Regisztráció  Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 400 
Teljes holdfogyatkozás későn fekvőknek, korán kelőknek
  2015-09-27 12:15:39, vasárnap
 
  Teljes holdfogyatkozás lesz megfigyelhető szeptember 28-án a kora hajnali óráktól, a reggeli órákig.

A Hold ebben az időszakban a Halak csillagképben fog tartózkodni és pont földközelben lesz, így az átlagosnál nagyobbnak látjuk majd a holdkorongot. Itt hangsúlyozom, hogy nincs szó a médiában elterjedt "Szuperhold" elnevezésű jelenség idején bekövetkező fogyatkozásról. A méretbeli különbség csak sejthető lesz, sokkal nagyobbnak nem látjuk majd. Mindenesetre ettől függetlenül derült ég esetén nagyszerű látványban lehet részünk.

A penumbrális fogyatkozás (budapesti helyi idő szerint) 02:10:48-kor kezdődik (ekkor a Hold horizont feletti magassága 38,6°), amikor a Hold kívülről érinti a félárnyék külső peremét. Ekkor természetesen még oly csekély lesz a fényváltozás mértéke, hogy az számunkra észrevehetetlen. A félárnyékos fogyatkozás jeleit kb. 30 perccel később vehetjük észre, amikor sejtelmes, szürkés-barnás színek jelennek meg a Hold délkeleti peremén. Amint haladunk előre az időben és a Hold az árnyékban a fény- és színváltozás egyre jobban kezd erőteljesebbé válni, jelezvén a teljes árnyék közelségét, mely 03:06:36-kor érinti a Hold felszínét (részleges fogyatkozás kezdete - horizont feletti magasság 32,7°). Mind jobban belemerülve a teljes árnyékba, 04:10:18-kor kezdődik a teljes fogyatkozási fázis. Ekkor már látványos, vöröses árnyalatú lesz a Hold északi fele. Mivel a fogyatkozás nem centrális lesz, így a Hold déli fele sokkal közelebb lesz a penumbrális árnyékhoz, így a fogyatkozás közepén, ami 04:48:42-kor következik be, várhatóan igen látványos jelenségben lehet részünk. Míg a Hold északi fele mély vörös árnyalatú lesz, addig déli fele inkább a narancs árnyalatait veszi fel. Mivel ekkor a Hold már csak 18,8° magasan fog tartózkodni, így az alacsony horizont feletti magasságnak és a légkör aktuális páratartalmának függvényében a fentiektől eltérő látványra is számíthatunk.

05:24:22-kor véget ér a teljes fogyatkozás, amikor a Hold délnyugati pereme érinti az árnyékkúp DNy-i, belső peremét. 06:27:52-kor, bő egy órával később az árnyék elhagyja a Hold felszínét - részleges fogyatkozás vége. Ekkor a Hold már igen alacsonyan, mintegy 3,2° magasan lesz a horizont felett, ezért igen jó légköri viszonyok esetén lesz megfigyelhető a jelenség vége.

Ebből értetődően a Hold 06:47:48-kor lenyugszik, így a penumbrális fogyatkozás vége nem lesz megfigyelhető.Az időpontok táblázatban egyszerűsítve:

Penumbrális fogyatkozás kezdete
02:10:48

Részleges fogyatkozás kezdete
03:06:36

Teljes fogyatkozás kezdete
04:10:18

Fogyatkozás közepe
04:48:42

Teljes fogyatkozás vége
05:24:22

Részleges fogyatkozás vége
06:27:52

Penumbrális fogyatkozás vége
07:23:48

Tehát, mint látható, a teljes fázis hossza mintegy 1:12 percet ölel fel, míg a jelenség teljes időtartama 5:13 perc lesz.

Mivel a jelenség látványosnak ígérkezik, ne feledjük el megörökíteni azt. A viszonylag alacsony horizont feletti magasságnak köszönhetően könnyen tudunk tereptárgyakat is a képbe komponálni a Hold mellé, így látványos felvételeket készítve.

