Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Buék 2016
  2016-01-01 17:31:10, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szép gondolat
  2016-01-01 17:19:12, péntek
 
  ********Az elkövetkező 365 nap mindegyikén úgy tekintek mindenre és mindenkire, mintha először tenném - különösen az apró dolgokra.*******
Paulo Coelho
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Ilyen lesz az új esztendőd....
  2016-01-01 16:57:17, péntek
 
 



Szilvesztert és az új év első napját ezernyi szokás övezi. Mi néhányat most megosztunk Veletek, hátha valakinek sikert hoz a népi babona, a hiedelem.


Az ugye közismert, hogy Szilveszterkor és az új év első napján még a nem babonásak is figyelnek arra, mit esznek és tesznek e napokon, hiszen a szerencsés és gazdag új esztendő mindenki leghőbb vágya. Hát még szép... Vidéken, a népi hiedelmek azonban sok mindenre kiterjedtek, s ma sem számítanak ritkaságnak. Nézzünk néhányat!

A gombóc és a jövendőbeli
Az eladó leány, ha már nagyon szerette volna tudni, ki lesz a férje, gombócokat főzött, és mindegyikbe egy-egy cédulácskán beletett egy-egy férfinevet. Az lett a reménybeli férj, akinek a gombóca először úszott a felszínre a forró vízzel teli fazékban.

Időjóslás
Mivel az sem volt mindegy, hogy milyen lesz az időjárás az új évben, azt hagymából jósolták. A vöröshagymáról lehántott 12 réteg jelképezte a hónapokat. A rétegekbe sót szórtak, és éjszakára ott hagyták az asztalon a darabkákat. Reggel abból következtettek arra, hogy milyen idő lesz az adott hónapban, hogy elolvadt-e a só a hagymában, ez ugyanis esős időt jelentett.

Mulatozás
Szilveszter estéjét és éjszakáját ma is - hasonlóan, mint régen, de igazodva a mai korhoz - ünneplések és rendezvények ölelik körül. Még ma is él az alábbi mondás: Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő is. Ez a nagy fogadalmak ideje, amiket - attól függően, mennyire tartjuk be a magunknak adott szavunkat - ideig-óráig meg is szoktunk tartani.

Szerencsevárás
Sok helyütt álarcot húztak, hogy elijesszék az óévet magával vivő szellemet, vagy szerencsepénzt tettek a tárcájukba. Sok családban szokás ezen a napon a szerencsepogácsa sütése. A legjobb nap ez a gazdagság varázslásra, gazdaggá teszi az új esztendőnket, ha ilyenkor pénzt találunk. A szerencsepogácsa úgy készül, hogy a sima pogácsák egyikének közepébe érmét teszünk, és aki megtalálja, azt éri abban az évben a legnagyobb szerencse. Fontos azonban, hogy a pogácsa még az óévben elfogyjon.

Az ételek szerepe
A hagyományos ételek fogyasztása is bőséget, szaporaságot, főleg anyagi gyarapodást varázsol. A lencse, a bab, vagy bármilyen apró szemes étel fogyasztása szerencsét hoz. A malac előre túrja a földet, vagyis ,,kitúrja a szerencsét", sőt kunkori farkát meg is lehet markolni, így aztán garantálhatjuk a szerencsénket a következő évre. A szárnyasok fogyasztása azonban tilos, mert az hátrafelé rúg, elkaparja a szerencsénket.

Tilos, tilos, tilos
Tilos a mosás, teregetés, mert valaki halálát hozza. Tilos kivinni a szemetet, mert kiöntjük vele a szerencsét a házból. Azt tartják, a szilveszteri álom beteljesedik, így ne mulassuk át az egész éjszakát, hanem hagyjunk időt egy jósálomra is! Ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet.

Pezsgőt a földre!
Távol lévő szerelmesek ilyenkor egy kicsi pezsgőt öntsenek ki a földre - azért ne a háziak féltett szőnyegére - mielőtt a többiekkel koccintana, hogy a kedvessel egész évben együtt maradjanak. Egyes hagyományok szerint ez azért is hasznos, mert ha ilyenkor valamit kiöntünk a földre, akkor ,,dől a lé" egész évben.

Békeség, tisztaság
Újév első napján igyekeztek tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól, mert az egész évet veszekedéssel töltötték volna. Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, ,,elvitte az aranyvizet", és egész évben szerencsés volt.

A bőség titkai
Szerencsét hoz, ha megtöltjük az összes félig teli/üres konyhai tartónkat (kávétartó, cukortartó, sótartó, borstartó, lisztes edény, zsíros bödön, stb.) Ha ezek teli vannak, egész évben bőséget élünk, de ha üresek, vagy alig van bennük, akkor szükséget szenvedünk ezekben a dolgokban.

Fogadalom
Bármi is kerüljön az asztalra, malac, lencse, rizs, esetleg szárnyas vagy férjet jósoló gombóc, ne feledjük: a szilveszter a fogadkozások ideje is. A legjobb, ha megígérjük magunknak, hogy jövőre is hasonlóan jó társaságban és finom ételek mellett szilveszterezünk! Ennek van a legnagyobb realitása.



