Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     3/8 oldal   Bejegyzések száma: 75 
Honnan ered a kánikula szavunk?
  2017-08-03 11:57:04, csütörtök
 
 

Honnan ered a kánikula szavunk?









A kiskutyából jön.



A kánikula kifejezéssel a kiemelkedően forró, általában csapadékmentes nyári időszakokat nevezzük meg. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kifejezés az ókorból ered és összefüggésben áll a kutyákkal. De hogyan is?

Az ókori rómaiak a Szíriusz csillagot Canicula (vagyis Kiskutya) néven is említették, mivel az a Nagy Kutya (Canis Maioris) konstelláció legfényesebb tagja. Ez az égitest a nyár közepén jelent meg először az égbolton, így a legmelegebb időszakokra dies caniculare-ként, vagyis a kánikula napjaiként utaltak. Az angolok kicsit földközelibbek voltak a fordításban: a kifejezést szó szerint a kutya napokként vették át, így az év legforróbb időszakát máig dog daysként jelölik.

Valójában a Szíriusz kettős csillag. Szíriusz A-nak ugyanis van egy Szíriusz B nevű kísérője, ami körülötte orbitál.


Eredet: Link



































 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
10 ravasz kerti praktika szódabikarbónával
  2017-07-04 19:49:14, kedd
 
 





10 ravasz kerti praktika szódabikarbónával



Az élelmiszerboltokban is beszerezhető, olcsó, ártalmatlan anyag meglepő dolgokra képes a kertben. Összegyűjtöttük a leghasznosabb szódabikarbóna-praktikákat, a növényvédőszerként való hasznosítástól a paradicsom édesítéséig.

A szódabikarbónát a házban, ház körül sokféleképpen felhasználhatjuk, pl. környezetkímélő takarítószerként. Érdemes tudni azt is, hogy a kerti munka során is jó hasznát vehetjük. A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható. Élelmiszerboltok háztartási osztályán olcsón beszerezhető.
Íme a szódabikarbóna tízféle hatékony felhasználási módja a kertben:

Természetes gombaölő szer. Keverjünk el 4 teáskanál szódabikarbónát 4 liter vízben. A keveréket felhasználhatjuk a rózsák feketefoltossága ellen, valamint a szőlő termésén és levelein, amikor a fürtök kezdenek megjelenni.

Lisztharmat elleni szer. A lisztharmat súlyos problémákat okoz a kertekben esős, párás időben. A betegség számos növényt érinthet, de a rézvirágot, nebáncsvirágot, tököt, uborkát különösen károsítja. Keverjünk jól össze 1 evőkanál szódabikarbónát 4 liter vízzel, 1 evőkanál étolajjal és 1 evőkanál folyékony mosogatószerrel, majd töltsük kézi permetezőbe. Használjuk hetente. A kijuttatásnál kerüljük a napos, meleg órákat.







Kéztisztító kerti munka után. Benedvesített kezünkről szódabikarbónával is ledörzsölhetjük a kerti piszkot. Alaposan öblítsük le.

A rózsabokrok megfiatalítása. Keverjünk össze 1 teáskanál szódabikarbónát, 1/2 teáskanál tiszta ammóniával és 1 teáskanál keserűsóval 4 liter vízben. Ez a mennyiség elegendő négy, fényét vesztett bokor régi csillogásának helyreállítására.

Gyomirtó és gyomosodást gátló szer. A járdalapok, térkövek közötti résekbe szórt szódabikarbóna elpusztítja az ott kihajtott gyomféléket, és megakadályozza az újak növekedését.

Tarack ellen. Az irtandó tarackot locsoljuk meg egy kevés vízzel, majd szórjunk rá egy jó adag szódabikarbónát. A tarack pár napon belül elpusztul. Arra ügyeljünk, hogy a környező fűre ne jusson!

A káposztaféléket károsító hernyók elleni szer. Keverjünk össze egyenlő arányban szódabikarbónát és lisztet, majd a keverékkel hintsük meg a hernyók számára igencsak vonzó fejes káposztát, kelkáposztát, brokkolit. A kártevők megeszik a keveréket a levelekről és 1-2 nap alatt elpusztulnak. Szükség szerint ismételjük meg az eljárást.

A paradicsom megédesítése. Hogy az érett paradicsomszemek még édesebbek legyenek, szórjunk egy kevés szódabikarbónát a kifejlett növények töve köré.







A talaj pH-értékének ellenőrzése. Nedvesítsük meg a talajt, majd szórjunk rá egy kis szódabikarbónát. Ha a szódabikarbóna pezseg, a talaj savas kémhatású, pH-értéke 5 alatti.