Végezetül álljon itt egy szemléltető animáció a Hold, a földárnyékban való haladásáról:
Link

A következő teljes holdfogyatkozásra 2018.07.27-ig kell várnunk, amit szinte teljes egészében megfigyelhetünk.

Írta: Németh Tamás (Astroman)
 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
Aszteroida száguldott el a Föld mellett vasárnap
  2015-09-22 12:31:06, kedd
 
  Házméretű aszteroida száguld el bolygónk közelében szeptember 7-én, vasárnap, ám a NASA szakemberei szerint az égitest nem jelent veszélyt sem a Föld sem a körülötte keringő műholdak számára A 2014RC katalógusjelű 20 méteres kisbolygót augusztus 31-én fedezték fel a Catalina égboltfelmérési program Arizóna államban telepített távcsöveinek segítségével. Következő éjjel az égitestet a Pan-STARRS égboltfelmérési program Hawaiiban észlelte - olvasható a LiveScience hírportálon.
Link

A NASA számításai szerint az aszteroida vasárnap, közép-európai idő szerint 19 óra 18 perckor közelíti meg legjobban a Földet, amikor mindössze 34 ezer kilométer választja el bolygónk felszínétől. Ez a Föld és a Hold közötti távolságnak valamivel több mint egytizede. A legnagyobb közelség idején Új-Zéland területe felett száguld el az égitest.

A 2014RC a Föld körüli, geostacionárius műholdak pályáján belül halad majd, melyek a tengerszint felett 36 ezer kilométeres magasságban keringenek. Ám mint a NASA szakemberei rámutatnak, az aszteroida nem jelent semmiféle veszélyt az űreszközökre, ráadásul a Földhöz közel merészkedő égi vándor kivételes lehetőséget biztosít a tudósoknak, hogy többet megtudjanak az aszteroidákról.
Link

A Catalina égboltfelmérési program,jelenleg három teleszkóppal és a rájuk szerelt 16 megapixeles CCD-kamerákkal kutatnak a hívatlan égi jövevények után.
Link

Forrás: MTI, livescience.com
 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
30 év után szuperholddal egybekötött teljes holdfogyatkozás
  2015-09-22 12:28:06, kedd
 
  30 év után szuperholddal “egybekötött" teljes holdfogyatkozás várható szeptember végén
Több mint 30 év után szuperholddal “egybekötött" teljes holdfogyatkozás figyelhető meg szeptember 28-án hajnalban. Szuperholdról akkor beszélhetünk, amikor égi kísérőnk ellipszis alakú pályáján haladva teliholdkor perigeumba kerül, azaz ekkor ér a Földhöz legközelebb. Ilyenkor csaknem 50 ezer kilométerrel kisebb távolság választja el bolygónktól, mint apogeumkor, azaz a Hold pályájának a Földtől legtávolibb csücskén. A közelségnek köszönhetően az égitest az apogeumkor megfigyelhető teliholdhoz képest 14 százalékkal nagyobbnak tűnik és 30 százalékkal fényesebben ragyog az égbolton - olvasható a NASA honlapján.
Link

“A valóságban semmi fizikai különbség nincs a teliholdak között, csupán szeptember végén nagyobbnak és fényesebbnek fog tűnni" - magyarázta Noah Petro, a NASA Goddard Űrközpontjának munkatársa. Mint az amerikai Holdkutató (Lunar Reconnaissance Orbiter) projekt helyettes vezetője rámutatott, sokkal nagyobb szenzáció, hogy a szuperhold egy holdfogyatkozással esik egybe, amikor égi kísérőnket több mint egy órára “elnyeli" a Föld árnyéka. Mint a NASA szakértője kifejtette, az “egyszerű" holdfogyatkozások meglehetősen gyakoriak, hiszen évente átlagosan kétszer fordulnak elő, a 21. században pedig 228 alkalommal vetül bolygónk árnyéka az égitestre. A szuperhold és a holdfogyatkozás egybeesése viszont rendkívül ritka jelenség: legutóbb 1982-ben történt ilyen, a következőre 18 évet, 2033-ig kell várni.

