatosítani magukat, ne engedjük, hogy közönséges legyen, hisz ő még nem érzi, hol a határ. Beszélgessünk sokat a baráti társaságáról, ekkor már előfordul, hogy a több évig összetartó csapat szét oszlik, mert egyikük már több mindent megenged magának, mint a másik és ez nemtetszést vált ki.
Tudjunk gyermekünk mindennapjairól, hogy kivel és hol tölti szabadidejét, hagyjuk, hogy bontogassa szárnyait, de szabjunk határt bizonyos dolgoknak, ezzel elkerülhetjük, hogy rossz társaságba keveredjen és antiszociális személyiséggé váljon.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-12-01 22:13:38, kedd
 
 



Iszonyú nehéz feladat!!!
Koncentrálj 10 másodpercig
CSAK A MADÁRRA!!!








 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-12-01 22:02:06, kedd
 
  Az esővíz gyűjtésről:
__________________
Mindenre ivóvizet?
Fejenként átlagosan napi 140 liter vizet használunk, amiből mindössze 3 liter az, amit szomjoltásra és főzésre fordítunk.
Lényegesen többet, jó 70 litert használunk olyan célokra, amelyekhez semmi nem indokolja, hogy a drága pénzen kitermelt és hozzánk szállított ivóvizet használjuk. A listát mennyiség alapján a WC-öblítés vezeti 45 literrel, de dobogós még a mosás 18 literrel és a locsolás-autómosás-takarítás triád 10-15 literrel. Ha valami igazán nagy pazarlás, ez az!
Főleg, mivel van valamink, amit nem használunk ki és nem értékelünk eléggé: a legszorosabb értelemben vett ,,égi áldást".
Ráadásul esővel azért nem állunk olyan rosszul: az átlagos csapadékmennyiség 600-650 mm, ami azt jelenti, hogy minden négyzetméterre 600-650 liter, az ország területére viszont már évente mintegy 58 billió liter (58 kiloköbméter) víz hull évente. Különbségek persze vannak: míg az Alpokalján évente akár 900 liter csapadék jut 100 négyzetméterenként, a Dél-Alföldön jó, ha ötszáz.
Az esővíz előnyei
Az esővíz előnye mindenekelőtt az, hogy ,,kéznél" van, azaz kinyeréséhez, szállításához nem kell plusz energia, ráadásul ingyenes, nem kell érte vízdíjat fizetni.
Az esővíz minőségét tekintve
lágyabb, mint a vezetékes, ezért mosás és tisztítás esetén nincs szükség annyi mosószerre (ez egyaránt csökkenti a keletkező szennyvíz szennyezettségét és tisztítószerekre költött kiadásokat), mosógépben való felhasználáskor pedig nem válik ki belőle vízkő;
nincs klórral kezelve, így öntözéskor nem károsítja sem a növényeket, sem pedig a bőrödet.
Az esővíz begyűjtésének előnyeihez mindemellett hozzá járul (különösen a sűrű beépítésű, nagy felületeket lefedő, szilárd útburkolatokkal rendelkező, csatornázott városi és városias jellegű területeken) árvíz- és talajvédelmi szerepe is. Nagyarányú begyűjtés esetén ugyanis a lehulló csapadéknak legalább egy része nem kerül rögtön a csatornába és az elvezető árkokba, majd a szennyvíztisztító telepre vagy a folyókba. Így ezek terhelése csökken, az élővizek vízszintje pedig nem nő meg hirtelen, így csökken az ár- és belvízveszély.
Fontos azonban, hogy az összegyűjtött esővíz tisztítás nélkül nem feltétlenül biztonságos, különösen nem városi környezetben. Az összegyűjtött esővíz különböző egészségkárosító szennyezőanyagokat tartalmazhat, a tárolóban pedig feldúsulhat baktériumtartalma. Ezért alapesetben, további körültekintő intézkedések híján, ivásra, konyhai használatra és tisztálkodásra az esővíz nem ajánlott.
Mennyi víz gyűjthető be és honnan?
Esővizet begyűjteni gyakorlatilag bármilyen, megfelelő dőlésszögű, burkolt felületről lehet. Általában azonban az egyszerűség és a komolyabb szennyezések kivédése érdekében a tetőről érdemes igazán gyűjteni (de például palatetőkről és a bitumenes tetőkről az anyaguk miatt nem ajánlott az esővízgyűjtés).
A begyűjthető vízmennyiség egyaránt függ

a tető méretétől,
a tető fedésére használt anyagtól és
lakóhelyünk éves csapadékmennyiségétől.

