2013-05-31 02:44:30, péntek
|
|
|
- Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszúrkáljuk, nem "köpköd" sütés közben.
- Mikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is.
A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló!
A citrom levét kifacsarom, és jégkocka készítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó!
- Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edényaljához, és az olaj is kevésbé habosodik.
- A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.
- A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.
Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.
- A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre!
- Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb... teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle!
- A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!
- A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata!
- A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós. Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.
-Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
- Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.
- A kávé zacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.
- A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst, húzzunk el folyó csap víz alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
- Befőttes üveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
- Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.
- A főtt tészta nem áll össze, ha, mielőtt felforraljuk a vizet olajat teszünk bele, majd a kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főző léhez.
- A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.
- Ha áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet!
- Hogy a citrom kiadja az az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard!
- Hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére!
- Hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát!
Sütibe való finomságok
Ha egy éjszakán át sós vízben áztatjuk a héjas diót, másnap úgy törhetjük fel, hogy épen marad a belseje.
-Mazsolához reszelt citrom, vagy naracshéját keverjük, és így tároljuk, jobban eláll és finomabb lesz az íze.
-Mire jó még a sütőpor?
Csempe- járó lap fuga közök tisztításához van egy új tippem! Sütőport vízzel elkeverni és fogkefével a fugára kenni, kicsit hagyni, amíg hat a szer és utána felmosni. Nagyon szépen fehérít.
-A sütőport elsősorban a függöny mosáshoz ajánlom, de minden fehér mosáshoz jó.
A mosópor mellé 2 zacskó sütőport kell belekeverni. Ettől minden gyönyörű hófehér lesz.
-Ha a frottír törölköző már 1-2 mosás után is keménnyé válik és dörzsöli a bőrödet, akkor mosás után be kell locsolni és átvasalni mind a két oldalát és utána jobb lesz, mint új korában! Nincs olyan öblítő, amitől olyan puha lenne!!
-Ha nincs otthon sütőpor, használjunk a sütemény tésztájához 40 %-os rumot:
2 evő kanál rum 1 tasak sütőport helyettesít, ráadásul gazdagabb ízt is ad a sütinek!
-Lisztfélék tárolása
Vásárolt lisztféléket, gabona pelyheket, rizst, tegyük egy-két napra a mélyhűtőbe, csak ezután helyezzük a tároló helyükre. Ha ekképpen járunk el, nagy valószínűséggel nem fog megbogarasodni.
-Zöldségvarázs
Ha egy finom vasárnapi ebéd után maradt burgonyapüré, ki ne dobjuk. Kiválóan felhasználható pogácsához vagy akár kroketthez is.
-A gombát - ha kénytelenek vagyunk egy-két napig tárolni - papírzacskóban tegyük a hűtő alsó polcára.
-A friss gombát ne áztassuk, tálba téve, váltott vízben mossuk. (Mosás után a gombát emeljük ki a vízből és ne a mosóvizet öntsük le róla!)
-Ha a kelbimbót közvetlenül tálalás előtt sózzuk, megőrzi friss zöld színét.
-Panírozás előtt a zöldségeket egy percig főzzük sós vízben, így sütés közben nem szívnak magukba sok olajat.
-Ha kissé megfonnyad a zöldségünk, áztassuk egy kanál ecettel elkevert hideg vízbe.
-Elvehetjük a karfiol kellemetlen szagát, ha főzés, párolás előtt sós vízzel leforrázzuk. Nem puffaszt, ha az első főző vizet leöntjük róla Ha a második főző vízbe pár csepp ecetet teszünk, megőrzi fehérségét.
-A kelkáposzta okozta puffadás is elkerülhető, ha az első főző vizet leöntjük róla.
-A káposzta szag is enyhíthető, ha egy kis fej vöröshagymát, vagy zellergumót teszünk a főzővízbe
|
|
|
0 komment
, kategória: ***** Praktikák |
|
Címkék: összeturmixolom, valószínűséggel, megbogarasodni, eltüntetéséhez, faszénparázsra, papírzacskóban, felhasználható, újramelegíteni, megmelegítjük, legkönnyebben, tisztításához, előmelegített, zöldségvarázs, süteményekhez, megszúrkáljuk, túrógombócot, összekeverve, grillezéskor, eltávolítani, lefagyasztom, babérlevelet, előfordulhat, egyenletesen, készítésekor, utolsósorban, vöröshagymát, ásványvízzel, edényaljához, panírozásnál, ízesítéséhez, felforraljuk, konyharuhába, lisztféléket, burgonyapüré, használjunk, zöldségeket, csirkemájat sütés, citrom levét, kézen lévő, masszához tegyünk, evőkanál étolajat, sovány húsokat, fejes saláta, húsokra tehetünk, húsok átveszik, aromás illatokat, füstölt kolbászról, legkönnyebben eltávolítani, tojás sárgája, bablevest rántás, benne főtt, szárított zeller-,
|
|