Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Jó reggelt , szép napot
  2018-08-26 17:01:26, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Az egészséges ételekről
  2018-08-26 16:54:01, vasárnap
 
 



A szív- és érrendszeri megbetegedések jelentős hányada összefüggésben áll a táplálkozással. Összeszedtük azt az öt élelmiszert, amelynek gyakran az asztalra kellene kerülni a szív vitalitásának megőrzése érdekében.Nézzük tehát az egészséges étkeket, amelyek nem csak azért fontosak, mert jót tesznek a szervezetünknek, hanem azért is, mert viszonylag könnyen elérhetők, azaz reálisan lehet velük számolni a mindennapi menüsorban.
Csonthéjasok
A csonthéjas magvak - mogyoróban, mandulában és dióban - tobzódnak a szervezetünkre jótékony hatást gyakorló vitaminokban, ásványi anyagokban. Már egy maréknyi dió elfogyasztása is csökkenti a koleszterinszintet, és óvja az artériákat a gyulladástól. A benne található omega-3 zsírsavak nem csak a szívünknek, de az agyunknak is rendkívül hasznosak. A mogyoró magas rosttartalommal és telítetlen zsírsavakkal szintén elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak. Kutatásokkal igazolták, hogy a diófélék legalább heti ötszöri fogyasztása 30 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Olívaolaj
Az olívaolaj rendkívül gazdag esszenciális zsírsavakban, amelyek segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Antioxidáns-tartalma védi a szívet és az ereket, és mivel főként telítetlen zsírsavakat tartalmaz, a koleszterinszintre is jótékony hatással van. Az extra szűz olívaolajat hidegen sajtolják, közvetlenül a szüretelés után. Salátákhoz, párolt zöldségekhez, sajtokhoz jól illik, s ez a legegészségesebb választás!


Lazac
A rendszeres halfogyasztás segíti a szív egészséges működésé. Azokban a populációkban, ahol az étrend jelentős részét a halból készült fogások teszik ki (például az eszkimók között vagy Japánban) kifejezetten alacsony a szívbetegségek előfordulása. A lazac húsa kiemelkedő fehérje-, vitamin-, és ásványianyag-forrás, legfontosabb egészségvédő tápanyaga azonban az omega-3 zsírsav, amely a szívműködés mellett a vérnyomásra is jótékony hatással van. Jellegzetes rózsaszín színét az astaxantin festékanyag adja, amely az immunrendszert serkenti.

Vörösbor
A vörösbor szív-és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását elsősorban a rezveratrolnak tulajdonítják. Ez, a polifenolok közé tartozó vegyület elsősorban a vörös szőlőben található, de tartalmazza az étcsokoládé és a mogyoró is. Ez a vegyület védi meg a növényt a fertőzésektől, a szervezetre pedig gyulladáscsökkentőként hat. Növeli a “jó koleszterin", vagyis a HDL arányát, így védi az érfalakat, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Vigyázat: túlzásba vinni a vörösbor fogyasztását sem szabad, de nagy esetszámú vizsgálatokkal bizonyították, hogy napi 1,5-2 dl bor 15 százalékkal csökkenti a szívinfarktus rizikóját.

Narancs
Nem csupán kiváló C-vitamin forrás a narancs, de a gerezdek között húzódó hártyája pektint tartalmaz. Ez a vízben oldható rost gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, az érelmeszesedés és az epekőképződés megelőzésében is igen hatásos. Ez azonban kifacsarva nem jut a szervezetünkbe, így a teljes gyümölcsöt érdemes megenni az egészséges hatás maximalizálásáért. A rendszeres narancsfogyasztás csökkentheti a vérnyomást is.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
A füge
  2018-08-26 16:50:03, vasárnap
 
 



Sokak kedvence ez a harang alakú gyümölcs. Legnépszerűbb változatai a fekete, az adriai füge, a barna török füge, a calymirna és a kadota. Az egészséges füge létfontosságú ásványi anyagokat és számos vitamint tartalmaz - van benne A-vitamin, B1- és B2 vitamin, különböző antioxidánsok és Omega zsírsavak. De milyen előnyei vannak?
Története
A tudomány jelenlegi állása szerint a füge az emberiség legrégebben termesztett növénye: a Jordán-folyó völgyében 2006-ban olyan 11 ezer éves fügemaradványokra bukkantak, melyeket emberi beavatkozással szaporítottak. A füge már ott volt az emberrel a Paradicsomban is.