Egy 120 négyzetméter tetőfelülettel bíró, cseréppel fedett ház esetében 600 mm-es éves csapadékátlag esetén közel 65 köbméter esővíz lenne összegyűjthető.
Hogyan gyűjthető az esővíz?
Esővízgyűjtő rendszerünk megtervezésekor a fentiek mellett azt is figyelembe kell venni, hogy mire kívánjuk használni az összegyűjtött esővizet, és milyen lehetőségeink vannak a tárolásra.
A legegyszerűbb, ha az ereszcsatorna végéhez odaállítunk egy hordót, és abba gyűlik a víz. Kertészeti árudákban külön erre a célra kifejlesztett, különböző méretű, akár sorba is köthető, alsó részükön csappal ellátott tartályok is beszerezhetőek mérettől és kiviteltől függően (200 litertől 1 köbméterig) 10 ezer forintos körüli ártól.
Ezek előnye, hogy működtetésükhöz nem kell plusz energia, mindössze néha le kell ereszteni (ősszel, a fagy beállta előtt mindenképp) és kitisztítani őket. Viszont csak kültérben, öntözésre és tisztításra ajánlható vizük.
Kezdésnek azonban már ezek is megfelelőek. Tavasztól őszig esik le az éves csapadék kétharmada, azaz körülbelül 400 milliméter. Ha mindössze egy 50 négyzetméteres tetőfelületről van lehetőséged gyűjteni, már akkor is 18 köbméter vizet tudnál a vegetációs ciklusban összegyűjteni.
Ezt a vizet eztán minden további befektetés nélkül tudod locsolásra, kézi mosásra, takarításra, tisztításra használni. 18 köbméter víz pedig az átlagos 600 forint köbméterenkénti víz és csatorna díjjal számolva 11 ezer forint. Egy olcsóbb vízgyűjtő tartály ára tehát már egy öntöző szezon alatt megtérül. Ha ezt minden háztartás meg tudná csinálni, közel 70 millió köbméter esővizet tudnánk felhasználni.
Persze elképzelhetőek és kivitelezhetőek ennél sokkal nagyobb kapacitású, összetettebb rendszerek, amelyek már-már a teljes vízigényünk csapadékvízből való fedezését célozzák. Ilyen esetben komolyabb föld alatti vagy épületben elhelyezett tárolóra, szivattyúra, szűrőkre és tisztítóberendezésre is szükség lehet.
Egyes elemek kivitelezése még megoldható házilag, különböző anyagok, készülékek (például régi tartályok) újrahasznosításával, ám egy igazán összetett, sok esővizet hasznosítani képes rendszer akár több millió forintos tétel is lehet. Bár a beruházás ilyenkor a legnagyobb, a megspórolt víz is ilyen esetben a legjelentősebb.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-12-01 21:53:27, kedd
 
  Az internet átalakítja az agyat

Az emberi agy - sok ezer évi szünet után - ismét evolúciós változáson megy át, állítja egy híres amerikai idegorvos, Gary Small professzor. Small könyvét szerdán ismertette a legnagyobb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza internetes változata.

Nemrég jelent meg az "iBrain - hogyan éljük túl a technika által kiváltott agyi változásokat?" című könyve, amelyben kifejti, hogy a fiatalok új fajta kommunikációs képességeket tanulnak meg a számítógépnek köszönhetően, de közben nem sajátítják el a személyes kommunikációt.

Gary Smallt a Scientific American című tudományos lap beválasztotta az 50 legnagyobb hatású tudós közé, olyan társaságba, mint Albert Einstein vagy Niels Bohr.
Digitális bennszülöttek és bevándorlók

Small szerint ma ahhoz fogható evolúción esik át az emberi agy, mint sok ezer éve az eszközhasználat kialakulásakor. Akkor a szerszám használata változtatta át az embert jobb- vagy balkezessé. A professzor szerint ilyen ugrásszerű agyi fejlődés azóta sem ment végbe, egészen napjainkig.

Small "digitális bennszülötteknek" nevezi a gyerekeket és fiatalokat, akik sok időt töltenek a számítógép előtt, és közben agyukban megerősödnek azok az idegi kapcsolatok, amelyek a számítógép kezeléséhez szükségesek. A szüleiket, akik idegenül mozognak ebben a világban, a professzor "digitális bevándorlóknak" minősíti.
Kommunikáció: a kör bezárul

Small szerint a komputermániás gyerekeknek, főleg a fiúknak sokszor problémájuk van a hagyományos személyes kommunikációval, amelyet már nem tekintenek hatékonynak. Kerülik a szemkontaktust, agyuk pedig nem képes feldolgozni a beszélőpartner gesztusait és arckifejezéseit. Ez stresszt okoz náluk, ezért inkább kerülik az ilyen típusú kommunikációt, és csak az interneten keresztül kívánnak kapcsolatot tartani. Így a kör bezárul.

