Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Barátság kövek
  2020-07-28 18:21:32, kedd
 
 


A köveknek üzenetük van. Jelképezik az idő múlását. Tenyeredbe fogva, zsebedben vagy a táskádban hordva jó érzést okoznak. A barátság nagy kincs, amit sokféleképpen lehet kimutatni. Okozz örömet a barátodnak és legyen egyforma, általunk készített, egyedi, festett, időtálló kavicsotok, ami összeköti és jelképezi a barátságotokat. A kavicsok formája nem teljesen egyforma, mint ahogy két ember sem az. A kézzel rajzolt vízálló fényes kavicspár fiatalabbaknak és idősebbeknek is lelket melengető örök emlék

" Megérezzük, ha valaki szeret bennünket.
Az érzés mindenen áthatol, és bejárja a végtelenséget."

Honoré de Balzac ( 1799. május 20. - 1850. augusztus 18.)
 
 
0 komment , kategória:  Idézet özön   
Mandaláról
  2020-07-28 17:48:40, kedd
 
  Az előzőleg itt lévő képet téves adattal tettem fel. Utólag is elnézést kérek Lakatos Klára festőművésznőtől.

Mandala jelentése:

A mandala szó a klasszikus indiai nyelvből a szanszkrit-ből származik, jelentése: kör, ív, körszelet vagy korong. Más vélemény szerint jelentése az elmével is kapcsolatban áll (manas jelentése "elme").
Tehát a mandala sokkal több mint egy egyszerű geometriai alak. A buddhista és hindu kultúrában hatalmas szimbolikus jelentéssel bír. A mandalákról úgy vélik, hogy a világegyetem különböző aspektusait képviselik. Kínában, Japánban és Tibetben a meditáció és az imádság szimbólumaiként használják leginkább.
Mi az a mandala?
A mandala egy szellemi és rituális szimbólum az ázsiai kultúrákban. Két különböző módon értelmezhető:
külsőleg, mint az univerzum vizuális ábrázolása
belsőleg az ázsiai hagyományokban számos gyakorlat, mint például a meditáció útmutatója
A hinduizmusban és a buddhizmusban az a meggyőződés, hogy a mandala végigvezeti a hívőt az univerzum átváltozásának folyamatán. A mandalába való belépés és annak a központja felé haladás megmutatja az utat a szenvedésből az örömbe és a boldogságba.
Mandala rövid története
A buddhizmus alapítója Gautama Siddhartha, a most Nepál néven ismert régióban született. Bár nincs megerősített születési ideje, a történészek úgy vélik, hogy körülbelül krisztus előtt 560-ra tehető. Feljegyzésekből tudható, hogy Gautama, miután felismerte az emberi szenvedést, elhagyta királyságát. Minden idejét a meditációnak és az átgondolt cselekvésnek szentelte, hogy elérje a megvilágosodást. Ezt követően Indián keresztül kezdte el hirdetni filozófiáját. Hamar odaadó követőket szerzett, és végül megalapította az első szanghát, a szerzetesek buddhista közösségét.
Idővel a buddhista szerzetesek a vallást szélesebb körben is hirdetni kezdték. Utazásaik során pedig mandalákat vittek magukkal. Ez tette lehetővé ezeknek a spirituális szimbólumoknak a terjesztését szerte Ázsiában. Így jelentek meg a mandalák a 4. Század környékén többek között Tibetben, Kínában illetve Japánban.
Így történhetett, hogy habár a buddhizmusban gyökerezik, a mandalák hamarosan jelen lettek a hinduizmusban és más vallási gyakorlatokban is.




