Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Érdekesség
  2017-07-11 19:01:00, kedd
 
  A Rajna Németország nemzeti jelképe

A Rajan felső szakasza gyors folyású és vízesésekkel tűzdelt. A leglátványosabb részt a Schaffhausennél kialakult 25 m magas és 150 m széles lépcsők képezik. A Bodeni-tóba ömölve éri el Németországot, s mivel az állam leghosszabb folyója, így nemzeti jelképként tekintenek rá. Legnagyobb mellékfolyói itt a Mosel, a Majna és a Neckar. A mesébe illő Közép-Rajna-vidék hihetetlenül gazdag látnivalókban, s Bringentől Kölnig húzódik. 2002 óta a Világörökség (UNESCO) részét képezi. Nem hiába illetik a romantikus jelzővel, hiszen negyventől is több középkori várkastély épült a vidéken, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a természetre és a barátságos szőlőskertekre.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2017-07-11 18:45:25, kedd
 
 



Nem összeesküvés-elméletről szól a könyv, noha úgy is tűnhet. Főszereplői a világ leggazdagabb emberei. Bár csak maroknyian vannak, uralják a kontinenseket. Egy nemes cél érdekében szövetkeztek, erre fordítják a naponta megszerzett százmilliókat, milliárdokat. Felosztották maguk között a világot, övék minden földrész. Iszonyatos vagyonukért most hatalmat vásárolnának: egy új világról álmodnak. Ám tapasztalniuk kell, hogy szándékukat még a hatalmas vagyonnal is nehéz megvalósítani, mert a visszatartó sötét erők, a régi rend hívei nem adják fel egykönnyen. Sokan meghalnak, mire a "kontinensek urai" akár csak rész-győzelmet is aratnak. A regény az egész bolygón játszódik, szegények és milliárdosok világára csodálkozhatunk rá. Rendelkezésükre áll a szupermodern technika, az emberi kitartás és önfeláldozás. Jó célért küzdenek, ám ők sem válogathatnak a módszerekben... Az olvasó minden lapon mennybe megy és lerántják a pokol mélységeibe. Dicstelen pusztulások, szörnyű halálok, fényes győzelmek és rokonszenves főszereplők... Aki kinyitja ezt a könyvet, készüljön arra: amíg be nem fejezte, nem tudja letenni!
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2017-07-11 18:39:22, kedd
 
  Mintegy 186 ezren éltek a Nők 40 program, azaz a ,,nagymamanyugdíj" lehetőségével 2011 óta - jelentette be a közelmúltban az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.
Novák Katalin elmondta: a kormány hat éve bevezetett családpolitikai intézkedésének a célja az volt, hogy visszaadja a családoknak a nagymamákat, akik így többet lehetnek együtt unokáikkal, megkönnyítve ezzel a szülők életét. A 2016-os költségvetésben a Nők 40 programra mintegy 200 milliárdot fordított a kormány.
A program segítségével az elmúlt három évben csaknem 3700-an mentek el Kaposváron nyugdíjba. A somogyi megyeszékhelyen 2014-ben 1152-en, 2015-ben 1256-an, 2016-ban pedig 1229-en mentek nyugdíjba a Nők 40 programmal.
Köztük van Varga Edit is, aki tavaly nyáron lett nyugdíjas. Titkársági asszisztensként dolgozott a kormányhivatalban. Az 57 éves nő örül, hogy van ideje idős szülei ápolására, továbbá szabadidejében tud sportolni és több kulturális programra ellátogatni.
Legalább 32 év munkaévet kell igazolni
A program azoknak a nőknek szól, akik 40 év munkaviszony után, a nyugdíjkorhatár elérése előtt szeretnének nyugdíjba vonulni. Alap esetben a 40 év jogosultsági időből legalább 32 évet kell munkajövedelem utáni járulékfizetéssel igazolni, és legfeljebb 8 évet lehet gyermeknevelési időként beszámítani. Utóbbi feltétel nem függ a gyermekek számától. Külön szabály vonatkozik a fogyatékos vagy tartósan beteg gyermekeket nevelő anyákra. Az ő esetükben akár 10 év jogosultsági időt is beszámíthatnak. Átlagosan a megyében a Nők 40 program által lett nyugdíjas nettó 106 ezer forintot kap, míg Kaposváron valamivel többet 115 ezer forintot.
Gelencsér Attila országgyűlési képviselő elmondta: a kormányzati intézkedések legfontosabb célcsoportja a család. 2017-ben a költségvetés a GDP 4,3 mintegy 1743 milliárd forintot költ intézkedéseivel a gyerekekre, szülőkre és a nagyszülőkre. Az OECD országokban mindössze a felét fordítják a családokra.
A politikus úgy vélte, a Nők 40 program visszaadja a nőket családjuknak, hogy idős szüleiket gondozni tudják vagy minél több időt tölthessenek unokáikkal, tehermentesítve így a dolgozó szülőket. Hozzátette, hogy a nők társadalmi plusz tehervállalását, a családok összetartását, a gyereknevelést köszöni meg a program.
(csalad.hu/sonline.hu)