A neurológus szerint a gyerekek helyes fejlődését a családi ebéd és vacsora szolgálná, amely megtanítaná a kicsiket az interperszonális kapcsolatokra.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-12-01 21:48:42, kedd
 
  Elektroszmog és Wi-fi allergia - milyen tünetekkel járhat?

Az elektromágneses hullámok mindenhol körbevesznek bennünket. Noha nem látjuk, nem érzékeljük, észrevétlenül befolyásolják a szervezetünket.

Steve Miller számára végigsétálni a főutcán maga a pokol: szédül, hányingere van, zavart lesz, és fáj a feje. A bárokkal ugyanez a helyzet, nem tud vonaton, repülőn utazni, hotelben megszállni, anélkül, hogy őrült fejfájás ne gyötörné.

Nem valami különös fóbiától szenved: allergiás a wi-fi-re. Nincs egyedül ezzel, a lakosság két százaléka szenved túlzott elektromágneses érzékenységtől, s szerencsétlenségükre a vezeték nélküli internethasználat egyre terjed.

Ma már mindenhol jelen van

,,Szinte lehetetlen olyan helyet találni, ahol nincs már manapság wi-fi. Ha meg szeretnék inni egy sört, több kilométert kell utaznom az egyetlen olyan kocsmához, melyben nincs vezeték nélküli internetkapcsolat."

Így a boltba menni is nehéz, mivel az utca jelentős része wi-fi sugárzott, és a szomszédos házakból érkező kóbor hullámok is megbetegítik. Egyedül a lakásában van biztonságban, mivel az egy kis faluban van, és 45 cm vastag gránit fala van.

Mivel extra érzékeny az elektroszmogra , a betegséggel az angol DJ több ezer dolláros jövedelem kieséstől is szenved.

,, Rengeteg európai túrát kellett lemondanom, mivel alig találok wi-fi nélküli szállást. A legtöbb hotelben van wi-fi, akárcsak a repülőtereken, illetve a vonatokon is. Jelenleg wi-fi detektorral közlekedem, hogy elejét vegyem a problémáknak."

A betegsége okára két éve jött rá, mikor a barátja lakásán, mely akkor lett wi-fi-vel felszerelve, mindketten szédültek, fájt a fejük, nem tudtak koncentrálni. Mikor próbaképpen lekapcsolták a rendszert, a tünetek megszűntek. Steve szerint a munkahelyeken tapasztalt fejfájások jelelntős részéért is az elektroszmog lehet a felelős.
Az emberi szervezet jó vezető

Mivel minden eletromos vezetőnek van elektromos vesztesége, a szigetelés ellenére azokból elektronok lépnek ki, elektromos erőterret létrehozva. Az emberi szervezet jól vezető közeg, melyben az elektronok hatnak a sejtekre, s akár DNS mutációt is okozhatnak.
Veszélyes-e a mikrohullámú sütő?
A mikrohullámú sütőben elkészített élelmiszer ugyanolyan ízletes, mint bármely más módszerrel készült étel, ráadásul sokkal több vitamin, ásványi-és tápanyag marad benne, mint a hagyományos főzés során. Mindezek ellenére veszélyes is lehet, ha nem a megfelelő módon használják.
Veszélyes-e a mikrohullámú sütő?>>

A wi-fi ugyanazt a típusú elektromágneses hullámot használja, mint amit a mobiltelefonok, a Tv és a rádióadások. A wi-fi hullámok frekvenciája magasabb, mint a mobiltelefonoké, és intenzívebbek is, az általuk hordozott nagymennyiségű információnak köszönhetően.

Noha még határozottan nem tudták bizonyítani, hogy az elektroszmog komolyan károsíthatja a szervezetet, néhányan ténylegesen rosszul lesznek, ha wi-fi, vagy egyéb elektromágneses hatásnak vannak kitéve.

A tünetek között szerepelhet fejfájás, szédülékenység, émelygés, hányinger, kiütések, székletproblémák, éjszakai ébredés, állandó fáradtság, súlyosabb esetekben szív-és keringési problémák.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-12-01 21:44:58, kedd
 
  Az energiaital így teszi tönkre az egészséged

Nem olcsó marketingfogás az ellentáborból, vagy egyszerű riogatás a médiából; az energiaitalok káros hatásait már számtalan kutatás bizonyította. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy sokan (köztük rengeteg fiatal) még mindig nem foglalkoznak az intelmekkel.

