2011-07-15 06:52:22, péntek
|
|
|
|
|
|
Sok negatív vélekedés él a köztudatban a tojásról, többek között az is, hogy kapcsolatba hozható a magas koleszterinszinttel. A legújabb kutatások szerint azonban a tojás nem emeli meg az ún. LDL szintünket.
Még jobb hír, hogy a tojás tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyek segítenek megakadályozni néhány súlyos betegség kialakulását.
Két antioxidáns, a lutein és a zeaxantin nagy mennyiségben megtalálható a brokkoliban, a spenótban, és a tojásban, ezek pedig jelentősen csökkentik a szürkehályog kialakulásának kockázatát, ami a vakság vezető oka világszerte. A tojás tartalmazza ezeket az értékes vegyi anyagokat "biológiai" formában, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk több antioxidánst képes hasznosítani a tojásból, mint a zöldségekből.
A folytatás, tojásos >receptekkel:Link"
Hogyan válasszunk tojást a boltban?
Tudta-e hogy?
- A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen keresztül
vizet veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is,
ezért célszerű kartondobozban tárolni.
- A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a
sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
- A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt "öregszik" annyit, mint
hűtőszekrényben 1 hét alatt.
- Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.
- Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha
friss tojást főztünk volna meg.
- A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az
asztallapon megpörgetjük. Ha könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál,
akkor nyers.
- A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő embrió,
hanem a sárgáját rögzítő "jégzsinór".
Először is ne csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk
fel a dobozt, és nézzük meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra
bélyegzett számsorban betűk is szerepelnek, a HU magyar, a NL holland,
a DE német, a PL lengyel tojást jelöl. Célszerű a HU feliratú magyar
tojásokat keresni, hiszen ezek biztosan frissek, nem utaztak több ezer
kilométert, és biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella
elleni védőoltás az állatállományokban. A tojáson lévő számsor a mezei
vásárló számára teljesen érthetetlen, ezért most bemutatjuk
olvasóinknak, hogy pontosan mi mit jelent.
Például: 3HU63T18/6
A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja ez lehet:
szabad tartás - 1,
alternatív tartás - 2,
ketreces tartás - 3,
ökológiai tartás - 4,
majd következik az ország kódja, magyar tojás esetében (HU).
Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt követi az
állategészségügyi kerület sorszáma, majd a tojótyúk jelölése (T), az
állattartótelep sorszáma, s végül a / jel után az istállók száma.
A tojás értéke
A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen
gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak
összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz,
ami élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak összetétele és
kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember
emésztőrendszerét. Ezért különösen jó, ha reggelire minél gyakrabban
fogyasztunk tojásételeket. Egyébként a legtöbb tojásos fogás kevesebb,
mint 15 perc alatt elkészíthető.
A tojás az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás
kialakulásának megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás, ami
elősegíti az agy fejlődését, a jó memória megtartását, segít az
Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.
Tények és tévhitek
A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy
koleszterol tartalmú élelmiszert, ami növeli a vér
koleszterinszintjét. Napjainkban azonban a tudományos kutatók
felülvizsgálták ezt a nézetet, és bebizonyították, hogy a magas
koleszterinszintért a telített zsírsavak az igazi felelősök, a
tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók.
Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt
növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on
elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül
fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két legveszélyesebb
szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen
vizsgáltatja állatállományát.
Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget
fenyegető járvány (madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza
állatbetegség, a vírus átalakulása egyelőre csak feltételezés. A vírus
ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a szalmonellabaktérium.
Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb
távol-keleti térségben sem halt meg több ember madárinfluenzában, mint
ahányan humán influenzajárvány miatt vesztették életüket.
...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ...... ........
|
|
|
0 komment
, kategória: **** Gyógyító ételek** |
|
Címkék: szénhidrátmentes, influenzajárvány, nélkülözhetetlen, hűtőszekrényben, legveszélyesebb, állatállományát, bebizonyították, állattartótelep, felülvizsgálták, madárinfluenza, magyarországon, kartondobozban, kialakulásának, megakadályozni, csontritkulás, tojásételeket, biztonságosak, megelőzésében, állatbetegség, gyakorlatilag, egyedülállóan, túlnyomórészt, megtalálható, szürkehályog, vizsgáltatja, rendszeresen, kialakulását, mennyiségben, feltételezés, megpörgetjük, hasznosítani, fogyasztható, szalmonellák, zöldségekből, állattartási, ételmérgezés, legújabb kutatások, tojás tartalmaz, zeaxantin nagy, szürkehályog kialakulásának, vakság vezető, tojás tartalmazza, értékes vegyi, szervezetünk több, tojás héján, tárolás során, dobozba hegyes, vásárlás után, főzés után, nyers vagy, sárgájához tapadó, sárgáját rögzítő,
|
|