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2017-07-11 18:30:51, kedd
 
  14-ÉN EGY ÚJ, FÉNYES OBJEKTUM KERÜL MAJD FEL AZ ÉGRE



A csillagászok azonban nem örülnek neki.

Természetesen a fényes objektum nem a földönkívüliektől fog származni, hanem egy új műhold, amit közösségi finanszírozásból építettek meg és küldenek fel.

14-ÉN EGY ÚJ, FÉNYES OBJEKTUM KERÜL MAJD FEL AZ ÉGRE





A csillagászok azonban nem örülnek neki.

Természetesen a fényes objektum nem a földönkívüliektől fog származni, hanem egy új műhold, amit közösségi finanszírozásból építettek meg és küldenek fel.






Még tavaly jelentették be annak a közösségi finanszírozású orosz műholdnak az érkezését, amely a tervek szerint az ég egyik legfényesebb objektuma lesz. A Majak nevű szerkezetet július 14-én küldik fel az égre.

Az eszköz egy apró, mindössze kenyér nagyságú műhold, a felbocsátást magyar idő szerint július 14-én reggel tartják meg a kazahsztáni bajkonuri űr-repülőtéren. A Moszkvai Állami Gépészmérnöki Egyetem megközelítőleg 8 millió forintnyi összeget gyűjtött össze a Boomstarter nevű közösségi finanszírozási oldalon a projekt fedezésére.
A műhold nagyjából 600 kilométer magasan fog keringeni, és úgy alakították ki, hogy az oldalát háromszög alakú fényvisszaverő lapot fedjék.

Ennek köszönhetően a műhold különösen fényes lesz, és a földről is lehet majd látni.

A Majak nevű műhold ezzel a 4. legfényesebb objektum lesz az égen. Csak a Nap, a Hold és a Vénusz előzi meg.

Bár a projekt igen érdekesnek tűnik, nem mindenki örül a megvalósításának. Az égen mozgó fényes objektum sok olyan kutató munkáját nehezítheti meg, akik távcsövek segítségével kémlelik az égitesteket.

Nick Howes csillagász, a Kielder Obszervatórium korábbi igazgatóhelyettese az IFL Science-nek azt nyilatkozta, hogy rengeteget küzdenek a világ csillagászai a minél sötétebb égbolt elemzéséért. A szakértő szerint szomorú, hogy valamilyen közönségi finanszírozású képtelenség tönkreteheti ezt.

A műhold készítői azt mondják, hogy a műhold nem fogja zavarni a csillagászokat az égbolt kémlelésében, de a csillagászok aggódnak.

Igazából a készítőknek nincs különösebb céljuk a Majakkal, egyedül azért lövik fel, mert szerették volna megalkotni a legfényesebb objektumot az égen.

Így még az is előfordulhat, hogy a projektet később a csillagászok aggodalma miatt lefújják majd.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Történet
  2017-07-11 17:31:49, kedd
 
  47 ezer forintos történet. Olvassátok el!