Az eredeti cél

Az energiaitalokat eredetileg azért fejlesztették ki, hogy azonnal energiát adjanak az erős fizikai megterheléshez.
Ezzel szemben manapság sokan arra használják őket, hogy reggel felébredjenek, vagy este tovább fennmaradhassanak. (Bár ez még mindig jobb eset, mint aki szimplán üdítőként fogyasztja, naponta akár egy litert is.)
Az eredeti célt figyelembe véve jól látszik, hogy ezeket az italokat manapság nem megfelelően használjuk, s ez számos káros hatás felerősödéséhez vezethet.
A leggyakoribb gondok

Az energiaitalok magas koffeintartalmuk végett szívproblémákhoz vezethetnek, hiszen érezhetően megemelik a vérnyomást, ami rettentően veszélyes az egészségre nézve.
A nevükben is benne van, hogy energiát adnak, amit ha nem használunk fel, a kilók észrevétlenül is felszökhetnek. Kiemelten akkor, ha gyakran, napi, heti rendszerességgel fogyasztunk e termékekből.
Ráadásul az energiaitalok jóformán blokkolják az anyagcsere folyamatokat, ami egyúttal a méreganyagok felhalmozódásához is vezet, miközben a vitaminok kiürülését elősegíti.
Energiaital és alkohol

A dobozok hátulján is feltüntették a gyártók, miszerint nem szabad ezt a két italt kombinálni, mégis túl gyakran látni a szórakozóhelyeken, hogy az emberek mit sem törődnek a figyelmeztetéssel.
Pedig nem ártana foglalkozni vele, ugyanis a termékek felerősítik egymás káros hatásait. A koffein felpörget, elnyomja az alkohol bódító hatását, ami nem csupán erősebb másnapossághoz, hanem komoly egészségügyi vészhelyzetekhez (pl. eszméletvesztés, s ezáltal fulladásos halál) vezethet.
Testi hatásokból lelkiek

A szervezeted érzi, hogy nem használtad fel azt a sok energiát, amit bevittél a szervezetedbe. Ettől nem friss leszel, hanem feszült, ideges, sőt, mivel ezek az italok a depresszió kialakulását is elősegítik még rosszkedvű is.
Az energiaital csak akkor nyújtja a tőle várt hatást, ha nem használnod rendszeresen, illetve ha tényleg fizikai megpróbáltatás előtt állsz. Ekkor növelheti a teljesítőképességedet, ellenkező esetben nem csak a szervezetedre, hanem a lelkedre is negatív hatást fejt ki.
Mérgezést is okozhat

Nem szabad átsiklanunk afelett sem, hogy nem csupán az alkohol okozhat mérgezést, s nem csak a drogot lehet túladagolni. Bizony ez az energiaitalok esetében is előfordulhat, éppen ezért nagyon fontos, hogy erre gyermekeid figyelmét is felhívd.
Nagy mennyiségű energiaital-fogyasztás esetén a szívműködés érezhetően felgyorsul, a bőr kipirul, s lelohaszthatatlan izgatottság jellemzi az egyént. Ilyen esetben azonnal orvost kell hívni, mert akár a szívműködés is megállhat.

Nagy mennyiségben fogyasztva

Ha hosszútávon is nagy mennyiségben fogyasztod az energiaitalt, akkor az nem ,,csak" mérgezést válthat ki aktuálisan, hanem a későbbiekben is komoly problémákat generálhat. Gyengíti a szívizmokat, ami e létfontosságú szerv túl korai leállását válthatja ki.
Emellett másik fő negatív hatása, hogy nagyon megterheli a veséket, jelentősen növeli a vesekő kialakulását, ami egyáltalán nem egy könnyen és fájdalommentesen legyűrhető betegség.
Az immunrendszert is gyengíti, így sokkal hajlamosabb leszel betegségeket elkapni, s egyúttal a meglévő, aktuálisan tünetmentes kórokat sem fogod tudni egykönnyen legyőzni.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-12-01 21:41:05, kedd
 
  FONTOS RÓLA TUDNI!

Veszélyes anyaggal itatnak bennünket - amit a gyártók eltitkolnak
A tengerentúlon is egészségügyi aggályokat okoz a szénsavas üdítők és energiaitalok széles körű fogyasztása, amelyek nem ritkán a gyerekeket célozzák meg marketingjükkel. A Marketwatch összegyűjtött 10 okot, amelyek a cukrozott, de akár 'light' üdítők fogyasztása ellen szólnak.

