2013-07-03 11:34:46, szerda
|
|
|
: Link
Pacalpörkölt de luxe
Hozzávalók:
 1,5 kg nyers pacal
 10 dkg füstölt szalonna
 10 dkg vaj
 10 dkg libazsír
 75 dkg vörös hagyma
 2 db zöldpaprika
 2 db hegyes erős paprika
 3 db szárított cseresznye paprika
 1,5 dl 20 %-os ételecet
 2 dl vörösbor (Kékfrankos)
 1 db paradicsom
 3 cl ketchup
 fűszerek: (ízlés szerint)
chili, szurokfű (oregano), kakukkfű, bazsalikom, majoránna, őrölt köménymag, babérlevél, őrölt bors, piros paprika, szárított v. őrölt kapor, őrölt tárkony, fokhagyma granulátum, szárított petrezselyem, barbecue, só, egész bors, stb.
Az elkészítés:
1. A főzés
A nyers pacalt gondosan meg kell tisztítani. El kell róla ill. belőle távolítani minden faggyút, még a legapróbbakat is! Ez azt jelenti, hogy kilónként kb. egy óra tisztítást lehet számolni. A gondosan megtisztított pacalt kb. 12 órán át főzzük babérlevél, ecet, egész bors hozzáadásával. Az első főzővízbe sót tenni nem szabad, mert megkeményedik véglegesen a pacal. A tizenkét óra letelte után a vizet leöntjük és a pacalt megtisztítjuk a rárakódott bors, vagy babérlevél darabkáktól.
2. A pörkölt alap elkészítése:
Az egészen apróra vágott füstölt szalonnát a vajban barnára sütjük, majd az apróra vágott hagymát a libazsír hozzáadásával addig pirítjuk, míg a széle barnulni kezd.
3. Az anyag végkifejlete:
A megfőzött, tisztított pacalt vékony csíkokra vágjuk. A megpirított hagymás zsiradékhoz hozzáadjuk a pohár vörösbort, majd belekeverjük a csíkokra vágott pacalt. Ekkor befedjük és nagyon lassú tűzön párolni kezdjük. Még ekkor sem szabad megsózni! Sorban tesszük bele a paprikákat félbe vágva, a cseresznye paprikát negyedelve, a fűszereket (sót és pirospaprikát még nem!). Kb. 3 — 4 órai párolás után beletesszük a piros paprikát, majd megsózzuk. Minél tovább párolódik (pörkölődik) az anyag, annál ízletesebb lesz. Kb. 20 óra elegendőnek, 22 óra jónak és 24 - 26 óra ideálisnak mondható!
Jó étvágyat!
Vörösboros csirkemellfilé paprikás de luxe nokedlival
Hozzávalók:
 4 db csirkemell
 7 dkg füstölt szalonna
 10 dkg vaj
 7 dkg libazsír
 1,5 dl tej
 12 db tojás
 1 pohár tejföl
 kevéske mogyoróolaj
 40 dkg vörös hagyma
 1 db zöldpaprika
 1 db hegyes erős paprika
 1 db szárított cseresznye paprika
 1,5 dl vörösbor (Ostorosi Egri Bikavér)
 1 db paradicsom
2 cl ketchup
fűszerek: (ízlés szerint)
chili, szurokfű (oregano), kakukkfű, bazsalikom, majoránna, őrölt köménymag, babérlevél, őrölt bors, piros paprika, szárított v. őrölt kapor, őrölt tárkony, fokhagyma granulátum, őrölt szerecsendió szárított petrezselyem, barbecue, só, egész bors, stb.
Az elkészítés:
1. Az előkészítés:
A csirkemellet kifilézzük. (Nem baj, ha kicsit több hús marad a csonton, mert az finom lesz a húslevesben.) A csirkemell filét apró kockákra vágjuk, a bőrét kb. 5 mm x 5 mm-es darabkákra aprítjuk.
2. A pörkölt alap elkészítése:
Az egészen apróra vágott füstölt szalonnát a vajban barnára sütjük, majd az apróra vágott hagymát a libazsír hozzáadásával addig pirítjuk, míg a széle barnulni kezd.
3. A paprikás:
A megpirított hagymás zsiradékhoz hozzáadjuk a pohár vörösbort, majd belekeverjük a felvágott csirkemellet. Ekkor befedjük és lassú tűzön párolni kezdjük. Sorban tesszük bele a zöldpaprikát félbe vágva, a cseresznye paprikát egészben, a fűszereket. A pirospaprikát a végén tesszük bele. Kétféle pirospaprikát célszerű alkalmazni, egy színezőt és egy csípőset. A paprika is rottyanjon egyet, majd belekeverünk az egészbe egy pohár tejfelt. Miután ezzel is rottyant, a paprikás kész.
4. A nokedli:
1/2 kg liszthez 8 egész tojást és 4 tojássárgáját keverünk kevés tej, só és libazsír, vagy mogyoróolaj hozzáadásával. Célszerű dagasztógéppel végezni a keverést. Nem igaz az, hogy a nokedli-tésztát nem kell simára keverni!!! Sőt a simára keverés után a dagasztógépet automatára állítva kb. 45-50 percen keresztül habosra keverjük a tésztát! A főzővízbe használt libazsír és só kell. Az így elkészített és kifőzött nokedli azonnal tálalható.
Jó étvágyat! : Link
A nagy grillkolbászteszt Link |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek - Húsételek |
|
Címkék: dagasztógéppel, csirkemellfilé, hozzáadásával, tojássárgáját, legapróbbakat, pirospaprikát, dagasztógépet, megtisztított, megtisztítjuk, megkeményedik, csirkemellet, petrezselyem, belekeverünk, végkifejlete, belekeverjük, szerecsendió, pacalpörkölt, zöldpaprikát, zsiradékhoz, elegendőnek, beletesszük, elkészítése, megpirított, darabkáktól, húslevesben, zöldpaprika, mogyoróolaj, előkészítés, elkészített, bazsalikom, távolítani, paradicsom, cseresznye, hozzáadjuk, granulátum, elkészítés, nyers pacalt, gondosan megtisztított, első főzővízbe, vizet leöntjük, pacalt megtisztítjuk, rárakódott bors, pörkölt alap, egészen apróra, vajban barnára, apróra vágott, libazsír hozzáadásával, széle barnulni, anyag végkifejlete, megpirított hagymás, pohár vörösbort, csíkokra vágott, Ostorosi Egri Bikavér,
|
|