A kerti kártevők kedvének szegése. Hintsük meg a kert földjét szódabikarbónával. A nyulaknak, hangyáknak, ezüstös pikkelykéknek, csótányoknak és hasonlóan kártékony társaiknak nem lesz az ínyükre, így inkább elkerülik a kertünket. A szódabikarbóna közvetlenül a meztelen csigára szórva is hatásos. De vigyázzunk, csak a kártékony puhatestűt hintsük meg vele, a környező növényekre ne jusson!


 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
Pénz, pénz, pénz...
  2016-11-16 11:00:35, szerda
 
 




Döntött a katolikus egyház: tilos lesz hazavinni szeretteink hamvait

Hiába a végakarat, mostantól nem szabad szétszórni az elhunytak hamvait, sőt haza sem szabad vinni a hamvakat őrző urnát. A Hittani Kongregáció döntéshozói az útmutatásukban közölték, hogy komoly változások jönnek a te­metkezési szokásokban.

"In­nentől kezdve nem engedélyezik az elhunytak ham­vainak az otthon tartását, de még a hamvaknak a szétszórását sem."

Az egyház 1963-ig magát a hamvasztást is tiltotta.

"Ahhoz ragaszkodnak, hogy a halottakat kizárólag temetőben vagy más felszentelt helyen kell eltemetni. Úgy vélik: ha valaki magántulajdonként, otthon tartja a szerette hamvait, azzal elveszi tőle a megemlékezés lehetőségét."

A Vatikán abban az esetben sem engedi a hamvak szélnek eresztését, ha ehhez az elhunyt a végakaratában ragaszkodik. Nemet mondanak arra is, hogy a hamvakat a családban megosszák, és az sem jöhet szóba, hogy emléktárgyakat és ékszereket készítsenek belőle.

Gőcze Edit kegyeleti szakértő szerint a szórásos temetés vagy az urnák hazavitele a temetések közel felében vált gyakorivá.

- Ennek nem csak anyagi okai vannak. Lehet, hogy a temetőt nem tudják sűrűn látogatni, és úgy gondolják, hogy ez otthon jobban lehetséges. Gyakran választják a szórásos temetést azok, akik nem akarják a hamvakat hazavinni, és a sírhely látogatását sem tudják megoldani, azt azonban nem szeretnék, ha a sír elhanyagolódna - mondta a Borsnak a szakértő.

Eredet: Link




 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
Egyetlen hagyma meggyógyíthat 5 egészségügyi problémát.
  2016-07-09 10:48:58, szombat
 
 





Egyetlen hagyma meggyógyíthat 5 egészségügyi problémát. Mutatjuk ezeket!


A tavasz beköszöntével elárasztja az újhagyma a piacokat, és, hát ember legyen a talpán, aki meg tudja állni, hogy legalább 5-6 kötéssel ne vigyen haza belőle egyszerre. Aki pedig kertes házban lakik, az reggeltől estig legelje a friss hagymákat, hiszen nagyon egészséges.
Nézzük, milyen betegségekre lehet gyógyír a hagyma:


1. Segítségével kidugaszolhatjuk a fület

Távolítsuk el a külső héját, egészen addig, amíg csak a belső része marad. Ezt mossuk meg, és helyezzük a fülünkbe, de ne nyomjuk bele túlságosan. Hagyjuk benne egy éjszakán át. A hagyma eltávolítja a fölösleges fülzsírt, így újra akadálymentessé teszi a hallást.


2. Égések ellen

Akár a nap sugarai okozta leégés, akár kisebb tűzhelyi sérülések esetén a hagyma kiváló segítség lehet. Egy szelet hagymával óvatosan dörzsöljük át a leégett felületet, majd hagyjuk rajta néhány percig. Enyhíti a gyulladást, nyugtatja a bőrt.


3. Rovarcsípések ellen

Ha megcsíp egy méh, a legelső dolgunk az kell legyen, hogy eltávolítsuk a fullánkot. Miután megszabadultunk tőle, tegyünk egy kisebb darab hagymát a csípésre, ez majd hamar enyhíti a fájdalmat, és a duzzanatot.


4. Lázcsillapító

Vágjunk kisebb darabokra egy hagymát, tegyük a talpunkra, és húzzunk rá egy pamutzoknit. A pakolást időnként cseréljük újra, addig, amíg csökken a láz. Nagyon hatékony.