1. Az energiaitalok nem valók mindenkinek

Az energiaitalok gyakran a fiatalokat célozzák, hirdetéseikben például előszerettel jelenítenek meg koncerteket, gördeszkásokat vagy szörfösöket. Előfordul azonban, hogy egyik másik társaság túl messzire merészkedik. San Francisco város önkormányzata májusban azzal vádolta meg a Monster Energy nevű céget, hogy koffein tartalmú italát hatéveseknek akarta értékesíteni. A város be is perelte a céget, azt állítva, az a gyerekeket és tizenéveseket célozza, egy olyan életstílust promotálva, amelyet az extrém sportok, zene, számítógépes játékok, katonai témák és lengén öltözött lányok jellemeznek. A város szerint a Monster kiemelkedik az energiaital-gyártók mezőnyéből, legalább is abból a szempontból, ahogyan a gyerekeket és fiatalokat célcsoportjaként kezeli, a termékek közismert egészségügyi kockázatai dacára - idézte a várost képviselő ügyvéd álláspontját a Marketwatch egy korábbi beszámolójában. A társaság vitatja az állításokat, sőt, szerinte a vádak bizonyíthatóan hamisak, ezért határozottan meg fogja védeni az akcióját. Úgy tűnik, sokkal inkább a közvélemény motiválja a vádakat, mint a tények, vagy a tudomány - fogalmaztak közleményükben.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA) a közelmúltban döntött úgy, hogy vizsgálatot indít a magas koffeintartalmú élelmiszerek fiatal szervezetre gyakorolt hatásainak felderítésére. Az amerikai üdítőiatal-gyártók szövetsége kiállt amellett, hogy az energiaitalok biztonságosak.

2. A koffein és az alkohol veszélyes koktélt alkot

Túl sok egyvalamiből csak ritkán jó - különösen, ha a koffeinben tocsogó energiaitalokat vesszük. Tengerentúli kórházi adatok szerint, amelyet a Drog és Lelki Egészség Szolgálat (Substance Abuse and Mental Health Services Administration) publikált, évente sokezer ember kerül kórházba energiaital fogyasztása után száguldó pulzus, erős fejfájás, vagy éppen gutaütésszerű tünetekkel. Többségük ráadásul tizenéves, vagy fiatal felnőtt. Mind több és több ember jelentkezik hasonló tünetekkel, különösen olyan fiatalok, akik alkohollal keverték az energiaitalt - hívja föl a figyelmet az amerikai ügyeletes orvosok szövetsége is. Hogy a probléma milyen széles kört érint, jelzi, a szervezet közlése szerint az is előfordult, hogy csecsemőnek okozott alvászavart az édesanya energiaital fogyasztása.

A gyártók persze vitatják az orvosi tapasztalatokat. Miután tájékozódtak a témában, azt állították, az érintettek jelentős része, pontosan 42 százaléka valami mást - alkoholt, tiltott szert, vagy gyógyszereket is magához vett. Ezért pedig szerintük felvetülhet, hogy maguk az energiaitalok hatása irreleváns. A spaciális összevetők miatt a gyártóknak be kell jelenteniük azon haláleseteket az FDA-nak, amelyek összefügghetnek termékeikkel. Ezek alapján az Egyesült Államokban számos eset ismert, amikor az elhunyt energiaitalt fogyasztott halála előtt nem sokkal. Az iparág szakértői szerint nem lehet az italfogyasztás és a halálesetek között okszerű kapcsolatot találni.

3. A legmenőbb új ital a víz

A víz napjainkban az italgyártó iparág egyik leggyorsabban bővülő szegmensét képviseli, míg a szénsavas üdítők piaca szűkül. A fogyasztók mind több alacsony energiatartalmú, vagy egyenesen kalóriamentes terméket választanak. A fogyasztói ízlésben jelentős változás állt be, 2001 és 2011 között az egy főre jutó éves ásványvízfogyasztás 56 százalékkal 26 gallonra (98,4 liter) nőtt az USA-ban, ugyanekkor a szénsavas üdítők fogyasztása 16 százalékkal 44 gallonra (166,5) hanyatlott. A trend a szódagyártókat is lépésre késztette, számosan közülük már saját palackozott (ásvány)vízmárkával rendelkezik. Ezzel együtt, a szénsavas üdítőitalok fogyasztása már-már tradicionális részlt képezi az étkezési kultúrának, így komolyabb mértékű további visszaszorulásukra még várni kell.

4. A Mikulás is a kólázástól hízott meg

A tengerentúlon a Mikulás modern imázsának kialakulását is sokan a Coca-Colának tulajdonítják. A kipirult arcú, tekintélyes hasú Télapó képe először a cég 1930-as évekbeli hirdetéseiben bukkant föl. A régivágású európai előképet még jóval karcsúbbnak ábrázolták. Az elhízás mind szélesebb körű társadalmi elterjedtsége azután megváltoztatta a Mikulást. Az amerikaiak masszív túlsúlya miatt ma is gyakran az üdítőitalokat okolják, a legelszántabbak pedig újra és újra a fokozott adóztatást követelik.