47.000 Ft nyugdíja pár nap alatt elfogyott. Kifizette a boltban a tartozásait kamatostól, a postán hatezer forintot hagyott a villanyszámlára, elküldött a fiának ötezer forintot a főváros egyik hajléktalanszállójára, végül az önkormányzatnál a kutyaoltás elmaradt összegét fizette be.
Tervezte, hogy tüzelőt is vesz, de a pénztárcájában csak három darab ezres maradt egész hónapra. Vett a boltban fél kiló kenyeret és egy fél liter tejet is és lassan totyogott hazafelé a sáros úton. Az utat nézte mereven, nehogy elcsússzon.
A szőke boltosnő ingerült volt, miután kilépett ajtón, mert megint szellőztetnie kellett a szerinte rossz szagú öregasszony után.
Sejtette, hogy talán érezni rajta a kihagyott tisztálkodásokat, azt, hogy nem fürdött hetek óta, de azért mégis azt gondolta, hogy tisztán tartja magát. Gondolni sem mert arra, hogy utána szellőztetni kell a boltban. Volt a házban fürdőszobája, de azt már nem tudta felfűteni, meleg vizet is csak a gázon melegített, ha mosakodott. A bojlert már régen kikötötték. Nem sokkal azután, hogy férje hazafelé jövet a munkából összeesett a buszon és vele már csak annyit közöltek, hogy egyedül maradt.

Félretett pénzük egy része a temetésre és a sírkőre ment el, a maradékot, néhány tízezer forintot fiának a kezébe nyomta, aki lejött hozzá, de a gyerekkori haverok közt nem akart segélyes ingyenélő lenni, ezért visszament a fővárosba segélyes ingyenélőnek. Persze dolgozott volna a Sanyi, de nem kellett évek óta sehova. Erős volt, két kőműves keze alá dolgozott, attól sem ijedt meg, ha neki kellett a kőműves vagy a burkoló helyére állnia. Bármit elvállalt, mégsem kellett sehova.
A menyére is mérges volt. Addig kellett neki a fia, amíg dolgozott Pesten, küldte a pénzt.
Amikor nehéz helyzetbe került, akkor elzavarta otthonról és maga mellé fogadott egy fiatalabb férfit, akivel kiköltöztek a távoli angol fővárosba és még az egyetlen unokáját is magukkal vitték. Hónapok óta semmit sem hallott felőlük. Eleinte még telefonált néhányszor Sanyika, hónapokig csak miatta tartotta meg a telefon előfizetését, de aztán már nem csörrent meg a piros készülék.
Sokat szomorkodott, bosszankodott.
Félt attól, hogy ott abban a távoli nagyvárosban talán történt velük valami, sokáig csak azért nézte a híradót, hátha megtud valamit, hátha meglátja véletlenül egy híradásban az unokáját.
Aztán egy napon a TV nagy durranással megadta magát. A szerelőt kihívta, de nem volt nyolcezer forintja a javításra.
Néhányszor megpróbált érdeklődni nászasszonyától, hogy mi van a volt menyével, unokájával, de az csak kapuban állva fogadta, nem hívta be, mint régen. Nem is mondott semmit, csak foghegyről annyit, hogy megvannak, ne aggodalmaskodjon, meg azt is hozzátette, hogy jelentkeznek majd, ha van velük valami.

A sáros úton hazafelé totyogva sok gondolat kavargott a fejében, sok oka volt a szomorúságra, de ő vitte a sok terhet, amit az élet rárakott. Amióta elment a férje, azóta minden nehéz lett, elviselhetetlenül nehéz, de senkinek sem panaszkodott.
Otthon gyorsan nyitotta az ajtót, rámordult a macskára, amiért az csak lassan ment be utána a konyhába. Vigyázott, hogy ne hűljön ki a lakás.
A tűzhelyre tejet tett melegedni, vízzel felhígította, kenyeret aprított bele, de még mielőtt rendesen megmelegedhetett volna, ellobbant a láng. Először a macska edényébe rakott, majd vitt a hátsó udvaron fagyoskodó kutyához is. Sok nem maradt a lábas alján, de neki annyi is elég volt. Elgémberedett keze nem engedett fel.
A langyos tej miatt felmelegedett a szájában a levegő és lehelete meglátszott a konyhában.
Nagyon hideg volt a lakás minden pontján.
Sem indulás, sem megérkezés, csak a mélyülő sötétség...