5. Kiváló méregtelenítő

A hagyma, nyersen fogyasztva az egyik leghatékonyabb méregtelenítő. Együnk belőle minél többet, így könnyedén megszabadulhatunk a felgyülemlett méreganyagoktól. Tavasszal a hagyma a legjobb tisztítókúra, iktassuk be étrendünkbe.


 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
Morfogenetikus mezők vimeo!!!!
  2016-01-21 15:20:49, csütörtök
 
 



MORFOGENETIKUS MEZŐ ÉS SZABAD ENERGIA Link

Akiknek szól, azok meg fogják nézni!
 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
Szeretettel búcsúzom kedves Látogatóimtól!
  2015-11-16 13:22:31, hétfő
 
 



Ezt olvasni kell! Link

 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
Merre jár éppen az űrállomás?
  2015-11-03 11:02:58, kedd
 
 





Merre jár éppen az űrállomás?
Akinek éppen van kedve, követheti

Link


 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
Még csak ez hiányzott!
  2015-10-10 12:50:38, szombat
 
 





Félelmetes tüdőbeteg­ség terjed az ország­ban. Link



A kór halálos, az okait pedig még nem is­merik! Egész Európában pusztít, de már Magyarországon is több százan betegek.

Az ismeretlen eredetű tüdőbetegség, tudományos nevén az idiopátiás tüdőfibrózis már a 30-as, 40-es korosztálynál is megjelent, pedig elsősorban az időseket érinti.

Megfázás esetén, hang alapján a háziorvosnál gyakran diagnosztizálják kétoldali tüdőgyulladásnak, pedig a tüdő mindkét oldalán hallható hangok a tüdőfibrózis klasszikus, ropogós hangjai

- mondta Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika professzora az inforádiónak.

A gyilkos kór lassan alakul ki és sokáig lappang: egy fertőzés után, amikor a tüdő gyógyulni kezd, valahol hiba csúszik a rendszerbe. és a gyógyulás helyett kóros burjánzás indul meg. Árulkodó jelek lehetnek, ha valaki hirtelen fáradékonyabb lesz, nem bírja a terhelést, nehezebben megy fel például a lépcsőkön.


 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
Ezt a dinnye trükköt neked is ismerned kell!
  2015-08-14 13:40:54, péntek
 
  Ezt a dinnye trükköt neked is ismerned kell!







Készíts dinnye üdítőt pár perc alatt, turmixgép nélkül! Videó!!!!! Link


 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
Népi megfigyelések
  2015-08-03 13:06:42, hétfő
 
 





Népi megfigyelések augusztusra: mire számíthatunk?

A két asszony, Nagyboldogasszony és Kisasszony hava. A népi hit szerint a gazdasági életben szerencsés időszak a két asszony közti idő.

Ebben a hónapban, hold fogytán gyűjts tojást és rakd kopolyóba, nyáron korpában sokáig eláll" - tanácsolják a kalendáriumok. Azt is a lelkünkre kötik, hogy

,,Vért ne vétess, hideg víztől messze távozzál,
Ért szőlőt, dinnyét, mandola magot egyél".
Népi megfigyelések augusztusra:

- ha forró az augusztus első héten, sokáig lesz hó a télen
- ha sok az eső augusztusban, nem lesz jó bor a hordóban
- az idő Bertalan napján (augusztus 24-én), olyan lesz az ősz
Jeles napok augusztusban:

Augusztus 1. - Vasas Szent Péter napja
Augusztus 4. - Domonkos napja
Augusztus 10. - Lőrinc napja
Augusztus 15. - Nagyboldogasszony - Nagyasszony napja
Augusztus 18. - Ilona napja
Augusztus 20. - István napja
Augusztus 24. - Bertalan napja
Augusztusi népi mondóka

Ha Domonkos forró,
kemény tél várható.
Lőrinc-napja, ha szép,
sok a gyümölcs, és szép.
Bertalan szép idővel,
az ősz is nekünk kedvel.
Sűrű eső augusztusban,
Jó mustot ád a hordóban.
Mit jövendöl a 100 éves naptár augusztusra?

Közönségesen jó időre mutat, ha a juhok még estén is vígan ugrándoznak a mezőn, ha huzamosabb eső után a baglyok éjjel igen huhognak. Ha a szél a napjárást követvén változik. Ha a harmat reggel sokáig a faleveleken marad.




 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
     3/8 oldal   Bejegyzések száma: 75 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 92 db bejegyzés
e év: 1086 db bejegyzés
Összes: 13020 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2186
  • e Hét: 18761
  • e Hónap: 36144
  • e Év: 153390
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.