A cukrozott üdítők bővülő fogyasztása az amerikai Orvostudományi Intézetet (Institute of Medicine, IOM) 2012-es jelentése szerint is jelentősen hozzájárult a járványszerűen terjedő elhízáshoz. (2011-ben az amerikaiak 26 százaléka vallotta magát elhízottnak.) A túl sok cukor fogyasztása emellett a cukorbetegség kialakulásáért is felelőssé tehető, a cukrozott termékek rendszeres napi fogyasztása jócskán megemeli a diabétesz kialakulásának kockázatát. Az üdítőipar vitatja a tanulmányok azon következtetéseit, hogy az italok alaposan hozzájárulnak a probléma jelentkezéséhez. Ezzel együtt érdekes módon mégis jelentős módon csökkentették termékeik cukortartalmát az aggályokra reagálva. Napjainkban már 45 százalékban zéró kalóriás termékeket értékesítenek, az elmúlt 15 évben pedig mintegy 23 százalékkal csökkent az átlagos energiatartalom.

A Coca-Cola 2006-ban csatlakozott a Szövetség egy Egészségesebb Generációért (Alliance for a Healthier Generation) kötelékéhez - a William J Clinton Alapítvány és az American Heart Association közös kezdeményezéséhez, amely egy új amerikai iskolai ital irányelv kidolgozását tűzte ki célul.

5. A diétás italok nem egészségesek

Rossz hír: a diétás szénsavas üdítők sem feltétlen tesznek jót a szervezetünkkel. A Marketwatch megemlíti, egy, a közelmúltban publikált francia tanulmány erős korrelációt talált a diétás italok és a cukorbetegség kialakulásának növekvő kockázata között. Azok a nők, akik "light" termékeket vásárolnak, átlag 43 százalékkal többet is fogyasztanak, mint a cukrozott italokat ivók. A korreláció azonban nem jelent ok-okozati kapcsolatot. Számos egyéb tényező befolyásolja a betegség kialakulását, így például az egyes alkati adottságok.

6. Kihasznált kávéfüggőség

Az energiaitalok még mindig viszonylag új szereplőnek számítanak a piacon, továbbra is rohamtempóban növelik részesedésüket a hagyományos szénsavas termékekkel szemben. A koffeintartalom kérdése azonban felkeltette az élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal érdeklődését is. Az FDA felső határt húzott az üdítőitalok maximális koffeintartalom mértékét illetően, ami 0,02 százalékos koncentrációt, vagy 72 milligramos tartalmat jelent egy 3 deciliteres doboz esetében.

Az energiaitalokra ugyanakkor nem vonatkozik hasonló előírás, az FDA szerint pedig egyes termékekben a koffein mennyisége meghaladhatja az ajánlott szintet. A gyártók szerint nem lépik túl a kávékban található szintet. Őket igazolja az a tény, hogy a Monster Energy 4,5 deciliteres kiszerelésű energiaitala mintegy 160 milligram koffeint tartalmaz, míg a hasonló űrtartalmú Starbucks kávéban 330 milligram van.

7. Zúdítjuk magunkba

Márciusban egy, a New York államban született legfelsőbb bírósági döntés elvetette Michael Bloomberg polgármester azon tervét, miszerint a vendéglátóipari egységekből száműzték volna a 16 unciásnál (mintegy 450 gramm) nagyobb cukrozott üdítős poharakat. A kezdeményezők fellebezést terveznek, szakértők szerint azonban ha életbe is lépne egy efféle korlátozás, a kereskedős egy szempillantás alatt találnák meg a kerülőutat. Ahogyan az egyik, leginkább fánkjairól ismert gyorsétterem példája is mutatja: az elutasítást megelőzően a Dunkin' Donuts bejelentette, hogy ügyfeleik a jövőben maguk adhatják hozzá nagy és extranagy kiszerelésű üdítőikhez a kívánt cukrot és a szájízüknek leginkább megfelelő fűszerkeveréket. A társaság összes New York-i éttermét felkészítette a változásra. Az amerikai éttermi társaság szerint a tiltás csak nagyon korlátozottan befolyásolta volna a gyakorlatban a forgalmat. A vendégek kisebb poharakban éppúgy hozzájuthattak volna a kívánt, ám nem ajánlott mennyiségű üdítőhöz.