Hol termesztik?
A füge eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is, ahol olcsó néptáplálék, aszalják, és bort is készítenek belőle.

Itthon sokfelé termelik: Szentendrén, Tihanyban, Badacsonyban, Pécsen, Esztergomban, de még Szabolcs megyében is. A mi fügebokraink kivétel nélkül adriai típusúak, ezek megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek. Ezek a gyümölcsök aszalásra nem alkalmasak. Aszalásra a szmirnai típusú bokrok gyümölcse alkalmas, ez a típus a déli országokban honos.

Vitaminokban és antioxidánsokban gazdag
A szervezetben keletkező, reaktív szabadgyökök számos betegség kialakulásáért felelősek. A fügében nagy mennyiségben találhatóak antocián vegyületek, amelyek rendkívül jó szabadgyök semlegesítő tulajdonsággal bírnak. Ezek a vegyületek az aszalás követően is a gyümölcsben maradnak, koncentrációjuk szám is megnő. Füge rendszeres fogyasztása jelentős mérték hozzájárulhat az érelmeszesedés, rák, reuma kialakulásának megelőzéséhez.

A füge számos vitamint tartalmaz. A B vitaminok közül szinte valamennyi megtalálható benne, ezenfelül , A vitamin, K vitamin ,E vitamin is jelentős mennyiségben megtalálható benne. Ezek a vitaminok a látáshoz, az egészséges hajhoz ,körömhöz ,bőrhöz, valamint a normális véralvadáshoz szükségesek.

Bélműködés segítő

A füge az emésztés egyik legjobb barátja, magas B-vitamin tartalma támogatja a belek felszívó képességét, apró magjai és rostjai miatt pedig serkenti a bélműködést és segít tisztán tartani a zsigereket.

Salaktalanító és emésztésserkentő
A füge kiváló hashajtó hatású, ami magas pektin tartalmának és cukor tartalmának köszönhető. A pektin, mint duzzadó rostanyag nem szívódik fel a bélből, viszont vizet köt meg a székletben így lazítja. A cukor szintén vizet szívbe a bélbe így segíti a pektin hatásának működését. Kettő együtt kiváló hashajtó hatás eredményez. Ezt a hatást a gyógyászatban is felhasználják, gyakran készítenek fügeszirupokkal hashajtó gyógyszereket. Éppen ezért a székrekedéssel küszködők számára a füge, vagy füge szirup természetes megoldást jelenthet.

Tápanyag táblázata:
100g fügében

víz 78 g
Szénhidrát 18,7 g
rost 2,3 g
kalcium 35 mg
magnézium 17 mg
kálium 232 mg
nátrium 1mg
foszfor 14 mg
cink 150 µg
vas 370 µg
réz 70 µg
mangán 128 µg
szelén 0,2 µg
B1 vitamin 60 µg , B2 vitamin 50 µg ,B6 vitamin 113µg
niacin 0.4 mg
pantoténsav 0,3 mg
A vitamin 142 nemzetközi egység
folsav 6 µg
béta-karotin 85 µg
E vitamin 110 µg
K vitamin 4,7 µg
Energia 310 KJ
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Színváltós rózsák
  2018-08-26 16:41:18, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szép napot - Love
  2018-08-26 16:18:31, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szép estét
  2018-08-26 16:09:27, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
A gyerekkel a vízparton
  2018-08-26 16:08:15, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Kellemes délutáni időtöltést
  2018-08-26 16:05:32, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szép nyári napot
  2018-08-26 16:03:46, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Jó reggelt , szép napot
  2018-08-26 15:47:18, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 623 db bejegyzés
e év: 7375 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 602
  • e Hét: 24233
  • e Hónap: 40633
  • e Év: 162506
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.