A kutya két napon és éjszakán át vonyított a hátsó udvarban.
A szomszéd ház évek óta üres volt, szemben már le is bontotta az önkormányzat a szétmálló vályogházat.
A falugondnok, aki hétfőn az ebédet hozta, nem találta a kapun az üres ételhordót.
Bekiabált, álldogált egy darabig, aztán félve belépett az udvarba, hangosan nyugtatva a szinte megbolondult kutyát.
Amikor a konyha kilincsét lenyomta, tudta, hogy mivel fogja szembetalálni magát.
A lassan kinyitott ajtón keresztül a macska rémülten szaladt ki az udvarra.
Nem lépett be, az ajtót szélesre tárva fényt, téli meleg fényt engedett a konyhába. A sarokban lévő ágyon, félig kitakart, mozdulatlan test feküdt, lehunyt szemmel, arcán egyértelmű mosollyal.
Édeskés illat lengett a levegőben, egy kanál és egy alumínium edény volt a konyha közepén a cementlapon, biztosan a macska verte le az asztalról.
Nem volt szükség önkormányzati temetésre.
Az iratok közt minden költséget fedező pénzköteget találtak.
Nem volt ráírva, hogy a temetésre lett félrerakva, de mindenki tudta, hogy csak azért lehetett ott.
Fiát két napos keresés után találták meg. Közömbös hangon fogadta a hírt, de még aznap este hazaindult. Az éjszakai vonattal azonban nem jutott messzire. A fővárostól alig negyven kilométernyire leszállították a vonatról és minden kérlelés dacára fogdába zárták. Kihallgatása másnap délután kezdődött, pontosan akkor, amikor anyját utolsó útjára indítottak.
Mindössze hárman álltak a felbontott sír előtt, ahová férje után most a feleség is megérkezett.
Miután a betonlapot visszahelyezték, a polgármester a fejét csóválva lerakta a sírra a magával hozott virágot. Minden kész volt, már csak az évszám hiányzott az asszonynév mellől.
A sírköves néhány nappal később fáradtan véste fel a 2013-es évszámot.
Lekapcsolta a villanyt, kabátját a szék karjára tette, bebújt a paplan alá. A macska a lábához gömbölyödött. Nem tudott elaludni. A paplan alatt sem érezte, hogy átmelegedne.

Fát kellene szerezzen, arra is gondolt, hogy kivágatja a nagy almafát, de az is pénzbe kerül, a gázpalack is.
Összerándult a gyomra, mert eszébe jutott, hogy milyen kevés maradt a pénztárcájában.
Eszébe jutott a fia, aki azon a kegyetlen helyen kell lakjon, az unokája, aki biztosan szomorú ott a messzeségben.
Még kihajolt az ágyból a pohárért, a víz jéghidegen folyt le a torkán.
Amikor végre elaludt, akkor is nagyon fázott.
Arra gondolt, hogy holnap talán kisüt a nap és egy kicsit majd átmelegíti magát a teraszon. Szinte érezte a téli nap kellemes melegét a bőrén, látta a fényességet a lehunyt szempilláján keresztül.
Szép álomba szenderült, együtt volt végre mindenki, akit szeretett.
Furcsa volt, mégsem szólt egy szót sem. A jót ő pont úgy fogadta, mint a rosszat. Mosolygós beletörődéssel.
Egyedül a férje miatt bosszankodott, amiért a buszról nem egyenesen hazafelé jött, hanem belépett a kocsmába egy pohár sörre.
Aztán a szikrázó tavaszi napsütést lassan felváltotta a szürkület, egyre sötétebb lett és az utcai világítást sem kapcsolták fel. Áramszünet megint, csóválta a fejét álmában, aztán lassan elborított mindent a sötétség.
Nem történt semmi különös.


 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Szép napot mindenkinek!
  2017-07-11 17:20:53, kedd
 
 



Szakadó eső, köd, napsütés, tomboló orkán, szelíd tavasz, perzselő nyár, tarka ősz, zöldellő erdő, azúrkék óceán... Nem látod, nem tudod. Mert háttal ülsz. Háttal az ablaknak. Amin túl ott a világ. Szakadó esővel, köddel, napsütéssel, tavasszal, ősszel, tóval, óceánnal... annyi mindennel. De te nem fordulsz meg. Nem fordulsz meg, mert félsz. Félsz attól, hogy a látvány magával ragad, és netán majd ki akarsz lépni az ajtón. Ezért inkább háttal ülsz, és azt hazudod magadnak, hogy szebb az, amit magad előtt látsz, mint ami mögötted van. És hazudod tovább az életet.
Csitáry-Hock Tamás
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2017.06 2017. Július 2017.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 252 db bejegyzés
e év: 2711 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3323
  • e Hét: 9739
  • e Hónap: 18922
  • e Év: 71630
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.