8. Megvétozzák az egészségügyi adót

Amikor a közegészségi helyzetért aggódó hangok felerősödtek, és a szenátusban is fölvetődött, hogy szövetségi szinten új adót vetnek ki a szénsavas és egyéb édesítette italokra, a szakértők szerint a gyártó társaságok lobbiköltései is magasabb szintre kerültek. A 2005 és 2009 közötti években az iparág lobbikiadásai megharmincszorozódtak, szakértők szerint érdemben hozzájárulva az országos "népegészségügyi adó" kudarcához. Később, több állam megkísérelte önállóan is bevezetni az elvonást, például Philadelphia, Texas és Washigton, azonban többnyire ezek a kezdeményezések is elbuktak. A kihívás gyengülését érzékelve az iparág 2011-ben már ismét csupán 10 millió dollárt fordított lobbizásra, a 2009-es több mint 40 millió dollár után.

9. Jótékony adományok?

Egy márciusban, a Center for Science in the Public Interest (CSPI) nevű, amerikai egészség-tudatosságot hirdető intézet által publikált tanulmány szerint a jótékony adományozás mögött az a praktikus ok is megbújhat, miszerint így érdemben tompítható az iparág elleni kritikák éle. A CSPI szerint mindez a különböző jótékony szervezeteknek és ügynökségeknek a cégekkel régebb óta fennálló kapcsolatait illetően is kérdéseket vet föl. Az efféle kapcsolatok, amelyek gazdasági társaságok és nonprofit szervezetek között állnak fönn, az érdekellentét szürke mezejét teremtheti meg. Így például, a jótékony szervezetek gyakran az üdítőipar mellé állnak szabályozási kérdésekben. Érvelésük szerint mindez nem mond ellent küldetésüknek, mivel az adott célt - így az elhízás elleni küzdelmet - nem csak egy eszközzel lehet elérni.

A Coca-Cola egyik szóvivője szerint 2012-ben a társaság 45 millió dollárt (több mint 10 milliárd forintot) költött közösségi szervezetek támogatására.

10. Doktorok és fogorvosok...

A fenti tanulmány szerint azok a szervezetek is elfogadják a támogatást a cégektől, amelyeknek épphogy több víz- és kevesebb üdítőfogyasztásra kellene sarkallnia az embereket. A súlyos megállapítások szerint az iparág olyan csoportoknak is juttatott anyagi támogatást, amelyek orvosokat, fogorvosokat és dietetikusokat is képviselnek. Mindez alaposan megnehezíti azt, hogy független tanácsokat osztogassanak. A tanulmány szerint imázsuk és nyereségük védelmében egy stratégia részeként használják a filantrópiát.

A Coca-Cola 2009-ben mintegy 600 ezer dollárt (mintegy 135 millió forintot) adott az amerikai háziorvosok szervezetének (AAFP) egy táplálkozás-egészségügyi tanácsadást végző honlap kialakítására. "Fogyasztói szövetségként" definiálja a kapcsolatot Glen Stream, az AAFP egyik vezetője. Szavai szerint az italgyártó nem gyakorol szerkesztői kontrollt (értsd: nem szól bele), az oldal finanszírozása teljesen független a biztosított információtól. Ezen túl, a cukrozott üdítőkre vonatkozó adót is támogatni fogja az AAFP, amennyiben a kulcs elég magas a fogyasztás befolyásolására - tette hozzá.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-12-01 21:30:16, kedd
 
  Megoldhatatlan a római dodekaéder rejtélye

Játék, csengő, orvosi készülék, esetleg díszítőelem? Szinte semmi bizonyos nem állítható a római kori tárgyról, amelynek rejtélye talán örökre megoldatlan marad.

A titokzatos, tizenkét szabályos ötszöget alkotó tárgy általában bronzból, vagy kőből készült, mérete 4-11 centiméter között mozgott. Elsőre azt hihetnénk, hogy a rómaiak egyszerűen azért ásták el őket, hogy ezzel komoly fejtörés elé állítsák a jövő generációit, de az is lehet, hogy ennek valami egészen egyszerű oka lehetett. S hogy mit gondol erről a szakértő? ,,Nincs semmiféle titokzatos ötletem erre vonatkozóan, de szerintem ez rendben van" - nyilatkozta Sebastian Heath, a New York-i Egyetem segédprofesszora. ,,Egyáltalán nem központi kérdése a római régészetnek, de érdekes lenne megtudni, mik lehetnek ezek" - tette hozzá.

Egyesek úgy gondolják, hogy ez volt a világ első csengője. ,,Ismerünk csengőket az ókorból, ezeket általában a ceremóniák során használták. Döntő bizonyítékunk azonban nincsen rá" - magyarázta a kutató. Egy másik elmélet szerint a dodekaéder orvosi célokat szolgált, felforrósították és megmasszírozták vele a sajgó testrészeket - Health ezt sem tartja kizártnak, de mint elmondta, ennek bebizonyítása ma már lehetetlen.