Szerző: Horváth Rita/sokszinuvidek.hu

Forrás: http://www.sokszinuvidek.hu/
Ezt a cikket eddig 1628 ember olvasta el.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
15 szó - 2016-ra
  2016-01-01 16:53:27, péntek
 
  15 szó, ami megváltoztatja az életed 2016-ban

Az újesztendő kezdetével mindenki azon ügyködik, hogy ledolgozza a felszedett plusz kilókat, ám mi van mentális, szellemi átalakulással? A mentális átalakítás ugyanolyan fontos, mint a fizikai, ezért ne mulasszunk el figyelmet fordítani erre a szegmensre is.



Kérem: egyike a legrövidebb mondatoknak, de hihetetlen ereje van, ha valamit ezzel a mondattal, szépen, kedvesen indítunk.

Mert: egyszerű szó, de sokat segíthet, amikor valamit el akarunk érni. Kutatások szerint azok, akik ezzel a szóval indítják kérésüket, sokkal nagyobb arányban kerül az teljesítésre, mint azok esetében, akik kihagyják a ,,mert"-et.

Köszönöm: a Binghamton Egyetem kutatása szerint az embereknek csupán egyharmada fogadja kegyesen a bókot. A köszönöm őszinte kimondása nem csak a másik ember szavainak, tetteinek elismerése, hanem segíthet hinni is másokban.

Hogyan segíthetnék neked? Ha számunkra egy kedves, szeretett ember bajban van, néha a legjobb mód arra, hogy segítsünk neki egyszerűen az, hogy felajánljuk neki a támogatásunkat. Mások segítése nekünk is érzelmi többletet, lökést adhat, jótékony hatással van az önbecsülésünkre és a céltudatosságunkra, valamint a filantróp magatartás az életkort is meghosszabbíthatja.

Segítesz? Nincs semmi baj azzal, ha néha segítségre szorulunk. Sőt, kutatások kimutatták, hogy akik képesek segítséget kérni, azok sokkal kompetensebbek lesznek az adott területen.

Nagyon elfoglalt vagyok: hihetetlenül fontos, hogy ezt a mondatot kitöröld a memóriádból. Évről évre arra hivatkozol, hogy túlságosan elfoglalt vagy, ezért nem jut elég idő magadra, a családodra és a barátaidra. Ne áldozzunk folyamatosan a biznisz kultúra oltárán.

Jó éjszakát: önmagában nem fontos akkor, amikor mondjuk. Sajnos éppen magunknak nem mondjuk akkor, amikor nagyon fáradtak vagyunk. Egy felmérés szerint az amerikai felnőttek több mint fele szerint naponta 8 óra alvás szükséges, de közel háromnegyedük ennél kevesebbet alszik.

Nem: tanuljunk meg nemet mondani. A Journal of Consumer Research tanulmánya szerint azok az emberek, akik kijelentették, hogy nem esznek sütiket, sokkal nagyon önkontrollt voltak képesek gyakorolni, mint akik azt mondták, hogy nem tudnak sütit enni.

Sajnálom: sokszor nehéz elismerni, hogy hibáztunk, de az őszinte beismerés jelentősen javíthat az életminőségünkön.

Hálás vagyok: kutatások kimutatták, hogy a hála boldogabbá és egészségesebbé teheti az embert. Mindennap adjunk hálát azért, azért amiért úgy érezzük, köszönettel tartozunk.

Na, jó: nem minden úgy alakul, ahogy terveztük, de ez teljesen természetes. Fogadjuk el ezt a dolgot, és ne aggódjunk folyamatosan azért, hogy másképp is lehetett volna. A kismértékű stressz is befolyásolja egészségünket, ezért könnyedén tegyük túl magunkat az apróbb bosszúságokon.

Kalandra fel: mikor volt az utolsó alkalom, hogy csak úgy, spontán fogtad magad és elmentél kirándulni, vagy egyszerűen valami nem szokványosat tettél. A statisztikák szerint a legtöbb ember vágyik az újra, az izgalmasra, mégis kevesen tesznek ezek megvalósításáért.



Köszönöm az üzenetet! Jelenleg nem vagyok az irodában: igen, ez az üzenet legtöbbször hangposta, de ettől elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Mindig figyeljünk arra, hogy szabadságon, munka után és hétvégén ne engedjük közel férkőzni hozzánk a munkát, a mindennapi problémákat. A szabadidőnk csak a miénk, ezért kapcsoljuk ki a telefont!

Forrás: http://filantropikum.com/
Ezt a cikket eddig 1328 ember olvasta el.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Legyen boldog új éved
  2016-01-01 13:59:25, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Séta az élet.....
  2016-01-01 13:54:13, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Asszony nélkül......
  2016-01-01 13:51:51, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Mit hoz a véletlen.....
  2016-01-01 13:50:21, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Új év köszöntő
  2016-01-01 13:47:41, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
B u é k - Mindenkinek
  2016-01-01 13:44:47, péntek
 
  Elfogyott a pezsgő, elhalkult a trombita.
Hidd, hogy ez az év lesz éveid legjobbika!
Dolgozz, szeress és keresd a szépet!
Adjon a jó Isten Boldog Új Évet!

B.Ú.É.K. MINDENKINEK!






Piroska Juhász
 
 
0 komment , kategória:  köszöntés  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2015.12 2016. Január 2016.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 630 db bejegyzés
e év: 7482 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 602
  • e Hét: 24233
  • e Hónap: 40633
  • e Év: 162506
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.