VIDEÓ:

Mint a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján, valamint az eumet.hu hírportálon olvasható, a teljes holdfogyatkozás Európa egész területén, így Magyarországon is megfigyelhető lesz, emellett az égi “színjátékot" élvezhetik Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint a Közel-Keleten is. A félárnyék közép-európai idő szerint hajnali 2:11-kor érinti a Holdat, de jelenléte csak fél órával később válik láthatóvá. A Hold 3:07-kor kezd belépni az árnyékba, és 4:11:10-kor tűnik el teljesen benne, a fogyatkozás maximuma 4:47-kor lesz.

Égi kísérőnk 5:23-kor kezd kilépni a Föld árnyékából, amely bő egy óra alatt vonul le a Hold felszínéről, 6:27-kor hagyja el azt teljesen. A félárnyék halvány szürkés jelenléte azonban még fél órán át észlelhető lesz a Hold korongján. A teljes holdfogyatkozás 1 óra 11 perc 55 másodpercig tart, a totalitást megelőző, valamint az azt követő részleges holdfogyatkozással a jelenség idő tartama 3 óra 20 perc. A következő, MO. területéről is megfigyelhető teljes holdfogyatkozásra 2018. július 27-ig kell várni.
Link

Forrás: MTI, eumet.hu, mcse.hu, nasa.gov
 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
Zöld tükröződése
  2015-08-28 19:13:04, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
Univerzumunk
  2015-02-17 05:56:27, kedd
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
Az univerzum csodája
  2015-02-11 05:58:13, szerda
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
Érdekesség - A Teremtés oszlopai
  2015-01-22 17:57:30, csütörtök
 
  Az eddig ismertnél sokkal nagyobb felbontású fotót küldött az idén áprilisban 25. évfordulóját ünneplő Hubble űrteleszkóp a Teremtés oszlopairól - jelentette be a NASA. Az ikonikus oszlopokat már 1995-ben lefényképezte a Hubble, de most új, sokkal szebb, élesebb és részletesebb fényképeket készített nagyobb látószögből.
Link
Balra a 25 évvel ezelőtti kép, jobbra a mostani fotó (Fotó: NASA)

A Teremtés oszlopai (Pillars of Creation) néven ismert fénykép a 6500 fényévnyire, a Kígyó-csillagképben lévő Sas-köd egyik részletéről készült. Az eredeti képet 1995. április elsején Jeff Hester és Paul Scowen, az Arizonai Állami Egyetem csillagászai készítették a Hubble űrteleszkóppal, ami három hatalmas, gázokból és porból álló oszlopot ábrázol.
Link
Fotó: NASA

2012-ben elterjedt a hír, hogy az oszlopokat már hatezer éve megsemmisítette egy szupernóva (nagyméretű, az élete végén felrobbanó csillag), de a kutatócsoport, akik publikálták ezt a tanulmányt később módosították az álláspontjukat. A képződmények valóban pusztulnak részben a robbanás hatására, részben mert új csillagok születnek az anyagából - a csillagködöknél ez a természetes folyamat -, de szerintük szupernóva lökéshulláma nem törölte el a Teremtés oszlopait.
Link
Infravörös felvételen az oszlopokban születő csillagok
 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
Földet őrző
  2015-01-19 05:52:50, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
Közúti ellenőrzés
  2014-12-28 22:35:49, vasárnap
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
A csodálato univerzumunk
  2014-07-30 06:12:52, szerda
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 400 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 125 db bejegyzés
e év: 1326 db bejegyzés
Összes: 45660 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3409
  • e Hét: 33389
  • e Hónap: 102215
  • e Év: 990756
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.