A halászhálóknál használt súly elmélete is továbbgondolásra készteti a szakértőt, bár Health szerint a ma ismert ilyen célú eszközök nem hasonlítanak a dodekaéderre. A tárgy cirádás díszítése viszont azt sugallja: lehet, hogy csupán díszítőelem volt. ,,Ez egy kicsit minimalista felfogás. Idő kellett, hogy elkészítsék, ami kézzel történt, igaz, van a dizájnjában újra és újra előforduló elem" - mondta el Health, aki nem azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a tárgy gyerekeknek készült.

Health szerint mindegyik elmélet megállja a helyét, de az már most kijelenthető, hogy a római dodekaéder funkciója örökre rejtély marad.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-12-01 21:26:05, kedd
 
  Elektromos autók: csökkenő árak, szaporodó vásárlások.

Jövőre már 20 különféle elektromos autót lehet majd kapni Németországban, s ezek átlagosan csak 30 százalékkal lesznek drágábbak a hasonló benzines járműveknél. Egyebek mellett erre jutott a stuttgarti központú IFUA Horváth & Partners vezetési tanácsadó cég felmérése. Két évvel ezelőtt még csak kétféle szériamodell volt elérhető a német piacon, és ezek 60 százalékkal kerültek többe azonos kategóriájú hagyományos társaiknál.

Az autóipar sokat áldozott az akkumulátorok fejlesztésére, így hamarosan
jelentősen megnő a villanyautók által az újabb töltésig megtehető
távolság. A nyilvános töltőoszlopok száma pedig 2010 és 2012 között évi 80 százalékkal, háromezerre emelkedett Németországban, annak dacára, hogy az ilyesmit telepítő cégeknek ez hatalmas veszteségeket okozott - a Siemens például nemrég ki is vonult ebből az üzletágból.
Hazánkban jelenleg 20 elektromos közcélú töltőoszlopot telepítettek az
áramszolgáltatók, elsősorban Budapesten és Nyugat-Magyarországon.

Az év végéig további 10 kút megnyitását ígéri az egyik energiaszolgáltató,
amelynek kútjait - mind a régieket, mind az újakat - az idén még ingyen
lehet használni. ,,A budapesti fejlesztések nem meglepők, hiszen az
elektromos autók elterjedése elsősorban nagyvárosi környezetben várható" - jegyzi meg Sorossy Sándor, az IFUA Horváth & Partners partnere hozzátéve, hogy idehaza jelenleg 10-nél kevesebb elektromos autótípus kapható.

Jelenleg alig több mint 10 000 villanyautó van német tulajdonban, s számuk az év végére is csak 13 000-re várható. A fejlesztések és az árcsökkenés gyors üteme azonban azt valószínűsíti, hogy 2020-ra nem csak elérik, de meg is haladják a berlini kormány által kitűzött célt, nevezetesen, hogytöbb mint egymillió elektroautó fusson az ország útjain. Addigra a töltőoszlopok számát 200 000 körülire szeretnék szaporítani.

Magyarországon a megújuló energiaforrások felhasználását ösztönző európai uniós irányelv szerint 2020-ig mintegy 7 000, az elektromos autók
feltöltésére szolgáló nyilvános oszlopot kellene kihelyezni közterületre.

A felmérésről:
A stuttgarti központú IFUA Horváth & Partners felmérése standard, mérhető adatokon alapul, s nem vesz figyelembe véleménykutatást. Kulcsmutató például az értékesített elektromos autók száma. Mindazonáltal az előrejelzések inkább orientációs jellegűek, s nem tekinthetők precíz prognózisnak, hiszen a múltból csak korlátozottan lehet következtetéseket levonni a jövőre nézve.

Az 1981-ben Stuttgartban alapított IFUA Horváth & Partners budapesti
irodája 1989-ben alakult meg, s azóta Magyarország egyik legnagyobb
vezetési tanácsadó cégévé vált. Ügyfelei itthon elsősorban a pénzügyi
szféra, energetika, autó- és beszállító-ipari, vegyipari és
gyógyszergyártási cégek, közüzemi szolgáltatók. A nemzetközi tanácsadó cég Németországban 6, Ausztriában, Magyarországon, Romániában, Svájcban és Abu Dhabiban 1-1 irodával működik. Tagja a Highland Worldwide tanácsadói hálózatnak, amelynek révén elérhetősége további 40 irodával bővül világszerte.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 324 db bejegyzés
e év: 2826 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2776
  • e Hét: 9192
  • e Hónap: 18375
  • e Év: 71083
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.