Mandala típusok:

A különböző kultúrákban különböző típusú mandalák találhatók, és mind művészi, mind szellemi szempontból sokféle célra használják ezeket. Az alábbiakban a mandalák három fő típusa és azok használata kerül bemutatásra.
Tanító Mandala
A mandalák tanítása szimbolikus, és minden forma, vonal és szín egy filozófiai vagy vallási rendszer különböző aspektusát képviseli. A tanuló a meghatározott dizájn és tervezési elvek mentén hozza létre saját mandaláját. Az elkészült remekmű ezáltal vizuálisan szimbolizálja a tudását és a tanultakat. Így válik a tanító mandala az alkotója
Gyógyító Mandala
A gyógyító mandalák intuitívabbak, mint a tanító mandalák, és a meditáció céljából készülnek. A gyógyító mandalák célja a bölcsesség, a nyugodt érzések és a koncentráció segítése. A mandala elkészítési folyamata maga is egyfajta meditatív szertartás.
Homok Mandala
A buddhista szerzetesek és a Navajo kultúrák már régóta használják a homok mandalákat tradicionális és vallási elemként. Ezek a színes homokból készült, bonyolult mandala szimbólumok képviselik az emberi élet tartósságát.
A három fő típus mellett még számtalan mandala létezik. Például: Szerelem, Bőség, Energia, Virág, Szeretet, Boldogság, Egészség vagy Szerencsehozó mandala.




Mandala minták:

A bonyolult körkörös mintázatukon túl a mandalákban megtalálhatók különböző vallási szimbólumok. Ezek hagyományosan Buddha elméjét képviselik egy absztrakt formában, ami lehet kerék, fa, virág vagy ékszer.
A mandala közepe egy pont, ami egy dimenziómentes szimbólumnak tekinthető. Ezt a pontot veszik körbe a vonalak és a geometriai minták, amik az univerzumot szimbolizálják. Ezt az univerzumot foglalja magába a külső kör, ami az élet ciklikus jellegét képviseli a mandalán.
Néhány gyakori mandala szimbólum:
Nyolc küllőkkel rendelkező kerék
A kerék körkörös jellege a tökéletes világegyetem művészi ábrázolása. A nyolc küllő, a buddhizmus nyolcszoros útját, a felszabaduláshoz és az újjászületéshez vezető gyakorlatok összefoglalását jelenti.
Harang
A harang az elme kinyílását és kiürítését jelenti, ami lehetővé teszi a bölcsesség beáramlását.
Háromszög
Felfelé nézve a háromszögek cselekvést és energiát, lefelé nézve pedig a kreativitást és a tudásra való törekvést képviselik.
Lótuszvirág
A buddhizmus szent szimbóluma, melynek szimmetriája az egyensúlyt ábrázolja. Ahogy a lótusz a víz alól a fény felé jut, ugyanúgy érheti el az ember is a lelki ébredést és a megvilágosodást.
Nap
A modern mandala minták népszerű alapja. A napok általában az univerzumot képviselik, gyakran az élethez és az energiához kapcsolódó jelentéseket hordozva.




Mandalák jelentése és színei:

Fehér: nyugalom, tökéletesedés, megkönnyebbülés, együttérzés
Fekete: belátás, megérzés, újjászületés, titok
Szürke: szeretet, szelídség, hűség, lelki gyógyulás
Sárga: természet, fogékonyság, intelligencia, barátságosság
Kék: harmónia, ellazulás, elégedettség
Tűzpiros: változás, hatalom, szerelem, rettenthetetlenség
Bíbor: bölcsesség, idealizmus, emberszeretet
Rózsaszín: egyetemes gyógyulás, a belső gyógyulása, érzékenység
Narancs: becsvágy, vitalitás, megérzés, önkontroll
Zöld: gyógyulás, bizalom, nyugalom, növekedés, kapcsolat
Barna: tudatos kötődés a környezethez, stabilitás, földközeliség
Ezüst: áradó érzelmek, érzékfölötti, természetfölötti képességek, jólét

Forrás: www.teaktrade.hu/mandala-jelentese/


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Nyugat-afrikai ima részlet
  2020-07-28 10:14:55, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kellemes napot, hetet,stb.  
Jó reggelt
  2020-07-28 10:12:24, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kellemes napot, hetet,stb.  
A szín
  2020-07-28 10:10:24, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Saját írott képek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 135 db bejegyzés
e év: 1777 db bejegyzés
Összes: 10110 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1235
  • e Hét: 8089
  • e Hónap: 17675
  • e Év: 86595
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.